2017-02-12 899 瀏覽
琴日甘岩去銅鑼灣做野 所以做完野之後約左朋友係銅鑼灣食飯其實之前食過一次呢間餐廳都覺得唔錯所以再encore!本身book左6點 但因為做野遲左 6點45分先去到好彩時間都算早 未有太多人可以即入我好中意食佢地配包果個醬好似係有黑松露味搞到食到一半先記得影相我地叫左一個芝士烤姑沙律開頭以為係烤大姑甘既樣黎到原來係切片有少少失落點知個味一d都唔失望!個姑烤得好香 好味!然後叫多個pizza 有三文魚、乳酪等等 唔係好記得個名幾好味又唔太'漏' 加上脆脆薄底所以我地兩個女仔食完呢個都仲有quota試多樣野食 最後就係西班牙海鮮燉飯D海鮮多到啖啖都有但我本身中意食飯多d 整體黎講呢餐都幾唔錯下次再試多d其他菜式!
琴日甘岩去銅鑼灣做野
所以做完野之後約左朋友係銅鑼灣食飯
其實之前食過一次呢間餐廳都覺得唔錯
所以再encore!

本身book左6點

搞到食到一半先記得影相
我地叫左一個芝士烤姑沙律
開頭以為係烤大姑甘既樣
黎到原來係切片有少少失落
點知個味一d都唔失望!
個姑烤得好香 好味!
然後叫多個pizza 有三文魚、乳酪等等 唔係好記得個名

幾好味又唔太'漏' 加上脆脆薄底
所以我地兩個女仔食完呢個都仲有quota試多樣野食
最後就係西班牙海鮮燉飯
D海鮮多到啖啖都有

但我本身中意食飯多d
整體黎講呢餐都幾唔錯
下次再試多d其他菜式!
2017-02-03 1008 瀏覽
Lunch set Cold cut salad Spaghetti with prawn Coffee The food is good , pasta a bit dry but depends on your preference . However the service is extremely poor , ignored by waitress and coffee served before main course is finished .
Lunch set

Cold cut salad
Spaghetti with prawn
Coffee

2017-01-05 1218 瀏覽
在開飯見到這間得獎餐廳,我便去了試一試。可能好吃的是晚市而不是午市吧,我在No.5 Italian吃的一餐味道頗令人失望。我叫了一個set lunch,包沙律、飲料和主菜。加上服務費總共$130,在銅鑼灣算是還可以的價錢。沙律味道清新,調味恰好;香橙果茶也有果味,冰冰的挺提神,不過分量可以多點。但之後來的燒雞pizza真的和我想像中有很大的落差。沒有提供抹手的濕紙巾,12寸的pizza作為一個人的分量也可能有一點太多,不過問題不在這裡。問題在於pizza配料的組合:燒雞是乾的,芝士是乾的,而pizza薄到一點兒水分也沒有。味道也淡,吃到第二塊就不想吃了。對一間不算便宜而且得獎的餐廳來說水準實在太低。
2017-01-03
2017-01-04 965 瀏覽
放工後想食西餐,即刻打黎訂位,訂左八點,即有位😊 準時去到唔洗再等,入到裡面感覺設計似cafe, 沒想像中咁有西餐廳feel。不過無所謂,因為只不過係普通一餐飯。先黎個caesar salad,味道不錯,但蒜蓉包不脆,而且沙律份量太少 之後來多個沙律,依個幾好食,有雞肉,上面仲有啲莓醬,幾好食蜆味道都oksmoked salmon pizza with cheese 都好食!食落芝士可拉出絲,仲有8吋同12吋size 選擇,人少又想食多幾款野就可以叫個細的,一嚐樂趣 😋 黎到意粉,依個菠菜忌廉雞肉意粉,意粉口感煙un, 味道不錯,遺份量太小最後到松露意大利飯,幾香幾好食

caesar  salad  with  smoked  salmon
之後來多個沙律,依個幾好食,有雞肉,上面仲有啲莓醬,幾好食
蜆味道都ok
最後到松露意大利飯,幾香幾好食
2017-01-03
2016-12-27 783 瀏覽
之前嚟過好幾次!之前試過佢地個海胆扁麵,唔錯,但其實我個人覺得今次個蟹肉扁麵仲好味,炭燒牛扒水準依舊保持到,但如果oz計,牛扒午餐以份量計確係抵過晩市。 環境不錯,服務...
午餐
2016-12-16 612 瀏覽
其實呢間都唔洗多講,大家應該都有聽過佢既海膽意粉啦!!佢個意粉汁真係不得了,勁CREAMY加上海膽甜!正呀!佢PIZZA 薄薄地,而且係鵝肝呀頭盤帶子又煎得岩岩好,嫩嫩的。下次要再試其他野!!!!!!!!
其實呢間都唔洗多講,大家應該都有聽過佢既海膽意粉啦!!

