2016-02-11 2463 瀏覽
晏晝嘆完咖啡夜晚再約埋舊同事食個飯難得大家都off~晚飯時間,樓上當眼處所有日本野都要排起碼1hr,但聽日返早所以想快d食野行左落最低個層睇下先門口有點低調,menu有8個dishes, 好耐無食Ravioli就去揾位坐低我地揀左坐高枱每張枱都有好多本print得好靚嘅menu裡面show哂所有cake, salad, pasta, pizza, drinks但無寫價錢,因為喺哂食物bar度 今晚以輕食為主我嗌左Mushroom Ravioli 白汁好濃稠,勁多大粒細粒蘑菇粒好似飲緊忌廉濃湯Ravioli都幾大件,但皮略為厚但勝左足料,每粒咬落都係菇&sauceSalad 我揀左3隻salad藜麥salad+雞肉salad+Pasta藜麥係好興嘅健康食材,唔係太多地方有整因為平時好難買之餘仲要頗貴但li度用一個勁親民嘅價錢就吃到就算唔知藜麥係咩黎都俾個顏色&粒粒提子乾吸引左Salad嘅去貨速度好快,所以d菜非常新鮮挺身爽口當時個salad dressing係居功至偉的鐘意個碟放salad前用左小小火箭菜承住一次揀3款,滿足哂我咩都想食啲嘅願望!原本唸住點都整杯野
晏晝嘆完咖啡

夜晚再約埋舊同事食個飯

難得大家都off~

晚飯時間,樓上當眼處所有日本野都要排起碼1hr,

但聽日返早所以想快d食野

行左落最低個層睇下先

就去揾位坐低

我地揀左坐高枱

每張枱都有好多本print得好靚嘅menu

但無寫價錢,因為喺哂食物bar度

今晚以輕食為主

我嗌左Mushroom Ravioli
Traditional mushroom&Thyme Ravioli

白汁好濃稠,勁多大粒細粒蘑菇粒

好似飲緊忌廉濃湯

Ravioli都幾大件,但皮略為厚

但勝左足料,每粒咬落都係菇&sauce

Salad
自選3樣salad

我揀左3隻salad

藜麥salad+雞肉salad+Pasta

藜麥係好興嘅健康食材,唔係太多地方有整

因為平時好難買之餘仲要頗貴

但li度用一個勁親民嘅價錢就吃到

就算唔知藜麥係咩黎

都俾個顏色&粒粒提子乾吸引左

Salad嘅去貨速度好快,

所以d菜非常新鮮挺身爽口

當時個salad dressing係居功至偉的

鐘意個碟放salad前用左小小火箭菜承住

一次揀3款,滿足哂我咩都想食啲嘅願望!

原本唸住點都整杯野飲就是但飲熱朱古力

但係salad bar個staff好好,佢問我加5加$20要個湯

我心唸,我就係想飲湯!

嗌左2個dishes,啱啱好加2個湯一人一個
忌廉湯

用熱飲紙杯裝住嘅湯

其實都幾貼心

如果齋用碗裝會好快凍哂

一開蓋,嘩!香草忌廉湯(我作嘅名)

粒粒香草,應該有打爛嘅菜喺當中

同忌廉湯滾埋,熱辣辣,正!

事後才知,咁多好評,唔係浪得虛名。
2016-02-10
自選3樣salad
忌廉湯
  • 沙律
2016-02-04 2370 瀏覽
住葵芳既我,點可以唔黎試葵芳出名既法式餐廳 入到去環境舒服,裝修有特式,一入門口就見到好多好靚既蛋糕,餐廳入面坐位較小, 但可能因為禁所以特別舒服寧靜 三文魚凱撤沙律加埋d芝士,好FRESH, 但感覺如果可以多D酱汁會更好味 d麵包賣相雖然唔係禁吸引, 但個包係烤到脆身再加半溶既芝士,簡單又好食 今次食得太飽,下次黎一定要試埋甜品
住葵芳既我,點可以唔黎試葵芳出名既法式餐廳

