2021-10-27 295 瀏覽
今日 Honey 同我預祝生日帶我去食晏仔,來到這家墨西哥菜的 Picoso,其實我早二年自己都來過,我喜歡這裡比較寧靜,喜歡這裏的電單車擺設都很有趣。🍴墨西哥大捲餅中午最愛輕食,墨西哥捲🌮️就最啱我,牛油果營養豐富,鮮茄清爽 ,豆薯蓉做醬汁口感豐富飽肚。🍴墨西哥芝士豬扒焗飯剛焗起的芝士香溢散在空氣間特別吸引,焗飯我最鍾意炒飯底,因其蛋香再加上芝士同蕃茄汁焗起的飯零捨好味😋,豬扒雖然係薄切不過醃得入味,口感軟腍滋味滿分喇。👍☕️咖啡不錯香滑可口。👍
🍴墨西哥大捲餅

🍴墨西哥芝士豬扒焗飯

☕️咖啡不錯香滑可口。👍
2021-10-27 179 瀏覽
墨西哥菜香港好少有得食, 荔枝角工廠大廈區就有一間。 我哋叫咗taco, 相對起美國係有啲貴。 但係得而且確都算係墨西哥風味。 佢鋪頭嘅裝修, 十分特別。門外擺咗好多figure, 入面就有啲墨西哥的嘅風格, 想同朋友聚一聚可以過嚟。
2021-10-20 241 瀏覽
自從D2 place開咗之後,荔枝角就由工商業大廈開始轉型成為文創潮流嘅新區。時下唔少嘅年輕人同埋係當區返工嘅人士都好鐘意係果度附近行下飲飲食食,而當區工廈亦為餐廳提供相宜嘅租金,造就咗當區食肆林立。今次要介紹嘅就係荔枝角乃至全港都比較少見嘅墨西哥菜餐廳🇲🇽 - Picoso入到餐廳,就見到好有墨西哥風情嘅裝飾佈置。坐底睇下餐牌,見到墨西哥玉米捲餅好吸引,就點咗一份試下。🌽一上菜見到佢啲碟就覺得花紋好靚,配埋美食好適合打卡。😎捲餅嘅味道唔錯,配埋佢唔同嘅醬都幾特別!

疫情關係短期內應該都無機會可以去到旅行😛, 唯有去食香港少見嘅「墨西哥菜」當自己去咗轉墨西哥啦😆🌵。從兩年多前已經會間中幫襯,發現店舖內外裝飾經常都會轉變,而且睇得出老闆好鍾意展示自己嘅珍藏,每次嚟到都會好有新鮮感😂。我哋今次叫咗兩款菜色✌+兩杯飲品✌第一款嚟到嘅係「墨西哥薄餅$108 配 雜菌蘑菇+$10🌮🍄」。輕微煎香嘅墨西哥薄餅表面舖上酸忌廉/牛油果醬/番茄碎🍎,餡料混合車打芝士和巴馬臣芝士粒再加入青蔥, 再加配雜菌蘑菇。微微嘅忌廉酸味🍼配埋混合芝士嘅鹹香味🧀估唔到幾夾得埋😋,牛油果醬嘅鮮果味與加配嘅雜菌蘑菇和青蔥香一齊,令到菜色味道飽滿又有層次❤(大力推薦加配蘑菇😝)°第二款係「芝士焗招牌玉米薄脆$108 配 香辣牛肉+$19🌽🐮」烤焗鬆脆嘅玉米簿脆表面都加咗大量酸忌廉/牛油果醬 及 番茄粒🍅,食落清新唔會太鹹,如果一班朋友飲酒圍埋食簡直一流🤤,但如果無飲酒就會覺得唔太夠味,所以飲酒係「必須」🤣🍻,而且牛肉都略嫌煮老咗😏。(建議加少少檯面上嘅墨西哥辣汁‘TAPATIO’🌶,味道即刻再升級👍)兩杯飲品入面第一杯係「迷迭香柚子蘇打$42🍊」味道甘甜嘅柚子蘇打就飲得多,但加咗迷迭香之

