2021-05-13 195 瀏覽
// spicy arrabiata pasta + cheese truffle fries //My friend lives supperrr far away and we agreed on a middle ground (mong kok) to hang out, so she picked out a place to eat at. When we got there, it was surprisingly overflowing with people, to the point where we had to line up outside lol. Anyways, when we got in, the staff was friendly and we decided to order these items. I don’t know if it was the aftermath or what, but everything tasted so good. As a fries lover, the fries were pretty good a

My friend lives supperrr far away and we agreed on a middle ground (mong kok) to hang out, so she picked out a place to eat at. When we got there, it was surprisingly overflowing with people, to the point where we had to line up outside lol. Anyways, when we got in, the staff was friendly and we decided to order these items. I don’t know if it was the aftermath or what, but everything tasted so good. As a fries lover, the fries were pretty good and not overly oily. Although there could’ve been cheese, because why not? The truffle flavour was there but not too overpowering. The pasta was yummy but the spiciness could’ve have been stronger. Overall, really enjoyed this place and will definitely want to visit again! 👍
又到令人好唔想返工嘅星期一⋯⋯要踢走非常嚴重嘅monday blue,當然要去靚地方食好西尋找視覺同味覺嘅新刺激啦!可能因為落微雨關係,lunchtime嚟到Pause it等左唔夠十分鐘就獲安排入座~我地share慢煮手撕豬肉三文治配薯條同牛油果雞肉意大利飯。慢煮手撕豬肉三文治嘅三文治烘得剛剛好,可以見到包面有格仔紋。手撕豬肉十分淋,同辣椒粉加paprika整成嘅醬好搭,啖啖肉超惹味,加粗薯條真係冇得輸!牛油果雞肉意大利飯都好有surprise!用牛油果同chicken stock整成嘅sauce creamy得嚟帶出濃厚嚟雞味,加適量未全熟透帶有咬勁嘅飯超正!再嚟非常特別tiffany blue嘅藍橙latte同夢幻紫嘅紫薯latte簡直幸福感攀升!呢個lunch真係好enjoy超happy,食完即刻充滿正能量~附上menu~

Blue  Orange  Latte

Purple  Potato  Latte

附上menu~

2021-05-03
10 分鐘 (堂食)
Blue  Orange  Latte
Purple  Potato  Latte
2021-04-23 1160 瀏覽
🤩⭐️Have a LUCKY day🌈✨好LUCKY ☝🏻去到唔洗等位好LUCKY ✌🏻兩杯野飲都係勁有心機既靚靚拉花。拉花靚到📸影唔停 (分別有海馬同獨角馬🦄)💁🏻‍♀️話說大王勁愛手撕豬肉🐷🐽我勁愛打到卡既野食📸🤭旺角依間Café一次滿足曬我地2個👩🏽‍🤝‍👨🏾~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 慢煮手撕豬肉三文治配薯條($74)🐷🥪🍟酸種麵包有烘過,脆口💥中間軟熟,中間手撕豬肉既醬酸酸甜甜,幾開胃,餡料多,一路咬係側邊bi出黎🤤入面有夾少少沙律菜🥬所以整體唔會話好滯。薯條都幾多,炸得金金黃黃,脆脆既,又唔會好油👍🏻▪ 香橙西柚菠菜橄欖油沙律 ($58)🍊🥗橙同西柚隔住放,令視覺顏色上更吸引。入面仲有青瓜🥒車厘茄🍅一次過食到唔同口感既蔬菜🙆🏻‍♀️比平時特別既係,🙅🏻‍♀️唔係用沙律醋/醬🙅🏻‍♀️而係用左蜜糖檸檬汁🍯🍋HONEY LEMON DRESSING。不過對我黎講,我就覺得甜左少少🤏🏻但唔係砂糖既甜都係健康既🤨▪ 黑芝麻拿鐵Black Sesame Latte ($40)店員一放低,我忍唔住嗌好靚呀好靚呀😍🤩係連比較著重味道既大王都認
🤩⭐️Have a LUCKY day🌈✨
好LUCKY ☝🏻去到唔洗等位
好LUCKY ✌🏻兩杯野飲都係勁有心機既靚靚拉花。
拉花靚到📸影唔停 (分別有海馬同獨角馬🦄)
💁🏻‍♀️話說大王勁愛手撕豬肉🐷🐽
我勁愛打到卡既野食📸🤭
旺角依間Café一次滿足曬我地2個👩🏽‍🤝‍👨🏾
慢煮手撕豬肉三文治配薯條  +  香橙西柚菠菜橄欖油沙律

