2014-07-29 1071 瀏覽
食自選早餐$45有蛋,可以揀炒或煎~揀左煎蛋嘅我有啲失望,係3隻蛋一齊煎!蛋黃差不多熟晒之餘,個底變左柴皮!炸薯餅相信炸了不下2次~脆就夠脆,不過入面啲肉都乾埋~加$6可以有塊薄牛扒,咁平就不要有奇望了~個通粉最正常,係羅宋湯通粉,個湯唔算濃,不過味道還可以~跟餐揀左橙汁,當然不是鮮榨啦~大概係果汁先生之類~相比他們賣的麵包,這個早餐差勁了~
食自選早餐$45
有蛋,可以揀炒或煎~
揀左煎蛋嘅我有啲失望,係3隻蛋一齊煎!
蛋黃差不多熟晒之餘,個底變左柴皮!
炸薯餅相信炸了不下2次~脆就夠脆,不過入面啲肉都乾埋~
加$6可以有塊薄牛扒,咁平就不要有奇望了~
個通粉最正常,係羅宋湯通粉,個湯唔算濃,不過味道還可以~
跟餐揀左橙汁,當然不是鮮榨啦~大概係果汁先生之類~
相比他們賣的麵包,這個早餐差勁了~
2014-03-11 1073 瀏覽
今日同友人黎到呢到食主題食物店入面無咩人 但環境唔差入面tea ga時間係2半開始 但我地4點先食叫左個主題tea set $58 一個甜品一杯cafe先係browin 好林 入面仲有d好似杏仁ga野不過唔係好甜ga browin 好味好吃!意大利泡沫cafe 咖啡粉印得好令見到已經好想飲~ 其實飲落同平時飲開果d無咩分別只不過賣相好看 飲落都覺得好飲d不過如果唔係主題食物 我諗我都唔會黎呢~
今日同友人黎到呢到食主題食物

不過唔係好甜ga browin
好味好吃!

意大利泡沫cafe
咖啡粉印得好令
見到已經好想飲~
其實飲落同平時飲開果d無咩分別
只不過賣相好看 飲落都覺得好飲d

不過如果唔係主題食物 我諗我都唔會黎呢~
2014-02-17
下午茶
2014-01-04 896 瀏覽
2013年聖誕前答應陪朋友到Mikiki看星矢展,一直等到2014年的今晚(2號)才有機會,展覽到1月5定6日就結束,時間真的剛剛好。這個商場並非在地鐵沿線,距離地鐵站腳程最少20分鐘,故人流不多。難得來到這商場,當然要在這裡吃個晚餐才離開啦!朋友欲吃沙律,故選在Panash Cafe開餐。去到餐廳時大概8時多,餐廳只剩一枱講外語的客人,不知是否因為這樣,餐廳把所有燈都關掉,只靠枱上的蠟燭照明,好有情調呀!是晚廚師推介是燒春雞松露伴洋菌汁,連餐湯餐飲只是$108,不過想吃沙律的朋友則選了有沙律的晚餐,設定的晚餐大概有6款多,包括意粉﹑飯﹑魚類及扒,除了跟沙律,還有餐湯(可選意大利雜菜湯或忌廉湯)﹑餐飲及是日甜品(這晚是檸檬芝士蛋糕),價錢由$7X起,最後朋友選了T骨牛扒餐($128)。而我呢?也很想吃多點菜,又受另一朋友影響,很想吃窩夫,所以最後選了至愛的凱撒沙律($48)及煙肉雞蛋窩夫($58)了。由於只得我們的關係(外語人士也走了),食物很快就來了。先來的有餐湯及跟餐沙律,原來的沙律是有炸蠔的,不過朋友帶病在身,故請餐廳幫忙走蠔加菜,沙律以油醋汁伴吃,味道可以。我的凱撒沙律也來了,

由於只得我們的關係(外語人士也走了),食物很快就來了。先來的有餐湯及跟餐沙律,原來的沙律是有炸蠔的,不過朋友帶病在身,故請餐廳幫忙走蠔加菜,沙律以油醋汁伴吃,味道可以。我的凱撒沙律也來了,調味跟平常吃到的沒多大差異,不過麵包粒不脆(不新鮮),影響口感,稍為扣分。
意大利雜菜湯
凱撒沙律
跟餐沙律
湯未喝完,沙律未清,主菜卻來了!很趕呀!除了主角T骨牛扒,還有田螺焗薯及凱撒沙律伴碟,蠻豐富的,不過看得出這個T骨牛扒並不是優質貨色,朋友請我試了少許,果然,牛扒像被鬆肉粉醃久了口感欠奉,牛扒本身亦欠缺牛味,麻麻。
T骨牛扒伴田螺薯蓉
等了好一陣子,我的窩夫終於來了,事前先請店廚把雞蛋另上,又得喎!較坊間一些茶餐廳更具彈性,讚!雖然少了蛋的賣相沒那麼好看,但對不吃蛋的我來說,若蛋汁沾到窩夫後果就不堪設想,所以還是分開好了!窩夫只有牛油伴吃,而煙肉看上去不肥,只是稍為乾了一點,反而窩夫做得很好,咬下去窩夫粉調得不錯之餘,口感軟中有咬口,而且沒有凍冰冰的,跟UCC有得比,值得再吃!
煙肉煎蛋窩夫
這時差不多吃完主菜,甜品也來了,說是檸檬芝士蛋糕,我覺得更像慕絲蛋糕呢!味道還可以,只是太飽,無法把它吃完。
檸檬芝士蛋糕
其實一向覺得Panash食物OK的,不過這分店位置實在有欠方便,所以來的人不多,餐廳暗暗的,而上菜速度之快讓我們覺得好像阻人收工,有點吃得不太自在,不知這家分店能否捱得住呢!

