2023-04-28 92 瀏覽
🎪 Peko Peko Eatery (荃灣)海之戀商場1樓1006-1007號舖最近好熱門既餐廳,果然名不虛傳🧡有户外用餐區,景觀開揚,仲睇到海景🌊裝修以木系為主調,用綠色植物作襯托🪴感覺好寫意🦥🌟 海膽三文魚子竹炭烏冬 $198竹炭烏冬好特別😍口感煙韌軟綿綿,每條烏冬都掛滿海膽sauce🤤入口好順滑。配料夠矜貴,有海膽和三文魚子,每一口都充滿鮮味,好享受☺️🌟 慢煮風乾火腿釀雞卷 $198Fine dining 菜式☺️得四件好精緻,用雞肉包住Parma Ham和菠菜,鎖住肉汁,雞肉很鮮嫩,雞皮夠香脆,具驚喜既菜式!🫶🏻🧡🌟 海蜆青口配白酒忌廉汁 $78前菜有海蜆和青口,夠新鮮爽口多汁,拌上忌廉汁,好creamy有奶香😋正!🌟 蘑菇cappuccino $58蘑菇湯擺碟好特別,用上咖啡杯,以為係Cappuccino🤭入口蘑菇味濃郁,配埋餅乾條,滿足☺️🌟 蝶豆花荔枝玫瑰梳打 $48好似畫一般的設計🥰顏色有紅紫,配埋乾花,很美🧡入口也不甜👍🏻不錯!
🎪 Peko Peko Eatery (荃灣)
海之戀商場1樓1006-1007號舖

🌟 海膽三文魚子竹炭烏冬 $198

🌟 慢煮風乾火腿釀雞卷 $198

🌟 海蜆青口配白酒忌廉汁 $78

🌟 蘑菇cappuccino $58

🌟 蝶豆花荔枝玫瑰梳打 $48
2023-04-24 116 瀏覽
餐廳分別在荃灣 何文田 太古都有分店 食物價格偏貴 餐廳裝修舒服 而且有户外位置 可以望海吃燭光晚餐🐂香蒜和牛粒炒飯|$158份量大概有三碗飯 顔色偏向橙紅 原來加了泡菜翻炒 增添了酸辣的味道 加上蒜片蛋絲 更香口 炒飯粒粒分明 不會太乾身 恰到好處 和牛粒份量也不少 連不愛吃飯的我也吃不停 味道有驚喜🐖香煎西班牙豬胺|$268豬胺眼看煎得不算很漂亮 沒有金黃色 入口一如所料沒有焦香感 肉質偏鞋 微韌 調味亦偏淡 豬味不濃郁 有點失望 畢竟單價有點貴🍟炸薯條 |跟餐+$38薯條用了粗身直薯條 炸得香脆 很快就被消滅了𓌉◯𓇋舔舔脷指數: 7.35/10✨𓂃꙳⋆可以一試

🐂香蒜和牛粒炒飯|$158

🐖香煎西班牙豬胺|$268

🍟炸薯條 |跟餐+$38
薯條用了粗身直薯條 炸得香脆 很快就被消滅了

𓌉◯𓇋舔舔脷指數: 7.35/10✨
𓂃꙳⋆可以一試

2023-04-22 117 瀏覽
#meloin @pekopeko_eatery 平時比較少到訪海之戀,主因是消費沒有泊車優惠喔!但朋友非常推介這間餐廳,今晚專程到訪,真的有意外驚喜呢!❤️Love Strawberry $138作為Signature 沙律,賣相滿分,內有🍓草莓、無花果、🫐藍莓、🥗沙律菜,材料新鮮,水果香甜🦀蟹肉牛油果船 $98一個熟成的牛油果切半,上面加入了鮮蟹肉和蟹籽,旁邊以蜜桃、雜果仁作點綴,味道非常配合,是一個絕佳的前菜🍟Add On 炸薯條 $38薯條新鮮即炸,粗薯條配合茄汁🥫,香脆可口🐷香煎西班牙豬胺 $268豬胺優質,肥瘦均勻,肉質淋身,旁邊還伴有各式蔬菜,非常可口Strawberry 🍓 Smoothie$52作為一個粉紅色控,見到粉紅色飲品必點利用新鮮士多啤梨加入乳酪打製而成,新鮮美味,健康之選Signature 🍫 Chocolate $48熱朱古力非常濃滑,朱古力味香,上面還加入了乾香橙片,灑上可可粉,非常別緻Peko Peko Eatery (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖#pekopeko #chocolate #tsuenwan
#meloin @pekopeko_eatery