▪ 慢煮手撕豬肉三文治配薯條($74)🐷🥪🍟
酸種麵包有烘過,脆口💥中間軟熟,
入面有夾少少沙律菜🥬所以整體唔會話好滯。
薯條都幾多,炸得金金黃黃,脆脆既,又唔會好油👍🏻

▪ 香橙西柚菠菜橄欖油沙律 ($58)🍊🥗
橙同西柚隔住放,令視覺顏色上更吸引。
入面仲有青瓜🥒車厘茄🍅一次過食到唔同口感既蔬菜🙆🏻‍♀️
比平時特別既係,🙅🏻‍♀️唔係用沙律醋/醬🙅🏻‍♀️
不過對我黎講,我就覺得甜左少少🤏🏻
但唔係砂糖既甜都係健康既🤨
香橙西柚菠菜橄欖油沙律

店員一放低,我忍唔住嗌好靚呀好靚呀😍🤩
係連比較著重味道既大王都認同我🤪
隻海馬拉花好靚🌊🎠
味道係勁濃郁,好香既芝麻味🖤唔係稀溜溜,
好似芝麻糊加左奶咁,但又冇比奶搶左芝麻味🖤🥛
黑芝麻拿鐵Black Sesame Latte

▪ 抺茶拿鐵Matcha Latte <走甜> ($40)🍵
走左甜,抺茶濃郁香氣更出🙅🏻‍♀️但唔會有苦味🙅🏻‍♀️
雖然獨角馬🦄手&腳建碩左少少🎠
🥰但都好夢幻feel💭💭
抺茶可以抗氧化,令皮膚靚靚,保持年輕💃🏻
但糖份就會令皮膚老化,咁我走甜啦😂
Matcha Latte 同 Hojicha Latte都可以走甜👍🏻
抺茶拿鐵Matcha Latte <走甜>

♦️曾經聽過👂🏻如果拉花靚•做得好☕️
就算你飲過,圖案都唔會走樣。
依到做到呀,咖啡師好叻👏🏻👏🏻
一入門口要量體溫🌡有酒精消毒液提供🤒

枱面有信封俾你放口罩📩😷
窗邊bar枱都好靚,文青打卡一流,下次去要坐😂

店員清潔🧼做得好足👍🏻窗邊bar枱客人走,
店員唔止抺枱,連玻璃窗🪟都抺埋💯好細心💛
香橙西柚菠菜橄欖油沙律
黑芝麻拿鐵Black Sesame Latte
抺茶拿鐵Matcha Latte <走甜>
  • Black  sesame  latte
2021-04-14 491 瀏覽
 Pause It 係我之前成日係ig見到既cafe,見到好多foodie都去食,同埋見到佢地既野飲拉花好靚,不過我今次去就冇嗌到嘢飲,淨係嗌左主食,但係食完就覺得佢唔算特別好食,有少少失望。不過可能佢既野飲先係令人驚艷既野😔1⃣️煙三文魚蟹子忌廉天使麵($88)煙三文魚花好靚,有啲蟹籽係麵,但係就真係得個樣😟天使麵係偏幼既,食落都幾有咬口,但係佢啲汁好唔夠,食落冇乜味,因為冇乜汁,個麵亦都唔係好掛到汁...整體食落個味係真係好淡,同我想像中既忌廉天使麵應該有既味好唔同😕  2⃣️香辣蒜片蟹肉炒意粉($88)呢個比個天使麵好少少,最少食到少少蒜既香味,不過都係食到塊蒜片既時候先食到啲味...整體都係偏淡冇乜味。碟意粉幾乎食唔到蟹肉,亦都冇乜蟹既鮮味...不過意粉炒得算乾爽,唔會太油,呢點係幾好既😅

1⃣️煙三文魚蟹子忌廉天使麵($88)

2⃣️香辣蒜片蟹肉炒意粉($88)
煙三文魚蟹子忌廉天使麵
香辣蒜片蟹肉炒意粉
睇戲前諗住醫下肚,咁岩友人介紹呢個野,就試一試佢!門面好光鮮,應該係新裝修,而且樓頂好高,空間感好大,感覺好舒服,唔局促。我地睇左陣menu 就叫左少少野食餐具同碟都非常訓淨 同埋好歐美風格black sesame latte呢杯野睇openrice 介紹好熱門,於是就叫黎試下,suprise 到我既係個拉花,非常精美。味道就不過不失,個人黎講鍾意濃味,所以我覺得唔夠芝麻味。跟住主食都好快上台牛油果雞肉意大利飯我估唔到係好食😳初時我以為牛油果做佐料一定會淡而無味,但事實上係唔會,再加上份量岩岩好,係健康之選!!芝士黑松露薯條極多醬,極有誠意,芝士味黑松露味都好多濃,但兩個人食黎講就有d 多, 四個人可能會好d.
睇戲前諗住醫下肚,咁岩友人介紹呢個野,就試一試佢!

