月頭媽咪生日, 因為佢鍾意金色, 一路係市面上搵左好多金色既蛋糕 發覺真係.......... 無咩選擇🤣 結果比我係 Pâtisserie Tony Wong 見到呢個超級華麗既蛋糕, 而且上網睇過都2唔小好評。雖然玫瑰花蛋糕已經係好多年前有過一陣熱潮, 不過見到呢個咁金既顏色我都係毫無懸念咁選擇左佢。佢有好多款顏色, 同SIZE, 唔同人數/ 場合都岩! 而且有幾款Flavour可以簡, 有芒果, 朱古力, 栗子, 士多啤梨同雜果。因為全家都鍾意食芒果 我就選擇左芒果。 毫不意外, 媽咪見到蛋糕超驚喜, 好開心😊🎉 而且蛋糕唔只得個樣, 味道好好, 好重芒果味 (唔係假個隻果汁味)。溫馨提示: 花瓣係用白朱古力做, 影左一陣相就開始溶~ 大家要把握影相時間啊❤️
玫瑰花蛋糕

2022-10-01
慶祝紀念
生日
玫瑰花蛋糕
Tea
2022-10-07 936 瀏覽
平時食tony wong 食cake 多,今次肚餓想食咸野,見佢個牛油果🥑蟹肉芝士撻好似幾吸引,又係set 所以叫左。但發現原來無野飲得個湯,叫多杯咖啡都百幾蚊了….Tea 黎講唔算抵牛油果🥑蟹肉芝士撻: 伴碟好多沙律🥗菜但有overall d 菜有d苦唔知點解。個撻完全無芝士味,似蛋餅多d 有d失望…但係食到蟹肉同多牛油果🥑既…都漏漏地食完好濟吓…三文魚pancake: 我朋友叫左呢個,一樣沙律🥗菜但有d苦。成份野有d乾爭爭咁,有一兜仔好似sour cream (我估, 無芝士未又唔甜,反而似咸野但其實無乜味)但又唔多match…湯:一般,好淡味唔濃,都有d菜定西芹喺裏面士多啤梨🍓拿破倫:反而呢個比想像中好,因前一兩日喺表衣beans食左個berry 拿破倫,感覺都大對比….呢個既士多啤梨🍓算甜,d 吉士醬有雲尼拿子幾香,個餅都脆,完勝beans 個cake Mocha: 正正常尚,唔重朱古力味…

湯:一般,好淡味唔濃,都有d菜定西芹喺裏面

Mocha: 正正常尚,唔重朱古力味…

2022-10-05 657 瀏覽
首次聽聞Tony Wong的大名,是多年前有客人送我一樽曲奇,樽身是玻璃樽有高雅感覺,曲奇餅亦十分脆口好食,所以Tony Wong一直刻在我心底的名字🤭我承認有時美食我都需要外協(外貌協會)😝經過店舖看見如此可愛又美麗又滑溜的豬先生與Unicorn BB,於是就將他們外賣帶回家,飯後甜品確實令人心情都開心啲😚🌟豬先生(唔記得佢名😛): 紅莓慕絲、紅莓啫喱、藍莓慕絲夾心. $50🌟Unicorn BB: 乳酪慕絲、藍莓軟心、杏仁海綿蛋糕. $60(詳細介紹圖來自官網)原來葵芳門市有三層下午茶套餐😍有機會下次試吓先~

Unicorn  BB

(詳細介紹圖來自官網)

原來葵芳門市有三層下午茶套餐😍有機會下次試吓先~
Unicorn  BB
因為朋友生日,所以買左個生日蛋糕比佢😋因為朋友係女仔🧍‍♀️,在蛋糕店上見到里個蛋糕個造型好靚,係令女仔❤️❤️眼嘅粉紅色玫瑰花🌹⋯⋯覺得影相📸️一流🤣🤣🤣⋯⋯所以買左😃果然不負所望,影咗出嚟,造型超級靚🥰🥰🥰我今次係買mini rose , 第一個原因,因為一來人少,食唔到禁多🫣😅另一個原因,係因為呢啲造型蛋糕,多數都係好睇唔好食,我已經中過好多次服😵‍💫😵‍💫所以,買呢個蛋糕之前,覺得應該係一般,好睇唔好食🫣但食過後,覺得係好好食😋⋯⋯佢其實中間係士多啤梨蛋糕🍓,有少少🤏酸,但佢呢個酸,可以中和到,朱古力花瓣嘅甜🥰😋所以總括來說,性價比十分高,睇得又食得🥰🥰🥰⋯⋯令我對造型蛋糕,改觀,造型蛋糕🎂⋯⋯係可以好好食😋,唔係只有影相,影完就算😅😃
因為朋友生日,所以買左個生日蛋糕比佢😋

