2023-06-13 49 瀏覽
今日經過西貢市場街,見到有間簡約設計嘅咖啡店NN Coffee,充滿文青感覺,好適合放空😬入到餐廳先知原來有兩層,我揀咗坐樓上,地方好寬敞,採光度十足。餐牌上嘅食物選擇好多元化,淨係睇到相都已經覺得好好食😋🍱日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵賣相好吸引🥰 鮑魚鮮嫩彈牙,經過日式炆煮好入味👍🏻👍🏻連旁邊嘅白蘿蔔都好入味,糖心蛋熟度剛剛好,有流心的感覺😍 蕎麥麵配上日式醬汁味道清新👍🏻🥘溫泉蛋慢煮牛肋條丼好多地方煮牛肋條出來效果是好硬,呢度的牛肋條肉質又又嫰又軟,還有一股牛香味👍🏻溫泉蛋撈飯亦都好好味😋🍵 凍丸久小山圓+抹茶鮮奶淨係賣相都已經令我心心眼😍 香濃嘅抹茶鮮奶冇額外加糖,可以真正享受到抹茶味道,配合埋兩粒小山圓好煙韌好有咬口🫶🍮 提拉米蘇咖啡咖啡味和提拉米蘇非常搭配,讓人感到驚喜😍 這杯飲品的口感非常豐富,而且咖啡味香濃,值得推介👍🏻👍🏻

🍱日式磯煮時令鮑魚月見蕎麥麵

🥘溫泉蛋慢煮牛肋條丼

🍵 凍丸久小山圓+抹茶鮮奶

🍮 提拉米蘇咖啡

2023-06-13 13 瀏覽
西貢越嚟越多Cafe今次揀左NN Coffee以白色木系裝修為主整體感覺好舒服職員好友善 主動推介美食值得一讚明太子意大利手工意粉 $158手工意粉有驚喜 意粉好creamy又有口感配上明太子 好味道龍蝦大大粒 Matcha Latte $56我一向好鐘意飲抹茶鮮奶NNcafe嘅抹茶鮮奶喺加上黑糖個人覺得味道好夾 又吾會太甜 仲好香滑 加上兩粒小山圓 煙煙韌韌 好特別嘅飲品整個來說,店舖雖屬小店,但環境清新舒服,食物水準高,一定會再幫襯
西貢越嚟越多Cafe

仲好香滑

加上兩粒小山圓 煙煙韌韌 好特別嘅飲品

2023-06-13
  • 明太子龍蝦手工意粉
Cafe位於西貢市中心街頭,裝修以純白色+木系為主,設有上下兩層,環境及座位寛敞,感覺簡約舒適。假日黎到上下兩層都座無虛席,職員安排左小編坐下層,坐定揀好食物就出去收銀處落單。————————————♥———————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -♥️ 蒜香時令海蜆手工意粉 $128一上枱已經聞到好香蒜味,蒜香汁味道濃郁,海蜆鮮甜美味冇沙,意粉質感偏軟,有種煮耐左既口感。♥️ 日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團 $118暖暖地飯團🍙外層沾滿飯素,本來想用紫菜包著飯團食,不過塊紫菜淋哂就放棄左,牛肋條腌得入味,肉質軟腍,甜甜地日式咖哩夾埋飯團一齊食,有種食唔停既感覺。♥️ 富士山雪糕梳打 $56一入到餐廳已經見到有客人飲緊,賣相好吸引眼球👀。上面有一球雲呢拿雪糕,中間係透明梳打,底層係藍色梳打汽水,望落就似一個小型富士山🗻,淨係飲梳打味道普普通通,溝埋雪糕一齊飲味道昇華左。💕 放假想係西貢搵地方Chill下,依間Cafe係唔錯既選擇!- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

————————————♥———————————

♥️ 蒜香時令海蜆手工意粉 $128

♥️ 日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團 $118

♥️ 富士山雪糕梳打 $56

————————————♥———————————
原本諗住食lunch,後來淨係趕得切飲杯野🥺就揀我喜愛既抹茶——久九小山園糰子黑糖抹茶牛奶💖佢既外型好有富士山feel, 而抹茶🍵加上糰子🍡仲有木系碟、傢俬就充滿京都風味。抹茶🍵配糰子🍡係一個係京都流行左幾百年既配撘,以前京都local tour 既導遊帶我地行花見小路,會發現茶屋既燈籠🏮上面都會有糰子圖案。個配搭經過幾百年既演變,變成現代fusion 版😆市面上賣matcha latte 既cafe真係多不勝數,但係我欣賞NN Coffee 既用心,保留左呢個穿越時代既配撘。味道方面,糰子Q彈不黏牙,甜度適中;matcha latte 奶味、茶味都唔會好濃,走清新路線。Menu 其實仲有正餐,不過好似會轉menu就唔影曬,下次有機會早d黎想試佢個龍蝦🦞意粉🍝😁

