2016-09-13 3073 瀏覽
懶洋洋的星期天,最好就是吃個brunch,悠閒地過一日。記得以前工廠大廈的餐廳星期天大都休息,這天Oldish照常營業。11時半來到,成為這天第一枱客人。佈置花了不少心思,型格又輕鬆,文青或偽文青都值得到此一遊。氣氛一流,洋溢著週末的感覺。很多並排的座位,正合心意,總覺得排排坐更親密,拍照亦較方便。餐廳的另一邊似乎有皮革和服裝出售,但連行多兩步都懶的我倆,沒有多看。以練習簿畫成的餐牌,內頁貼上引得人垂涎欲滴的照片,字體有線條,優雅帶玩味,被它的心思深深感動。除了午餐,還有各式小食、薄餅、意粉等等。選擇對貪心的我來說,是個超動腦筋的活動,只好把範圍縮少至午餐,六選二還應付得來。除了F餐的無限次自助沙律吧,有主菜的A至E餐都配一次自助沙律吧。是日餐廳是薯仔忌廉湯,沙沙的口感,忌廉濃度適中,暖暖胃。加了腸仔,使湯突然充滿家的感覺。進來時沒留意自助沙律吧的款式,只知到款式不少,色彩繽紛。不過,認真走一轉後,有點後悔點了沙律餐。不是想像中的沙律,只有普通的沙律材料,有粟米、車厘茄、沙律菜、菠蘿、紅菜頭、青瓜、麵包粒和粟米片。唯一接近期望是薯仔,起碼混了沙律醬和切碎的火腿。另外有3款沙律醬、煙肉碎

進來時沒留意自助沙律吧的款式,只知到款式不少,色彩繽紛。不過,認真走一轉後,有點後悔點了沙律餐。不是想像中的沙律,只有普通的沙律材料,有粟米、車厘茄、沙律菜、菠蘿、紅菜頭、青瓜、麵包粒和粟米片。唯一接近期望是薯仔,起碼混了沙律醬和切碎的火腿。另外有3款沙律醬、煙肉碎、芝士粉、杏仁片和碎蛋。對Number Fifteen念念不忘,對此有點失望,不過換個角度看,這比較健康。調了味的麵包粒香脆惹味,充滿意大利風味。粟米片亦混了好幾種,還有南瓜籽,口感不俗。
香煎龍脷柳伴刁草牛油汁 配 椰菜花薯茸

這個$118的午餐,賣相再普通不過,難免有點失望。龍脷柳煎得可以,表面的刁草牛油汁幾香,魚肉不會散開,也沒有雪藏味。意粉不腍不煙韌,口感尚可接受,但沒有汁,又乾又淡而無味。伴碟的蔬菜,沒有說好的薯茸,椰菜花碎成米白色一點點,換上小甘荀、蘿蔔粒和青豆。吃了一條甘荀覺得怪怪的,再吃一條。看著男友的表情,猜不只是我的問題。向店員反映了甘荀帶酸的問題,店員提議給我們換個炒雜菜。友善的態度,加上得體的回應,值得一讚。
炒雜菜有翠玉瓜、茄子、西蘭花、黃椒和磨菇,都幾足料,份量亦不少。炒得有燒烤香,略嫌油味偏重,尤其茄子吸油。爽口的西蘭花和翠玉瓜都不俗。
加$5轉雜莓茶和加$10轉玫瑰朱古力。茶沒甚特別,只有雜莓香,沒有雜莓味,屬預期之內。濃郁的玫瑰朱古力的玫瑰香卻是預料之外,要是甜度能稍為降低效果更佳。
Tiramisu