果然不負所望,影咗出嚟,造型超級靚🥰🥰🥰

所以,買呢個蛋糕之前,覺得應該係一般,好睇唔好食🫣

但食過後,覺得係好好食😋⋯⋯

所以總括來說,性價比十分高,睇得又食得🥰🥰🥰⋯⋯

2022-09-19
3 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
生日
  • Mini  pink  rose
Coconut BB $58呢個蛋糕真係整得好精緻😍 用朱古力🍫扮椰子外殼,內餡嘅椰子味🥥好香面頭和中間有酸甜嘅芒果🥭,整體味道好平衡💯稀少糖拿破崙 $62酥皮好香好鬆化😍不過就唔算好脆😂吉士好creamy又唔太甜,再加上係用稀少糖就更健康💪🏻環境都幾舒適👍🏻不過堂食每人最低消費$60,但大部分蛋糕都係50幾蚊,變相一定要叫多個蛋糕或者叫杯飲品就有少少麻煩😰*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*😋#kellydiscovery_food 🫶🏻#kd_food_kf🫶🏻#kd_food_葵芳#葵芳美食 #葵芳打卡 #葵芳餐廳

Coconut BB $58

面頭和中間有酸甜嘅芒果🥭,整體味道好平衡💯

稀少糖拿破崙 $62
稀少糖就更健康💪🏻

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_kf
🫶🏻#kd_food_葵芳
#葵芳美食 #葵芳打卡 #葵芳餐廳
  • Coconut BB
Patisserie Tony Wong 由前帝苑酒店糕餅總廚主理,主打精緻蛋糕同甜品🎂以前佢哋得九龍、新開有分店,最近終於嚟到銅鑼灣!🗺 港島人以後買生日蛋糕 / 甜品,又多個選擇喇💛»»————- ☟☟ ————-««🌟 稀少糖拿破崙 ($62)酥皮香脆鬆化,入口充滿牛油香😋 吉士 creamy 順滑,微甜唔膩,必食❗️*佢哋嘅拿破崙採用日本進口稀少糖🇯🇵 甜度、升糖較低,相對較糖尿患者friendly✨☞ 評分:8/10———😼 貓山王榴槤雪芳蛋糕 ($72) (期間限定)由外到內,分別係榴槤忌廉、雪芳蛋糕,同埋榴槤肉。味道由淡到濃,層層遞進,令人回味無窮🤤💭 食完即刻想encore😍☞ 評分:8/10———😎 Awesome ($58)外表似足「😎」呢個emoji, 切開裏面係黑芝麻mousse + 芒果果醬🥭 味道唔錯,睇得又食得☑️☞ 評分:7/10———🥥 Coconut BB ($58)呢款甜品造型似足個椰子🥥 芒果、椰子餡料配搭清新,唔會過甜👌🏻但略嫌椰子外殼嘅朱古力太多添加,味道有啲啲artificial🙊☞ 評分:6/10整體嚟講,定價較一般件裝蛋糕較為高👀 但考慮到

»»————- ☟☟ ————-««

🌟 稀少糖拿破崙 ($62)

☞ 評分:8/10

———

😼 貓山王榴槤雪芳蛋糕 ($72) (期間限定)

☞ 評分:8/10

———

😎 Awesome ($58)

☞ 評分:7/10

———

🥥 Coconut BB ($58)

☞ 評分:6/10

Coconut BB

整體嚟講,定價較一般件裝蛋糕較為高👀 但考慮到成本 (e.g. 稀有糖)、手工造型,153 覺得價錢都算合理,可以一試!

»»————- ☟☟ ————-««

Patisserie Tony Wong (葵芳)

🍴 店舖地址:

😋 同類搜尋:
#153foodie西式
#153foodie甜品

»»————-—-—-————««

#hkfoodie #foodiehk #hkfoodieblogger #hkfoodpics #香港美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣甜品 #葵芳美食 #葵芳甜品 #新都會 #kwaifongfood #metroplaza #tonywongpatisserie #patisserietonywong #tonywong @patisserietonywong
2022-07-19
2022-07-17 815 瀏覽
一直覺得呢間蛋糕店好精緻,就叫左幾件mini cake 試吓佢有堂食最低消費,每人最少消費$60蚊!貓山王榴槤雪芳蛋糕 (期間限定)$72呢個蛋糕造型極之可愛係用cream 整成嘅榴連造型蛋糕,食落去淡淡嘅榴連香味,岩曬榴連愛好者試試Coconut BB $58結合芒果、菠蘿口味嘅蛋糕,配上椰子味嘅cream ,酸酸甜甜,好清新!佢椰子造型嘅外表,食落去係牛奶朱古力,好鍾意呢款蛋糕嘅配搭!Chocolate Truffle $54如果鍾意食朱古力,就一定要揀呢款蛋糕!佢有濃濃嘅朱古力mouse ,仲有榛子碎,啖啖超滿足嘅感覺!純素士多啤梨豆乳忌廉蛋糕 $62呢個蛋糕食落去啖啖忌廉,成個蛋糕充滿豆乳忌廉,但士多啤梨略微有點酸!佢賣點係純素,岩曬素食嘅朋友!

