2019-11-19 99 瀏覽
又要去天后附近度開會,不過今次好在係中午時間,如果唔係收工嘅時間有冇得享受早放工嘅感覺呢。😅😅經常摸炮台山天后附近好多嘢食,今次趁呢個機會去咗較近炮台山嘅餐廳。餐廳門口都幾特別感覺上好像去了一個草原餐廳一樣,初頭以為比門面影響覺得以素食為主。但看看Menu,原來係以食西餐廳,set lunch 有好多唔同嘅選擇,所以俾佢吸引左。入到去坐低叫咗個意大利飯配煙三文魚。午餐來講呢個賣相真係都幾靚,而且飯嘅口感亦都唔會太過軟。仲有南瓜湯,呢度嘅南瓜湯都幾香濃而且煙三文魚唔會因為午餐來講份量少,分量亦都好足夠。食到飽飽。最後叫咗杯凍檸茶再有埋個有子啫喱😍😍😍正呀

2019-11-19 87 瀏覽
今日同太太去炮台山附近到陪朋友取東西,咁為食嘅我,周圍行去搵嘢食,慢慢等。😂😂經過見到一條叫水星街,裏面有好多唔同嘅嘢食。揀咗間比較坐得舒適,同埋價錢又化算嘅西餐廳。👍🏻👍🏻我叫咗個龍利魚柳配芥末忌廉汁,呢個魚食落去感覺唔會好油膩,煎得來都幾香口👍🏻👍🏻,同埋佢嘅自家製醬汁都真係幾好味。😍😍👍🏻👍🏻呢度其實午餐來講價錢都係非常之化算,而且種類來講都算好多。 😜😜又有飲品仲有餐湯或者沙律配搭。仲有甜品。😜😜🤪🤪🤪呢度有少少感覺好似有點像法國菜式,雖然是午餐,但係做工同上碟一啲都唔馬虎。仲有即磨咖啡配搭。👍🏻👍🏻👍🏻都真係幾滿足。😍😍😍😍😍

都真係幾滿足。😍😍😍😍😍

2019-11-12 92 瀏覽
今日工作比預期早完成,食個晚餐才回家吧!隨意走到小巷內,見到ㄧ家招牌舖滿仿真草來裝飾的西餐廳,再看看他們食物的照片都好吸引,ㄧ於入內試試。入座後看過餐牌,選擇都好多,想了ㄧ下决定點了ㄧ客晚餐「香烤豬鞍配紅酒汁」。連隨侍應便送上餐包和牛油給我。餐湯原先是番茄湯,但我不太好,所以我加$25升級為龍蝦湯。上檯時龍蝦湯是盛載在ㄧ壺玻璃瓶內,另再有個碗,內放有ㄧ粒龍蝦肉和忌廉,由你將湯倒進碗來,用這個方式來呈現,感到好高級。嚐ㄧ口,發覺跟外面喝的真的不同,濃郁的龍蝦味,由口腔直沖到鼻腔內,味道亦不太咸,可飲到其鮮味。接下來主菜:香烤豬鞍配紅酒汁送到,件豬鞍雖然好厚好大件,但肉汁仍可保存在肉內,肉質粉嫩爽口,配上碟旁的紅酒汁ㄧ起食真是妙極。餐飲:我就加$10升級轉Cappuccino,廚子用豐厚的奶泡拉出心形拉花,好靚!飲下去咖啡十分香醇。這餐廳食物水準高,價格合理,我相信好快會再來光顧。