雖然所有都未盡人意,還是堅持一試甜品,散叫了Tiramisu。冬甩造型的tiramisu浸在expresso裡,令人眼前一亮。一邊拍照,一邊擔心咖啡會把lady finger浸得過濕,又或都把mascarpone融化而散開,直至匙羹插下去的一刻,才發現所有擔心都多餘。不是一般的tiramisu,mascarpone換成雪糕,清涼結實似semifreddo。底層是濕濕的蛋糕,但口感和味道都被蓋過,不太出。很多時候都嫌tiramisu的咖啡味不夠,但這個把咖啡倒入去一起上的,espresso一定夠出。混入affogato的元素,做法特別,有新意,但始終喜歡傳統的味道。
午餐只屬一般,加上索價不便宜,都幾失望。幸而環境、氣氛和服務也不俗,沒有破壞了星期天的好心情。
2016-09-11
2016-09-06 4698 瀏覽
Oldish除左係官塘有分店之外, 其實上環都有一間, 早前同男朋友已經拜訪過上環既Oldish, 味道同環境都幾好架! 今日同好姐妹們黎左官塘呢間, 雖然大家都係Oldish, 不過不論係裝修, 格調, 風格, 甚至係菜色, 兩間分店都完全唔同! 觀塘店位於巧明工廠大廈5 樓, 係factory 99旁邊果條小路行入去坐𨋢, 位置有d格zip😳一推門左手邊為時裝店&皮皮革產品專賣店, 皮革房同餐廳集於一身, 而且門口放左架電單車係店舖內, 型格程度真係不能睇少, 令人目不暇給!❤️餐廳位於店內既右邊, 有一個好大既開放式廚房, 雖然係咁但係唔會有油煙既味道, 處理得幾好! 餐廳以長木枱打造舒服既氣氛, 枱上以鐵杯放滿客人所需用既餐具, 別具特色😄不單只係環境, 連餐牌都特別過人! 用兒時返學既單行薄做餐牌📗, 好有心思!❤️💮溫馨提示: 每位客人設有最低消費為 $150/ 每位客人為一份午餐Minimum Charge HKD $150 / Order Lunch Set Per HeadSet lunch A – E 可享有自取自助沙律吧一次🌱, 供應時間為中午12:00 – 15:0
Oldish除左係官塘有分店之外, 其實上環都有一間,

沙律吧
沙律吧
雖然店子細細, 但Salad bar都幾多款式選擇, 而且好新鮮一d都唔似係d下欄野😀😀😀👍🏻 單單係生菜已經有數款選擇, 另外仲有粟米🌽, 蕃茄仔🍅, 菠蘿🍍等

醬料有3款, 而且仲有我最中意既炸麵包🍞同好邪惡既芝士粉🧀本身沙律應是健康既野但已經比我攪到好邪惡!!!!!😂😂😂
食落沙律菜好新鮮嫁! 唔錯唔錯❤️❤️❤️

Oldish All Day Breakfast (全日早餐) $110

Sausage, Scrambled Eggs, Bacon, Mushroom, Tomato, Hash Brown, Bakes

Beans, Smoked Salmon & Ciabatta Bread
Oldish All Day Breakfast
All Day Breakfast 既份量都幾驚人!

Scrambled Eggs - 雞蛋食落口感好細滑, 唔會煮得過火, 磨菇都幾香幾好食, 腸仔煎得好香口, 整體味道唔錯!
Carbonara Linguini w/ Parma Ham (煙肉蛋黃汁扁意粉 伴 巴馬火腿) $120

其實岩岩食完個Salad bar已經有dd飽🙈🙈🙈, 自己錯手簡左個Carbonara, 真係諗起都覺得飽! 🙄

巴馬火腿味道香濃, 味道都唔錯! 👌🏻

Carbonara個汁唔係好多, 蛋黃汁唔算好香濃, 而且整體扁意粉個味道都唔差, 不過個人比較愛食有汁既野食所以對我而言食落有點吃力, 加上飲左餐湯又食左個沙律所以食左一半已經飽到上心口🙈🙈🙈
Chicken Wing w/ Salt & Pepper
Chicken Wing w/ Salt & Pepper (椒鹽雞翼) $68

椒鹽雞翼係新鮮熱辣架!