個配搭經過幾百年既演變,變成現代fusion 版😆

2023-06-08 43 瀏覽
✨ ℕℕ ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖(ू•‧̫•ू⑅) ⁡周日放假與友人到西貢逛逛偶爾發現一家走木系小清新路線的Cafe望望餐牌見食物還不錯一於入去試試⁡🎀 <明太子龍蝦手工意粉> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶⁡意粉creamy 但多吃不覺得膩明太子份量足醬汁鹹度調校得剛剛好 內有半隻龍蝦龍蝦已拆肉餐廳留返龍蝦尾幾打卡able意粉係扁意粉無整得過熟有少少咬口幾好⁡🎀 <溫泉蛋慢煮牛肋條丼> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/ 𝟷𝟶⁡牛肋條口感整得少似牛腩但overdone了一點咬多幾口先咬得開不過撈埋醬汁 秀珍菇、紅蘿蔔好滋味重點係隻流心溫泉蛋撈飯一流⁡🎀 <豆腐鮮奶咖啡> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶⁡豆腐同咖啡第一次一齊喝不過兩者唔算融為一體飲咖啡加有豆腐花嘅感覺整體感覺幾健康⁡🎀 <丸久小山園 檲子黑糖抹茶牛奶> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/ 𝟷𝟶⁡飲品賣相幾精緻丸子可愛但飲品綠茶味不算濃奶味偏重味道淡了一點⁡🎀 <京都抹茶 巴斯克芝士蛋糕> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶⁡蛋糕性價比頗高有驚喜質感控制得不錯內軟微濕潤外皮少硬兩者中和咗所以
✨ ℕℕ ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖(ू•‧̫•ू⑅)

周日放假與友人到西貢逛逛

牛肋條口感整得少似牛腩
但overdone了一點
咬多幾口先咬得開
不過撈埋醬汁
秀珍菇、紅蘿蔔好滋味
重點係隻流心溫泉蛋

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
💖 NN Coffee
📍西貢市場街47號地舖

2023-06-06 69 瀏覽
週末向西貢出行😜上次食完熊穴之後經過ᴛᴀʀɢᴇᴛ咗數間ᴄᴀғᴇ想試 今次就試咗呢間ℕℕ ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖☕️ᴄᴀғᴇ有2層 門口坐到一枱 樓上樓底比較矮 有少少侷促感 咁岩地下有食客離開 小小的圓木枱 食客都係食完就走 流轉都快 然後枱枱都叫嘅食物都幾乎一樣🤣 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 日式蘋果咖哩慢煮牛肋條飯團 $𝟏𝟏𝟖:咖哩辣度剛好 反而蘋果就唔係好食到 牛肋條份量都幾多 啲汁撈埋飯團🍙好滋味 比例適中 ✿ 明太子龍蝦手工意粉 $𝟏𝟓𝟖:龍蝦🦞起咗肉🤤明太子跟意粉完美掛上 ✿ 丸久小山園•焙茶鮮奶 $𝟒𝟖:獨角獸🦄️拉花超美的 很欣賞💗 ✿ 豆腐鮮奶咖啡 $𝟓𝟔:加入咗豆腐花沖製而成的ʟᴀᴛᴛᴇ 攪勻會啜到甜甜地 口感幾過癮🤣見到好多食客都點咗富士山雪糕梳打🗻 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 食物高質 擺盤靚有心思 可以ᴇɴᴄᴏʀᴇ的ᴄᴀғᴇ!佢啲甜品都好似很吸引喔 不過食完2份主食 已經裝唔落了🙈人均~💲𝟐𝟏𝟎

