📍大坑 𝚃𝚊𝚒 𝙷𝚊𝚗𝚐❝休悠cafe☕️必食烤雞腿勁嫩滑多汁🍗🔥❞🍗新奥爾良烤卡彊雞腿 $125 (4/5)我一見到就話隻雞髀勁大隻😍(男朋友話: 正常啦呢個價錢🤔又岩岩地😂)熱辣辣 好嫩滑又勁有肉汁😋不過外皮爭咁d脆感😶個sauce係紅椒蕃茄醬 惹味厚身 點側邊兩塊黑芝麻toast一流👍🏻🤤塊toast本身既黑芝麻味都好香!🍞酸種包早餐 $90 (3.5/5)揀左墨西哥芝士味特色sourdough🧀(要+$10)配料揀左香腸同牛油果🥑仲有燶邊太陽蛋🍳外脆內軟 鹹香十足好似細個係麵包舖食到既芝士條😛(有冇人明😳)小心翼翼將太陽蛋放係sourdough上面一齊食 好滿足!🥰不過牛油果有d青味未算最熟🤔佢灑左中東香料係上面我覺得唔係好夾🤥꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Oma Specialty Coffee大坑浣紗街9號地舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_大坑🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_西式
📍大坑 𝚃𝚊𝚒 𝙷𝚊𝚗𝚐
❝休悠cafe☕️必食烤雞腿勁嫩滑多汁🍗🔥❞

新奥爾良烤卡彊雞腿

🍗新奥爾良烤卡彊雞腿 $125 (4/5)

酸種包早餐
🍞酸種包早餐 $90 (3.5/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Oma Specialty Coffee
大坑浣紗街9號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_大坑

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
新奥爾良烤卡彊雞腿
  • 新奧爾良烤卡疆雞腿
Coffee shop依家真係度度都有,除咗深水埗大南街係文青薈萃之地外,大坑亦都係一樣。大坑呢個地方,望落只係一堆正正方方嘅舊樓,但仔細走進每個街頭,都會發現有好多精品店,咖啡店,私房菜等。甚至有幾座樓嘅牆都刻有同樣字體嘅歌詞,好似個小社區咁。 今次去到呢間coffee shop係網上熱門之一,但去之前我都會對此有點保留。以我角度去睇,有D熱門咖啡店只係主要吸引人去打卡,但野食就非常一般而收得貴。如果有間coffee shop做到環境又靚,食物又高質又覺得值嘅,當然係非常之難,但今日介紹呢間就做得到。 由天后站一行入去大坑就差唔多已經到了。店舖樓底高,空間感寬敞,裝修就係白系簡約風,無大量擺設。前方又有張咖啡bar枱,同樣非常清潔,但同時亦佔了很多位置,令到店舖好容易就會full house。 食物當然有ADB,吐司等,如果唔係點做早市。但勢都估唔到早餐都可以叫招牌烤雞/牛柳意粉等,仲見著隔離枱早上10:00就食cake(賣相是極之誘人)。啡友黎到呢度仲有得揀咖啡豆,當日有兩款較fruity,一款較nutty,如果寫埋烘焙程度就更加清晰。 oma 早餐 $110 價錢以coffee

oma 早餐 $110

oma 早餐

價錢以coffee shop界黎講算係中等,但佢嘅食物真係好精彩。賣相精簡而豐滿,但目光都係重點去咗塊包度。

橙花蜂蜜牛奶吐司

麵包放在迷你烤架上,厚厚一片嘅吐司被刀介了九格,再加上迷你玲瓏嘅牛油溶在吐司上面。吐司外層烘後微脆,內裏絲密如生吐司,望落白而無味,但食落卻鬆軟如空氣(不過又唔係空氣包ar),充滿牛油香但又唔膩,又算清新。

煙三文魚望落紅透反光,口感柔嫩,充滿魚油香與適量咸鮮味,又好似有陣特別風味,唔係一般齋得咸味嗰隻而又好dry。炒蛋望到好靚靚仔仔,蛋液包裹滿熟蛋本身,適味分量唔多唔少,正。