客人order先會炸絕對唔係返炸食品! 超讚!!!! 😀👍🏻👍🏻👍🏻

椒鹽味道適中唔會過咸, 香口脆身既單骨雞翼食落好方便, 而且自行加左檸檬汁, 食落有種清新既味道, 卜卜脆~好好食!!!
士多啤梨益力多

跟餐+$15, 價錢有d貴, 而且味道比較普通, 麻麻地~

呢度個環境的確幾正! 估唔到係官塘既工廈都可以搵到有咁特色既餐廳, 有機會會再同朋友黎試下佢地既dinner😋
題外話/補充資料: 💮溫馨提示: 每位客人設有最低消費為 $150/ 每位客人為一份午餐 Minimum Charge HKD $150 / Order Lunch Set Per Head Set lunch A – E 可享有自取自助沙律吧一次🌱, 供應時間為中午12:00 – 15:00
2016-09-04
Chicken Wing w/ Salt & Pepper
今日女朋友帶領次下黎到上環一間頗有氣氛既coffee shop, 剛剛食過小食所以胃口不大, 同女朋友2個人share左個Beef Burger - Four Cheese Wagyu Beef Burger賣相好特別! 第一次見漢堡包既賣相會咁特別!!好似一個飛碟漢堡咁, 芝士製成一塊夾係漢堡中間, 話明Four Cheese 當然係以4種芝士做成Jack Cheese, Orange Cheddar, Swiss Cheese & Crispy Parmesan Cracker, 芝士味道好濃架, 而且口感脆卜卜🤓除左芝士外, 漢堡採用提子包, 同牛肉漢堡的味道互相呼應, 絕唔會因為一甜一咸而覺得好奇怪!🙂漢堡肉煮製時間控制得好好, 唔會太熟內裡既牛肉仲保持少少粉嫩既顏色, 雖然食落漢堡既肉香味唔算好香濃, 但好多肉汁, 味道真係唔錯!!🙂🙂🙂芝士控+食肉獸既我除左充滿視覺享受之餘仲可以大飽口福可惜位置對我黎講比較遠, 唔係既得閒再黎試下其他菜式/下午同女朋友黎影相相的確係唔錯既選擇!
漢堡肉煮製時間控制得好好, 唔會太熟

芝士控+食肉獸既我除左充滿視覺享受之餘仲可以大飽口福
2016-08-30
2016-08-28 2561 瀏覽
一早BOOK左枱食LUNCH呢間餐廳12點先開門 所以早放LUNCH 都唔會話無位午餐食物價錢$100-120左右 只包餐湯及自助吧沙津飲品要另加錢 午餐黎講都算貴首先自助吧沙津都有十零款可選午餐包沙津一次材料正正常常 有兩款沙津醬 黑醋汁 調味蕃茄海鮮意大利飯味道唔錯同忌廉汁都好夾飯的口感特登整成有少許硬硬地而飯又唔會話太油 呢個意粉個人較喜愛個意粉本身好有味 唔會話太淡但食到有少少中式的炒意粉感覺估唔到中西合壁都唔差薄餅好脆口要上枱快D食左佢先黑松露炒蛋炒到好香個火腿太鹹 連埋個薄餅食都好鹹呢個鵝肝鴨胸真係好麻麻得個意粉好味 鴨胸肉太老 鵝肝得個肥 係個皮脆脆地唔錯但食到一半已經只係想清左D意粉算士多啤梨益力多冰佢唔夠凍 唔太好飲 士多啤梨味唔重普通飲品總括黎講食物質素普通當然有某D幾好食但午餐以呢個價錢黎講食物又未算太突出 未必會再黎
一早BOOK左枱食LUNCH

