2022-10-28 290 瀏覽
星期日到西貢行山完成後出嚟西貢碼頭食下午茶這家餐廳門外都坐滿食客幸好店內有一張吉枱一開始就被這杯飲品吸引左邊一杯一放上枱面就聞到濃濃的草莓味右邊一杯帶點薄荷,非常涼快這道焗蝸牛味道不錯上層是芝士和肉醬,非常開胃低層是酥皮
星期日到西貢行山
完成後出嚟西貢碼頭食下午茶
這家餐廳門外都坐滿食客
幸好店內有一張吉枱

一開始就被這杯飲品吸引
左邊一杯一放上枱面就聞到濃濃的草莓味
右邊一杯帶點薄荷,非常涼快

這道焗蝸牛味道不錯
上層是芝士和肉醬,非常開胃
低層是酥皮

2022-10-22
15 分鐘 (堂食)
放工入西貢食個晚餐都咪話唔爽,唔洗塞車入去,入到去唔洗同人迫餐死,食完可以靜靜地行下海旁,舒舒服服咁過左個晚上。▫️牛油果蟹肉他他脆餅 $88一個好吸引既前菜,牛油果加蟹肉on top,但底下仲暗藏左吞拿魚沙律,格外多左個意外不到既層次感,餅底都好鬆脆▫️燒牛肉紫洋蔥沙律 $158已經係一個偏向主食既沙律,有燒牛肉係上面,加上沙律,一d都唔油膩,而且可能本身我都好鍾意食洋蔥呀,覺得幾正,佢仲加左小蒜頭係入面呀,所以so far算係重口味既一款沙律▫️Orca巨型豬扒跟薯菜 $188原來係餐廳既主打,真係好巨型呀,又厚,大大件,兩個人食都好夠飽,雖然厚,但件豬扒好林,好易入口,唔係一般好乾好柴皮既豬扒,咬落去會有d肉汁滲出黎,加埋都幾多蔬菜伴碟,都balance到個肉量。▫️粉紅的的雨雲諗左好耐都唔知點解有兩個"的"字😏不過飲落都好fresh,又有西柚又有檸檬,開胃之選▫️青春小蜜桃好鍾意佢加左好多生果,可以食埋,食完主菜,飲埋杯mocktail,好完滿

▫️牛油果蟹肉他他脆餅 $88

▫️燒牛肉紫洋蔥沙律 $158

▫️Orca巨型豬扒跟薯菜 $188

▫️粉紅的的雨雲

▫️青春小蜜桃
  • 牛油果蟹肉他他脆餅
  • ORCA巨型豬扒跟薯菜
2022-10-10 138 瀏覽
星期日嘅下午, 好熱好曬最想休閒,黎到西貢好多人氣小店,揀左呢間有異國海洋風嘆柸冰凍咖啡,試左個冬陰功炒意粉, fusion 辣辣地好開胃,加個清新牛肉墨西哥卷, 同ORCA 小食併盤, 有燒菠蘿又juice 又甜, 嘆左個慢活嘅下午茶
2022-09-18
  • 冬陰功炒意粉
2022-09-27 131 瀏覽
好後悔嚟咗咁多次西貢先發現呢一間餐廳,環境平平無奇,但嘢食質素很高,賣相也吸引,黑松露湯好值得叫黎試吓😝佢個意粉男朋友食完都讚不絕口😋😋一開始以為個田螺焗焗酥會好滯,但原來都好好食😍😍因為本身我自己係好鍾意食超薄嘅Pizza,而且佢係又薄又脆😋😋唯一不足嘅係,因為我係lunch去食,坐舖頭入面,比較狹窄,但如果夜晚有啲風坐喺出面食都幾chill🤓超級超級推介🤓🤓不妨一試,性價比也不錯😉😉
超級超級推介🤓🤓不妨一試,性價比也不錯😉😉
午餐
I usually go to little cove for brunch but Sunday it’s just too many people queuing and I didn’t want to walk, I saw some empty seats next door so I went in🤦🏻‍♂️, (and now I understand why people rather queue in the summer heat in hk 🥵)I sat down, ordered a chicken tortilla, its f**king awful, I never ate anything that bad in my entire life, the chicken is also cold and bland no seasoning at all and dry like a rubber, they put some mix salad inside dressed with some kewpie ROASTED SESAME DRESSIN

I sat down, ordered a chicken tortilla, its f**king awful, I never ate anything that bad in my entire life, the chicken is also cold and bland no seasoning at all and dry like a rubber, they put some mix salad inside dressed with some kewpie ROASTED SESAME DRESSING I think, which is the only thing that tastes ok of the entire dish, so basically a 6y/o kid could make this,
I do hope the chef considers closing the restaurant and switch career🙏🏼
I only had one bite and I literally wanted to puke already🤮