連隨侍應便送上餐包和牛油給我。

!飲下去咖啡十分香醇。

這餐廳食物水準高,價格合理,我相信好快會再來光顧。

红洒汁

香烤豬鞍配紅酒汁

红洒汁
香烤豬鞍配紅酒汁
2019-11-10 258 瀏覽
星期六不用返工的日子, 最好約朋友一起覓食。為了要擴闊一下我們對於飲食的視野,所以今日選了天后區一間位於小街內的西餐廳。餐廳內外甚有綠油油的田園氣式,燈光柔和,餐牌價錢不但商議,晚市套餐選擇眾多,所以便決定試試。晚市套餐包括餐包 、湯、主菜 及指定飲品 。首先送上的是剛剛烤香的麵包,略帶微温,口感鬆軟。松露野菌忌廉湯  ( 原價$ 42 , 跟餐加 $ 25 升級 )餐廳對於菜式的觀感細節上花了點心思,忌廉湯盛載在一個雙層透明玻璃杯內,湯碟中心點綴了數片薄磨菇及忌廉,將湯傾注其中增添玩味。忌廉湯內十分多野菌碎,不但有咬口,野菌味亦非常濃郁,湯的質感幼滑,並帶有陣陣的松露香味,又夠熱,所以特別好味。鮮蝦芥末籽忌廉汁意大利飯 $128見到四隻肥美飽滿的大蝦,視覺上已經加了不少分,爽口彈牙,正 !  意大利飯硬度適中,配以口感清脆嫩滑的茶樹菇、芥末籽忌廉汁,酸酸的味道,令人特別開胃。藍青口煮白酒忌廉汁 ( 85 )每蓬餐牌上有藍青口,我都會點一客,喜歡它的肉質嫩滑、味道鮮甜,並非一般青口可媲美。用洋蔥、 蒜炒香,再加入白酒、忌廉汁同煮,加上青口夾雜著的淡淡海水味,鮮味叫人難忘。泡沫咖啡 (

松露野菌忌廉湯

鮮蝦芥末籽忌廉汁意大利飯

鮮蝦芥末籽忌廉汁意大利飯 $128

藍青口煮白酒忌廉汁

藍青口煮白酒忌廉汁 ( 85 )

泡沫咖啡

泡沫咖啡 ( 加10 升級)
飲一杯熱騰騰的咖啡作結,才算得上完美的一餐。

天后一帶美食眾多,質素以中、高檔為主,而餐廳走中間路線,質素佳,價格合理,環境舒適,難怪當我們臨走時見一行六位外藉人士都預早訂了檯準時來食晚飯,若果我家附近有這間餐廳,相信我一定會經常光顧。

鮮蝦芥末籽忌廉汁意大利飯
泡沫咖啡
  • 松露野菌忌廉湯
2019-11-09 99 瀏覽
今天在天后取東西後,見時間不早,想找間食市食晚飯。上網查ㄧ下,見到介紹水星街的「Oggi」西餐廳好似很不錯,於是决定去試試。我走入店內,侍應很快便安排我入坐,還遞上餐牌給我慢慢看。店內面積雖然不大,有兩排木製餐桌。明亮的燈光照耀著牆上綠油油的植物裝置和各國明信片的畫作,感覺好放鬆舒適。食物方面,我點了晚餐,包括有餐包、湯、主菜和飲品。價錢由$118至$188,都可算合理。香草番茄包:麵包送來時仍是暖暖的,又香又軟,再掃上ㄧ層牛油,令到ㄧ片平凡的麵包添上不少美味。番茄湯:飲得出用鮮茄打製成,番茄味濃郁,酸甜適中,好醒胃。香煎立魚配檸檬牛油汁:立魚柳比我想像大件,魚肉新鮮扎實,煎得好香好有魚味,塗上檸檬牛油汁ㄧ起食,吊出不少鮮味。碟旁的露筍、粟米仔和薯仔片用橄欖油炒過,亦十分美味。我不用數分鐘便將全碟食得光光,可想言知有多美味。凍檸檬茶是我不二之選,又可清清味蕾。總括來講,這店食物方面做得好精準,價錢亦很合理,環境和服務都很好,難怪網上好評如潮。下次ㄧ定帶朋友們再來。

