泰國風味新餐廳Niras登陸香港即將登陸尖沙咀K11 Musea,我咁為食當然去幫大家試下味,分享下。來頭唔少既 主廚 Ton :係泰國最著名的獲獎主廚之一,佢既餐廳 Le Du 獲得了米芝蓮一星,並在亞洲最佳 50 家餐廳中排名第一。今日分別食左以下既dishes : 先有香蕉蝦搭配海苔及香辣紅菜頭。特別之處係用左熟蝦來代替泰式生蝦,再用炒過既糯米煮成為精華以提練出米油和米粉以作調味,味道真係前所未試過。再鋪上幾款不同類型既泰式香草,食得更加有thai風味。而旁邊紅色係用了泰式海鮮醬既紅菜頭造成一個雪葩,所以吃落就會有點辣。繼而有紅咖哩馬友魚配泰國羽衣甘藍,細細地既份量食落好香口。旁邊既波波是用左免治豬肉及四種不同類型既雨衣甘藍去炸,小小辛口感但好絕對惹味。主菜有龍蝦,用上澳洲嘅龍蝦,以大頭蝦既蝦膏煮成冬蔭功醬,配埋義大利米飯,味道夠哂濃。最特別係佢配埋一小片青檸,可以加落米飯當中帶返點點清香感覺食得thai food又點可以無芒果糯米飯,呢個變奏版既芒果糯米蛋糕,由黑糯米及鹹椰子奶油造成。上層有檸檬醬和綠豆造成既mousse,還有一個泰國中部來既新鮮芒果肉,配上焦糖造成的腰果同芒果

今日分別食左以下既dishes :

食得thai food又點可以無芒果糯米飯,呢個變奏版既芒果糯米蛋糕,由黑糯米及鹹椰子奶油造成。上層有檸檬醬和綠豆造成既mousse,還有一個泰國中部來既新鮮芒果肉,配上焦糖造成的腰果同芒果雪糕,十分香甜。

食得一間有質素嘅餐廳,當然唔少得一杯白酒

2023-06-23 1402 瀏覽
剛剛泰國去完旅行,返到香港已經好掛住泰國美食!比我發現泰國風味新餐廳Niras 登陸尖沙咀K11 Musea, 睇完畫展最岩係呢間食~NiRas嘅主廚 Ton 喺泰國最著名獲獎主廚之一,佢嘅餐廳 Le Du 獲得了米芝蓮一星,仲係亞洲最佳 50 家餐廳中排名第一。 而另一家餐廳 Nusara 排名第三餐廳以最新鮮嘅泰國時令食材,打造具有獨特現代風味嘅地方菜餚品嚐菜單,終於有機會食到~開胃菜總共有四款~粟米撻味濃豐富烤過甜粟米,再配香茅及青檸汁作調味,都幾特別~泰式柚子沙律配北海道帶子,食落酸酸地好開胃~煙熏油甘魚好香煙熏味,甘魚肉質口感幼滑細膩、風味鮮甜,味道甘甜~芋頭泡芙帶咖哩味,青椒波造成果凍,口感軟軟第一道就係香蕉蝦搭配海苔及香辣紅菜頭,香蕉蝦肉口感緊實而多汁,味道帶微甜,泰式海鮮醬嘅紅菜頭造成一個雪葩,辣辣地味道層次豐富!第二道生蠔及豬血配北方香料,生蠔用日本蠔,四川香花椒,配有焦香奶油及辣椒油食落一改我對生蠔嘅感覺☺第三道紅咖哩馬友魚配泰國羽衣甘藍,烤馬友魚香氣十足,旁邊仲有啲免治豬肉同4種雨衣甘藍去炸,油而不膩!第四道喺自家製「是拉差辣椒醬」炒蟹配蘑菇,以蘑菇炒飯,旁邊喺上
剛剛泰國去完旅行,返到香港已經好掛住泰國美食!

第四道喺自家製「是拉差辣椒醬」炒蟹配蘑菇,以蘑菇炒飯,旁邊喺上面咗自日本的蟹肉,邊蟹膏、黑橄欖醬,每啖唔同醬就有唔同嘅感覺,蟹肉鮮而嫩~真係好豐富~

主菜喺聖羅勒茴香牛肉味道較濃,用澳洲M8和牛,茴香片及聖羅勒造成的果凍,配上用日曬方法製成嘅紅酒汁、洛神花組成嘅雪葩,味道有啲似丁香,牛肉味濃而帶嚼勁~另一主菜喺招牌龍蝦,以大頭蝦嘅蝦膏煮成嘅冬蔭功醬,鮮味十足~配了義大利米飯以魷魚乾、雞湯及生蝦醬煮成,鮮中帶清,味道好有層次~

當然泰國菜唔少得芒果糯米飯,同平時食開完全唔同,用黑糯米同鹹椰子奶油造成蛋糕☺
上層是檸檬醬同綠豆造成mousse,口感軟滑,仲有泰國中部鮮芒果肉配了焦糖造成嘅腰果,加泰國中部嘅芒果肉雪糕~鮮甜美味!

最後食埋Petit Four四式甜點,有當造嘅新鮮水果,配椰奶南瓜糕、紅豆椰奶同香蕉糯米糕!軟軟滑滑、 煙煙靭靭