我哋今次叫咗兩款菜色✌+兩杯飲品✌

芝士焗招牌玉米薄脆 配 香辣牛肉

兩杯飲品入面
迷迭香柚子蘇打

第一杯係「迷迭香柚子蘇打$42🍊」
味道甘甜嘅柚子蘇打就飲得多,但加咗迷迭香之後香氣滿溢,變成一杯充滿地中海香草風味嘅特色飲品🏝☺。
牛油果奶昔

第二杯係「牛油果奶昔$52🥑」(大推)
一飲就知道真材實料,口裏滿滿嘅牛油果蓉香味非常令人滿足,感覺就好似食緊果醬咁,非常有驚喜😍。
2021-08-11
迷迭香柚子蘇打
  • 墨西哥薄餅
好耐冇黎荔枝角呢間墨西哥餐廳🙈一直以來我都好喜歡呢一度嘅食物,今次因為我老闆生日,所以介紹咗D同事啦、老闆黎試吓其實之前已經黎過呢度幾次,水準一直以來都係保持高質素今次咁啱同開老闆哥哥傾左兩句,先知道原來佢哋仲拎左一個我最喜愛既墨西哥餐廳獎,真係好鄧佢哋開心呀作為熟客仔當然開心今次我哋5個人,點左不同類型嘅款式,同大家分享一下丫有雞翼啦、玉米餅、必食推介墨西哥薄餅、牛油果🥑奶昔、大蝦鐵板燒、小食拼盤等等呢度啲嘢食真係好大份。。。好飽呀。。。最後不得不讚揚,Picoso真係好窩心嘅店黎,當日我老闆因為生日🎂店員已經準備咗小小嘅生日禮物比我地係熊仔毛巾呀仲有一張生日卡真係好感動我哋都會再來幫襯既

其實之前已經黎過呢度幾次,水準一直以來都係保持高質素
作為熟客仔當然開心

黑松露白汁蘑菇飯
墨西哥薄餅
雜錦拼盤
2021-08-20 605 瀏覽
今次真係食得超飽,滿足4人叫左4樣野20-8-21晚上約7點多,入去見到,環境都算ok,冇想像迫一入去見到店員好好甘幫客人以2邊花牆影相好似全店一個店員serve 住,收銀都係佢,但服務都好好👍,有禮貌,主動倒水, 不時又收下碟,有留意桌面情況,埋既單,一講埋,連單都準備好,快靚正食既4樣野
今次真係食得超飽,滿足

4人叫左4樣野

20-8-21

晚上約7點多,入去見到,環境都算ok,冇想像迫

一入去見到店員好好甘幫客人以2邊
花牆影相

好似全店一個店員serve 住,收銀都係佢,

食既4樣野

墨西哥玉米脆片nachos
墨汁秘製芝士雞
墨汁豬扒芝士焗飯
墨西哥玉米脆片nachos
墨汁秘製芝士雞
墨汁豬扒芝士焗飯
Craving Mexican food and this had a few good reviews, and I had eaten here a few months ago which was fair quality - let’s try again. Completely disappointed . Service was poor - the 1 waiter sat behind desk and rarely came around to check on customer. There’s only 5-6 tables so how hard to look around sometimes ?? I had to go find him twice to place order We ordered salad, chicken wings and a burrito. Salad was ok. Wings were ok. Burrito very disappointing - tortilla shell was dry , either