番茄湯:飲得出用鮮茄打製成,番茄味濃郁,酸甜適中,好醒胃。
番茄湯+香草番茄包

香煎立魚配檸檬牛油汁

凍檸檬茶是我不二之選,又可清清味蕾。
凍檸檬茶

番茄湯+香草番茄包
凍檸檬茶
2019-11-05 2201 瀏覽
和朋友過海做事,故打算在香港島區食晚飯,知道天后好多食店,但都不曾試過在這區吃飯,故今晚破例到天后食個晚飯,來到這間食店,雖然地方不大,但總算簡潔,我們坐下後看看餐牌,只看餐牌都已經好多款式了,我看見一個特別晚餐係主打龍蝦,而我這個愛吃龍蝦又喜歡喝龍蝦湯的人一定不會放過,所以二話不說就要了這個餐了。首先來一個餐包,餐包是一片片的,吃得出有烘過,所以有少少烘過的質感,麵包很鬆軟,加上牛油永遠都是一絶!再來是法式龍蝦湯,上枱時是用玻璃樽盛載的龍蝦湯,另外還有一個小碗,裡面放有少許龍蝦肉和忌廉,食客要將龍蝦湯倒入去小碗內,令忌廉和龍蝦肉混埋一起才飲用,喝到個龍蝦湯是用好多龍蝦殼淆製已成,非常濃厚,加上少少忌廉在內,令到個湯帶點香滑,喝得到這個湯應要用好多功夫製造!抵讚!再來是海膽配日式醬油,雖然是一人餐,但入面有三片海膽,下面是啫喱狀的醬油,好像吃著醬油味的啫喱一樣,加上雪糕一樣滑的海膽,真的一試難忘!主菜來了,主菜是龍蝦意大利飯配蟹黃忌廉汁,一上枱就已經被那個龍蝦造型吸引著,龍蝦肉都很多,意大利飯配上蟹黃忌廉汁,意大利飯軟硬適中,非常有口感,龍蝦也很新鮮,甜美,味道很有意式風味!飲品就叫了

龍蝦湯配料

龍蝦湯

法式龍蝦湯

海膽配日式醬油

龍蝦意大利飯配蟹黃忌廉汁

飲品就叫了杯cappuccino,杯面有別緻拉花,味道不會太濃,適合我這個不能喝太濃咖啡的我。

Cappuccino

是日甜品是Brownie,朱古力味香,面頭有三粒藍梅作裝飾,吃完甜品就完成了一餐美味的晚餐!
Brownie

估唔到天后真的食店雲集,水準還很高呢,下次來到天后都可以有選擇了!
龍蝦湯配料
龍蝦湯
法式龍蝦湯
海膽配日式醬油
Brownie
2019-11-04 74 瀏覽
呢間西餐都好多人黎食,未到食飯時間都差不多坐滿曬tim,同埋好似好多都係熟客黎,證明呢間嘢真係不錯。服務態度都幾好👏👏👏我地叫左一個意粉,一個慢煮牛背骨,對於我呢個鐘意食牛肉既人就一定要食呢個慢煮20個鐘既牛背骨! 首先個慢煮牛背骨,真係幾比心機去整,煮到肉同骨好易就可以分離,同埋佢d肉質都好嫩!個人覺得係不錯的選擇👍👍👍意粉真係不錯,個人覺得蒜味都幾出,唔會好似其他個d意粉咁,無乜味!呢間大家都可以試下👍

呢間大家都可以試下👍
2019-11-02 1197 瀏覽
未見過夜晚嘅dinner set有咁多選擇🤣餐包如果烘熱左嘅話更加好😌麵包冇乜味道餐湯🥕甘筍湯,湯幾好飲唔會太濃藍青口煮白酒忌廉汁($88)青口幾滑😋同埋咁嘅價錢份量都唔少。賣相可以用心D擺。黑椒牛柳粒($88)比較似日式嘅鐵板牛肉粒🤔,仲有燒汁嘅味道,牛肉幾腍。🌟鮮蜆香辣蒜茸意粉($128)炒得好靚😍唔會太油膩,蜆都有好多隻,有一兩粒會有啲沙,但係整體來講好滿足👍🏻慢煮20小時牛背骨($168)真係好腍🤭一切啲肉就從條骨甩出嚟🤤但係份量唔係好大,男人唔夠飽😅雞肉溫泉蛋薄餅($108)薄餅係薄脆嗰種,好似餅咁樣,個人唔係太鍾意咁乾🙁但係份量都幾大,隻溫泉蛋好靚,雞肉粒都唔少。芝士肉醬長通粉($98)細路食到好開心🤣好好味,肉醬都唔少,芝士唔會太多👌🏻芝士粗薯條($52)出乎意料之外好味嘅粗薯條😯份量都幾大,好似食極都食唔完🤣又熱辣辣又脆🤤咁嘅價錢好合理。好難得夜晚仲有dinner set仲包埋嘢飲😍凍飲冇斟滿隻杯同埋都幾多冰😓熱飲都還可以,但係咖啡奶唔暖😕服務態度都唔錯,餐廳比較細但係唔會好嘈👍🏻係一間質素唔錯嘅細西餐廳,價錢又合理。
未見過夜晚嘅dinner set有咁多選擇🤣