❤️Love Strawberry $138

🦀蟹肉牛油果船 $98

🍟Add On 炸薯條 $38
薯條新鮮即炸,粗薯條配合茄汁🥫,香脆可口

🐷香煎西班牙豬胺 $268
豬胺優質,肥瘦均勻,肉質淋身,旁邊還伴有各式蔬菜,非常可口

Strawberry 🍓 Smoothie$52
作為一個粉紅色控,見到粉紅色飲品必點
利用新鮮士多啤梨加入乳酪打製而成,新鮮美味,健康之選

Signature 🍫 Chocolate $48

Peko Peko Eatery (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖

#pekopeko #chocolate #tsuenwan #salad #strawberry #smoothie #avocado #crab #western #foodie #yummy #荃灣#西餐#沙律#海之戀#朱古力#士多啤梨#牛油果
1K
2023-04-22 2733 瀏覽
# #荃灣 @pekopeko_eatery漫步荃灣海旁後, 最愛到附近商場覓食! 今次試試 #pekopeko , 天朗氣清又不悶熱, 就安排坐室外位置, 順道欣賞美景, 吹吹海風! 餐廳以玻璃幕門做設計, 讓坐室內的也能欣賞海邊美景, 用了玻璃燈做設計, 加上綠色植物點綴, 感覺悠閒優雅! 蟹肉牛油果船 $98 ~ 蟹鮮肉、蟹籽、牛油果、蜜桃、雜果仁! 原個牛油果去皮去核, 裝滿鮮蟹肉, 是裝滿, 滿瀉的蟹肉, 味道鮮甜香濃, 無理由不愛!Peko 拼盤 $168 ~ 白汁青口、胡蔴雞、廣島蠔、海苔魷魚! 蠔完全沒有腥味, 雞肉嫩滑有肉汁, 青口被濃滑白汁包裹, 魷魚鬚炸得香脆!烤乳豬捲 $248 ~ 要等約30分鐘, 時間剛剛好! 乳豬皮脆肉嫩, 肉身厚無肥膏,有肉汁而無羶味, 內裡塞滿餡料, 搭配烤新鮮蔬菜及茴香, 讚!Peko 自家製芝士蛋糕配藍莓醬 $98 ~ 有驚喜! 芝士是沒有餅底的芝士, 濃香幼滑, 入口順喉, 有著淡淡的奶香味, 搭配鮮甜藍莓醬, 一絕呢!
# #荃灣 @pekopeko_eatery
2023-04-18 113 瀏覽
荃灣人氣西餐廳*PEKO PEKO*,次次經過人山人海,今晚終於有機會黎試吓😎。蟹肉牛油果船🥑牛油果上面鋪滿蟹肉、蟹籽、黑白芝麻,啖啖嘗到多重滋味。🥑香滑軟腍,難怪成為店鋪名物❤️。香煎西班牙豬胺🐷豬胺邊邊位置黏上藜麥,大大減低油膩感❣️。大量野菜伴碟,好味又健康。香草芝士焗鮟康魚柳🐟魚柳上面灑上杏仁片,口感豐富,配搭幾款烤野菜,蘸上黃咖喱醬份外惹味😮‍💨。Mixed Berries Yogurt Smoothie🫐🍓酸中帶甜 入口順滑果香博士茶🍵茶香而不澀
蟹肉牛油果船🥑
香煎西班牙豬胺🐷
香草芝士焗鮟康魚柳🐟
酸中帶甜 入口順滑
果香博士茶🍵
茶香而不澀
  • 蟹肉牛油果船
2023-04-16 2169 瀏覽
呢日放工又過黎食晚飯🫶我地怕熱冇坐到出面,慢慢睇住天色轉,打卡好靚好有feel🫶前菜點左Peko 拼盤,有唔同炸物,包括青口、葫蔴雞、廣島蠔、海苔魷魚,總共有12件咁多,兩個人食都幾飽🙈🙈我最鍾意係青口,個白汁調味好好😋😋炸物都好香脆😋😋上次點左招牌海膽三文魚子竹炭烏冬真係好好食😋😋今次我地揀左黑松露海皇炒飯🫶外表睇起黎好平實,但好好食😋😋配料有海膽、八爪魚,加入黑松露醬炒,味道香濃又唔會搶左海膽味道,八爪魚煙韌有口感,飯粒炒到好乾身唔油,灑上木魚絲有日式風味😋釀雞卷中間夾入風乾火腿同菠菜苗,雞皮煎到香脆冇肥膏,仍然保持肉質鮮嫩。火腿令雞肉更咸香,同微酸嘅特製醬汁非常夾。伴碟嘅時蔬處理亦講究,菠菜芝士薯批好好食。甜品我地揀左焦糖肉桂蘋果慕絲蛋糕,造型非常可愛🫶🫶慕絲蛋糕滑溜輕盈,加埋夾心蘋果粒食都唔會好甜,好好味😋😋另外自家製竹炭椰子雪糕非常特別,雜莓量足,雪糕滑,椰子味出😋😋而且性價比非常高🫶🫶

