2023-09-13
💖 NIRAS (尖沙咀)✨尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 7樓704號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️K11Musea嘅呢一間餐廳真係好吸引,今日約埋@dayday_lam_ 黎興祝🙌🏻特登仲坐咗一個好近窗邊嘅位置,可以望埋幻彩詠香江🫰🏻😍-4 COURSES DELIGHTED TASTING MENU▫️AMUSE- BOUCHE🍱煙熏油甘魚:好香濃嘅煙燻香氣配搭埋龍眼肉、雨露、蓮藕片同埋油甘魚,食落去好清新嘅感覺。青椒醬芋頭泡芙:呢一個係出奇地好食,同我哋一般食開嘅青椒醬汁唔同,入口好有泰式風味。魚子醬泰式柚子沙律配北海道帶子:呢一個撻有好濃郁嘅冬陰公味,魚子醬嘅鹹香令到帶子生色不少。粟米撻配鹹蛋黃脆片:我最鍾意呢一個塔上面加咗少少青檸同埋香茅汁做點綴,令到成個粟米更加清甜。▫️PRAWN I SEAWEED SPICY BEETROOT🦐一上枱就會由佢哋嘅主廚去介紹😚,當中嘅蝦,係熟蝦嚟㗎,上面仲有一啲炒過嘅糯米油、香草🌿做配搭,更加能夠提升蟹肉嘅鮮味,食落口仲好彈牙添。旁邊仲有一個半碟嘅紅色雪葩,係一個用咗紅菜頭製作而成嘅海鮮醬
💖 NIRAS (尖沙咀)
▫️AMUSE- BOUCHE🍱
一上枱就會由佢哋嘅主廚去介紹😚,當中嘅蝦,係熟蝦嚟㗎,上面仲有一啲炒過嘅糯米油、香草🌿做配搭,更加能夠提升蟹肉嘅鮮味,食落口仲好彈牙添。旁邊仲有一個半碟嘅紅色雪葩,係一個用咗紅菜頭製作而成嘅海鮮醬,食落去帶有香辣🌶️嘅感覺。
▫️OYSTER | THAI SICHUAN PEPPER | NORTHERN SPICE
另外一款我哋就叫咗熟蠔🦪,主廚介紹當中中包含咗豬血同埋四川花椒醬汁製作而成,加咗少少辣之後果然更加好食呢🫰🏻
▫️AMADAL THAI KALE | CHOO CHEE CURRY
泰國版嘅立鱗燒,呢一條馬友犀利啦!因為佢旁邊有從泰國空運過嚟嘅羽衣甘藍做配搭😳魚鱗食落口不油膩反而仲要好香脆。另外仲有一粒豬肉球,都係好好食㗎🤤
▫️CRAB | MUSHROOM | HOMEMADE SIRACHA
呢一個係蟹肉飯,主廚用左自家製是拉羞辣椒醬去炒日本蟹肉,炒好之後就放喺用蘑菇炒成嘅飯粒上面😉,旁邊仲有蟹膏、黑橄欖醬同是拉差醬可以俾我哋食飯飯一份醬汁去試🤩我自己最鍾意就係黑橄欖醬,因為味道係最特別。
▫️SIGNATURE GRILLED LOBSTER BY LE Du +$680
DayDay嘩上網見人哋介紹佢呢度嘅龍蝦係一級棒👍🏻,所以就叫咗啦。上台嘅改下我哋兩個都目定口呆,佢哋嘅澳洲龍蝦size超級巨型,淋上以大頭蝦膏冬蔭功醬汁,另外仲有少少蛋奄列增加口感。旁邊就有一份義大利飯,當中有魷魚乾、生蝦醬煮成嘅五花肉再加入新鮮辣椒、青芒果肉同雞湯煮成🤫。無論係意大利飯定係龍蝦肉都勁好味🥰
▫️WAGYU | FENNEL I HOLY BASIL
另一度主菜就係一個來自澳洲嘅M8和牛,職員推介我哋揀四成熟,識落口油脂豐富,入口即溶😆我最鍾意就係佢旁邊嘅紅酒汁帶有少少微辣嘅感覺😍
▫️PRE DESSERT
食完主菜要清一清個味蕾就要食一個洛神花雪芭,旁邊仲配有新鮮士多啤梨粒🍓,酸酸甜甜好好味。
▫️MANGO | STICKY RICE | LEMON
接住落嚟就已經係食甜品啦,食得泰國菜就一定要有芒果糯米飯喇!不過今次呢度呢就轉左做芒果黑糯米糕🖤糯米糕嘅口感比較煙靭。
▫️PETIT FOUR
最後呢就仲有四款精緻小甜點🍮,分別就係朱古力焦糖撻、香蕉紅豆糕、火龍果、番石榴😋我自己最鍾意就係香蕉紅豆糕😚
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