2015-09-20 1564 瀏覽
OVOCAFE中環德輔道中173號南豐大廈1樓 (19/9/2015晚)約了朋友在中環吃飯,忽然想到OVOCAFE 在中環放了一間,便立即去朝聖,加上它又同時開了間素食商店 Green common 在旁,食完可以去逛逛!因為怕多人,便在晚上六時左右就去,可能太早,店內只得一枱客人,我們可以任選坐位,待應亦很好人,任我們調位!店舖內的坐位不多,但都坐得舒服的,而且有兩面是落地玻璃,很開揚!另一邊的牆上掛著淨色碟的裝飾,細心看,原來有王菲和關之琳的留字和簽名,還有佛教團體的留字,滿有意思!菜單內的款式不太多,前菜、主菜等都是一頁過,但就每樣都有一至兩款,如主菜有意大利飯、長通粉、麵包、蒟蒻麵等。而前菜較為有特色菜式有註明是適合素食,或是佛教徒的圖示,很細心先來前菜 Super Bowl $75 ,食材有紅菜頭、藜麥等,非常健康的前菜。但賣相不像平常的沙律,我還以為是拌勻的,但這裹是分開,像靚版的碟頭飯,哈哈!廚師雖然排得好靚,但我食的時候都是將它拌勻,哈哈,味道是很好的,不過,份量真的很少!(推介度:可以一試)主菜是 Pesto Awakening $95  香草意粉 (本來是長通粉,但
OVOCAFE
中環德輔道中173號南豐大廈1樓 (19/9/2015晚)

而前菜較為有特色
菜式有註明是適合素食,或是佛教徒的圖示,很細心
(推介度:可以一試)
主菜是 Pesto Awakening $95  香草意粉 (本來是長通粉,但可以改做扁意粉),食材包括番茄乾、黑橄㰖、松子等。味道不錯,但份量真的很少。
(推介度:可以一試!)
待應沒有主動送茶水,雖要求才送來,但都很有禮貌的,我們要熱水,她們都很快送上,並在用餐時添加,不錯呀!
我們還叫了 Gorgeous Black $115, 這個 risotto (意大利飯)加入了日式壽司的元素,很有創意,很fusion。它用腐皮袋裝住意大利飯,上面加上一粒黑蒜,再配上番茄醬和羅勒葉,賣相很美,但只有三件太少了。味道上還可以,我想分開吃較好味,而吃起來又比較麻煩,要用刀叉。
(推介度:可以一試!)
最後當然有甜品啦!這個 Mighty Volcano $55 (朱古力慕絲火焰山),整晚無論份量和味道最適當,起碼夠食。但最令我失望是,看不見火焰,只見蛋白上炙了一點點!慕絲賣相很美,像雪山般,上面洒上藍苺、士多啤梨果粒和醬汁,蛋白內藏著朱古力慕絲,令人覺得開心!
味道不錯,不太甜,蛋白打得鬆軟,朱古力慕絲亦軟滑,整體上很好,令這餐變得完美!
(推介度:值得一試)
整體上都很滿意,但前菜和主菜的份量真的很少,可能是以七成飽的健康理論吧!不過價錢上可否都收七成呢!如果多少少就更加好了!
我都會再來的,因為看見其他顧客吃 All day breakfast, 好像不錯,很豐富喔!我會下次試的!
2015-09-19
很開心Green Common和OVO Cafe進佔中環,給我多一個平日下午的好去處。這天是新咖啡室開業的第四天,下午二時後來到,發現客人不多,一點也不嘈吵,邊吃邊聽著外語歌曲,透過落地玻璃看著街景,令人感覺舒服自在,可暫時忘卻煩惱。這裡供應素食,午餐有四款選擇,前菜我沒點湯,選了南瓜茸配紅蘿蔔卷。這道前菜的擺盤很精美,不論是紅蘿蔔、它捲著的南瓜茸,還是伴碟的沙律菜和紅菜頭汁都很新鮮清甜,予人舒爽感覺,唯一美中不足,就是份量太少了!主菜我原本點了芝士蜜桃燕麥農夫包,不過侍應弄錯了,咖啡達人Felix Wong給我端來了鮮香草蕃茄意粉,即然意粉已煮好,而我其實也很喜歡這道麵食,所以也欣然接受。我吃了第一口意粉便覺得很喜歡,意粉煮得al dente之餘,蕃茄的鮮味和香草味仍很醒胃,實在錯有錯著。餐飲我當然是點咖啡,這裡的house blend很合我口味,齋喝或加奶的味道均很好,而且杯碟的顏色很美。在輕鬆、舒適的環境吃過美味的午餐,差點令我以爲翌日是周末呢!
南瓜蓉配紅蘿蔔卷
主菜我原本點了芝士蜜桃燕麥農夫包,不過侍應弄錯了,咖啡達人Felix Wong給我端來了鮮香草蕃茄意,即然意粉已煮好,而我其實也很喜歡這道麵食,所以也欣然接受。我吃了第一口意粉便覺得很喜歡,意粉煮得al dente之餘,蕃茄的鮮味和香草味仍很醒胃,實在錯有錯著。
鮮香草蕃茄意粉
咖啡

