2021-11-30 239 瀏覽
有一天兩個女人想去沙田吃飯,朋友想食pizza和意粉,又想試新餐廳,剛好搜尋到這間餐廳。致電查詢知道訂位已滿,但仍接受walk-in,於是我提早半小時到達,當時餐廳不太多人,所以都順利入座。餐廳座位不多,所以枱與枱之間距離較窄,客滿時會有點嘈吵,想安靜傾心事的話側要考慮這點。餐牌款式不算多,但亦算五臟俱全,兩個人只點了一個雜菌薄餅及白酒蟹肉意粉兩款食物。我個人頗喜歡那個薄餅,整體做得不錯,松露和雜箘永遠是絕配。意粉不是太creamy, 反而是我杯茶。吃起來不會太膩。整晚最敗筆卻是那兩杯飲品,無酒精mocktail只有四款選擇,其中一杯芒果沒有供應,我叫了一杯雜果賓治,太甜,味道亦似藥水,朋友叫一杯什麼薄荷青瓜的東西,一飲即中伏,可以用難飲來形容!餐廳只有兩位員工提供服務,人稍多一點就會應付不來,時不時聽到門口有客人投訴,雖然未清楚內容未能判斷,但感覺問題是人手不足而安排不周。值得一題,餐廳逢星期一和星期二正做推廣,薄餅及意粉買一送一,相當抵食。總括而言,食物質素算是滿意,服務可以接受,飲品就有待改進。

總括而言,食物質素算是滿意,服務可以接受,飲品就有待改進。

白酒蟹肉意粉
白酒蟹肉意粉
2021-11-28 211 瀏覽
同女友去沙田見到新開,諗住叫個冇得輸既pasta 先,叫左帶子闊條麵,油得過份,帶子連麵一齊抄 ,硬到喊,女友同我食左一半已經唔想食,pizza 味道普通,叫左four cheese , 食落比普通既pizza express 更差,芝士濃道好輕微,價錢與品質不相符。
2021-11-16 2350 瀏覽
男同事RL同女同事ES發起出街食晏,我哋約8-11-2021 (Mon)食,由於我想食pizza,就search附近,但冇,要去到新城市廣場至有,而我喺西環食過呢間(食評係2021年4月10日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%B8%8D%E6%9E%89%E6%AD%A4%E8%A1%8C%E5%98%85%E7%A3%9A%E7%88%90pizza-e3982492),於是提議.佢哋都ok冇問題,我哋嚟到時間尚早,未有客人,唯一一個店員俾咗張角落嘅大圓枱我哋,真好.我哋睇完menu,決定要3個3道菜嘅午市套餐,揀咗:1. 是日餐湯~酸種麵包一入去,店員帶位時已經話呢日係白豆湯,我唔飲湯,RL同ES要呢個.2. 傳統意大利沙律車厘茄,水牛芝士,意大利陳醋唔明點解俾咁大個碟,呢個全部正常冇問題.味道:3分3. 意式香腸Pizza係意大利薩拉米香腸,但睇落似辣肉腸,不過唔太辣.Pizza同脆口冇問題.味道:4分4. 芝士巴爾馬風乾火腿pizza巴爾馬風乾火腿,塔雷吉歐芝士,我覺得批底同上面O個個冇乜分別,而巴爾馬

我哋睇完menu,
決定要3個3道菜嘅午市套餐,揀咗:

1. 是日餐湯~酸種麵包

2. 傳統意大利沙律
傳統意大利沙律
車厘茄,水牛芝士,意大利陳醋
唔明點解俾咁大個碟,呢個全部正常冇問題.
味道:3分

3. 意式香腸Pizza
意式香腸Pizza
味道:4分

4. 芝士巴爾馬風乾火腿pizza
芝士巴爾馬風乾火腿pizza
巴爾馬風乾火腿,塔雷吉歐芝士,我覺得批底同上面O個個冇乜分別,而巴爾馬風乾火腿較鹹香,不過冇烘乾,覺得有啲油膩.
味道:3分

5. 白酒煮蜆
白酒煮蜆
啲蜆好甜,扁意粉口感冇問題,而調味鹹淡亦適中.
味道:5分

6. 意大利芝士蛋糕即Tiramisu
由於我之前兩晚食咗Tiramisu布甸,所以我唔揀呢個.