佢個意粉汁真係不得了,勁CREAMY加上海膽甜!正呀!

佢PIZZA 薄薄地,而且係鵝肝呀

頭盤帶子又煎得岩岩好,嫩嫩的。

下次要再試其他野!!!!!!!!
2016-12-14 517 瀏覽
朋友生日,我地一行十人book左檯慶祝。地方闊落,張檯係兩邊坐兩個,兩邊坐三個,唔會話長檯傾唔到計,分食物都容易。食物質素好,當然價錢都較高。最回味嘅係rib eye 8 oz ,叫左medium,外面煎得好香,但唔會過火。裡面好較,好易咬開。我唔係食得好生嘅牛排,但都完全覺得易入口,回味無窮。我地前後叫左兩份,質素都保持。另外slow cook cod都好得,可惜細舊左d。海膽同意粉都出奇地夾,雖然只係淡淡海膽味。咁多人分得一啖真係唔夠!某幾款飲品有買一送一優惠。ginger ale配上grapefruit都唔錯。餐飯有d小插曲,我諗係我地太好彩,餐廳方面都好有誠意解決問題。所以有機會都會再來嘅!一大班人食西餐嘅話,往往每碟分得少少,所以如果想試真個味道,兩個人就最好。有二人set dinner,埋單應該500留下。食物嘅質素係值得回頭再食嘅。

另外slow cook cod都好得,可惜細舊左d。

fig  ham  salad
rib  eye
slow  cooked  cod
1K
2016-12-09 7648 瀏覽
今晚在銅鑼灣逛公司, 行到世貿中心, 結果一行三人想去吃西餐, 看看商場水牌, 決定吃意大利菜, 很容易,  選擇店名有意大利字樣便是,  三樓  No.5 Italian .餐廳裝修頗有格調, 入門已見開放式厨房, 對維港海景座位真的開揚, 木製天花做型和諧, 燈光柔和, 設計新穎.  餐具桌椅, 也具心思.Menu 美觀, 亮麗.食品 選擇很多, 看來不只是一般意大利菜, 因加入了一些較新的配料. 要試試.店員送來餐前麵包, 四片較薄的麵包, 並配有松露牛油.  麵包入口軟,  每人 小片, 無 re-fill.Daily Soup  $68   南瓜薑海鮮濃湯配一塊多士:南瓜味並不太濃, 加入淡淡的薑味, 可口!  海鮮只有是細細粒的蜆肉, 簡單一点!Sea Urchin Tagliatelle $198  海胆扁麵配白松露忌廉汁:賣相不錯 !     海膽新鮮, 份量可以.  配了味道很濃郁忌廉汁及白松露, 有香草的芳香,  入口美味,   意粉質感煙韌彈牙, 口感和味道都滿意.Veal Tagliatelle $188    燴牛仔肉扁麵配馬莎忌廉汁份量很少, 惑感覺頗貴.
 燈光柔和, 設計新穎.  餐具桌椅, 也具心思.
Menu 美觀, 亮麗.
份量很少, 惑感覺頗貴. 味相一般.
8" Johnny's pizza  $138,   水牛芝士薄餅

配白松露醬, 風乾火腿, 火箭菜, 蕃茄醬, 薄餅焗得夠香脆, 芝士味濃郁, 加上風乾火腿, 蕃茄醬的酸甜, 好吃!
Pancetta Risotto $148

意大利飯的軟硬度控制得好好, 只是份量不大, 三人吃剛好.
這餐廳首選是環境及裝修好, 食品份量細, 調味及店員服務只是一般.
  • 8" Johnny's pizza
2016-11-30 712 瀏覽
11月是為食妹增肥嘅月份朋友突然話今日lunch 就食個bday lunch 啦好丫, 咁我當然揀1間有tiramisu o既餐廳餐廳就在公司樓下商場是日我地無book 枱,所以無得坐入去, 不過 幸好walk in 都有位前菜我要了salad, 因為湯唔啱我飲salad 無咩特別, 都係普通啦我叫左我最愛嘅牛扒-medium rare味道是高質素的好味而且無over cooked10分滿分, 有8.5 薯角炸得剛好,唔會林左,朋友食得好滋味根住,要講下我最愛嘅甜品亦係我當日嘅生日蛋糕-Tiramisu,哈哈當我食了第一啖,無諗過黎到銅鑼灣可以食到個咁特別嘅tiramisu朋友認為酒味可以濃一點而我都認同,我好鐘意呢度嘅tiramisu 做得夠濕,食落好似食梗雪糕咁而且咖啡味亦濃同埋細心發現除了cheese 及手指餅之外,仲好似有另一層好似Nutella  嘅味道不過當然我無found out 到係咪因為我已經為返工附近搵到呢件咁好食tiramisu 而開心到發瘋了最後就係佢地杯咖啡咖啡味有d 果味嘅咖啡豆,只係我個人唔太喜歡果味的, 但可以接受
11月是為食妹增肥嘅月份

