餐廳: PHI Coffee & Pancake (山頂廣場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
第一次在中環吃過印象不錯山頂分店環境寧靜 座位坐得舒適主打出色的梳乎厘👍🏻其他食物也一樣美味😋但衛生方面令人有點失望😓餐具洗得不夠乾淨表面存在污穢連食物餐碟仔細看也極度骯髒🫨綠野仙蹤意大利飯🧅🍛白色餐碟上邊緣有橙色污漬😥,𝟛隻帶子表面煎至焦香,內裡肉質鮮嫩彈牙,意大利飯配青色醬汁很𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞𝕪,口感有點像薯蓉,還有加入蘆荀,紅椒,洋蔥🧅,整體味道是我喜歡的,但為何餐碟有明顯污漬也給客人食用🫨辣蕃茄蟹肉扁意粉🌶️🍅🦀🍝扁意粉彈牙有嚼勁,表面舖上適量的蟹肉,拌入大量香辣蕃茄醬相當掛汁,吃起來酸酸辣辣挺開胃😋藍莓希臘乳酪梳乎厘🫐🥞連甜品的餐碟也看見污穢😵‍💫,𝟛塊震騰騰的梳乎厘入口軟綿綿,蛋香味濃厚,配上藍莓果醬酸酸甜甜,再搭配奶油及雪糕一起很好吃😋人見人愛花茶🌻🌹🫖除了茶葉外還加入了菊花🌻,玫瑰花🌹及草莓🍓,喝到菊花及玫瑰的芳香,花茶泡一段時間會慢慢變濃味,值得讚揚之處是可以向職員再添加熱水慢慢喝就算食物質素再好,但餐廳缺乏衛生意識令人減低食慾,雖然疫情趨緩也不能忽略衛生,不過沒有看見其他食客提及這個問題,希望今次只係個別例子😲
第一次在中環吃過印象不錯

藍莓希臘乳酪梳乎厘

人見人愛花茶🌻🌹🫖

2024-08-17
2024-10-27 126 瀏覽
PHI梳乎厘最出名,成日會做crossover 限定店,今期係 Kuromi 做主角,有6間分店做呢個活動到12月尾,我嚟呢間山頂分店無參與,所以唔會話太多人。🍴經典英式伯爵茶梳乎厘 $158 ⭐️⭐️⭐️⭐️第一次食一定要試伯爵茶,茶味香濃又唔會太甜,一啖梳乎厘配上細滑忌廉同雲呢拿雪糕真係好好味,值得一提當然係鬆軟兼彈性十足嘅主角梳乎厘啦🍴士多啤梨慕絲梳乎厘 $126 ⭐️當猶豫緊叫蜜瓜定士多啤梨梳乎厘之際,就隱約見到有個士多啤梨經過,當叫咗士多啤梨而上到枱之際就後悔咗,因為成品同menu圖差好遠,二嚟士多啤梨有啲酸,失望咗!二人共消費:$313

🍴經典英式伯爵茶梳乎厘 $158 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴士多啤梨慕絲梳乎厘 $126 ⭐️

二人共消費:$313
2024-09-29
5 分鐘 (堂食)
2024-09-07 646 瀏覽
一直好想試呢個梳乎厘甜品😋但原來主菜類餐點款式都好多選擇🍽️🩷Lobster risotto 濃鮮龍蝦意大利飯🦞龍蝦肉質鮮嫩鮮甜✨意大利飯吸🈵濃濃海鮮湯汁💦米飯軟滑非常入味👍🏻🩷Full English Breakfast 豐盛英式早餐🍳煙肉🥓夠香💨厚多士烤得外酥內軟🍞整份早餐豐富美味又滿足~🩷FIRST SUMMER MELON SOUFFLE蜜瓜在初夏升溫時🍈視覺與味覺既甜點🍮梳乎厘輕盈🌬️充滿空氣感💨入口即化~新鮮蜜瓜香加上甜度極高😋

🩷Lobster risotto

🩷Full English Breakfast

🩷FIRST SUMMER MELON SOUFFLE
2024-09-05 425 瀏覽
山頂新開左間cafe 估唔到山頂都可以勝價比咁高😍$500/2人有找💰♡飲品•伯爵茶麥奶咖啡打破傳統咖啡味道有創意•花茶內花朵色彩繽紛還有士多啤梨茶味清新♡甜品蜜瓜梳乎厘 擺設有心思蜜瓜新鮮每口都溢出甜美多汁伴有綠色啫喱每口鬆軟的主角梳乎厘叫人難忘 必試!♡主食•龍蝦意大利飯龍蝦汁味濃稠包著粒粒意大利飯加上小龍蝦肉色香味大滿足呢間真心抵食•漢堡扒全日早餐主角漢堡扒口感鬆軟配上沙律菜 牛油果 煙肉三文魚 多士等好豐富