今次食得太飽,下次黎一定要試埋甜品
2016-01-16 2463 瀏覽
每次行過這裏,都被它多款及外表漂亮的蛋糕吸引,今天終於有機會一嚐.今日同四個友人一起品嚐了多款甜品及食物 這裏是自助形式,坐位亦不是太多,但環境總算乾淨及舒服,食完了多款甜品後,還未夠,下次一定再試其他的款式。
Large Salad Box 400g
Chicken Tikka
All for Red, Vanilla & Lemon, Pistache et Cerise, Chocolate Cube
題外話/補充資料: 因是第一次惠顧,不知道是怎樣購買食品,問職員,職員的態度不是太好,需要改善。
2016-01-16
  • Chocoalate Cube
  • Vanilla & Lemon
  • Large Salad Box
2016-01-12 2471 瀏覽
如題 unexpected 高質素。呢度既食物就連最簡單既mushroom soup 都讚不絕口。同外面既大西餐廳有得比。呢個bakery coffee shop(?)雖然外表同一d普通中等coffee shop冇乜分別,同埋因為佢位於商場入面,個鋪位又比較細,環境氣氛不如其他地方。但食物質素方面真係拍得住。我同朋友叫左個Caesar Salad with French Ham, 味道十分之好 要強烈推介。而且portion都幾大。另外再叫左Salad Box, 都係好好食。相入面都叫到佢裡面有sweet potato, pasta, salad, tomato cheese 等等,味道各方面都好配合。所以呢個都推薦。我記得salad box都有幾個選擇不過我深信佢其他款色都會好唔錯然後因為我同朋友都覺得我地叫既野都係salad 冷盤, 所以叫番一個熱食既肉黎試下。其實呢個Pork Shank係餐廳既waiter介紹既。其實呢個pork shank比我既感覺係... 好特別,特別到我唔係好識的形容。我會覺得呢個味道都幾難會係外面其他餐廳搵到。所以如果有興趣既朋友可以不防試下。但事關我同
如題 unexpected 高質素。
Mushroom soup

Caesar Salad with French Ham
Large Salad Box
然後因為我同朋友都覺得我地叫既野都係salad 冷盤, 所以叫番一個熱食既肉黎試下。其實呢個Pork Shank係餐廳既waiter介紹既。其實呢個pork shank比我既感覺係... 好特別,特別到我唔係好識的形容。我會覺得呢個味道都幾難會係外面其他餐廳搵到。所以如果有興趣既朋友可以不防試下。但事關我同我朋友可以個食慾比一開始既salad削弱左,所以我地都食唔哂呢盤野。
BBQ Baby Pork Shank
最後就係甜品既時間不過我真係好後悔,其實我應該要主攻甜點部
,結果花多眼亂既甜品我淨係食左creme brulee 同 一個jasmine (?) cake.
Creme Brulee
Jasmine & Cassis cake
Creme brulee 十分高水準,一定要食。另外呢個jasmine cake都係由waiter(s)介紹既。雖然外表好似會好甜好漏咁樣,但食落去都幾清新!!! 不過事關我都唔係太頂得住甜味lol 所以最後食啖都係有d漏 haha 不過係幾好味的。

想多講一句,呢間餐廳d waiter(s)都十分helpful同埋好有心機咁樣同我地揀我地想食既野!!!! 真係超好,每當我一行到埋去個counter 既時候,就會有人問我想食d咩就開始介紹比我。好好,好感動lol (唔個感動d咩 *笑喊* loll so far, 呢間野冇一樣野食係冇驚喜! 極讚!
2015-09-03
Mushroom soup
BBQ Baby Pork Shank
Creme Brulee
Jasmine & Cassis cake
  • Creme brulee
2015-12-30 2320 瀏覽
      不少朋友試過這家的甜品都說不錯,我自己一進門也被一件件精緻的甜品弄得眼花撩亂,可惜晚餐時段我和朋友都不太餓,又不想連累她和我甜品當主食,這次惟有乖乖地先試兩款鹹食。Slow Cooked Beef 慢煮牛小排熱鍋($122)      小鍋內的濃郁醬汁上來時還冒著小泡,冬日看著也覺得暖和。記憶中「慢煮」的肉類都比較軟嫩,但這巴掌大的牛肉比較有嚼勁,但又剛剛好未到「韌」的程度,個人很喜歡這種口感。配備的麥包口感鬆化,卻不會有種霉爛的感覺,中間核桃仁疏落有緻,就這樣也蠻好吃。放上一片小牛肉和醬汁,個人覺得與其說是法國菜,反而比較像北歐菜系,但無論如何也是很好吃的。Four Seasons四季薄餅 ($98)      材料主要有莎樂美腸﹑雞肉、番茄和大量的火箭菜。薄餅厚度介乎pizza hut的厚批和常見的薄批之間,如此尷尬的厚度卻沒有想像中的厚實質感,微脆。莎樂美腸一向油腴,多吃會膩,但如果份量控制在一兩片之內,意式香腸的鹹脂香配合烤得恰到好處的雞肉,味道還不錯。Cappuccino泡沫咖啡 ($20)      跟餐優惠價$20就有一杯水準不俗的咖啡,款式選擇不多,實在沒興

