2023-04-10 2190 瀏覽
提起墨西哥菜,最先想到的菜式就是Nachos,不少西餐廳都可以吃得到。正式的一餐墨西哥菜,反倒未試過,這次被帶來荔枝角的工廈品嚐一頓墨西哥菜!餐廳由門口到店內裝潢,以至餐具,都充滿墨西哥的熱情風格。除了Nachos之外,墨西哥卷 (Wrap) 也是標誌性的菜式之一,但原來wrap也有分成幾款,這次試了其中兩款。芝士焗招牌玉米薄脆 (Nachos),一共有5款配料可選,有雞、牛、豬、辣肉腸或素食,我們選了手撕烤雞肉。玉米薄脆上加上焗到溶了的芝士、莎莎醬、牛油果醬與酸忌廉,還有烤得香味十足的雞肉絲,入口香濃惹味。大伙兒分著吃,是適合聚會時享用的前菜小點。柚子蜜雞翼 (8隻),雞翼熱焫焫的上桌,柚子蜜味香甜,雞翼不會焗得太乾身,很好吃!Wrap的配料選擇有4款,豬牛雞以及雜菌蘑菇。第一款試的wrap是墨西哥玉米餅 (Taco),選烤西冷牛肉作配料。Taco是將餅皮捲成U型的兜樣,脆殼餅皮,餡料有洋蔥絲、豆蓉、芝士碎、生菜、牛油果醬、碎蕃茄粒及酸忌廉。醬料及配料的味道與Nachos接近,Taco的小麥味比較突出。惟進食過程相對遴迍,咬一口,Taco餅皮就容易崩裂,餡料好易跌出來。另一款Wrap

芝士焗招牌玉米薄脆 (Nachos)
柚子蜜雞翼 (8隻)
墨西哥玉米餅 (Taco)
墨西哥大捲餅 (Burrito)
另一款Wrap是墨西哥大捲餅 (Burrito),點了兩份,分別選煙燻手撕豬肉及雜菌蘑菇作配料。Burrito的餡料與Taco幾乎無差,Burrito是將所有餡料完全包裹,餅皮柔軟。個人比較喜歡吃Burrito多於Taco,一咬就是醬料與餡料相配合的啖啖滋味!煙燻手撕豬肉比起Nachos的煙燻手撕雞肉好吃,豬肉的煙燻香較為突出~
自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯
自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯,燴飯的南瓜味香甜,蟹肉餅大件香脆又不油膩!缺點就是飯量太少!
黑松露雜菌蘑菇意粉
黑松露雜菌蘑菇意粉,雜菌份量充足,松露香四溢,醬汁惹味!意粉的軟硬度適中,同樣是份量偏少。
凍檸茶
凍檸茶,以仙人掌造型的杯盛載,配合墨西哥主題,有趣可愛。
原隻牛油果奶昔
原隻牛油果奶昔 ,聽家人說牛油果味清香,容易入口,不會太膩。
日本靜岡蜜瓜梳打
日本靜岡蜜瓜梳打,蜜瓜味香甜,梳打的甜味自然,不會是那種重糖漿味的梳打。
墨西哥Mango Natural Flavour Soda
墨西哥Mango Natural Flavour Soda,芒果味清香,微甜,味道不錯。

