2017-02-22 1132 瀏覽
老公在金鐘上堂,晚上放工後到金鐘找他吃飯。金鐘也算是個金融商業區,不想花費太多吃晚飯,除food court 或 麥當勞,還有什麼選擇?當然在openrice先找找有什麼食店推介⋯ 見到這家賣叻沙出名,決定試試!開放式裝潢,現代感重我當然點叻沙,老公點了炒河另外晚上order主餐送飲品⋯ 我們在幾款選項中點了安全的荔枝冰。很一般呢相比起炒河,我這個叻沙的味道非常一般,椰香味不夠,又沒有奶滑的湯底⋯ 完全沒有一個能叫人難忘的點。反而炒河的醬油很可口,而且非常有鑊氣。就像在大排檔吃的一樣。只吃主食當然不夠滿足,我們另外每人再多點了一客小食。我要了烤魚餅、老公點了串燒⋯這一回,又是老公點的較好味烤魚餅味道平淡⋯ 反而串燒無論賣相 或 味道 都較優勝!
老公在金鐘上堂,晚上放工後到金鐘找他吃飯。

當然在openrice先找找有什麼食店推介⋯

見到這家賣叻沙出名,決定試試!
開放式裝潢,現代感重
我當然點叻沙,老公點了炒河
荔枝冰
很一般呢
叻沙
炒河
烤魚餅
串燒
這一回,又是老公點的較好味

烤魚餅味道平淡⋯ 反而串燒無論賣相 或 味道 都較優勝!

2017-01-14 1668 瀏覽
難得放半日,係金鐘接男友放工,逛左一陣海濱花園後,又煩惱係邊樹開餐。金鐘返工既朋友相信都好明白,金鐘的中午係迫到搵到位都趕唔切食晏咁,但金鐘既夜晚原來就真係好靜。平日晚上7點左右黎到,基本附近所有食肆都仲好鬆動,足夠我地係附近兜圈慢慢揀。呢間食東南亞菜,晚餐叫小食加主菜送飲品,見環境唔錯,落地玻璃望夏愨道,又唔算貴,所以就試下啦~點了兩個小食: 燒腩肉同烤鴨層層疊,就咁聽個名同食物既賣相都幾唔同~實體係燒腩肉串燒同埋薄餅烤鴨,兩者都用海鮮醬,酸味味都幾開胃燒腩肉略嫌肥,但皮是脆的。跟住到主菜,我地點左金邊粉同大蝦炒貴刁,個人就覺得貴刁入味點,有炒蛋,魚片等材料。兩者份量都大,都食唔曬。野飲就配左香茅荔枝同是日Lah茶(蜜桃茶),唔太甜,有茶味,唔錯約100元左右晚餐,不錯好選擇

燒腩肉略嫌肥,但皮是脆的。

約100元左右晚餐,不錯好選擇
大蝦炒貴刁
烤鴨層層疊
金邊粉
燒腩肉
2016-12-31 1274 瀏覽
I was attracted by the light and decorations of the restaurant YetWhen the Ipoh chicken rice arrived We all were so disappointed The chicken is not good as fairwood It costs 68$+10%Since all my friends are hk eating special ists We are not easy to please after that iced tasteless chicken meat and the ginger sauce is so poor and oily We are entirely not wanting more this fried Thai rice noodles is just okBut costs 72$=80For the 3rd dan dan mienIs a namely dai dam dai damSeems a hot like Sichuan f

Yet
We all were so disappointed

It costs 68$

+10%

But costs 72$
=80

For the 3rd dan dan mien
Is a namely dai dam dai dam
Seems a hot like Sichuan fandango noodle
Taste ok
But not nicer hot
And you can see on top
Only minced pork was found
70$+10%=77
And the bottom bowl
Seafood lahkha
Is the only thing I would recommend
Yet it costs 78$
Meaning 85$
My cheap friends are not happy with the price
from new year on
I have to decide to bring my cheap friends
To cafe de carol
2016-12-31
  • Seafood Laksa
2016-11-20 1531 瀏覽
去完個大會堂聽音樂會 因為時間有啲夜 連隔離間大快活都閂埋門係見到呢間LAH未閂門 但已經冇乜人佢地俾咗我地入去望下個餐牌先最後點咗個豬骨湯麵豬骨幾好 都有口感下 但其實唔多入味湯就一般般 普通貨仔麵質同一般拉麵店唔相上下 唔算突出質素就抵食相比 感覺只屬一般
去完個大會堂聽音樂會