朋友突然話今日lunch 就食個bday lunch 啦

好丫, 咁我當然揀1間有tiramisu o既餐廳

餐廳就在公司樓下商場

前菜我要了salad, 因為湯唔啱我飲
Set Lunch Salad
salad 無咩特別, 都係普通啦
我叫左我最愛嘅牛扒-medium rare
Set Lunch - Rib eye
味道是高質素的好味

而且無over cooked

10分滿分, 有8.5

薯角炸得剛好,唔會林左,朋友食得好滋味

Set Lunch Dessert - Tiramisu

朋友認為酒味可以濃一點

而且咖啡味亦濃

不過當然我無found out 到係咪

最後就係佢地杯咖啡
cappuccino
題外話/補充資料: 侍應在lunch hours 應多點留意門外有否客人需要帶位
2016-11-10
午餐
Set Lunch - Rib eye
Set Lunch Dessert - Tiramisu
  • Tiramisu
2016-11-13 654 瀏覽
是日shopping day,走著走著來到世貿中心,已是晚上七時,一整天沒吃過什麼的情況下肚子已咕咕作響,便就地用膳。星期六,很多人已預留訂位,幸運地可以不用等位可直接入座,這間餐廳用膳時間1.5小時,基本上一坐下便要立即打開menu 研究研究。小吃(隨枱附送)每人一小片白麵包及香草包,配以自製的(?!)麵包醬十分好吃!!!!我覺得白麵包跟麵包醬比較配,更能突顯麵包醬的香味,小缺點是麵包一點微溫也沒有。:::三文魚凱撒沙律:::三文魚新鮮肥美,麵包粒十分香脆,dressing份量剛好,合格以上。:::蜆肉扁麵配香蒜白菌汁:::蜆肉足足有8隻之多,醬汁很creamy但不膩,略嫌醬汁有點少,可以有更多醬汁。 這個菜式也有前菜版本:香蒜白菌汁煮蜆肉XD 海鮮pizza (8寸)Pizza Size 分8寸跟12寸,批邊香脆且是傳統意大利pizza的薄餅底,只是蕃茄醬略嫌有點酸,pizza相對其他食品較普通。價位方面,連加一服務費每人$220,價位有點貴。值得稱讚的是服務生會不斷主動加水但是店內冷氣太太太大,剛好坐在岀風口的位置,令食物很快便變冷,而且用餐期間因空調太大不斷流鼻水

小吃(隨枱附送)
:::三文魚凱撒沙律:::
:::蜆肉扁麵配香蒜白菌汁:::
[註] 這個菜式也有前菜版本:香蒜白菌汁煮蜆肉XD
海鮮pizza (8寸)
價位方面,連加一服務費每人$220,價位有點貴。
值得稱讚的是服務生會不斷主動加水
2016-11-12
2016-11-09 505 瀏覽
同同事兩人去食晏, 落左世貿搵食, 因為早去, 間間都無乜人, 就求其選左呢間, 主要係開揚 同埋諗住意大利菜應該無敢易中伏.同事要左南瓜湯同risotto我就南瓜湯同 lasagna個湯有D品系咁尋常的"杰", 味道我覺得OK. 可能份量不少, 我同事一半都完成不了.同事話risotto  OK, 也食晒咁制.而個lasagna就有D中伏, D pasta 完全熟到稔, 四邊又乾到硬硬地, 似番丁. 在不想浪費食物既情況下, 硬啪晒.

同事要左南瓜湯同risotto

我就南瓜湯同 lasagna

同事話risotto  OK, 也食晒咁制.