整體來說,是一次不錯的墨西哥菜用餐經歷,食物與飲品有賣相之餘,味道亦很好!唯一就是飯與意粉份量偏少,食wrap可能會更飽肚一點?
2023-02-04
芝士焗招牌玉米薄脆 (Nachos)
柚子蜜雞翼 (8隻)
自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯
黑松露雜菌蘑菇意粉
日本靜岡蜜瓜梳打
工廈餐廳在沒有期望下,真的好有驚喜!呢間餐廳正唔正宗,我真係唔識講(因為本身無去過墨西哥🤣),但無論係擺盤到味道,都好出息啊!唔駛講咁多,看看相片便可以看到佢既吸引😄P.S.佢那幾支辣椒醬及西檸辣椒粉都好出息喎!
唔駛講咁多,看看相片便可以看到佢既吸引😄
P.S.佢那幾支辣椒醬及西檸辣椒粉都好出息喎!
手撕豬肉焗招牌玉米薄脆
手撕豬肉焗招牌玉米薄脆
2023-03-12 349 瀏覽
想試下地道嘅墨西哥菜風情既你 經過荔枝角就要去下 #Picoso 外牆靚💐可以狂打卡🌸招牌墨西哥薄餅 $155🌮係香港好少搵到墨西哥菜嘅餐 但其實正宗墨西哥菜會令你食完好有驚喜😋 墨西哥薄餅外脆 內裹加埋牛油果🥑 牛肉 芝士 食落去真係好夾咖🥳 黑松露雜菌蘑菇意粉 $138 🍄醬汁係十分creamy 味道重奶香味 意粉十分掛汁👍🏻自家製蟹肉餅南瓜忌廉燴飯 $168🍛燴飯有南瓜甜味 蟹肉餅炸得香脆🥳黑松露炸薯條 $88🍟有好多嘅黑松露喺薯條度 所以食落去充滿黑松露嘅味道 好有鹹香🥳Picoso📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室

招牌墨西哥薄餅 $155🌮

所以食落去充滿黑松露嘅味道 好有鹹香🥳

Picoso
📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室
2023-03-06 234 瀏覽
荔枝角地道墨西哥風味同好朋友下午茶分享最好,靚靚花花牆打卡最岩!滋味墨西哥菜小食拼盤 最抵食齊備 少食多滋味其中有墨西哥夾餅餡靚芝士控必食,Nachos 脆卜卜的有紅色黃色配番茄🍅碎同牛油果🥑醬一流 ,水牛雞翼很入味,墨西哥辣椒芝士卷入面拉絲芝士也很好味飲品飲嘅係牛油果奶昔 奶油綠的牛油果🥑味超濃超滑,入口啖啖牛油果甜品揀左意大利🇮🇹Tiramisu 超軟綿綿 甜絲絲 酒店級水準 食完又想再食😋 真的好好味

滋味墨西哥菜小食拼盤
最抵食齊備 少食多滋味
其中有墨西哥夾餅餡靚芝士控必食,

• 牛油果奶昔
  • 墨西哥玉米餅
  • 墨西哥薄餅
  • 水牛城雞翼
2023-03-05 205 瀏覽
成日出街食飯,普通亞洲菜或者西餐已經食到好悶~放假去D2 Place行吓,搵到呢一間喺附近,隱藏响於荔枝角工廈入面嘅墨西哥餐廳,菜式選擇都唔少,有經典墨西哥菜式例如taco、nachos等等食物,充滿異國風情。Quesadilla 招牌墨西哥薄餅$ 155有四款自選餡料可供選擇,我就揀咗煙燻手撕豬肉,豬肉一條條咁口感好好,味道帶有一點甜,好特別!薄餅餡料仲有芝士碎、牛油果醬、蕃茄粒同埋酸忌廉,口味好豐富。黑松露雜菌蘑菇意粉$ 138除咗傳統嘅墨西哥菜式之外,仲會有一啲西餐嘅選項,向來都好鍾意各款黑松露美食,見到黑松露意粉梗係要試吓🍝松露味道濃郁,醬汁好Creamy,意粉軟硬適中,而且夠晒掛汁,必食之選❤️秘製蟹肉炸餅$ 154招牌菜式之一!外皮炸得好香脆,咬落入面充滿啖啖蟹肉,混合左青椒同埋洋蔥,味道更有層次。柚子蜜雞翼(4隻)$82醬汁香甜沾滿成隻雞翼!配碟嘅沙律都好美味㗎。

