2022-09-11 222 瀏覽
已經去過幾次,第一次去既時候睇得出係岩岩開業無幾耐既Cafe,膽粗粗同朋友入去試下;起初出餐速度一般,本來都有D 擔心,但後來上菜就明點解唔會好似快餐咁快,因為食物賣相、擺碟等等一D 都唔求其,而且上菜時仲會簡單介紹一下,feel 到果份心機,老土D 咁講就係成為上菜時最後既調味料🤣🤣飲品就order 左一杯ice-mocha,味道真係唔錯,冇因為朱古力味 cover 左咖啡本來既味,同老闆傾計先知佢地既House Brand 又係花左唔少心機👍🏻講到驚喜就要講埋最後order 既Tiramisu 蛋糕,亦成為我再去幫襯既主要原因;因為我本身唔中意食太甜同埋比較中意好smooth 既feel,個Tiramisu 真係勁fit 我口味!都唔知係咪個後生女老闆識得讀心,佢一開始就已經係介紹呢款蛋糕比我😂 總體而言,feel 到係香港少數用心做既Cafe,so far 再去左幾次都keep 到質素,係一間值得推薦既Cafe~

2022-08-25
  • 帶子意粉
  • ice-mocha
  • Tiramisu  蛋糕
  • 牛角包
2022-09-06 262 瀏覽
之前係啲9假期呀個啲見過佢啲蹤影,以為應該差極有個譜掛🤧加上星期日西貢啲CAFE全部要等咁濟,就決定入去試下~🍴法式蕃茄炆牛肋肉配寛條麵 $128一上枱以為自己去咗翠河食炒河粉😂 啲寛條麵嘅質地食落去都同河粉好似,超級淋身,加上蕃茄味唔重,牛肋肉又無乜味,唔係好知自己食緊咩( ̄^ ̄)ゞ🍴帶子香辣蒜油意粉 $148比起寛條麵合理少少,不過都係對唔住佢嘅價錢lols 意粉好似茶記黑椒炒意粉咁,得黑椒味蓋住曬其他味😵‍💫 另外仲嗌左杯iced americano $42,不過到嘅時間已經唔知自己食緊咩,連相都費時影了( ;´Д`)見到本身佢地有sell咖啡,但杯啡陣味又係好似茶記齋啡咁 🫠

🍴法式蕃茄炆牛肋肉配寛條麵 $128

🍴帶子香辣蒜油意粉 $148

2022-07-09 349 瀏覽
這天的去西貢搵朋友未夠鐘,見到一座黃色村屋好搶眼,原來是一間新的coffee shop, 被佢地既靚靚蛋糕吸引咗入去。可惜這段時間減重中不能食甜品,見到有沙律食都唔錯,就叫咗個意大利火腿沙律和Iced Americano。平時我喜愛飲咖啡都唔洗落糖但要加奶,來減少苦澀味,店員鼓勵我可以試下齋啡,真正試到佢地既咖啡品質。果然突破到我對齋啡的觀念,佢地既House Blend 好balance, 無酸味又無苦澀味,好滑好甘香!個沙律都有驚喜,份量足夠,好新鮮,沙律醋汁調得剛剛好,每一塊菜都有橄欖油,火腿亦唔會死鹹!整體都好好,下次一定要同朋友試埋其他野!
2022-06-29
  • Americano
  • 意大利火腿芝士沙律
滑完水🏄🏻‍♀️朋友話帶我去西貢有間新cafe☕️當然要試吓。 “Neoart 3 coffee Lover”外牆係鮮黃色好吸引,未入到門口已經聞到咖啡味道,好香呵。一坐低店長Ronald 相當親切,推介佢哋食物同咖啡。通常我都好相信店長嘅推介除非我唔喜歡食嗰類嘅食物,於是試咗佢哋嘅酸種麵包,凍mocha coffee, pasta 同埋佢話一定要食嘅蛋糕。1. 帶子香蒜🧄辣油意粉 $148 (帶子新鮮,煎得剛剛好有嫩滑感,蒜油香)2. 牛油果醬配車厘茄多士跟黑醋汁沙律菜 $88 (牛油果勁多鋪滿晒成個多士,適合素食人士或減肥)3. 意大利火腿配芝士火箭菜酸種多士下午茶 $684. 兩款不同的蛋糕,賣相靚而且味道一流,可以媲美大酒店嘅蛋糕店 $685. Iced mocha, 咖啡味濃郁, 有朱古力味嘅淡淡香,好多時出邊做嘅朱古力味搶晒咖啡味,呢度一定要試個別食品跟餐飲品半價📍西貢市場街26號舖📞95550321
外牆係鮮黃色好吸引,未入到門口已經聞到咖啡味道,好香呵。

