2025-02-15
喺香港地食情人節套餐,好多時都會中伏。2025年又再次唔信邪,去咗西營盤高街去試吓新嘅餐廳。呢間Off Town Kitchen係一間標榜法國農村菜嘅餐廳。去到呢間餐廳,驚訝地發現地方非常淺窄,枱同枱之間嘅空間好少。但係佢哋嘅服務都非常貼心,整咗一個位置俾客人放隨身物品。呢個我覺得值得稱讚嘅。情人節餐當然就比較貴,今日個Menu價值$888,兩個人食差唔多$2000。所以對佢期望都會比較高雖然餐廳環境有啲淺窄,裝修亦都麻麻地。環境好似坊間嘅清水樓,連牆紙都未有嗰種。望一望佢個餐牌,唔係好覺係法國農村菜。反而好似一般嘅西餐。不過希望都係好食嘅。餐廳第一個上咗兩塊好細好細嘅麵包,冇錯,只有兩塊。size就好似一個成年人手掌嘅¼。黎左都唔係好覺 😥我哋試咗兩個唔同嘅頭盤,第一個係鵝肝。鵝肝煎得香濃香脆,內裏保持鬆軟。味道香濃。呢個做得唔錯。另一個頭盤係蝦,唔覺佢有咩特別。蝦肉比較結實,但係唔覺係一啲新鮮嘅海蝦。似係冰鮮蝦。羅勒葉蕃茄汁有少少辣,味道都尚算唔錯。但係以咁貴嘅價錢期望可能有少少落差。接住落嚟就係個美式華都夫沙律,味道可以。但係呢個沙律喺屋企都做到。性價比唔高。呢個自家製闊條麵味道
呢個自家製闊條麵味道算唔錯,但係本身以為會比較煙靭,點知可能煮得有啲過時,軟腍腍。冇咗意大利麵應有嘅咬口。神奇嘅係個意大利麵一啖係熱,下一啖只係常溫。唔多似係新鮮煮出嚟。有點失望。
終於到咗主角,呢個Wellington混合咗鵝潤腸,個味道未必個個人都接受到。但係我自己覺得唔錯。酥皮係脆,用美國安格斯牛柳都可以話係唔錯。牛扒質地鬆軟,有濃烈嘅肉香。唔會煎過龍。
情人節嘅甜品當然一定要有雪糕。拿破崙tiramisu蛋糕都算係一個比較破格嘅甜品。但係本身拿破崙蛋糕嘅脆皮應該係鬆脆,但係呢一個就變咗硬脆。味道雖然唔錯,但係口感差少少。
其實總體嚟講食物嘅質素唔算太好,$888一位呢個價錢我個期望就會高啲。如果呢個套餐係價值$488,都算抵食。
情人節嘅餐廳其實好講氣氛,以為法國菜嘅氣氛會比較好。點知後面有一台會高談闊論同大講粗口嘅中年女人同男人。🤦🏻♂️真係破壞晒氣氛。佢哋嘈到我哋坐對面想講嘢都講唔到。呢台嘅客人質素簡直非常差。嘈到我只想快啲食完快啲走。
其實高街好多間唔同嘅餐廳,競爭都好大。下次再去試吓其他餐廳啦。