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

:獨角獸🦄️拉花超美的 很欣賞💗

✿ 豆腐鮮奶咖啡 $𝟓𝟔

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

2023-05-06
5 分鐘 (堂食)
$210 (早餐)
2023-06-06 34 瀏覽
NN Coffee - 西貢❤️星期六來到西貢放鬆一下,試了幾間Cafe, 晚上再去釣墨魚食海鮮🫶🏻完滿一天。點了NN Coffee以下款式:明太子龍蝦手工意大利粉:明太子的鮮味搭配龍蝦的豐富口感,讓這道意大利粉的味道更加豐富。面條的質地也非常好,口感彈牙,整道菜色香氣四溢,非常美味。磯煮鮑魚蕎麥麵:鮑魚的鮮味和蕎麥面的清爽口感非常搭配,讓人感到舒適和滿足。磯煮的方式讓鮑魚更加入味,吃起來更加美味。Matcha Latte w/brown sugar maru:抹茶的香氣和微苦的口感與牛奶的甜味非常搭配,紅糖珍珠的咀嚼感也很棒。這杯飲品的口感平衡度很高,讓人喝起來非常愉悅。Tiramisu Latte:咖啡的苦味和提拉米蘇的甜味非常搭配,讓人感到驚喜。這杯飲品的口感非常豐富,讓人一邊品嚐咖啡的風味,一邊享受提拉米蘇的美味。西貢NN Coffee提供了多樣美味的選擇,從意大利粉到咖啡飲品都非常值得一試。環境都十分舒適,如果你正在尋找一家假日可以悠閒地過半天的咖啡店,西貢NN coffee是一個值得選擇的地方。
NN Coffee - 西貢❤️

點了NN Coffee以下款式:

2023-06-06 17 瀏覽
夏天來到,我哋去咗西貢遊山玩水,出完海之後,就黎到NN coffee,chill下享受午餐,餐廳日系木色裝修,輕鬆捨意,而且食物質素高,我哋點左幾款食飯,包括煙三文魚焙茶漬丼、明太子玉子燒、京都抹茶丸子布丁同抹茶鮮奶,每樣都令人回味無窮✨。🍚 煙三文魚焙茶漬丼,呢個丼飯啲份量好足夠,而且煙三文魚好鮮美,焙茶漬有啲微微甜,令味道更加豐富。🍳 明太子玉子燒:個燒蛋好滑好嫩,加上明太子嘅咸香味,好開胃,啱晒個夏天食。🍡 京都抹茶丸子布丁:呢個甜品真係好靚啊!抹茶丸子好彈牙,同布丁一齊食,口感好豐富,加上抹茶嘅香味,好夠味!🍵 抹茶鮮奶:呢杯抹茶鮮奶好滑身,抹茶嘅苦甜味同鮮奶嘅甜味融合得好平衡,好好飲。總括嚟講,呢度嘅食物真係好好食,啲份量又足夠,環境舒適,最啱放鬆心情。下次有機會,一定要再去。

2023-06-05 16 瀏覽
今日黎西貢半日遊行到攰就想搵個好地方坐下見到呢個cafe好靚😍就入去試下😆點知連每樣食物都好正.💎$108 慢煮日式牛肋條多士好好食既牛肋條多士😆慢煮既牛肋條好嫩和多汁亦有好香牛味😍夾係口感香脆既多士中間再搭配埋日式調味醬汁整體口感好豐富好食🤩.💎$158 明太子龍蝦手工意粉意大利麵同明太子同龍蝦肉真係好夾明太子味道帶有少少鹹、辣同鮮味而龍蝦肉就肉質柔嫩、鮮美並且帶有少少獨特既微甜🥰整體配搭好有鮮味一啖食落去好滿足🤩💎$45 鮮奶咖啡(iced)呢杯咖啡既奶香味好濃郁牛奶口感好柔和又平衡左咖啡既苦味好有口感😎.💎$52 丸久小山園 焙茶鮮奶焙茶鮮奶由日本傳統既焙茶同鮮奶混合而成佢地既口感相互融合飲落去完全唔膩🤩焙茶香氣同奶香味都好香
今日黎西貢半日遊

