2022-06-24 241 瀏覽
🔹️Pause Cafe🔹️遠離煩囂,特意走入離島,尋找隱世休閒咖啡店雖然車程真的要呼救命呀🥺但到了梅窩真的很值得到此一遊,連呼一口空氣感覺都不一樣,是清新的感覺🌬店內的裝修以白色為主調,營造純白簡潔的格調,位與位之間的相隔很寬敞,沒有壓迫感。頭頂有彩色的竹籃做裝飾,牆壁上亦有掛畫及植物做映襯旁邊都坐著不同的外國人,彷如置身外國。而店內格外的寧靜,最適合喜歡看書的大家,可以坐著享受一整個下午,特別舒服。亦有三五知己知彼分享日常瑣碎事👍我也想去認識一下他們,Yo, Nice To Meet You Guys😊Daily Brunch🍩🍔🥞🔹️Beef Burger🔹️French Toast🔹️Mushroom OmeletteDrinks☕️🍸🧉🔸️Flat White🔸️Cappuccino🔸️Raspberry Lemonade
🔹️Pause Cafe🔹️

遠離煩囂,特意走入離島,尋找隱世休閒咖啡店

Daily Brunch🍩🍔🥞

🔸️Cappuccino
🔸️Raspberry Lemonade
Raspberry Lemonade
2022-06-22 121 瀏覽
今日難得到梅窩行下上網見好多人介紹呢個間cafe外面裝修的確幾靚 打卡一流呀 可惜食物價錢偏貴 質素亦都一般 特別係杯咖啡 令人好失望叫士牛油果多士加炒蛋 要$120炒蛋熟哂 一點都唔滑 我係屋企炒應該所好過佢牛油果都冇調味簡單啲黎講就只係將呢3樣野加埋一齊 Egg benedict 個蛋黃熟哂 變左烚蛋 亦冇應該有嘅醬汁 完全唔合格iced Latte嚟到見到個顏色都唔開胃一開始仲要黎左杯落左糖唔講以為自己去咗茶餐廳兩個人最後盛惠$300唔抵食 都唔好食 冇下次呀!!
今日難得到梅窩行下

iced Latte嚟到見到個顏色都唔開胃
一開始仲要黎左杯落左糖
唔講以為自己去咗茶餐廳

兩個人最後盛惠$300
唔抵食 都唔好食 冇下次呀!!
2022-06-21 88 瀏覽
入到黎梅窩去酒店check in 前見到坐滿晒人😵😵心諗室外的確有少少打卡位,但室內係人山人海,其實見到係完全唔會想入去逼埋一份😅不過人可以多到咁實有佢原因,應該就係食物質素(當時心諗)。第二日食完早餐過後,臨走前見到餐廳人流同前一日係兩個景況,難得入黎梅窩,即時食飽左都入去體驗下。【 Chipotle Pork Taco】份量一眼睇晒,超細份⋯🥲味道正常發揮,無驚喜亦無失望。 【 Green Glow】Spinach, cucumber, celery & pear呢杯野顏色真係唔係人人接受到,小編今次係玩自我challenge 😂但飲落又幾好飲幾易入口,呢杯野有impressed 到我🧡 【 Apple cider 】樽身好靚,玩味重,不過唔算好飲。呢間既重點係其中一名店員很帥氣😌(口罩先生有望😂)同友人覺得食物絕對不會是重點,個vibe 亦是其次,店員顏值才是今次體驗既重中之重😂
入到黎梅窩去酒店check in 前見到坐滿晒人😵😵

【 Chipotle Pork Taco】
份量一眼睇晒,超細份⋯🥲味道正常發揮,無驚喜亦無失望。

【 Green Glow】

【 Apple cider 】
樽身好靚,玩味重,不過唔算好飲。

呢間既重點係其中一名店員很帥氣😌(口罩先生有望😂)

