2021-01-24 250 瀏覽
約朋友去旺角食野就搵到呢間價錢合理又地點方便嘅cafe💛 中意食egg benedict 嘅我見到就叫左來試😙 叫左smoked salmon egg benedict ($78) 價錢算幾抵😍 味道唔錯都算好食🤤 可惜塊煙三文魚少少熟左☹️ 唔知係咪因為隻蛋熱辣辣放上塊煙三文魚上面令佢表面熟左少少😂 但整體來講都唔差!😛
2019-08-30
下午茶
2021-01-13 4443 瀏覽
上網睇到呢間啲拉花幾靚🥰又有黑芝麻latte,所以心思思就黎試下~鋪頭唔大,無記錯大約10張檯咁上下~所以等位時間會相對耐啲!如果唔係打工仔,建議避開午飯時間😹呢次咁啱安排到靠牆嘅高檯,會同其他檯隔得遠少少👍🏻不過張檯就會細啲啲~👆🏻簡單而清楚嘅餐牌~👇🏻有沙律🥗、主食🍝、小食同嘢飲☕👇🏻仲有季節限定嘅餐牌添!🐔牛油果雞肉意大利飯👆🏻賣相好好👍🏻青綠色幾靚,仲有塊檸檬做裝飾😹雞肉正正常常,唔鞋口,不過呢啲飯係幾硬下🤔🤔🤔有少少會見到中間白白地😹但基本上個味道係幾好架~如果啲飯淋啲就高分好多啦~🍄黑松露雜菌意大利飯👆🏻黑松露味道算濃,菇都多~不過同上面個飯有同一個問題🤔講真如果飯淋啲,我係會再黎食嘅!👆🏻🧀芝士黑松露薯條🍟呢個非常之邪惡😆滿滿嘅芝士黑松露🥰多到食唔晒~黑松露係幾足料,鋪晒喺芝士上面~👆🏻黑芝麻拿鐵🐻☕上網睇黑色嘅竹炭咖啡好靚!可惜我係唔飲咖啡,所以叫咗同樣係黑色嘅黑芝麻latte~同店員講可唔可以整到熊仔😆結果真係整到😻真係好西利!而且黑芝麻味好重,幾濃郁架,飲到最尾會飲到啲芝麻渣😹😹總括黎講呢個無令我失望👇🏻凍americano,正常水準

👆🏻簡單而清楚嘅餐牌~👇🏻有沙律🥗、主食🍝、小食同嘢飲☕

👇🏻仲有季節限定嘅餐牌添!

牛油果雞肉意大利飯

黑芝麻拿鐵

👇🏻凍americano,正常水準
Ice Americano
2021-01-05
15 分鐘 (堂食)
2021-01-11 345 瀏覽
0分蜜糖!從來沒有見過如此稀蜜糖!茶記的糖漿比它還要「杰」1.甜睡果茶❌❌❌超濃薰衣草味,濃到苦澀。個人接受唔到2.辣味香蒜蟹肉炒意粉❌❌❌應該用咗公仔面味粉炒,一上台就聞到3.煙肉班尼狄蛋多士⭕️⭕️味道正常,但同隔2條街嘅knockxxx cafe 無得比!
0分蜜糖!
從來沒有見過如此稀蜜糖!
茶記的糖漿比它還要「杰」

1.甜睡果茶
❌❌❌
超濃薰衣草味,濃到苦澀。個人接受唔到

2.辣味香蒜蟹肉炒意粉
❌❌❌
應該用咗公仔面味粉炒,一上台就聞到

3.煙肉班尼狄蛋多士
⭕️⭕️
甜睡果茶
辣味香蒜蟹肉炒意粉
煙肉班尼的蛋多士
2021-01-10 268 瀏覽
聽聞呢間都係人氣打卡嘅舖頭同朋友都食完lunch就選擇黎呢度tea下我地去嗰陣仲係聖誕前後,所以仲有seasonal menu煙火雞三文治配薯條薯條係有辣粉撈過好惹味,夠脆好食麵包同火雞片同啲菜夾埋一個野莓醬真係幾有聖誕氣氛不過唔知係咪影完相,食到尾凍咗個包邊有少少太硬,但係中間好軟熟完全冇呢個問題我朋友就叫咗玉桂蘋果西打呢個係熱飲,真係好香玉桂味不過因為我朋友expect呢個係凍飲,所以嚟到有少少失望而我就叫咗桂花焙茶拿鐵其實個味都幾好,但可能係啲茶葉冇分隔就算撈勻晒飲到好多沉澱物飲落好渾濁就有啲怪怪地下次如果經過冇人排隊,都會試吓佢其他signature(如果條隊好長就未必會食第二次🙈)
聽聞呢間都係人氣打卡嘅舖頭
同朋友都食完lunch就選擇黎呢度tea下