2016-11-09
  • 暫時未發現
2016-11-02 4450 瀏覽
朋友說想在銅鑼灣吃西餐,我便到網上搜尋有什麼比較新的西餐廳,找到這一間並不太貴的,就決定到來試試。這裏的選擇也比較多,價錢並不算太貴,但後來才知道有些食物的份量是比較偏小,那樣性價比就比較低。我們選了晚餐,選晚餐是可以用$88點一jar sangria,我們選了沒有酒精的,一jar大概有五至六杯,甚有果香及不太甜。晚餐包括了前菜、湯及主菜。首先就是餐前麵包,四片麵包也算鬆軟但比較薄,是用松露牛油,比較香。頭盤大家都選了鵝肝配蘋果批,份量比較少,鵝肝都算香,蘋果批不太甜還有新鮮無花果,但是我總覺得鵝肝是要配新鮮生果比較好吃。湯是南瓜薑海鮮濃湯,南瓜味並不太濃,淡淡的薑味,海鮮是細細粒的,沒有蝦沒有帶子,最多就是蜆肉。主菜其中之一是菠菜蜆肉薄餅,是薄簿的那種,份量頗大,充滿了菠菜茸、蜆肉及芝士,味道不太鹹,幾好味。另一個主菜是脆皮伊比利亞黑毛豬,份量十分少,像脆皮燒肉,豬皮不脆,肉充滿了濃濃的豬味道,很軟,跟黑醋汁一起吃感覺清新一點,椰菜花蓉鮮甜美味。我們叫了兩個甜品,第一個是香蕉蛋糕配焦糖香蕉及雲呢拿雪糕,香蕉蛋糕是用了香蕉精油做的,我個人不喜歡假的香蕉味,蛋糕質感比較實,很像一些在星加

冇酒精Sangria

鵝肝配蘋果批
南瓜薑海鮮濃湯
菠菜茸蜆肉薄餅
我們叫了兩個甜品,第一個是香蕉蛋糕配焦糖香蕉及雲呢拿雪糕,香蕉蛋糕是用了香蕉精油做的,我個人不喜歡假的香蕉味,蛋糕質感比較實,很像一些在星加坡或馬來西亞吃的一般蛋糕,雲呢拿雪糕不是用雲呢拿子做的,所以沒有真正雲呢拿的那麼濃香。
香蕉蛋糕配焦糖香蕉及雲呢拿雪糕
第二款是朱古力蛋糕配咖啡雪糕,朱古力蛋糕不太甜,朱古力也頗濃香,蛋糕是幼滑、密度高濕濕地那種,不是鬆軟的,但好吃,咖啡雪糕十分香咖啡味。
朱古力蛋糕跟咖啡雪糕
整體來說,味道一般,不過不失,沒有太大驚喜。但主菜及甜品的份量偏小,這樣的話就比較貴。

2016-11-01
菠菜茸蜆肉薄餅
2016-10-18 5603 瀏覽
是日好友們跟筆者慶祝生日, 來到人氣店No.5 Italian. 筆者想試這間餐廳很久了, 真開心! 訂了枱, 週日六時半到達, 場內只有三成滿, 也許是時間尚早吧? 場內裝修頗有格調, 開揚的玻璃窗, 柔和的燈光, 餐具桌椅, 好像每一個項目也有配襯過, 非常欣賞. 看看menu, 選擇很多, 點選了海膽扁麵配白松露忌廉汁(HK$198), 煙三文魚酸忌廉蕃茄醬水牛芝士薄餅(HK$128), 芝士菠菜釀意大利雲吞(HK$158). 海膽扁麵配白松露忌廉汁, 賣相很美啊! 醬汁好像很creamy似的. 試一口,不得了, 是筆者近年吃過最美味的意粉! 忌廉汁口感很creamy, 味道很濃郁, 帶著香草的芳香, 醬汁質感不會水汪汪, 又不會厚實得像糊一樣, 很讚! 意粉質感al dente, 海膽也新鮮, 是滿分之作. 煙三文魚酸忌廉蕃茄醬水牛芝士薄餅, 薄餅焗得夠香脆, 芝士味濃郁, 加上煙三文魚的咸香, 蕃茄醬的酸甜, 不消一會便完成一塊.芝士菠菜釀意大利雲吞, 這道菜的醬汁跟海膽扁麵配白松露忌廉汁的非常相似, 也是既creamy又濃郁, 意大利雲吞帶點煙韌, 有咬口, 也不錯. 好友

好友們請客, 筆者在此謝過. 下次試試其甜品.

