2023-06-26
泰國風味新餐廳Niras登陸香港即將登陸尖沙咀K11 Musea,我咁為食當然去幫大家試下味,分享下。來頭唔少既 主廚 Ton :係泰國最著名的獲獎主廚之一,佢既餐廳 Le Du 獲得了米芝蓮一星,並在亞洲最佳 50 家餐廳中排名第一。今日分別食左以下既dishes : 先有香蕉蝦搭配海苔及香辣紅菜頭。特別之處係用左熟蝦來代替泰式生蝦,再用炒過既糯米煮成為精華以提練出米油和米粉以作調味,味道真係前所未試過。再鋪上幾款不同類型既泰式香草,食得更加有thai風味。而旁邊紅色係用了泰式海鮮醬既紅菜頭造成一個雪葩,所以吃落就會有點辣。繼而有紅咖哩馬友魚配泰國羽衣甘藍,細細地既份量食落好香口。旁邊既波波是用左免治豬肉及四種不同類型既雨衣甘藍去炸,小小辛口感但好絕對惹味。主菜有龍蝦,用上澳洲嘅龍蝦,以大頭蝦既蝦膏煮成冬蔭功醬,配埋義大利米飯,味道夠哂濃。最特別係佢配埋一小片青檸,可以加落米飯當中帶返點點清香感覺食得thai food又點可以無芒果糯米飯,呢個變奏版既芒果糯米蛋糕,由黑糯米及鹹椰子奶油造成。上層有檸檬醬和綠豆造成既mousse,還有一個泰國中部來既新鮮芒果肉,配上焦糖造成的腰果同芒果
今日分別食左以下既dishes :
食得thai food又點可以無芒果糯米飯,呢個變奏版既芒果糯米蛋糕,由黑糯米及鹹椰子奶油造成。上層有檸檬醬和綠豆造成既mousse,還有一個泰國中部來既新鮮芒果肉,配上焦糖造成的腰果同芒果雪糕,十分香甜。
食得一間有質素嘅餐廳,當然唔少得一杯白酒