2014-01-02
凱撒沙律
煙肉煎蛋窩夫
星期天的下午我倆本想駕駛去大坑行下食下但突然下起大雨, 途經Mikiki於是就在此落腳吧, 反正很少來這個商場。行到5點多就找東西吃, 見到有Panash Bakery & Cafe, 作為包痴的我眼前一亮, 見到仍有tea set, 也有想吃的食物就試一試。我倆叫了一個tea set及另點一份三文治配餐:1) 煙三文魚牛油果三文治 ($58) 另加 $30 配雜菜湯, 餐茶雜菜湯味道不錯, 可惜只有一小杯; 主角三文治有六小件, 煙三文魚及牛油果分量都足, 味道不過不失, 不過由於三文治包是烘底, 感覺很乾。此店是Bakery & Cafe, 可是當我問三文治有否白麵包以外的選擇, 答案是"否"的... 如此的味道及有限的選擇, 感覺失望並不夠"專業"。2) Tea set: 咖哩吉列豬扒湯烏冬 + 橙汁 ($58)這個烏冬同樣是味道不過不失, 烏冬雖不是那種"正宗"的扁烏冬, 但口感還可以, 整體質素合格。但相信不會再來下次了...

我倆叫了一個tea set及另點一份三文治配餐:

2012-08-06 504 瀏覽
這是我第二次到這餐廳,人流依然較少,食物的確有水準,意粉汁味道恰到好處,廚師推介的雞卷亦不錯,心太軟是跟餐的,沒有雪糕,卻令我這愛朱古力之人一試愛上。希望能有更多人欣賞這所食肆,多多支持呢﹗
希望能有更多人欣賞這所食肆,多多支持呢﹗
煙三文魚忌廉天使麵
黑松露飯雞卷
心太軟
煙三文魚忌廉天使麵
黑松露飯雞卷
心太軟
  • 煙三文魚忌廉天使麵、黑松露飯雞卷、心太軟
(非會員)
2012-04-29 376 瀏覽
至從哩一間商場開咗之後就多咗好多好嘢食(好唔好食見人見至)btw我今次介紹唔係咩特別既餐廳,只係一間麵包鋪(near係連鋪的cafe),因為我只係食過D麵包咋,佢D麵包都好特別,當然有一定既價錢la~我就迷上咗佢既牛角包、甜甜圈同泡芙,牛角包好脆好鬆軟,甜甜圈果甜度岩岩好又唔硬...特別推介泡芙果cream又唔太甜又打得令,食多幾果都無問題
左面係原味,右面係曲奇餅味,個人方面我比較like原味

• 泡芙
  • 牛角包
  • 甜甜圈
2012-04-14 300 瀏覽
WAHAHA~~有人請我食布甸啊係Panash 新出的焗焦糖布甸HEHE^^一打開, 上面的一層薄薄的焦糖布甸, 外貌唔多討好, 一個個小孔但入面中間的奶黃色布甸好滑好香奶味最底的焦糖醬唔可以淨食, 因為真係堅苦T.T個樽都好CUTE下," 的的識識," 食完洗乾淨, 俾左媽子如果要自己買, 成14蚊, 我就唔買了, 實在太貴
WAHAHA~~有人請我食布甸啊
係Panash 新出的焗焦糖布甸HEHE^^

