2018-10-01 387 瀏覽
嘩!🍰🍰🍰🍰🍰呢間舖頭,燈火通明設計時尚獨特!❤❤❤每件雪櫃入面嘅甜品都好吸睛,令到你完全唔知簡咩口味,每款都想試🍰🍰🍰🍮🍮🍮唔會係咁淨返數量最少嘅穩陣d呢?證明好多人揀吖嘛鋪頭入面真係好多人!唯有揀幾件返屋企慢慢食😊終於狠下心腸揀咗四款, 栗子🌰,芒果🍋,士多啤梨🍓同焦糖香蕉🍌!我一入口個下已經幾失望, 不子雖然賣相一流但係入口栗子味唔算好重,亦都唔係好creamy, 快快手手就食曬食完都冇咩特別感覺以為士多啤梨最搶手,味道都一定係最好,點知其實雖然士多啤梨紅卜卜,但係都幾酸🍓🍓🍓🍓我覺得最大弊病係個批皮唔夠香 !坊間嘅批皮餃落厚實,充滿牛油香味,但呢個口感擔保,易容易碎開,唔能夠襯托出其他食材嘅美味🍩🍩🍩🍪🍪🍪。焦糖香蕉口味算係最好食! 層次分明,唔會太甜,噴上焦糖嘅香蕉味道更突出! 😩下次會唔會選擇堂食好啲呢?

嘩!🍰🍰🍰🍰🍰

呢間舖頭,燈火通明設計時尚獨特!

🍰🍰🍰🍮🍮🍮

唔會係咁淨返數量最少嘅穩陣d呢?證明好多人揀吖嘛

鋪頭入面真係好多人!唯有揀幾件返屋企慢慢食😊

我覺得最大弊病係個批皮唔夠香 !

焦糖香蕉口味算係最好食!

層次分明,唔會太甜,噴上焦糖嘅香蕉味道更突出!

😩下次會唔會選擇堂食好啲呢?

2018-09-26 326 瀏覽
外賣高級蛋糕和老人家渡中秋。比起大型連鎖店,pdp 蛋糕價格都好合理,麵粉原材料都非一般。賣相又精緻,餅底做得好好,每件蛋糕大小設計好窩心,唔會食到好‘‘論盡‘‘。蛋糕盒內設有乾冰格,要讚! 擺放簡單,加金色硬紙穩固蛋糕,好細心。外賣餐具有木叉提供,細心!香蕉香蕉拖肥批,中間配一層薄薄朱古力榛子醬,好夾。香蕉好飽。栗子撻,栗子蓉+cream 大家都薄薄功,食落口2個味道一齊出哂來,好豐富滿足的味道。餅底好實在,不是一切就碎開。提子新鮮,提子配合cream ,perfect match,cream 既份量味道....中和提子+芝土+餅底。
外賣高級蛋糕和老人家渡中秋。

外賣餐具有木叉提供,細心!

餅底好實在,不是一切就碎開。
2018-09-23
外賣自取
慶祝紀念
生日
2018-09-25 236 瀏覽
收工約了好友茶聚,我揀咗呢間餅店,因為環境靚,去到地下一個舖位,有玻璃櫃放水果撻,我哋上樓上雅座,樓梯比較窄,上到去我喜歡湖水綠色加淺木色配搭,坐在二人枱之後,店員送上餐牌,水果撻款式雖然唔多,賣相都好靚士多啤梨撻($58)白瓷碟映照紅色士多啤梨,好靚,士多啤梨切成心形,爽脆酸甜,忌廉軟滑香甜,撻皮鬆脆牛油香!好味伯爵茶($42)玻璃壺簡約漂亮,茶夠熱,獨特嘅香草味好香,解膩好喝!食物及茶都好味,賣相又精緻,女生們談天一定喜歡,店員有禮斯文,除了上茶唔會騷擾,可以安心談天說地!女生們一定喜歡💕
士多啤梨撻

