餐廳: PHI Coffee & Pancake (雅蘭中心)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
📍PHI Coffee& Pancake綜合甜品出色,特色嘢飲亦可一試,主食唔推薦。栗子舒芙蕾 $ 152他們家舒芙蕾口感偏實,入口很順滑細膩,奶香味很足。奶油甜度適中配上舒芙蕾味道,但是栗子味不突出。小熊朱古力泡泡浴 $ 58凍可可加上奶油topping,小熊像在浸泡泡浴真的很可愛,適合拍照打卡,味道普通可可。聖誕龍蝦扁意粉 $ 178龍蝦的醬汁濃郁,龍蝦肉比較完整,性價比低。提拉米蘇咖啡 $58這一款推介👍cream非常濃郁,咖啡有咖啡味,搭配來食完全perfect同我喺韓國食嘅一模一樣,值得。焦糖香蕉軟吐司 $88好食,呢款鍾意焦糖嘅話會好喜歡!我覺得好味!
📍PHI Coffee& Pancake

綜合甜品出色,特色嘢飲亦可一試,主食唔推薦。

栗子舒芙蕾 $ 152

小熊朱古力泡泡浴 $ 58

聖誕龍蝦扁意粉 $ 178
龍蝦的醬汁濃郁,龍蝦肉比較完整,性價比低。

提拉米蘇咖啡 $58

焦糖香蕉軟吐司 $88
好食,呢款鍾意焦糖嘅話會好喜歡!我覺得好味!

2024-07-28 1408 瀏覽
路過旺角黎呢間PHI食 pancake,之前喺第二間分店食過覺得幾好食,熱辣辣仲有浸蛋香味。一開始有個後生店員幾好,我唔小心倒瀉水,佢攞左好多紙巾黎幫我手,仲叫我唔使擔心,抹咗自己身上啲水先我同朋友點左個蜜瓜pancake,等左大概半個鐘,我問其中一個店員,佢先發現pancake 送錯左比第2枱,然後佢就直接喺個枱度攞黎比我,中間都放咗喺人哋嗰度放咗大概5分鐘,我同佢講可唔可以換過份俾我?佢就直接走開咗,我再叫番佢返嚟,佢話呢份嘢人哋冇掂過,重新整過嘅話要20分鐘以上,因為佢地要做咗其他單先。之後過咗約5分鐘左右,佢就俾個份聲稱係全新做嘅我,但個樣同之前個份基本上一樣樣,呢d招式我見過,護士呃老人癡呆嘅長者食飯都係咁,笑死我份野前後隔左十幾分鐘,徹底凍晒我攞住岀去問個肥d既店員,佢好堅持份嘢係全新做過嘅,唔凍係因為佢哋同時之間會整9至12個,所以溫度係差唔多㗎喇,我同佢講你啲水果又會放到一模一樣樣嘅,佢話佢哋公司標準係咁,我話你地只係將塊脆片蚊走咗,變咗做兩塊脆片,再加多啲粉上去,唔好以為我睇唔岀喎。佢繼續堅持話係全新嘅,我問佢要唔要睇證據,我影咗相,佢話我要嘅話咪再整過份俾我囉,態度
路過旺角黎呢間PHI食 pancake,
之前喺第二間分店食過覺得幾好食,熱辣辣仲有浸蛋香味。
一開始有個後生店員幾好,我唔小心倒瀉水,
佢攞左好多紙巾黎幫我手,仲叫我唔使擔心,
抹咗自己身上啲水先

我同朋友點左個蜜瓜pancake,
等左大概半個鐘,我問其中一個店員,
佢先發現pancake 送錯左比第2枱,
然後佢就直接喺個枱度攞黎比我,
中間都放咗喺人哋嗰度放咗大概5分鐘,
我同佢講可唔可以換過份俾我?
佢就直接走開咗,我再叫番佢返嚟,
佢話呢份嘢人哋冇掂過,
重新整過嘅話要20分鐘以上,
因為佢地要做咗其他單先。
之後過咗約5分鐘左右,
佢就俾個份聲稱係全新做嘅我,
但個樣同之前個份基本上一樣樣,
呢d招式我見過,護士呃老人癡呆嘅長者食飯都係咁,笑死我

