2019-10-02 554 瀏覽
今日突然間想飲宇治飲品,就走到呢間新開飲品店,好得意佢會配個小工具鏟,用黎食奶蓋,奶蓋上有果仁,食落有少少果仁香味,點餐員好好,佢會建議我微甜少冰,微甜後宇治綠茶帶有少少甘苦,好好飲
2019-10-02
1 分鐘 (堂食)
2019-10-02 390 瀏覽
平時奶蓋茶都係芝士奶蓋茶,但呢間就主打堅果奶蓋茶,聽落好吸引,終於有機會試啦!四季春堅果冷蓋茶 $34比錢個時主動問我係咪微甜少冰,好貼心,知道宜家大家都中意飲少d甜既*據說堅果奶蓋係由五種果仁磨成,包括合桃,腰果,夏威夷果仁,榛子,杏仁……堅果奶蓋既份量好多,一飲第一啖,四季春清新微甜,濃稠又滑又creamy既堅果奶蓋有小小咸味同有好突出既榛子味,好好味*茶同堅果奶蓋都幾夾* 仲有小小果仁碎增加口感*因為堅果奶蓋太濃稠,所以每杯堅果奶蓋茶都配備一隻小鏟子,比你可以鏟起d堅果奶蓋黎食* 大滿足*不過其實飲曬成杯堅果奶蓋茶都幾飽架*

四季春堅果冷蓋茶 $34
茶同堅果奶蓋都幾夾* 仲有小小果仁碎增加口感*

不過其實飲曬成杯堅果奶蓋茶都幾飽架*
2019-10-02
5 分鐘 (堂食)
2019-10-02 332 瀏覽
其實一早就有留意佢位於新蒲崗既店舖,但始終找不到時間去試,一知道鰂魚涌開咗NUTTEA,莫名嘅興奮(但也是待了一段日子先試到)!第一次就試限定的伯爵朱古力堅果奶蓋茶(點了走冰無糖)。點單後,等了數分鐘就有,非常有效率!一開蓋,見到一層朱古力奶蓋,然後用店舖提供的小摌子摌落去,像是mousse般質地,厚厚但軟滑地,非常美味!我還用了數分鐘品賞奶蓋(以為食緊甜品)先記起下面還有伯爵茶等著我😝因為朱古力奶蓋是甜甜的,當喝一下無糖伯爵茶頓覺中和奶蓋的甜,恰到好處!整杯飲品水準很高,少有在香港可見的台灣飲品店,很期待試其他奶蓋飲品!

伯爵朱古力堅果奶蓋
伯爵朱古力堅果奶蓋
2019-09-27 339 瀏覽
堅果奶蓋點解會咁好味架T^T。 點左 四季春堅果奶蓋 $34 ,微糖少冰。堅果味奶蓋厚厚的,淡淡的果仁味,口感非常的rich,忍唔住要大口大口咁飲。 茶呢, 淡淡淡然的茶味,明天再飲^^。
2019-09-25 311 瀏覽
呢間舖係新開的,不過之前有試飲活動嘅時候已經聽過同事話好飲,再加上每逢lunch hour都大排長龍,今日食完lunch之後就決定行過去買一杯試下😛Menu嘅選擇都幾多...最後我同朋友都係揀咗呢到主打嘅堅果奶蓋茶😆我揀嘅係烏龍堅果奶蓋茶☺️呢到嘅奶蓋同出面食到嘅完全唔同,因為佢係由五種唔同嘅堅果🌰打成,口感比較稠,但係同時都好細滑😋而且仔細品嘗的話仲會食到一粒粒堅果😆店舖仲會送一個細細嘅剷仔俾顧客,等佢哋可以拔起啲奶蓋嚟食🤓我覺得配撘烏龍茶真係好唔錯,混合埋一齊飲完全唔會覺得滯👍🏼朋友揀嘅係伯爵朱古力堅果奶蓋茶😛奶蓋除咗有堅果味,仲有朱古力味添🍫朋友comment都係話唔錯🙌🏼但係未必適合食完lunch之後飲,因為會比較滯🙈

2019-09-08 495 瀏覽
提起奶蓋,大家都是想起牛奶,芝士,而對於素食份子或對奶類敏感人仕就只能呆看。難得有老闆願意為素食開一間真正純素的台式飲品店。。。。但也是開在北角區-素食集中🤣🤣🤣。左起奶蓋🔥火龍果$38,中間是🍵奶蓋抹茶$38,最右是☕烏龍奶茶$33。奶茶就不說了(外觀冇野好影🤢),和出面的杏仁奶茶燕麥奶茶堅果奶茶,味道也不算是最特別,唯一賣點是比Cafe價錢平一半,味道也比同價位的星巴克/麥當勞好飲,麥記的豆奶淡而無味。將個重點放回奶蓋,奶蓋附上🚂小玩具,一個鏟子,吃後可拎回家玩,鏟子是拿來給打開杯蓋後,直接當匙用來吃堅果奶蓋,雖說是奶,但其實是cream狀,好結身,口感似雪糕多d。當可樂雪糕新地來看待會好d。由於奶蓋太結,配淡味的水果,比如火龍果做底會好d,和抹茶相加的口感感覺太濃太heavy。