♡飲品

龍蝦汁味濃稠包著粒粒意大利飯加上小龍蝦肉色香味大滿足

呢間真心抵食

•漢堡扒全日早餐

2024-09-05 343 瀏覽
最近成日落雨,難得今日好天,又係happy Friday ,放工約埋先生一齊上山頂食下野睇下夜景。山頂廣場呢間「PHI Coffee &Pancake」都幾日係feel,環境闊落,所以揀咗呢間食dinner。🥞經典英式伯爵茶梳乎厘 $158我本身好鍾意食梳乎厘,呢間都幾有水準。除咗賣相靚之外,梳乎厘口感細滑鬆軟,配合伯爵茶味道,好夾,好味!🍽️漢堡扒全日早餐 $132食材豐富,有漢堡扒,煎蛋、牛油果、煙三文魚、煙肉、沙律菜。漢堡扒份量大,熟成啱啱好!🍽️粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112粉紅已經好吸睛,烤吞拿魚有驚喜,整體味道好好!🫖人見人愛花茶 $52花有幾款,香味濃郁!🍹漂浮士多啤梨梳打夏天至愛!

🥞經典英式伯爵茶梳乎厘 $158

🍽️漢堡扒全日早餐 $132

🍽️粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112
粉紅已經好吸睛,烤吞拿魚有驚喜,整體味道好好!

🫖人見人愛花茶 $52
花有幾款,香味濃郁!

🍹漂浮士多啤梨梳打
夏天至愛!
山頂廣場其中一個幾好嘅選擇價錢唔貴,服務態度好同快速👏🏻食物選擇好多,而且望落都幾靚,味道亦都幾好濃鮮龍蝦意大利飯($165) 龍蝦肉幾多而且彈牙,意大利飯有鮮甜嘅龍蝦味同少少忌廉味,口感好好,非常推薦🫵🏻漢堡扒全日早餐($132) 好豐盛🤣滿滿營養同蛋白質有牛油果、蕃茄仔、太陽蛋、炒雜菇、煙肉、煙三文魚同半件多士漢堡肉大舊但偏鬆化,絞肉有洋蔥碎同適當調味多士好好味,食完呢個早餐超飽🤣士多啤梨慕絲梳乎厘($126) 好靚同好食😍梳乎厘係8成熟狀態,我好鐘意口感好滑而且有蛋同麵粉香士多啤梨配料、忌廉同mousse 都唔係死甜飲品選擇都豐富,我當日飲湖南金花茯茶飲落舒服解膩,仲可以降血脂一壺好襟飲,而且可以請店員幫忙再加熱水幾人聚會好適合,QR code落單好方便,推薦🙆‍♂️
山頂廣場其中一個幾好嘅選擇
價錢唔貴,服務態度好同快速👏🏻
食物選擇好多,而且望落都幾靚,味道亦都幾好

漢堡扒全日早餐

漢堡扒全日早餐($132) 好豐盛🤣滿滿營養同蛋白質
有牛油果、蕃茄仔、太陽蛋、炒雜菇、煙肉、煙三文魚同半件多士
漢堡肉大舊但偏鬆化,絞肉有洋蔥碎同適當調味
多士好好味,食完呢個早餐超飽🤣