煙肉望落樸實無焦香位,但兩邊外圍卻微帶脆身。我覺得餐廳咁用焗爐烤已經很好,受熱都比較均勻。香腸就係典型嘅脆皮芝士腸,冇乜好講啦。蘑菇軟熟有嚼勁,唔會出水過多而出現泛濫整濕埋其他餸菜的情況,調味就可以加多少少。

酸種包早餐$90

酸種包早餐

酸種包有得揀原味/芝麻味,加錢就有墨西哥xxx味(忘記了😅)。酸種包係點,今次就唔多講啦,有興趣可以睇返baked食評(已updated)。

好少見coffee shop有比三片包,都幾飽吓。麵包外層佈滿芝麻,煙韌而唔難切(因為佢片得薄),內裏氣孔蓬鬆而香口,鬆軟微濕綿而有天然麥香與芝麻香,但個人略嫌酸味不夠多。

牛油果唔夠熟就一向係coffee shop嘅通病,自己可能買5個先有個係熟嘅(齋睇顏色係唔得架!),而呢度係完美地熟透,加上D中東式嘅調味料,惹味而好smooth。太陽蛋難得地有層焦香脆皮。

新奧爾良烤卡彊雞腿$125

新奧爾良烤卡彊雞腿

新奧爾良(new orleans)係美國一個城市,而呢度指嘅新奧爾良,係一種混合而成嘅一種調味料配方,而餐廳就將佢嚟醃/調味。

雞腿望落幾大塊吓,外皮金黃微脆,充滿香料紅椒等嘅herbs。內裏則白而反光,食落係非常之香嫩,多汁而充滿肉味,一度以為係慢煮而成嘅,如果提供埋手套就可以食得更豪邁。

下面嘅醬係紅椒番茄醬,望落顏色奇怪地淺而粉紅,味道就係蕃茄醬lor,又冇話特別多層次/creamy。側邊嘅芝麻包用黎點汁一流。而蔬菜中嘅翠玉瓜先至係我至愛,就係最經典用焗爐焗軟化油潤嗰隻。

其實coffee shop嘅質素去一次就真係高下立見。在我觀點方面,食物係勝過環境/打卡。例如有次去有間新開嘅,傢俬就真係好靚,真係會令人想買返張枱櫈返屋企咁,但真心偏貴而又身處在住宅區內。但今次呢間oma就真係會令我有少少衝動想問佢d嘢食點整,佢連最基本嘅包/蛋都注重,賣相佢又勝,連隔離枱叫嘅mochi 抹茶cheesecake 係會令我有一剎那後悔冇叫埋嚟食。呢間嘅食物/環境/性價比所有都贏(起碼食得好飽),真係再無野好講架啦。
$151 (早餐)
橙花蜂蜜牛奶吐司
新奧爾良烤卡彊雞腿
  • 新奧爾良烤卡疆雞腿
  • OMA早餐
  • Oma breakfast
2022-03-07 50 瀏覽
📍大坑純白日系咖啡店‼️· 滑捋捋焦糖布甸🍮 -- Oma Specialty Coffee☕️🤩·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_大坑#pigfoodiexhk_cafe========================又到咗清舊相嘅時候啦~之前同@eatwithbaobao去咗呢間位於大坑嘅cafe,仲記得嗰時係開業無耐,好多人排隊!🙈我哋因為食完正餐去,所以就淨係試咗甜品~------------------------------⭐️抹茶白朱古力蛋糕 $55 (3/5)口感較厚實,有啲似pound cake,食落抹茶味並唔太突出🙈面頭嘅忌廉幼滑,中間嘅香蕉抹茶甘納許軟身,香蕉味好濃,但甜度頗高會有啲膩🙈·⭐️原味焦糖布甸 $45 (3.8/5)口感頗嫩滑,蛋味亦頗濃郁!甜度低返少許會更喜歡呢~·⭐️Mocha $50 (4.2/5)朱古力味道醇厚~同咖啡味平衡得唔錯!👍🏻🥰·⭐️Matcha Latte $55 (3/5)奶味偏重,甜度頗高,唔太啱個人口味🙈------------------------------整體嚟講
#pigfoodiexhk_大坑
#pigfoodiexhk_cafe
========================
⭐️抹茶白朱古力蛋糕 $55 (3/5)

⭐️原味焦糖布甸 $45 (3.8/5)