貓山王榴槤雪芳蛋糕 (期間限定)$72

2022-07-16
Chocolate Truffle
純素士多啤梨豆乳忌廉蛋糕
2022-06-30 584 瀏覽
生酮意大利芝士餅Keto = 高脂肪低糖嘅飲食即刻感覺食完呢個甜品都好健康入面嘅蛋糕浸過咖啡但咖啡味就唔算好出 整體唔算好甜 好creamy 呢度嘅蛋糕都整得好精緻好有設計感
生酮意大利芝士餅
Keto = 高脂肪低糖嘅飲食
即刻感覺食完呢個甜品都好健康
入面嘅蛋糕浸過咖啡
但咖啡味就唔算好出
整體唔算好甜 好creamy
呢度嘅蛋糕都整得好精緻好有設計感

2022-06-29 540 瀏覽
一早就聽講Tony Wong既拿破崙好好味,因為母親大人鍾意食拿破崙,咁啱經過又仲有,所以買左幾舊試下。芒果拿破崙無想像咁好味。酥皮係酥既,但個cream食多幾啖就覺得甜到漏芒果味亦唔係好出。大失所望稀少糖拿破崙又要好味又想食得健康所以揀左哩款cream既甜度比芒果低,無代糖after taste既怪味。三款之中最ok。椰子法式老實講,無咩椰子味欣賞個idea,但味道跟唔上三件cake埋單~174總括而言,只會一試,不會回購。

芒果拿破崙

芒果味亦唔係好出。大失所望

又要好味又想食得健康所以揀左哩款

椰子法式

老實講,無咩椰子味
欣賞個idea,但味道跟唔上

三件cake埋單~174
總括而言,只會一試,不會回購。
2022-05-28 647 瀏覽
食完中餐,再食下午茶🌸🌸甜品當中的精品✨✨,第一次食,好開心。每人最低消費$60。💸💸💸我地三個人食。下單足夠$180就可以了。不用人頭計算。甘我地可以開心分享。牛油果三文魚熱香餅套餐(配一件草莓拿破崙一杯羅宋湯)牛油果🥑夠熟,第一次食甘既配搭,熱香餅鬆軟夠香,本身Salad 已經要有香醋,酸酸甜甜夠醒胃。白色的醬無試資料不詳🤣🤣草莓拿破崙賣相精美 即使跟餐好有水準,吉士醬裏面有雲呢拿籽,貨真價實,酥皮香脆,草莓🍓甜甜的。抹茶🍵蛋糕抹茶味夠濃郁,果然沒有失望。榴槤乳酪雪糕限定本身不喜歡吃榴槤小試一口。清香甘甜,中間充滿榴槤,榴槤控不妨一試,同行朋友大贊。
食完中餐,再食下午茶🌸🌸

甜品當中的精品✨✨,第一次食,好開心。

三文魚熱香餅套餐

牛油果三文魚熱香餅套餐(配一件草莓拿破崙一杯羅宋湯)

白色的醬無試資料不詳🤣🤣

抹茶🍵蛋糕
抹茶味夠濃郁,果然沒有失望。

榴槤乳酪雪糕限定
三文魚熱香餅套餐
2022-04-15 718 瀏覽
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🍴仲夏裱花忌廉蛋糕($570/500G)外觀極度吸睛,雪白嘅外殼係 sweet almond crust,上面有手工非常精緻大大小小嘅 butter cream 玫瑰花,仲有高貴金箔裝飾!我哋揀咗 mango cream 嘅餡,有新鮮芒果,配 Vanilla sponge 同 chantilly cream!整體感覺係… 好靚但係一般好食,同普通餅店一百蚊個嘅鮮果蛋糕分別不大,有時小店仲分分鐘好食少少🤭 sweet almond crust 有D 硬… Hmm…. 我只可以講嘅係,影相真係堅靚,但冇咩內涵,價錢完全唔值!🤫
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴仲夏裱花忌廉蛋糕($570/500G)