Four Seasons四季薄餅 ($98)

Cappuccino泡沫咖啡 ($20)
      跟餐優惠價$20就有一杯水準不俗的咖啡,款式選擇不多,實在沒興趣喝下一大杯牛奶,所以點了咖啡比例稍高一點的泡沫咖啡。espresso的味道很突出,我猜是焙培程度比較高的豆子,酸味比較淡,入口味道強烈,算不上很多層次。我反而比較欣常隨咖啡送上的蛋白餅,打起的蛋白加上大量南瓜籽烤製而成,薄薄一片,香脆微甜,和味道濃烈的咖啡很般配。雖然這次吃不到聞名遐邇的甜品,但簡簡單單以咖啡作結也不錯,期望下次再來!
2015-12-27
  • Slow Cooked Beef慢煮牛小排熱鍋
  • Four Seasons 四季薄餅
  • Cappuccino泡沫咖啡
2015-12-29 1912 瀏覽
呢間野咁出名,去葵芳而又想食件高質素蛋糕,非佢莫屬!今天聖誕節,要食d甜野高興下,有聖誕樹造型既Gateau de Noel,last two 啦!即員,但原來係朱古力柑桔味但是回家後試試……都好好味,朱古力濃郁,有丁點黑朱古力的苦澀,不甜,而中間的柑桔味淡淡的,不錯啦~外型加左好多分
外賣自取
閒時去low 個tea!Passion 的下午茶set 定價$62,可以自選任何一款法式西餅或陶盆甜品,跟一杯熱咖啡類飲品或特選茗茶;輕輕鬆鬆食件cake,嘆杯咖啡,tea set 也不錯。朱古力開心果餅 La Boule Chocolate Pistache (單價$41)圓圓的朱古力球內有一半朱古力蓉、一半開心果蓉,甜度頗高,朱古力味香濃;也許是朱味太香濃,感覺開心果味偏淡、未能突出,且(個人味覺而言)總是吃到點點杏霜味。店家稱開心果蓉部份全是用上開心果nuts製作而成、沒夾其他的nuts,可能是小妹太討厭杏霜味了,那突出來的果香味主觀聯想為杏味吧!XD若單以朱古力味蛋糕而言,確是美味!!那開心果的味道需要再加強一點、濃郁一點才算貼名哦。伯爵茶梨子餅 Earl Grey & Pear (單價$41)蛋糕頂置有半圓球的梨味果凍,蛋糕餡為朱古力mousse 夾有一層梨味果凍;果凍口感軟滑不實,啖啖梨香、不偏甜、梨果味天然不造作;而朱古力mousse 實為伯爵茶味的朱古力慕絲,mousse 軟滑,雖朱古力本身為濃味之食,但那mousse 啖啖皆吃得出伯爵茶濃香,那獨特的伯爵茶香並沒被可可
閒時去low 個tea!

