餐廳: PHI Coffee & Pancake (雅蘭中心)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-07-28 1408 瀏覽
路過旺角黎呢間PHI食 pancake,之前喺第二間分店食過覺得幾好食,熱辣辣仲有浸蛋香味。一開始有個後生店員幾好,我唔小心倒瀉水,佢攞左好多紙巾黎幫我手,仲叫我唔使擔心,抹咗自己身上啲水先我同朋友點左個蜜瓜pancake,等左大概半個鐘,我問其中一個店員,佢先發現pancake 送錯左比第2枱,然後佢就直接喺個枱度攞黎比我,中間都放咗喺人哋嗰度放咗大概5分鐘,我同佢講可唔可以換過份俾我?佢就直接走開咗,我再叫番佢返嚟,佢話呢份嘢人哋冇掂過,重新整過嘅話要20分鐘以上,因為佢地要做咗其他單先。之後過咗約5分鐘左右,佢就俾個份聲稱係全新做嘅我,但個樣同之前個份基本上一樣樣,呢d招式我見過,護士呃老人癡呆嘅長者食飯都係咁,笑死我份野前後隔左十幾分鐘,徹底凍晒我攞住岀去問個肥d既店員,佢好堅持份嘢係全新做過嘅,唔凍係因為佢哋同時之間會整9至12個,所以溫度係差唔多㗎喇,我同佢講你啲水果又會放到一模一樣樣嘅,佢話佢哋公司標準係咁,我話你地只係將塊脆片蚊走咗,變咗做兩塊脆片,再加多啲粉上去,唔好以為我睇唔岀喎。佢繼續堅持話係全新嘅,我問佢要唔要睇證據,我影咗相,佢話我要嘅話咪再整過份俾我囉,態度
路過旺角黎呢間PHI食 pancake,
之前喺第二間分店食過覺得幾好食,熱辣辣仲有浸蛋香味。
一開始有個後生店員幾好,我唔小心倒瀉水,
佢攞左好多紙巾黎幫我手,仲叫我唔使擔心,
抹咗自己身上啲水先

我同朋友點左個蜜瓜pancake,
等左大概半個鐘,我問其中一個店員,
佢先發現pancake 送錯左比第2枱,
然後佢就直接喺個枱度攞黎比我,
中間都放咗喺人哋嗰度放咗大概5分鐘,
我同佢講可唔可以換過份俾我?
佢就直接走開咗,我再叫番佢返嚟,
佢話呢份嘢人哋冇掂過,
重新整過嘅話要20分鐘以上,
因為佢地要做咗其他單先。
之後過咗約5分鐘左右,
佢就俾個份聲稱係全新做嘅我,
但個樣同之前個份基本上一樣樣,
呢d招式我見過,護士呃老人癡呆嘅長者食飯都係咁,笑死我

份野前後隔左十幾分鐘,徹底凍晒
我攞住岀去問個肥d既店員,
佢好堅持份嘢係全新做過嘅,
唔凍係因為佢哋同時之間會整9至12個,
所以溫度係差唔多㗎喇,
我同佢講你啲水果又會放到一模一樣樣嘅,
佢話佢哋公司標準係咁,
我話你地只係將塊脆片蚊走咗,
變咗做兩塊脆片,再加多啲粉上去,
唔好以為我睇唔岀喎。
佢繼續堅持話係全新嘅,
我問佢要唔要睇證據,我影咗相,
佢話我要嘅話咪再整過份俾我囉,
態度唔係咁好,
仲發脾氣咁當住我面揼咗份pancake。
後尾我比相佢睇,佢話送杯飲俾我囉,
問我想點,份嘢係廚房整嘅唔關佢事。
其實一份pancake成本要幾多?
點解要搞到咁肉酸?
懶係有小聰明咁,
以為客人一定睇唔出係同一份。
個店員問我想點。。。
140幾蚊個pancake仲要+1,
我只係想食個新鮮熱辣嘅pancake +唔受你氣姐,
擘大眼講大話都仲咁有理嘅。。。

30 分鐘 (堂食)
下午茶