Quesadilla 招牌墨西哥薄餅$ 155

黑松露雜菌蘑菇意粉$ 138

秘製蟹肉炸餅$ 154

柚子蜜雞翼(4隻)$82
醬汁香甜沾滿成隻雞翼!配碟嘅沙律都好美味㗎。

2023-03-03 195 瀏覽
朋友今日喺荔枝角收工約我出去食飯一於過去睇吓有咩好嘢食先原來呢度附近有間幾出名嘅墨西哥菜芝士炸薯條🍟即炸薯角🍟放耐咗都仲係脆卜卜👍🏻👍🏻薯角落左好多芝士😍,所以芝士味濃🥰超級好食地道辣椒燴牛肉飯 特別推介:牛肉煮得入味,少少微辣,而且夠淰,好好味🥰原隻牛油果奶昔食墨西哥野點可以唔叫牛油果🥑試吓佢哋最出名嘅奶昔先飲落去充滿着豐富嘅牛油果香味唔會太甜😗獨特既果香入口好滑果種口感好細緻香煎大蝦鮮木瓜沙律入面嘅木瓜超級甜 本身以為係泰國嗰隻木瓜沙律原來唔係呢一隻仲更加好味🤣
朋友今日喺荔枝角收工約我出去食飯
一於過去睇吓有咩好嘢食先
原來呢度附近有間幾出名嘅墨西哥菜

芝士炸薯條🍟
即炸薯角🍟放耐咗都仲係脆卜卜👍🏻👍🏻
薯角落左好多芝士😍,所以芝士味濃🥰超級好食

地道辣椒燴牛肉飯
特別推介:牛肉煮得入味,少少微辣,而且夠淰,好好味🥰

食墨西哥野點可以唔叫牛油果🥑

香煎大蝦鮮木瓜沙律
2023-03-01 156 瀏覽
平時食飯來來去去都係日本菜或者中菜再唔係就西餐,食到悶呀點算好呢😵‍💫?屋企人搵一搵就搵到一間墨西哥嘅餐廳今晚一於食墨西哥菜,我媽咪一入到餐廳見到花牆已經立即沖去影相😆爹哋話要試吓佢哋最地道嘅食物所以我叫左德洲風味墨西哥芝士雞卷 配薯角估唔到呢個墨西哥卷可以咁大份個雞卷好足料嫁!打開見到勁多雞肉連埋芝士一齊食 ,口感豐富,薯角好香脆仲有沙律伴碟😚墨西哥秘製香料燒雞外皮香脆 配上墨西哥香料味,成隻雞都好入味 而且都好嫩口薯角上面充滿honey mustard,味道好夾
屋企人搵一搵就搵到一間墨西哥嘅餐廳
今晚一於食墨西哥菜,

我媽咪一入到餐廳見到花牆已經立即沖去影相😆

爹哋話要試吓佢哋最地道嘅食物
所以我叫左德洲風味墨西哥芝士雞卷 配薯角
估唔到呢個墨西哥卷可以咁大份
仲有沙律伴碟

😚墨西哥秘製香料燒雞
外皮香脆 配上墨西哥香料味,成隻雞都好入味 而且都好嫩口
薯角上面充滿honey mustard,味道好夾
2023-02-24 172 瀏覽
做foodie嘅好處就係小咗食大型連鎖餐廳,反而有心機捐㝫捐la去揾隱世好餐廳🍴😋荔枝角D2 Place附近有間高質嘅墨西哥菜Picoso🇲🇽菜式特別少見~仲有粉紅花花打卡牆🌸勁吸引!🌮巴哈炸魚、香脆炸薯角兩樣都炸得剛剛好👌 炸薯角有芝士topping,炸魚點特製沙律醬好惹味🤤愈食愈滋味!🍗柚子蜜雞翼好特別嘅雞翼🍗!雞肉肉質鮮嫩,加埋柚子蜜口感好sweet好豐富😋🍈日本靜岡密瓜梳打Melon Soda♪( ´θ`)ノ十分清新,日本直送嘅密瓜清甜爽口,いちばん!🍑日本水蜜桃梳打桃味都好正!一路飲一邊食嘢非常解渴(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)建議大家點選佢哋嘅招牌菜式try try😍👉皇牌特飲牛油果奶昔🥑、秘製Tacos 、Nachos 玉米薄脆、Quesadillas墨西哥薄餅、手撕豬肉、自家製牛油果醬💚推薦大家去試吓🫶🏻🥰享受地中海風味~🍽Picoso📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室

