2022-12-01 251 瀏覽
除左東涌北面海邊一帶有好多西餐廳外,今次我發掘到呢間非常出色既餐廳,位於海堤灣畔地下。地鐵站經商埸出,行天橋往海堤灣畔方向行到盡頭落電梯就到達,眾多西餐廳中其中一間就係Ouzo啦~餐廳以藍白黃三色為主,加上藍白屋風景裝潢,俾到我一種去左希臘渡假既感覺!職員們服務周到,勤快有禮,好值得讚賞。喺我地用餐期間,老闆娘剛喺出面買完餸返黎。老闆娘超級nice,主動走埋黎同我地握手。 原來啲海鮮都係佢親自去街市挑選購買,唔怪之得咁鮮甜美味啦!All Dips served with Pita $125有4塊Pita bread(可以選擇要Turkey bread) ,配備5款醬料沾黎食。5款都好味,最鍾意粒粒蕃茄果款有野咬下。N. Z. Mussel $175一鍋肥美青口,個汁微辣,配有4塊脆卜卜蒜蓉包,一齊食好味~Prawn Mango & Avocado Salad $140沙律都好大碗,有多款新鮮沙律菜,蕃茄仔,牛油果,甜芒果,爽彈大蝦,全部都好fresh。Rack of Lamb $2554塊烤羊肋架,半熟多肉汁,香羊味。有配備rosemary sauce, 幾配合個羊味。亦有豐富薯菜,薯

職員們服務周到,勤快有禮,好值得讚賞。

All Dips served with Pita

N. Z. Mussel

N. Z. Mussel $175
一鍋肥美青口,個汁微辣,配有4塊脆卜卜蒜蓉包,一齊食好味~

Prawn Mango & Avocado Salad

Rack of Lamb $255
4塊烤羊肋架,半熟多肉汁,香羊味。有配備rosemary sauce, 幾配合個羊味。亦有豐富薯菜,薯仔係焗薯仔。

Grilled Barramundi $220
原隻盲鰽魚,燒得好,外皮香脆魚肉好嫩滑!有配備lemon butter sauce,我覺得點埋黎食更好味!亦有豐富薯菜,我好鍾意佢大大個超軟滑薯蓉!

Grilled King Prawn $235
有4隻烤大蝦,擺盤好靚,已經幫你切開左一半,挑埋蝦腸,好貼心。有配備lemon butter sauce,亦有豐富薯菜。

Seafood Risotto

Seafood Risotto $165
Creamy arborio rice infused white wine, 整體感覺質地奶油狀,唔會水汪汪~有多款海鮮混入飯裡,然後上面有兩隻青口。青口係非常濃郁鮮甜,勁好味!!

Mars Bar Cheesecake $75
自家製既芝士蛋糕,喺出面買唔到架!口感滑,裡面有粒粒脆Mars Bar咬下,然後蛋糕邊和底都係用餅底。

3 scopes ice-cream

3 scopes ice-cream $55
甜品可追加3球雪糕,叫左2個朱古力味和1個雲呢拿味,放喺個靚靚雪糕杯度,中間仲有粒可愛車厘子。朱古力雪糕係好香朱古力奶味,雲呢拿都好味。

午餐
All Dips served with Pita
N. Z. Mussel
Prawn Mango & Avocado Salad
Seafood Risotto
3 scopes ice-cream
我喜歡不同國家的菜式,地中海菜絕對是其中之一。地中海飲食於2013年被列為UNESCO人類非物質文化遺產,地中海沿岸國家雖多,但能夠符合地中海飲食標準的國家只有七個,分別為: 意大利、西班牙、葡萄牙、希臘、克羅地亞、摩洛哥和賽浦路斯。這種飲食模式的特點是包含大量的水果、葉菜類、穀類和使用橄欖油,低脂的蛋白質則以海鮮取代紅肉。有醫學研究顯示,長期遵從地中海飲食 對於減少慢性疾病 (例如心血管疾病、癌症)有明顯的幫助,更可減緩老人痴呆退化,甚至降低引發的可能。今天放假前來充滿地中海風情的OUZO,餐廳內飾有天藍色的窗框,連天花天掃上天空藍,配上純白色磚牆,猶如掛畫中希臘Santorini的景色一樣東涌的感覺本身就很chill,戶外座位有不少外藉顧客,weekend更是下午二時後開始有更多客人,真的如渡假般輕鬆寫意。外藉侍應的英文簡單易明,而且非常有禮。午餐期間剛好遇到老闆娘外購回來,外藉老闆娘熱情地打招呼,告訴我們全部海鮮都是經她親自到市區街市挑選,難怪所有海鮮的都很新鮮且質量高。而另一位老闆主理廚房,確保食物出品的質素。(We would like to thanks the boss
我喜歡不同國家的菜式,地中海菜絕對是其中之一。