其music playlist也很不錯, 很有感覺的一間餐廳.
2016-08-07
$177.5 (晚餐)
  • 海膽扁麵配白松露忌廉汁
No.5 Italian是窩夫想試很久的一間意大利餐廳,這晚跟好友一行四人去提早慶祝生日。先來麵包籃,沒有甚麼驚喜。白酒蒜片煮蜆($88)的蜆都算大隻,鮮味無沙。烤野生大菇配芝士($82)的野生大菇很厚肉,水份充足。無花果、巴馬火腿、菠菜苗沙律配意大利黑醋($108)的賣相很吸引,巴馬火腿味道偏鹹,建議夾著無花果和菠菜苗一起吃。海膽扁麵配白松露忌廉汁($198)是招牌菜之一,海膽份量十足,新鮮美味,白松露香味撲鼻,自家製扁麵煙韌彈牙,值得一試。海鮮薄餅(8吋$148)的配料十分豐富,有鮮蝦、魷魚、帶子和魚,自家製薄餅很薄,批邊烘得很脆。牛肝菌芝士意大利雲吞配巴馬臣芝士忌廉汁($158)的意大利雲吞做得不錯,雲吞皮不會太厚,咬下去吃到啖啖牛肝菌香味。甜品方面,窩夫選了朱古力疏乎厘配雲呢拿雪糕($68),疏乎厘很鬆軟,朱古力味香濃。朋友原來想點金寶蘋果批,可惜剛剛售罄,便點了新鮮香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕($78),切成條狀的窩夫層層疊起,上面再放香蕉和雪糕,賣相很好,味道也不錯。
麵包籃
先來麵包籃,沒有甚麼驚喜。
白酒蒜片煮蜆
白酒蒜片煮蜆($88)的蜆都算大隻,鮮味無沙。
烤野生大菇配芝士
烤野生大菇配芝士($82)的野生大菇很厚肉,水份充足。
無花果、巴馬火腿、菠菜苗沙律配意大利黑醋
海膽扁麵配白松露忌廉汁
海鮮薄餅
牛肝菌芝士意大利雲吞配巴馬臣芝士忌廉汁
朱古力疏乎厘配雲呢拿雪糕
新鮮香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕
2016-10-07
5 分鐘 (堂食)
白酒蒜片煮蜆
牛肝菌芝士意大利雲吞配巴馬臣芝士忌廉汁
朱古力疏乎厘配雲呢拿雪糕
新鮮香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕
2016-10-09 2219 瀏覽
友人看到這裡有海膽意大利粉!作為海膽愛好者當然要來拜訪一下~ 訂了八時半⋯我們七時四十五分已抵達~ 幸好有位子可以先入座 😝😝點了一個前菜和兩個主食~ 有餐包~兩款包~ 普通白麵包跟好像有提子的麵包~ 另外應該是黑松露醬~ 很香~ 但我不愛沾醬 😝😝 Parma ham 配烤蘆筍 ($78)本來想點黑毛豬⋯但友人突然想吃Parma ham...於是亂點了這個😰😰 餐牌上有配哈密瓜的⋯我總是覺得Parma ham 太鹹⋯配甜甜的哈密瓜食中和一下比較好~ 友人又不食蘆筍⋯逼我自己一個食🙄🙄 我淺嚐一片~ Parma ham充滿油香和鹹香~ 肉質柔軟煙靭~ 除了烤蘆筍⋯也有水牛芝士可配~ 海鮮薄餅 ($148)有8吋和12吋之分~ 批邊烤得香脆 😁😁 薄薄的批底難以承托滿滿的海鮮和蕃茄醬⋯略嫌軟身🙈🙈🙈 海鮮並不是頹貨~ 鮮蝦魷魚爽口彈牙~ 魚肉結實並不霉 👍🏻👍🏻 蠻好吃的~ 個人吃了半個薄餅 😋😋 海膽扁麵配白松露忌廉汁 ($198)比匙羹還要大片的海膽相當吸睛 😍😍😍 還有相對較小的一片在底下~ 海膽肥美鮮甜 😋😋 但海膽吃新鮮的就好~ 與意粉其實不太搭 🙈🙈意粉做得不錯~ 自家製扁麵

點了一個前菜和兩個主食~

有餐包~

Parma ham 配烤蘆筍 ($78)

海鮮薄餅 ($148)

海膽扁麵配白松露忌廉汁 ($198)

意粉做得不錯~ 自家製扁麵口感偏硬~ 每一條麵沾滿忌廉汁~ 每一口充滿松露香 👍🏻👍🏻👍🏻

我們被安排坐近入口處~ 突然聽到餐廳入面一陣起哄~ 原來適逢國慶日晚上九時有煙花匯演~ 可惜不能坐到窗邊邊吃邊欣賞夜景~ 大家訂座可嘗試要求一下😉😉
2016-10-01
  • 海膽扁麵配白松露忌廉汁