• 黑松露海皇炒飯
  • 慢煮風乾火腿釀雞卷
  • 竹炭椰子雪糕
  • 焦糖肉桂蘋果慕絲蛋糕
2023-04-13 104 瀏覽
平時呢經野行開Donki 就會經過,見到佢個景勁靚,一直都好想試今日同朋友行完,即刻走嚟試下🤩環境來講真一係流,對住海食飯,好享受😎唔會擠迫,亦都好乾淨坐得好舒服😌✨ ✨明太子軟殼蟹忌廉意粉特登嚟食呢個明太子海鮮忌廉意粉果然冇令我失望!賣相勁吸引🤤🤤明太子啲汁對我來講唔會好鹹,啱啱好意粉又唔會煮到好林可惜份量對我地黎講比較少,唔夠飽肚如果嚟食呢間餐廳叫話,一定要試吓蕃茄海鮮意粉🍝呢個意粉屬於不過不失嘅程度可能係上面嗰個太好食😂呢個稍微普通左少少不過佢好似都係平啲!唔中意食明太子叫呢個啱曬
平時呢經野行開Donki 就會經過,
見到佢個景勁靚,一直都好想試
今日同朋友行完,即刻走嚟試下🤩

環境來講真一係流,對住海食飯,好享受😎
唔會擠迫,亦都好乾淨
坐得好舒服😌✨

✨明太子軟殼蟹忌廉意粉
特登嚟食呢個明太子海鮮忌廉意粉
果然冇令我失望!
賣相勁吸引🤤🤤
明太子啲汁對我來講唔會好鹹,啱啱好
意粉又唔會煮到好林
可惜份量對我地黎講比較少,唔夠飽肚
如果嚟食呢間餐廳叫話,一定要試吓