7. 精選餡餅
芒果熱情果批
芒果熱情果批,兩個味道都食到,微微嘅酸甜,口感細滑,ok嘅.
味道:5分

服務:
睇見地方雖然唔大,亦唔係客滿,但一直都係得一個人一腳踢,但佢服務依然好好,密密斟水收嘢,又好有禮貌,excellent.

價錢:
用Openrice pay加Alipay優惠,一共自動減咗$100.00,所以係$263.00,抵.
2021-11-08
$87.67 (午餐)
用餐優惠
優惠券
意式香腸Pizza
白酒煮蜆
芒果熱情果批
2021-10-14 281 瀏覽
We have been waiting for 30 minutes and are seated by 8:30pm. Was told that they have no pizza and that the green pesto pasta also sold out. We ended up having a fried chicken wings which is $100 with 5 piece of small chicken wings. Taste was yummy. We had 2 pasta, a carbonara and a Hokkaido pasta. Both are also ok, but quite pricy. Very disappointed to go a pizzeria without pizza.
2021-10-14
30 分鐘 (堂食)
2021-10-10 340 瀏覽
去左新城市行街街,行左一陣有少少肚餓就去左食下午茶,不過新城市都真係好多人等位,又唔想等甘耐,行左一個圈,都係想食西餐,見到角落頭呢間仲有位,就行左去,最初以為要坐門口張台,點知甘arm 入面梳化位有人埋單,我就順理成章坐去sofa位,見佢係意大利🇮🇹野就叫左個pizza ,同埋risotto 同炸芝士球。🍕 pizza 最先到,熱辣辣好好味😋之後risotto 都到左,不過份量有d少,可能因為我太肚餓,炸芝士球有搵絲,好正😋
2021-09-13
  • 炸南瓜芝士米球
2021-10-08 233 瀏覽
今天来吃lunch set,意大利面偏硬,青酱有点上火,还叫了7成熟的牛排也太生,没有水,要跟他要,所以服务觉得普通,问沙拉能不能面包也不行,来吃过一次就好啦~~
2021-10-07 301 瀏覽
ᕦ(ò_óˇ)ᕤ“PICOCOLO PIZZERIA & BAR📍 沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A325號舖。-今日同朋友慶祝生日 揀咗呢間餐廳係食傳統嘅意大利菜 都係呢個商場新開嘅餐廳所以就一試想話見到有宣傳單張 每逢星期一同星期二PIZZA & PASTA 會有買一送一嘅優惠大家可以去留意吓(˘ਊ˘)-🍕 Tropicocolo | 夏威夷風情 HKD 140呢個Pizza真係令我有喜出望外嘅感覺佢個麵包底好煙韌 係師傅手工做仲要焗得啱啱好 每食一啖係咁話好好食同埋佢絕對食完一塊唔會濟到唔想食其他野-小食係每一次嘅聚會必須點 所以我哋揀咗魷魚圈同薯條。(ง ´͈౪`͈)ว🍟 炸薯條 HKD 60薯條上面嘅辣粉好特別 亦都係啲粗嘅薯條有啲小薯蓉喺入面 我哋都食到停唔到口-🦑 魷魚圈 HKD 90佢其實幾特別 係好食嘅不過魷魚就比較濕 令到外面啲脆脆都甩晒份量亦都比較少 90蚊黎講 可能就會偏貴-🍝 AGLIO OLIO | 香烤蒜蓉 HKD 145個意粉係後加嘅 佢可以俾我哋揀意粉嘅種類然後我哋就揀咗扁意粉(´ε` )♥如果你鍾意食辣嘅話呢個意粉絕對係你嘅選擇因為佢辣得好惹味 好
ᕦ(ò_óˇ)ᕤ“
PICOCOLO PIZZERIA & BAR
📍 沙田沙田正街18號新城市廣場三期3樓A325號舖。
今日同朋友慶祝生日 揀咗呢間餐廳
係食傳統嘅意大利菜 都係呢個商場新開嘅餐廳所以就一試
想話見到有宣傳單張 每逢星期一同星期二
PIZZA & PASTA 會有買一送一嘅優惠
大家可以去留意吓(˘ਊ˘)
🍕 Tropicocolo | 夏威夷風情 HKD 140
其實我見到有人一個去食晚餐
搞到我好想自己食一個pizza🤣🤣
價錢 人均 HKD 200 💸
2021-09-22 247 瀏覽
最近經常去沙田揾食。呢間Piccolo Pizzeria & Bar認真唔算顯眼仲有啲難揾,但睇啲食評幾吸引,所以同朋友揀左呢間啦。CAPRESE 傳統意大利沙律 $95作為一個蕃茄仔FANS,其實我係為左呢舖沙律而黎的。份芝士好大好滿足,本身冇諗過佢會成舊比你,呢個性價比真係唔錯!水牛芝士+蕃茄仔+黑醋真係絕配~CALAMARI 炸魷魚圈 $90個醬係辣蒜蕃茄醬味,好重蒜香夠哂香。炸魷魚衣好薄,香脆可口。PANCETTA PIZZA 吉法意式煙肉 $150最中意個底夠哂爽口,焗得幾脆。AGLIO OLIO WITH PRAWNS 香烤蒜蓉配大蝦 $135呢個意粉都幾辣,蒜味香、大蝦彈牙。最後甜品係我最愛既TIRAMISU,大滿足。飲品整體黎講都覺得幾滿意,味道夠。而且店員推薦既紅酒都非常易入口,就算冇飲開酒既朋友都話OK。
最近經常去沙田揾食。