湯就一般般 普通貨仔

麵質同一般拉麵店唔相上下 唔算突出

質素就抵食相比 感覺只屬一般
2016-11-05 1432 瀏覽
星期六早上光顧noodle LAH! 原本打算吃早餐,不過可能十一點幾到達,沒有早餐供應,只能散叫。我點了香茅雞肉叻沙,估計由於此店以noodle 命名,所以叻沙並非配搭米粉而是併麵。我覺得湯底略淡,椰香味不夠濃,而香茅雞肉則用雞排肉件,份量亦算充足。

香茅雞肉叻沙
2016-10-15 1436 瀏覽
叫了下午茶怡保雞河,同炒腸粉,很咸,難食。咖啡極其難喝,差過茶餐廳。除了wifi免費,望到立法會。價錢貴,一點都不值,又無廁所,要去金鐘廊才有,極其不便。裝修中產。千萬不要來。
叫了下午茶怡保雞河,同炒腸粉,很咸,難食。
咖啡極其難喝,差過茶餐廳。
除了wifi免費,望到立法會。
價錢貴,一點都不值,又無廁所,要去金鐘廊才有,極其不便。
裝修中產。
千萬不要來。

2016-10-15
2016-10-06 1085 瀏覽
今天lunch time, 和朋友到了金鐘遠東金融中心内的一間越泰式菜館午餐。我點了以下這個豆漿湯拉麵。 這個面一點都不辣,還有很濃厚的豆漿湯,加上豆卜,腐皮等等的配料, 十分養顏, 十分好吃。你可選擇單點, 或配上飲品。 飲品要另加錢。 店面設計特別, 以黑色為主調, 很受OL或年青人歡迎。每逢午餐都有很多人在這裏排隊。☺

你可選擇單點, 或配上飲品。 飲品要另加錢。
2016-09-30 925 瀏覽
今天到金鐘工作,先來個早餐。蕃茄烤牛肉米粉 (7/10)米粉如新竹米般幼滑,蕃茄湯底夠濃。牛肉鹼味較重,個人不太喜歡。普通咖啡,味道偏淡,有機會試試他們的滴漏咖啡,可能會更好。香蕉蛋糕 (6/10)烤得帶脆,但香蕉味不濃。酸忌廉開胃。
今天到金鐘工作,先來個早餐。

蕃茄烤牛肉米粉 (7/10)

普通咖啡,味道偏淡,有機會試試他們的滴漏咖啡,可能會更好。
香蕉蛋糕 (6/10)
烤得帶脆,但香蕉味不濃。酸忌廉開胃。
2016-09-30
$68 (早餐)
2016-09-14 760 瀏覽
晚上和好友在PP看電影,工作完就直接在遠東金融中心的noodle lah吃晚餐。Noodle lah主理星馬菜粉麵類食品,在中環威靈頓街上也有一家分店。我們點了一碗豬頸肉喇沙($70). 我覺得湯底椰奶放得不夠多,感覺偏辣和沒有特別香。麵我們選了黃面,煮得蠻淋。豬頸肉屬於薄身型,爽口。我點了炒貴刁($72)。口味非常港式,好像港式的醬油炒河粉的感覺,裡面沒有用臘腸,味道也沒有很香。小食我們還點了個lollipork($45).其實是4串燒肉,皮烤得很脆,很肥美很香,只可惜放在豬肉上面的醬料太多所以很咸,我吃一粒就沒有再吃了。如果不要當新加坡菜來吃味道剛剛及格咯。
豬頸肉喇沙
炒貴刁
lollipork
2016-08-27
2016-08-17 995 瀏覽
接女友放工,拍拖拖係金鐘搵地方食dinner,得知有間叫lah既餐廳,環境唔錯,野食又唔貴,食物質素又ok,於是黎試一試。入到餐廳,環境真的很好,很舒服,有多空間,落地大玻璃,可以望到中環景。人唔多,靜靜地係到傾下計,真係唔錯。炒金邊粉好正好好食,炒得很香,配合各種配料,十分惹味可口。而雞絲沙律味道有唔同既層次,甜甜地,辣辣地,鹹鹹地,十分豐富,沙律菜又十分鮮嫩,好拿食到停唔到好。