蕃茄乾醬忌麻汁鮮蝦意大利飯
香蒜菠菜鯷魚辣肉腸意粉
巴馬火腿香菇黑松露炒蛋伴薄餅
2016-08-26 371 瀏覽
第二次嚟到Oldish係因為掛念佢個自助沙律吧呢度只係每人叫一個lunch set就可以每人去自助沙律吧拎一次沙律但記住每人只限一次喔!不過經過上次嘅教訓之後今次唔敢再拎咁多啦因為上次拎太多食完個沙律之後已經飽咗攪到食唔哂個主菜,哈哈意大利飯好夠味大隻真係大大隻啖啖肉架意粉就略嫌咸咗少少但都可接受嘅
第二次嚟到Oldish係因為掛念佢個自助沙律吧
呢度只係每人叫一個lunch set
就可以每人去自助沙律吧拎一次沙律
但記住每人只限一次喔!
不過經過上次嘅教訓之後
今次唔敢再拎咁多啦
因為上次拎太多
食完個沙律之後已經飽咗
攪到食唔哂個主菜,哈哈
意大利飯好夠味
大隻真係大大隻啖啖肉架
意粉就略嫌咸咗少少
但都可接受嘅
2016-07-26 600 瀏覽
尼次帶住放緊假既大囝跟我的好友晚餐. 友人遷就我, 選係觀塘尋食, 佢話佢同事推介一間特色既西餐廳, 叫Oldish.地方都唔難搵, 不過要注意佢既"車立"係好舊式, 要自己拉埋鐵閘果款黎, 有定心理準備就可以了.一上到去地方真係好大, 因為佔地係全層. 不過有分開皮革鋪及餐廳兩部份. 係可以集合行街同用膳於一身既.餐廳既枱都有數款, 有正常既餐枱, 有我當晚坐既大工作枱, 亦有類似BAR枱既位置.餐具都有特色, 餐牌係舊式練習薄既樣, 點了個2人餐, 先上餐湯再來是煙鴨胸沙律2個主菜, 其中一個點了波蘿火腿pizza, 遷就一下小朋友既口味而另一個係肉眼配薯條餐飲我點了青檸梳打, 不過是有草莓的, 飲落又幾清新, 帶微酸~甜品係雲石蛋糕, 唔太甜, 啱晒我既要求!整體食物質數及味道不俗, 份量夠我地2大1少食唔洗加野, 價錢算係幾抵食!

再來是煙鴨胸沙律
甜品係雲石蛋糕, 唔太甜, 啱晒我既要求!

2016-07-15
2016-06-25 657 瀏覽
近年觀塘工廠區開了很多的特色餐廳,今次選擇了oldish,地點也很方便,地鐵站行大約五分鐘左右。一間充滿特色的裝飾,除了品嚐美食,在休閒的環境下休息,還可以shopping。今天點了香煎牛仔骨伴日式胡麻醬配飯,湯是洋蔥忌廉湯,還有免費享用一次的自助沙律吧。洋蔥忌廉湯,洋蔥味足,配上香港特色的公雞碗,可說是香港特色文化的示範。自助沙律吧,選擇多,用料絕對不錯,最特別是有紅菜頭。製作沙律時要小心,因為你仲有主菜未見面。主菜嚟喇牛仔骨煎得剛好,配上日式的胡麻醬,帶了一種fresh的風味,令會了黑椒醬外的新體驗。
主菜嚟喇
2016-06-25
2016-06-16 5193 瀏覽
觀塘的工廠大廈近年開了不少雅緻又有氣氛的餐廳近日去了一家非常有味道的餐廳-Oldish一開始聽到名字oldish 以為是指英國復古風但原來這裡的裝潢是中西合壁的復古,很有心思!餐廳內不少盤子。器皿都是走中式復古風中式瓷花碗、彩瓷杯、醬油瓶配著水藍色玻璃杯放在樸實的實木桌子上,毫沒有違和感好有味道的餐廳!選擇在2點多時候去享用午餐,人不多,不會很吵雜,這時後用餐反而更舒適、更好聊天點後餐以後,就到餐廳中間的沙拉桌上挑選自己喜歡材料,做一個属於自己的沙拉沙拉桌上有粟米、鳯梨、蛋沙拉、紅菜頭、馬玲薯、沙拉菜、小蕃茄、麵包粒、小黃瓜、巧克力脆脆、起司和4種沙拉醬沙拉菜很好吃,不會有苦苦的。新鮮、冰冷的沙拉菜在炎炎夏日下讓人精神抖擻,非常refresh 午餐還包括是日餐湯今日的是香腸蕃茄濃湯雖然是濃湯,但味道不是濃而是咸了.....香腸像是Nuernberger Wuerstchen,但煮在濃湯裡,香草味都沒了而湯的味道太重,完全蓋住香腸咸香主菜點了香芒鮮蝦咖喱牛角包和檸汁牛舌扁意粉(確實的名字已經忘了,大概是這樣吧?!)香芒鮮蝦咖喱牛角包酥軟的牛角包夾著新鮮蔬菜、大蝦還配了意想不到的咖喱醬本來
觀塘的工廠大廈近年開了不少雅緻又有氣氛的餐廳
近日去了一家非常有味道的餐廳-Oldish
一開始聽到名字oldish 以為是指英國復古風
但原來這裡的裝潢是中西合壁的復古,很有心思!
餐廳內不少盤子。器皿都是走中式復古風
好有味道的餐廳!

