蟹王丼 $198賣相精緻😁令人諗起日式和風料理~打開個蓋聞到蟹粉嘅香味 配合半熟蛋醬汁送飯一流☺️有五款螃蟹🦀️例如麵包蟹 毛蟹 大閘蟹等等!仲有蟹肉蟹膏味道濃郁口感又豐富❤️餐湯係粟米湯濃郁香甜 配埋沙律菜😋雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138Neko puff得獎拿破崙 材料有澳洲芒果麻薯蕨餅同埋雪糕層😎拿破崙充滿牛油酥皮香 層次豐富 仲有好多忌廉🥰 芒果酸甜多汁 最鍾意加咗蕨餅 有啲嘢咬唔會咁寡😆底層仲有香滑嘅雪糕 成個甜品好滿足好好味😋焙茶富士山 $48茶味相對濃郁 所以甜度都會比較低 有少少苦苦地口感幼滑 攪拌均勻鮮奶同茶味更加融為一體😘店舖環境好靚 仲有好多貓貓嘅佈置裝飾 非常可愛❤️ 成個氣氛都好日式 令人有一種去咗日式和風餐廳嘅感覺!!雖然價錢比較貴 但間唔中嚟嘆個下午茶都不失為一個好選擇~~
蟹王丼 $198
賣相精緻😁令人諗起日式和風料理~
打開個蓋聞到蟹粉嘅香味 配合半熟蛋醬汁送飯一流☺️
餐湯係粟米湯濃郁香甜 配埋沙律菜😋

雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138
底層仲有香滑嘅雪糕 成個甜品好滿足好好味😋

焙茶富士山 $48

雖然價錢比較貴 但間唔中嚟嘆個下午茶都不失為一個好選擇~~
2022-03-28 12 瀏覽
今日黎到銅鑼灣比一間日系嘅cafe吸引左👀。因為呢間cafe嘅設計、裝飾同令人覺得置身係日本,佢就係pancake專門店。咁佢係主打無麩質班㦸,但因為我係lunch time嘅時候去,所以就冇試到佢地嘅pancake。我就叫左一個噴令海南雞飯。咁佢係有送埋沙律同餐湯,所以都幾抵食👍🏻。先講沙律,佢係一個芝麻醬沙律,佢嘅菜新鮮👍🏻,加埋芝麻醬令人會有開胃嘅感覺👍🏻。之後餐湯就係粟米湯,佢地煮得啱啱好👍🏻,5會太稠又5會太稀。而重點就係個海南雞飯,佢配左一個辣辣嘅咖喱汁,而且d雞好好食,好鮮嫩👍🏻。

2022-03-28 13 瀏覽
餐廳環境💓💓💓💓💓食物性價比💓💓💓💓同朋友喺銅鑼灣行街見到一間日本餐廳🎎,雖然門口🪟平平無奇,就係日式嘅拉躺式木門,但一入到去都好有驚喜🎉😍,估唔到入邊係咁靚💓嘅,打卡一流。我叫左日式叉燒飯🍛,而佢會配埋有沙律同餐湯。咁沙律就係芝麻醬🥗沙律,而餐湯就係粟米湯🌽。呢2樣野都整得5錯,d菜幾新鮮,粟米湯嘅味道同濃度都啱啱好。咁呢個日式叉燒飯🍛佢d叉燒又大而且都幾厚身,所以咬落去啖啖肉。而且佢加埋d汁,餸飯真係一流。
餐廳環境💓💓💓💓💓
食物性價比💓💓💓💓

2022-03-28 16 瀏覽
今次係為咗食甜品專程過嚟嘅,聽聞呢度嘅甜品好大份而且個環境好靚😍,所以當然要過嚟朝聖下啦。就咁睇門口就已經好有日式風格,周圍都係日本貓貓,設計每一個細節位都好有心思✨,就連水杯都係富士山既設計。咁我就叫左紫薯Mont Blanc班戟。而佢可以選擇3款5同嘅pancake,有✨原味、✨抹茶、✨朱古力。而雪糕方面可以簡✨抹茶、✨石板街、✨黑芝麻、✨焙茶、雲✨呢拿同✨粟子。我就簡左紫薯pancake同雲呢拿雪糕。算係比較classic。紫薯嘅味道真係好重✨,食落條條好彈牙,感覺好特別✨,同埋分量真係超大✨,同朋友一齊share都冇問題。

