1K
❀ Omotesando Koffee #灣仔❀❗️東京文藝咖啡店 超有特色蛋多士❗️——————————————————由2012年喺東京表參道開嘅一間pop-up store🇯🇵到而家成為遍佈世界各地嘅著名連鎖咖啡店,最近仲喺K11開香港第三間分店,必定有佢嘅個人優勝之處🤩成間Cafe用上簡約設計,玩弄正方形同木色做裝修,喺繁華嘅鬧市中別樹一格🌟最出名莫過於Iced cappuccino、蛋吐司、kashi。 .雖然最近喺k11開咗新店,但今次我就去返香港嘅第一間位於灣仔嘅店🙈Cafe環境幾大,有上下兩層,下層購買食物,而上層就係座位。呢度嘅店員仲會着上實驗白袍,感覺多咗份專業🤣(marketing strategy)。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞Iced Cappuccino☕️$57用上京都小川烘焙咖啡豆,特別在於面頭不規則凸起嘅泡泡,再灑上可可粉,真係幾得意🥰咖啡味道唔算好濃,勝在唔酸、幾順滑,加埋可可粉有啲似mocha🤣不過就有少少貴。味道: 4/5 性價比: 3.5/5.☞Egg Sando🥪$58一望到咁滑溜嘅玉子就知道係呢一間嘅出品🤩口感滑到好似燉蛋咁,完全唔似玉子燒,雞湯味幾重,蛋香
❀ Omotesando Koffee #灣仔❀
❗️東京文藝咖啡店 超有特色蛋多士❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞Iced Cappuccino☕️$57
味道: 4/5 性價比: 3.5/5
☞Egg Sando🥪$58
一望到咁滑溜嘅玉子就知道係呢一間嘅出品🤩口感滑到好似燉蛋咁,完全唔似玉子燒,雞湯味幾重,蛋香相對上遜色少少🙈鍾意佢喺麵包中間搽上芥茉醬,令到味道更加豐富。不過吐司係預先整定,而且麵包冇烘過,口感就差啲,食得多會有少少滯。
味道: 4/5 性價比: 3.9/5
☞Kashi◼️$12
另一賣點!覺得同可麗露差唔多,不過就貫徹翻佢哋正方形嘅特點。當日咁啱新鮮出爐,所以熱辣辣,外層都幾脆。但內裏就冇蜂巢形,而且有少少黏口,以呢個價錢來講都可以接受嘅,但唔好期望佢係好高質嘅可麗路🙈。
味道: 3.2/5 性價比: 4/5
☞French Toast🍞$85
雖然比較少人嗌佢嘅吐司,但絕對係咁多樣裏面最出色🥳用上丹麥酥麵包,一層層嘅麵包更容易沾滿蛋漿,外脆內軟,口感一流!人加埋焦糖香蕉、輕盈嘅忌廉、糖漿,成個味道平衡得唔錯👍🏻!
味道: 4.3/5 性價比: 3.5/5
整體來講呢一間Cafe的確有特色,無論係裝修定係食品都一眼就會認得出係佢嘅出品👍🏻味道都幾特別唔錯,不過定價就高左啲啲,性價比唔太高,試一次就夠。
Iced Cappuccino
Egg  sando
Kashi
Iced Cappuccino
Egg  sando
Kashi
2020-07-20 798 瀏覽
照片會說話,睇張檯得我地嘅食物就知幾高質,高質唔係在於食材,裝修,而係在於經營嘅態度同對法律嘅尊重,喺灣仔呢個咁貴租嘅地段💰💰,有幾多餐廳可做到1.5米距離同6成入坐,呢間真係依足規矩,唔會間張板仔咁取考,明明好多人排隊佢都會叫客人等,唔會為咗返多幾次檯叫人入座,俾一個讚真係唔夠,要俾10個。👍👍👍👍大大嘅落地玻璃,日式嘅裝修幾吸引😍,幾張bar檯,一張大檯,我地就坐喺大檯。自助形式先付後取,好有條有理,不過食物就有啲失望,叫咗個蛋治,一盒有三件,唔太大件,雖然個蛋好滑好厚,不過有Wasabi 有啲怪,而且係整定,唔係熱辣辣,堂食都用紙盒好唔環保。👎Kashi 都係,唔熱,份量又少,皮又唔脆,點解會係signature ? 🤔mocha ☕好多cream , 因為冷氣好大,凍得好快,而且冷氣好嘈,餐廳好困聲,唔算太適合吹水。