士多啤梨慕絲梳乎厘($126) 好靚同好食😍
梳乎厘係8成熟狀態,我好鐘意
口感好滑而且有蛋同麵粉香
士多啤梨配料、忌廉同mousse 都唔係死甜

飲品選擇都豐富,我當日飲湖南金花茯茶
飲落舒服解膩,仲可以降血脂
一壺好襟飲,而且可以請店員幫忙再加熱水

幾人聚會好適合,QR code落單好方便,推薦🙆‍♂️

漢堡扒全日早餐
2024-09-02 291 瀏覽
難得和老公行完太平山盧吉道,就到山頂廣場吃頓豐富晚餐開心一下。這間店的疏乎厘頗有名氣,店內限時一個半小時,八點就關門。【煙三文魚蟹肉熱香餅】將多種食材巧妙結合。煙三文魚的鹹香、牛油果的細膩和蟹肉的鮮甜配上熱香餅,層次豐富,口感出色。【濃鮮龍蝦意大利飯】米粒吸滿濃郁的龍蝦湯汁,口感軟硬適中,鮮美的龍蝦肉質細膩。【人見人愛花茶】一道清新的飲品,龍龍的水果香味散發着士多啤梨、菊花等香氣,水果的甜香與花茶的清香融合,解渴又令人心曠神怡。【仲夏芒芒狂熱】是炎熱天氣裡的絕佳選擇,芒果的香甜與沙冰的冰涼相結合,帶來極致的清爽感受。【經典英式伯爵茶梳乎厘】這道甜品以其輕盈的質地和獨特的茶香忌廉取勝。梳乎厘入口即化,伯爵茶的香氣縈繞齒頰,配搭着法式瑪德蓮貝殼蛋糕,帶來高雅的風味,是一道完美的收尾甜品。

仲夏芒芒狂熱

2024-08-28
30 分鐘 (堂食)
仲夏芒芒狂熱
2024-08-28 292 瀏覽
朋友喺外國返嚟一齊去咗山頂行下見到呢間舖頭環境舒適個menu好吸引我哋嗌咗2️⃣款主食我叫左⭐漢堡扒全日早餐(all day breakfast)份量好大,個漢堡扒好juicy👍🏻而其他配菜都好好味仲有其他西餐廳都少見嘅⭐貓耳朵粉,粉紅色充滿少女心💕,三文魚好有油香,粉紅色嘅其實係忌廉底而且好香濃。之後見到隔離檯個梳乎厘好似好好食我地都叫左個蜜瓜梳乎厘⭐蜜瓜在初夏升溫時,個名都好得意!唔止相機值得食先,個蜜瓜醬仲好好食。天時暑熱朋友叫左個芒果smoothie ⭐仲夏芒芒狂熱,杯上仲放左半邊芒果個smoothie中間夾住啲cream令到個smoothie 特別香滑!最後我試咗佢新出嘅咖啡⭐天然蜂巢棒棒咖啡,蜂蜜味道清甜。整體Cafe環境仲好靚好舒服,真係打卡一流!💞📸
朋友喺外國返嚟一齊去咗山頂行下
見到呢間舖頭環境舒適
個menu好吸引
我哋嗌咗2️⃣款主食
我叫左
而其他配菜都好好味
仲有其他西餐廳都少見嘅
⭐貓耳朵粉,粉紅色充滿少女心💕
,三文魚好有油香,粉紅色嘅其實係忌廉底而且好香濃。

之後見到隔離檯個梳乎厘好似好好食
我地都叫左個蜜瓜梳乎厘
⭐蜜瓜在初夏升溫時,個名都好得意!
唔止相機值得食先,個蜜瓜醬仲好好食。
天時暑熱朋友叫左個芒果smoothie
⭐仲夏芒芒狂熱,
杯上仲放左半邊芒果
個smoothie中間夾住啲cream
令到個smoothie 特別香滑!
最後我試咗佢新出嘅咖啡
⭐天然蜂巢棒棒咖啡,蜂蜜味道清甜。
整體Cafe環境仲好靚好舒服,真係打卡一流!💞📸
2024-08-27
人均$250起|山頂|西餐|PHI Coffee & Pancake 其實在山頂吃飯也是很OK的位於太平山山頂的PHI Coffee & Pancake ,提供好多好吃的美食,配上這裡的美景絕了❤️不如先來炫這個煙三文魚蟹肉熱香餅吧厚厚的煙三文魚實在太佛心啦吧下面的是新鮮的蟹肉和牛油果🥑最底的就是軟呼呼的熱香餅啦一口咬下去是幸福的感覺🤤沒想過這裡的份量這麼多!濃鮮龍蝦意大利飯真的好吃滿滿的龍蝦肉配上煮得入味的燉飯愛了😻蜜瓜在初夏升溫時這裡的疏乎厘,是用上了日本新紀元雞蛋🥚製作的,海綿般的口感快要讓人融化啦。擠在上面的蜜瓜忌廉和起司沫🍈真的讓人感動🥲配上一旁新鮮的蜜瓜實在是太鮮甜啦。提拉米蘇咖啡這杯真的好喝!上面是厚厚的奶油🧁,加上咖啡粉,不會太甜膩——————為食分界線——————📍 PHI Coffee & Pancake 山頂山頂道118號山頂廣場1樓106號舖人均消費: $250@phi.coffee.pancake#Phicoffeepancake #phi #coffee #Souffle #Pancake #Cafe #打卡 #Chill #coffeeshop #desse