2022-03-26 24 瀏覽
打開店外嘅趟門,就好似穿越咗去京都嘅茶屋咁柔和嘅木系裝修,坐得舒服👍幾適合享受一個悠閒嘅下午茶🌀焙茶雪山班㦸 $138由焙茶忌廉、雪糕同pancake組合而成,賣相頗吸引焙茶忌廉打發到泡沫狀,入口即溶,帶有陣陣焙茶味,心機之作中間半溶嘅雪糕帶嚟流心效果,一啖食到多重口感😋 🌀 R2E2芒果班㦸 $138季節限定嘅芒果班戟,以芒果砌出一座芒果山,芒果果肉香甜juicy,高質班㦸味道亦唔錯,有蛋香,加埋滑嘟嘟嘅忌廉同雪糕,絕配埋單既時候店員仲會送上裝住糖嘅貓貓,有得影相又有得食,so sweet
打開店外嘅趟門,就好似穿越咗去京都嘅茶屋咁
柔和嘅木系裝修,坐得舒服👍幾適合享受一個悠閒嘅下午茶

🌀焙茶雪山班㦸 $138
由焙茶忌廉、雪糕同pancake組合而成,賣相頗吸引
焙茶忌廉打發到泡沫狀,入口即溶,帶有陣陣焙茶味,心機之作
中間半溶嘅雪糕帶嚟流心效果,一啖食到多重口感😋

🌀 R2E2芒果班㦸 $138
班㦸味道亦唔錯,有蛋香,加埋滑嘟嘟嘅忌廉同雪糕,絕配
📍PANCAKE專門好chill好relax的貼地日式風格小店主打無麩質PANCAKE🍯🥞用米粉取替麵粉🔺日本富士山芝士奶蓋茶系列🗻🍵🧀🗻☕️去唔到日本🇯🇵睇富士山🗻嘆住呢杯以日本富士山為題芝士奶蓋烘焙茶☕️漸變啡白色烘焙茶,打卡📸飲先另有漸變綠白色日本富士山芝士奶蓋綠茶🍵先飲頂端白色芝士奶蓋🧀再飲底層的烘焙茶再混合一起飲🔺日本楓糖洋梨班戟🍯🍬🍐🥞有好多同口味特色的pancake我都未食過用梨🍐做pancake加上香甜楓糖醬🍯so sweet頂端一個雲呢拿雪糕球配搭一堆厚實白色忌廉班戟底好似棉花咁鬆軟流晒口水🤤🔺雪糕芒果嶡餅拿破崙🥭🍦三層不同的餡料不同的層次口感有冷有熱有趣有軟每層鬆脆拿破崙酥皮之間分別配搭一堆厚實忌廉、日本嶡餅、雲呢拿雪糕🍦
📍PANCAKE專門
好chill好relax的貼地日式風格小店
主打無麩質PANCAKE🍯🥞用米粉取替麵粉

🔺日本富士山芝士奶蓋茶系列🗻🍵🧀🗻☕️
去唔到日本🇯🇵睇富士山🗻
嘆住呢杯以日本富士山為題芝士奶蓋烘焙茶☕️
漸變啡白色烘焙茶,打卡📸飲先
另有漸變綠白色日本富士山芝士奶蓋綠茶🍵