🌮巴哈炸魚、香脆炸薯角

🍗柚子蜜雞翼

🍈日本靜岡密瓜梳打

🍑日本水蜜桃梳打
桃味都好正!一路飲一邊食嘢非常解渴(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

推薦大家去試吓🫶🏻🥰享受地中海風味~

🍽Picoso
📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室
情人節出外吃飯,上到工廈樓上一間墨西哥小店,未見小店太多情人節promo,第一次來, 入去walk in。坐低後,座位好細好窄,例牌90分鐘用餐,掃code落單,一看menu,心想這間小店都幾貴,成$300半隻燒鷄,蜜瓜梳打$82, 我估可能好好味,叫了燒鷄,松露意粉及飲品。品嘗食物後,真是不值,燒鷄肉質老,有渣,配菜睇相就知幾唔得,意粉味道不錯,但size都幾細,飲品都可以。回家後再望下D食評,点知,每樣都加了好多,入場時又唔出聲,真有些不開心。
2023-02-14
2023-02-12 162 瀏覽
環境:店舖色彩繽紛,令人一進入店舖就覺得非常愉悅!店舖四周有唔同嘅畫作同擺設,充滿異國風情,而其中一面牆係玫瑰花牆,打卡度滿分。.食物://Tacos 手撕烤雞肉墨西哥玉米餅//墨西哥菜必食!玉米餅一客兩塊,兩塊餡料雖然都係雞肉,但分別配襯新鮮製作的牛油果醬同鮮番茄醬,牛油果醬味道口感,Creamy豐盈,鮮番茄醬口味酸甜清新.//自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯//炸蟹肉餅脆卜卜好香口,燴飯飯粒粒粒分明吸晒南瓜忌廉汁濃郁香氣。.//西班牙油炸鬼 &窩夫配雪糕//超邪惡但我鐘意🤤一定要熱辣辣即食,金黃脆口內裡軟嫩,面頭灑上糖粉同肉桂粉,香甜層次豐富。
食物:
//Tacos 手撕烤雞肉墨西哥玉米餅//
//自家製炸蟹肉餅南瓜忌廉燴飯//
//西班牙油炸鬼 &窩夫配雪糕//

一直好喜歡吃墨西哥菜今晚就來到位於荔枝角的Picoso裝修設計好有特色有玫瑰花牆🌹及一些牆飾💐好適合女生們打卡呢📷🌮芝士焗招牌玉米薄脆 配煙燻手撕豬肉 $154必點小吃!玉米薄脆超香脆上面鋪滿牛油果醬、酸忌廉、蕃茄粒味道酸酸甜甜好開胃🤤配煙燻手撕豬肉來吃好夾🐷手撕豬肉充滿煙燻香味口感層次豐富又滋味❤️🌯德洲風味墨西哥芝士雞卷 配薯角 $142雞卷皮薄又煙靭,餡料超豐富有手撕烤雞肉、半溶芝士、酸忌廉等等手撕烤雞肉嫩滑🍗酸酸甜甜超好吃🤤🤤🤤🫑香炸墨西哥甜椒釀芝士 $110炸得好香脆又不會過火吃一口甜椒內裏的芝士爆岀來🧀邪惡又滋味😋😋😋🌽墨式香甜栗米 $58栗米燒烤過好香甜配酸忌廉及沙律夠健康💚🥑原隻牛油果奶昔 $72牛油果奶昔好香濃又不會太甜🥰入口creamy順滑超好喝🤤🍋凍檸檬茶 $22
一直好喜歡吃墨西哥菜
今晚就來到位於荔枝角的Picoso
裝修設計好有特色
有玫瑰花牆🌹及一些牆飾💐
好適合女生們打卡呢📷

🌮芝士焗招牌玉米薄脆 配煙燻手撕豬肉 $154
必點小吃!玉米薄脆超香脆
上面鋪滿牛油果醬、酸忌廉、蕃茄粒
味道酸酸甜甜好開胃🤤
配煙燻手撕豬肉來吃好夾🐷
手撕豬肉充滿煙燻香味
口感層次豐富又滋味❤️

