2020-09-13 2014 瀏覽
最近為了減肥決定從公司步行去港鐵站,一路上發現新開了不少食店跟飲料店,令行得又熱又渴的我雙眼發光! NUTTEA是比較少見的堅果奶茶店,以堅果奶作為主打,配合台灣日月漂紅玉紅茶與鮮果製作健康營養的飲品,可不會像一般奶茶般容易致肥~ NUTTEA的堅果奶用上5種堅果:腰果、核桃、杏仁、棒果、夏威夷果仁,經冷壓研磨萃取乳化而成,一杯已經含有豐富營養,無加入牛奶、奶粉或奶精,不含任何動物成分,純天然、健康無添加,連乳糖不耐症或素食者都可以喝! 店內供應超過40款飲品,有堅果奶系列、水果茶、冷萃茶等不同飲品,伯爵朱古力堅果奶蓋茶更得到2019年台灣奶茶節金獎,還有很多其他王牌飲品,選擇困難症又來了。 同事愛喝茶選了烏龍堅果奶茶,先嚐到烏龍茶甘,然後是帶有堅果奶香,兩者比例平衡和諧,奶茶口感順滑帶點點堅果碎。 我試了店員推薦的火龍果堅果奶,入口先是火龍果的清甜,(半糖也甜度十足下次可以試微糖或無糖)而且火龍果跟堅果奶出奇相配,香甜解渴又不會膩,堅果奶營養豐富還可以當作代餐,令我不禁也想嚐嚐其他堅果奶了~~ 小小店面風格簡約,雖然不設座位,但是有長桌可以在店內小休享用飲品。 疫情期間的NUTTEA
最近為了減肥決定從公司步行去港鐵站,

一路上發現新開了不少食店跟飲料店,

令行得又熱又渴的我雙眼發光!

NUTTEA是比較少見的堅果奶茶店,

以堅果奶作為主打,

配合台灣日月漂紅玉紅茶與鮮果製作健康營養的飲品,

可不會像一般奶茶般容易致肥~

經冷壓研磨萃取乳化而成,

一杯已經含有豐富營養,

無加入牛奶、奶粉或奶精,不含任何動物成分,

純天然、健康無添加,

連乳糖不耐症或素食者都可以喝!

店內供應超過40款飲品,

有堅果奶系列、水果茶、冷萃茶等不同飲品,

伯爵朱古力堅果奶蓋茶更得到2019年台灣奶茶節金獎,

還有很多其他王牌飲品,

選擇困難症又來了。

同事愛喝茶選了烏龍堅果奶茶,

先嚐到烏龍茶甘,

然後是帶有堅果奶香,

兩者比例平衡和諧,

奶茶口感順滑帶點點堅果碎。

我試了店員推薦的火龍果堅果奶,

入口先是火龍果的清甜,

(半糖也甜度十足下次可以試微糖或無糖)

而且火龍果跟堅果奶出奇相配,

香甜解渴又不會膩,

堅果奶營養豐富還可以當作代餐,

令我不禁也想嚐嚐其他堅果奶了~~

小小店面風格簡約,

雖然不設座位,

但是有長桌可以在店內小休享用飲品。

疫情期間的NUTTEA也有加強消毒保持衛生,

也貼心的預備了搓手液,

顧客也能安心。

沒想到走路下班也能遇上NUTTEA這個小確幸,

希望我也能堅持做對的事,

繼續堅持走下去吧!XD

2020-09-03
  • 烏龍堅果奶茶
  • 火龍果堅果奶
2020-09-13 114 瀏覽
喺附近食完個飽飯,行行吓街口痕又口渴,想飲手調飲品好正常吖!不過行到嚟九龍灣,唔見得有咩手調飲品店,但就見到有間好特別嘅店呢間係主打nut飲品㗎喎,咁特別,試吓先見朱古力係最推介嘅,而且一日限賣100杯,當然要試吓啦杯蓋有教你點樣飲㗎,奶蓋係充滿朱古力香,飲落啲茶好香濃伯爵茶味可以拎個鏟食吓啲奶蓋,好盞鬼芒果好有清新嘅感覺,唔會太甜,而且好多芒蓉奶蓋勁香堅果味,仲有芒果酸甜嘅刺激大胃都覺得,買呢兩杯飲品確係對的事