選擇在2點多時候去享用午餐,
人不多,不會很吵雜,這時後用餐反而更舒適、更好聊天
沙拉菜很好吃,不會有苦苦的。
午餐還包括是日餐湯
今日的是香腸蕃茄濃湯
雖然是濃湯,但味道不是濃而是咸了.....
香腸像是Nuernberger Wuerstchen,
但煮在濃湯裡,香草味都沒了
而湯的味道太重,完全蓋住香腸咸香

香芒鮮蝦咖喱牛角包
酥軟的牛角包夾著新鮮蔬菜、大蝦還配了意想不到的咖喱醬
本來看到餐牌,就想著咖喱味道會很重, 和芒果不配吧...
但是實質上這個咖喱醬味道不會很濃,倒是像honey mustard
有咖喱的香味,但不會辣,不會很嗆
和芒果混著一起吃也莫名其妙的適合,感覺就巧克力和咖喱是讓人驚喜的配搭耶
加熱烤過牛角包滿是牛油香,非常的鬆軟
比起美式漢堡,芒果鮮蝦牛角包食起來感覺很輕盈
很適合午餐吃,吃完下午上班也不會昏昏欲睡

檸汁牛舌扁意粉
這道菜有點微辣酸酸的扁意粉是絕對是開胃菜!
友人平常東西很少可以吃得完
但是今天她竟然可以把它獨自一個人完成!
牛舌切成一小塊一小塊的,看起來不會讓人聯想起它的真身....
想當年在紅磡某一個茶餐廳吃到一個牛舌焗飯,
那家餐廳竟然把牛舌完完整整放在焗飯上...
一邊吃一邊想像到一頭牛在我面前一直伸縮牠的舌頭,很想吐ehhh....
難怪西方人都喜歡把食材做成不像食材的真身...不然真的吃不下....