伯爵茶梨子餅 Earl Grey & Pear
伯爵茶梨子餅 Earl Grey & Pear

蛋糕頂置有半圓球的梨味果凍,蛋糕餡為朱古力mousse 夾有一層梨味果凍;果凍口感軟滑不實,啖啖梨香、不偏甜、梨果味天然不造作;而朱古力mousse 實為伯爵茶味的朱古力慕絲,mousse 軟滑,雖朱古力本身為濃味之食,但那mousse 啖啖皆吃得出伯爵茶濃香,那獨特的伯爵茶香並沒被可可味蓋過,反倒兩隻味意外地協調, 相輔相成下味道更突出!
而那清淡的梨子果凍既增整體的層次感、口感,亦正好中和mousse 的膩感及其較濃的香味;美味之作!!
焗朱古力芝士餅 Marble Cheese Cake
焗朱古力芝士餅 Marble Cheese Cake
焗朱古力芝士餅 Marble Cheese Cake (單價$39)

Marble cheese cake 原是將朱古力糊隨意混入芝士蛋糕糊內,營造雲石般賣相的芝士蛋糕。店家的marble cheesecake 表層以朱古力漿拉花,營造雲石面層的賣相;而蛋糕內裡則變裝為芝士蛋糕中央夾有一層半流質的朱古力漿;說真的,那層朱古力漿甚美味,可可味濃、口味滑溜、甜度適中,作為朱古力腔,簡直想單單吃光整個朱古力漿餡!
Cheesecake 為中度至微硬度的質感,淡香而不"蘇"的芝士味與甜甜的朱古力餡猶如一凹一凸,濃淡味相夾、咸甜味並重,兩者(芝士味與朱古力味)皆沒搶味;且cheesecake 口感亦不粗糙,有水準之作!
榛子朱古力餅 Noisette
榛子朱古力餅 Noisette
榛子朱古力餅 Noisette (單價$39)

除蕉朱外,個人對榛子朱古力亦是有情意結的,甚為喜愛含榛子蓉的朱古力蛋糕。
Noisette 餡內主要為榛子蓉、朱古力蛋糕及焦糖;而蛋糕外層亦蓋有焦糖漿,整體為頗甜口味的蛋糕。蛋糕頂置有三粒榛子,既貼(蛋糕)名,亦增口感;但略嫌蛋糕整體榛子味不夠濃,焦糖的甜香略蓋去榛味。榛子蓉控會感失望呢…
Chocolate Chaud ''Passion''
Chocolate Chaud ''Passion''
Chocolate Chaud "Passion" $33

特特特濃之熱飲朱古力,可謂是朱古力中的espresso。
份量約為1.5shots espresso 滿的朱古力,用上illy 的espresso 杯盛著,飲品面層還放有一朱古力薄片,靜靜的待著、靜靜的受熱、慢慢地溶化、慢慢地下沉…
整杯朱古力,可可度高,朱古力味濃郁非常,既此為半杰身半liquid 狀的朱古力漿飲料,口感厚實、掛杯掛嘴;甜度適中,可可味香濃不苦澀,朱古力迷之大愛吧!
此特濃朱古力飲品還伴有一raspberry,可以幫助消膩消膩。
Cappuccino
Cappuccino (單價$36,跟下午茶餐 $62)

熱泡沫咖啡附有一脆餅乾片,該餅乾含開心果,口感脆而不硬,nut粒令脆脆的口感增強,伴咖啡喝挺夾!
飲Cappuccino 很易肚痛的我,只能淺嚐淺嚐一下,咖啡與奶泡沫比例不錯,味道對辦,濃啡中同時喝入奶香泡沫,但略嫌泡沫打得微挺身。
Jing Jasmine Sliver Needle
Jing Jasmine Sliver Needle
Jing Jasmine Sliver Needle (單價 $28,跟下午茶餐 $62)

店家選用英國品牌Jing的茶包,因好奇未曾見過此英國品牌,故其中一份tea set 的飲品選了其茉莉花茶包。
三角錐形的薄絲網茶包,讓茶葉有多一點的空間滾動滾動滲出茶香;茉莉花茶向來清淡幽香,淡得來亦能啖出花香味,但此品牌的茉莉花茶過於偏淡,略為淡而無味。
蘋果撻 Tart aux Pommes
蘋果撻 Tart aux Pommes
蘋果撻 Tart aux Pommes $26