呢間係主打nut飲品㗎喎,咁特別,試吓先

伯爵朱古力堅果奶蓋茶

見朱古力係最推介嘅,而且一日限賣100杯,當然要試吓啦

可以拎個鏟食吓啲奶蓋,好盞鬼

芒芒堅果奶蓋茶

芒果好有清新嘅感覺,唔會太甜,而且好多芒蓉

奶蓋勁香堅果味,仲有芒果酸甜嘅刺激

大胃都覺得,買呢兩杯飲品確係對的事
2020-09-12
5 分鐘 (堂食)
伯爵朱古力堅果奶蓋茶
芒芒堅果奶蓋茶
  • 芒芒堅果奶
2020-09-12 51 瀏覽
九龍灣公司附近新開左Nuttea,之前在新蒲崗公司嘅同事已經話好飲,既然新開左就試下先。放lunch時間黎呢邊買飯盒,順便買埋野飲先,現場買嘅人唔多,但就好多外賣速遞,有幾袋大紙袋放左係度。點左一杯草莓堅果奶蓋茶同一杯香蕉燕麥堅果奶,外賣返公司飲,店員比左個靚靚紙盒,夠硬身幾好拎。呢杯係香蕉奶,連個紙杯都好靚喎。打開蓋望下,好香香蕉味,質感係杰身嘅,飲到打碎左嘅燕麥,同時又有一塊塊嘅燕麥有咬口,仲有堅果味在口腔中淡淡散發出黎,要左微糖,靠香蕉已經夠甜了,微糖啱啱好,真係好好味,而且好飽肚,當下午茶一流。同事杯草莓奶蓋,用透明杯,上面一層厚厚嘅奶蓋。因為外賣,店員貼心地封了兩條膠紙固定杯蓋。試下同事呢杯,嘩嘩嘩!個堅果奶蓋超香堅果味,厚實滑溜,質感似蛋糕上嘅忌廉,但不膩,食左好多口停唔到,食到同事話不如交換,哈哈。下層係草莓茶,香香甜甜好好飲,分開飲同攪拌飲都好正!全部都係新鮮材料打成,感覺比飲珍奶健康,而且有好多口味選擇,會常來了。
呢杯係香蕉奶,連個紙杯都好靚喎。
同事杯草莓奶蓋,用透明杯,上面一層厚厚嘅奶蓋。

2020-09-09
5 分鐘 (堂食)
2020-09-10 1020 瀏覽
其實一直都好想試吓飲nuttea,因為之前有朋友同我講好好味同埋佢哋會特登去舖頭度試。今日同朋友行過MegaBox附近發現新開左一間nuttea,雖然有啲貴,但係其實真係好飲。 舖頭有提供插座比食客充電同埋一張小枱俾人飲嘢餐單 呢間野最出名嘅係伯爵茶朱古力堅果奶蓋,聽講每日限定一日淨係會買100杯賣完即止。我叫咗一杯半糖少冰既。 杯嘢飲嚟到冇諗過奶蓋嘅部份居然有咁多(大概係四比一嘅比例左右)。舖頭有提供好得意嘅「小鏟仔」,比客人係「鏟」奶蓋,平時用飲筒飲有好多痴咗係杯邊嘅位置就曬咗,但用小鏟子就可以鏟起奶蓋飲。 伯爵茶清清,輕輕,堅果奶蓋濃濃,綿綿。 厚厚既奶蓋,配清清香香既伯爵茶真好飲。飲用方法: 先用小鏟子掘走小小奶蓋,再45 度傾斜飲用, 最後可以將茶同奶蓋拌勻,咁就可以飲到唔同層次嘅奶蓋同茶題外話,好鍾意舖頭嗰句「堅持做對的事」。隨着環境嘅轉變,好多嘢都會扭曲我哋對做人處事嘅態度。但係有幾多人能夠堅守自己嘅初衷堅持自己覺得做得對嘅事呢? 但好肯定嘅係堅持信念嘅人佢哋最終一定可以成功。

舖頭有提供插座比食客充電同埋一張小枱俾人飲嘢

餐單

伯爵茶朱古堅果奶蓋

伯爵茶朱古堅果奶蓋
  • 伯爵茶朱古力堅果奶蓋
2020-09-08 100 瀏覽
因為奶敏感😔所以坊間的奶蓋一向無緣品嘗,今次一賞就愛上了,口感厚實😋奶蓋少少咸味,好有層次,芒果茶不用少甜已經不太甜,茶味香,好多新鮮芒果肉🥭正👍🏻👍🏻
2020-08-28
10 分鐘 (外賣自取)
2020-09-06 107 瀏覽
不得了不得了!!好飲到傻咗!好飲點1 — 奶蓋厚實&富堅果味Nuttea顧名思義係有堅果嘅手搖佢個層奶蓋真係呢佢經歷咗差不多2個鐘嘅車程但都依然屹立不倒而且佢勁實半固體狀態味道少咸但帶有少少似堅果香好飲點2 — 伯爵茶味濃而不苦澀個人係伯爵茶愛好者飲咗佢一啖茶味係口到沖曬出嚟伯爵茶味香濃但又唔會苦澀伯爵茶控人士必推好飲點3 — 唔甜(重點)依杯叫伯爵朱古力堅果奶蓋茶限售100杯聽佢個名好似㜬好點咁但係飲落同啲奶蓋一啲都唔會甜平時出面飲嘅奶蓋係甜到飛起但依杯即使有朱古力成份但都唔會好甜但又有淡淡嘅朱古力味伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46
不得了不得了!!
好飲到傻咗!