三層不同的餡料不同的層次口感
有冷有熱
有趣有軟
每層鬆脆拿破崙酥皮之間
分別配搭一堆厚實忌廉、日本嶡餅、雲呢拿雪糕🍦

2022-03-26
🧡💜💛初嘗Mont Blanc班戟🥞下午茶時候,專程嚟到銅鑼灣依間Pancake專門店食佢哋嘅cake😎每次經過呢度都會俾佢哋餐牌上嘅相吸引住,今次終於嚟食啦!💛雪糕芒果蕨餅拿破崙💛 $138依個拿破崙層次豐富,每層都有適量嘅忌廉🍼頂層有澳洲芒果,酸甜多汁🥭中間更加咗蕨餅,增添口感😍煙韌度十足!底層有香滑雪糕,口感綿密🍨酥皮嘅牛油味好香,口感酥脆鬆化🧈好好味😋💜紫薯Mont Blanc班戟💜 $148Mont Blanc其實就係蒙布朗,一層一層堆砌而成嘅蛋糕🍰充滿層次🤤紫薯Mont Blanc 甜甜蜜蜜,覆蓋住嘅係班戟同埋雪糕,嘅口味可以自由配搭🥞朱古力班戟配栗子雪糕🌰入面仲有忌廉層㗎!朱古力班戟鬆軟而濃郁,栗子雪糕細膩軟滑🍨成個甜品真係睇得又食得✨💚抹茶富士山💚 $48抹茶奶蓋濃厚醇滑,微甜不苦澀🍵攪拌後鮮奶同抹茶融為一體,入口幼滑細緻😋🤎焙茶富士山🤎 $48焙茶味道相對濃厚,甜度亦會較低😗不過咁樣更能突岀茶香!口感綿密幼滑🥛令人一試難忘!依度嘅食物都係即叫即製,所以等候時間會耐啲✨喺等嘅過程可以打隻住卡先!隨隨便便一個角落都有日系feel!記得save低個post,到時候再向講店員
🧡💜💛
初嘗Mont Blanc班戟🥞

💛雪糕芒果蕨餅拿破崙💛 $138

💜紫薯Mont Blanc班戟💜 $148

💚抹茶富士山💚 $48

🤎焙茶富士山🤎 $48
焙茶富士山

依度嘅食物都係即叫即製,所以等候時間會耐啲✨喺等嘅過程可以打隻住卡先!隨隨便便一個角落都有日系feel!記得save低個post,到時候再向講店員查詢啦🔍

📍Pancake 專門
📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖

焙茶富士山
喺銅鑼灣Donki行到攰攰地,真係好啱搵個地方坐低食個下午茶😆位於百德新街嘅Pancake Senmon主打日式Pancake,正好機會品嘗一下😋.餐廳由外到內都洋溢住京都氣息🍂,門口木門裝潢加上落地大玻璃小庭園設計🎋,令人彷彿置身於京都街頭💕內裡燈光柔和,餐具都非常精緻,啱晒同朋友下午茶鬆一鬆😆.🍴黑朱古力Mont Blanc班戟🥞💰$148以無麩質班戟為底層,配上忌廉&雪糕,外層再鋪滿以72%黑朱古力壓制出1mm黑朱古力蓉🍫外型成座山咁,好大份😂班戟、雪糕分別揀咗綠茶及焙茶味🍵入口先係香濃朱古力香味再加淡淡綠茶香氣,班戟非常軟綿,整個配搭非常之好,又唔會好甜👍🏻.🍴香燒牛小排蘑菇汁意粉🍄💰$128(套餐)呢個係輕食系列,包餐湯、沙律、主食、飲品,雖然叫輕食但其實份量都幾多🤣牛小排燒得幾香,配埋蘑菇汁更帶點蘑菇香氣,不過略嫌意粉硬咗少少🤏餐湯為日式粟米湯,香滑又濃郁👍🏻沙律更配上芝麻醬,清新又開胃😉.經過銅鑼灣,不妨試一試😚今次試咗一鹹一甜都唔錯,而且環境非常舒適,好適合同朋友行完Donki再過嚟慢慢嘆個下午茶🍵