We ordered salad, chicken wings and a burrito. Salad was ok. Wings were ok. Burrito very disappointing - tortilla shell was dry , either from freezer or over micro-wave- definitely not fresh; chicken filling was tasteless - certainly not “grilled” , likely just boiled.
2021-07-13 832 瀏覽
同事轉工諗想找個地方坐吓就在公司附近找到間不錯訂左位,去到可以偏早六點半得一桌客,仲方便我們傾計。餐牌選擇都不少,最後我們3個人叫左2個主食,2個小食&1個甜品,1人1杯飲品 ($16-128)價錢都唔貴。大約10分鐘食物開始來,雞肉鐵板燒的雞肉都幾嫩滑但感覺唔夠鐵板燒。黑松露飯幾香,飯粒粒分明好味,芝士味夠。玉米薄脆正常。薯角份量多少少會更好但幾脆口。甜品好味入面不少蘋果片甜度可接受。飲品$16杯都抵飲。

2021-07-06 635 瀏覽
今次特登行過黎荔枝角,試一下墨西哥菜。我地兩個人嗌左一個捲餅一個鐵板豬,都是配有薄餅分食。個人覺得獨立的薄餅味道好過鐵板豬,綠色的醬汁最好味!好似有牛油果洋蔥的味道,非常清爽!不過環境逼仄,整體價格偏貴,份量也唔係很多。
今次特登行過黎荔枝角,試一下墨西哥菜。

我地兩個人嗌左一個捲餅一個鐵板豬,都是配有薄餅分食。

不過環境逼仄,整體價格偏貴,份量也唔係很多。
2021-06-28
2021-07-03 690 瀏覽
加入左「想試清單」好耐,搵到朋友都有興趣試就黎,荔枝角呢邊既工廈選擇多,但比較少見既係墨西哥菜🇲🇽「Fajitas - 手撕豬肉🐷」$158鐵板上,遠睇似炸肉鬆咁,面頭有啲日式甜醬油點綴,豬肉幾乾身,醬油甜甜地,酸忌廉,茄汁,牛油果醬,用薄餅,任意搭配夾住食,點樣夾都掂,係惹味之作。底好多油,大量洋蔥墊底,所以豬肉入口就唔會好油,份量還好,但價位有點高。「Big Burritos 🌯 」$95土耳其風既碟,賣相幾好,捲餅有莎莎牛油果醬舖面,伴茄汁,兩個人分享剛好,我平日食既捲餅唔係呢類,呢隻大捲餅有大量熱豆蓉,散發住一種腳味,餅好厚,整體唔係我鍾意既味道黎,味道好怪,我完全食唔到。無餐叫,工廈既食肆黎講,人均百四,對我而言偏貴。
加入左「想試清單」好耐,
搵到朋友都有興趣試就黎,
荔枝角呢邊既工廈選擇多,
但比較少見既係墨西哥菜🇲🇽

「Fajitas - 手撕豬肉🐷」$158
鐵板上,遠睇似炸肉鬆咁,
面頭有啲日式甜醬油點綴,
豬肉幾乾身,醬油甜甜地,
酸忌廉,茄汁,牛油果醬,
用薄餅,任意搭配夾住食,
點樣夾都掂,係惹味之作。
底好多油,大量洋蔥墊底,
所以豬肉入口就唔會好油,
份量還好,但價位有點高。

「Big Burritos 🌯 」$95
土耳其風既碟,賣相幾好,
捲餅有莎莎牛油果醬舖面,
伴茄汁,兩個人分享剛好,
我平日食既捲餅唔係呢類,
呢隻大捲餅有大量熱豆蓉,
散發住一種腳味,餅好厚,
整體唔係我鍾意既味道黎,
味道好怪,我完全食唔到。
無餐叫,工廈既食肆黎講,
人均百四,對我而言偏貴。

2021-05-11
2021-06-29 603 瀏覽
主打墨式烤豬手、玉米餅tacos、招牌玉米薄脆、自家製蟹餅、墨西哥薄餅(配手撕豬肉)等墨西哥玉米餅💰約100🔸餡料非常豐富,洋蔥絲·波椒絲·豆蓉·雜芝士·生菜·牛油果醬·碎蕃茄粒·酸忌廉等🔸亦可加💰加配雞、豬、牛肉等🔸口感清新,蘸了番茄醬更開胃水牛城雞翼4pcs💰約60🔸開胃菜,酸辣香脆牛油果奶昔💰約52🔸牛油果味濃郁🔸奶昔質感幼滑🤔餐廳空間太小,建議預先預約🙂上菜速度快🙂員工服務質素不錯