個人係伯爵茶愛好者
飲咗佢一啖茶味係口到沖曬出嚟
伯爵茶味香濃但又唔會苦澀
伯爵茶控人士必推

好飲點3 — 唔甜(重點)
依杯叫伯爵朱古力堅果奶蓋茶
但都唔會好甜
但又有淡淡嘅朱古力味

伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46
2020-09-01 176 瀏覽
成日見倒人post nuttea但分店d位置都唔太就腳而家終於係公司附近開左啦!即刻同同事去試下12點10分度去到 打算叫伯爵茶朱古力堅果奶蓋茶但佢仲準備緊 未有所以叫左兩杯烏龍堅果奶蓋茶 半糖少冰哇 d奶蓋勁nutty 勁濃郁 勁好味份量仲好多 奶蓋好厚身 突出少少既有hazelnut味仲有少少一粒粒nuts咁不過烏龍茶下次可以叫番無糖但茶味都好濃!開頭佢問我要咩糖我以為佢講緊d奶蓋🙈開緊公司附近咁邪惡 一定會再去飲其他嘢~!
成日見倒人post nuttea但分店d位置都唔太就腳
而家終於係公司附近開左啦!
即刻同同事去試下

仲有少少一粒粒nuts咁

不過烏龍茶下次可以叫番無糖
但茶味都好濃!
開頭佢問我要咩糖我以為佢講緊d奶蓋🙈

開緊公司附近咁邪惡 一定會再去飲其他嘢~!
烏龍茶堅果奶蓋茶
2020-08-31 140 瀏覽
今日同朋友咁啱經過九龍灣,見有啲口渴,而隔離就咁岩有依間以nuts為主題既茶店,所以我哋就入咗去買嘢飲。我叫左一杯原磨堅果奶同埋一杯香芋堅果奶,兩杯都要左走甜。而我朋友就叫左一杯伯爵朱古力堅果奶蓋茶同埋一杯朱古力榛果堅果奶。原磨堅果奶飲落口感非常之豐富濃厚,飲得出堅果碎同堅果蓉,堅果淡淡既香味係入口幾秒後慢慢散發出黎,飲落非常有層次。香芋堅果奶飲落口感同原味相近,除左有堅果既香味,更帶有淡淡既芋香,值得推介比鐘意芋頭味既朋友!

2020-08-29 117 瀏覽
自問係超級nut fans知道附近開左新既Nuttea一定要去潮聖店內都係一貫簡潔設計一筒筒既堅果已經可以話比大家聽佢地用既飲品絕對超級足料大家可能以為堅果奶無咩選擇但其實有好多配搭有女士們喜愛既水果系列男士們又可以揀堅果咖啡 適合任何人架講左咁耐要介紹下兩杯飲品我同男朋友分別揀左香芋堅果奶同伯爵朱古力堅果奶蓋茶我個杯香芋堅果奶 又幼滑又濃 堅果味好重口感會似飲緊milkshake咁 但呢間1滴奶都無落全杯都係用5款nuts磨出黎既堅果漿整架如果對奶有敏感既朋友都可以放心飲唔似普通飲品店我見到呢到都係用成舊芋泥打落去所以都仲會有少少芋頭食到同埋勁足料 飲一杯可以當食左一餐男朋友個杯我就節錄一下佢既comment佢好少對飲品咁like架 所以一定要推介「芝士奶蓋就飲得多堅果奶蓋又真係第一次見而且earl grey同朱古力既配搭都幾特別」「同平時飲開d奶蓋唔同,呢到唔覺有奶/芝士味應該就淨係用牆上果5種堅果整成既,唔怪得我飲奶會急屎今次飲左竟然冇事」「堅果奶蓋好厚好實用個剷仔剷起倒轉都唔會跌同埋由於個奶蓋用堅果整,所以奶完個蓋都有d飽飽地架」「除左堅果香味加埋朱古力粉都幾夾之外,個伯爵茶底
自問係超級nut fans

