2024-07-12
近年愛上食夏威夷蓋飯,好味之餘又健康,比魚生飯更豐富,亦比一般用餐高蛋白質以及低卡路里。今次食呢間Peek-A-Poke有4間分店,其中3間響銅鑼灣同灣仔,另外有間響尖沙咀。① 加州風味 $98刺身三文魚 青瓜 雞蛋絲 三文魚子 果仁芝麻醬餐廳6款招牌Poke Bowl之一,預設配搭好食材及醬汁,適合選擇困難症朋友,而且比自選平啲。② 八爪魚 $108Peek-Ya-Poke 可以自選配料,而呢個價錢本身已經包左3款$10食材,一個醬汁以及任選調味料。這碗Peek-Ya-Poke Protein選了八爪魚,Topping選了海帶芽,泡菜,雞蛋絲,另加蟹子,Dressing選了蜜糖香醋汁。Sprinkle就加了紫菜絲,芝麻,木魚絲及果仁。至於Base我每次都揀選壽司飯加沙律菜,感覺上無咁Heavy。Peek-A-Poke落的醬汁拌匀後唔會太乾或太多汁,份量剛好。整碗Poke Bowl份量其實好大碗,食完好飽肚。③ 火山炸雞 跟餐+$28跟餐加左小食,有5件都幾抵食。炸雞肉質夠嫩,加上蜜糖芥末汁以及辣椒碎,幾開胃。④ 牛油果奶昔 跟餐+$28呢杯奶昔口感醇滑,比預期中淡味,但有嗒到牛油果粒
① 加州風味 $98
刺身三文魚 青瓜 雞蛋絲 三文魚子 果仁芝麻醬
② 八爪魚 $108
③ 火山炸雞 跟餐+$28
④ 牛油果奶昔 跟餐+$28
呢杯奶昔口感醇滑,比預期中淡味,但有嗒到牛油果粒,同樣有飽腹感。