墨西哥玉米餅💰約100
🔸亦可加💰加配雞、豬、牛肉等
🔸口感清新,蘸了番茄醬更開胃

水牛城雞翼4pcs💰約60
🔸開胃菜,酸辣香脆

水牛城雞翼4pcs

牛油果奶昔💰約52
🔸牛油果味濃郁
🔸奶昔質感幼滑

牛油果奶昔

🤔餐廳空間太小,建議預先預約
🙂上菜速度快
🙂員工服務質素不錯
2021-04-17
水牛城雞翼4pcs
牛油果奶昔
為咗要慶祝生日食晚飯,但又要食得有點新意。唔想食中餐同埋西餐鋸扒,最終搵到依度食墨西哥餐餐廳裝修唔算好豪華但就頗有特式,目測都可以坐35-40個客人。昨晚因為訂咗位6:30pm準時嚟到有一個男侍應招呼入座。幾個人都唔熟墨西哥菜式,所以就跟貼在牆身嘅海布推介點咗豬手。真估唔到大大有驚喜,同檯個個都讚好味豬手本身都颇為大隻。以往食開德國嘅炸咸豬手,比較油膩外皮硬身。依隻係另類食法,刀叉好容易鋸開。肉質軟滑多骨膠原,唔會過咸伴菜都好食。雜錦拼盤勝在可以試多啲tacos係凍嘅炸雞翼好味,唔油膩。炸蝦餅都OK!反而另一款"炸水牛芝士伴紅椒"幾有新意,紅椒唔辣亦可以平衡到芝士嘅肥膩。兩款tacos各有特式,個人比較鍾情烤雞肉鮮芒果汁大蝦沙律嘅靈魂果然出色,同檯個個都讚用鮮芒果汁嘅做法,話要返屋企試吓。幾隻凍大蝦都好新鮮,就係帶過芒果汁所以入口感覺唔同晒,絕非自助餐果啲凍蝦可以相比。炸蝦餅有7種唔同辣度嘅醬汁可以俾妳試

真估唔到大大有驚喜,同檯個個都讚好味
伴菜都好食。

雜錦拼盤勝在可以試多啲
tacos係凍嘅

兩款tacos各有特式,個人比較鍾情烤雞肉

炸蝦餅

有7種唔同辣度嘅醬汁可以俾妳試
2021-06-26
慶祝紀念
生日
2021-06-21 335 瀏覽
距離晚上的課還有些時間,約了朋友來試這家墨西哥菜。看見門口還以為是格仔鋪,是關放了很多日式figure😂不太有墨西哥菜的氣氛。想必餐廳是主打上班族的午巿。裝修非常一般,晚巿的服務人員也不多(一個外場一個廚師) ,連結帳都要等一陣先等到外場回來🤣我們點了牛油果奶昔、Taco和炸墨魚圈。Taco不過不失,不難吃卻也沒有令人印像深刻。反而炸墨魚圈做得非常好,粉沒有太厚、炸得很脆很熱。牛油果奶昔也好好味,不會太稀,牛油果味也很足。可惜是奶昔不解凍,後來又點了一杯梳打。吃完不會令人生氣,但目前不會特別想回去食。