口感頗嫩滑,蛋味亦頗濃郁!甜度低返少許會更喜歡呢~
⭐️Mocha $50 (4.2/5)

朱古力味道醇厚~同咖啡味平衡得唔錯!👍🏻🥰
⭐️Matcha Latte $55 (3/5)

奶味偏重,甜度頗高,唔太啱個人口味🙈
整體嚟講感覺普通~不過見唔少食評話雞髀好正!有機會都想試下🥰
賣相:4/5
名稱:Oma Specialty Coffee
地舖:大坑浣紗街9號地舖
前往方法:天后站B出口
2022-03-06 38 瀏覽
𝐎𝐌𝐀去大坑不能錯過得一間Cafe當然8號風球去既真係真愛吖😂😂😂 但想講既係8號風球都滿座真係好厲害😳😳𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 $100Menu裏面只有一個意粉架咋就係呢個忌廉闊條麵棉質超級煙韌再配合埋個醬汁好creamy好好味另外嘅咖啡都好好飲揀咗𝐁𝐮𝐫𝐚 𝐊𝐚𝐦𝐚𝐫𝐨 𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞●𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐜𝐚𝐤𝐞 $55●𝐌𝐚𝐜𝐡𝐚 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐜𝐚𝐤𝐞 $55甜品超級讚❣️❣️兩個蛋糕都好正開心果味蛋糕好濃好少食到咁濃嘅開心果味嘅蛋糕而且好有層次感📍Oma Specialty Coffee 大坑浣紗街9號地舖
𝐎𝐌𝐀

而且好有層次感

📍Oma Specialty Coffee
大坑浣紗街9號地舖
2022-03-05 46 瀏覽
每次去大坑總有好多嘢想食,但每次都只能去一至兩個地方🤣🤣 今次來到OMA 係被網上見到嘅吐司圖片吸引住。第一次去就試吓佢哋個早餐😬原來星期一至五會提供Breakfast Set,$65一份自家製酸種包或蜂蜜牛奶吐司配一杯單品美式咖啡。不過睇完個餐牌後都係決定叫份早餐食。▫️oma早餐(HKD110) - 呢份早餐都幾豐富,炒日本蛋、焗大啡菇、煙燻三文魚 、車厘茄、沙律菜、脆皮煙燻香腸,仲有份橙花蜂蜜牛奶厚吐司。份吐司真係好軟熟,外皮有少少脆,面層放咗一小片牛油。牛油真係唔需要多,如果唔係會蓋過吐司原本嘅味道。▫️美式咖啡 食完份早餐好想試吓焦糖布甸…可惜我實在太飽🤣唯有留番下一次先試😆😆

▫️美式咖啡

❀ Oma Specialty Coffee #大坑 ❀❗️台灣木系Cafe 烤雞腿好評如潮❗️——————————————————熱門人氣大坑Cafe,獲得唔少好評,仲要好多人都再次回訪🤩Cafe走台灣木系風格,簡約嘅木擺設,仲見唔少人坐喺度用電腦💻。唯獨係環境唔算太大,座位之間略為有少少迫,但整體感覺休閒舒適。菜式甜品選擇貴精不貴多,每日亦有唔同嘅single origin咖啡選擇,難怪獲得唔少啡友愛戴。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 新奧爾良烤卡疆雞腿 $125 (4.1/5)招牌菜式🥰!需要等約25分鐘,但絕對值得!用上天然冇激素嘅雞髀,非常多汁滑溜。配上自家製嘅Cajun紅椒醬,香濃美味!另外仲配上兩塊芝麻麵包,幾特別。.☞ 抹茶紅豆麻薯芝士蛋糕 $55 (4/5)用上小山園抹茶粉,蛋糕呈現深綠色💚入口抹茶味亦頗香,不過偏甜少少,唔係苦澀嘅路線。欣賞佢非常順滑,尤其係擺放咗一陣之後,中間慢慢變成軟心,更加入口即溶。配上自家製軟糯嘅麻薯同埋少少紅豆蓉,增添口感!.☞ Americano $40 (4/5)當日有三款唔同嘅咖啡豆選擇,朋友揀咗fruity嘅 Bura Kamaro☕️一向唔太鍾意酸味
❀ Oma Specialty Coffee #大坑 ❀
❗️台灣木系Cafe 烤雞腿好評如潮❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 新奧爾良烤卡疆雞腿 $125 (4.1/5)
招牌菜式🥰!
需要等約25分鐘,但絕對值得!
用上天然冇激素嘅雞髀,非常多汁滑溜。
配上自家製嘅Cajun紅椒醬,香濃美味!
另外仲配上兩塊芝麻麵包,幾特別。
新奧爾良烤卡疆雞腿