午餐期間剛好遇到老闆娘外購回來,外藉老闆娘熱情地打招呼,告訴我們全部海鮮都是經她親自到市區街市挑選,難怪所有海鮮的都很新鮮且質量高。而另一位老闆主理廚房,確保食物出品的質素。(We would like to thanks the boss for her passionate welcome and handpicking the seafood so that we could enjoy a great feast with
fresh ingredients!)

至於食物方面,portion比較大,很適合跟朋友和家人share。

Prawn Mango & Avocado salad
大蝦爽脆,芒果好大塊且非常腍甜,配搭的oriental dressing帶有黑醋和麻油味,很特別的combination。

All Dips served with Pita bread
烘熱的Pita bread蘸各款秘製醬汁,一般餐廳通常只有一至兩款款dip ,這兒竟然提供五款:hummus、salsa、希臘沙律醬Tzatziki、guacamole 牛油果醬 和茄子泥,一次過滿足五個願望。

N.Z. Mussel
紐西蘭青口大隻厚肉,肉質飽滿實在但不韌,加入了蒜蓉和少許辣椒,非常惹味。跟一大鍋的紐西蘭青口一起的,還有四大片蒜蓉包。

N.Z. Mussel
Grilled King Prawn加入檸檬牛油汁後烤香,香氣四溢,每隻King Prawn都巨大彈牙。Side dish的蔬菜量尚多,以香濃幼滑的薯蓉最出色!

Grilled Barramundi
盲曹魚柳大塊,肉質非常細嫩潤滑,以少許的檸檬汁就可以帶出其鮮甜味,好好吃! 魚骨只有幾條大骨為主,方便食用。
Grilled Barramundi
「鮮」: 有魚亦要有羊,Grilled Rack of Lamb羊架烤至半熟,令肉汁鎖緊,且肉滑嫩腍 !
羊味濃郁但不羶,而且羊架比平常的大一點,令我感覺好滿足!
Rack of Lamb
男士想有飯落肚,就點了個蕃茄汁為base的Seafood risotto ,這兩大隻的青口更美味,海鮮餐不要停!
Mars Bar Cheesecake
餐廳homemade的甜品真的好出色,我推介! Cheesecake 好高身,中間部份位置有圓粒脆脆的Mars Bar,再以麥維他消化餅作餅底,脆口帶點麥香。Cheesecake可能加有乳酪,帶有微微的酸味,味道清新不膩!
Mars Bar Cheesecake

如要追加雪糕,有朱古力和雲呢拿兩款口味,雪糕杯好有懷舊feel。

午餐
Mars Bar Cheesecake
「如果我有多一張船飛,你會唔會同我一齊走」—— 花樣年華「如果有張santorini船飛,我會跟你走」—— Me冇錯,朝偉都唔夠🇬🇷吸引。念念不忘,嗰個被譽為全世界最靚欣賞咸蛋黃嘅地方仲有,超多新鮮果蔬同橄欖油入饌嘅地中海菜❤️Mediterranean Cuisine其實係泛指指南意大利、希臘同西班牙等地方嘅美食,普遍都健康,特別係希臘菜,完美演繹高蛋白同高纖嘅健康飲食法則💁🏻‍♀️。所謂入屋叫人,入廟拜神。入希臘餐廳必食就係Souvlaki同gyros,兩者好比香港嘅魚蛋燒賣雞蛋仔,唔係咩貴價嘢,但從來嘆street food先係旅行時最能深切感受當地人社會文化嘅大好機會。講多少少,以前傻傻分不清#Kebab、#Shawarma 同#Gyros,其實三者除咗係三種唔同嘅語言翻譯(土耳奇、阿拉伯同希臘文)外,三者都泛指用麵包包住旋轉燒烤成為嘅肉類捲餅菜式。要再細分,Kebab同Gyros常用嘅係Pita bread,而Shawarma就多數用tortilla,好難記係咪?其實都唔洗記,反正鍾意食包嘅都會鍾意LOL!不過個人偏愛Greek spices多啲,所以三者當中最愛係Gyros🤤!
「如果我有多一張船飛,你會唔會同我一齊走」—— 花樣年華