伯爵茶

女生們一定喜歡💕
2018-09-24
士多啤梨撻
伯爵茶
2018-09-19 280 瀏覽
已經嚟過這間餅店好幾次,以為這個店是日本餅店,後來網上查閱才知道是本地開的一間日系餅店。以前我不打喜歡吃批或者撻,因為次地鐵站的那些真的麻麻;但試過這一家店以後,印象完全改變,非常喜愛這裡。前後都吃過七八款不同口味的撻,最喜歡的係還是signature的香蕉味、還有水蜜桃味;還給我發現驚為天人的tiramisu,整體而言水果新鮮而且是用日本的高級水果,cream香濃幼滑、餅底也是一流,所以吸引我經常來。還帶朋友來這裏便嘆咖啡吃餅,因為樓上的咖啡店非常舒適而十分靚麗,閒坐幾個小時很快就過去了。
  • Banoffee  pie
  • Tiramisu Tart
2018-09-17 200 瀏覽
知道呢間嘢已經有好耐, 終於經過灣仔順便去拜訪拜訪, 可能已經太夜淨返只有 tiramisu 批同埋一啲生果撻, 我買咗mixed berries tart & mixed fruit tart 同埋一款鹹批-西蘭花煙肉撻, 隔咗兩個幾三個鐘頭返到屋企, 一返到屋企開咗嚟食, 雖然隔咗一段時間,冇諗到個批撻仍然鬆化好脆, 真係好好味, 下次要定一個做生日蛋糕先
2018-07-24 479 瀏覽
鍾意食蛋糕嘅我終於食左呢間生果撻但係真係極之失望望落個樣都好似幾靚架嘛點知真係虛有其表.當日叫左Tea set for two 可以兩個人試3款蛋糕於是梗係唔3件都揀哂水果啦咩都試下嘛 所以揀左Mixed berry tart Banoffee Pie Tiramisu Pie3個入面最好味就毋庸置疑係Banoffee我覺得只係因為本身Banoffee個配搭冇得輸香蕉+朱古力+拖肥 個味撈埋一齊點都好食架喎但我對啲蛋糕失望嘅原因係佢話哂叫批或撻但係佢個蛋糕同餅底都好唔實個雜莓撻似就咁雜莓蛋糕多啲總結真係有啲失望呀
鍾意食蛋糕嘅我終於食左呢間生果撻

個雜莓撻似就咁雜莓蛋糕多啲
總結真係有啲失望呀
下午茶
2018-07-21 264 瀏覽
Tiffany Blue 的裝潢很難令女生抗拒,加上精緻的水果撻更加令女生一定要來試一次。我最喜歡的是banoffee pie (香蕉焦糖),甜而不膩,很好吃。Mixed Berry Tart普普通通。Tiramisu Tart都很好吃,有點偏點的tiramisu,不太重酒和咖啡味。
2018-07-10 280 瀏覽
今天,有同事過左試用期請食餅!我吃了芒果、提子、士多啤梨、香蕉味全部也是達做底,好脆好好味!我覺得當中香蕉味最為令人驚喜!佢吾單至蛋糕上有滿滿的香蕉,香蕉上也有一層薄薄的焦糖味!所以吃起來甜甜的,佢裡面也佈滿香蕉的肉,而最底一層好像有一層啫哩狀的東東,合起來真的超好吃😋😋芒果跟士多啤梨也好吃,但不及香蕉的味道好吃!但有點對提子失望,同事說它不是常出這個提子味,是季節限定的,但提子吃起來酸酸的🙈🙈自己不太喜歡~❤️
今天,有同事過左試用期請食餅!

