2011-05-09 60 瀏覽
團購瘋系列 – 在「泗益」吃完下午茶,兩口子先往市集尋寶,再向其它景點進發。其實有時間的話,遠離繁囂的鬧市,來赤柱逛逛真的不錯,這裡寫意悠閒的風情、清風送爽的海濱景致,確令人心懭神怡,加上四周雅緻的餐館和型格的酒吧,同事真的無介紹錯,這兒絕對是個品嚐美食,把酒言歡的好地方。這晚來用膳的餐廳位於赤柱大街,名字叫 Ocean Bay, 店舖沒有中文譯名,是一間開業只有年幾的小店子。由於早前在開飯網站以 $130 購買了兩張晚餐券,所以預約了這天旁晚來用餐。我倆於黃昏六點準時到達,可能時間尚早,店裡人丁十分單薄,只得兩、三檯顧客,環境相當寧靜。看看四周,原來店內只有大約三十個座位,大部份以二人為主,由於老公想坐得寬鬆一點,選了餐廳最入的一張四人餐桌。安頓後再細看內裡裝潢,整體佈置以簡約自然為主,沒有任何花巧,不過最令人欣賞的是每張檯面都燃點了小蠟燭,雖然令四周看來有點昏暗,但亦令室內增添了一份浪漫的氣氛,一邊舉杯談心,一邊欣賞對出醉人的海景,就算如我們這對老夫老妻,也覺得情調十足。餐單的 Dinner Special,共有九款選擇,牛扒、羊扒、炸魚薯條、意粉、烤骨,應有盡有,每份原價 $1
Ocean Bay
店裡人丁單薄,只得兩、三檯顧客
從餐廳內可看到醉人的海景
Dinner Special
南瓜湯、蒜蓉包
餐單的 Dinner Special,共有九款選擇,牛扒、羊扒、炸魚薯條、意粉、烤骨,應有盡有,每份原價 $118,另收加一服務費,不過團購 coupon 只需 $130 已包埋加一,可選兩份套餐,價錢十分超值。我們揀了是日餐湯及沙律各一份作為頭盤,先上的南瓜湯,鮮橙色澤,非常鮮艷,呷一口湯,入口帶點南瓜的香甜,不過由於沒有加上忌廉的關係,質感略嫌較稀,總覺欠了應有的稠身、柔滑香濃的口感。至於隨湯附上的一小片蒜蓉包,外表的骰小巧,蒜味和牛油味唔算好濃,但吃來外酥內軟,口感反而唔錯。
煙三文魚沙律
另一款煙三文魚沙律,賣相吸引,頂頭的蔬菜吃來十分幼嫩,口感清爽,至於底下的煙三文魚,份量亦絕無欺場,煙燻味道突出,鹹中帶香,跟面頭的生菜、洋蔥、酸蕎頭等配合得剛剛好,加埋酸甜開胃的黑醋,是道既健康又美味的前菜。
大廚特色烤肉排
主菜的大廚特色烤肉排,有半條之多,用上豬肋骨及自家製醬汁來烤焗,面層微微烤焦,肉質入口嫩滑,肥瘦適中,吃來肉汁豐盈,還帶少許辛辣,頗有墨西哥風味,只是稍嫌鬆化度欠了一點點,水準未及 Ruby Tuesday 那裡的肋排,一刀輕切便可肉骨分離,肉腍又唔黐骨,不過以這價位來說,這兒的出品已相當出色,屬精釆佳作。至於肋排下的薯條,雖然唔夠厚切,但味道不俗,外脆內軟兼薯味十足,就算唔點茄汁齋食,也很美味,況且份量著實不少,吃完已十分飽足。
燒羊扒
筆者向來對羊肉有點抗拒,本想點燒肉眼牛扒,但老公提議揀份羊扒,既然他想試,又即管遷就吓佢。這份主菜燒羊扒,一碟兩件,單看賣相已教人食指大動。雖然我不好此物,但也陪吃了一點。這裡的羊扒,燒至僅熟,質感控制十分出色,入口頗有嚼勁,肉香四溢,而且竟然不帶羶味,嘴嚼時更慢慢滲出肉汁,加上伴碟的翠肉瓜和薯角,吃來也很豐富。
啤酒、青檸梳打
餐飲方面,可從紅、白酒、啤酒、汽水、橙汁等任意選擇,我一向不好杯中物,所以對老公點的啤酒不懂下評,不過老公就話這杯嘉士伯濃郁度高,味道夠曬冰爽,口感唔錯。至於我揀的青檸梳打,味道酸溜溜的,加上帶點苦澀味,亳無特色,真令人失望,最慘還要被老公揶揄我無知,說我早就應該想到橙汁定必比 lime soda 可口喇,真氣人。
水吧
至於服務方面,由我們進店到離開,餐廳內都只得水吧師傅一人在店面,負責送餐、執檯、調配飲品等工作,全部一腳踢,雖然甚為忙碌,但服務態度良好,就算我倆沒有 upgrade 套餐及餐後沒加點甜品,亦沒有 hard sell 或黑臉。