我地去嗰陣仲係聖誕前後,所以仲有seasonal menu
煙火雞三文治配薯條
薯條係有辣粉撈過好惹味,夠脆好食
麵包同火雞片同啲菜夾埋一個野莓醬
真係幾有聖誕氣氛
不過唔知係咪影完相,食到尾凍咗
個包邊有少少太硬,但係中間好軟熟完全冇呢個問題

我朋友就叫咗玉桂蘋果西打
呢個係熱飲,真係好香玉桂味
不過因為我朋友expect呢個係凍飲,所以嚟到有少少失望
而我就叫咗桂花焙茶拿鐵
其實個味都幾好,但可能係啲茶葉冇分隔
就算撈勻晒飲到好多沉澱物
飲落好渾濁就有啲怪怪地
桂花焙茶拿鐵/ 玉桂蘋果西打

下次如果經過冇人排隊,都會試吓佢其他signature
(如果條隊好長就未必會食第二次🙈)
2020-12-18
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-01-09 292 瀏覽
返返工一星期已經覺得好攰,喜歡呢間cafe個名,Pause It,we all needa pause once in a while 間店好細,枱擺得唔密,感覺係舒服嘅,店員好有禮貌,店內播著台灣歌,幾relax!講吓野食,一向喜歡食芝麻醬,Tahini係中東芝麻醬,味道同平日食開嘅芝麻醬差唔多,食落好清新,好多蟹肉,如果多少少醬更好正正常常嘅All day breakfast,白腸係我最鍾意食嘅香腸叫多個邪惡嘅薯條,poutine原來係加拿大Quebec嘅傳統食物,呢個poutine得cheese冇肉汁嘅,薯條唔夠熱同脆,black truffle味道唔突出,整體普通靚靚拉花,飲落就係黑芝麻同荳奶嘅味道,哈哈,都係咖啡好飲d見出面多人排隊唔好意思坐咁耐,不過店員係好nice唔趕我地走仲不斷幫我地加水👍🏽雖然野食唔算話impressive,不過小店都係值得大家支持下既

Crab meat  Tahini  Salad

Black  truffle  poutine

靚靚拉花,飲落就係黑芝麻同荳奶嘅味道,哈哈,都係咖啡好飲d
Black  sesame  latte

2021-01-09
2020-12-30 244 瀏覽
星期一既午餐試一試呢間pause it1130開門中午12點左右到 已經要等位好彩唔算等太耐就到🙂餐廳面積唔算大被安排左係窗口位望住街景食野都幾寫意(除左見到排隊人數愈來愈多,會唔好意思坐咁耐😅)野食叫左牛油果雞肉意大利飯水波蛋牛油多士食物味道幾好 👍🏼👍🏼
星期一既午餐
好彩唔算等太耐就到🙂

餐廳面積唔算大
被安排左係窗口位
望住街景食野都幾寫意
(除左見到排隊人數愈來愈多,會唔好意思坐咁耐😅)

野食叫左牛油果雞肉意大利飯
水波蛋牛油多士
食物味道幾好 👍🏼👍🏼

2020-12-28
10 分鐘 (堂食)
2020-12-07 378 瀏覽
今次黎到依間旺角人氣cafe其他野唔多講去相內外環境裝修比人感覺都好舒服1.水牛雞翼好食分數8/10水牛醬啱啱好,唔會太鹹份量都夠4人食2.芝士黑松露薯條好食分數9/10好重既芝士醬份量亦都多3.all day breakfast 好食分數 8/10好大份,食物種類都多👍🏻4.卡邦尼蟹肉意粉好食分數9/10蟹肉超多,意粉好濃郁既蟹味意粉煮得啱啱好,好開胃讚整體來講 價錢比較偏高,食物質素都不錯👌🏻👍🏻
今次黎到依間旺角人氣cafe
其他野唔多講
去相
內外環境裝修比人感覺都好舒服

