2023-11-01
📍「PHI Coffee & Pancake」- 屯門今次食食食之旅黎到屯門😌Soufflé pancake 係👧🏻最愛嘅甜品之一,所以專登嚟PHI 食佢嘅疏乎厘pancake 🤩📷餐廳位於屯門市廣場一期三樓,店面呈開放式,店面唔算大,今次我哋坐咗卡位都幾闊落😗Cafe 唔至得甜品,仲有多款主食、bakery 、特色飲品,宜家仲推出萬聖節🎃menu,每次嚟都有新鮮感😇🍴玄米茶提子無花果梳乎厘💰HK$138✨推薦指數:9/10呢款係好少見嘅口味,感覺又fresh 又清新,所以一於試呢款😎一入枱就見到3️⃣大件原味soufflé pancake ,面頭有玄米茶忌廉做襯托,旁邊有好多粒提子同無花果配上紅莓醬,賣相幾靚😍再次食佢嘅soufflé pancake,都係覺得蛋味好夠香,口感鬆軟得嚟唔會回縮或者好似食緊空氣咁,甜度岩岩好🤤玄米茶忌廉份量超多,口感creamy 唔會太甜😋香甜嘅香印提子同甜而不膩嘅無花果配埋梳乎厘pancake 真係幾夾,仲有酸酸甜甜嘅紅莓醬可以點,一款有幾種配搭好正💯💯💯🍴深秋蟹膏意大利飯💰HK$135✨推薦指數:8.5/10嚟到食蟹嘅季節,又點可以唔試呢款呢😌金黃色嘅嘅
今次食食食之旅黎到屯門😌
🍴玄米茶提子無花果梳乎厘
💰HK$138
✨推薦指數:9/10
🍴深秋蟹膏意大利飯
💰HK$135
✨推薦指數:8.5/10
嚟到食蟹嘅季節,又點可以唔試呢款呢😌
金黃色嘅嘅意大利飯由大量蟹膏煮成,每啖都掛滿蟹膏汁,仲食到蟹肉添!食落口感好creamy,飯身就係普通白米飯唔會太硬身,如果份量多啲就更正🤤
🍴燒牛肉向日葵三文治
💰HK$82
✨推薦指數:8/10
丹麥麵包煎至金黃色,夾住燒牛肉同半融芝士,再放上半熟蛋🍳旁邊仲有牛油果沙律做伴碟,好豐富🤗
煎蛋切開好流心,蛋醬流落個包到好治癒🤩食落咸牛肉幾咸香,份量唔算多,芝士相對較多但食落唔算漏,不過可以再溶啲就更好🤣麵包充滿牛油香味,絕對係邪惡之選😈
🍴OR! MY GHOST! OREO沙冰
💰HK$68
✨推薦指數:7.5/10
呢款係Halloween 🎃限定飲品,梗係嗌返杯應下節😌
呢杯都係邪惡之選,面頭佈滿cream 同Oreo 碎,中間係朱古力味沙冰,沙冰打到好碎似飲milkshake ,飲落朱古力味比較重,岩哂🐜人😍
🍴Tiramisu Coffee
💰HK$52
✨推薦指數:8.5/10
唔係間間Cafe 都會有呢款,所以難得見到梗係要飲🤣
呢杯賣相勁靚,面頭係鋪滿可可粉嘅忌廉,插上Tiramisu’s signature 手指餅,真係好似食緊Tiramisu 甜品咁🤩
飲落咖啡味香濃但又唔會太苦易入口,面頭嘅cream 香濃,口感滑身但可以再輕盈啲,連埋咖啡飲唔會太甜😋