☞ 抹茶紅豆麻薯芝士蛋糕 $55 (4/5)
配上自家製軟糯嘅麻薯同埋少少紅豆蓉,增添口感!
抹茶紅豆麻薯芝士蛋糕

☞ Americano $40 (4/5)
一向唔太鍾意酸味嘅咖啡,但係居然覺得呢個唔錯,酸得來非常容易入口,深透果香👍🏻。
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4.1/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
食物選擇貴精不貴多,主要係all day breakfast/ toast/ 招牌雞髀/甜品,但整體質素唔錯,環境簡約舒適,難怪咁多人鍾意❤️。
抹茶紅豆麻薯芝士蛋糕
2022-02-19 41 瀏覽
再次到訪\OMA/就係為咗想食呢嗰多士set🤤第一次嚟嘅時候見到隔離枱食緊但因為好飽所以冇叫到 決心下次嚟一定要試結果第3次嚟終於食到( ー̀֊ー́ )✧✧ 麵包.果醬.湯橙花蜂蜜牛奶厚吐司兩片果醬(牛油、無花果醬、特濃焦糖杏仁醬)、南瓜湯兩塊多士都好鬆軟奶香濃╰牛油好純粹食到牛油+麵包嘅香慢慢dap更加食到麵包嘅香味╰無花果醬唔會太甜或太酸 食到粒粒果肉鐘意果醬嘅朋友會好喜歡╰特濃焦糖杏仁醬冇得輸 厚搽落包到邪惡到傻但好好味如果落少少牛油再加埋呢隻醬真係好好食╰南瓜湯真係啖啖都係南瓜嚟 冇添加任何額外嘅調味料我自己會覺得可以有返少少鹹味會開心啲🧂咖啡都係一如既往嘅唔錯同我一樣對呢啲麵包類嘅食物無非抗拒好值得一試(๑و•̀Δ•́)و
再次到訪\OMA/就係為咗想食呢嗰多士set🤤
第一次嚟嘅時候見到隔離枱食緊
但因為好飽所以冇叫到 決心下次嚟一定要試
結果第3次嚟終於食到( ー̀֊ー́ )✧

✧ 麵包.果醬.湯
橙花蜂蜜牛奶厚吐司兩片
果醬(牛油、無花果醬、特濃焦糖杏仁醬)、
南瓜湯

真係啖啖都係南瓜嚟 冇添加任何額外嘅調味料
我自己會覺得可以有返少少鹹味會開心啲🧂

咖啡都係一如既往嘅唔錯
2022-02-18 39 瀏覽
想在早上吃一份早餐,享受一下。看了很久,最後被 oma 的早餐 🥓 所吸引,決定來試一試。OMA Specialty Coffee 裝修十分簡約。白色的牆身搭配木制的桌椅 🪑,前台以少量植物 和咖啡用具作點綴,帶出日系的風格。oma 早餐一份很豐富的全日早餐。橙花蜂蜜牛奶厚吐司 🍞,雖然不太吃得到橙花蜂蜜的味道,但微焦的吐司,外層微脆的口感和內層的柔軟,加上表面劃成九格的外觀和盛載的器具,都看得出心思 👍🏻。因為我很喜歡吃麵包,所以請不要怪我重點描述這塊吐司 🤣。以整份全日早餐來說,整體是不錯的。尤其是沙律菜 🥗 的醬汁,帶點微酸很開胃 😋。炒蛋 🥚 亦很嫩滑。個人覺得這款煙燻香腸的味道有少許偏咸,煙肉 🥓 方面則煎的比較硬了一點點。咖啡 ☕️ 方面,可選 fruity 或 nutty 口味,而咖啡是用一只很有日式風格的杯子載著,和整個環境很合襯。至於說到他們對咖啡的認真和堅持,是後來我在他們的 IG 上看到他們對選豆、沖調、試驗等的分享感覺出來的。有興趣的朋友可以去看看。P.S. 他們有烤雞腿 🍗 好像很出名,下次可以找個時間試試 😋。Follow my IG 🥰