So I asked to check the bill immediately with the disappointment on my face a blind man can see, and the waiter didn’t even asked about the food, obviously they give absolutely zero f**k about their food🤷🏻‍♂️

$98 for this sh** is ridiculously overpriced,
$10 extra charges for bills under $300 paid by credit cards is completely nonsense🤯 if you looking for a place to ruin your mood, I highly recommend this place👍🏻

P.S. never written a review before, if you read all of it, thank you! Hope it saves you from having bad food bad dining experience🥹
2022-09-24 74 瀏覽
位於西貢近海旁的西餐廳小店,餐廳係一間動物友善的地方,有室外的位置,可以比客人帶埋毛孩一齊黎enjoy一個舒服的環境。招牌具有特色,令人一眼就搵到餐廳。

牛油果蟹肉他他脆餅新鮮的味道,蟹肉加埋牛油果的味道,入口有種清新的感覺。餐廳絕對不孤寒,蟹肉牛油果醬十分足料。每啖都有蟹肉絲,而蟹肉加埋面頭的蟹子,配合脆餅變得更加有咬口。ORCA巨型豬排跟薯菜驚人的豬排,豬排的位量令人感到驚喜,雖然大塊但沒有因此而變得鞋口。豬排煎得有彈口的口感和不會流失太多的肉汁。另外提供了兩款醬汁用黎點食物。其中一樣係茄汁,而另一樣如無記錯應該係甜醋。酸酸甜甜令人更開胃。

燒牛肉紫洋蔥沙律沙律作為前菜十分豐富,不過味道有少少辣,如果本身唔係好食得辣的話就不建議了。燒牛肉也有肉汁,唔會燒到過乾。沙律配料仲有燒菠蘿、紫椰菜、火箭菜、車厘茄等等。$158一碟來講,很抵食。

兩杯特飲 -青春小蜜桃/假的真不了
顏色很很很漂亮,打卡一流。青色個杯有蜜桃汁、菠蘿汁配合梳打水,飲落清甜爽口。而藍色的另一杯,就加了很特別的植物碟豆花,配為青檸後變成很美的藍色飲料。黎到chill的地方,當然要飲返杯chill野啦!
📇地址西
位於西貢近海旁的西餐廳小店,餐廳係一間動物友善的地方,

ORCA巨型豬排跟薯菜

燒牛肉紫洋蔥沙律

兩杯特飲 -青春小蜜桃/假的真不了

📇地址
西貢西貢海傍廣場1號兆日大樓A座地下3-4號舖
2022-09-21 74 瀏覽
趁今日天氣好,太陽不是太猛烈,想去西貢行下,入到去已經是中午時份,但又唔想lunch 食海鮮,所以進了一間西式餐廳。餐廳室內面積不大,牆身以白色為主,另一邊有幅很大的磁磚的璧畫,而座椅是藍和綠色,很有小島風情的感覺。室外用餐區很寬敞,這裡有很多外國人都是喜歡坐在戶外的。我們點了-牛油果蟹肉他他脆餅牛油果和蟹肉混合做成醬料,放在脆餅上,入口香脆,又有蟹肉鮮味,很有口感-燒牛肉紫洋蔥沙律大大盤的沙律,有很多不同新鮮的沙律菜,還有7,8,塊的燒鮮菠蘿,肉汁鮮甜。面上是薄身的燒牛肉,點埋配上的酸酸辣辣醬汁,不會有肥膩感覺-ORCA巨型豬扒跟薯菜超大件的豬扒,可供兩人食用,豬扒煎得外焦香內嫩滑,肉質淋軟。-青春小蜜桃用了蜜桃汁,菠蘿汁,薄荷,梳打水和雪碧調製,十分清新。

我們點了
-牛油果蟹肉他他脆餅

-燒牛肉紫洋蔥沙律

-ORCA巨型豬扒跟薯菜

-青春小蜜桃
用了蜜桃汁,菠蘿汁,薄荷,梳打水和雪碧調製,十分清新。
2022-09-20
午餐
2022-09-19 65 瀏覽
玩完水又吾太餓既情況下 就揀左呢間餐廳食晚飯🤓 本身想叫牛油香草白酒蜆 可惜佢啲蜆賣哂 所以叫左牛油果蟹肉他他脆餅 食落好refreshing 凍凍地咁🤣 一口size 正之後叫左個小食拼盤同薄餅拼盤好多種食物 大多系炸物 有炸洋蔥圈 泰式魚餅 炸雞粒 薯條同燒菠蘿 整體都okay 但有感有啲太油 可能天氣太熱 所以感覺吾太想食咁油膩既野😂😂😂😅Pizza份量吾錯 主張輕食既今次 個size岩岩好 味道方面都正正常常之後叫左我地分別三杯飲品 最愛莓莓 不過解膩既話青春小蜜桃應該最岩 因為有啲薄荷味🤓最後餐廳上菜都快 所以等待時間吾長 讚👍🏻
玩完水又吾太餓既情況下 就揀左呢間餐廳食晚飯🤓