2020-07-18
10 分鐘 (堂食)
2020-07-18 415 瀏覽
好近地鐵站嘅一間Cafe,裝修文青同空間大,原本一心衝着佢嘅雞蛋三文治嚟,點知嚟到嘅時候只係剩返飲品,就唯有嗌左一杯凍同一杯熱飲🙈先講賣相兩杯都好美觀,熱飲嘅拉花好細緻,同埋好持久,影左好耐相都係完好無缺👍🏻。凍cappuccino面頭有層脹卜卜嘅咖啡泡沫,賣相好特別!😍Mocha飲落好滑,朱古力同咖啡味恰到好處;原先以為凍cappuccino面頭嘅泡沫係甜的,原來只係咖啡味😂咖啡味道普通左啲,唔係太重咖啡味,亦唔夠香醇,試一次就夠。

尼日放假約左朋友食飯,但仲有成個鐘,於是搵下附近有咩地方消磨時間, 起初搵到Bakehouse , 但去到門口見到人龍就放,排得黎都冇時間嘆杯咖啡☕️ 之後就去利東街搵食,行過一直想試嘅 omotesando koffee ,今日係機會啦稍為第左五分鐘左右就有位,唔知會唔會有人同我有同一感覺?可唔可以幫D職員洗下件制服? 雖然店舖設計仲新穎約簡,但一見到職員D偏舊著到變色,第一印象分已經扣左😅 我哋一人叫左一杯咖啡一位小點,講真杯Iced Cappuccino 影相係幾靚,飲落都幾RICH , 香滑 ,雖然位置利東街,但 $60 定價依然偏貴 ,至於甜點我食Kashi $12 味道都幾好不過同隔離Bakehose 同賣$12 嘅Egg Tart 仲差啲😅至於朋友件Matcha Brownie 佢話太硬同有少少過乾,香味還可以但食落唔夠味加上omotesando 唔算坐得舒服,真係未必再有下次

加上omotesando 唔算坐得舒服,真係未必再有下次
5 分鐘 (堂食)
2020-07-15 291 瀏覽
📌Omotesando Koffee~灣仔見到大家都去尖沙咀新店湊熱鬧我就去咗灣仔舊店嘆下🤣我諗味道應該差唔多原來係東京文藝咖啡店 好有日系嘅感覺 裝修係以木色同灰色為主 帶有簡約嘅風格全開放式嘅設計可以見到咖啡師沖調咖啡 幾有feel😍一入到去就係有一種好放鬆嘅感覺地下係收銀同點餐區 行小樓梯上去就係用餐區要先點餐點餐後入座 主要售賣咖啡同輕食 cafe設計感十足 最鍾意係佢小圓櫈嘅design可以拉出同拉入 坐得都幾舒服所有員工都着晒白袍 咖啡豆用test tube裝住 好有實驗室嘅感覺🤣感覺喺度做嘢一流👍🏻1️⃣ 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗖𝗮𝗽𝗽𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼 $𝟱𝟱 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)見相Cappuccino奶泡脹卜卜好可愛先叫😍賣相都幾可愛 打卡一流!結果比我嘅時候奶泡得返兩粒 等極都冇脹起拉泡沒有脹得特別美 都有少少失望😭拉泡質感算厚身 仲有好多朱古力粉係上面本身以為咖啡味會好濃 結果卻有點兒淡呢🧐後來有變到好水嘅感覺😫2️⃣ 𝗘𝗴𝗴 𝘀𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 $𝟱𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)蛋三文治個外表睇落勁假 好似玩具咁🤣不過味道食落冇話特別好味😅雞蛋用咗玉子
📌Omotesando Koffee~灣仔