2022-05-05 189 瀏覽
同好多人一樣 本身諗住去食The Hideout路痴搵路搵左一個鐘 去到時點知當日private event 門口貼住所以去左pause cafe$6383杯大MochaEgg Benedict French toastBeef burger (medium rare)Mushroom omelette 有隻大狗狗叫daisy周不時都會入舖頭行個圈Egg Benedict 整體來說唔錯但蛋比起平時其他餐廳熟麵包偏硬 未烘得脆French toast 同 Beef burger都真心好食既只係burger叫左medium rare但實際比起medium仲熟伴碟可考慮換大眾化的 因為呢款苦的Toast就原來上面係隨心放會同隔離枱唔同見隔離枱有藍莓Mushroom omelette Omelette蛋好食但配玉米餅就唔係好岩口味感覺口味有啲印巴風如果可以配牛角包🥐之類相信會比較貼近香港人口味啲
同好多人一樣 本身諗住去食The Hideout
路痴搵路搵左一個鐘 去到時
點知當日private event 門口貼住

所以去左pause cafe

3杯大Mocha
Egg Benedict
French toast
Beef burger (medium rare)
Mushroom omelette

感覺口味有啲印巴風
如果可以配牛角包🥐之類
相信會比較貼近香港人口味啲

2022-05-02 188 瀏覽
由愉景灣行去梅窩之後plan 咗去越南小店食lunch但冇開(可能平日?!),之後就嚟咗pause cafe, 見咁多人應該ok掛,真係好耐都冇試過咁「伏」。bibimbap 韓式拌飯:見佢有咁多健康嘅材料就叫呢個試下,成個飯都好鹹同好酸,(嗰個橙色好咸嘅醬我已經冇加!),真係好耐都冇食過啲咁難食嘅嘢。mocha 朱古力咖啡:一嚟到嘅時候嚇咗一下點解杯野咁核突,不過唔緊要,我心諗好味就得,點知完全冇咖啡味,成杯係朱古力!我有個衝動想同佢講其實係咪比錯嘢我呢,但朋友嗌咗杯espresso 佢淨係飲到燶味(咖啡豆炒咗好耐),可能呢度嘅咖啡普遍來講係咁難飲, 所以我就放棄咗同Staff講。朋友叫咗個egg benedict, 佢話ok, 其實我都應該要叫啲大路d嘅嘢。以為離島cafe應該會有驚喜,加上pause cafe嘅Staff多係外國人(以為咖啡會正宗啲)點知真係「驚喜」到唔會再嚟。去附近嘅茶餐廳食餐蛋麵應該感覺會更好。如果想來打卡係OK嘅,但其他就…

如果想來打卡係OK嘅,但其他就…
Bibimbap
Mocha
2022-04-20
5 分鐘 (堂食)
<行完3個鐘山一定要獎勵自己😌>。#fatmer遊梅窩。Egg Benedict $130 有得揀bacon 定smoke salmon 咁緊係煙三文魚啦(師奶心態👩🏻‍🦱Sour dough 比較厚身同韌食落好飽好滿足但味道感覺比較單調淡口味人士friendly 😃友人就簡左 Burger -Medium Rare $108 + $20 Cheese 感覺好大份🤣應該好好食因為我地個個moment 都好肚餓最後我地都叫左個Cake shareRaspberry Pistachio Cake $40 又一唔伏開心果甜品🥰酸酸甜甜得黎又有開心果Nuts味重點係都唔細件,2個人share 岩岩好呢個$$非常抵玩高質。飲品叫左Mocha $40 我覺得幾大杯嘅Coffee Tonic $5x稍為酸左d 個expresso 飲完係幾冰涼同爽嘅~~ 個咖啡豆比較苦澀比起我之前飲個d coffee tonic 呢個好普通🙈。我見好多人都食Pancake 不過我地個日想補充energy 想食咸食多d ~🤣雖然個環境氣氛好chill 好舒服但食物我覺得飲品同甜品比較抵玩同好味😋閒日都
<行完3個鐘山一定要獎勵自己😌>