橙花蜂蜜牛奶厚吐司
oma  早餐

Follow my IG 🥰
2022-02-16
$133 (早餐)
橙花蜂蜜牛奶厚吐司
oma  早餐
2022-02-13 794 瀏覽
喺佢開左幾個月嘅時候已經去過一次,但拖延症發作,二訪後先出文,都好嘅試多幾款同大家分享。佢係少數飲品同食物都有質素嘅cafe,亦因為咁熱潮過後都要等位,而家仲有意粉食呢。記得要入舖留電話,唔係喺出面排隊架。🍽新奧爾良烤卡疆雞腿 ($125) 要等25分鐘嘅即製雞腿,少貴但真心好食,皮脆肉嫩有肉汁,紅椒Cajun汁好惹味,伴碟嘅蘆筍同蕃茄仔都唔會焗到乾晒。🍽抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕 ($55)用小山園抹茶粉製作,濃度足有少少回甘,蛋糕口感紮實,自製麻糬非常軟糯,唔錯!🍽焦糖布丁 ($45)
布丁震騰騰但無想像中咁軟滑,用羹𢳂完唔會碎散嗰種,布丁嘅焦糖味好濃,蛋香好似無第一次食咁出。☕️Cold Brew ($50)當日係Ethiopia嘅豆,一入口就有果香,酸澀度剛好。 ☕️手沖牛奶烏龍 ($50)本身想帶朋友試下呢度嘅單品朱古力,可惜週末好早賣晒,就叫左杯茶,佢比烏龍茶清同淺色啲,飲落有淡淡嘅牛奶香氣,非常滑身,幾特別。以下係第一次到訪時食嘅:🍽oma 早餐 ($110)呢個早餐好豐富,有滑嫩嘅炒蛋、脆皮煙燻香腸、煙燻三文魚、煙肉、多汁嘅大啡菇同沙律菜,仲有放係鐵絲網上嘅橙花蜜蜂牛奶厚吐司,外

🍽新奧爾良烤卡疆雞腿 ($125)
新奧爾良烤卡疆雞腿

🍽抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕 ($55)
抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕

🍽焦糖布丁 ($45)
焦糖布丁

☕️Cold Brew ($50)
當日係Ethiopia嘅豆,一入口就有果香,酸澀度剛好。
Cold Brew

☕️手沖牛奶烏龍 ($50)
手沖牛奶烏龍

以下係第一次到訪時食嘅:
🍽oma 早餐 ($110)
呢個早餐好豐富,有滑嫩嘅炒蛋、脆皮煙燻香腸、煙燻三文魚、煙肉、多汁嘅大啡菇同沙律菜,仲有放係鐵絲網上嘅橙花蜜蜂牛奶厚吐司,外脆內軟,牛奶味重,好食但我覺得雞腿驚艷啲。
oma 早餐

🍽開心果芝士蛋糕 ($55)
Menu寫明唔係巴斯克蛋糕,所以唔係軟心嘅,厚實得黎算滑,開心果味好濃郁,仲會灑上開心果碎。
開心果芝士蛋糕

☕️Flat White ($45)
當日嘅豆係Colombia Finca El Paraiso,帶熱帶水果同蜜糖嘅香氣。
Flat White

☕️單品巧克力-伯利茲($55)
上次同同事試飲覺得好出色,朱古力味非常濃郁,而且真係有頗明顯嘅花香。

餐牌:

30 分鐘 (堂食)
下午茶
抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕
焦糖布丁
Cold Brew
手沖牛奶烏龍
開心果芝士蛋糕
Flat White
  • 新奧爾良烤卡彊雞腿
Oma Specialty Coffee. OMA代表Omakase「おまかせ」. 係客人完全將自己交給信任嘅壽司師傅, 讓壽司師傅帶領自己進入一場未知嘅旅程. 係Oma 裏面, 咖啡師會依照當日咖啡豆嘅最佳狀況, 決定推出邊款咖啡豆, 以及調整奶泡嘅比例, 甚至選擇用邊款咖啡杯, 以自身經驗為客人炮製一杯當季最好嘅咖啡. 本身想試吓佢嘅虹吸咖啡, 但係嗰日冇, 唯有下次再試~🌈〚OMA早餐〛💰 HK$110最欣賞係佢嘅日本厚吐多士//其次早餐不過不失//〚單品朱古力- Peru〛💰 HK$55來自秘魯帶點果香味嘅朱古力//正合我嘅口味✨

🌈

〚單品朱古力- Peru〛
〚OMA早餐〛
〚單品朱古力- Peru〛
2022-01-28 55 瀏覽
大坑咖啡店越開越多,Oma位於浣紗街,一入大坑就會見,好易搵到咖啡店走簡約日系風,木系既枱櫈,就連店舖個名Oma靈感都係來自日本既Omakase,概念亦都同廚師發辦一樣,咖啡師會為你呈上最完美既咖啡卑顧客焦糖布丁一款好日系既甜點,表面唔算好滑身,亦都唔係震騰騰個款布甸,不過蛋味好香,唔太甜,加上焦糖既微苦,味道好岩我White coffee轉了燕麥奶,味道同牛奶真係有好大落差,無左個陣香甜味,但就有陣燕奶香, 燕麥既味道唔多唔少都有d蓋過左咖啡既味道,下次都係叫返奶啡好了微微既陽光滲入咖啡店,令人倍添寫意,偶爾放慢腳步,感受生活,咁樣先能夠調整平時忙碌既步伐

White coffee

焦糖布丁
▫️新奧爾良烤卡疆雞腿 $125😋😋😋😋😋雞腿100分的juicy, 外皮亦80分香脆❤️用上卡疆粉同紅椒粉調味, 惹味得來又唔辣, 小朋友都岩食😊伴碟嘅蔬菜同樣烤到又香又juicy, 食左第一啖後就停唔到口, 暴風式吸入🌪▫️焙茶芝士蛋糕 $55 😋😋😋😋焙茶味非常濃郁, 口感亦非常細滑👍🏻▫️抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕 $55😋😋😋比起焙茶味有少少失色, 芝士蛋糕抹茶味唔夠重, 由於有紅豆而甜度又無特別調低d🤭抹茶甜品黎講有d太甜, 麻糬太腍同太細舊, 食落唔係好feel到 🤔▫️手沖牛奶烏龍茶 $50😋😋😋😋本身以為係烏龍奶茶, 落單時店員提醒唔係奶茶, 話係口感似牛奶🥛我見咁得意, 就試下!🤓顏色比一般烏龍茶淺, 飲落口感比一般茶更厚身而且真係好滑好滑, 果然有幾分似牛奶!

▫️新奧爾良烤卡疆雞腿 $125
😋😋😋😋😋
雞腿100分的juicy, 外皮亦80分香脆❤️
用上卡疆粉同紅椒粉調味, 惹味得來又唔辣, 小朋友都岩食😊

▫️焙茶芝士蛋糕 $55
😋😋😋😋
焙茶味非常濃郁, 口感亦非常細滑👍🏻

▫️抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕 $55
😋😋😋

▫️手沖牛奶烏龍茶 $50
😋😋😋😋
我見咁得意, 就試下!🤓
午餐
  • 新奧爾良烤卡彊雞腿
2022-01-15 555 瀏覽
🌟Bread. Jam. Soup Toast 🍞 $65 (9/10)一共有兩塊吐司方包 係厚身嗰種 食落好鬆軟 有空氣感 另外附上三種醬 分別係牛油 芝麻醬 同埋杏仁醬 非常杰身同埋好濃郁 配埋麵包真係一流另外賣相都幾有心思 配上一個小鐵架 不過切麵包就唔太方便另外跟餐有個南瓜湯 真係原汁原味 飲到粒粒南瓜蓉 不過如果可以再creamy啲就更加好喇另外加咗$25配三文魚一共有3塊 價錢稍為有啲貴 而且味道唔係好突出 覺得唔使特別加錢配🌟Pistachio Cheesecake 🍰 $55 (9/10)本身其實想嗌抹茶蛋糕 但誤打誤撞嗌咗開心果basque cheesecake 不過味道都唔錯 係我鍾意嘅杰身類型 第一啖食落芝士味比較突出 去到後面個開心果味就慢慢浮出嚟 另外配上一個輕身嘅cream 更加可以帶出個開心果味 另外仲有少少開心果人碎 令到口感更加豐富 不過定價略為有啲貴Caramel Pudding (original) 🍮 $45 (8/10)非常有動感嘅焦糖布丁 有原味或者抹茶味 布丁口感順滑 但係蛋香味就唔太重 焦糖味再重啲亦都會更加好OVERALL: 大推薦🤩