🌯德洲風味墨西哥芝士雞卷 配薯角 $142
雞卷皮薄又煙靭,餡料超豐富
有手撕烤雞肉、半溶芝士、酸忌廉等等
手撕烤雞肉嫩滑🍗

墨式香甜栗米
  • 牛油果奶昔
  • 墨西哥玉米餅
  • 德洲風味墨西哥芝士雞卷
呢間墨西哥餐廳之前黎過覺得都唔錯😋😋今次再同朋友黎食lunch,食物keep住有水準!!餐廳環境舒適,仲有塊粉紅花花牆可以打卡影相📸️📸🍕招牌墨西哥薄餅(烤西冷牛肉) $128✨黎到一定要試佢地既墨西哥薄餅🤩🤩餅皮好脆身,包括有烤西冷牛肉、青蔥、芝士碎、牛油果醬同碎蕃茄粒等~~餡料好豐富,烤牛肉肉質厚實🐮!牛肉果醬夠清新🥑~同朋友share啱啱好❤️❤️🐟巴哈炸魚&香炸脆薯角 $138✨炸魚外皮金黃色,炸到脆卜卜好香口!!內裡魚肉嫩滑多汁,配他他醬食一流🤤🤤脆薯角口感香脆,仲有沙律菜做伴碟~整體唔錯👍🏻👍🏻🍗墨式香炸雞翼(4隻) $82✨賣相吸引!雞翼即叫即炸,咬落外脆內嫩~~味道帶點微辣,食完好開胃😋😋飲品方面,我地叫左日本靜岡水蜜桃梳打($68)同日本靜岡蜜瓜梳打($68)~~兩杯望落都好靚,味道唔會太甜!而且重果香🍑,十分解膩❤️❤️
呢間墨西哥餐廳之前黎過覺得都唔錯😋😋
今次再同朋友黎食lunch,食物keep住有水準!!
餐廳環境舒適,仲有塊粉紅花花牆可以打卡影相📸️📸

🍕招牌墨西哥薄餅(烤西冷牛肉) $128✨
黎到一定要試佢地既墨西哥薄餅🤩🤩

🐟巴哈炸魚&香炸脆薯角 $138✨
炸魚外皮金黃色,炸到脆卜卜好香口!!
內裡魚肉嫩滑多汁,配他他醬食一流🤤🤤
脆薯角口感香脆,仲有沙律菜做伴碟~整體唔錯👍🏻👍🏻

🍗墨式香炸雞翼(4隻) $82✨
賣相吸引!雞翼即叫即炸,咬落外脆內嫩~~
味道帶點微辣,食完好開胃😋😋

2023-02-02 168 瀏覽
以往光顧這餐廳回憶都好好,味道好,價錢唔貴,而且會送杯牛油果奶昔現在貴到叫唔落手午餐一個"Main" (2件Taco)都$142,正常胃口都唔飽仲要無餐飲一份雞翼4隻要$82以前贈送的牛油果奶昔現時已叫價$70杯其他普通餐飲都好似酒店價格3個人無叫飲品2主食1小食已$400埋單真係唔會再去
現在貴到叫唔落手