2011-05-05
店裡人丁單薄,只得兩、三檯顧客
從餐廳內可看到醉人的海景
水吧
2011-05-04 10 瀏覽
在open rice上團購了優惠券,今天去淺水灣,順便去ocean bay食晚餐。6點到,店裡一個客人都沒有,可能不是週末的關係,覺得有點冷清。選擇了一入門面海的位置,可以邊吃飯邊欣賞海景,不錯。頭盤選了例湯和三文魚沙律;主菜是1/2 rib 和beef(medium well)味道有些偏淡,肉稍微有點老,但總體還行,rib配的炸薯條真是好好食啊;飲品要了一杯冰啤以及紅酒,紅酒真的好大杯。65元地晚餐好抵食,服務也不錯。
beef(medium well)+red wine
1/2 rib+beer
2011-05-04
母親節
beef(medium well)+red wine
1/2 rib+beer
  • 炸薯條
2011-05-02 12 瀏覽
4月29日係我同我地拍拖第九月0既日子由於女朋友之前0係OPENRICE 買0左呢間OCEAN BAY 0既 團購dinner coupon, 咁0岩0個日又係星期五可以用到所以就決定0左, 入赤柱興祝!!放工之後, 搭0左大概45minutes 車入赤柱, 落0左車行0左幾步一陣就搵到間餐廳啦由於book 0左枱, 佢地一早已經安排座位比我地, 0係一張0係餐廳入面0既枱, 所以唔係好望到個海由於0係夜晚0既關係, 其實坐0係外面都無咩野風景睇到, 所以就係都係坐0左0係室內由一踏入餐廳開始, 服務員們, 都當相nice, 想比個good 佢地一坐底佢地就比個menu 我地,一個set dinner 包括: 1. Salad 或者 Soup2. 一個Main course3. 一杯soft drink我order 0左 soup of the day, 女朋友就要smoked salmon salad係薯仔湯, 淡0左少少三文魚好大塊!! 味道都唔錯!吃就前菜後, MAIN COURSE 就到啦, 分別係BABY RIBS 同埋 FISH AND CHIPS很不健康0既一個MAIN

4月29日係我同我地拍拖第九月0既日子
所以就決定0左, 入赤柱興祝!!

一坐底佢地就比個menu 我地,

一個set dinner 包括:

1. Salad 或者 Soup
2. 一個Main course
3. 一杯soft drink

Soup of the day
係薯仔湯, 淡0左少少
Salad with smoked salmon
三文魚好大塊!! 味道都唔錯!

Fish and chips
很不健康0既一個MAIN COURSE, 全部都係炸野
勁多薯條, 味道唔算差
Baby ribs
一塊OK 大既RIBS WITH 少量薯條(又係薯條...)
塊RIBS OK好味! 但係硬0左少少

最後叫0左 兩杯凍LEMON TEA
呢兩杯野比較淡, 唔緊要啦, 當飲得健康0的!

團購價 $65 包埋加一(原價 $130 per set), 真係相當之扺!!