我吃了芒果、提子、士多啤梨、香蕉味
全部也是達做底,
好脆好好味!
我覺得當中香蕉味最為令人驚喜!
佢吾單至蛋糕上有滿滿的香蕉,
香蕉上也有一層薄薄的焦糖味!
所以吃起來甜甜的,
佢裡面也佈滿香蕉的肉,
而最底一層好像有一層啫哩狀的東東,
合起來真的超好吃😋😋
芒果跟士多啤梨也好吃,
但不及香蕉的味道好吃!
但有點對提子失望,
同事說它不是常出這個提子味,
是季節限定的,
但提子吃起來酸酸的🙈🙈
自己不太喜歡~❤️
雅緻小店位於歐陸風的利東街👑感覺非常協調😆地下主要陳列各種水果批,上層先係用膳區🍴主色調係高貴優雅嘅Tiffany blue💙座位非常舒適,而且環境清幽🌿我地四人星期日下午休閒自在咁坐左兩個幾鐘~感覺人流唔算多,如果繁忙時間就會限時個半鐘⏱每人都點左一款批,一次過試嗮四款口味🤤呵呵~.✅ Tiramisu Tart $62 : 四款入面最好味係提拉米蘇☕️咖啡mousse幾香滑🌟而且忌廉的分量相對果批較少,讓味道更突出😋值得一提係所有餅底都烘得非常好👏🏻實得黎又脆,鬆化得黎唔會散👍🏻如果咖啡味再濃啲就好啦!.✅ Grape Tart $58 : 比想像中好味🤤飽滿嘅青葡萄超爽甜🍇餅底都係點讚👍🏻只是忌廉唔夠輕身而且分量多左啲,感覺有小小膩🤔幾款水果批都有呢個特點,不過對喜歡食忌廉的人可能就另當別論🤓.👌🏻 Strawberry Tart $58 : 士多啤梨甜度還可以🍓而且都幾新鮮~底下除左忌廉之外仲有一層非常薄嘅士多啤梨醬🧐但因為太薄所以唔係幾食得出味唷....👌🏻 Mango Tart $58 .整體而言味道雖然未算突出,但都唔錯。環境實在加好多分💯其實香蕉批應該會最好味🍌但咁啱呢日
Tiramisu

✅ Tiramisu Tart $62 :
Grape

✅ Grape Tart $58 :
Strawberry

👌🏻 Strawberry Tart $58 :
Mango

👌🏻 Mango Tart $58
整體而言味道雖然未算突出,但都唔錯。環境實在加好多分💯其實香蕉批應該會最好味🍌但咁啱呢日晏奏已經食左香蕉甜品,所以無叫到💁🏻‍♀️唯有等下次再有緣再黎先食啦~
2018-07-08
Tiramisu
2018-07-09 217 瀏覽
之前食過呢度既bannoffee pie, 好好食🤤呢次黎食下咸食tart先!呢個做brunch一流呀🤤(1200-1430供應)呢度既環境好靚好舒適💕主調係藍色.Quiche Set $98(Quiche with Salad, Eton Mess, Drink)用左蛋、薯仔、西蘭花、火腿等整成的,味道剛好,好有營養,其實都幾岩揀飲擇食既小朋友食,以靚靚外表吸引佢地吸收營養🤣👍🏼沙律菜好新鮮👏🏻.Matcha Latte 🐷仔圖案幾得意!抹茶較甜,吾會過甜,幾滑,好飲呀。.Tiramisu Tart $62又靚又好食🤤.Grape Tart $58呢個係期間限定,提子好新鮮,不過如果再甜啲會更正☺️Btw 呢度環境好靚,冇咩人,好寧靜,可以慢慢嘆同傾計💕..
呢度既環境好靚好舒適💕主調係藍色

Quiche Set $98

Matcha Latte

🐷仔圖案幾得意!抹茶較甜,吾會過甜,幾滑,好飲呀。
Tiramisu Tart $62

又靚又好食🤤
Grape Tart $58

呢個係期間限定,提子好新鮮,不過如果再甜啲會更正☺️
Btw 呢度環境好靚,冇咩人,好寧靜,可以慢慢嘆同傾計💕
2018-06-27 179 瀏覽
之前行經利東街就比佢啲色彩繽紛既水果撻吸引到。以為淨係得外賣,原來樓上有得堂食。上到去,裝修簡約時尚,色調以tiffany blue為主,女仔黎到實鐘意。本身諗住叫兩件水果撻同兩杯野飲($206),侍應好親切咁話比我地知叫二人tea set ($208)會抵啲,多兩蚊就多一件水果撻。於是就叫左二人tea set,有三件撻同兩杯飲品。揀左Strawberry Tart, Grape Tart, Banoffee Pie。Strawberry Tart: 上面同中間都有士多啤梨,配埋吉士、忌廉、蛋糕同曲奇餅底,好香甜Grape Tart: 一樣都有吉士、忌廉、蛋糕同曲奇餅底,配上青提子,好清甜Banoffee Pie: 有香蕉片、忌廉、朱古力蛋糕、朱古力脆脆、拖肥醬同消化餅餅底。雖然味道比較甜,但口感層次豐富。飲品就叫左 Matcha Latte 同 Hojicha Latte,有可愛既拉花。個人認為Banoffee Pie 最好食,值得一試。食物好、環境舒適、服務態度好,而且唔會趕人走,$208坐兩個鐘都抵既。
之前行經利東街就比佢啲色彩繽紛既水果撻吸引到。