3. 意大利火腿配芝士火箭菜酸種多士下午茶 $68

個別食品跟餐飲品半價

📍西貢市場街26號舖
📞95550321
2022-07-06
2022-06-02 377 瀏覽
嚟開西貢做嘢順便食個tea本身想食嗰間Cafe嘅咖啡機壞咗見到呢間啲蛋糕幾靚所以就嚟咗呢間~.雖然蛋糕唔算好平, 60幾蚊但如果再加嘢飲可以半價下午茶人均$100左右.我叫咗綠茶味嘅蛋糕我朋友叫咗阿華田蛋糕我哋一致都覺得啲蛋糕少少偏甜但造型比較特別,都真係可以試吓~老闆推介嘅mocha幾好飲唔會好甜,而且真係杯嘢飲打卡幾靚我哋坐咗喺出邊嘅位置食雖然今日有少少熱,但都有啲風望住人來人往嘅西貢街,都幾chill~
嚟開西貢做嘢順便食個tea
本身想食嗰間Cafe嘅咖啡機壞咗
見到呢間啲蛋糕幾靚
所以就嚟咗呢間~
雖然蛋糕唔算好平, 60幾蚊
但如果再加嘢飲可以半價
下午茶人均$100左右
我叫咗綠茶味嘅蛋糕
我朋友叫咗阿華田蛋糕

我哋一致都覺得啲蛋糕少少偏甜
但造型比較特別,都真係可以試吓~

老闆推介嘅mocha幾好飲
唔會好甜,而且真係杯嘢飲打卡幾靚

我哋坐咗喺出邊嘅位置食
雖然今日有少少熱,但都有啲風
望住人來人往嘅西貢街,都幾chill~
2022-05-21 267 瀏覽
Signature iced mocha一定要試,朋友讃不絕口,我今試飲house blend手沖咖啡,感覺舒服细緻,加埋店裡的藝術掛畫,真係非常relax.無諗過食物仲有驚喜,意粉用心製作,材料新鮮,酸種麵包配自家製的欖菜牛油及牛油果漿,值回票價,朋友最後再追加麵包。抵唔住signature cake, 叫咗tiramisu同阿華田朱古力,賣相味道尤勝hotel餅房,極力推薦😋😋😋下次一定要同朋友嚟多次先得!
下午茶
  • Iced  Mocha
  • Sourdough  Set
市場街最搶眼嘅cafe 全棟都係黃色💛入到去裏面充滿着gallery嘅氣息叫咗一碟蒜油帶子意粉 蒜香味非常之濃烈 帶子鮮甜又彈牙🍝另外叫咗一個酸種麵包🍞set 佢哋嘅牛油果醬🥑同埋欖菜牛油🧈都係自家製 搭配麵包非常好食小食方面佢哋嘅春卷都好好味😋 又係自家製 即叫即炸 非常脆口最最最最令我印象深刻嘅係佢哋嘅signature ice mocha!!!唔單止賣相好好👍🏻 味道亦都非常之出色 咖啡味唔會比朱古力味搶走 佢哋嘅奶泡亦都非常之滑🍫☕️另外我最後亦都嗌咗一個Caramel biscuit味嘅蛋糕 蛋糕本身已經靚到好似一件藝術品 佢嘅味道亦都非常出色整體來講環境,服務同食物都above average💯💯💯
市場街最搶眼嘅cafe 全棟都係黃色💛

入到去裏面充滿着gallery嘅氣息

叫咗一碟蒜油帶子意粉 蒜香味非常之濃烈 帶子鮮甜又彈牙🍝

整體來講環境,服務同食物都above average💯💯💯
午餐
  • 蒜油帶子意粉
  • Ice  mocha
  • 酸種麵包set(配牛油果醬、手工果jam、欖菜牛油)
  • 春卷
  • Caramel biscuit  cake
2022-05-10 250 瀏覽
西貢嘅coffee Shop, 我見好少人寫食評,所以一定要推介下。佢嘅甜品同埋咖啡都好出色。佢嘅甜品直頭係驚喜。佢嘅味道真係好好食,唔會太甜。連紅色外表嘅味道都係一個驚喜。但有少少酸甜。總之值得一試。舖頭位置亦都坐得好舒服。仲可以同埋狗仔一齊休息。

舖頭位置亦都坐得好舒服。仲可以同埋狗仔一齊休息。

成棟野黃色好好搵 好attractive裝修都好靚 好似去左gallery咁🤩原來啲甜品係特別訂做架😍好似話同虛擬世界有關係!唔怪得之咁特別啦🤪🤪個Tiramisu聽講成日賣曬 今日梗係即刻試啦🥰好好食!唔係誇張❤️紅色下次一定要食!佢地話signature係Iced Mocha黎到我都嘩一聲!咁靚嘅😍飲落去好滑 咖啡味都好出未飲過咁出色嘅Iced Mocha🥹咁大杯我都覺得唔夠侯 好過份😝全部staff都好好人 陪我傾計🤓下次一定要黎試下其他咖啡&小食我聞到隔離枱碟牛肋條意粉好香啊😩
成棟野黃色好好搵 好attractive
裝修都好靚 好似去左gallery咁🤩

原來啲甜品係特別訂做架😍
好似話同虛擬世界有關係!
唔怪得之咁特別啦🤪🤪
個Tiramisu聽講成日賣曬 今日梗係即刻試啦🥰

食!
唔係誇張❤️
紅色下次一定要食!

佢地話signature係Iced Mocha
黎到我都嘩一聲!
咁靚嘅😍
飲落去好滑 咖啡味都好出