1.水牛雞翼

好食分數8/10

水牛醬啱啱好,唔會太鹹
份量都夠4人食

2.芝士黑松露薯條

好食分數9/10

好重既芝士醬
份量亦都多

3.all day breakfast

好食分數 8/10

好大份,食物種類都多👍🏻

4.卡邦尼蟹肉意粉

好食分數9/10

蟹肉超多,意粉好濃郁既蟹味
意粉煮得啱啱好,好開胃

整體來講 價錢比較偏高,食物質素都不錯👌🏻👍🏻
15 分鐘 (堂食)
2020-11-27 463 瀏覽
今日係第二次嚟同另一位同事,諗住試吓其他嘢(上次試咗意大利飯同埋黑芝麻拿鐵)特登lunch hour 2pm 之後先來唔駛等咁耐,基本兩點後都唔使等.飲品:藍橙拿鐵 &竹炭拿鐵之前自己也是做咖啡店的真的很欣賞這間咖啡店每次打出嚟嘅奶泡都係好棉,好滑🥰暫時飲每一杯嘢飲嘅味道都係比較中性唔會太甜唔會太淡,真係好完美(唯一美中不足唔係個個咖啡師都識得拉好複雜嘅花,今次就拉咗一個普通啲嘅心心)👍🏻藍橙拿鐵(冇咖啡)淡淡的橙香飲完心情會好輕鬆愉快☺️👍🏻👍🏻竹炭拿鐵(有咖啡)第一次飲竹炭味嘅咖啡幾特別我個人覺得竹炭令到杯咖啡更加香,口感更加豐富,比一般拿鐵苦少少,未試過嘅話真心建議試一試🍴🌝👍🏻食物:雞胸肉三文治薯條&蒜片辣椒巴馬火腿扁意粉👍🏻雞胸肉幼嫩多汁,三文治烘得啱啱好,唔會太乾亦都好香,最正最正係個薯條上面有啲蒜粉,好香(薯條中心熱辣辣嘅薯蓉感覺)👌🏻扁意粉唔算好特別,雖然意粉好食但係個汁呢個我覺得麻麻,而且冇乜辣未,反而個巴馬火腿唔錯👍🏻墨西哥醬燒粟米,唔單止外型好睇真係仲好好食粟米新鮮多汁外邊嘅醬料啱啱好唔會太多或者太濃總結:食物 70 (飲品80)服務 60(服務唔差但係唔算有好主動

飲品:藍橙拿鐵 &竹炭拿鐵

食物:雞胸肉三文治薯條&蒜片辣椒巴馬火腿扁意粉

總結:
食物 70 (飲品80)
服務 60(服務唔差但係唔算有好主動成嘅服務)
清潔 80
  • 竹炭鮮奶咖啡
  • 煙雞胸肉三文治配薯條
  • Blue  orange  latte
2020-11-24 259 瀏覽
Pause It (旺角)旺角山東街84號地下一間有外在美又有內涵既餐廳🤣遠處望到已經好突出。1)香橙西柚胡麻沙律 #清淡食 因為有蜜糖,所以整個味道酸酸甜甜,非常開胃。2)牛油果雞肉意大利飯好重黑椒味,略嫌雞肉太少😂而意大利飯又唔會好淋,配埋啲芝士片一齊食唔錯,另外因為有牛油果,所以口感好香滑好creamy🥰3)黑芝麻拿鐵海馬拉花好靚😍黑芝麻個味好出好濃郁!記得要攪勻,無謂飲左大半杯後先見到沉積左一pat野咁😆4)紅絲絨拿鐵一直都想試下紅絲絨係咩味道,一上枱已經感受到係用心製作既🤩口感細滑,濃濃奶香味。推介!👍🏻👍🏻👍🏻
Pause It (旺角)
旺角山東街84號地下