我地睇左陣menu 就叫左少少野食

餐具同碟都非常訓淨 同埋好歐美風格

black sesame latte

味道就不過不失,個人黎講鍾意濃味,所以我覺得唔夠芝麻味。

跟住主食都好快上台

2021-03-28
2021-03-26 453 瀏覽
每樣食物和飲品質素很不錯 店員服務亦很好點了藍橙LATTE 初初會以為很伏想挑戰 怎料甜甜的又不膩😆朋友的Lemonade亦不會太甜 很清新食物方面點了全日早餐 特別喜歡雜菇 嚐得出是花了不少心思薯條和雞翼弄得恰到好處 以咖啡店的名義而弄得這麼好吃的小食 實屬難得🙆🏻‍♀️期得下次與朋友再來嚐嚐竹炭咖啡和Red Velvet Latte
每樣食物和飲品質素很不錯 店員服務亦很好
朋友的Lemonade亦不會太甜 很清新
食物方面點了全日早餐 特別喜歡雜菇 嚐得出是花了不少心思
薯條和雞翼弄得恰到好處
以咖啡店的名義而弄得這麼好吃的小食 實屬難得🙆🏻‍♀️
2021-03-24 304 瀏覽
🇭🇰💛Pause It 小清新玻璃Cafe未係黃店之前去食已經好受歡迎🤣食物同環境都幾精緻 仲有唔同顏色既Latte 值得一去☕️🙌🏻-🍚煙三文魚藜麥意大利飯(💰$88)三文魚捲成rose🌹幾吸睛意大利飯都好有心機煮 Creamy 得黎唔會overcook👌🏻-🥑牛油果蛋多士(💰$72)🥑牛油果都係新鮮滑身 🍞多士用左sourdough整體係中規中矩 普普通通-☕️竹炭鮮奶咖啡Charcoal Latte(💰$38)黑色既Latte係佢地既Signature 之一 唔係好多地方有味道都幾特別得意😍-☕️紅絲絨拿鐵Red Velvet Latte (💰$40)顏色好靚不過味道就唔太岩口味偏甜左少少 如果可以減返甜度就岩岩好😛比較鐘意竹炭味多啲
🇭🇰💛Pause It 小清新玻璃Cafe
未係黃店之前去食已經好受歡迎🤣
🍚煙三文魚藜麥意大利飯(💰$88)
三文魚捲成rose🌹幾吸睛
🥑牛油果蛋多士(💰$72)
🥑牛油果都係新鮮滑身 🍞多士用左sourdough
整體係中規中矩 普普通通
☕️竹炭鮮奶咖啡Charcoal Latte(💰$38)
味道都幾特別得意😍
顏色好靚不過味道就唔太岩口味
偏甜左少少 如果可以減返甜度就岩岩好😛
比較鐘意竹炭味多啲
2021-03-23 219 瀏覽
Pause It ✨✨✨✨✨✨之前聽朋友介紹都有特登bookmark早兩日約咗朋友食飯終於去咗啦🤣🥳舖頭喺旺角山東街,都容易搵 不過唔算係太大 但好好彩一去到都有有位今次就嗌左 兩杯嘢飲 但係有一杯唔記得影相呢一杯係黑芝麻Latte,見到都好多人有嗌 好香黑芝麻味唔會死甜 飲落都好順口,因為唔捨得攪勻個拉花飲到底嗰陣都仲會有啲黑芝麻 ,價錢都合理唔錯。另外小食就叫咗一個芝士黑松露薯條,上嚟份量都好多開頭都驚會唔會食唔晒🤣薯條炸得好香脆同埋芝士都多鋪滿晒之餘仲有好多黑松露🤣呢個份量來講都好抵食! 不過食到最尾芝士都開始有少少硬,同埋都有啲濟 始終係澱粉質呀嘛🤣主食就叫咗一個All Day Breakfast 同埋煙三文魚蟹子天使麵意粉同All day breakfast 等佐15分鐘左右兩樣上枱擺盤都好靚,同埋見到意粉好多蟹籽夠誠意,煙三文魚唔太腥All day breakfast 奄列蛋好厚,食完好滿足,其他配菜都不過不失😆———————————————————總括而言:每樣野食味道都唔錯,最鐘意芝士黑松露薯條,雖然食到後尾有d濟 但都清曬✌🏻有機會再試下佢既咖啡😆
Pause It
✨✨✨✨✨✨
之前聽朋友介紹都有特登bookmark
早兩日約咗朋友食飯終於去咗啦🤣🥳

今次就嗌左 兩杯嘢飲 但係有一杯唔記得影相

呢個份量來講都好抵食!