「如果有張santorini船飛,我會跟你走」—— Me

冇錯,朝偉都唔夠🇬🇷吸引。

念念不忘,嗰個被譽為全世界最靚欣賞咸蛋黃嘅地方

仲有,超多新鮮果蔬同橄欖油入饌嘅地中海菜❤️

拉返嚟香港,中上環地帶嘅地中海菜餐廳多如䌓星,但想食埋個渡假風情chill vibe,反而入馬灣或者東涌會啱啲。東涌呢間 @Ouzo 主打南意大利同希臘菜,遠離city side嘅喧鬧,沿海地段無論坐indoor定outdoor都零舍chill啲。

食物方面,價位親民得有啲過份,全部菜式份量都大大份,好抵deal!當日專程order嘅都係最能貫徹地中海菜特色嘅Greek Lasagna同Gyros,當然唔少得惹味嘅海鮮青口同埋私心想食嘅Lamb,整體味道都錯,CP值高!唯一缺點可能就係有啲遠,不過揸車嘅朋友就認真方便,因為餐廳出邊就得得泊車,一落車就有得食嘞!

‑ ‒ –

N.Z. Mussel ¹ ⁴ ⁵
Beef Pastitsio (Greek Lasagna) ¹ ⁴ ³
Rank of Lamb Chop ² ⁵ ⁵
Gyros Lamb Chicken ¹ ⁹ ⁸

‑ ‒ –
香港都嘆到異國風情🥰位於東涌海堤灣畔既呢間地中海Fusion菜餐廳🍴啱哂係Outlet掃完貨過黎Chill下😎菜單選擇有沙律🥗扒類🥩海鮮🦐pizza🍕及甜品🍮亦有多款酒類及無酒精飲品可以選擇👍😎希臘沙律🥗這份沙律成份綠油油好吸晴😍入面有青瓜🥒車厘茄🍅特別鍾意羊奶芝士帶輕輕羶味🙌用較咸既橄欖🫒加埋菜一齊食好正🙌紐西蘭青口大大隻紐西蘭青口鋪滿醬汁🙌當中配料用左好多蒜粒🧄辣椒🌶洋蔥🧅青椒🫑及蕃茄等調味😊青口肉質嫩滑有咬口😁食落有鮮味帶微辣越食越過癮😎烤大蝦🦐大蝦子一上枱既時候好香🥰新鮮既蝦用簡單鹽烤😍就會飄散出滿滿香氣😇個頭偏大開邊蝦肉質咬起來好扎實彈牙🥳淋上忌廉蒜茸汁令鮮味提升👍盲曹魚🐠原條盲曹表面煎到非常香脆🤩裡面魚肉仲一啲都唔鬆散👍廚師加左啲鹽係魚身🤪令食起上黎有魚香😊如果想濃味啲可以點埋店家預備既醬汁同樣好食😋除主食亦伴隨大份薯菜🥰

希臘沙律🥗

紐西蘭青口

烤大蝦🦐
大蝦子一上枱既時候好香🥰新鮮既蝦用簡單鹽烤

盲曹魚🐠
  • 紐西蘭青口
  • 烤大蝦
2022-07-10 231 瀏覽
Ouzo Bar & restaurant 這間餐廳:無論在食物選擇方面都有好多選擇,例如:小食/主菜/意大利粉/薄餅/甜品等等。Ouzo Bar & Restaurant 還不停增加多個國家美食希望為求滿足不同客人需要,例如:印度/泰國/素食等等,非常欣賞!飲品還提供多元化選擇,例如:有啤酒/紅酒/白酒/香檳/威士忌/果汁等等。真是包羅萬有 !最重要是餐廳環境提供有室內和戶外兩種選擇,餐廳室內環境簡潔和寧靜,而戶外環境比較自然舒適感覺。員工服務態度非常親切。
Ouzo Bar & restaurant 這間餐廳:
2021-10-29 538 瀏覽
Ouzo is a new restaurant opened in Tung Chung. It has great mediterranean food options, plenty is vegetarian options. Endless cocktail and beer options for. Has an easy atmosphere with really nice interior with very comfortable seating. Personalized service by the owners. Place turns into a live party before you know it. A must go to place for culinary lovers and anyone who is looking at having a fabulous time!
2021-10-23
  • Spinach  and  Ravioli  Pasta
  • All  day  breakfast
2021-10-27 244 瀏覽
Had a lovely dinner with friends at Ouzo. Staff were friendly and accommodating. I asked for a few changes to make a dish vegetarian, this absolutely no problem for them. Great expresso martinis!! Definitely going to be going back.
2021-10-26 72 瀏覽