2024-10-27 188 瀏覽
朋友就嚟移民,佢想食韓國嘢,於是就去咗尖沙咀嘅Pizza Maru食韓菜首先,佢嘅蟹肉麵係超級好食,份量就一般啦,唔算好多,都足夠兩個人食然後就到佢嘅炸雞舖頭聲稱蜜糖炸雞係最好食,我食落去,就覺得普普通通,因為啲醬汁冇淋到落每一隻雞度去到最後啲雞係冇汁,就好似普通無味嘅炸雞咁之後再叫咗個炸魷魚圈呢個係敗筆!啲魷魚食得出有雪藏味同埋嗰個炸法我唔鍾意每夾一舊魷魚圈,啲炸皮就會甩晒😫個炸粉完全hold唔住魷魚🫠我一個咁鍾意食魷魚嘅人,都話唔好食整體來講,佢嘅麵係好食,雞係一般,魷魚係唔得早知我就嗌多碟麵!(魷魚同麵嘅價錢差唔多)P.S. 如果好彩揀到坐窗邊位,個景係靚嘅
朋友就嚟移民,佢想食韓國嘢,
於是就去咗尖沙咀嘅Pizza Maru食韓菜
然後就到佢嘅炸雞
舖頭聲稱蜜糖炸雞係最好食,
我食落去,就覺得普普通通,
因為啲醬汁冇淋到落每一隻雞度
去到最後啲雞係冇汁,就好似普通無味嘅炸雞
之後再叫咗個炸魷魚圈
呢個係敗筆!
啲魷魚食得出有雪藏味
同埋嗰個炸法我唔鍾意
每夾一舊魷魚圈,啲炸皮就會甩晒😫
個炸粉完全hold唔住魷魚🫠
我一個咁鍾意食魷魚嘅人,都話唔好食
整體來講,佢嘅麵係好食,雞係一般,魷魚係唔得
早知我就嗌多碟麵!(魷魚同麵嘅價錢差唔多)
P.S. 如果好彩揀到坐窗邊位,個景係靚嘅
2024-10-22 212 瀏覽
Ordered a Margherita 10” with gold edge ($39 extra) on a lazy weeknight. It’s been a long while since my last visit and I have been missing their stuffed sweet potato mousse crust. They really got a special way of making the crust extra tasty. So I had high hopes for this order. Unfortunately takeout was a bad decision. By the time I got home within 30 minutes, the pizza had already gotten cold. The presentation was still lovely with the cherry tomatoes and rocket salad on top. However it was ob

By the time I got home within 30 minutes, the pizza had already gotten cold. The presentation was still lovely with the cherry tomatoes and rocket salad on top. However it was obvious that the cheese has set.

Maru  Margherita  (with  gold  edge)

As soon as I tried to take a piece, I noticed that the pizza was quite greasy and the bottom has gotten soggy. Perhaps they had use a lot of olive oil or the grease came from the cheese. Either way, it didn’t taste refreshing as one might expect from a Margherita. The seasoning was fine with the balsamic glaze and the sweet potato mousse inside the crispy cheese crust was still to die for! The mixing of savory and sweet was heaven!

By the time we finished the meal, we realized how greasy it really was.

I won’t write off Pizza Maru but my recommendation is to best enjoy their food at the restaurant.
外賣自取
尖沙咀海運大廈連鎖海景韓式料理餐廳。平日晚上完全不用排隊,餐廳主打韓式薄餅和炸雞,今次與朋友試了兩款經典韓式食物,分別是韓國烤肉芝加哥薄餅和首爾醬油咖哩粉炸雞。韓國烤肉芝加哥薄餅望落十分邪惡,有雙倍馬蘇里拉芝士,芝士條,牛小排,辣肉腸,番茄,巴馬臣芝士,糖帶,意大利香芹,和番茄醬,配料十分豐富,滿滿的芝士,薄餅口味整體偏甜。首爾醬油咖哩粉炸雞主要是醬油的味道,咖哩粉有少少分離,炸雞香脆但肉質比較一般。餐廳地點方便,食物不錯,價錢合理。-🔘 韓國烤肉芝加哥 Bulgogi Chicago | hkd$223/regular🔘 首爾醬油咖哩粉炸雞 Curry Soy Gangjeong Chicken | hkd$128/6pcs-🍽️ 食物 | Food: 4/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 4/5📝 總結 | CP Value: 4/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
🍽️ 食物 | Food: 4/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4/5
📝 總結 | CP Value: 4/5
韓國烤肉芝加哥 Bulgogi Chicago