整體黎講, 食物不過不失
不過環境同服務就相當唔錯!! 值得推薦
(如果隔離一枱食客, 可以將談話0既聲量減低一點會更好!!)
2011-04-29
紀念日
Salad with smoked salmon
2011-04-07 9 瀏覽
买了discount coupon 去这间餐厅。$65 set dinner, 包头盘,main course 和drinks.openrice 没有很多review,不过因为价钱便宜,便决定试试!!当然没有太大期望了。 3 人叫了3 个套餐:头盘: cream of corn - 应该都是can soup卦,不过有丝丝的”咋“。口感不错啊。 salad with salmon - salad, 一般。salmon - 很少。 味道一般main course: rack of lamb - 两件,chewy,味道ok ribs - 1/2 portion, 分量不少啊 , 熟了一点点。不过还是美味。 fish and chips - 好好食!! 两大件 !! 干身,又不油利。非常满意。drinks:可以选择汽水,beer 或红/白酒 (哇!真的很“底”, $65only)

3 人叫了3 个套餐:

头盘:

main course:
rack of lamb - 两件,chewy,味道ok
ribs - 1/2 portion, 分量不少啊
, 熟了一点点。不过还是美味。
fish and chips - 好好食!!
两大件 !! 干身,又不油利。非常满意。

drinks:

2011-04-06
  • fish and chips
2011-03-06 21 瀏覽
赤柱係一處幫人充電既好地方!星期六日,公眾假期,熱鬧氣氛cheer up你;風和日麗平日,再加上無敵既海景,份外心懭神怡。好難得有個長假期,決定同一樣悠閑既朋友,到訪赤柱,睇睇赤柱寧靜既一面。 在赤柱大街上既餐廳,無一家特別優勝既view,因全部都有個無敵大海景!決定呢間餐廳,全因佢係新開,裝潢新,我未幫襯過! 生蠔 - scottish rock:偏咸既海水味,好少好少既creamy,幾甜。 生蠔 - Kxxxxxx:好fresh既海水味!入口好fresh,雖然唔係creamy口感,但好fresh~~ 較之前既有蠔味。 但未知係這品種既蠔殼較易碎,定開蠔人既手勢問題,蠔中帶有少量蠔殼碎! Fish & Chips:到海邊,有冰凍既beer,就自不然想點一客 Fish & Chips~~~ 呢度既炸魚無嚇人既大size,每條只有手掌長,尾指咁闊既size... 加入香草一齊炸!好香脆,但粉漿太厚,魚就自然少d啦! 而Chips ,食到尾都係脆!唔錯! Carbonara 意粉:可能我地同蠔一齊點,食完一碟又一碟,令個意粉煮耐左,令到個Carbonara 汁煮到油脂分離… 可惜。不過,

生蠔 - Scottish Rock
生蠔
而Chips ,食到尾都係脆!唔錯!
Fish & Chips
Carbonara 意粉:可能我地同蠔一齊點,食完一碟又一碟,令個意粉煮耐左,令到個Carbonara 汁煮到油脂分離… 可惜。不過,呢個Carbonara唔夠Creamy~~ 幸好上面加左d 芝士薄片!
Carbonara 意粉
總括而言:蠔同熱盤不是特別既出色!但個靚靚sea view補數,加上餐廳新開無耐,比人新淨清潔感覺,坐都舒服d~~
2011-03-04
Fish & Chips
生蠔
生蠔 - Scottish Rock
2011-02-15 10 瀏覽
大街有好多間甘上下樣GE餐廳, 見尼間個Waiter好好人又話送甜品就入左去叫左半份燒ribs($118)同lobster risotto($198)dinner跟個湯 仲有蒜蓉包 果日既湯係粟米帶子忌廉湯 幾好飲既份燒ribs個賣相好曳 個面竟然灑滿d生既蒽risotto真係有半隻龍蝦 好濃既芝士味 幾creamy 正!最後餐飲要個2杯果汁 係果汁先生黎既dessert 係雙重朱古力蛋糕 ookk啦 送既算係咁 環景唔錯 最衰係有班好嘈既人 擾擾攘攘嘈住晒