餐包如果烘熱左嘅話更加好😌麵包冇乜味道
是日餐湯 - 🥕甘筍湯

餐湯🥕甘筍湯,湯幾好飲唔會太濃
藍青口煮白酒忌廉汁

藍青口煮白酒忌廉汁($88)
青口幾滑😋同埋咁嘅價錢份量都唔少。賣相可以用心D擺。
黑椒牛柳粒

黑椒牛柳粒($88)
比較似日式嘅鐵板牛肉粒🤔,仲有燒汁嘅味道,牛肉幾腍。
🌟鮮蜆香辣蒜茸意粉

🌟鮮蜆香辣蒜茸意粉($128)

慢煮20小時牛背骨($168)
雞肉溫泉蛋薄餅

雞肉溫泉蛋薄餅($108)
芝士肉醬長通粉

芝士肉醬長通粉($98)
細路食到好開心🤣好好味,肉醬都唔少,芝士唔會太多👌🏻
芝士粗薯條

芝士粗薯條($52)

2019-10-06
是日餐湯 - 🥕甘筍湯
黑椒牛柳粒
🌟鮮蜆香辣蒜茸意粉
雞肉溫泉蛋薄餅
芝士肉醬長通粉
芝士粗薯條
2019-10-26 126 瀏覽
現在的經濟環境,更加需要支持小店。今天無意中發掘了這一家精緻西餐廳,坐落在天后的一條小街,進門已感受到裝修用心, 一幅長長的植物牆,再來待應有禮的笑容,已給予好感。看看餐牌,Set Lunch有七款選擇,而且是4 courses,價錢不貴,真的有點驚喜。我們最後點了Risotto和羊架,食物到來時,驚喜更甚!所有食物都很美味,尤其是主菜,連我那三歲的小朋友都吃得津津有味,不停要加添,幾乎連整個午餐的讓了給他!這間有誠意的餐廳一定會再去幫襯,亦希望在此跟大家分享。

這間有誠意的餐廳一定會再去幫襯,亦希望在此跟大家分享。
2019-10-26
2019-10-16 197 瀏覽
今次和女友來到炮台山獵食,這小店地點不算易找,但勝在店內裝修清新,佈滿綠色植物,予人心情愉悅,心境開朗的感覺,很適合情侶前來。豬鞍主菜叫了一份豬鞍,奉送一碗湯和包,包比想像中脆,好味,但不足就是牛油太少了。湯也是ok的,但個人感覺有點兒酸,反而女友很愛。豬鞍比想像中大份,而且很爽口,肥瘦適中,口感十足,吃得出是新鮮豬肉。至於味道方面,配上醬汁,一點也不會咸,香香的,配上薯仔,一位成年人絕對飽肚。青口意粉意粉也是出乎預料的,口感像拉麵,非常彈牙,這絕對要試,問道也非常入味,女友很愛。不足的是,青口可能不是season,所以不算肥美,但也是接受的。

豬鞍

青口意粉

2019-10-14 164 瀏覽
星期六出動到天后找美食 路經這條寧靜的街道 發現這間企理別緻的西餐廳 menu中的set dinner有很多款式 有意粉 意大利飯 扒類 今天晚上 我們二人各叫了一個套餐 餐湯是蕃茄湯 中間有點忌廉 入口非常creamy 味道酸酸的 十分開胃 你亦可以加點錢 升級變作龍蝦湯 頭盤的面包十分香脆 牛油咸咸香香 Main叫了藍青口意粉及香烤豬鞍配紅酒汁 意粉是非一般的彈牙 實在是驚喜 汁很濃 非常夠味 青口新鮮 沒有腥味 豬鞍肉質非常淋身 很入味 配菜中的薯仔也很美味哦!