一間有外在美又有內涵既餐廳🤣遠處望到已經好突出。

1)香橙西柚胡麻沙律 #清淡食
因為有蜜糖,所以整個味道酸酸甜甜,非常開胃。

2)牛油果雞肉意大利飯

3)黑芝麻拿鐵

4)紅絲絨拿鐵
聽朋友略略講過有間”無印”風格cafe所以就去試一試,因為今日工作繁多有點攰想去個靜靜地嘅地方食個午飯...因為咁朝早已經飲咗兩杯咖啡所以點了一杯沒有咖啡因的黑芝麻拿鐵☕️奶泡打得很滑,黑芝麻味道很出與鮮奶混合不會感覺太濃,剛剛好,最鍾意佢冇特別加糖水味道真實. 當然重點就係佢哋嘅拉花,望落去在飲到咁好味嘅嘢飲令到個人心情即刻愉快咗. Ps 記得攪勻先飲完埋啲黑芝麻會沈晒低.與朋友分享點了一個All Day Breakfast 同酸辣烤雞肉意大利飯.👌🏻All Day Breakfast 唔算有什麼太大特別,賣點炒雜菇很香和炒蛋很滑.👍🏻估唔到Cafe都可以食到咁有質素嘅意大利飯,飯粒分明香料味出(不是味精),辣味很香但唔算好辣,感覺所有嘢啱啱好回頭指數非常高.總結:性價比很強的Cafe ,午飯或者下午茶都適合歇一歇或者充電嘅地方,回頭指數爆棚.

奶泡打得很滑,黑芝麻味道很出

👍🏻估唔到Cafe都可以食到咁有質素嘅意大利飯

嘅地方,回頭指數爆棚.
酸辣烤雞意大利飯
酸辣烤雞意大利飯
  • Black  sesame  latte
2020-11-10 184 瀏覽
.·°∴ ☆·°.·°∴ ☆·°.·°∴ ☆·° .想來旺角的Pause It很久了,純白色的店面非常吸引,可是每次都因為長長的人龍而放棄,早前趁假期特地早點過來,享受寧靜時刻。.▪ 𝐄𝐠𝐠𝐬 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 $𝟕𝟖看到網上對他們的eggs benedict評價不一,還是決定來試試!兩隻水波蛋都有柔嫩的流心,三文魚份量亦頗多,配上有嚼勁的酸種麵包很美味。🥰可惜這裡的荷蘭醬較普通,味道偏像沙律醬,酸味不夠,不太適合我的口味。▪️ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟎本是為了飛馬拉花而來,但最後上桌時只有這款心心拉花(當然這款也很精緻),可能飛馬要另外跟店員request吧😟喝一口後嘴裡馬上充滿香濃的芝麻味道,質感細滑且富奶香,暖暖的很適合秋冬享用。🍂整體而言,這裡食物和飲品質素都不錯,而且早點來到的話更清靜,窗邊位置有自然光十分舒適。但很遺憾這次沒有飛馬拉花,看來又給我多一個藉口再訪了。✨☕️
.·°∴ ☆·°.·°∴ ☆·°.·°∴ ☆·° .

Eggs  Benedict  Salmon

▪️ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟎

Black  Sesame  Latte

午餐
Eggs  Benedict  Salmon
Black  Sesame  Latte
放工黎已經排晒隊,因為間鋪位置唔多,不過望落就好文青,入面都幾靚,如果唔趕時間,同朋友慢慢等慢慢聚都得,不過10點就閘門啦🤔🤔1.煙三文魚蟹子忌廉天使麵 $88煙三文魚口感同味道都唔錯,唔會太咸,不過份量相對較少,食到最後,得番有蟹子的麵🤣🤣整體個麵味道普通2. 慢煮手撕豬肉長通粉 $88賣相望落唔錯,但豬肉個味道麻麻地,酸酸地咁,最後食淨好多豬肉3. 黑松露雜菌意大利飯 $88呢個食落同平時的差唔多,正正常常,不過黑松露味反而冇咁出4.科布沙律 $62望落全部都係火箭菜(唔知有冇認錯),我個人就麻麻地火箭菜,覺得苦😛,不過我知有其他人就係鍾意佢呢個味5. 芝士黑松露薯條 $62呢個超正,一送過黎,已經聞到濃濃的黑松露味,未有掂到汁的薯條都好好食🤤🤤🤤,加埋芝士同黑松露係幾香,不過略嫌芝士味唔夠,但整體都幾好味,推介!!!6. 凍桂花培茶拿鐵 $42一飲第一下好多渣,跟住撈完,都仲有少少,但味道係唔錯,不過唔多覺有桂花味😂7. 凍抹茶拿鐵 $42朋友叫左第一句就係話冇奶味嘅🥺8. 唔記得左朋友叫咩,不過拉花幾靚,比大家望望🤣🤣Pause it 的擺設同美食全部都好靚,味道整體正常,薯條