份燒ribs個賣相好曳 個面竟然灑滿d生既蒽
最後餐飲要個2杯果汁 係果汁先生黎既

dessert 係雙重朱古力蛋糕 ookk啦 送既算係咁

環景唔錯 最衰係有班好嘈既人 擾擾攘攘嘈住晒
2011-02-10
生日
2011-02-14 13 瀏覽
約朋友到赤柱睇下海食下午餐實在係賞心樂事,因為放假可以放低工作吸收下新鮮空氣1點左右行入去,其實係呢間餐廳食過兩次,都唔錯,但每次都貪平食晚餐,今次個Manager介紹話D蠔好靚,先叫一打蠔做頭盤,估唔倒勁好食,佢話而家歐洲蠔當”做”,海水味濃,非常新鮮,雖然價錢唔平(平均三十幾蚊隻),但我兩個Friend讚口不絶頭盤炸軟殼蟹 – 脆卜卜,最特別係個醬加左少少Wasabi,消取左炸物油膩感忌廉青口 – 青口新鮮有口感,又係個醬要加分,勁好食,附送面包??? 忍唔住問經理點解 (通常面包係跟湯),佢話曾經有個客將面包蘸忌廉汁話好好食,所以佢地往後都跟面包…炸薯皮 – OK,芝士夠香,不過燶少少Main CourseBBQ燒排骨 – 個排骨好入味,有好多唔同香料,而且唔太肥唔太瘦比目魚 – 魚扒外皮燒得香脆,肉質鮮甜嫩滑,仲有好香魚油味,正,個底有南瓜蓉同唔知名的瓜,好鮮甜,味道好夾甜品蘋果批 (其實唔記得個名) – 好似話係傳統做法,蘋果批加雪糕好食心太軟 – 呢個先係心太軟麻,個心的朱古力會流動先好食餐廳細細好有feel,服務都幾好,衛生OK,個海景真係無敵

新鮮
頭盤

忌廉青口
炸薯皮 – OK,芝士夠香,不過燶少少

Main Course

甜品

心太軟 – 呢個先係心太軟麻,個心的朱古力會流動先好食
餐廳細細好有feel,服務都幾好,衛生OK,個海景真係無敵
2011-02-12
新鮮
  • 燒排骨
2011-01-05 20 瀏覽
十一月下旬‧陰天有時,總想喝一杯。見到這裡有個看到美利大樓的位置,就坐了下來,在酒牌上選了杯Riesling。酒是倒了大半杯的,很慷慨。喝起來是甜甜的,只帶點微酸,清新怡人。配合是日凍凍的天氣,也不錯。聽著音樂,坐了大半個鐘,是時候繼續行程。
十一月下旬‧陰天

聽著音樂,坐了大半個鐘,是時候繼續行程。
酒倒得頗大杯
$55 (其他)
酒倒得頗大杯
2010-07-21 17 瀏覽
在赤柱影完相,隨意選了間餐廳進入也選了 set dinner $118 +10%- 煙三文魚沙律共三片煙三文魚 - 燒羊扒waiter 有問我要幾成熟,我覺得怪怪的,第一次食羊被這樣問....可能我見識少 @@ 我同佢講要七成在羊扒上的粒粒好好味,不知是什麼呢....羊扒一點都不老~~~ 十分好味- beer 一支埋單 $130,感覺好抵食~
在赤柱影完相,隨意選了間餐廳進入
也選了 set dinner $118 +10%
- 煙三文魚沙律
共三片煙三文魚