韓國烤肉芝加哥 Bulgogi Chicago
2024-09-22 504 瀏覽
今日經過見到唔係太多人就入去食叫左個韓式海鮮泡菜薄餅薄餅醬好好食平時唔食芝心批既我都覺得佢地個芝心批好正蟹肉忌廉意粉忌廉汁好濃食到女女停唔到口玫瑰汁炸雞年糕炸雞好食就唔駛講,配埋個汁辣辣地甜甜地真係好正
今日經過見到唔係太多人就入去食
叫左個韓式海鮮泡菜薄餅
薄餅醬好好食平時唔食芝心批既我都覺得佢地個芝心批好正
蟹肉忌廉意粉
忌廉汁好濃食到女女停唔到口
玫瑰汁炸雞年糕
炸雞好食就唔駛講,配埋個汁辣辣地甜甜地真係好正
2024-09-22
2024-09-07 746 瀏覽
依家基本上都係一間排隊困難店,次次經過海港城,都排緊隊,望落普普通通都係Pizza炸雞點解咁吸引呢?今次嚟呢就試咗佢嘅招牌菜芝加哥pizza ,其實個概念同Pizza Hut嘅芝心批差唔多,但係佢好明顯黐線呢就真係落得足好多,令到成個Pizza一種好濃郁嘅感覺。同時呢佢個批邊亦都係比較甜,我懷疑係可能落咗少少肉桂同埋糖之類去焗,去平衡返整體嘅味道。如果食得辣嘅朋友呢都不妨試吓佢個玫瑰炸雞,雖然玫瑰味就唔係好食得出,但係呢就係一份甜辣年糕,後尾嘅炸雞都唔錯。如果唔食得辣呢芝士粟米炸雞我覺得都幾好食。
2024-08-05 1142 瀏覽
嚟得pizza maru就係為咗食佢嘅芝加哥薄餅,最吸引人嘅就係pizza入面大量嘅芝士,餐牌寫係有雙倍嘅mozzarella cheese同埋芝士條,今次揀咗泡菜海灣芝加哥,海鮮係蝦仁同埋蟹柳,其他配料就係普通pizza常見嘅火腿、燈籠椒、蘑菇、洋蔥等等,至於批邊係蜜糖杏仁邊,所以食落脆脆地又甜甜地。雖然話係泡菜海灣同埋餐牌寫住有半隻辣椒嘅辣度,但係嗰個泡菜蛋黃醬其實一啲都唔辣,如果想食泡菜或者辣pizza嘅話可能會失望,不過撇除泡菜嗰part,個pizza整體嘅味道係ok嘅。
2024-07-14 1491 瀏覽
表妹生日嘅時候帶咗佢出去放電+食生日大餐,佢話想食Pizza,但一般嘅西餐/外賣pizza太普通了,所以我哋就帶咗佢去Pizza Maru畀佢試吓新嘢😌•🥢 太陽番茄芝加哥 $217呢到有兩大類嘅pizza,其中一款就係厚批,批邊包住厚厚嘅芝士,所以一切開拎起就會見到「芝士瀑布」🧀🤤 批邊睇落好似好厚,但食落鬆軟又有麥香👍🏼 再加埋中間酸甜嘅番茄醬同辣肉腸,非常惹味😋🌟推薦度:9/10•🥢 群蟹派對Pizza $163(10”)呢個pizza就屬於另一類,係薄脆嗰種,批底薄脆到好似餅乾咁,單食批邊會比較乾,但好彩呢個批嘅配料同醬汁超級豐富,上面灑滿木魚花,仲有蟹肉絲、蝦肉、粟米、蘑菇同燈籠椒,番茄醬底再配少少bbq醬同埋酸忌廉,都幾清新惹味~不過個人嚟講都係比較鍾意芝加哥pizza嘅鬆軟批邊多啲~🌟推薦度:7.5/10•🥢 蟹肉飛魚子意粉 $185意粉非常掛汁同埋creamy,蟹肉同飛魚子份量都唔少,小朋友們好鍾意😆 🌟推薦度: 7/10•🥢 芝士秘製炸雞 $118炸雞上面灑滿金黃嘅芝士粉,但食落就唔算好重芝士味,鹹香味重啲,比較似較鹹嘅炸雞,但係炸雞幾出色,炸皮夠薄脆,雞肉算嫩~🌟