其實在山頂吃飯也是很OK的

不如先來炫這個煙三文魚蟹肉熱香餅吧
厚厚的煙三文魚實在太佛心啦吧
下面的是新鮮的蟹肉和牛油果🥑
最底的就是軟呼呼的熱香餅啦
一口咬下去是幸福的感覺🤤

沒想過這裡的份量這麼多!
濃鮮龍蝦意大利飯真的好吃
滿滿的龍蝦肉配上煮得入味的燉飯
愛了😻

蜜瓜在初夏升溫時
擠在上面的蜜瓜忌廉和起司沫🍈真的讓人感動🥲
配上一旁新鮮的蜜瓜實在是太鮮甜啦。

提拉米蘇咖啡
這杯真的好喝!
上面是厚厚的奶油🧁,加上咖啡粉,不會太甜膩

——————為食分界線——————
📍 PHI Coffee & Pancake
山頂山頂道118號山頂廣場1樓106號舖

人均消費: $250

@phi.coffee.pancake
#Phicoffeepancake #phi #coffee #Souffle #Pancake #Cafe #打卡 #Chill #coffeeshop #dessert #hkcafe #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-08-26 149 瀏覽
今日陪小朋友上山頂照相所以lunch 揀左係山頂食叫左個手撕牛肉蕃茄意大利飯牛肉望落去同普通牛扒冇分別但食落去就有驚喜好冧好重肉味配埋個蕃茄汁,絕!之後叫左個甜品梳乎厘班戟唔會太甜,食落去重蛋味小朋友差唔多食晒成個👍🏻
今日陪小朋友上山頂照相
所以lunch 揀左係山頂食
叫左個手撕牛肉蕃茄意大利飯
牛肉望落去同普通牛扒冇分別
但食落去就有驚喜
好冧好重肉味
配埋個蕃茄汁,絕!
之後叫左個甜品梳乎厘班戟
唔會太甜,食落去重蛋味
小朋友差唔多食晒成個👍🏻
2024-08-20 232 瀏覽
士多啤梨🍓慕絲梳乎厘 $126.0沖著來而來的大愛甜點❤️❤️,這裡每一種疏乎厘設計都各有特色,每一個都值得打卡🥹。疏乎厘是軟軟彈彈的,跟士多啤梨酸酸甜甜十分匹配。看似輕盈的甜品兩件下肚已經十分飽了。🤰🏻盛夏田園分享全日早餐 $288.00重量級早餐炸彈,充滿視覺上的享受,有最近大熱的熱香餅,新鮮蔬菜等等…好看又可以打卡,味道都非常好。辣蕃茄蟹肉扁意粉 $98.0上面有滿滿的拆蟹肉,看起來十分精緻,整體有小小辣,份量亦都非常充實。提拉米蘇咖啡(凍) Extra Shot $57.0提拉米蘇糅合咖啡,一口就可以吃進大大口的Mascarpone Cheese 滿足感滿滿。人見人愛花茶 花香味濃烈🌼🌸🌺可以平衡油膩感,份量大,足夠兩個人分享。
士多啤梨🍓慕絲梳乎厘 $126.0

盛夏田園分享全日早餐 $288.00

辣蕃茄蟹肉扁意粉 $98.0

提拉米蘇咖啡(凍) Extra Shot $57.0
提拉米蘇糅合咖啡,一口就可以吃進大大口的
Mascarpone Cheese 滿足感滿滿。

人見人愛花茶
花香味濃烈🌼🌸🌺可以平衡油膩感,份量大,足夠兩個人分享。
🌟漢堡扒全日早餐超級豐富嘅brunch🍳🥪🥞漢堡扒超級厚 切落去啲肉汁仲會流出嚟 配埋炒蘑菇好好食 有大大個牛油果~同埋整得超級靚玫瑰形煙三文魚 仲有醬燒牛肉同埋煙肉 超多肉類食 👀仲有仲有太陽蛋同埋西多士! 食完真係飽足成日啊🥹🌟龍蝦意大利飯呢個係今日嘅MVP💕有四五嚿大大嚿嘅龍蝦肉~每粒飯都係超級Creamy嘅龍蝦汁包住!諗起都想再去食返😭🌟英式伯爵茶疏乎厘食完咁多嘢再食好甜嘅甜品就真係頂唔順🤣所以伯爵茶就啱啱好 茶味夠濃 配埋超香蛋味嘅疏乎厘真係冇得輸啊🥹🫶🏻
🌟漢堡扒全日早餐
超級豐富嘅brunch🍳🥪🥞
漢堡扒超級厚 切落去啲肉汁仲會流出嚟
配埋炒蘑菇好好食 有大大個牛油果~
同埋整得超級靚玫瑰形煙三文魚
仲有醬燒牛肉同埋煙肉 超多肉類食 👀
仲有仲有太陽蛋同埋西多士!
食完真係飽足成日啊🥹