但入面中間的奶黃色布甸好滑好香奶味
最底的焦糖醬唔可以淨食, 因為真係堅苦T.T

如果要自己買, 成14蚊, 我就唔買了, 實在太貴
焗焦糖布甸
2012-04-12
焗焦糖布甸
2012-03-17 249 瀏覽
本身book 定位同一家人食飯,係,佢係有叫我地準時,我地因為搵左好耐遲左5-10分鍾左右啦,點知去到佢已經將個位比左人坐,拿,你比個位人好正常,但至少應該打個電話下嗎,一間都唔算平既餐廳竟然咁無交帶實為第一個差。好啦,等左一陣,佢地叫個客人轉台,又搬室內既台黎,擾讓一輪終於有得坐,咁就緊係即刻叫野食啦!叫晒野食,一杯特飲好快就黎,家人話ok,咁都有d期待d野食啦,點知一等再等,等足成20分鍾後,另外兩杯野飲先再黎,嘩!野飲姐,使唔使耐?等多一陣其中一碟意粉黎左,係拿玻倫意粉,大家都好餓,所以覺得味道都ok!呢個時候大家都好期待野食再黎,點知一等又係30分鍾,一餐飯等野食都等足成個鍾先黎齊有d過份囉,仲有無一樣係焗既野。我叫既牛扒係四成,一切開都覺得唔太夠生,又好un。。究竟點解4成都可能整到咁??一食落口仲無奈,等左一個鍾先有既牛扒,竟然係凍既。。。--又un又凍既牛扒真係第一次食,大家樂$50既牛扒都好過呢塊$128既多多聲!至少人地夠熱丫。。又一樣無奈野係當一開始果碟拿玻倫意粉已經食晒收埋碟好耐後,無啦啦有一塊蒜容包黎左,我地就問佢咩黎架,個WAITRESS話哦跟頭先果碟意粉架,
本身book 定位同一家人食飯,

係,佢係有叫我地準時,

我地因為搵左好耐遲左5-10分鍾左右啦,

點知去到佢已經將個位比左人坐,

拿,你比個位人好正常,但至少應該打個電話下嗎,

一間都唔算平既餐廳竟然咁無交帶實為第一個差。

好啦,等左一陣,佢地叫個客人轉台,

又搬室內既台黎,

擾讓一輪終於有得坐,

咁就緊係即刻叫野食啦!

叫晒野食,一杯特飲好快就黎,家人話ok,

咁都有d期待d野食啦,

點知一等再等,等足成20分鍾後,另外兩杯野飲先再黎,

嘩!野飲姐,使唔使耐?

等多一陣其中一碟意粉黎左,

係拿玻倫意粉,大家都好餓,所以覺得味道都ok!

呢個時候大家都好期待野食再黎,

我叫既牛扒係四成,一切開都覺得唔太夠生,又好un。。

究竟點解4成都可能整到咁??

一食落口仲無奈,等左一個鍾先有既牛扒,竟然係凍既。。。--

又un又凍既牛扒真係第一次食,

大家樂$50既牛扒都好過呢塊$128既多多聲!

至少人地夠熱丫。。

又一樣無奈野係當一開始果碟拿玻倫意粉已經食晒收埋碟好耐後,

無啦啦有一塊蒜容包黎左,

我地就問佢咩黎架,

WAITRESS話哦跟頭先果碟意粉架,

我地好驚訝話下一早食晒啦wo而家先黎??

佢就係呀咁就走左= =

真係好無奈!

埋單6個人要79x,

真係無下次!!!!!

2012-03-17
15 分鐘 (堂食)
2011-11-04 241 瀏覽
晚市套餐全不合胃口, 所以散叫. 一層薯蓉一層波菜一層魚, 龍利柳普通, 但薯蓉不錯, 不是開粉的貨色, 配上蜆肉忌廉汁, 不錯. 照相角度的緣故, 飯好像很大份, 其實不是. 這個咖喱汁 ok, 說不上好吃又不算難食, 海鮮配料也很普通, 飯有少許硬. 這個質素 $68 偏貴. 雜菜有西蘭花椰菜花紅蘿蔔翠肉瓜青瓜, 每款有兩三件, 味道可以, 勝在新鮮清淡.加了 $25 要甜品和餐飲. 甜品是小小的朱古力 brownie, 普通. 咖啡則不錯.這間餐廳開在商場外的角位, 十分不起眼, 算是我見過生意最淡的 Panash, 真難想像如何營運下去.
晚市套餐全不合胃口, 所以散叫.
香煎龍利魚柳配薯蓉,莧菜,蜆肉忌廉汁 $72
日式香甜咖喱飯配海鮮 $68
蒜香炒田園雜菜 $32

2011-11-04
香煎龍利魚柳配薯蓉,莧菜,蜆肉忌廉汁 $72
蒜香炒田園雜菜 $32
2011-09-26 184 瀏覽
上星期日行新開的MIKIKI, 雖然商店未開哂, 但都幾多O野睇, 特別係一樓有間METRO BOOK, 專售兒童圖書的, 帶仔仔O黎就O岩O西了 行到樓下的PANASH, 驚見買麵包送麵包刀的宣傳單張 咁就梗係入去打個ROUND啦, 買廿蚊麵包就有把麵包刀送WOR 抵抵抵抵抵 除了咁JETSO所以要入去之外, 佢個蒜蓉包都真係好好味的, 麵包好軟熟, 仲好香蒜蓉味, 返到屋企切開再放多士爐焗一焗, 成間屋都香噴噴, 流口水啊 見有咁筍JETSO, 所以唔同大家分享又點得呢

行到樓下的PANASH, 驚見買麵包送麵包刀的宣傳單張
抵抵抵抵抵
見有咁筍JETSO, 所以唔同大家分享又點得呢
送把刀!!
2011-09-17