餐廳內還有商店,販賣書籍、皮革用品、衣服
都是用復古風的,價錢...超貴haha
不過可以看看賞心悅目的東西也不錯

總括而言,大愛這家餐廳!
喜歡它的風格
喜歡它的氛圍
喜歡它的食物
喜歡它的桌子
在忙碌的工作天,可以在午餐的時候來這裡喘喘氣...是生活中的小確幸

2016-06-06 4450 瀏覽
平日一至五都會係官塘出入, 對呢區嘅餐廳一向印象麻麻, 但今日有美女飲食達人帶路, 黎到位處工廠區嘅Oldish Cafe, 工業風嘅裝修擺設, 加上星期六帶著休閒嘅心情來臨, 整體感覺非常不錯。夏日炎炎, 去到餐廳雖然係冷氣充足, 但一杯透心涼嘅凍飲先係我地心中所渴望。分別有蝴蝶藍、芒果蜜桃茶嘅凍飲, 味道清新、果味自然、甜味適中, 最吸引嘅地方係蝴蝶藍係加添檸檬後, 會變成紫水晶般嘅顏色, 奪目非常!飲過飲料之後, 就去到餐廳中央位置嘅沙津吧開餐: 栗米、菠蘿、車厘茄一應俱全, 再按自己喜好加添沙津醬汁, 絕對係啱晒我口味!而友人就點左呢個扒鮮吞拿魚沙津配芝麻醬, 沙津菜固然爽口, 新鮮, 畫龍點精之處就係鮮吞拿魚, 質感夠結實, 魚鮮亦十足, 非常適合夏日進食!我身為愛牛之人, 點可以唔選擇安格斯肉眼扒。牛扒份量非常之大, 6成熟, 煎得外表香烤, 但肉身仍保持粉嫩, 易於嘴饞。配有香辣粉薯條, 係熱辣辣嘅即炸薯條上灑上適量嘅香辣粉, 令人相當滿足!食完正餐之後, 當然係甜品時間, 分別有椰子雪葩同埋Tiramisu。椰子雪葩份量滿滿, 但唔會食膩, 原因係成份天然, 感覺清新。
食完正餐之後, 當然係甜品時間, 分別有椰子雪葩同埋Tiramisu。椰子雪葩份量滿滿, 但唔會食膩, 原因係成份天然, 感覺清新。而Tiramiru相當特別, 口感香滑, 加一杯熱騰騰嘅expresso, 兩隻一拍即合, 既食到香甜軟滑嘅Tiramisu, 亦混合到香濃咖啡味, 真係獨一無二!
2016-06-04
2016-06-02 2930 瀏覽
由於天雨關係,原定的拍攝取消了,攝影師為了可以令MODEL和助手都有良好的感覺,特意介紹我們到工業村中的一個隱世餐廳。筆者本身都很喜歡工業區中的餐廳,大而寧靜,但由於見識不多,所以很少光顧,如果大家有推介都不妨告訴我哦~這次是觀塘 5/F Oldish~~ 一開LIFT 門,水牌已經很吸引我了! 其實入面環境超好,空間很大,一邊似是皮革工作坊,另一邊是餐廳。 這個就是餐牌了~好可愛哦~ 坐得很舒服,一班朋友來真的不錯!好餐廳環境當然重要,但食物都要注要,所以我對食物都會重視。這裡叫餐很好,叫一個午餐SET就可以有一個湯+飲品,而且也可以到自助沙律區拿一次沙律,健康又抵,在同等的價錢,我相信一般CAFE是不可能有這麼多食物。湯先上,雖然沒有選擇,但已經感覺到這餐廳都鼓勵健康。雜菜湯一般口味,沒有太大的特別。 沙律區有很多選擇,而且...器皿也很大,超抵!我非常喜歡這個沙律區。我叫了的 All day breakfast,終於到了~~~賣相不錯,很豐富哦~對吃貨的我來說很好! 整個餐的食物都很有味,我特別喜歡炒蛋及香菇,真係味道合適,不會太油,香菇咬下時香味會留在口中,令

這次是觀塘 5/F Oldish~~

一開LIFT 門,水牌已經很吸引我了!

這個就是餐牌了~好可愛哦~

坐得很舒服,一班朋友來真的不錯!

好餐廳環境當然重要,但食物都要注要,所以我對食物都會重視。

賣相不錯,很豐富哦~對吃貨的我來說很好!

整個餐的食物都很有味,我特別喜歡炒蛋及香菇,真係味道合適,不會太油,香菇咬下時香味會留在口中,令我想一吃再吃。

這個 All day breakfast暫時是我吃過的當中屬高等級,值得一吃!
這盤沙律....我覺得很過份!HAHA

最後來了杯咖啡~很美滿!

這個地方真的很合適一班朋友來,記得這裡收6點的~~~

這裡就是另一邊的皮革工作坊,很有特色,吃飽可以逛逛,正!