小食拼盤
好雙乳的莓莓
青春小蜜桃
2022-08-30 72 瀏覽
Orca評分:🌕🌕🌕🌗🌑今日去咗西貢玩獨木舟🚣🏻‍♀️ 划咗成日水,運動完之後好好獎賞自己啦!我睇過碼頭附近有一間裝修好靚嘅餐廳,好Chill,特別係室外位仲見到有客人坐到訓著左😂 不過我怕熱所以揀咗室內位!😆· Feel like Mojito🍸炎炎夏日想飲一杯Mojito,但係酒精敏感所以我多數都揀無酒精飲品😇 餐牌有一杯叫Feel like Mojito, 正中下懷丫,價錢相宜$50蚊有找啦😙口感真係同Mojito一樣,薄荷清檸梳打水,解喝消署!· 火焰雪山🏔️另外叫左個甜品~係火焰雪山,食之前店員會為雪山點火,打卡好靚㗎!可惜個味道好甜,如果唔鍾意太甜嘅朋友仔就建議揀其他甜品啦😊🤗
Orca

評分:🌕🌕🌕🌗🌑

· Feel like Mojito🍸

· 火焰雪山🏔️
火焰雪山🏔️
Feel like Mojito🍸
2022-08-30 2185 瀏覽
繁忙的工作過後,專程黎到西貢散下心!穿過碼頭不同的海鮮食店,發現一間頗有人氣的西餐店!牛油果蟹肉他他脆餅 $88夏日之選,廚師將牛油果蟹肉冷凍化,配上熱辣辣脆餅,口感明顯對比,涼爽的牛油果蟹肉衝擊味蕾而爽口,味道鹹鹹甜甜,很開胃!牛油香草白酒蜆 $98菜式一上枱,流放一遍檸檬香草味,簡直吸引致極了!牛油令到整個濃湯變得Juicey,蜆變得入味可口,整個配搭不會太酸,反而令我吃不絕口!力讚💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻ORCA巨型豬扒配薯菜 $188或許您會想到這個價位的豬扒不是您的首選,今次真係喜出望外!廚師既用心烹調令到豬扒沒有過份熟透的煙韌,而是輕輕用餐刀一切的軟熟,配上黑椒汁及蕃茄汁,豬扒完全掛上醬汁,簡直有像吃牛扒般的享受,口感極佳!薯菜亦燒得透徹,香口入味,整個質感完整展現,爽口又清新!青春小蜜桃 $58 & 假的真不了 $58餐廳熱門招牌飲品、運用口感極清新的薄荷、蝶豆花調製,味道明顯清涼及甜甜的;為夏日熱辣辣既炎熱帶來一絲絲涼意!CP值超高!高度推介!

牛油果蟹肉他他脆餅 $88

牛油香草白酒蜆 $98

ORCA巨型豬扒配薯菜 $188

青春小蜜桃 $58 & 假的真不了 $58
2022-08-29
2022-08-22 1440 瀏覽
約了朋友到西貢逛逛及晚飯,難得平日可以到西貢休閒一番。看到這餐廳門面情調不錯,餐牌價錢性價比,所以就坐下來。因為我們都不太肚餓,所以點了兩個小食,這牛油果蟹肉他他脆餅($88),蟹肉量多味美,三文魚籽鮮味,十分開胃。芝士肉醬田螺焗酥盒($68),酥皮熱騰騰香脆可口,肉醬香濃。田螺有咬口,配搭上肉醬很有層次感。另外點了一個主菜ORCA巨型豬扒香草包($178), 尺寸十分巨大,目測有25cm 以上大。比一枝叉子還要長,這分量作為二人的主菜已經十分足夠。豬扒的熟度剛好,不會過熟,肉汁豐富。最喜歡豬扒邊位的油脂筋位,油香濃厚,口感像西班牙栗子豬。好雙乳的莓莓($58)看到是莓莓smoothie沙冰,天氣酷熱,最適合點這冰涼透心的飲品!感覺就像是草莓奶昔,又像冰冰涼涼的雪糕,簡直是甜品一樣!上面除了有新鮮的藍莓外,還有多粒脫水士多啤梨乾,酸酸甜甜,十分新鮮可口!粉紅的的雨雲($58)而這杯解渴消暑的飲品,西柚味恰到好處,酸甜適中,在這熱辣辣的天氣,喝著感覺十分解渴透心涼!我們坐了一整晚傾偈聊天,價錢性價比,這是西貢一個傾偈好去處!