整體口感好豐富
好食🤩
💎$158 明太子龍蝦手工意粉

意大利麵同明太子同龍蝦肉真係好夾
明太子味道帶有少少鹹、辣同鮮味
而龍蝦肉就肉質柔嫩、鮮美
並且帶有少少獨特既微甜🥰
整體配搭好有鮮味
一啖食落去好滿足🤩

💎$45 鮮奶咖啡(iced)
呢杯咖啡既奶香味好濃郁
佢地既口感相互融合
飲落去完全唔膩🤩
焙茶香氣同奶香味都好香
2023-06-05 11 瀏覽
去西貢staycation,搵好嘢食😋 就去咗「NN Coffee」食lunch,餐廳環境好,店員服務親切,我哋叫咗幾樣嘢,包括明太子龍蝦手工意粉,煙三文魚焙茶漬丼,京都抹茶丸子布丁,丸久小山園·若竹抹茶鮮奶同埋提拉米蘇鮮奶👍🏻明太子龍蝦手工意粉好彈牙,龍蝦鮮甜,明太子醬汁夠味,味道好香濃,每一口都好滋味!🍝🦞煙三文魚焙茶漬丼係一個好健康嘅選擇,煙三文魚唔會太鹹,焙茶漬汁令到飯嘅味道更加突出,令人覺得好清爽!🍚🐟京都抹茶丸子布丁係好正嘅甜品!抹茶味道好濃郁,丸子係好滑嫩,布丁又好香濃,兩者搭配起黎,真係一絕!🍮🍡🍵丸久小山園·若竹抹茶鮮奶同提拉米蘇鮮奶都好好味!若竹抹茶鮮奶好濃郁,抹茶味又好正,提拉米蘇鮮奶就好香濃,一飲就忘記哂煩惱!🍵🥛總括嚟講,「NN Coffee」真係好好食,啲份量都好啱啱好!仲有啲日本風嘅甜品同飲品,真係好正!下次再黎一定會再食返去!👍

2023-06-03 17 瀏覽
西貢真係熱到人都少好多,平日假期總會有好多人等呢間,但天氣太熱叫我喺出邊等多陣都發脾氣,今次難得過到嚟係咪新嘅coffee shop多咗,難得唔使等位,加上service嘅姨姨超級熱情,所以就同男朋友try try 🌞天氣咁熱梗係要飲啲輕鬆啲嘅嘢啦,所以就叫咗杯Orange Black 。橙汁嘅酸酸甜甜配上咖啡嘅香濃,簡直超級消暑。另外仲試咗佢哋店舖自家製嘅Tiramisu ,出邊食呢個甜品,最怕就係食得出魚膠粉味,但佢哋就一定冇囉,所以食得出芝士嘅香滑,咖啡味道濃郁,但酒味就略嫌不足,對於唔鍾意酒味濃郁嘅朋友就啱晒啦。總之佢哋啲服務咁好,同埋喺咖啡店當道嘅香港,遇到一間仲係用心做咖啡嘅小店,真係好難得。

Orange  Black
Tiramisu
2023-06-03
Orange  Black
Tiramisu
2023-06-02 17 瀏覽
➲ 西貢 NN Coffee➳ 𝐓𝐡𝐞 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 ⁽⁵/¹⁰⁾ 面頭有焦糖薄脆,重肉桂味,唔太甜,保留咗麵包質感,無入口即溶,個人鍾意再鬆軟啲。➳ 𝐍𝐍 𝐒𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 ⁽⁷/¹⁰⁾ 重酒味,好大份,濕度剛好,入口絲滑,小心比啲朱古力粉哽親。擺盤有種森系園藝感。⤵ 西貢市場街47號地舖

➲ 西貢 NN Coffee

➳ 𝐓𝐡𝐞 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 ⁽⁵/¹⁰⁾

➳ 𝐍𝐍 𝐒𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 ⁽⁷/¹⁰⁾

西貢市場街47號地舖

2023-05-20 108 瀏覽
再好食都無用! 食完腸胃炎 !閒日同女朋友入去食當日4點半搵到入去叫左幾款食物明太子玉子燒一般 叫入得口咩梅頭豬肉 收一百六十幾堆三層肉 但明顯食得出用料係唔靚你整到好食都俾你過最離譜係上完豬肉同我地講無曬海鮮 要即刻出去買個咩蒜香大硯手工意粉 一路食就一路嘔番沙出黎食完第日即刻腸胃炎發燒要睇醫生你無料識唔識轉另一樣/取消退錢/問下我地想轉咩?就咁噏都三個唔同處理方法點解你地會諗到死都死碟意粉出黎?重點係食品安全先係做飲食最重要既野而好明顯你地碟意粉 係亂咁黎望番張單 坐樓上仲要self service同你講碗碟同水自己攞 你仲好意思收加一? 加一係服務費 你服務過我D咩?樓下order無冷氣唔會有人坐樓上self service 食完送你腸胃炎請我都唔會再去
再好食都無用!