份野前後隔左十幾分鐘,徹底凍晒
我攞住岀去問個肥d既店員,
佢好堅持份嘢係全新做過嘅,
唔凍係因為佢哋同時之間會整9至12個,
所以溫度係差唔多㗎喇,
我同佢講你啲水果又會放到一模一樣樣嘅,
佢話佢哋公司標準係咁,
我話你地只係將塊脆片蚊走咗,
變咗做兩塊脆片,再加多啲粉上去,
唔好以為我睇唔岀喎。
佢繼續堅持話係全新嘅,
我問佢要唔要睇證據,我影咗相,
佢話我要嘅話咪再整過份俾我囉,
態度唔係咁好,
仲發脾氣咁當住我面揼咗份pancake。
後尾我比相佢睇,佢話送杯飲俾我囉,
問我想點,份嘢係廚房整嘅唔關佢事。
其實一份pancake成本要幾多?
點解要搞到咁肉酸?
懶係有小聰明咁,
以為客人一定睇唔出係同一份。
個店員問我想點。。。
140幾蚊個pancake仲要+1,
我只係想食個新鮮熱辣嘅pancake +唔受你氣姐,
擘大眼講大話都仲咁有理嘅。。。

30 分鐘 (堂食)
下午茶
2024-07-14 1126 瀏覽
放假梗係要去搵甜品治愈下自己,今次我要介紹呢一間係鬧市入面嘅甜品舖。佢嘅裝修設計都非常夢幻,俾人感覺係好舒服好想坐喺度。🥰**Lotus焦糖海鹽梳乎厘**呢個梳乎厘一上枱,就已經聞到陣陣焦糖嘅香味!個梳乎厘嘅外形非常之完美,蓬鬆得嚟又唔會散,真係流口水呀!梳乎厘嘅口感真係一流,入口即溶,而且唔會太甜,焦糖嘅香甜味同海鹽嘅鹹味完美融合,真係好正!而且,梳乎厘嘅份量都唔少,食完真係好滿足!🤣**蜜瓜在沙冰降溫時**呢個甜品嘅賣相真係好吸引,一碟冰涼嘅沙冰上面放咗2塊蜜瓜,真係好清新!沙冰嘅口感好滑,而且唔會太甜,蜜瓜嘅甜味同沙冰嘅冰涼感完美結合,真係好解暑!而且,蜜瓜嘅質素都唔錯,甜度適中,而且好juicy,真係好正!😁

**Lotus焦糖海鹽梳乎厘**

**蜜瓜在沙冰降溫時**
2024-07-12 881 瀏覽
同朋友因為方便揀左係旺角食飯,OpenRice 發現商場依個位摸左cafe , 之前係港島試過lunch , 今次試dinner粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112朋友見到粉紅色意粉就毫不猶豫叫點左黎食,食落以為會全口都係依隻色,最後係無既,意粉軟硬適中,兩個女仔share 分量也可以叫多個主食甜品,吞拿魚半生熟好食,有好幾片整碎配埋粉食更滋味?慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯 $89依個飯好抵食!茄汁味好足,好似湯飯味之後先知係迷你紅蘿蔔,飯入面有啲小粒粒,牛肉好腍,有入口即一融feel ,一試愛上士多啤梨梳乎厘食完都唔知上面粉紅色嗰塊係乜嘢淨係食到有士多啤梨味,疏乎厘好鬆化,個cream 唔會好甜,將佢運在疏乎厘一起食會教配合,佢都算同士多啤梨切片可以滿足一個半嘅疏乎厘,食完好飽因為兩個女仔每人要食一件半