另外賣相都幾有心思 配上一個小鐵架 不過切麵包就唔太方便

OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)

樓底超級高 空間感十足 仲有吧枱可以近距離望住咖啡師整咖啡 不過小店主要都係輕食 作為早餐就唔錯
小店主打咖啡 有非常多類型任君選擇 另外小店係採用自助落單 可能因為人手不足
小店亦係pet friendly 亦都冇用餐時限 見到有啲人都會喺度做下嘢

🌟為推薦
Pistachio  cheesecake
Caramel  Pudding
  • Oma breakfast
2022-01-14 381 瀏覽
位於大坑嘅咖啡店愈黎愈多Oma對比同區其他cafe相對人氣高日系風格裝修配以各種富有特色嘅食物確實吸引🤤好耐冇食all day breakfast $110食個all day breakfast少貴🙉睇吓系咪真系咁正先有炒蛋、脆皮腸、煙三文魚、煙肉、大啡菇、沙律菜材料十分豐富炒蛋又真系幾滑🤤煙肉燒得好香大啡菇🍄都好多汁個配搭又幾得意🤣麵包配果醬好正常 竟然仲有湯?湯系南瓜湯🎃又幾creamy 南瓜味都夠濃郁啊Toast上面有橙花蜂蜜牛奶🍯🥛淡淡嘅甜味好清新美味☺️果醬系黑花生醬🥜同埋杏仁醬花生醬🥜真心正😍好似系手工醬可以揀原味或者抹茶味第1次試咗原味先 作為餐廳嘅招牌菜果然吾差❣️焦糖醬甜味好足夠🤎布丁好滑同埋結實 入口細滑睇個樣好吸引但真系冇乜抹茶味🙈🙊同埋幾甜吓因為有白朱古力香緹奶油部分不錯👍🏼可以揀果香或者花香風味淡淡嘅花香味🌷配以朱古力幾好朱古力質感都比起一般cafe朱古力濃郁 吾會話水汪汪咁太濃所以苦苦哋🤭
位於大坑嘅咖啡店愈黎愈多
Oma對比同區其他cafe相對人氣高
日系風格裝修配以各種富有特色嘅食物確實吸引🤤

好耐冇食all day breakfast
$110食個all day breakfast少貴🙉
睇吓系咪真系咁正先
有炒蛋、脆皮腸、煙三文魚、煙肉、大啡菇、沙律菜
材料十分豐富
炒蛋又真系幾滑🤤煙肉燒得好香
大啡菇🍄都好多汁
Oma早餐

個配搭又幾得意🤣
麵包配果醬好正常 竟然仲有湯?
湯系南瓜湯🎃又幾creamy

朱古力質感都比起一般cafe朱古力濃郁
吾會話水汪汪咁
太濃所以苦苦哋🤭
單品朱古力
15 分鐘 (堂食)
下午茶
Oma早餐
麵包·果醬·湯
單品朱古力
2022-01-11 54 瀏覽
.就係圖1嘅厚多士吸引到我嚟,可惜"橙花蜂蜜牛奶吐司"冇想像中咁香同鬆軟,但重點係個自家製黑花生醬同特濃杏仁醬! 反而”開心果芝士蛋糕”有驚喜喎,好濃開心果味得黎又有芝士味👍🏻 .🔻🍽 Oma Specialty Coffee📌 地址: 大坑浣紗街9號地舖.#tummysreadyattaihang #tummysreadyforwestern #tummysreadyfordessert #tummysreadyforcafe

🔻
🍽 Oma Specialty Coffee