炒金邊粉好正好好食,炒得很香,配合各種配料,十分惹味可口。
2016-08-03 891 瀏覽
行街路經呢間野,見佢唔多人,唔會好迫又唔會比人趕走,所以就入左去坐低睇左佢個menu,都有唔少選擇,有喇沙、其他湯粉、炒粉同飯我見每枱都會有喇沙,我估應該唔錯啦所以我同朋友揀左豬頸肉喇沙同泰式炒金邊粉豬頸肉喇沙,個湯結左少少,而且個味我覺得似沙爹多D泰式炒金邊粉,呢個好食過個喇沙,不過佢D芽菜唔炒埋一齊有少少奇怪,好生。不過佢炒得好夠火喉

睇左佢個menu,都有唔少選擇,有喇沙、其他湯粉、炒粉同飯

我見每枱都會有喇沙,我估應該唔錯啦
所以我同朋友揀左豬頸肉喇沙同泰式炒金邊粉
豬頸肉喇沙,個湯結左少少,而且個味我覺得似沙爹多D
豬頸肉喇沙
不過佢炒得好夠火喉
泰式炒金邊粉
2016-08-03
泰式炒金邊粉
金鐘真係一個美食沙漠諗唔到有咩好野食就會過黎LAH!依度lunch嘅喇沙自己覺得麻麻用蛋麵加雞扒, 感覺不太正宗所以今次就轉左叫青咖喱「肩」豬扒飯上碟賣相一般但豬扒係燒而唔係普通煎的!撥開啲咖喱汁可以見到交叉格網痕依點值得讚而且蛋亦煎得剛剛好 呈半熟狀態可惜略嫌燒得過焦 有苦味同埋可以加多啲咖喱汁就perfect喇!
金鐘真係一個美食沙漠

諗唔到有咩好野食就會過黎LAH!

依度lunch嘅喇沙自己覺得麻麻

用蛋麵加雞扒, 感覺不太正宗

所以今次就轉左叫青咖喱「肩」豬扒飯
上碟賣相一般

但豬扒係燒而唔係普通煎的!

撥開啲咖喱汁可以見到交叉格網痕

依點值得讚

而且蛋亦煎得剛剛好 呈半熟狀態

可惜略嫌燒得過焦 有苦味

同埋可以加多啲咖喱汁就perfect喇!

2016-07-05 3303 瀏覽
最近Joan Cornella 來港舉行一連十日的個人畫展。他那暴力﹑猥褻﹑滑稽的諷刺社會和政治的手法,吸引不少藝術愛好者熱烈追捧。兔小妹作為一位偽文青,當然也要湊湊熱鬧,一睹Joan Cornella的風采😌。為了方便前往,兔小妹相約友人放工後在金鐘先“開飯”,要好好滿足肚子,才有氣力滿足精神思想💪💪。金鐘一帶的食肆不算多,但每家水準都不錯。友人原本想吃日本菜🍣,但經過遠東中心的Noodle LAH! 時,被門前的巨型餐牌和閃閃發光 的招牌吸引過去。恰巧兔小妹又有張主菜買一送一的優惠券,友人便瞬間“轉軚” ,不吃魚生,轉吃喇沙。😂剛放工的時間,客人不算多,可以任意坐。兔小妹吃好東西,也吃好環境,就選了落地窗旁的二人位。餐廳的裝潢以冷色為主調,黑色的天花板下,是原木的牆壁和餐桌,配搭黑白的座椅,簡約而富時尚感。一排的落地玻璃窗,景觀開揚,能遠眺中環大廈臨立的宏偉; 透射而來的陽光,隨時間變化,營造出樸實自然的效果 。Noodle LAH提供的食物種類不多,主要是東南亞的粉麵飯和一些輕食。因買一送一的關係,兔小妹和友人各點了一款主食,再追加一客頭盤。頭盤是LAH雞絲沙律($38)。

