4天前
之前黎過食lunch buffet 🍴,佢哋朝早☀️將 PEPINO 意大利餐廳 轉左做pizza workshop🍕,當時入到去都「嘩」咗一聲,PEPINO真係好靚🥹,老公👨🏻話係佢嘅dream 餐廳🥹全木嘅餐桌,落地嘅木「窗簾」配上透光布帛,望出灣仔景色,好高雅嘅傳統歐洲味道,氛圍感滿滿呢度浪漫💕滿分,不過浪漫嘅日子我都想同兩個仔一齊過❤️,我哋點咗個 PEPINO SET DINNER 再加一個pizza,份量好足夠🥖麵包籃有誠意,係鮮蕃茄香草麵包#STARTERS🐙Mediterranean Octopus Salad用檸檬汁做嘅八爪魚沙律,原來八爪魚都可以咁柔軟🧀Burrata di Bufala with Heirloom Tomatoes我真係好鍾意食Burrata ,一切落去爆漿好爽。新鮮的Burrata光滑細膩好creamy,好鍾意呢度冇落火箭菜,可以食到Burrata嘅純粹乳香#Soup - Minestrone🍅Italian Vegetable Soup, Tomato Broth樣子清爽,飲落卻帶濃濃肉香。蔬菜粒都切成大小一樣嘅正方形,視覺效果什佳#MAIN🥩Gr
🥖麵包籃有誠意,係鮮蕃茄香草麵包
#STARTERS
🐙Mediterranean Octopus Salad
用檸檬汁做嘅八爪魚沙律,原來八爪魚都可以咁柔軟
#Soup - Minestrone
#MAIN
🥩Grilled Black Angus Tenderloin
Salsa Verde, Pomme
五成熟嘅黑安格斯牛扒牛味濃郁充滿肉汁,用傳統的牛扒吃法,最純粹不額外調味,吃到原始肉香
🦞Linguine Seafood
大量海鮮淆煮而成的超濃郁龍蝦汁,每啖都滿滿海鮮精華,配上脫殼龍蝦尾和青口、元貝、大蜆,小小一個扁意粉就是一場豐富海鮮盛宴
🍕Quattro Formaggi
見到pizza 邊的燶就知道是明火烤,超有風味。原來薄餅會在堂前切,現場聽住卡卡聲,意大利餐廳嘅pizza 果然做得最好
#DESSERT
🧁Tiramisu
甜品同樣精彩,流心Tiramisu醬將一餐的結尾豐富了
☕️COFFEE / TEA🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