仲夏裱花忌廉蛋糕
2022-01-21 872 瀏覽
食lunch嗰陣聽到同事間提起前帝苑總廚Tony Wong坐陣既Patisserie Tony Wong,近近地當然要試試佢A) 食物質素 ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)🍰Order左Caramel Mousse Cake, Baked Chocolate Mousse Cake同埋Gold Medal,整體黎講唔算好甜,唔會有太甜滯口既感覺,食落有淡淡既酒味,非常平衡同時間賣相亦相當精美。😋B) 環境 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)其實鋪位唔算大,但座位就算比較多,如果堂食既話會有少少擠迫感,唔夠chill。裝修格局黎講算幾精美,雲石枱加墨綠色座位,再配合牆身畫作,營造出一種貴氣,同時亦睇得出設計者既心思。不過因為疫情關係,我都係選擇左外賣拎返屋企食。C) 店員服務 ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)個人認為店員服務都幾貼心,唔單止會提醒客人留意食用時間,亦會好貼心用膠紙將每件蛋糕底固定,避免外賣途中移位,可見總廚對員工訓練落既工夫,相當抵贊💞。D) 性價比 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)以50零蚊食到咁高質素既蛋糕同服務已經相當合理。

A) 食物質素 ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

B) 環境 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)

C) 店員服務 ⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)

D) 性價比 ⭐⭐⭐⭐ (4/5)

以50零蚊食到咁高質素既蛋糕同服務已經相當合理。

Caramel Mousse Cake, Gold Medal, Baked Chocolate Mousse Cake
2021-12-03 993 瀏覽
Tony wong餅店high tea set喺朋友圈內讚好左一段時間,一直都好想試,可惜無得book位,只能walk in, 今日早少少兩點就去問餐廳,有位就即試了。三層架上枱了,睇落好吸引,$358兩位,包兩杯飲品, 價錢貼地。最底層係鹹點。 迷你和牛漢堡,賣相吸引,但牛肉唔夠牛味,漢堡比較乾。 兩款迷你pizza,味道唔錯,但餅底較厚。 三文魚撻,唔錯, 撻底比較脆。頭兩層係甜點。士多啤梨千層, 千層蘇好鬆化,加埋滑滑吉士醬,推介。朱古力泡芙, 泡芙包住朱古力餡料, 外層仲有厚厚朱古力,但食落偏甜。 酸乳酪味道唔錯,入口即溶。芒果慕士蛋糕, 芒果味香,味道唔會太假又唔會太甜,幾好食。其他甜點不過不失。 咁嘅價錢可以食到酒店總廚質素嘅甜品,性價比算不錯了。

最底層係鹹點。
迷你和牛漢堡,賣相吸引,但牛肉唔夠牛味,漢堡比較乾。
兩款迷你pizza,味道唔錯,但餅底較厚。
三文魚撻,唔錯, 撻底比較脆。

頭兩層係甜點。
士多啤梨千層, 千層蘇好鬆化,加埋滑滑吉士醬,推介。

酸乳酪味道唔錯,入口即溶。

芒果慕士蛋糕, 芒果味香,味道唔會太假又唔會太甜,幾好食。

其他甜點不過不失。
咁嘅價錢可以食到酒店總廚質素嘅甜品,性價比算不錯了。

2021-11-17 772 瀏覽
已經不止一次在Patisserie Tony Wong坐低食嘢,店鋪一向以甜品聞名,之前多次都係試各種甜點為主,但今天心血來潮,試一試佢嘅鹹點。點了蟹肉牛油果芝士撻Set,比想像中驚喜,蟹肉真係好足料,真係啖啖蟹肉。牛油果一向都係蟹類嘅好朋友,份量亦足夠之餘,芝士撻嘅熱度亦將成件事昇華咗,係冇諗過呢度食鹹點比甜點滿足。搵嘢食就如人生,滿滿以為當下最好嘅會係呢樣,但原來出奇地選另一樣絕對喜出望外,我們不拘泥於固有框框,勇敢出走,或許會見到更好的世界。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀P.S. 呢間其中一個令“打卡”嘅人好煩惱嘅地方,係佢嘅擺盤真係走晒位呀。

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀
#tonywongpatisserie 而家搵間黃店蛋糕都好難🤯我知道網店有好多,但就腳又可以即買就十分推薦呢間由Tony Wong打理既餅舖🎂佢有超過40年經驗,品質既保證😆 #黃色經濟圈 之後已經買過好多次,屋企人都好滿意👍🏼👍🏼由外表到內涵都100分🎉🎉媽媽非常鍾意面頭既金泊🥰🥰特別推介榴連蛋糕,有大有細🌳好香滑㗎最近元朗分店closed😕😕傷心,仲未試個high tea set🎂📍 Patisserie Tony Wong Dessert Cafe (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖

#tonywongpatisserie

葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