cafe設計感十足 最鍾意係佢小圓櫈嘅design
可以拉出同拉入 坐得都幾舒服
感覺喺度做嘢一流👍🏻

見相Cappuccino奶泡脹卜卜好可愛先叫😍
賣相都幾可愛 打卡一流!
結果比我嘅時候奶泡得返兩粒 等極都冇脹起
拉泡沒有脹得特別美 都有少少失望😭
拉泡質感算厚身 仲有好多朱古力粉係上面
本身以為咖啡味會好濃 結果卻有點兒淡呢🧐
後來有變到好水嘅感覺😫

2️⃣ 𝗘𝗴𝗴 𝘀𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 $𝟱𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)
蛋三文治個外表睇落勁假 好似玩具咁🤣

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 6/10
🍴: Omotesando Koffee
📍: 灣仔皇后大道東200號利東街G24-25號舖
🔍:08:00-20:00(Mon-Fri); 09:00-21:00(Sat-Sun)
📍: 灣仔駱克道33號美國萬通大廈地下
📍: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B217及B219號舖

2020-07-11 320 瀏覽
又一令人失望既過江龍咖啡店.1️⃣Iced Latte2️⃣Iced Matta Latte.咖啡飲落有啲唔平衡,咖啡味蓋過曬啲奶味,口感亦唔順滑,完全達唔到我對latte既基本要求🥱-Matcha latte 裡面既抹茶粉係完全未融既,味道毫無層次。.兩杯野飲左幾啖都飲唔到落去。其實開鋪收人$40/50一杯野飲,唔係有有反咁上下水準㗎咩?..............................
又一令人失望既過江龍咖啡店

1️⃣Iced Latte
2️⃣Iced Matta Latte
2020-07-05
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
試食活動
  • Matcha Latte
2020-07-03 503 瀏覽
呢間coffee shop成個裝修都好特別中午叫左avocado toast + matcha latte呢間Avocado Toast係我食過最好食佢既牛油果加埋青檸 成個調味好正同ham好夾 好fresh但matcha latte就唔係我鍾意既style...好重茶味 無咩奶香味
呢間coffee shop成個裝修都好特別

呢間Avocado Toast係我食過最好食

佢既牛油果加埋青檸 成個調味好正
同ham好夾 好fresh

但matcha latte就唔係我鍾意既style...

好重茶味 無咩奶香味
2020-06-23 850 瀏覽
店內裝修以木色同水泥色為主,走簡約路線。除咗主打咖啡外,餐廳仲有提供少量輕食。地下為點餐區,經小樓梯上去係吧枱同用餐區。店內座位唔多,一邊向牆,另一邊高枱高櫈,中間係長枱,所有櫈都可以拉出同收入枱底,夠晒慳位。所有staff都著晒白袍,咖啡豆又用test tube裝住,好有實驗室嘅感覺。全開放式設計,可以見到咖啡師沖調咖啡。Iced Cafe Mocha ($58)咖啡味道較出,唔會好甜,但略嫌定價偏貴!
店內裝修以木色同水泥色為主,走簡約路線。

除咗主打咖啡外,餐廳仲有提供少量輕食。

全開放式設計,可以見到咖啡師沖調咖啡。

Iced Cafe Mocha ($58)

咖啡味道較出,唔會好甜,但略嫌定價偏貴!
外賣自取
2020-06-08 1009 瀏覽
今日和朋友到灣仔逛街,打算坐下來飲咖啡,於是朋友帶我到她心儀既咖啡店。一開門,店內充滿咖啡香味,期待咖啡是不是朋友所講既美味。由於座位有限,我在座位上等她。咖啡通常都是熱飲比較香,所以我們同樣都是叫hot latte,價錢約$40-50。個人很喜歡它用厚奶泡,口感厚滑,而且咖啡味重和不帶酸味。原來店內最有名的是Iced cappuccino 同玉子三文治,但係食完午餐已經吃不下三文治。下次要試試它的招牌咖啡,看起來很吸引!