CAPRESE 傳統意大利沙律 $95
作為一個蕃茄仔FANS,其實我係為左呢舖沙律而黎的。

CALAMARI 炸魷魚圈 $90

PANCETTA PIZZA 吉法意式煙肉 $150
最中意個底夠哂爽口,焗得幾脆。

呢個意粉都幾辣,蒜味香、大蝦彈牙。

最後甜品係我最愛既TIRAMISU,大滿足。

2021-09-13 2615 瀏覽
嘩嘩嘩。。。真係有太耐無出街食飯啦,久違了的飯局呀!當然都係人少少既飯局啦!今次選左間氣氛唔錯既餐廳,行完一田行上去食飯剛剛好。先來兩個starter 。傳統意大利沙律:水牛芝士、車厘茄、羅勒,有黑醋同橄欖油,一黎到見到大大碟咁woo,平時晌超市都好難買到水牛芝士,出街見到有得食,當然即刻點來食啦!水牛芝士一大舊,仲有大量車厘茄,店員好貼心提醒要撈勻所有材料先食,好快就已經KO 左成碟,真係好開胃。第二個starter 係炸南瓜芝士米球,小朋友表示心心眼,入面有巴爾馬風乾火腿,配新鮮蕃茄醬,口感豐富,外面炸到好香脆,裡面南瓜好幼滑。主菜有pizza,一打開個菜單,就見到個「茄蛋pizza」,其實係古法意式煙肉pizza,材料有車厘茄、煙肉同太陽蛋。有隻半熟蛋晌中間都幾特別下,之前都未食過,咁就點來試下啦,個配搭又幾唔錯woo,仲要熱辣辣,食完一塊又一塊停唔到,真係好好味。意粉-香烤蒜蓉大蝦意粉,非常comfort 的comfort food,喜愛大蝦大隻又份量多,口感彈牙,意粉微微辣好惹味,呢度嘅意粉最特別係有四款意粉俾你選擇,有意大利麵、闊條麵、扁意粉同長通粉。最後到左另一個胃既時間

最後到左另一個胃既時間-大大杯tiramisu,質地好滑,微微酒香,好好味,其實好想再叫多一杯,可惜個胃已經放唔落。

飲品叫左兩杯Mocktail 分別係Cucumber & Mint 同埋Classic Fruit Punch,特別要講下杯Cucumber & Mint, Cucumber 真係好清新,食左咁多heavy 野可以飲呢杯中和下油膩感。