蕃茄海鮮意粉🍝
呢個意粉屬於不過不失嘅程度
可能係上面嗰個太好食😂
呢個稍微普通左少少
不過佢好似都係平啲!
唔中意食明太子叫呢個啱曬
2023-04-12 1398 瀏覽
復活節假期就要結束了,心中不免有少少惆悵,沒有出行的我們也想增添一些精彩節目,尤其喜歡荃灣海之戀的peko peko ,尤其係佢個Painting Art Dinner Set ,每道菜都充滿藝術感,食完令人豁然開朗。餐廳環境好Chill,日式簡潔風中體驗不平凡,好欣賞佢哋一些細節上的設計,用咗玻璃燈同植物點綴,玻璃幕門外還有大露台,可以望住荃灣公園方向,在夜幕下特別有種渡假的感覺。價錢方面HKD798 for 2 ,每道菜式食落去都係味覺與視覺的享受。Dinner set包括sparkling wine ,佢充滿汽泡又細緻,帶有一點點的果香和花香,好易入口,令餐飯充滿儀式感。Salad - Stone Fruit Salad擺盤充滿藝術感,口感非常清新,裡面有青提、無花果、布冧、黃桃、萍果、車厘茄,色彩繽紛,加上Parma Ham同沙律菜,配上黑醋汁,令人食落去感受到一種清新嘅口感亦非常開胃。前菜:煙燻三文魚蟹肉整道菜色彩豐富,色澤鮮明,令人一看就有食慾。真係超級鐘意佢個厚切煙燻三文魚,個厚度在出面極少可以食到,尤其佢非常鮮美,一啖咬落去非常有彈性質感,配上蟹肉同蟹籽,最有趣系佢仲有
復活節假期就要結束了,心中不免有少少惆悵,

Salad - Stone Fruit Salad

前菜:煙燻三文魚蟹肉
整道菜色彩豐富,色澤鮮明,令人一看就有食慾。真係超級鐘意佢個厚切煙燻三文魚,個厚度在出面極少可以食到,尤其佢非常鮮美,一啖咬落去非常有彈性質感,配上蟹肉同蟹籽,最有趣系佢仲有好多乳酸爆爆珠,令味道更加豐富。

餐湯:蘑菇湯
杯裝蘑菇湯,似cappuccino 嘅質感,又係藝術感滿分,蘑菇湯好香濃,湯汁色澤濃郁,入口順滑,湯中的新鮮蘑菇味道鮮美,口感豐富,配搭自家製麵包條,好味加分!

主菜:扇貝明太子意大利麵
粉紅色明太子超上鏡,鮮甜嘅扇貝同埋醇香嘅明太子醬汁,味道十分豐富,扇貝同魷魚份量滿足,意麵煮得剛剛好,撈埋蟹籽明太子醬,令人回味無窮。

主菜:烤彩虹芝麻脆皮羊架
整道菜的色澤十分鮮明,羊架烤得恰到好處,熟度正好,外層薄脆,內裡嫩滑,肉質鮮美,帶有一點點咸味,而且,烤羊架上面灑滿了彩虹芝麻,味道香濃。

PEKO 自家製芝士蛋糕配藍莓醬
芝士蛋糕質感細緻,味道濃郁,配合藍莓醬的酸甜味,口感有驚喜!

2023-04-11 121 瀏覽
原來Peko Peko 主打精緻西餐(點解我一直以為係日式料理?)每碟菜式的賣相和味道都屬高質👍🏻 自然柔和的設計恍如置身小森林!富有情調的燈光與輕鬆的音樂,感覺彷彿置身於一個浪漫的小世界🥰 拍拖食飯絕對不失禮😍🔸Signature LOVE STRAWBERRY$138🥗這道沙拉的主要成分有新鮮的草莓、無花果、藍莓和綜合生菜🥬🍓色彩繽紛的擺盤,讓人一眼就被吸引,草莓的鮮甜、無花果的濃郁口感與藍莓的微酸,搭配上脆口的綜合生菜,口感層次豐富,簡直是一道美味的視覺與味蕾盛宴😍🍓🔸烤彩虹芝麻脆皮羊架$318這道羊架以彩虹芝麻作為特色😍色澤獨特,令人眼前一亮。羊肉經過精心烤製,呈現出金黃色的脆皮,咬上一口,外脆內嫩,肉質鮮嫩多汁。搭配上彩虹芝麻的香氣,讓人回味無窮🔸烤乳豬捲$218用上等的乳豬肉,將肉質細膩的乳豬肉捲起,外圍再經過烤製,呈現出酥脆的口感😋 內層是被豬油花滲透的惹味肉碎,乳豬肉的鮮嫩與烤製後的香氣完美結合,真係堅正👍🏻🔸扇貝明太子意大利麵以明太子醬汁製成的粉紅色麵😍無法不令人心動😍❤️ 再以扇貝和明太子作為搭配。軟綿綿的扇貝與微辣的明太子醬,搭配上獨具特色的粉紅色意大利麵,口感豐富