🍴黑朱古力Mont Blanc班戟🥞
💰$148
黑朱古力Mont Blanc班戟

🍴香燒牛小排蘑菇汁意粉🍄
💰$128(套餐)
香燒牛小排蘑菇汁意粉

黑朱古力Mont Blanc班戟
香燒牛小排蘑菇汁意粉
☀️今日係休息日☀️出咗銅鑼灣食咗Pancake Senmon🥞知道呢度甜品好出名梗係要試吓喇👍🏻✨和栗Mont Blanc班戟🌰🥞栗子味好香好滑我哋仲配埋栗子雪糕🍨和栗Mont Blanc超級多簡直係一座山咁😆✨雪糕芒果蕨餅拿破崙🥭一嚟到見到咁大座真係好興奮😆每層厚厚嘅拿破崙酥皮脆卜卜得嚟加埋厚厚嘅忌廉中間仲夾咗一層凍冰冰嘅雪糕真係好滿足❤️飲品我哋分別叫咗焙茶富士山☕️🗻抹茶富士山🍵🗻兩杯飲品嘅造型真係100分💯打卡一流😊而且味道都非常唔錯✨呢度除咗蛋糕甜品之外仲有唔少輕食推介下次再嚟試吓先😉✨Pancake 專門 (銅鑼灣)📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
☀️今日係休息日☀️

打卡一流😊
而且味道都非常唔錯✨

呢度除咗蛋糕甜品之外仲有唔少輕食推介
下次再嚟試吓先😉

✨Pancake 專門 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
2022-03-21 28 瀏覽
係銅鑼灣經過見到呢間餐廳充滿日式感覺,而且睇睇個menu見到pancake有好多不同款式好特別,感覺好好味,就入左去試試R2E2芒果班戟🥭$138All Day Breakfast🥞$118焙茶富士山🍵$48睇左左個menu一陣,見到有個好吸引,就立即order左,佢就係季節限定兼有世界頂級芒果大賞既R2E2芒果班戟呢個R2E2芒果班戟就睇外表已到見到有好重磅既芒果,非常大舊,食落口簡直甜度爆登,而且好juicy,配埋鮮忌廉食一流,我覺得pancake頓時變左配角另外就叫左一個All Day Breakfast,包括有pancake、腸仔、焗菇、薯餅、番茄、番茄豆、溫泉蛋及沙律,食材非常豐富Pancake 外層微脆而內裏口感鬆軟,最有驚喜既係番茄,表面有一層脆糖,令番茄食落口唔會有酸酸既味道焙茶富士山黎到黎店員好有善咁提我先飲左上面個層焙茶奶蓋,之後再飲奶焙茶奶蓋味道非常香濃,上面仲灑有少少焙茶粉,甜得後唔會膩

R2E2芒果班戟🥭$138
All Day Breakfast🥞$118
焙茶富士山🍵$48

焙茶奶蓋味道非常香濃,上面仲灑有少少焙茶粉,甜得後唔會膩
2022-03-21 107 瀏覽
又到開心時間,食甜品啦🤗呢間舖頭喺鬧市中一啲都唔起眼,但一打開門入到去充滿和風嘅裝修,好似置身於日本咁💯我點左一份即製·即食的雪糕🍦芒果🥭蕨餅拿破崙🍰超級正👍🏻芒果夠晒香甜,每一層拿破崙非常鬆脆,雲呢拿味雪糕入邊有一粒粒嘅雲呢拿籽,好香啊😋一份夠兩個人開心share ,每一啖都好滿足,好味既甜品的確可以令人心情愉悅🤩飲品揀咗焙茶富士山同雪波茶焙茶富士山係焙茶奶蓋打400次在加鮮奶,佢有飲用小貼士,先是一啖焙茶奶蓋,品嚐佢香濃嘅茶味,再將佢同鮮奶攪勻,就可以品嚐到柔滑細緻嘅口感💯雪波茶都好驚喜😎有少少麥香同咖啡味,飲後有回甘,食完甜品之後最佳嘅搭配!

飲品揀咗焙茶富士山同雪波茶

2022-03-21 13 瀏覽
-Purple Sweet Potato Mont Blanc PancakeAm surprised how light in general the texture isThe sweet potato is sliced into grey thin stripes so a mouthful of it feels less heavy and clingy to the teethYou can feel An airy and puffiness feeling insteadI picked the mocha ice cream and pancakeWhich is a little bit bitter but balanced really well with the sweet potatoVery igable as well-Japan Mixed Cheese PancakeSmells really good when servedAm amazed how balanced it is with the sweet pancakeIt’s not in
Very igable as well