整體黎講,食物份量都好足,幾大份,食物質素都幾好,我地叫嘅呢幾樣都整得幾好食,最緊要係即整夠晒熱辣辣,另外餐廳環境同氣氛都好好,未夠7點半都已經滿座,店員好有禮貌同keep 住有笑容,今餐真係食得好開心。
2021-07-07
2021-09-06 265 瀏覽
暑假尾聲啦!想Chill多日去吃個靚lunch 先。沙田開了這間意大利菜,聽說這裡的比薩做法很傳統。Mango Mania製法像沙冰,打碎芒果肉同加了香葉,味道非常之清新鮮甜。Hokkaido Scallop, Shellfish Sauce, 北海道帶子、蝦醬扁意粉醬汁頗特別,有別平常吃的蕃茄醬、忌廉醬汁那種,而是蝦醬汁味道很濃郁用上橄欖油煮意粉真的絕配,帶子煎得香脆味道鮮甜。Four Seasons 四季比薩(意大利熟火腿、烤洋薊、紐扣蘑菇、黑橄欖)批底非常脆香,材料熟火腿同蘑菇分開一半的,熟火腿帶點咸味道,而蘑菇炸得香甜。
暑假尾聲啦!想Chill多日去吃個靚lunch 先。
沙田開了這間意大利菜,聽說這裡的比薩做法很傳統。

Mango Mania
製法像沙冰,打碎芒果肉同加了香葉,味道非常之清新鮮甜。

北海道帶子、蝦醬扁意粉

Four Seasons 四季比薩
(意大利熟火腿、烤洋薊、紐扣蘑菇、黑橄欖)

2021-09-03 1995 瀏覽
今日約咗個沙田友交收,順便食個飯,朋友一早已喺PICCOLO訂枱,原來呢度係食意大利菜。呢度嘅菜式種類雖然都係一般西餐有嘅沙律、薄餅、意粉等等,但菜式就會帶多一點新穎嘅感覺。傳統意大利沙律係用大量嘅車厘茄配以水牛芝士,再淋上黑醋汁同橄欖油,呢個配搭就更加有意大利風味。水牛芝士係比較淡口嘅芝士,可以開一開大家嘅胃口,作為前菜最適合不過。炸南瓜芝士米球亦係一個意大利特色小食,可以配埋個辣汁一齊食。呢個芝士球其實入面係充滿着南瓜蓉加意大利飯,再有一點點火腿嘅鹹香,當然唔少得混入咗芝士,雖然係炸物,但又唔會覺得太油膩。香烤蒜蓉意粉用咗新鮮橄欖油同蒜片炒香,再加入香草,少少辣汁,非常惹味,當然主角大蝦亦非常新鮮爽口,整個配搭相當得宜。店員推介我哋試呢個古法意式煙肉薄餅,果然非常特別,因為中間落咗一隻半熟嘅雞蛋。製作薄餅時店員刻意冇切開薄餅嘅中間位置,用以承載住原隻雞蛋,撕開薄餅時就可以沾上蛋汁,果然係一個好新穎嘅食法。見到隔離枱食客嘅飲品非常吸引,所以我哋都叫返兩杯Mocktails,Cucumber & Mint 味道清新,而Classic Fruit Punch就充滿甜甜嘅果香。最後當然要食
香烤蒜蓉意粉
古法意式煙肉薄餅
Mocktails
最後當然要食返個甜品,呢度嘅Tiramisu口感特別香滑,淡淡充滿咖啡酒香,呢個絕對要試。
Tiramisu
古法意式煙肉薄餅
Tiramisu
2021-08-31 269 瀏覽
放工好攰要食好d意大利菜可以飲下野慢慢食呢間餐廳先上前菜,再到main,然後甜品服務食物都好好 Enjoy炸南瓜芝士米球米球脆卜卜,炸到熱辣辣但唔油膩芝士味好香,仲都Parma Ham風乾火腿粒惹味又香口,鍾意食芝士既朋友要試下傳統意大利沙律&水牛芝士車厘茄拌以黑醋,酸酸地好醒胃水牛芝士加上橄欖油和羅勒葉開胃又好味招牌至尊Pizza香脆批邊,因為用石爐烤pizza,所以會有少少燶d脆d,喜歡呢種手工製的美味Pizza有惹味的意大利辣椒粒,唔會好辣餡料有菇,洋蔥,辣豬牛肉碎Pizza有拉絲的芝士,加分👍🏻我鍾意加多d芝士粉呢度既芝士粉好食,無受潮既粉粒架!意式辣豬肉丸意粉肉丸有驚喜,有咬口飯後甜品意式奶凍奶味濃,奶凍滑Mango Mania 有薄荷,青檸和芒果mix既沙冰清新Classic Fruit Punch 罐頭什果加果汁,梳打水
放工好攰要食好d
意大利菜可以飲下野慢慢食
呢間餐廳先上前菜,再到main,然後甜品
服務食物都好好 Enjoy