佢好少對飲品咁like架 所以一定要推介

「芝士奶蓋就飲得多
堅果奶蓋又真係第一次見

而且earl grey同朱古力既配搭都幾特別

「同平時飲開d奶蓋唔同,呢到唔覺有奶/芝士味

「堅果奶蓋好厚好實

用個剷仔剷起倒轉都唔會跌

同埋由於個奶蓋用堅果整,所以奶完個蓋都有d飽飽地架

「除左堅果香味加埋朱古力粉都幾夾之外,個伯爵茶底都唔差

飲品我揀左微糖

不過我覺得可以揀微糖/走糖都得,因為朱古力堅果奶蓋本身都甜甜地,杯茶冇咁甜就可以飲到茶味之餘又唔會蓋左個堅果奶蓋味

總括黎講我地兩個都鐘意堅果奶呢種健康啲既飲品
除左珍珠奶茶 大家都可以試埋

原來佢地仲有外送服務架
響附近番工既朋友有福了

2020-08-29 127 瀏覽
今日超熱 由德福去mega box時 已經熱到傻左 🥵🥵🥵行經宏照道時見到附近有間茶飲店就試下 主打堅果奶飲品 店員本身見到我地好迷惘🤣 因為我地未飲過堅果奶整既茶飲 佢問我地想飲水果味重啲定茶味重啲定咖啡味🤣 經篩選下就叫左芒芒堅果奶同草莓堅果奶蓋茶。整體黎講 都幾消暑 同埋個味道係好意想不到!芒芒堅果奶 $42 ❤️❤️❤️❤️❤️ (季節限定)呢杯野超意外!佢係類似奶昔😍本身店員話呢個可以用微糖 但因為今日既芒果有啲酸 所以建議半糖 咁我相信佢既意見🤣 佢飲落好有層次感 堅果奶同芒果味冇違和感 飲落去先係堅果奶味 再有淡淡既芒果香甜味 整體味道都好意想不到!超推薦!!!草莓堅果奶蓋茶 $42 ❤️❤️❤️❤️ (季節限定)呢杯好refreshing 對比起芒芒堅果奶 佢既堅果奶味明顯淡好多 因為佢係只有奶蓋部份有用堅果奶 杯蓋寫既建議食用方法係傾斜45度飲就可以同時飲到 但我覺得個奶蓋部份打得有啲杰身 所以攪拌成杯嘢飲會比較均勻到堅果奶既味道

芒芒堅果奶 $42 ❤️❤️❤️❤️❤️ (季節限定)

草莓堅果奶蓋茶 $42 ❤️❤️❤️❤️ (季節限定)

2020-08-29 59 瀏覽
Nuttea以前食杏仁糊總係食到有d 怪味,一直對於用nuts 整既水狀物體有保留。近年外國流行生酮飲食,香港起步較遲,現在終於有部分餐廳開始推出Keto friendly 的食物 share 個market 。原本分店在觀塘,疫情問題未有機會去叫外賣。突然在九龍灣開分店,既驚且喜。叫了nut tea 烏龍茶,出奇地沒有怪怪的果仁味,很香很滑,沒有人工花奶又可以品嘗奶茶味,生酮的生活其實也不錯。另一杯抹茶榛子奶蓋少甜,奶蓋超厚身,飲落去個種滑不得了。加上有點點楱果粒粒有咬口,在繁忙的工作時間有這個提神,真正的偷閒一下。
Nuttea
2020-07-12
一直都想試Nuttea,知道九龍灣開左分店真係好興奮!有別於平常的芝士奶蓋,Nuttea採用5款堅果製成堅果奶蓋,包括榛果、杏仁、核桃、夏威夷果仁及腰果,店鋪亦擺放左5款堅果做擺設。除左大熱堅果奶蓋茶,仲有堅果奶、水果茶、冷萃茶等等。伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46雖然價錢貴左d,但季節限定,每日只有100杯,點都想試返次~奶蓋打得好厚、好挺身,額外附送一個迷你鏟仔比你筆黎食。味道真係好似金莎朱古力/繽紛樂,口感香滑,同時食到堅果碎粒。攪勻後再飲一啖,結合左香濃的朱古力奶蓋和清新的伯爵茶,配搭非常夾,只係整體膩左少少。宇治抹茶堅果奶蓋茶 $38望到咁濃郁既抹茶就知正啦~叫左少甜,值得一讚抹茶甘香不澀口,微苦帶甜,唔會飲到溶唔晒既抹茶粉。奶蓋質感軟滑,入口啖啖咸香,比另一杯更爲突出。攪勻後同時飲到重咸香的堅果奶蓋同濃郁的抹茶,兩者味道平衡得好好。
一直都想試Nuttea,知道九龍灣開左分店真係好興奮!

除左大熱堅果奶蓋茶,仲有堅果奶、水果茶、冷萃茶等等。

伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $46

宇治抹茶堅果奶蓋茶 $38