灣仔一間我好鍾意ge cafe 💗首先裝修好靚,係一間日式coffee shop食物種類方面唔算多,但全部都好精緻而且味道都唔差,個人最impress 係個厚蛋治,因為d蛋好滑,好似燉蛋咁🙈又重蛋味,值得一試!👍🏻 💕Egg benedict 都唔錯,配以Parma ham 其實都幾夾!飲品方面,我唔飲咖啡但朋友都話唔錯,green tea latte都唔錯🤗我唔飲咖啡但朋友都話唔錯,green tea latte都唔錯🤗
灣仔一間我好鍾意ge cafe 💗
首先裝修好靚,係一間日式coffee shop

• Egg  sandwich
  • Matcha  Latte
  • 玉子三文治
  • egg  benedict
2020-05-27 783 瀏覽
文青咖啡店☕️~~~~~~~~~~~~~咁啱經過利東街,見到呢間好文青嘅咖啡店就入咗去。入到去點完餐就搵咗個位坐低,可能因為係平日,所以店入面冇乜人,環境好安靜好舒服,好適合同朋友喺度傾吓計,-beef • curry • rice ($108)見到好多人都話呢度嘅egg sandwich好好食,但係因為我唔食蛋,所以冇叫到,就試咗佢哋呢個咖喱飯,啲咖喱係唔辣嘅,味道都唔錯,啲牛肉亦都夠淋。-cafe latte - large ($55)Latte冇乜特別,同平時出面飲到嘅差唔多。-iced cafe mocha ($58)Mocha味道都唔錯,但係我就覺得啲cream有啲少,如果有多啲cream就好啦💁🏻‍♀️
文青咖啡店☕️
~~~~~~~~~~~~~
beef • curry • rice ($108)

cafe latte - large ($55)
Latte冇乜特別,同平時出面飲到嘅差唔多。

iced cafe mocha ($58)
2020-05-27
2020-05-20 797 瀏覽
Omotesando Koffee 曾經被time out 選為東京最好既咖啡店💁🏻‍♀️香港分店味道相似,因為採用既咖啡豆同日本相同,都係由小川咖啡室烘焙再運到香港🇭🇰既然黎得呢間精品咖啡店朝聖,當然要試下佢地既皇牌咖啡同野食啦!1️⃣Ice cappuccino (s)呢杯好適合打卡😆表面落左可可粉,過左幾分鐘先會冒泡泡。飲落去都幾rich ,入口順滑,加上用明治奶,相當唔錯!2️⃣Ice matcha latte 抹茶很濃,味道偏甘。可能無落糖既關係所以更加突出茶香味,未必每個人能夠接受~3️⃣Egg sando好Q彈既玉子燒三文治,做法同平日出街食到既好唔用🤩雞蛋好滑,厚身。而麵包軟綿綿,玉子燒再夾住少量wasabi 同牛油,整體口感豐富而不膩☺️整體而言,呢間好岩傾計同hea既cafe,環境唔會太迫,員工都好nice會介紹唔同種類既咖啡;食物質素都唔差,經過呢頭可以黎試下😆

1️⃣Ice cappuccino (s)

2️⃣Ice matcha latte

3️⃣Egg sando

• Egg  sandwich
  • Iced  Cappuccino