吞拿魚貓意粉

粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112

牛意大利飯

慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯 $89
依個飯好抵食!茄汁味好足,好似湯飯味

食完都唔知上面粉紅色嗰塊係乜嘢
2024-07-11
吞拿魚貓意粉
牛意大利飯
2024-07-04 900 瀏覽
係袋鼠見到呢間廣告外賣買一送一D梳乎厘幾吸引不過如果外賣 就無咁靚所以直接去鋪頭食😂😂下午茶都有卡位樓面得2個 好似唔係好應付到就連出面有客都唔知咁下午茶有個A主食+B小食+C甜品+飲品$156可以滿足到我 咁就叫左辣蕃茄蟹肉意粉 .肉醬薯條.海鹽焦糖梳乎厘 加個卡邦尼個女店員仲問甜品係咪晏D上咁我前面有台大陸人係廚房女員工既朋友就好好招呼係度一齊自拍下佢個大陸朋友仲係後面搵個插頭係度充電當左係自己屋企咁😂😂😂第一碟上左卡邦尼 份量好小個醬汁好結 一D都唔creamy 第二上個薯條 好普通 又唔夠熱第3上個意粉 原來個女店員落錯左(落左肉醬意粉)所以完全無蟹肉😓😓(如果佢復單 唔會犯呢啲錯誤)呢一刻已經覺得好失望但我食到一半先留意到無蟹肉咁一半就費事講啦.之後無啦啦上左個甜品我全部咸食都未食哂😨咁開頭又問係咪遲D上??咁就同佢講叫佢收返啦咁個女店員就開始不滿啦話個梳乎厘要等20分鐘 .咁我想佢幾時整?果時係5:15分我話過多15分鐘開始整啦(因為仲有意粉薯條未食完)咁我5:45分差唔多食哂野啦係度等個甜品應該個女店員唔想服侍我呢枱就轉左有禮貌既男店員不過最後都要6:10先有得食比預定
係袋鼠見到呢間廣告外賣買一送一

個醬汁好結 一D都唔creamy

第二上個薯條 好普通 又唔夠熱

第3上個意粉 原來個女店員落錯左
(落左肉醬意粉)所以完全無蟹肉😓😓
(如果佢復單 唔會犯呢啲錯誤)
呢一刻已經覺得好失望
但我食到一半先留意到無蟹肉
咁一半就費事講啦.

之後無啦啦上左個甜品
我全部咸食都未食哂😨
咁開頭又問係咪遲D上??
咁就同佢講叫佢收返啦

咁個女店員就開始不滿啦
話個梳乎厘要等20分鐘 .咁我想佢幾時整?
果時係5:15分
我話過多15分鐘開始整啦
(因為仲有意粉薯條未食完)
咁我5:45分差唔多食哂野啦
係度等個甜品
應該個女店員唔想服侍我呢枱
就轉左有禮貌既男店員

不過最後都要6:10先有得食
比預定時間遲左.

雖然梳乎厘好好食
(我見有幾枱都只叫梳乎厘)

不過latte 都沖得唔好飲
海鹽焦糖梳乎厘

加上店員超差 我唔會再幫襯.

如果想食既 正係叫梳乎厘就夠了

2024-07-03
海鹽焦糖梳乎厘
2024-07-02 716 瀏覽
同朋友經過旺角雅蘭中心唸住食個Tea,見到呢間PHI coffee餐廳有唔少甜品都幾吸引咁店內裝修以日式簡約為主令人好舒服,同時有小清新既感覺🧁Lotus海鹽焦糖魔法梳乎厘賣相都唔錯,食落去軟綿綿 入口即溶😋空氣感十足而且甜度適中,朋友都大讚好好食!🍈蜜瓜在沙冰降溫時新推出既夏日系列限定飲品幾乎每枱客人都必點🤣蜜瓜味好濃郁,好fresh🍟肉醬薯條薯條炸得岩岩好,芝士加埋啲肉醬一齊食好有口感!
同朋友經過旺角雅蘭中心唸住食個Tea,
見到呢間PHI coffee餐廳有唔少甜品都幾吸引咁
店內裝修以日式簡約為主令人好舒服,同時有小清新既感覺

🧁Lotus海鹽焦糖魔法梳乎厘
賣相都唔錯,食落去軟綿綿
入口即溶😋空氣感十足
而且甜度適中,朋友都大讚好好食!