向來甚鍾情此店的洋梨撻,是日遇上首次見到的蘋果撻 (也許灣仔店太旺太搶手,未曾成功於灣仔店遇上它),心癢癢決定一試!
一向覺得Passion 的baking food 水準不錯,這個蘋果撻的撻皮厚度適中、撻底不會軟腍腍,微微的酥皮增添口感的同時,不致邊吃邊脫下很多碎皮;撻中央舖上一片片薄片蘋果焗製,沒加上任何肉桂粉或豆寇粉調味,簡單的以蘋果自身的果香、甜味作主,味道簡單香甜,不錯之作。
  • 焗朱古力芝士餅
  • 伯爵茶梨子餅
  • Chocolate Chaud
2015-12-20 1403 瀏覽
「Passion by Gerard Dubois」名字很長及有點不懂得發音, 但在「開飯」的葵芳區內的排名位於頭三名, 今天終於有機會試試!這個星期日的下午,座無虛席,座位數量不算太多,等了一會終於有位了。餐廳是自助的形式,顧客自己找位置,然後到收銀處點餐,職員隨後會將食物送上。食物的選擇是多不勝數!有熱食,有凍食,有蛋糕,沙律,酥餅,甜品.....等等。最後點了這些:草莓酥($23):價錢十分相宜,份量不算大件,但小食多滋味!草莓酥的底部同頂部都是酥皮的部份,以士多啤梨承托著。士多啤梨不會太酸,內裡黃色的部份是吉士醬,味道甜甜的,跟酥皮這個配搭頗新鮮。朱古力開心果餅($41):球形的朱古力外面實在很吸引!表面圓滑閃亮,是一層薄薄的朱古力醬包住白朱古力慕絲,慕絲質感十分幼滑,而中心則是開心果蓉,帶有淡淡果仁的香味。球形的下層是朱古力脆脆,好有咬口。整個甜品的口感十分有層次,外面及味道還不錯!烤雜菜芝士蛋餅($32):除了甜點,還點了一款咸點。這個是蛋餅,份量都頗多,幾飽肚的。蛋味不算重,混合了雜菜,蘑姑及蕃茄。最面層是一層烤芝士,而最底層是一層薄薄的餅底,味道都不錯,十分足料。凍朱古
最後點了這些:
草莓酥
朱古力開心果餅
烤雜菜芝士蛋餅
凍朱古力($46):味道是朱古力粉沖出來的,感覺朱古力粉太多,質感不太幼滑,味道太濃,最後加了一些糖水,味道才正常了少許。
臨近聖誕,這裡雖沒有聖誕私裝飾,卻很有聖誕感覺,木屋的設計,佈置有點古舊,是很有感覺的設計。
2015-12-13
下午茶
草莓酥
朱古力開心果餅
烤雜菜芝士蛋餅
2015-12-15 1552 瀏覽
今日星期六,難得不用上班。起床的時候,已經差不多兩點了,於是就到屋企附近的商場醫肚。找到話間是沒有負評的,於是就決定試試!點了一個細的沙律,配料是自選的,都有很多選擇。最後我點了薯仔,通粉。細的沙律份量有250克,$43的價錢,尚算可以接受的。沙律醬味道不錯,不會太酸。薯仔是細細粒,連埋薯皮的,但又不會太硬。通粉是大粒的貝殼粉,整粒吸收了沙律醬,很入味!飲品點了凍朱古力($46),份量都算大杯,味道有點太濃,有點苦,於是問店員加了糖水,加入後味道不錯!
凍朱古力
2015-12-05
下午茶
2015-11-24 1885 瀏覽
同友人去到葵芳行街, 之後行經呢間法式Cafe見到門面幾靚就入左去。間鋪頭成個感覺好chill, 裝修都幾有外國feel! 仲有幅掛飾在店內, 好靚。首先叫左個法國火腿凱撒沙律同埋一個自選大沙律(400Gram)做前菜。呢個法國火腿凱撒沙律($47)本身是一個膠盒放在雪櫃入面, 我同朋友都諗住佢會就咁拎出黎比我地。 點知佢會轉碟鋪番靚靚仔仔先拎過黎, 成件事即刻加晒分!!!  啲菜算新鮮而且火腿配芝士嘅味道好夾, 唔錯!呢個是自選大沙律(400Gram)($61), 最多可以揀4款, 我地就揀左蜜餞南瓜意粉, 蔬菜伊甸園同埋水牛芝士蕃茄三樣, 呢幾樣前菜相比起個凱撒沙律就叫做正正常常啦, 因為個凱撒沙律真是幾好食。燒烤豬仔脾($112), 豬脾燒完再炆, 炆到好冧, 啲肉基本輕輕用刀叉整一整已經分得開, 唔會太難食用。味道方面都幾好, 蕃茄蘿蔔湯底嘅味入晒落豬脾到, 不過有少少偏濃。用"伴盆"上嘅麥包點住黎食都可以中和番偏濃嘅味道, 唔錯!最後跟個Main Course加錢試埋個蘑菇湯($20)。 一入口有好濃蘑菇味, 唔是味精果隻濃, 而真是用大量蘑菇煲出黎嘅味道, 好清新! 好
仲有幅掛飾在店內, 好靚。
法國火腿凱撒沙律
 啲菜算新鮮而且火腿配芝士嘅味道好夾, 唔錯!
自選大沙律(400Gram)
自選大沙律(400Gram)
燒烤豬仔脾
蘑菇湯
最後跟個Main Course加錢試埋個蘑菇湯($20)。 一入口有好濃蘑菇味, 唔是味精果隻濃, 而真是用大量蘑菇煲出黎嘅味道, 好清新! 好好飲!
2015-09-03
燒烤豬仔脾
蘑菇湯
2015-11-23 1625 瀏覽
和朋友去葵芳行街 偶然見到呢間新開的餐廳 有我好鐘意食的沙律 即刻揀左晚餐的地點。店面比較小 枱的數量唔算多 坐得唔算好舒服。但勝在食物搭救。沙律有六至八款 六十幾蚊可以揀四款 個人特別喜好coucous 好好食 有淡淡咖哩香味。紅菜頭沙律 不是人人鐘意 但呢間處理得幾好 甜甜地 又加了柑 分散了紅菜頭的獨特味道。雞肉貝殼粉沙律 好creamy 正。另外揀左的水牛芝士蕃茄沙律 味道都不錯 芝士口感幾好。巴拿馬火腿火箭菜pizza 幾好。火腿有淡淡咸香 pizza底做得幾香脆。至於紅酒炆雞 就確實普通 雞炆得過淋。另外 仲有好多種類的面包三文治 賣相好吸引 不過實在食唔到咁多 下次一定要再去試下!
至於紅酒炆雞 就確實普通 雞炆得過淋。
2015-11-22 1892 瀏覽
許多時候都會經過Passion,灣仔的、尖沙咀的、葵芳的,不過每次都因為人太多而沒有去試,今日外出工作,終於可以逮到機會試試。第一次來,只見這兒真的有很多款式的麵包,小麥製,混了些穀類在內,感覺非常健康,是外國人喜歡的口味。這兒的點餐方法有點兒混亂,食品是在後面先點餐,飲品卻是在收銀處下單,之後店員會把取餐呼叫器及收據交給客人,待呼叫器閃紅燈,客人便可在收銀處取餐。不過,其他地方的一般做法都是一張收據配一個呼叫器,這裡卻派了三個,好處是先做起的餐飲可以先取,邊飲邊等其他的,不用攤在一邊放涼,但客人就要走幾趟了。今餐印象最深的是這兒的熱朱古力,一杯$34,絕對超值。它的表面沒有華麗的拉花,只是像tiramisu一樣灑滿了可可粉。呷一口,香滑而且有質感,可可味更濃得化不開,沒有死甜,也不會帶酸澀。隨着時間,質感會變得更濃厚。表面的可可粉放着不攪拌的話,可可脂會凝成像Brownie餅皮的一層,千變萬化的層次,令人覺得非常過癮,是目前在香港眾多cafe中最能令我感動的一杯。