這道沙拉的主要成分有新鮮的草莓、無花果、藍莓和綜合生菜🥬🍓

🔸烤彩虹芝麻脆皮羊架$318

🔸烤乳豬捲$218

🔸扇貝明太子意大利麵
以明太子醬汁製成的粉紅色麵😍無法不令人心動😍❤️ 再以扇貝和明太子作為搭配。軟綿綿的扇貝與微辣的明太子醬,搭配上獨具特色的粉紅色意大利麵,口感豐富,味道濃郁

我深深被這裡的菜品誠意打動,每道菜都充滿創意與特色❤️ 真係可以媲美高級餐館㗎!🍽️🍓🍖🍝浪漫燭光晚餐 🌟

2023-04-08 154 瀏覽
今次既食評主要係講訂座。以我一直以來有係其他餐廳訂座既認知,當你訂左一點,餐廳通常5分鐘前會騰空左個位置俾你,等候你光臨。不過Peko令我相當失望。星期日訂左一點鐘三位,12:50去到告知前台訂左枱,佢話要等陣,無問題,預左大約5分鐘應該有枱?點知等左15分鐘都未有,前往查問,侍應話其他客人都有訂枱都要等。係甘架咩?甘同walk in有咩分別。個日仲要同兩老一齊,好彩外面有位置俾爸媽休息下,老人家唔等得,亦都唔企得耐,然後等多左5分鐘終於進入到餐廳,即係1:20 !!!!簡直不能接受。埋單冇人理,要自己走去埋單!🤨食物幾好食都無用,請餐廳檢示下,唔係單靠kol寫個好評就得,食客既眼睛係雪亮既。
今次既食評主要係講訂座。

午餐
香港🈶️好多餐廳選擇🍴🍸🍯但要帶埋寶貝🐶就唔太容易🐾所以每一次都係緣份😊今次試咗過預付2⃣️人晚餐下次一定要試吓自選餐牌因為👀到好多我鍾意嘅嘢飲同甜品上次太飽試唔到呀😜讚👍🏼接待員🈶️耐性🈶️禮貌🤗食物新鮮好味道😋環境尚算舒適😊美中不足👎🏼枱畧嫌細咗啲冇足夠位置放飲品食品所以碰跌了氣泡酒亦差點碰跌埋🍋茶餐前🍊汁/咖啡☕️/🍋茶真係唔好飲因為餐廳限時個半鐘但一個鐘之後已經叫你埋單再提示你用餐時間至到幾點所以食物係頗急上係冇辦法好好享受環境氣氛同心情嘅呢一點係極度影響客人想唔想下次再幫襯!!!
香港🈶️好多餐廳選擇🍴🍸🍯

但一個鐘之後已經叫你埋單
再提示你用餐時間至到幾點
所以食物係頗急上
係冇辦法好好享受環境氣氛同心情嘅
呢一點係極度影響客人想唔想下次再幫襯!!!

2023-04-05 172 瀏覽
路過見2點後lunch set 有85折,見餐牌吸引入去一試叫左三文魚魚鰭+吉列豬扒三文魚味道正常,但可能近魚尾,有麟吉豬有點失望,食落唔係特別鬆脆,甚至食到油味另外+$16 order 左一杯水蜜桃紅茶,本身想少甜,但正如佢waitress 所講只係淡茶一杯
叫左三文魚魚鰭+吉列豬扒
三文魚味道正常,但可能近魚尾,有麟
吉豬有點失望,食落唔係特別鬆脆,甚至食到油味