Mocha $40
我覺得幾大杯嘅

Coffee Tonic $5x
稍為酸左d 個expresso
飲完係幾冰涼同爽嘅~~
個咖啡豆比較苦澀

閒日都好多人排隊
落咗名至少等30-45mins
肚餓就唔好揀佢🤣

2022-04-09
30 分鐘 (堂食)
Egg  Benedict
Raspberry  Pistachio    Cake
  • Raspberry  Pistachio  Cake
❁ Iced Matcha Latte $34唔好意思地講呢杯都係我飲過既抹茶拿鐵之中數一數二難飲🤐 睇色都個好淡 飲落仲淡過水🫠 雖然價錢夠平 但質素咁差都唔ok🤥 重點係我哋飲咗一啖就冇飲都冇人問我哋點解唔飲 淨係想趕我哋走咁(可能係有人等緊?同埋係咁問我哋落咗單未)😮‍💨Oh my gosh!🥴 It’s really one my of my worst matcha lattes I’ve had in my life🤢 Really sorry for saying this but it’s definitely as bland as water💦 Friendly price, poor quality, and even no one asked why we didn’t drink it😵‍💫 (gave up after first drinking)🤧評分: 0.5/10🌟❁ French Toast $130自製果醬+時令水果+楓糖漿+鮮奶油組成既法式吐司食落有啲死甜🍯 吐司亦煎得唔夠香脆🍞 勝在自家製既蘋果肉桂醬幾香肉桂味得黎都算清新🍃 而且份量都足夠兩
❁ Iced Matcha Latte $34
評分: 0.5/10🌟

❁ French Toast $130
自製果醬+時令水果+楓糖漿+鮮奶油組成既法式吐司食落有啲死甜🍯 吐司亦煎得唔夠香脆🍞 勝在自家製既蘋果肉桂醬幾香肉桂味得黎都算清新🍃 而且份量都足夠兩個人食🤣 細食既朋友可以叫半份👌🏻 不過呢個價位同質素試一次就可以了🙈
Combo of Brioche, Marscapone, Seasonal Fruit, Homemade Jam & Maple Syrup🍁 The portion size was friendly😚 (half portion is available), but the toast was slightly soggy and sugary🥹 The only thing I liked was the homemade cinnamon apple jam🍎, it was fresh and flavourful🥰
評分: 6/10🌟
—————————————————————————————
Pause Cafe (大嶼山)
大嶼山梅窩涌口街21號地舖
Iced Matcha Latte
2022-04-04 204 瀏覽
疫情期間唔想去多人嘅地方,但又想出下街,去下郊遊都係一個唔錯嘅選擇!大嶼山梅窩呢間cafe走純白色路線,俾人一種清新放鬆既感覺,每個座位之間比起香港其他地方嘅cafe更加有空間感,並唔會坐到好有壓迫感。如果想遠離下市區呢間cafe就啱晒你啦! •French toast🍞🍓餐牌好貼心咁可以俾大家選擇Half portion 或者 full size,今次同朋友share食所以選擇咗full size ,有少少後悔建議大家如果2個人嗌half 就叫!一上到枱真係嚇親,件多士仲大過我塊面,多士外層焦脆,內鬆軟,蛋味濃郁,配上自家制蘋果醬,再配上幾片橙,原本仲驚會過甜,好彩整體味道啱啱好,唔會過膩。 •Eggs Benedict🍳實不相暪小編第一次試食Eggs Benedict😙好有驚喜!濃郁嘅蛋汁配上煙三文魚加麵包冇得頂! •Almond Chia Pudding🍊 整體味道酸酸甜甜,好開胃,健康又好食!推介!
•French toast🍞🍓
•Eggs Benedict🍳
•Almond Chia Pudding🍊
整體味道酸酸甜甜,好開胃,健康又好食!推介!
2022-03-11 227 瀏覽
Pause意即暫停,對第五波疫情而言,是個必須的好名字,新聞說有60萬人陽性,真想暫停一切。據說Pause由長居梅窩的英國人開,店員講英文,Menu也是,食物簡單,我叫了cheese cream三文魚Bagel,幾好食,雖然要$80,仲飲了杯野似,呢度裝修有手繪貝殼,細看下十分美,好似係旅行主題貝殼。梅窩是個極多外國人的好地方,Pause算是少有的,附近都是茶記多,而且,門口拍照都好靚。
2022-02-24 215 瀏覽
今次選擇在一個一家大細都可以去嘅行山加梅窩一日遊。出發點會喺大嶼山嘅白芒~ 行去梅窩,路程只需要1小時多啲。落到梅窩沿路就會經過呢間Cafe~French Toast 味道比較清新嘅~Green Tea Latte 呢個就反而一般~ 水,奶太多 餐廳感覺好舒服啊!當日光線充足~帶點微風~超級寫意嘅感覺加上場內環境有好多都係自家整嘅小飾物攞嚟做佈置~行完山過嚟坐吓即刻回復返體力💪🏼其實點入邊都有唔少人帶啲狗狗嚟休息吓
今次選擇在一個一家大細都可以去嘅行山加梅窩一日遊。