• Banoffee  Pie
2018-06-26 174 瀏覽
We had afternoon tea here. It was my first time to dine-in (I usually get takeaway). There are a couple of rules for dining in - fist, every person has to order. One in our group wasn’t hungry, but still had to order a drink. There is a good value tea set - 3 pieces of cake and two drinks - but you can’t take away the cake if you don’t finish it. If you want to takeaway, they said they will charge you the regular price for each cake, not the tea set price!!!!The dining room upstairs is furnis

The dining room upstairs is furnished prettily and is comfortable and a nice escape from the crowds and heat below. However, the staff serving upstairs seemed a little unfriendly and the service was minimal.

We ordered the banoffee pie which was nice. The Apple mint tea was lovely and fragrant.

Banoffee
Apple  mint  tea
Banoffee
Apple  mint  tea
2018-05-25 207 瀏覽
呢個水果撻早一排可算係網上大熱😆精緻嘅外表加埋多款嘅味道吸引左唔少人慕名而來😂呢到嘅撻好足料🙈食完真係會有飽嘅感覺😂個tiramisu 嘅味道好唔錯😋但個香蕉拖肥有少少太甜🤔不過總括而言佢都係太貴🙈性價比唔高🙈
2018-05-24 181 瀏覽
下午茶時段就梗係食下蛋糕啦,呢間位於灣仔既蛋糕鋪裝修十分靚,坐得好舒適,適合女士們黎傾計談心門口好細比人買蛋糕拎走,而佢有樓上就比人堂食裝修非常美麗堂食而家就有個優惠,買3件tart 就送2杯飲品價錢方面中位價唔算太貴,我就叫左3個tart士多啤梨🍓tart (中間都會有士多啤梨肉,有少少酸)提子🍇tart (食落粒粒提子好清甜)雜果tart (上面既水果大部分都好食,但個西柚就麻麻)整體黎講3個tart 既餅底都薄同脆,而cream唔太甜,重點食落唔會流所以都好好食另外佢間鋪既附近都有好多酒吧同餐廳,大家都可以食完飯再食cake 再去happy hour 就好方便

門口好細比人買蛋糕拎走,而佢有樓上就比人堂食

裝修非常美麗

堂食而家就有個優惠,買3件tart 就送2杯飲品
價錢方面中位價唔算太貴,我就叫左3個tart

士多啤梨🍓tart (中間都會有士多啤梨肉,有少少酸)
提子🍇tart (食落粒粒提子好清甜

雜果tart (上面既水果大部分都好食,但個西柚就麻麻)

所以都好好食

• 提子tart
2018-05-24 179 瀏覽
行利東街一向有華麗高尚感覺,今次能夠幸運地能抽小小等待焗蛋糕的時間中途走去品嚐美味的蛋糕,真是一件樂事.由於是日參加整玫瑰花饅頭工作坊, 整好後要發酵及蒸焗45分鐘,老師說,這時間各同學可以出外走走. 而我就揀選了一自上次見過後仲未試心癢癢的$62蛋糕. 店內蛋糕很多, 都是水果韃為題,蛋糕頂有芒果、什果、什莓、提子、橙片、栗子,士多埤梨、香蕉及tiramisu, 視乎自己喜歡吃那款水果蛋糕呢? 我想了又想,最終決定香蕉蛋糕. 當然, 我的決定是對的,因為始終相信差極有譜.原來樓上可以坐下慢慢品嚐及休息,坐下,見到淺藍色系裝置及宮廷般的格調, 真係感到非常舒適及優雅, 侍應放下一杯水後便為我落單, 枱上放著乾濕紙巾及金色的刀叉都是任意取用的.蛋糕韃底是無甜味,只有餅干本身的原味道,而香蕉每一片都切割均勻,厚度適中, 蕉糖及拖肥亦相當夾, 忌廉都很滑很正常,真係能夠說是享受一件蛋糕背後的執著. 追求健康的我,當然覺得食完內心都無內疚啦. 雖然一個人食或二人前, 都需要收加一服務,但我個人覺得值得的.

題外話/補充資料: 冷氣比較寒冷
2018-05-22
1 分鐘 (堂食)
  • 香蕉