2019-08-24
20 分鐘 (堂食)
  • 火龍果堅果奶蓋
2019-09-07 313 瀏覽
知道呢間舖頭開左一排,而lunch hour亦長期大排長龍,就知佢有一定嘅知名度NUTTEA sell嘅堅果奶蓋有別於平時我地飲開嘅芝士奶蓋,係用五種堅果打成嘅奶蓋,所以令我呢個奶蓋愛好者好有興趣想試果然冇令我失望,第一次飲就叫左佢地最受歡迎嘅台灣紅玉堅果奶蓋茶(無糖少冰)店員好細心教我地點樣飲先最好,幾貼心,值得一讚👍🏻堅果奶蓋好香榛子味,食落都好重堅果味同好特別,面頭仲有少少nuts增加口感,最重要嘅係冇平時啲芝士奶蓋咁膩,堅果雖然高脂,不過都係健康嘅油脂,絕對值得一試!無糖紅茶都好好飲,不過平時少飲開茶,就講唔出有咩特別啦🙊但總括而言兩者好夾,絕對好飲同抵飲過喜茶!

但總括而言兩者好夾,絕對好飲同抵飲過喜茶!
台灣紅玉堅果奶蓋茶(無糖少冰)
台灣紅玉堅果奶蓋茶(無糖少冰)
  • 台灣紅玉堅果奶蓋茶
2019-08-24 429 瀏覽
我本身對牛奶敏感,又有好多食物敏感,今日做完運動之後就去試吓呢間,叫咗呢一杯每日限量100杯,貴就貴啲,但係真係好好飲!一啲都唔甜,有朱古力但係唔溜,仲好香earl grey 味!真心推介!
2019-08-20 350 瀏覽
好多乳糖不耐症或者素食嘅都可能飲唔到牛奶😋咁nuttea呢間只係用堅果奶嘅茶飲店就最適合你地啦🙌🏻🍴火龍果堅果奶蓋茶 $38極力推薦佢地嘅奶蓋,係用左幾種堅果嘅cream打成,飲落好大陣榛子味😍😍超好味🙌🏻同普通奶蓋完全唔同,我甚至覺得好味過普通奶蓋好多~而火龍果茶用左新鮮火龍果打成,我叫左無糖,幾fresh,但係我覺得同奶蓋唔係幾夾~不過都可以中和下奶蓋嘅膩都唔錯嘅🤣其實我係台灣試完之後就一直心思思想係香港飲返!好驚喜嘅係,佢keep到同台灣店一樣水準😋大家記得有機會就試下啦~
火龍果奶蓋茶

🍴火龍果堅果奶蓋茶 $38

火龍果奶蓋茶
2019-08-14 410 瀏覽
🍴四季春堅果奶蓋茶 $34.剛開業位於鰂魚涌的一間茶飲店,主打一系列健康堅果奶蓋茶🌰飲品均以堅果奶取代牛奶,吃素或有乳糖不耐症的朋友終於可以一嚐奶蓋滋味😉.四季春堅果奶蓋茶是店內熱賣之一,奶蓋由多種堅果磨漿而成,飲落有陣陣的榛子味,果仁味頗突出的☺️入口先嚐到少少鹹味,伴隨著香濃的堅果味,好似食緊金沙朱古力😆奶蓋質感稠結軟滑,要直接品嚐的話要用一個迷你鏟將奶蓋鏟起,好特別😂.講到四季春茶低,茶味較易入口,即使點了微糖都不覺苦澀😛不過個人較喜歡更濃郁回甘的茶味,所以茶低對於我來說就不算驚喜了👀.整體來說,這間茶飲店的奶蓋做得非常出色,絕對比其他的奶蓋茶更健康,減肥中的你都可以偶然一試☺️
🍴四季春堅果奶蓋茶 $34
2019-08-11 260 瀏覽
糖廠街油站對面開左依間勁邪惡嘅台式飲品,每次lunch經過都勁多人排,對於我依啲得一個中食飯嘅人黎講,都未必花時間排。。😭依家佢買滿$100可送太古坊附近大廈😋😋😋死啦,減肥無望啦😖.🥤四季春堅果奶蓋茶$34 (4.5/5)繽紛火龍果堅果奶蓋茶$38 (5/5).好好好得意,佢送埋個剷仔俾你食面頭堅果奶!有別於平日食個啲奶蓋,依副比較厚實,有好香嘅堅果味🥜反而少啲芝士味,無咁漏,好正!😍.要睇翻唔係每杯有得揀熱定凍同冰多少。四季春同奶蓋好夾,茶🍵香減輕左肥胖嘅罪惡感,正!而唔太甜嘅火龍果令整杯貌相好靚,又有果肉食下,飲落口有啲似smoothies😍😍啱晒夏天飲啊!大推
🥤四季春堅果奶蓋茶$34 (4.5/5)
繽紛火龍果堅果奶蓋茶$38 (5/5)

• 繽紛火龍果堅果奶蓋茶
2019-07-23 461 瀏覽
公司附近開咗新飲品店,店員喺門口俾我哋試飲堅果奶蓋,試完覺得幾好味,就入去買嘢飲。佢個奶蓋係無奶嘅,用果仁打成,好幼滑,同cream一樣口感。我飲宇治抹茶堅果奶蓋茶,少冰少糖,抹茶味濃,個奶蓋可以用佢個鏟筆黎食,但太漏,無食曬。
2019-07-23
5 分鐘 (外賣自取)