🍈蜜瓜在沙冰降溫時
新推出既夏日系列限定飲品
幾乎每枱客人都必點🤣
蜜瓜味好濃郁,好fresh

🍟肉醬薯條
薯條炸得岩岩好,芝士加埋啲肉醬一齊食好有口感!
2024-07-02
下午茶
  • 蜜瓜在沙冰降溫時
2024-06-27 741 瀏覽
噚晚同個friend 去食,叫左個set dinner. 餐牌上有註明2 PPL 即2個人,其中沙律及餐湯只係一人份,一碗沙律及一碗湯,如果要叫呢個餐就請注意。成個餐味道一般,唔需要特別去試。
最近才知道〔PHI Coffee & Pancake〕餐廳有以獨角獸為主題的限定菜式,打卡極美又充滿夢幻感,就跟朋友趕在限定前去朝聖。店內外佈置都很夢幻,店內放了多隻絨毛獨角獸玩偶及色彩繽紛的花藝,餐廳今次以獨角獸概念推出了多款獨特的芋泥菜式,全都以粉紫色為主調,夢幻色彩亦充滿了少女心,喜歡打卡的朋友一定不會失望。【甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 】(HK$158)擺盤顏色及造型都可以說是滿分,由三大塊厚身的梳乎厘組成,微熱的梳乎厘蛋味十足,質地蓬鬆柔軟脹卜卜,入口輕盈充滿空氣感,加上香濃芋泥醬,伴碟更有香芋忌廉、香芋粒、大大小小的棉花糖粒,甜到恰到好處不太甜膩,推薦。【夢幻獨角獸芋泥蛋糕】(HK$75)淺藍色與粉紫色的造型間隔層次很分明,蛋糕賣相亦非常夢幻,每層芋泥蛋糕都夾著芋頭夾心,蘸點芋頭忌廉味道更濃。【繽紛獨角獸咖啡】(HK$62)預先分開了一杯香芋牛奶及咖啡呈上,可以自由沖調份量,加入咖啡後拌勻後,入口咖啡味道變濃,加上杯面灑上滿滿的彩虹朱古力碎及繽紛棉花糖粒粒,味道不會苦澀,口感順滑更容易入口。【綿棉獨角獸沙冰】(HK$68)忌廉口感细膩冰爽,入口有陣陣香甜的芋頭味,杯內呈現夢幻粉紫

【甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 】(HK$158)
夢幻獨角獸芋泥蛋糕
【夢幻獨角獸芋泥蛋糕】(HK$75)
繽紛獨角獸咖啡
【繽紛獨角獸咖啡】(HK$62)
綿棉獨角獸沙冰
【綿棉獨角獸沙冰】(HK$68)
忌廉口感细膩冰爽,入口有陣陣香甜的芋頭味,杯內呈現夢幻粉紫色亦很美,而且忌廉上放滿了繽紛彩虹朱古力碎及像耳朵的獨角獸棉花糖。
粉紅吞拿魚貓耳朵粉
【粉紅吞拿魚貓耳朵粉】(HK$112)
用忌廉及火龍果汁做成粉紅色醬汁,呈現出粉紅顏色非常美,貓耳朵入口質感煙煙韌韌,亦不會太硬,型態自然捲起來亦很掛汁,而幾塊半熟的吞拿魚,鋪上少許溶芝士,所以鹹香味十足,無論是顏色及口感都是我喜歡的菜式。
獨角獸魔法三明治
【獨角獸魔法三明治】(HK$85)
三明治是兩面都烘過的牛油吐司,內層夾著半溶的芝士、芋泥蓉、肉鬆及玉子,入口鬆軟香脆又有咸香味,份量很足其實都很飽肚。
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘

〔PHI Coffee & Pancake〕@phi.coffee.pancake

香港九龍旺角彌敦道625 & 639號雅蘭中心2樓207號舖
Shop 207, 2/F, Grand Plaza, 625 & 639 Nathan Road, Mong Kok, Kowloon, Hong Kong
2024-04-30
5 分鐘 (堂食)
粉紅吞拿魚貓耳朵粉
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
🦄無幾可見我食甜品,但呢間Cafe推出期間限定嘅獨角獸概念梳乎厘實在太吸睛喇,成功喚醒咗我個少女心🤭 💙甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘由自家製的芋泥奶蓋配上皇牌梳乎厘,份量大,建議開心share吖🥰 💜粉紅吞拿魚貓耳朵粉好靚靚嘅粉紅色‼️ 應該係用上紅肉火龍果,食落味道同平時嘅蘑菇意粉醬差唔多,再加埋半熟吞拿魚片。💙獨角獸魔法三文治多士toast到香脆,裏面加入咗肉鬆、芋泥、煎蛋、芝士,好有台式嘅感覺🍞💜綿綿獨角獸沙冰💙繽紛獨角獸咖啡💜夢幻獨角獸芋泥蛋糕