最近留意到Omotesando Koffee係東京文藝咖啡店,店舖外觀已經感覺到,亦幾有日系感覺,店內食物以雞蛋,同咖啡為主,食物亦到整得幾得意,由其岀名嘅egg sandwich,幾得意又夠曬假,亦iced cappuccino真係打卡一流,脹卜卜嘅奶泡,真係好想啜佢一啖。一入店內,先係收銀處及點餐區,行上一層先係用餐區,先點餐後入座,之後會有待應直接拎到你嘅枱號。座位係以小圓椅及長枱為主,坐得舒服,而且有足夠燈光,十分醒神。Egg sandwich $58🥪 (7/10)睇相嗰陣🖼,比佢勁假蛋嘅外表吸引咗🤭,個人覺得外表幾靚😹,以為係普通雞蛋三文治🥪,原來入面係芥末醬代替咗沙律醬🤭😭,芥末醬辣辣地👅、有少少攻鼻💦,而主角雞蛋用左玉子燒嘅方式去煮🍳,厚厚嘅煎蛋味道甜甜地,滑啫啫嘅質地🤩,三文治用芥末醬加玉子燒,甜甜辣辣,幾特別嘅食法🤓。Avocado toast $118🥑 (7/10)多士哄過幾香脆,上面係牛油果🥑切碎混合蕃茄,製成沙律🥗,感覺清新,最頂嗰舊温泉蛋🥚,入面十分流心,將佢混埋牛油果,很有蛋味,真心正😻👐🏻👍🏻。Iced cappuccino $55🥤 (7/10)真係

Egg  sandwich

Egg sandwich $58🥪 (7/10)

Avocado  toast

Avocado toast $118🥑 (7/10)

Iced  cappuccino,  Oced  matcha  latte

Iced cappuccino $55🥤 (7/10)
真係為咗打卡先嗌cappuccino,之前都講過唔係咖啡愛好者,從來只係飲甜甜嘅latte,頂頂全部係脹卜卜嘅奶泡,質感厚身,好似棉花糖咁幾滑,什咗啲咖啡粉係上面,咖啡味都算幾濃。

Iced matcha latte $55🍵 (7/10)
係我最愛嘅宇治抹茶,加埋牛奶🥛,完全零咖啡感覺嘅latte,甜甜地完全係我的菜😻。

小總結,咖啡店外觀比人一總文青感覺,食物咖啡別緻,造型可愛,味道新奇,蛋蛋愛好者,一定要試!
2020-05-05
15 分鐘 (堂食)
  • Iced Cappuccino
  • Iced  matcha  latte
2020-04-30 748 瀏覽
🔹来自日本表参道,店内装修是原木色简约日式风,整个店包括logo在内都充斥着正方形元素,以日本传统茶道的空间概念来打造日式简约且富有层次感的咖啡空间。店员穿着白色实验衣,取出装在试管里的咖啡豆,很有实验感。🔹一直想来很久了,疫情期间人没有很多,大家都是间隔着坐,店家也会给一张消毒湿巾🔸Egg Sandwish:柔软的去边三明治搭配三个厚蛋烧,价格不算便宜但是吃起来很满足,鸡蛋打散,加入了cheese和芥末,让口感带有了几分惊喜,像是突然吃到了跳跳糖的感觉🔸Iced Cappuccino: 店家的特色,上面撒了可可粉,刚做好的时候是不会鼓起泡泡的,要过几分钟才会冒泡 💰:人均HKD 120-150,口味8/10,环境8/10,服务8/10
2020-04-10 966 瀏覽
又繼續係朝聖系列,今次又去到大家最喜歡嘅日本🇯🇵,一家東京人氣咖啡☕️店,店舖簡約設計,凸顯柔和嘅感覺。食物方面,除左咖啡☕️係重點烘焙處理,保持優質之外,食物確實相當之吸引,絕對係唔可以忽視😳———————————————————————————🍴Egg • Sandwich 🥪💬呢個蛋治真係好攞命😳,中間嘅厚玉子夾在塗上日式芥末嘅麵包🍞之中,真係好好味😋.🍴Egg • Benedict🍳💬賣相已經好認真,製作精美,脆多士、露荀、Ham、配上爆醬流心蛋,好滿足😋.🍴Beef • Curry • Rice 🍛💬日式咖哩牛肉飯,唔太辣🌶,而且偏甜,食落好有置身於日本🇯🇵嘅感覺😌.☕️Cafe Latte • Cafe Mocha💬咖啡☕️味道唔算太濃,靜靜嘆一杯為一餐飯作一個完美嘅結束,感覺很和悅😌
———————————————————————————
🍴Egg • Sandwich 🥪