2022-07-15
之前睇過報道介紹NUTTEA ,好吸引,令我成日心思思想試。NUTTEA同其他茶品店唔一樣嘅地方係佢哋用堅果奶調製飲品。堅果奶包括五種堅果:杏仁、腰果、核桃、榛果同夏威夷果仁,感覺上好健康。我經過Nuttea好幾次,都見到好多人等緊攞飲品。有次我見冇乜人,諗住可以去買,點知原來佢哋有好多網上訂單,要等30分鐘先有,於是我就放棄咗。今次見到冇人,又同店員確認咗唔使等之後,終於買到啦!我買咗兩杯都係夏季限定嘅飲品:芒芒堅果奶蓋茶($45)奶蓋非常厚,果仁味濃郁,有種一試就愛上嘅感覺。芒果肉新鮮,粒粒香甜。茶底清香回甘,一啖彷如置身幽靜嘅山谷,暑氣全消。椰子水堅果奶蓋($45)椰子水純天然,冇加任何糖分,飲落清爽冇負擔。混合堅果奶蓋一齊飲,口感順滑,有別於傳統由牛奶製成嘅奶蓋。下次我都可以先喺OpenRice 網上落單,然後再去提取飲品,咁就方便快捷好多!
芒芒堅果奶蓋茶($45)
椰子水堅果奶蓋($45)