最離譜係上完豬肉
同我地講無曬海鮮 要即刻出去買
個咩蒜香大硯手工意粉 一路食就一路嘔番沙出黎
食完第日即刻腸胃炎發燒要睇醫生
你無料識唔識轉另一樣/取消退錢/問下我地想轉咩?
就咁噏都三個唔同處理方法
點解你地會諗到死都死碟意粉出黎?
重點係食品安全先係做飲食最重要既野
而好明顯你地碟意粉 係亂咁黎

望番張單 坐樓上仲要self service
同你講碗碟同水自己攞
你仲好意思收加一?
加一係服務費 你服務過我D咩?
樓下order無冷氣唔會有人坐
樓上self service 食完送你腸胃炎
請我都唔會再去

2023-05-18
2023-05-18 89 瀏覽
上次去完西貢發現西貢有好多Cafe,俾呢間Cafe門面嘅簡約裝修吸引咗🤣今日就黎左試✨明太子龍蝦手工意粉 $158明太子醬好濃郁而且份量十足,每條意粉都沾滿醬,令成個意粉食落好creamy💯🫶🏻另外有龍蝦尾做裝飾賣相好吸引😬✨👀龍蝦肉好彈牙,冇過多調味遮蓋食材原味🦞值得一提嘅係洋蔥軟硬度啱啱好!炒到入味之餘唔會太淋/太硬,增加整體口感🫶🏻✨NN全日早餐 $128份量十足一定飽肚✨配料非常豐富!南車厘茄、炒雜菇、脆薯角、豬肉腸、炒滑蛋、煙三文魚、蒜蓉包👀😋車厘茄非常鮮甜👍🏻 薯角炸得啱啱好,外脆內軟,食到最後依然香脆🫦另外煙三文魚堆到成座山咁高🤣一睇就知份量非同小可😜蒜蓉包屬於比較鬆軟嗰種👀類似丹麥吐司,相對下牛油味較重,都唔錯😋✨久丸小山園糰子黑糖抹茶牛奶 $56本身比較鍾意飲茶類嘅產品,去到邊都飲抹茶牛奶😂用咗小山園抹茶粉💦散發出超級香濃抹茶味🍵兩粒團子好軟糯,面頭有一層薄薄嘅奶泡上面有一層抺茶粉,攪拌咗之後好好飲🥹唔會有過多黑糖令到杯奶飲落太甜而遮蓋茶粉嘅香,大推💯適合抺茶控🍵✨富士山雪糕梳打 $56對於鍾意打卡嘅人黎講呢杯飲品絕對係打卡一流🤣藍色梳打水上面有一球雪糕,建議大家先飲

明太子龍蝦手工意粉 $158

NN全日早餐 $128
NN全日早餐

久丸小山園糰子黑糖抹茶牛奶 $56

富士山雪糕梳打 $56
對於鍾意打卡嘅人黎講呢杯飲品絕對係打卡一流🤣藍色梳打水上面有一球雪糕,建議大家先飲咗一部份梳打水再食雪糕👀以免太滿令梳打水流出💦味道唔算太甜,雪糕溶咗之後浸落去少少綿綿地嘅感覺,口感好特別😜甜度岩岩好 (個人鐘意微糖)

京都抹茶丸子布丁 $68
其實食完主菜已經好飽但見到好多甜品好吸引就忍唔住試一個😜😬同抹茶牛奶一樣採用香濃嘅抹茶粉,布丁非常軟滑,濕度啱啱好,面頭亦有大約一個匙羹份量嘅紅豆蓉,味道好濃郁,宇治金時嘅配搭👍🏻

總括嚟講覺得cafe質素同價錢成正比👍🏻尤其係抹茶類嘅食品幾出色😋食物方面由主食到甜品都有好多選擇🍽如果入西貢嘅話不妨一試🫶🏻
NN全日早餐
☔️ 紅雨遊西貢,游出另一風味 🌧️ 一間坐得同傾得好舒服嘅隱世日系cafe,當日叫咗照燒雞扒拌飯團($98),雞扒個皮煎得超級脆,飯團本身又好夠味,兩個夾埋一齊食好正。 另外超級推介佢嘅黑松露薯角,松露味好強,加埋熱辣辣嘅薯角真係不得之了😋😋: 5/5🤑: $120 total
☔️ 紅雨遊西貢,游出另一風味 🌧️

😋: 5/5
🤑: $120 total