-Japan Mixed Cheese Pancake
It’s not in huge portion but good enough for ladies
You won’t feel hungry at all after swallowing the whole pancake!
2022-03-19 23 瀏覽
出面好似平平無奇,但入到去好靚,非常日系⛩,每個位置都好靚,就連一杯水都好有心思,富士山杯連埋杯墊,望落去就是萬花筒咁,真係要讚👍🏻千祈唔好以為pancake專門店就剩係得pancake可以食,仲有烏冬、拿破崙、All Day Breakfast 等等..😋雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138即叫即製即食🤣,第一次食拿破崙配有雪糕,而佢嘅雲呢拿雪糕係真雲呢拿,係有黑色一點點嘅雲呢拿籽架😆每層都好酥脆,仲有好清甜既芒果味🥭,因為入邊仲有麻糬,所以咬落好有口感,好滿足🤤雪波茶 $38因為佢個名好得意,所以叫咗嚟試吓,其實係咩味既呢?Wow 🤩 入口好清既麥味,又有好輕微嘅咖啡味… 當然係冇咖啡因同冇咖啡成份啦,但就越飲越好飲,有小小回甘味,細細杯好似品茶咁😆焙茶富士山 🗻 $48好好飲,綿密細滑,好有奶蓋Feel💯💯💯 焙茶味香濃,真係好正🍵🌈食飽飽之後,店員仲會攞住大口貓貓嚟,比你隨便攞糖食添🍬

雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138

雪波茶 $38
因為佢個名好得意,所以叫咗嚟試吓,其實係咩味既呢?

焙茶富士山 🗻 $48

🌈食飽飽之後,店員仲會攞住大口貓貓嚟,比你隨便攞糖食添🍬
  • 焙茶富士山
  • 雪波茶
  • 雪糕芒果蕨餅拿破崙
2022-03-18 34 瀏覽
之前路過百德新街見到呢間日式餐廳,望到入面好日本呀😍!今次有機會入去一試喇🥰由日式木門到店內裝潢都好有京都嘅感覺,主打日系甜品🍮同茶飲🍵,仲有丼飯、烏冬等主食,餐點同餐具同樣精緻。👧🏻Caca今次食乜嘢?#牛肉丼 ($128)-套餐包括餐湯、湯律,牛肉帶少少油脂同醬油日本米一齊食,啖啖滋味。#芒果拿破崙 ($138)-三層厚厚酥餅夾住香滑忌廉,低糖不太甜,中層有「小蕨餅」,係全個拿破崙嘅亮點✨,呢一口蕨餅令人有重回京都嘅感覺呀🥰#雪波茶 ($38)-用冰水浸住茶壺令茶保持冰涼而唔會被冰溝淡,一小杯咁飲,紅茶味道中帶點🌱仙草味。#黑糖紅棗薑茶 ($42)-暖暖薑茶驅驅寒氣,黑糖甜度剛好。💡食後感:食物味道不太濃,好符合健康口味嘅朋友仔。

👧🏻Caca今次食乜嘢?

💡食後感:
食物味道不太濃,好符合健康口味嘅朋友仔。
牛肉丼
芒果拿破崙
黑糖紅棗薑茶
2022-03-17
牛肉丼
芒果拿破崙
黑糖紅棗薑茶
2022-03-17 22 瀏覽
今天收早, 所以和朋友去食了好料! 這間pancake 餐廳,不單有pancake , 還有主食和拿破倫。 我主食就選了一份五王蟹粉烏冬, 食物一上桌, 好精美的擺設, 非常吸精, 蟹粉雖然看上去不多, 但足夠拌這份烏冬。 香水那瓶是花雕酒, 另外一碟是陳醋。 起初覺得這兩份配料好像和烏冬不搭! 但原來是加了兩樣下去,味道更加歸上添花[]而且烏冬口感好彈牙! 而pancake 就是黑mocha 口味, 上面還有一球朱古力的雪糕🍦。 pancake 裏面有粟米片和杏仁片,這pancake是厚的, 但同時又很鬆軟, 十分推薦! 大家一定要叫pancake
今天收早, 所以和朋友去食了好料!
]而且烏冬口感好彈牙!

2022-03-17
下午茶