Hot chocolate
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.* Instagram | ig_four_month Facebook | 四月出走 Fourmonth away 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*
2015-11-17
2015-11-18 1602 瀏覽
今日同frd去朗豪芳睇戲 見到喺度開左新開既passion分店 . 上次食葵芳分店試左佢地既煲仔菜, 今次就試下pizza意粉類。食店以法國快餐為主 高枱櫈偏多,。客人流都高 同快。 我同朋友點左一個牛肉千層麵, 麵身好厚由於幾塊闊而扁既麵痴埋一齊睇落好似一舊麵團甘 咬落去口感煙un, 上面鋪滿濃味既肉醬, 仲有好香既碎牛肉粒, 上面以rocket菜做配菜 味道唔c錯pizza點左four season , pizza大慨係中size有6 塊 厚度適中, 焊到有少脆黑邊恰到好處, 上面有煙三文魚 煙肉, 雞肉碎同菜, 配搭得宜。 而且份量足料 , 一個人未必食得哂。 飲品方面點左樽裝藍莓白茶, 制作精美既玻璃樽入面有 淡色既白茶 有好香既藍莓味 , 清清地適合同濃味既食物一齊食另外點左個粟子蛋糕, 出面好香軟身既粟子容 入面有香滑既chesse cake, 剛剛中和番過甜既粟子容 下面亦有lemon容既tart墊底 十分特別 !雪糕點左熱情果味 食得出係以新鮮熱情果制作既雪糕 夠清新可口, 下面以甜餅乾做底 餅乾甜度適中口感香脆 !
食店以法國快餐為主 高枱櫈偏多,。客人流都高 同快。