頭盤是LAH雞絲沙律($38)。沙律除了雞絲外,還有生菜絲﹑椰菜絲和米粉條,清新爽口之餘,雞絲雞味道香濃,豐富了味道。加入少許檸檬汁,將花生碎和沙律拌勻,甜甜酸酸的,香口清爽,非常開胃
LAH雞絲沙律
友人點的是越式鮮牛肉河 ($70)。湯河的份量挺大,一片片完整又大塊的鮮牛肉鋪滿碗面,中間以香葉作點綴,散發淡淡的香氣,美觀又芬芳
。湯底鮮甜清香,口感軟滑有彈性的河粉,吸收了牛肉湯的精華,味道清甜可口,牛肉片熟度剛好,肉質鮮嫩,冧而不”鞋”,令人回味無窮
越式鮮牛肉河
兔小妹點的是泰正炒金邊粉 ($72)。金邊粉賣相吸引,香氣撲鼻。橙紅色的金邊粉,加入了雞肉絲﹑蝦仁﹑豆腐乾,用料十足。再混和少許辣醬和辣椒絲一同炒至乾身,香辣惹味🔥又有鑊氣,唯味道偏鹹。滴上幾滴青檸汁,灑上花生碎和白砂糖,再拌入新鮮芽菜一同吃,味道辣中帶甜,爽口清新又不失肉香,口感極富層次外,更為味覺帶來新衝擊。
泰正炒金邊粉
2016-06-21
用餐優惠
優惠券
LAH雞絲沙律
越式鮮牛肉河
2016-07-01 1129 瀏覽
成班同事辛苦OT完,諗住大家食餐晚飯慶祝,有同事提意試下已間新加坡菜,冇人反對,我地七個人就去試下。一坐地侍應只攞餐牌比我地,水都冇。其後,我地各人點了碗麵及提供凍水,冇幾內,侍應就送水黎,因為太口渴,一放低我就飲,點知一飲,心諗大鑊,點解杯水好似有d浮游物,望一望,點解入面有蔥粒!立即叫侍應更換,但他們只望你一眼,冇走過黎,等了幾個才有一個過來更換。我們分別叫「豬頸肉喇沙」、「雞肉喇沙」、「蝦麵」及「牛肉河」,味道太普通,冇一樣較好味。豬頸肉喇沙只有豬頸肉及麵,反而雞肉喇沙除了有雞肉及麵,仲有豆卜!真奇怪,大家都係喇沙,只係餸不同,就會影響配料分別!
一坐地侍應只攞餐牌比我地,水都冇。
2016-06-29
2016-06-28 884 瀏覽
好鐘意食呢間既Hotcake,一黎同而家坊間大堆雪糕生果包裝下的日式pancake 比較,價格貼地,而且撲素內容更能測試出Hotcake 本身既味道同質素,之前亦食過味道完全係M記個隻但價錢唔平。個人認為早/下午茶最抵食,等到三點再encore Hotcake。其實最近食既已經冇在2015年頭第一次食咁正,個次早上的Hotcake 煎到又厚又脹,金啡色,似足日本個種,而且yogurt 上面既cooked fruit(好似係blueberry) 又足料。之後再食已經冇首次試咁驚人,但依舊在水平之上。當中最吸引人係佢既fresh cream,超超好味,唔係單一牛奶味,有種honey加果仁既香甜。Iced mocha 唔甜有咖啡香,正環境:weekend 既金鐘都幾好坐單點$40,要飲品係$45,另加一咖吔多士就not good, 同我係沙巴食既仲差十幾條街,因為主角咖吔醬吾好味⋯

Iced mocha 唔甜有咖啡香,正

環境:weekend 既金鐘都幾好坐
單點$40,要飲品係$45,另加一
Hotcake  with  yogurt /honey  and  fresh  cream