3個人無叫飲品2主食1小食已$400埋單
真係唔會再去
2023-02-01
2023-01-29 1900 瀏覽
小編又去荔枝角開會~仲開到好晏最後又係去億利搵食👅見到間墨西哥菜🇲🇽環境裝修都ok 有異國feel氣氛唔錯☺️餐廳唔大 最好book位🙏🏻 價錢係LCK黎講偏貴 但食物質素可以接受👌🏻📍 招牌墨西哥薄餅 ($128)呢個薄餅有得揀雜菌(素)、手撕豬、手撕雞、西冷牛肉小編揀左西冷牛肉🐄 餡料仲有牛油果🥑蕃茄🍅 芝士🧀酸忌廉外皮烘到有少少脆脆地 夾埋一齊食真心好味😋切成4件食落去都幾飽肚 建議可以share牛肉肉質韌左d 大家可以try 手撕雞or豬😃墨西哥菜🇲🇽必點啊~📍鮮製牛油果忌廉大蝦意粉 ($168)小編見到menu張圖就決左叫!成個意粉🍝都有牛油果醬🥑包住口味好creamy又唔會好膩🫶🏻4隻大蝦🍤肉質都彈牙 另外仲切左片片牛油果成個味道好rich~ 份量就中等 男仔未必夠飽hahahaha但牛油果迷🥑必叫‼️📍秘制蟹肉炸餅 ($154)呢個小食就真心有d貴~小編見OP好多人推 但呢個價錢叫Nacho會抵d蟹餅只有2塊 + 一堆沙律🤣🤣🤣炸皮真係又熱又脆🔥 係金黃色咬落去都係滿滿蟹肉 好有誠意入面仲包住洋蔥🧅青椒碎🫑口感幾豐富不錯不錯🙌🏻————————————————————味道😋
小編又去荔枝角開會~仲開到好晏
最後又係去億利搵食👅見到間墨西哥菜🇲🇽
環境裝修都ok 有異國feel氣氛唔錯☺️
餐廳唔大 最好book位🙏🏻
價錢係LCK黎講偏貴 但食物質素可以接受👌🏻

📍 招牌墨西哥薄餅 ($128)
呢個薄餅有得揀雜菌(素)、手撕豬、手撕雞、西冷牛肉
小編揀左西冷牛肉🐄 餡料仲有牛油果🥑蕃茄🍅 芝士🧀酸忌廉
外皮烘到有少少脆脆地 夾埋一齊食真心好味😋
切成4件食落去都幾飽肚 建議可以share
牛肉肉質韌左d 大家可以try 手撕雞or豬😃
墨西哥菜🇲🇽必點啊~

📍鮮製牛油果忌廉大蝦意粉 ($168)
小編見到menu張圖就決左叫!
成個意粉🍝都有牛油果醬🥑包住
口味好creamy又唔會好膩🫶🏻
4隻大蝦🍤肉質都彈牙 另外仲切左片片牛油果
成個味道好rich~
份量就中等 男仔未必夠飽hahahaha
但牛油果迷🥑必叫‼️
📍秘制蟹肉炸餅 ($154)
呢個小食就真心有d貴~
小編見OP好多人推 但呢個價錢叫Nacho會抵d

抵食🥳:6/10
環境🥂:7/10
  • 特色蟹餅
  • 招牌特色蟹餅
好一排冇食過墨西哥菜,今次就去咗呢間位於荔枝角嘅Picoso,一去到就見到🌸粉紅花牆,好啱打卡呀🥰💛Quesadilla 招牌墨西哥薄餅 $155每次食墨西哥必點Quesadilla,呢度嘅Quesadilla可係四款餡料內選一,我地就揀左烤西冷牛肉,另外配上青蔥,雜芝士碎,再沾上牛油果醬,碎蕃茄粒同酸忌廉,好香口,正呀!🦐鮮製牛油果忌廉醬煎大蝦意粉$168煎大蝦彈牙又鮮甜,配上香濃的牛油果忌廉醬,味道都好夾又creamy!🐥墨式香炸雞翼$148呢軟墨式香炸雞翼分別有4隻/ 8隻可選,我哋就揀咗八隻,雞翼即叫即炸,炸得好香脆,熱辣辣做小食一流,仲配有沙律菜伴碟呢!💚原隻牛油果奶昔$72牛油果控必試,入口好香滑,而且牛油果味亦好香濃呀🥰👍🏻
好一排冇食過墨西哥菜,
今次就去咗呢間位於荔枝角嘅Picoso,
一去到就見到🌸粉紅花牆,好啱打卡呀🥰

💛Quesadilla 招牌墨西哥薄餅 $155

每次食墨西哥必點Quesadilla,
呢度嘅Quesadilla可係四款餡料內選一,

🦐鮮製牛油果忌廉醬煎大蝦意粉$168

🐥墨式香炸雞翼$148
呢軟墨式香炸雞翼分別有4隻/ 8隻可選,

💚原隻牛油果奶昔$72
牛油果控必試,入口好香滑,
而且牛油果味亦好香濃呀🥰👍🏻