意粉同All day breakfast 等佐15分鐘左右

———————————————————
2021-03-19
5 分鐘 (堂食)
2021-03-18 276 瀏覽
建議: 如果早過11:30到店,可以先入內飲下咖啡,11:30後先開始serve 食物。每枱90分鐘,因為12點左右就已經開始出現人龍🙈 今次試左:☕飲品:▫️Lemon Shakerato (HK$42)檸檬冰搖咖啡,賣相其實幾得意,好似檸檬茶。底係espresso 加左檸檬同其他材料。▪️Hand Drip Coffee - El Salvador (Natural) (HK$68)味道較酸▫️Hand Drip Coffee - El Salvador Midnight (HK$68)酸味較少,有陣淡淡夏枯草香 (Barista 介紹完大家都好好奇,個夏枯草出到黎會點) 😂▪️Black Sesame Latte (HK$40)聞落淡淡芝麻香,飲落好香濃👍 好有稀版芝麻糊feel,想即刻黎碗芝麻湯丸🤣🍲食物:▫️Spinach Eggs Benedict (HK$72)▪️Truffle Mushroom Risotto (HK$88)食物質素唔錯,落單之後唔洗話等好耐。Food Menu 都選多野揀,另外Drink Menu 同 Hand Drip List 可以參考 整體環境幾舒服,適合

今次試左:
☕飲品:
▫️Lemon Shakerato (HK$42)

味道較酸

▪️Black Sesame Latte (HK$40)

🍲食物:

整體環境幾舒服,適合同Fd子傾下計。對咖啡有咩疑問都可以問下 Barista👍

呢度既latte款式好多 仲要好colourful🌈主食都有好多款 意粉意大利飯都想試~口味較重😳但因為選擇多而想再回頭🤤平日lunchtime都有條人龍🙈🥑牛油果雞肉意大利飯 $88重牛油果味🤤雞肉好少同好細粒🥺味道偏鹹🤥好多汁所以過濕🙈🍟芝士黑松露薯條 $62好邪惡😂芝士鹹香好重 黑松露聞落好香 食落唔算出 熱辣辣🔥😋🖤 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $40好濃郁😍而且厚身 最底仲有粒粒芝麻口感 足料😜算係我飲過數一數二好食既🤤💙 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $40朋友叫既 好吸睛🤩原來係雲尼拿味😳都幾重! 飲落似甜版既奶😛
🥑牛油果雞肉意大利飯 $88

💙 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $40
Black  sesame  latte
  • 牛油果雞肉意大利飯
2021-03-05 343 瀏覽
本身幾鍾意食西餐,諗住呢間平日排晒隊實冇死睇過食評見賣相都唔錯,點知外賣份量係減半一攞出嚟以為食咗一半先放入盒嘅程度冇試過堂食,唔知堂食質素如何。本身有心理準備飯會比較硬身,但味道整體偏鹹,牛油果雞肉意大利飯只有一粒粒粗黑椒嘅味道。見到呢間嘅Egg benedict評價都唔錯,但我食到嘅Egg benedict蛋係全熟,荷蘭汁極少做唔到一般Egg benedict應有嘅口感層次。至於竹炭咖啡,亦有少少名過其實,作為一間coffee shop佢嘅咖啡唔算特別出色唔算香,飲過一次就可以,唔會再諗起嘅味道。總結味道尚可,價錢偏貴,份量很少。試過今次外賣唔會想再試堂食咁嘅價錢同質素應該會有更多更好嘅選擇
本身幾鍾意食西餐,諗住呢間平日排晒隊實冇死
睇過食評見賣相都唔錯,點知外賣份量係減半
一攞出嚟以為食咗一半先放入盒嘅程度
咁嘅價錢同質素應該會有更多更好嘅選擇
外賣自取
2021-02-16 501 瀏覽
原本想試另一間同樣喺旺角嘅Cafe,但發現有時間限制,所以就決定去附近嘅其他餐廳,呢間餐廳其實都唔係第一次聽,我見人哋啲相都影得好靚,所以一直都收藏咗呢間Cafe,今次終於有機會一試啦!因為疫情關係所以都要排一排隊先有位,不過都唔算耐,而且員工都非常之體貼,詢問我哋各種要求,盡量配合我哋,非常唔錯!我哋一一共四個人去食,分左兩張枱,呢張單係我同朋友A嘅單,我哋每人帶咗一個主食,一個飲品,感覺唔算特別貴,而且份量OK,非常好!🍝Smoked  Salmon  and  Crab  Roe  Angel  Hair $88呢份係我叫嘅主食,我等緊嘅時候,睇餐牌已經超級想食呢一個,原本冇為意係天使面,等我仲以為係普通意粉,有少少唔開心, anyway我覺得以天使面來講都算好食,唔會太碎!三文魚就非常好食,份量都好多,我覺得好好食。所以我覺得如果想試呢個就放心叫啦,不過不失不錯!☕️Mocha $38我覺得去呢一間餐廳,至少一定要嗌一杯咖啡,因為佢嘅拉花係非常之靚,我甚至覺得係呢間餐廳嘅主打!果然一嚟到,上菜速度已經係非常之快,而且個花亦都係非常之標準嘅靚,所以我覺得一定要嗌,我好滿意!飲落呢,