💜粉紅吞拿魚貓耳朵粉

💙獨角獸魔法三文治

💜綿綿獨角獸沙冰
💙繽紛獨角獸咖啡

💜夢幻獨角獸芋泥蛋糕

2024-04-24
2024-05-06 412 瀏覽
係一間充滿左少女「氛」嘅café~ 粉紅粉紅再加上QQ嘅獨角獸做主題🦄 坐低之後發現除左我地呢枱,其他枱一係就係三五成群嘅少女,一係就係一pair 一pair 嘅情侶🤣🤣 sweet sweet 嘅氣氛😊 我地都要食返啲sweet 野補一補😂✍🏼 PHI WITH GODIVA CHOCOLATE SOUFFLE $128綿綿充滿空氣感嘅soufflé 加上brownie & 朱古力mouse & 雲呢拿雪糕 仲有啲朱古力餅碎!Sweet and yummy 😋 ✍🏼 PREMIUM ORIGINAL SOUFFLE $108原味最食到個蛋香味,加埋個好有奶味嘅cream, 原味soufflé 係我嘅all time favorite! ⭐️✍🏼 CARAMEL CRUNCH CAFFE LATTE Hot $48✍🏼 EARL GREY CAFFE LATTE Hot $48自己覺得呢度啲咖啡唔夠濃,如果可以濃返少少就開心好多!但對於一杯飲品黎講,飲落係好飲嘅。合格有餘!

Sweet and yummy 😋

上網見到Menu同埋嘢食相覺得好夢幻,但其實個裝修冇自己想像中咁粉紅色,都係採用木系嘅裝修,望落係舒服嘅。知道呢間Café人氣都幾高,所以特登揀咗下午茶時間過嚟食嘢,咁就唔會食得好趕時間,可以同朋友慢慢坐、慢慢傾計。‣ 香濃龍蝦扁意粉 $208 ⭐️⭐️⭐️✨個龍蝦汁調味幾唔錯,唔會太鹹,而我覺得都掛汁,食落去其實都幾舒服。唯一一個缺點就係啲龍蝦肉比較少,同埋感覺上都比較似係小龍蝦,我自己期望再多番少少真·龍蝦肉就好。‣ 傳統卡邦尼意粉 $108 ⭐️⭐️⭐️卡邦尼意粉就正常發揮,奶香味比較重啲、creamy啲,我唔會用傳統嚟形容佢,但係味道上面我覺得正正常常,同其他Café差唔多,冇咩特別,會推薦大家可以試其他意粉或者飯。‣ 漆黑中的海鮮意大利飯 $115 ⭐️⭐️⭐️⭐️反而個飯我覺得係幾驚喜,雖然店員話可能會有啲鹹,但係其實我又覺得還好,又唔會覺得鹹。佢個調味做得幾唔錯,唔會覺得好重口味,食落去嘅時候都幾舒服,入面仲有蜆仔同八爪魚仔,食落口嘅時候冇沙,都唔會覺得特別腥。個人嚟講幾鍾意佢嘅墨魚汁,不過都係食完小心個嘴烏卒卒。‣ 藍莓希臘乳酪疏乎厘 $125 ⭐️⭐️⭐️⭐️我覺得舖頭主打嘅都係甜品而唔係正餐,

‣ 香濃龍蝦扁意粉 $208 ⭐️⭐️⭐️✨

‣ 傳統卡邦尼意粉 $108 ⭐️⭐️⭐️

‣ 漆黑中的海鮮意大利飯 $115 ⭐️⭐️⭐️⭐️

‣ 藍莓希臘乳酪疏乎厘 $125 ⭐️⭐️⭐️⭐️
我覺得舖頭主打嘅都係甜品而唔係正餐,佢嘅疏乎厘做得唔錯,入口嗰陣覺得好輕盈,除咗係我覺得中間嗰啲cream膩咗少少之外,搭配雪糕同埋藍莓醬一齊食真係一流。甜品嘅藍莓都俾得多,我覺得藍莓就酸甜適中,而藍莓醬都唔係特別甜嗰隻,對於個甜品我都幾滿意。同朋友分享大家好快就清晒,本身係驚好甜,所以揀咗最穩陣嘅味道嚟試吓,下次大家應該會揀返獨角獸疏乎厘,嗰個甜品打卡就真係一流。