我同朋友點左一個

2015-11-17
2015-11-17 1108 瀏覽
行街行到累 見到新開呢間店 有甜品 決定入去坐低休息下。甜品種類選擇都幾多。蘋果金寶 蘋果酸酸甜甜 脆脆面好香。焦糖燉蛋 有蛋香味 夠曬滑。總括來說 都幾有水準。配搭一杯伯爵茶和咖啡 都是下午茶不錯的地方😋
行街行到累 見到新開呢間店 有甜品 決定入去坐低休息下。
甜品種類選擇都幾多。
蘋果金寶 蘋果酸酸甜甜 脆脆面好香。
焦糖燉蛋 有蛋香味 夠曬滑。
總括來說 都幾有水準。
配搭一杯伯爵茶和咖啡 都是下午茶不錯的地方😋
2015-10-20 2838 瀏覽
今日約左個舊同事食lunch, 我地都有一排無見囉, 同事介紹左葵芳一間西餐廳叫PASSION, 係Openrice見到以為主要食D飽餅pastry等, 不過黎到原來都唔止Bakery products架喎, 佢仲有小鍋類菜式, 有羊肉牛肉等不同選擇, 仲有Pizza等熱食, 個樣好似好吸引. 我一入黎仲比佢既西餅櫃深深吸引住, 真係好想食啊~~ 見到咁靚既西餅我當然會留肚啦! 餐廳坐得舒服, 唔望出面以為自己置身歐州小鎮, 就連外國人都有黎幫襯我舊同事知我唔鍾意食薯仔沙律, 所以就叫左個鮮果沙律再配一個蘑菇湯, 鮮果沙律好粒粒果肉新鮮, 蘑菇湯啖啖都係蘑菇肉, 正呀!再叫左個法式鄉村熱牛肉鍋, 牛肉好腍, 好好味呀! 再用D汁黎點包, 好正呀, 個汁有好濃郁既牛肉味, 好RICH, 似炆左好耐咁, 得!我地梗留返肚食甜品啦, 我地揀左個PASSION FRUIT CAKE, 好樣好得意, 製作精美, 雖然$41個好似都幾貴, 但製作呢D西餅需時, 真係好花心思同功夫架, 我之前學整過, 製作過程繁復, 所以大部份都係人工錢.當我一切落去, WOW! 有唔同既層次, 再一啖咬落去, W

PASSION FRUIT CAKE
當我一切落去, WOW! 有唔同既層次, 再一啖咬落去, WOW! 熱情果味再加上BERRIES味, 清新可口又開胃, 再食多一個都仲得呀, 個底仲有朱古力脆脆, $41係REASONABLE PRICE, 好好食呀! 我會再黎架! 多謝舊同事好介紹.
2015-10-12
PASSION FRUIT CAKE