Mocha

☕️Mocha $38
我覺得去呢一間餐廳,至少一定要嗌一杯咖啡,因為佢嘅拉花係非常之靚,我甚至覺得係呢間餐廳嘅主打!果然一嚟到,上菜速度已經係非常之快,而且個花亦都係非常之標準嘅靚,所以我覺得一定要嗌,我好滿意!飲落呢,就正正常常咁啦,就係普通mocha啦,因為我唔太識咖啡,唔作評價啦!

Americano

☕️Americano $30
呢個係朋友A叫嘅,唔太清楚味道!

🥩Slow-cooked  Pulled  Pork  Penne  $88
呢份係隔離枱嘅朋友B叫嘅,我原本都想試,佢話味道唔錯,而且份量比佢想像中嘅多好多,我就覺得好似好好食咁啦,最後佢好似食唔晒仲外賣攞走添!
2021-01-14
15 分鐘 (堂食)
Mocha
Americano
2021-02-15 318 瀏覽
簡單來講,同朋友係行行吓見到個薯條就等位試吓呢間野既,跟住就點左一個沙律一個三文魚面跟住黑松露薯條,奶茶仲有雞翼,整體上幾好味𡯁其薯條,鍾意食黑松露嘅人就一定要點佢!
2021-02-11 332 瀏覽
Pause it 可以話係鬧市中一個寧靜嘅角落,喺球場附近,裝修同環境都好適合坐低嘆一杯咖啡,好好chill 下🤩🤩1️⃣vanilla latte($38)外表同普通latte 完全冇分別,但飲落好香vanilla 糖漿味,超甜,差唔多cover 左咖啡嘅味道2️⃣竹炭latte($38)味道好特別,竹炭冇咩味,最尾有少少澀味但會飲到你個嘴變黑😂,底層latte味都幾出,飲到底見到啲粉完全未攪勻😕3️⃣latte($36)呢個比一般cafe出色,香味好夠,奶味夠濃,飲落味道好blanced ,好飲Overall 個latte art 都好好,飲到底仲有,但店員自己都分唔到vanilla latte n latte ..,仲上錯左
1️⃣vanilla latte($38)
2️⃣竹炭latte($38)
3️⃣latte($36)
Vanilla  latte
竹炭latte
Latte
竹炭latte
Latte
2021-02-01 240 瀏覽
無晚市,同朋友傾到興起想買杯咖啡繼續傾,估唔到附近間間都收晒。PAUSE IT 仲開緊,即時9衝去買。平時日頭多人排隊(完全睇到收銀姐姐既倦容),夜晚先有少少既寧靜。環境簡約,不過日頭咁多人都好難慢慢食。餐牌既咖啡非常多選擇,不過見最熱門係黑芝麻同CHAROCOAL。仲可以唔駛加錢轉OAT MILK.黑芝麻咖啡,好濃郁,有芝麻渣沉底,真材實料。CHAROCOAL LATTEE,其實唔係好飲到CHAROCOAL味,不過拉花好靚。
PAUSE IT 仲開緊,即時9衝去買。
環境簡約,不過日頭咁多人都好難慢慢食。
仲可以唔駛加錢轉OAT MILK.
黑芝麻咖啡,好濃郁,有芝麻渣沉底,真材實料。

竹炭咖啡