吃完不會令人生氣,但目前不會特別想回去食。
2021-06-03 715 瀏覽
今日同同事出去吃飯 呢間開左好耐 食親程班長都見到都無乜人入去其實佢唔係唔好食 但D款來來去去都個D款 所以下次黎都唔知食咩而且性價比都幾低墨西哥薄餅 $65+14手撕豬肉如果唔加餡 其實 就咁兩塊墨西哥薄餅同堆上面丁屎咁多多既番茄性價比真係低到不得了不過呢個配答組合真係好好吃 入面調味好好 但真係好貴.$65+14手撕雞肉性價比方面同上面份薄餅一樣但係佢仲難食左= = 因為佢塊皮唔脆 入面個雞唔係一撕撕SORRY 我沒影相 但切到出黎 我形容係嘔吐物咁 灰灰地 淨係食到薯容味 唔見有雞好難食 好差焗豬扒飯份量勁小 但係 就真係好好食 豬扒有煎過  飯粒粒分明好乾身好好食 上面有芝士有蛋 完美 呢個飯妹快清晒
而且性價比都幾低

墨西哥薄餅 $65+14手撕豬肉
性價比真係低到不得了
不過呢個配答組合真係好好吃 入面調味好好 但真係好貴.

$65+14手撕雞肉
性價比方面同上面份薄餅一樣
但係佢仲難食左= = 因為佢塊皮唔脆 入面個雞唔係一撕撕
好難食 好差

焗豬扒飯
好好食 上面有芝士有蛋 完美 呢個飯妹快清晒
2021-06-03
2021-05-29 594 瀏覽
母親節除左同長老食飯梗係要同最愛嘅媽媽食好嘢😘今年爸爸發板帶咗媽媽去食墨西哥菜餐廳入面有好大幅花牆🌷啱晒打卡🌟芝士焗招牌玉米薄脆($108)份量爆棚🤣而且真係每層薄脆都有芝士仲有墨西哥豆蓉 非常有墨西哥風味中間嗰guacamole非常得我心紫洋蔥夠甜 完全冇嗆辣味加埋蕃茄夠晒清新而且冇芫茜 啱晒好怕芫茜味嘅朋友🌟墨式豬扒芝士焗飯($108)唔知墨式係咩味🤣食落似普通蕃茄焗豬扒飯不過芝士同豬扒份量多 豬扒亦夠腍🌟墨式秘製芝士雞($228)嗰汁小小辣 好香蕃茄同芝士味啱晒我呢個芝士控隻雞非常份量夠 真係有半隻雞而且雞肉非常嫩滑 煮到啱啱好🌟牛油果奶昔($52)奶昔打得夠幼滑 唔會擺多一陣就多左層水而且牛油果味濃 不愧係推介嘅特飲🌟墨西哥啤酒($42)啤酒顏色淺色 但麥味意外地香濃
母親節除左同長老食飯
梗係要同最愛嘅媽媽食好嘢😘
今年爸爸發板帶咗媽媽去食墨西哥菜
餐廳入面有好大幅花牆🌷啱晒打卡
芝士烤招牌玉米薄脆

🌟芝士焗招牌玉米薄脆($108)
份量爆棚🤣而且真係每層薄脆都有芝士
仲有墨西哥豆蓉 非常有墨西哥風味
中間嗰guacamole非常得我心
紫洋蔥夠甜 完全冇嗆辣味
加埋蕃茄夠晒清新
而且冇芫茜 啱晒好怕芫茜味嘅朋友
墨式豬扒芝士焗飯

🌟墨式豬扒芝士焗飯($108)
唔知墨式係咩味🤣食落似普通蕃茄焗豬扒飯
不過芝士同豬扒份量多 豬扒亦夠腍
墨式秘製芝士雞

🌟墨式秘製芝士雞($228)
嗰汁小小辣 好香蕃茄同芝士味
啱晒我呢個芝士控
隻雞非常份量夠 真係有半隻雞
而且雞肉非常嫩滑 煮到啱啱好

🌟牛油果奶昔($52)
奶昔打得夠幼滑 唔會擺多一陣就多左層水
而且牛油果味濃 不愧係推介嘅特飲
墨西哥啤酒

🌟墨西哥啤酒($42)
啤酒顏色淺色 但麥味意外地香濃
2021-05-09