French Toast

味道比較清新嘅~

Green Tea Latte

呢個就反而一般~ 水,奶太多

餐廳感覺好舒服啊!

當日光線充足~帶點微風~超級寫意嘅感覺
加上場內環境有好多都係自家整嘅小飾物攞嚟做佈置~
行完山過嚟坐吓即刻回復返體力💪🏼

其實點入邊都有唔少人帶啲狗狗嚟休息吓
2022-02-04
5 分鐘 (堂食)
French  Toast
小店走簡約路線,用上純白嘅設計,加上綠色植物同音樂點綴,感覺好chill~ 如果唔係有人等位,真係可以喺度坐一個下晝😌.😋Avocado Smash牛油果醬多士,用料一啲都唔吝嗇,牛油果醬好足料,啖啖都食到濃濃嘅牛油果香!多士用咗酸種麵包,都幾厚切,烘得香脆。另外可以加錢配炒蛋/水煮蛋,怕唔夠飽嘅朋友可以試吓。.😋Beef Burger中間塊肉用咗紐西蘭草飼牛,配料有番茄、生菜、芥茉醬等等。我自己冇試食burger, 但見朋友第一啖咬落去,有啲肉汁流出嚟,相信都唔係乾憎憎嘅扒。但個人認為,成份burger 最搶眼都係佢上面拮住嗰條酸黃瓜😂.😋Apple Crumble Cheesecake平時食Apple Crumble 多數都係焗熱食,不過呢度係連埋cheesecake 凍食,又係另一種感覺!最欣賞個餅底,好香好鬆化,唔會太厚。.價錢方面其實都偏貴,但耐唔耐一次,山長水遠去到離島,對自己好啲都不為過~
😋Avocado Smash
😋Beef Burger
😋Apple Crumble Cheesecake
2022-01-23 189 瀏覽
📍Pause Cafe #wgz_muiwo #wgz_dessert顧客同店員都係外國人居多,好友善嘅服務❤️🧆梅茲拼搬 $85 (8.3/10)🧆見佢咁平仲驚唔夠食,一上枱嚇親😂勁多塊烘到脆一脆嘅麵包,仲有毫不吝嗇嘅橄欖油😍中間係黑芝麻鷹嘴豆泥,比平時多一份芝麻香氣🖤茄子烤到勁軟身,加埋一齊食啱哂😍推薦!🍞法式多士 (full portion) $130 (7/10)🍞有兩大塊厚方包超足料!賣相冇得輸,側邊應該係大樹菠蘿果醬,上面都有兩片。不過我就覺得有少少苦澀味,麻麻地,個人口味🤣外面煎得夠燶好香口!可惜麵包浸蛋漿似乎浸得唔夠耐,冇乜蛋香😂The staff and customers were mainly foreigners, really friendly service!❤️🧆Mezze $85 (8.3/10)🧆Was afraid the portion wouldn't be enough considering the price, but wow😂Six pieces of toasted sourdough and generous amounts of oli
顧客同店員都係外國人居多,好友善嘅服務❤️
🧆梅茲拼搬 $85 (8.3/10)🧆
🧆Mezze $85 (8.3/10)🧆
Was afraid the portion wouldn't be enough considering the price, but wow😂Six pieces of toasted sourdough and generous amounts of olive oil and olives😍The black sesame hummus has an extra aroma to it🖤The eggplants were roasted till soft, pairs perfectly with the bread and hummus😍Recommend!
🍞French toast (full portion) $130 (7/10)🍞
Two thick slices of bread! Looks fabulous with what I guess is jackfruit jam on the side, and slices of jackfruit on the top. I tasted a bit of bitterness, not a fan, but it's totally personal 🤣 It was pan fried with just the right amount of time! Sadly it seems that it wasn't soaked long enough in the egg mixture, doesn't taste eggy enough 😂
📌大嶼山梅窩涌口街21號地舖