#foodbara_diary
2024-04-28
2024-05-04 208 瀏覽
相信好多女士們都抵抗唔到Unicorn 嘅魅力😍。最近PHI Coffee & Pancake 就以獨角獸概念推出多款超夢幻嘅美食,真係打卡打到停唔到手。 今日就同閨蜜著得靚靚,嚟到旺角雅蘭呢間分店打卡,門口位已經有幾隻Unicorn啦🦄,好可愛呀🤩 個餐牌都好靚好夢幻呀💖,入面好多款食物都好吸引,好難選擇呀🙈 🦄綠野仙蹤意大利飯意大利飯以用豆蓉打成,一片綠油油,忌廉味香濃。帶子外層煎香,口感軟糯。 🦄獨角獸魔法三明治 三文治用牛油煎香過,入面隔住芋泥、肉鬆同埋玉子,同埋溶咗嘅芝士,非常美味。 🦄夢幻獨角獸芋泥蛋糕 芋泥蛋糕顏色吸引,上面仲有個獨角獸嘅朱古力。蛋糕軟棉,入面亦有芋泥粒,增加口感。🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 梳乎厘係餐廳招牌甜品,絕對係必點之選。梳乎厘充滿蛋香味,口感鬆軟。伴碟有色彩繽紛嘅棉花糖、 芋泥、芋泥打成嘅忌廉。 🦄繽紛獨角獸咖啡香芋鮮奶呈粉紫色,上面灑滿五彩繽紛嘅棉花糖,另外可以比客人自行調校咖啡嘅濃度。 🦄綿棉獨角獸沙冰香竽沙冰有香濃嘅芋頭味,忌廉同沙冰混合一起非常匹配。忌廉上仲插咗個棉花糖,猶如獨角獸嘅角,十分之可愛,啱晒打卡。 最後,職員仲送咗張Sofina嘅

🦄綠野仙蹤意大利飯

🦄獨角獸魔法三明治

🦄夢幻獨角獸芋泥蛋糕

🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘

🦄繽紛獨角獸咖啡

🦄綿棉獨角獸沙冰

最後,職員仲送咗張Sofina嘅coupon,可以順便過朗豪坊換埋份體驗裝嘅小禮品。
2024-04-17
2024-04-27 136 瀏覽
喺旺角鬧市難得搵到一地方能夠靜靜地又坐得舒服嘅地方。這店的裝修給人一個好寧靜舒服嘅感覺,座位分布比較寬敞唔會好似同區其他食肆咁迫。疏乎厘唔算平,但係佢嘅配料都豐富,擺碟亦都漂亮。某幾款疏乎厘會跟一張提示卡介紹碟上的不同元素。NB: 有一點要留意,這間舖頭平日和weekend的價錢會是不一樣的。Cappuccino $42Flat white $42Lotus 海鹽焦糖魔法疏乎厘👍🏼$158藍莓希臘乳酪疏乎厘👍🏼$125
喺旺角鬧市難得搵到一地方能夠靜靜地又坐得舒服嘅地方。

Cappuccino $42
Flat white $42

Lotus 海鹽焦糖魔法疏乎厘👍🏼

藍莓希臘乳酪疏乎厘👍🏼
2024-04-04
2024-04-26 3607 瀏覽
知道朋友好鍾意Unicorn🦄所以我一見到呢間餐廳搵咗獨角獸做主題🍴我就約咗佢呢日去食啦😇獨角獸魔法三明治呢份三文治豐富又好味😋麵包烘到脆口,夾住𥚃面有肉鬆、甜甜地嘅蛋、可以拉絲嘅芝士!仲有好香濃嘅芋頭蓉🌟綠野仙蹤意大利飯唔好睇佢青BB,其實佢係青豆嘅意大利飯🥰青豆味道好清新同意大利飯幾夾💚帶子生熟程度煎到啱啱好!夢幻獨角獸芋泥蛋糕咁Colorful嘅蛋糕真係會令少女心爆發💖蛋糕鬆軟濕潤,睇得又食得!甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘嚟到pancake專門店梗係要食疏乎厘pancake啦!梳乎厘蛋味好重,空氣感十足,食多幾舊都唔覺得好Heavy😌第一次食芋頭口味嘅pancake,味道有驚喜,我哋都鍾意喎!綿棉獨角獸沙冰沙冰唔算太甜,芋香味道香濃,而且杯嘢仲好靚添!繽紛獨角獸咖啡將香噴噴嘅熱齋啡倒落去奶香十足嘅芋香牛奶🥛再等上邊嘅棉花糖溶化,呢杯飲品係我最近飲過最好飲嘅latte😜
知道朋友好鍾意Unicorn🦄

所以我一見到呢間餐廳搵咗獨角獸做主題🍴
我就約咗佢呢日去食啦😇

獨角獸魔法三明治

呢份三文治豐富又好味😋
麵包烘到脆口,夾住𥚃面有肉鬆、甜甜地嘅蛋、可以拉絲嘅芝士!
仲有好香濃嘅芋頭蓉🌟

綠野仙蹤意大利飯

唔好睇佢青BB,其實佢係青豆嘅意大利飯🥰
青豆味道好清新同意大利飯幾夾💚
帶子生熟程度煎到啱啱好!