味道酸酸的 十分開胃 你亦可以加點錢 升級變作龍蝦湯

頭盤的面包十分香脆 牛油咸咸香香

2019-10-12
用餐優惠
試食活動
2019-10-10 131 瀏覽
成一隻半手掌嘅size嘅豬鞍 大大份 仲要厚切 肉感度極高In 豬鞍 I trust!保證肉質鮮嫩 彈牙 肉汁 check 油份 check 脂肪 check 根腱 check當然呢塊厚厚的都冇令我失望 然而令我雀躍 嘻嘻紅酒汁都乖乖哋掉起豬味伴菜都唔輸蝕喎 那個薯好好好正牛油味萬分重 有部份超細滑 部份保留口感呢個lunch不錯啊 有湯有甜品有嘢飲味道:8/10Oggi香烤豬鞍配紅酒汁 $148📍天后
成一隻半手掌嘅size嘅豬鞍 大大份 仲要厚切 肉感度極高
In 豬鞍 I trust!
當然呢塊厚厚的都冇令我失望 然而令我雀躍 嘻嘻

Oggi

香烤豬鞍配紅酒汁 $148

📍天后
2019-09-15 195 瀏覽
一行五人,食咗五個餐全部都好有驚喜!!!最鍾意係個豬鞍,一啲都唔韌,超好食!另外仲叫咗煎石斑塊、南瓜汁意大利飯、黑松露雜菌意大利飯、卡邦尼意粉我個人最鍾意係南瓜汁意大利飯有南瓜味得黎又唔會好漏,非常好食而且啲職員好細心我一早準備咗個蛋糕,佢哋自己會喺送餐飲嘅時候送埋上嚟唔會出現個職員問「上得蛋糕未啊?」嘅情況啲嘢食好好食,而且價錢實在太抵我哋所有餐湯加咗錢轉龍蝦湯同黑松露雜菌湯,連埋蛋糕切餅費,最後埋單都只係9xx!一定會再嚟!
一行五人,食咗五個餐
全部都好有驚喜!!!

最鍾意係個豬鞍,一啲都唔韌,超好食!

我個人最鍾意係南瓜汁意大利飯
有南瓜味得黎又唔會好漏,非常好食

而且啲職員好細心
我一早準備咗個蛋糕,佢哋自己會喺送餐飲嘅時候送埋上嚟
唔會出現個職員問「上得蛋糕未啊?」嘅情況

啲嘢食好好食,而且價錢實在太抵

一定會再嚟!
2019-09-08
慶祝紀念
生日
2019-09-03 218 瀏覽
去左天后水星街經過間小店發現左裝修唔錯的小店牆上個假草地同好多靚靚掛牆畫環境幾啱閨蜜👭飯局一個set dinner $98~200 以下價錢恰宜 啱晒我哋呢啲小資女們gathering藍青口白汁忌廉扁意粉🍝唔錯 唔太腍 秘製脆香雞翼 $58炸得好香脆 而且隻隻都幾肥美 有驚喜 必食 ❤️ 美國黑安格斯西冷配紅酒汁肉質唔錯 賣相都唔錯 煎的火喉控制得幾好 唔會煎到好老🤩 overall 雞翼同意粉較出色set dinner 仲有好多款 下次可以試埋🤭
去左天后水星街經過間小店

肉質唔錯 賣相都唔錯 煎的火喉控制得幾好 唔會煎到好老🤩

overall 雞翼同意粉較出色
set dinner 仲有好多款 下次可以試埋🤭
2019-09-01 114 瀏覽
綠油油的Oggi 比人既感覺好舒適,與朋友相約聚舊,傾下結婚進度,我地Order 左兩份set dinner + 一客小食,慢慢坐 。🥢是日餐湯濃郁薯仔湯,內有粒粒薯仔,口感豐富。🥢藍青口白酒忌廉汁扁意粉 $128藍青口略多,扁意粉食落軟硬適中,每條都掛滿白酒忌廉汁,好creamy。🥢美國黑安格斯西冷配紅酒汁 $188Order 7成熟牛扒,卻來了5成熟, 肉質軟腍甘香,配以紅酒汁、薯蓉及時菜。🥢秘製脆香雞翼 $58雞翼外脆內嫩的雞翼,令我食唔停,不過少食多滋味。

🥢是日餐湯

濃郁薯仔湯,內有粒粒薯仔,口感豐富。

🥢藍青口白酒忌廉汁扁意粉 $128

🥢美國黑安格斯西冷配紅酒汁 $188

🥢秘製脆香雞翼 $58

雞翼外脆內嫩的雞翼,令我食唔停,不過少食多滋味。