Mezze
Mezze
2022-01-20 143 瀏覽
同朋友兩個吃貨去梅窩除左食又係食,係津津食完午餐沿途出返去會見到Pause Cafe,不過當然緊係玩陣先再黎邊食到咁多嘢😛Cafe室外同室內都有位,室外都幾涼爽唔怕熱仲可以帶埋狗仔黎,當日好多外國人幫襯;而室內白牆上掛左唔同既裝飾,例如唔同圖案既貝殼、掛畫、針織物等,坐邊個位都有得影下文青相📷店員都好friendly,用英文溝通,坐低之後慢慢睇menu落單,收碟埋單都會同你講兩句問下嘢食如何~有d評價可能話店員好慢,我覺得節奏還好正常速度啦,香港人放鬆d啦,黎到離島都要咁急或者建議你去茶餐廳🙈廁所要兜出去後巷係餐廳既後面,雖然細但都乾淨既,放心去啦~.French Toast HKD130多士可以揀Half portion,我地揀左full size,點知黎到件多士仲大過塊面🥶多士好軟綿綿,有d焦糖醬甜甜地,多士面頭同兩片多士中間都鋪左芒果片同醬,唔係死甜,仲有pat應該係cream cheese開頭以為係雪糕🤣另外仲有藍莓同石榴籽,成份多士好colorful🌈如果細食既各位記得記得記得叫half portion,因為真係好大份!!重要既事講3次坐戶外都影到靚相架😆Specialty

廁所要兜出去後巷係餐廳既後面,雖然細但都乾淨既,放心去啦~

French Toast HKD130

坐戶外都影到靚相架😆

Specialty cakes HKD50
特選蛋糕有兩款,一款係芝士蛋糕配果醬,另一款係蘿蔔蛋糕🍰我就揀左芝士蛋糕,一件都幾大件架唔似有d餐廳得一楷仔🤣芝士入面冇生果皮所以好滑,面頭再鋪左芒果醬,中和返冇咁膩
Homemade  cheesecake  with  jam

Vitamin C booster HKD45
呢杯冷壓果汁用左橙、蘿蔔、梨,榨出黎係橙色既🍹

Chocolate (Iced) HKD34
Pause Cafe
地址 |
大嶼山梅窩涌口街21號地舖
2022-01-16
10 分鐘 (堂食)
  • French toast
2022-01-15 111 瀏覽
今次都係第一次來梅窩,所以都係看介紹來到呢間cafe。來到基本上已經滿座,好彩門口仲有2個側邊位。職員都好有禮貌,嘢飲又唔錯,除左咖啡,仲有啤酒。好多外國人都會來,唔夠位坐嘅時候,真系見到地下擺左個坐墊,然後一對夫婦就咁坐低,享受咖啡。一切都好自然,舒服。後來我地飲曬嘢飲,職員仲問我地需唔需要杯水。咁我地自己身上有帶水,就冇特別要。因為氣氛好好,可以感受到周圍的客人都好享受呢到嘅咖啡同傾計嘅時刻。我地試嘅係紅菜頭latte, 幾特別,好少會有cafe 有提供呢個。難得一場來到,當然要試啲特別嘅飲品,下次會試試它嘅食物😚有客人嘅狗狗都好得意,一開始係趴係地下,後來就企起身,咁啱捕捉到呢個畫面😎!

Beetroot  latte
2022-01-15
下午茶
2022-01-03 118 瀏覽
早排請左一日假去個camping 入左梅窩悠悠閒閒☀️好寫意☺️行行下經過間cafe好似幾舒服 而平日竟然都算多人😮個樓底好高 採光到好高🥰叫左個賣相都幾唔錯既French toast試下~個樣就幾靚好適合打卡 但味道就普通 唔算好出色🍞🧈