2016-05-28
  • All day breakfast
2016-05-29 644 瀏覽
OLDISH 英倫味重既一間餐廳,除餐廳外另一邊係賣時裝。今日呀哥呀嫂黎觀塘同我食LUNCH。我知道佢地都好鍾意呢類型既餐廳,所以就帶佢地黎呢到試試!一踏入店內見到英倫復古既裝潢及擺設,已經感覺舒服。我地3點左右到,呢個時間店無咩人。很好!我地3個人,坐左係張長桌上,但係張長桌太大我地面對面坐其實有段距離,如果SHARE 食品真係有D唔方便。我叫左個ALL DAY BREAKFAST 除左個薯餅外,其他都一般薯餅炸到好脆,但又唔會硬雞唔夠滑包又唔熱其他普通雖然食品一般但如,同朋友係到飲杯野 傾下計 係一個不錯既地方
OLDISH 英倫味重既一間餐廳,除餐廳外另一邊係賣時裝。

一踏入店內見到英倫復古既裝潢及擺設,已經感覺舒服。

我地3點左右到,呢個時間店無咩人。很好!

我叫左個ALL DAY BREAKFAST
除左個薯餅外,其他都一般
薯餅炸到好脆,但又唔會硬
雞唔夠滑
包又唔熱
其他普通
雖然食品一般
但如,同朋友係到飲杯野 傾下計 係一個不錯既地方
2016-05-23
午餐
2016-05-25 684 瀏覽
今日因為要俾啲代購物品朋友,而相約到Oldish食Lunch,今次係我隔咗幾個月再去上到去發現多咗個自助沙律bar,除咗F餐可以任添之外,其餘A-E餐每人只可以每人拎一次今日因為Set Lunch無乜啱我食,所以我第一次喺呢度食All Day Breakfast,原來都真係幾好味,因為每次我都會食其他Set,好少食呢個,呢個多數都係同事食多個包叮熱咗,搽埋牛油簡直美味到爆燈,條腸好啱我口味,因為夠鹹,薯餅炸到非常香脆
2016-05-20
2016-05-13 2194 瀏覽
Happy Friday 決定食餐開心嘅🎉一行6人黎左oldish服務幾好,侍應們有親切嘅笑容👍🏼係除左一入黎嘅時候見唔到我地冇人理我地啫😂MenuLunch 都有6個選擇算係咁.Lunch set 有一份自助沙律,一碗湯,主菜同野飲.沙律bar其實重有一張枱嘅,嗰張係放左配料同醬:多士粒,nuts,橄欖油,黑醋,沙律醬,芝士粉...因為太遲影已經收左😅沙律bar選擇唔算多,但係新鮮! 個薯仔幾好食👍🏼今日嘅湯係雜菜蘑菇忌廉湯, 其實我飲左兩啖之後問侍應先知係咩😅因為真係飲唔出,侍應一見我問就好緊張咁問返我 "係咪有咩問題,唔好飲?"👏🏽 認真講唔算唔好飲,幾creamy,但係就真唔知自己飲緊咩😂蒜香蕃茄乾辣意粉一放低就聞到好香嘅牛肉香係幾醒胃嘅,但係可能因為辣味重,所以完全食唔到蕃茄乾嘅香味,有啲可惜.盡然應該係橄欖油,但係如果小返啲油會舒服啲.美式咖啡結尾Size 係意大利式嘅size, 份量啱啱好,因為食完其實成個餐落黎都真係幾飽😂😂😂係一位朋友話猪排唔好食太乾,其他朋友仔都好滿足.
Happy Friday 決定食餐開心嘅🎉
一行6人黎左oldish

Menu
Lunch 都有6個選擇算係咁.

Lunch set 有一份自助沙律,一碗湯,主菜同野飲.

沙律bar
沙律bar選擇唔算多,但係新鮮! 個薯仔幾好食👍🏼

蒜香蕃茄乾辣意粉
一放低就聞到好香嘅牛肉香
盡然應該係橄欖油,但係如果小返啲油會舒服啲.

