2021-06-14 264 瀏覽
Food court重開後都無來幫襯過,比以前更大同更多選擇,不過每次去到任何一間有pepper lunch的food court都會被佢吸引住,因為實在太香啦!雖然真係油左啲,但又無法抗拒佢的「味力」~叫左個最普通的黑椒牛肉飯,熱辣辣香噴噴,加點蜜糖燒汁🤤🤤 不過牛肉少左啲,五十蚊,加杯飲品9蚊,粟米好爽,牛肉唔會太靭,還可以。環境方面: 寬敞舒適,比以前好好多~~不過卡位啲櫈唔係鑲實,好易比後面推到。。大家坐時要顧及下後面食飯既人。。😰😰😰
雖然真係油左啲,但又無法抗拒佢的「味力」~

2021-04-28 162 瀏覽
今日一心想食日本燒肉,去到同一商場嘅燒肉店排隊等位點知等到9:00pm截龍, 疫情期間,10點後冇堂食,臨時臨急要搵個地方醫肚。比我見到原來德福二期有pepper lunch. 都係日本餐廳,都係擺舊肉喺鐵板上面燒。咁就當去左食日本燒肉啦。星期日晚上九點人流唔多,唔使等位亦都唔使等買。牛肉飯都係$50,如果要特盛就貴$5多大約2、3塊,不過加飯係唔使錢,大家唔使驚食唔飽。我今次仲加咗隻蛋,生蛋黃撈飯一流俾大家睇吓加左飯嘅份量分別牛肉一上碟係生嘅,視乎大家鍾意嘅生熟程度,如果唔鍾意太生就可以擺喺度用餘溫煮一陣,鍾意生嘅就即刻淋汁炒埋一碟,醬汁喺收銀隔離大家記得攞。雖然見到所有嘢都好普通,烹調亦都唔需要咩技術,牛肉質素亦都只係中規中矩。但係成個package撈埋一齊就絕對好食,可以媲美日本燒肉

特盛牛肉飯

俾大家睇吓加左飯嘅份量分別
大盛牛肉飯加飯加蛋

特盛牛肉飯
大盛牛肉飯加飯加蛋
2021-01-29 161 瀏覽
久違了Pepper Lunch!今日就嚟試吓menu 有好多選擇!叫咗黑椒牛肉飯!由落order到上菜都唔使太耐!鐵板好夠熱佢有蒜蓉汁及蜜糖汁提供!粉量唔算多而且偏油
久違了Pepper Lunch!今日就嚟試吓
佢有蒜蓉汁及蜜糖汁提供!粉量唔算多
而且偏油
2021-01-24 124 瀏覽
今日天氣好凍,最啱搵一間燒肉食下!但因為燒肉確實需要一大班人食會比較好,所以我入咗Pepper Lunch食午餐。雖然唔能夠同日式燒肉直接對比,但係鐵板上燒熱的燒肉的味道確實可以媲美日式燒肉。今日我叫咗一份泡菜胡椒牛肉飯,泡菜配上胡椒牛肉冇諗過係咁夾,非常好味!牛肉經過鐵板的燒熱後,充滿牛香!有少少脆口嘅感覺!我亦有加配到黑松露蘑菇湯及汽水一杯!黑松露蘑菇湯真係好有蘑菇味及濃郁的黑松露味道!感覺價值好高!下次試埋佢隻薯蓉😛
我亦有加配到黑松露蘑菇湯及汽水一杯!
下次試埋佢隻薯蓉😛
2020-12-12 371 瀏覽
自從「德福廣場」二期的日資百貨公司結業之後,日式鐵板扒餐食店「Pepper Lunch」的「九龍灣」分店一度絕跡,直至美食廣場「Foodeli」出現,「Pepper Lunch」才能夠變成美食廣場版本「Express」回歸。結果我購買了一客,名稱叫做「一口牛扒拼雞扒」的日式鐵板餐,飲品只選擇享用一般紙包「黑加侖子」汁,總價錢其實不算便宜,需要港幣八十三元正。相反地,如果「九龍灣」「Pepper Lunch」有「一口牛腩拼雞扒」日式鐵板餐的話,即使面對港幣八十三元的昂貴價錢,為了完成晚飯目標,當自己食到「牛肉」加「雞肉」加白飯晚餐就算數好了。套餐裡面的紙包「黑加侖子」汁,只是一般坊間都有發售的現成飲品,即使「黑加侖子」汁飲品裡面的味道很甜,畢竟也不屬於「Pepper Lunch」的功勞。至於「一口牛扒拼雞扒」鐵板餐裡面的實際造型,感覺跟我期望的「Pepper Lunch」鐵板餐有點不同,以為我印象中的「Pepper Lunch」鐵板餐,所有食品不是同時擺放在鐵板表面上嗎?現在我購買的「Pepper Lunch Express」「一口牛扒拼雞扒」,白飯被安排另外分開上,需要食客自行把「白飯

現在我購買的「Pepper Lunch Express」「一口牛扒拼雞扒」,白飯被安排另外分開上,需要食客自行把「白飯」擺放在圓形鐵板中央位置,食店甚至沒有提供獨立醬汁,需要食客自行取用醬汁。

我選擇了拿起擺放在餐廳廚房窗口位置的「蒜蓉汁」和「蜜糖」,然後直接淋灑在「一口牛扒拼雞扒」肉類食材的表面上,然後端着食品找到餐檯之後,才自行慢慢摸索,慢慢加入白飯跟食材互相炒熱和攪勻。

我以前在「德福廣場」看着「Pepper Lunch」店舖的電視,播放有關享用「鐵板餐」的正確步驟片段,當時我曾經把過程記住,可惜到正式享用「一口牛扒拼雞扒」的時候,已經把當日的記憶忘記得一乾二淨。

我用自己的方式,在有點勉強的情況下,總算成功把「一口牛扒拼雞扒」跟「白飯」和甜味「蒜蓉」醬汁互相炒勻,本來心想「一口牛扒拼雞扒」實際味道可能偏向比甜,但是「一口牛扒拼雞扒」實際味道卻是甜味加少許辣味。

或許是因為「牛扒」跟「雞扒」在「Pepper Lunch Express」廚房店員預備食材的過程期間,曾經加入「黑椒」或者「胡椒」調味,所以「一口牛扒拼雞扒」整體味道才變得有點有少許辣味感覺。

至於「Pepper Lunch」「一口牛扒」實際上的口感相對於中式「牛腩」而言,無疑相對比較單薄,仍然不算很硬很難咬。至於「雞扒」的方面,「雞扒」肉質比較豐腴,口感則比「一口牛扒」來得軟腍得多。

不過我始終比較喜歡由食店廚房處理食材,多過要我自己一個人盲摸摸地自行探索正確食法,所以我發現自己其實不算非常喜歡享用「Pepper Lunch」,加上「Pepper Lunch」沒有「牛腩」。

所以即使「Pepper Lunch」有提供同時享用到「牛肉」加「雞肉」的飯餐,但是「Pepper Lunch」需要食客以自助方式製作處理食材,令我不太喜歡,也沒有太大興趣在下次短時間內再光顧「Pepper Lunch」。

一口牛扒拼雞扒飯

2020-11-23
6 分鐘 (堂食)
  • 一口牛扒拼雞扒飯