水蜜桃紅茶
2023-04-04
2023-04-04 122 瀏覽
荃灣西站上蓋嘅商場都有好多新嘅食肆呢間餐廳仲有露天座位可以望到海景添仲有佢哋嘅菜式全部都好精緻又好食仲有可以寫生日甜品 啱晒朋友聚會慶祝生日♥︎PEKO拼盤 $158呢個拼盤有4款前菜小食 都好豐富忌廉汁青口 炸雞 炸魷魚鬚 吉列蠔♥︎海膽三文魚籽竹炭烏冬 $168好大舊海膽仲有粒粒三文魚籽好吸晴仲以為係墨汁意粉 原來係竹炭烏冬烏冬夠彈牙 仲比較粗身更掛汁海膽忌廉汁好Creamy好濃味 超正♥︎釀海鮮南瓜批 $198以原個日本南瓜烤焗 入面有青口 大蝦 海蜆 魷魚面層仲有好香既黑松露芝士同三文魚籽入面既薯蓉好綿滑 南瓜肉都好甜果然係必嗌既招牌菜式♥︎荔枝檸檬梳打酸酸甜甜好開胃既飲品
荃灣西站上蓋嘅商場都有好多新嘅食肆
果然係必嗌既招牌菜式
荔枝檸檬梳打
酸酸甜甜好開胃既飲品
2023-04-04 525 瀏覽
上次去咗何文田分店食過,覺得環境同食物質素都唔錯。今次試吓荃灣分店先💕 餐廳位於海之戀商場,走日式簡潔風,分咗室內户外座位,寵物可以坐户外,坐櫈要墊番張墊,如果無帶墊,餐廳亦會提供膠袋墊櫈。慢煮風乾火腿釀雞卷雞肉包住Parma Ham同菠菜苗🥬,雞皮煎到香脆,慢煮方式保持到雞肉嫩滑口感,同時鎖住肉汁,幾有驚喜既菜式🥰。海蜆青口配白酒忌廉汁白酒既香氣同忌廉既奶香味🥛融合一齊,令海蜆同青口更加鮮甜。海膽三文魚子竹炭烏冬海膽creamy無臭味,三文魚子鮮甜唔腥,竹炭鳥冬好似意粉咁幼身,但做到烏冬既煙韌口感同掛汁效果,配埋海膽汁撈勻食好好食😍✨。巴馬臣芝士薯條配松露醬炸薯條份量超多🍟,將巴馬臣芝士🧀️刨成碎塊舖在炸到金黃色既薯條上面,薯條加埋芝士食香脆可口,沾埋滋味濃郁既松露醬食,食到停唔到口🤭,推介!Cream Brûlée Cake上層焦糖面甜度適中🍮,下層蛋香味好濃🥚,口感軟滑,加埋士多啤梨🍓藍莓🫐賣相更靚。食物質素:🧸🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸性價比:🧸🧸🧸🧸室外/室內寵物友善:室外📍 Peko Peko Eatery (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-100

海蜆青口配白酒忌廉汁
白酒既香氣同忌廉既奶香味🥛融合一齊,令海蜆同青口更加鮮甜。

食物質素:🧸🧸🧸🧸🧸
環境:🧸🧸🧸🧸
性價比:🧸🧸🧸🧸
室外/室內寵物友善:室外

荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖
抹茶latte
2023-04-02
抹茶latte
Peko Peko Eatery 黑松露海皇炒飯 $168炒飯充滿香氣 味道鹹鹹甜甜咁配料勁豐富 有好多海鮮海膽同木魚絲啖啖都有驚喜 非常出色香烤虎蝦 $198配意大利小黃瓜 蘆筍 蘋果汽酒汁勁大隻蝦 食落啖啖肉 蝦肉彈牙 肉質鮮甜 而且蝦頭有膏 烤乳豬卷 $248乳豬茴香烤田園蔬菜有煙燻同茴香嘅味道 肉質好嫩滑 充滿肉汁 再配脆脆既豬皮 口感勁豐富😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #hkcafe #hkfood #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodblogger #hkfoodie#文青cafe
Peko Peko Eatery

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 荃灣大河道100號海之戀商場1樓1006-1007號舖

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #hkcafe #hkfood #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodblogger #hkfoodie#文青cafe #hkcafe #hkig #hk