美式咖啡結尾

係一位朋友話猪排唔好食太乾,其他朋友仔都好滿足.
2016-05-13
2016-05-08 576 瀏覽
放復活節假但都係返觀塘搵好野食,因為想搵個靜靜地嘅地方同朋友HEA吓!但放假好多地方都唔開,係冇咩選擇嘅情況下,所以就去咗OLDISH.自助沙律吧,可以自己出去攞沙律一碟!只要你叫一個Main Course就可以自己出去攞沙律一次,其實沙律嘅選擇都幾多!我鐘意食粟米所以攞了很多!蕃茄仔好鮮甜!南瓜蟹肉湯,好濃厚好有南瓜味,而已蟹肉嘅份量都頗多,幾乎整碗都有蟹肉,好鮮味!我叫咗個All Day Breakfast都幾豐富!有煙三文魚、煙肉、腸仔、炒蛋、蘑菇、茄汁豆、薯餅、蕃茄!煙三文魚味道清新、煙肉煎得好香脆,好似脆片咁、蛋炒得好滑!飲品叫咗杯蜜糖薑茶,薑味好重、唔算太甜!

煙三文魚味道清新、煙肉煎得好香脆,好似脆片咁、蛋炒得好滑!
飲品叫咗杯蜜糖薑茶,薑味好重、唔算太甜!
2016-03-28
2016-05-06 1857 瀏覽
經常聽人提及oldish這個名字, 今天happy friday同事相約一起去試試看,來了觀塘差不多半年終於試到了!Oldish位於apm附近的工廈樓上,不算難找。在巧明工業大廈的5樓,一打開電梯門就看到,餐廳佔了全層,採用懷舊英倫風格。門口擺放了幾台電單車,絕對是必影位置📸📸📸店舖左邊售賣時裝,右邊是餐廳,卻沒有一點唯和感。餐廳面積非常大,即使中午一點來到也立即被安排入座午餐種類繁多,有女生最愛的all day breakfast一開電梯門便看到簡約招牌店裡的電單車謀殺了不少記憶體枱椅擺放寛敞,不像時下大部分的cafe過於擠迫枱面的擺設也很講究,看得出老闆的心機惠顧午餐的客人可到沙律吧拿沙律一次。沙律菜種類不少,看到都開心今天餐湯是南瓜湯,個人認為味道偏淡。紅菜頭吉列蝦意大利飯:吉列蝦外層炸得脆卜卜,蝦肉爽口,十分美味!加了紅菜頭的意大利飯甜甜咸咸,很特別。飯粒煮得不會過淋,咬下去還有粒粒口感All day breakfast: 看似簡單的東西其實越複雜,廚師要在同時間把不同的食材一起烹調,每款食物的烹煮時間不一,要拿捏得好才是最高技巧。整個all day breakfast不過不失

Oldish位於apm附近的工廈樓上,不算難找。
門口擺放了幾台電單車,絕對是必影位置📸📸📸
店舖左邊售賣時裝,右邊是餐廳,卻沒有一點唯和感。
餐廳面積非常大,即使中午一點來到也立即被安排入座
一開電梯門便看到簡約招牌
店裡的電單車謀殺了不少記憶體
枱椅擺放寛敞,不像時下大部分的cafe過於擠迫
枱面的擺設也很講究,看得出老闆的心機
惠顧午餐的客人可到沙律吧拿沙律一次。
沙律菜種類不少,看到都開心
今天餐湯是南瓜湯,個人認為味道偏淡。
紅菜頭吉列蝦意大利飯:
吉列蝦外層炸得脆卜卜,蝦肉爽口,十分美味!
All day breakfast:
整個all day breakfast不過不失,老實說的話就只有煙肉煎得有點乾。
加10$連轉了凍玫瑰咖啡
玫瑰花味濃,但略嚴過甜,最後沒有喝完有點浪費
2016-05-06
  • all day breakfast