- 燒羊扒
可能我見識少 @@ 我同佢講要七成
在羊扒上的粒粒好好味,不知是什麼呢....
羊扒一點都不老~~~ 十分好味
- beer 一支

埋單 $130,感覺好抵食~
Dinner Set Menu
sol
2010-07-20
sol
2010-07-07 8 瀏覽
結婚周年, 當然要食Candle Dinner啦, 上年去過美利樓食, 今年想試吓正街D酒吧餐廳.6:40pm Ocean Bay 可以看到海邊和美利樓一帶的日落優美景色, 而且已有幾枱客食緊, 老公都講呢間好D就决定試吓呢間.我地都喜歡食生蠔, 就叫了3隻 Smoky Bay 和 Coffin Bay ($188). D蠔非常新鮮, 吾使加任何野, 又爽又鮮味, 海水味好重.Chef's Recommendatio($168)Soup/SaladMain DishWine/Beer/Drink我最怕煙三文鱼好咸, 但呢度D煙三文鱼沙律味道剛好.我老公叫了Beef Tenderloin, 但忘了講幾成熟, 如果喜歡食生D, 計得落單要講明.:見到我叫的的Lobster Rissotto, 我驚叫起來, 不但買相好靚, 而且溢出濃濃的芝士味, 伴著龍蝦肉, 好好味.雖然己經好飽, 都試吓經理推介的Apple Strudel($50), 等了15mins都抵, 因為外層好鬆脆香口, 內層的蘋果又不大甜, 加上香滑的雪糕, 這歺餐我地已經好滿足了.餐廳坐位不太多, 所似我地可以靜靜地傾下,浪
我地都喜歡食生蠔, 就叫了
Chef's Recommendatio($168)
Soup/Salad
Main Dish
Wine/Beer/Drink
我最怕煙三文鱼好咸, 但呢度D煙三文鱼沙律味道剛好.
餐廳坐位不太多, 所似我地可以靜靜地傾下,浪漫下,很寫意

與美利樓相 比, 用一半價錢, 這閒餐廳非常抵食!

Oyster (Smoky Bayx3 and Coffin Bayx3)
Pumkin Soup and Smoked Salmon Salad
Beef Tenderloin
Apple Strudel
  • Osyter
  • Smoked Salmon Salad
2010-05-22 11 瀏覽
同友人o係赤柱睇完日落就順道o係附近食埋晚餐遊o左兩遊, 同友人決定黎ocean bay裡面本身有幾張吉枱但因為有人book o左o既關係所以個負責人叫我地留低電話先大概15分鐘左右call番我地睇下有無枱咁最後15分鐘內真係有枱我地點o左兩份dinner set友人要求加多份chicken satay上菜o既速度唔算慢不過d水準就真係麻麻首先個南瓜湯太鹹我都仲頂得順不過就見到隔離果枱完全忍唔住投訴同要求換番個salad個chicken satay 味道又係過份去濃但係講真星馬泰o既菜式本身都係strong flavor所以無得好講至於main course友人個medium rare羊架血水多到呢仲要勁韌, 咬極都咬唔開而我個pasta 賣相都算唔錯不過食落就出事...有d似油浸pasta所以最後食完main course個server黎問我地洗唔洗order d dessert我同友人都耍手擰頭唔敢再博
同友人o係赤柱睇完日落
就順道o係附近食埋晚餐
遊o左兩遊, 同友人決定黎ocean bay
裡面本身有幾張吉枱

但係講真星馬泰o既菜式本身都係strong flavor
所以無得好講
至於main course
友人個medium rare羊架血水多到呢
仲要勁韌, 咬極都咬唔開
而我個pasta 賣相都算唔錯

唔敢再博
too salty
2010-05-01
2010-04-26 16 瀏覽
三月中旬‧晴周日決定約好跑友去跑一轉,剛好十公里就收手,走在赤柱大街,看到這間新開的店子,就進來找個看到海的位置坐下了。吃什麼也不要緊,先來杯生啤才算。揀了清爽之選的Erdinger。我的漢堡包賣相很好,伴碟的炸薯條份量極多,邊吃邊喝酒,享受著迎面吹來,涼快清爽的海風,舒適寫意,一樂也。埋單人人都119,在舒適的環境下吃了一頓,是一個優質的周日午餐。想看足本食評及所有食物相片,可參考下列網誌:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/04/ocean-bay.html
三月中旬‧晴

想看足本食評及所有食物相片,可參考下列網誌:

漢堡牛肉是熟了一點
寫意的周日午餐