好雙乳的莓莓($58)

• 好雙乳的莓莓
  • 牛油果蟹肉他他脆餅
  • ORCA巨型豬扒跟薯菜
2022-08-22 106 瀏覽
西貢出海玩完,喺碼頭附近有Outdoor同室內座位,有埋狗狗嚟就最適合不過。雖然全場爆滿,但落單一陣好快有得食,意大利飯口感恰好Pizza批邊薄咗啲,但夠脆口食物質數同服務都唔錯。
2022-08-21
  • 巴馬火腿火箭菜薄餅
  • 巨型豬扒跟薯菜
2022-08-18 67 瀏覽
自從閨蜜搬到西貢後,很久沒有見面,雖然下著雨,但也無損我們的興致,她帶我到一家非常不錯的特色西餐廳,無論食物還是飲品,都很有驚喜。牛油香草白酒蜆 $98牛油味很濃,啖啖牛油滲透每隻蜆肉,每口都帶點白酒的清香,每隻蜆厚肉又脹卜卜,十分邪惡但又讚不絕口。牛油果蟹肉他他脆餅 $88這個超好吃的,入口很creamy,滿滿的牛油果醬卻不膩口, 每一口都帶點蟹肉,非常清新,脆餅又很脆口,很推薦。巨型豬扒配薯菜 $188這是必吃的巨型豬扒,因為豬扒真的非常大塊,兩個女生share就剛好了,又大又厚的一塊,我們還擔心會不會吃不完,結果出色的味道讓我們一口接一口的,這豬扒實在太嫩太多汁,自家的黑椒汁也很配搭,豬扒真的煎得好香,火喉剛好,即使是伴菜的蕃茄和瓜也出色,結果成功清碟!Orca的飲料名稱真特別,粉紅的雨雲$58和好雙乳的莓莓$58,真的好喝,味道特別,smoothie很fresh很出色。整體來説,絕對值得再來。

牛油香草白酒蜆 $98

牛油果蟹肉他他脆餅 $88

巨型豬扒配薯菜 $188

2022-08-12 67 瀏覽
【西貢】Orca早排去完沙灘之際,喺西貢求其搵咗間海傍廣場嘅西餐廳,感覺可以坐低慢慢輕鬆食,另外有室外位置可以坐。餐廳招牌菜係巨豬型扒,見到好多枱都有點,真係好巨唔係講笑🙈。我都好想試,但細胃嘅我哋都係無嗌到,因為最後睇中咗個燒牛肉沙律🤤✨燒牛肉紫洋蔥沙律牛肉少少過左火侯,但味道都ok。沙律菜底好豐富,有紫洋蔥、燒菠蘿、椰菜絲 等。個辣汁係神來之筆,類似泰式辣汁偏小許辣,撈埋一齊食之後加左分!✨60度溫泉蛋卡邦尼意粉充滿住巴馬臣芝士嘅卡邦尼,意粉掛汁而且配料都好足,仲有隻溫泉蛋,整體嚟講唔錯。✨炸洋蔥圈侍應話點洋蔥圈嘅係我最鍾意嘅他他醬,即時忍唔住嗌咗🤣脆面係類似炸魚薯條嗰隻炸漿,超級酥脆!👉🏻餐廳同巴士站距離唔算近,印象中都要行5分鐘,肚餓人士要注意啦🤣(嗰日我餓到喊覺得行極都未到😂😂)📍Orca 西貢西貢海傍廣場1號兆日大樓A座地下3-4號舖
【西貢】Orca

✨燒牛肉紫洋蔥沙律

✨60度溫泉蛋卡邦尼意粉

✨炸洋蔥圈

📍Orca
西貢西貢海傍廣場1號兆日大樓A座地下3-4號舖
2022-08-04 73 瀏覽
好天左幾日 難得去西貢沙下太陽🌞見到呢間評分都幾高 行過順便走去試下❣️燒牛肉卡巴卷 $9X餅皮包住生菜🥬牛肉🥩洋蔥🧅蕃茄🍅 一拎起滿瀉曬 牛肉啲汁多到喺個底度keep住滴落嚟啖啖都好juicy 啲牛肉好入味唔使驚乾爭爭 每卷粗過紙巾筒好正💝❣️ ORCA巨型豬扒香草包 $178上枱個賣相好震撼 真係大過隻手掌✋🏻中間豬扒亦好大塊 厚到冇辦法一口咬落去 最後要用刀叉分層嚟食伴碟嘅薯條好酥脆 似係即叫即炸 雖然見到個包啲醬好似好多 但可能塊包皮太厚 分層食都係覺得有少少乾

❣️燒牛肉卡巴卷 $9X

❣️ ORCA巨型豬扒香草包 $178