夢幻獨角獸芋泥蛋糕

咁Colorful嘅蛋糕真係會令少女心爆發💖
蛋糕鬆軟濕潤,睇得又食得!

甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘

嚟到pancake專門店梗係要食疏乎厘pancake啦!
梳乎厘蛋味好重,空氣感十足,食多幾舊都唔覺得好Heavy😌

綿棉獨角獸沙冰

沙冰唔算太甜,芋香味道香濃,而且杯嘢仲好靚添!

繽紛獨角獸咖啡

將香噴噴嘅熱齋啡倒落去奶香十足嘅芋香牛奶🥛
  • 獨角獸魔法三明治
  • 綠野仙蹤意大利飯
  • 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
  • 綿棉獨角獸沙冰
  • 繽紛獨角獸咖啡
2024-04-26 111 瀏覽
PHI Coffee & Pancake @phi.coffee.pancake 📍旺角彌敦道625 & 639號雅蘭中心2樓207號舖📍中環 太古 山頂 美孚 九龍灣 屯門 有分店━芋泥控狂喜!! 有驚喜芋泥肉鬆三明治~PHI 會是香港梳乎厘裡很出色的一間! 口味多而特別 這次的芋泥更是前所未見 芋泥控不妨前來一試~━🥞 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158 +10%▶︎ 梳乎厘頗大份! 三塊再配上芋泥奶蓋 芋泥奶油 芋頭塊 棉花糖 麻糬等~ ▶︎ 香芋味突出 奶蓋質感不錯!▶︎ 梳乎厘口感蓬鬆 無蛋腥味 不錯~好味指數:●●●●◯━🍝 粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112 +10%▶︎ 貓耳朵粉加入火龍果 因此是天然的粉色 另外配有煙燻吞拿魚▶︎ 吞拿魚鹹香而有纖維感 貓耳朵夠煙韌!好味指數:●●●◐◯━ 🥪 獨角獸魔法三明治 $85 +10%▶︎ 喜歡這款🥹 鬆軟麵包夾著芋泥 肉鬆 玉子燒 芝士 吃起來鹹甜兼備 卻不過膩!▶︎ 麵包超軟熟而帶奶香 只有芋泥肉鬆蛋芝士的搭配無可挑剔~好味指數:●●●●●━🍰 夢幻獨角獸芋泥蛋糕 $72 +10%▶︎ 芋泥蛋糕配色真的很夢幻🤣好味指數:●●●◯◯━ ☕ 繽紛獨角獸
📍旺角彌敦道625 & 639號雅蘭中心2樓207號舖
📍中環 太古 山頂 美孚 九龍灣 屯門 有分店

芋泥控狂喜!! 有驚喜芋泥肉鬆三明治~

🥞 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158 +10%
▶︎ 香芋味突出 奶蓋質感不錯!
▶︎ 梳乎厘口感蓬鬆 無蛋腥味 不錯~
好味指數:●●●●◯

🍝 粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112 +10%
▶︎ 吞拿魚鹹香而有纖維感 貓耳朵夠煙韌!
好味指數:●●●◐◯

🥪 獨角獸魔法三明治 $85 +10%
好味指數:●●●●●

🍰 夢幻獨角獸芋泥蛋糕 $72 +10%
▶︎ 芋泥蛋糕配色真的很夢幻🤣
好味指數:●●●◯◯

☕ 繽紛獨角獸咖啡 $68 +10%
▶︎ 看似甜膩 沒想到是出色的一杯咖啡! 正好可以解膩~
好味指數:●●●●◐

🥛 綿棉獨角獸沙冰 $62 +10%
▶︎ 微微帶奶香與芋香的沙冰 很是清爽~
好味指數:●●●●◯