🌟龍蝦意大利飯
呢個係今日嘅MVP💕
有四五嚿大大嚿嘅龍蝦肉~
每粒飯都係超級Creamy嘅龍蝦汁包住!
諗起都想再去食返😭

🌟英式伯爵茶疏乎厘
食完咁多嘢再食好甜嘅甜品就真係頂唔順🤣
所以伯爵茶就啱啱好 茶味夠濃
配埋超香蛋味嘅疏乎厘真係冇得輸啊🥹🫶🏻
3K
2024-08-10 224 瀏覽
天朗氣清,陽光普照,山頂非常熱鬧。我都融入自然界中享受一下。濃鮮龍蝦意大利飯飯粒滿滿是龍蝦汁,濃稠而不膩。啖啖鮮美龍蝦肉,滿足了嚐鮮的我。豆花咖啡豆腐加咖啡,好特別啊!意外地合拍。清香滑溜豆腐花不會被濃濃咖啡搶風頭,推介。蜜瓜在初下升溫時我的至愛梳乎厘,蜜瓜啊!蓬蓬鬆鬆,超吸引!鬆軟,入口即化,濃厚蛋香,配合了蜜瓜忌亷,味道又多了一個層次,還有蜜瓜啫喱,這個甜品太完美了。人見人愛花茶有各種鮮花,散發著花香,愛美的一定要飲。

濃鮮龍蝦意大利飯
飯粒滿滿是龍蝦汁,濃稠而不膩。
啖啖鮮美龍蝦肉,滿足了嚐鮮的我。

豆花咖啡
豆腐加咖啡,好特別啊!意外地合拍。
清香滑溜豆腐花不會被濃濃咖啡搶風頭,推介。

蜜瓜在初下升溫時
我的至愛梳乎厘,蜜瓜啊!
蓬蓬鬆鬆,超吸引!

人見人愛花茶
有各種鮮花,散發著花香,愛美的一定要飲。
2024-08-09
山頂上的美味體驗 - Phi Coffee & Pancake 在繁忙的都市生活中,偶爾來一次放鬆心情的咖啡時光是相當不錯的選擇。最近,我有機會造訪了位於山頂的 Phi Coffee & Pancake,體驗了這家餐廳的精緻美食。首先,我們品嘗了餐廳的經典伯爵茶疏乎厘。茶香濃郁,配搭上香滑的奶泡和細緻綿密的蛋糕,讓人一口接一口,難以停下品嘗的腳步。緊接著,我們品嘗了令人驚艷的龍蝦意大利飯。米飯煮到恰到好處,龍蝦肉質鮮嫩,加上香濃的龍蝦汁,整道菜式讓人難忘。最後,我們享用了美味的漢堡扒全日早餐。漢堡扒Q彈多汁,完美配搭煎蛋、沙律菜、牛油果、三文魚、麵包,讓人胃口大開。整體而言,Phi Coffee & Pancake 的每一道菜式都讓人回味無窮,充分體現了餐廳的用心。餐廳的工作人員也非常專業友善,確保我們的用餐體驗無懈可擊。此外,餐廳的裝潢也十分優雅,配合著山頂的迷人景色,更增添了一絲悠閒的氛圍。總的來說,Phi Coffee & Pancake 是一家值得一訪的餐廳。無論是想找個地方放鬆心情,還是想品嘗美味的佳餚,這裡都能滿足您的需求。我衷心地推薦大家前來體驗這裡的獨特魅力。

2024-07-07 277 瀏覽
今日去咗山頂廣場度食下午茶,呢一度環境幾開陽舒適,環境都幾寧靜,呢度嘅主要係用咗木色同埋綠色嚟做裝飾。士多啤梨係梳乎厘$128士多啤梨唔會好甜,額外加cream $15,建議唔使額外加cream。cream有雲呢拿味亦都好滑,做得十分之好。疏乎厘蛋味好濃,質地鬆軟,唔會太乾身,好食。原味梳乎里一碟三件,另外配上蜂蜜,同埋好似山咁高cream🤣,可以更加食到pancake嘅蛋味,我覺得呢個好食過士多啤梨嗰個👌🏻

士多啤梨係梳乎厘$128

原味梳乎里