2015-09-17
南瓜蓉配紅蘿蔔卷
鮮香草蕃茄意粉
咖啡
見新開,環境幾靚,於是lunch 去試下。一去到期望都幾大,仲以為以後lunch多個選擇。午餐選擇唔多,叫左個蕃茄香草意粉,包頭盤或湯。頭盤係紅菜頭羅白南瓜蓉,一黎到都覺得唔對路,得兩少舊,比bb食既份量。不過諗住頭盤姐,主菜應該唔會咁既?等左成半個幾鐘,個意粉先黎,一黎到細食既ol都未必夠啦,唔好話一個正常男人。食完好似無食過野咁,味道又唔係差,不過以咁既價錢(~$120 連咖啡)真係唔會再去服務又慢,叫埋單都等左15分鐘。最後要返返公司前買返個蛋達食先叫做唔肚餓好失望,無原因再去,剩係岩影相黎呃like。
見新開,環境幾靚,於是lunch 去試下。

一去到期望都幾大,仲以為以後lunch多個選擇。

午餐選擇唔多,叫左個蕃茄香草意粉,包頭盤或湯。

頭盤係紅菜頭羅白南瓜蓉,

一黎到都覺得唔對路,得兩少舊,比bb食既份量。

不過諗住頭盤姐,主菜應該唔會咁既?

等左成半個幾鐘,個意粉先黎,一黎到
細食既ol都未必夠啦,唔好話一個正常男人。

食完好似無食過野咁,

服務又慢,叫埋單都等左15分鐘。

最後要返返公司前買返個蛋達食先叫做唔肚餓

好失望,無原因再去,剩係岩影相黎呃like。

蕃茄香草意粉
Ovo咖啡
隔離有賣green food
環境幾靚
Bb份量頭盤
2015-09-16
15 分鐘 (堂食)
第一次上黎寫食評,純粹有感而發,想同素食及追求健康飲食人士表達一下。之前已經去過灣仔個間,食物不過不失,今次諗住開新店,同Green Monday楊生合作會另一番境象,點知………食物portion非常精緻,個main dish-Gorgeous Black份量我以為係頭盤,話有飯係入面但係少到數得到,個甜品Baileys Spirit 妹仔大過主人婆,其他已經唔想講,味道同價錢都唔係正比。食素係想健康d,保護環境,唔係叫人食少d,但係俾貴d,兩個人一個starter,兩個main dishes,再加一個dessert,連半飽感覺都無,點樣說服人食素食得健康?如果只係以健康素食,保護環境為生意啅頭,實質整埋一堆無誠意兼價錢同質素成反比ge食物,佢成功了; 如果真係有心推行素食,減少過多烹調,嘗鮮即配合主題"the original taste of green",佢失敗了,因為我嘗唔到咩鮮味。另外,服務員水準真係'一流', last order 前叫左starter,main dishes,同dessert, 已經吩咐左dessert最後先上,竟然dessert上左先?話因為廚房截單?仲

另外,服務員水準真係'一流', last order 前叫左starter,main dishes,同dessert, 已經吩咐左dessert最後先上,竟然dessert上左先?話因為廚房截單?仲要唔想拎番走逼我食左先? 唔可以先雪左等陣先上?Sorry, 如果唔係要收10% service charge, 0.1%都俾多你。

真係一流價錢,二流食物,三流服務。
Main Dish: Gorgeous Black,應該叫awful black,個三粒野加三件豆卜,幾粒飯同葉,盛惠$115,未計加一
Starter: Salsa Delight
Main Dish: Spice Entice