1.煙三文魚蟹子忌廉天使麵 $88
煙三文魚蟹子忌廉天使麵

2. 慢煮手撕豬肉長通粉 $88
慢煮手撕豬肉長通粉

3. 黑松露雜菌意大利飯 $88
呢個食落同平時的差唔多,正正常常,不過黑松露味反而冇咁出

4.科布沙律 $62

7. 凍抹茶拿鐵 $42
朋友叫左第一句就係話冇奶味嘅🥺
凍抹茶拿鐵

8. 唔記得左朋友叫咩,不過拉花幾靚,比大家望望🤣🤣

Pause it 的擺設同美食全部都好靚,味道整體正常,薯條就最正,都唔會伏,試一次文青下都唔錯

價錢💸 8/10
我地5個人食,最後食左差唔多$600,一個人都係$120,比想像中抵!
2020-11-02 132 瀏覽
好似好多人打卡,就同朋友去試下。間店地理位置真心麻麻,距離地鐵站有比較長一段路,招牌唔顯眼,有點難搵。都估到會比較多人排隊,去到前面等7,8張檯,如果時間充裕先黎食因為冇得訂位。環境裝修簡約風唔錯,位置不多。點了意大利飯同pasta,味道可以。Sauce較為濃厚,分量幾多。野飲就麻麻地,coffee冇想像中咁特別。當日是星期日但唔知點解收6點,入座後先知道比較突然,所以食了不到一個小時便離開了(他們有規定限時90分鐘, 想傾計嘅朋友未必適合)。整體黎講d食客都是打卡居多,性價比一般啦。

整體黎講d食客都是打卡居多,性價比一般啦。

60 分鐘 (堂食)
👅煙肉班尼迪克蛋($74)👍🏻煎香煙肉加烘烤麵包係不敗之選,如果流心蛋加多啲荷蘭醬就good good.👅煙三文魚忌廉粟米意粉($88)👍🏻份量好慷慨,大大碟意粉加上芝士同煙三文魚花🧀,忌廉味唔會太漏👅竹炭鮮奶咖啡($38)👍🏻每個拉花都好靚好有心思😛小心飲到嘴變黑.👅凍桂花焙茶拿鐵($42)👍🏻預期中既焙茶拿鐵,桂花味弱左啲=========================🚩總結🚩:一去再去既cafe🧚🏻‍♀️偏日系簡約風格睇極都咁靚=========================🌟注意🌟:大約6半後入座要等位啦香港90後貼地食評❤️食盡香港美食🍴
👅煙肉班尼迪克蛋($74)
👅煙三文魚忌廉粟米意粉($88)

👅竹炭鮮奶咖啡($38)
👍🏻每個拉花都好靚好有心思😛小心飲到嘴變黑
👅凍桂花焙茶拿鐵($42)
👍🏻預期中既焙茶拿鐵,桂花味弱左啲
=========================
=========================
🌟注意🌟:大約6半後入座要等位啦

香港90後貼地食評❤️食盡香港美食🍴
2020-10-23
  • 竹炭鮮奶咖啡
2020-10-15 104 瀏覽
同朋友嚟食個午餐,都預左要排一段時間隊先入得!同朋友分別叫左All Day Breakfast + 紅菜頭雞肉意大利飯🍛All Day Breakfast 正正常常!紅菜頭雞肉意大利飯就紅菜頭味無嘜,但就食到啲胡椒味,味道就濃左少少!飲品就叫左竹炭鮮奶咖啡☕️竹炭味好微,飲落似普通Latte! 有機會會再試下其他食物同野飲
有機會會再試下其他食物同野飲