炸南瓜芝士米球
米球脆卜卜,炸到熱辣辣但唔油膩
芝士味好香,仲都Parma Ham風乾火腿粒
惹味又香口,鍾意食芝士既朋友要試下

傳統意大利沙律&水牛芝士
車厘茄拌以黑醋,酸酸地好醒胃
水牛芝士加上橄欖油和羅勒葉
開胃又好味
招牌至尊Pizza
Pizza有惹味的意大利辣椒粒,唔會好辣
餡料有菇,洋蔥,辣豬牛肉碎

Pizza有拉絲的芝士,加分👍🏻
我鍾意加多d芝士粉
呢度既芝士粉好食,無受潮既粉粒架!

意式辣豬肉丸意粉
肉丸有驚喜,有咬口

飯後甜品意式奶凍
奶味濃,奶凍滑

Mango Mania
有薄荷,青檸和芒果mix既沙冰
清新
Classic Fruit Punch
罐頭什果加果汁,梳打水
2021-08-28 233 瀏覽
瑪嘉麗塔皇后比薩 Margherita🍕 即叫即製出爐熱辣辣♨️香氣四溢💨賣相吸引🤩古法意式手拉薄底pizza餅皮出色👏🏻焗既時間掌握到恰到好處餅皮邊位香脆中間部份口感煙韌😇雖然係薄批 但不失嚼勁👅品嚐到有麪粉香🫓就算過左九個字返到屋企餅皮都唔會變硬👍🏻配料十分簡單有水牛芝士🧀、車厘茄🍒同羅勒🥬全部均勻分佈配搭正常味道唔會過鹹🧂整體而言,餅皮最有驚喜🌟鬆軟而不失咬口值得一讚👍🏻既係,Pizza底唔會油淋淋🍾Topping味道就正常發揮經過想食pizza不妨一試🍽

瑪嘉麗塔皇后比薩 Margherita

品嚐到有麪粉香🫓
就算過左九個字返到屋企
餅皮都唔會變硬👍🏻

配料十分簡單
有水牛芝士🧀、車厘茄🍒同羅勒🥬
全部均勻分佈

Topping味道就正常發揮
經過想食pizza不妨一試🍽

外賣自取
2021-08-24 182 瀏覽
It was a joy when knowing this pizzeria opening its first branch outside of Hong Kong island. The place is not big with tables rather near one another. Of course I come for pizza. It's during lunch time. There's a lunch set for $95/$115 for 2/3 courses. It's expected pizza to be personal size. That is not a problem. Ingredients fresh but texture and aroma not comparable to the main branch because they use electric oven rather than stone oven. Pesto pasta is al dente and spring chicken is tender. I still prefer to go back to the main branch at Kennedy Town for the pizza.
2021-08-23 228 瀏覽
我先18:45打了電話,叫了一個pizza一個pasta. 佢話二十分鐘,ok. 我19:00到,俾錢但味有,都ok. 不斷等等等,到19:15問佢話做緊,已經半個鐘。到19:35真係忍無可忍,同manager講,原來個pizza做了,pasta 漏單,有話做緊!嬲到爆,經理話可以refund, 送個pizza 俾我。搞緊嗰陣個pasta嚟,都要食。結果pizza超凍,pasta 都ok. 我知好忙,但係要有D責任感.無下次!!!

2021-08-23
50 分鐘 (外賣自取)