🥢 太陽番茄芝加哥 $217
🌟推薦度:9/10
太陽番茄芝加哥

🥢 群蟹派對Pizza $163(10”)
🌟推薦度:7.5/10
群蟹派對Pizza

🥢 蟹肉飛魚子意粉 $185
🌟推薦度: 7/10

🥢 芝士秘製炸雞 $118
🌟推薦度:7/10
芝士秘製炸雞

🥢 蜜糖忌廉炸薯條 $96
薯條跟咗蜜糖忌廉,可能係食慣咗有鹽/點茄汁嘅薯條,今次配甜嘅蜜糖同埋忌廉感覺有啲怪,唔太夾😢 本身以為忌廉係酸忌廉,點知係忌廉蛋糕嗰啲忌廉😶‍🌫️ 但薯條本身係幾好食嘅。
🌟推薦度:5/10

太陽番茄芝加哥
群蟹派對Pizza
芝士秘製炸雞
2024-06-25 1314 瀏覽
<薯角炭燒雞肉芝加哥🍕>薯角的炭燒風味與嫩滑的雞肉完美融合,增添了獨特的口感。杏仁邊的香脆與披薩的搭配得非常好,每一口都非常有滿足感。在品嚐這道披薩的同時,欣賞著海景,心情非常愉悅和放鬆🥰<芝士秘制炸雞🧀>這道芝士秘制炸雞帶來了外脆內軟的口感享受。炸雞的外層酥脆,內部則保持著多汁嫩滑的肉質,每一口都散發出濃郁的芝士香氣。份量十足,讓人吃得盡興。這款炸雞絕對是令人回味無窮😳下次想嘗試一下其他味道👅
<薯角炭燒雞肉芝加哥🍕>
薯角炭燒雞肉芝加哥

<芝士秘制炸雞🧀>
芝士秘制炸雞

薯角炭燒雞肉芝加哥
芝士秘制炸雞
2024-06-20 875 瀏覽
父親節真係諗唔到去邊度食,決定就同爸爸食炸雞飲啤酒慶祝一下,咁就決定去海港城食Pizza Maru啦,又方便有位泊車又對住海景食lunch。坐低啦,又要諗吓食啲乜嘢,見到佢有韓式海鮮炒年糕,即刻order咗,佢真係超級超級好味,有年糕嘅咬口,海鮮亦都好出色,配埋佢個辣醬一齊炒,仲有啲雞髀菇碎真係不得了!呢個餸呢係除咗炸雞之外,我覺得最值得食㗎!炸雞我哋叫咗蜜糖蒜泥炸雞,食落都唔錯,但係我覺得唔係特別出色,反而佢呢一個海鮮炒年糕,我真係覺得大家應該要試吓!仲有啊,我叫咗佢嗰個raspberry 啤酒都好唔錯,但係爸爸就話酸酸哋唔係太啱佢😆咁就各花入各眼啦😝

呢個餸呢係除咗炸雞之外,我覺得最值得食㗎!

2024-06-15 1027 瀏覽
而家做緊live friend Sally主題食特定菜式,就可以用優惠價換禮物芝士牛肉扁意粉我覺得芝士味好濃郁,佢嗰啲牛肉其實就好似吉野家牛肉飯嘅質素Pizza 10吋我覺得不過不失土茶都正常發揮我係為咗換禮物先至食呢間㗎,呢個樽就$60
而家做緊live friend Sally主題
食特定菜式,就可以用優惠價換禮物

芝士牛肉扁意粉
我覺得芝士味好濃郁,佢嗰啲牛肉其實就好似吉野家牛肉飯嘅質素

Pizza 10吋我覺得不過不失

土茶都正常發揮

我係為咗換禮物先至食呢間㗎,呢個樽就$60
2024-06-10 1067 瀏覽
係Pizza Maru剩係得銅鑼灣一間分店嗰陣,已經覺得佢啲炸雞同Pizza好好食依家佢開到成行成市,再返返嚟食,味道都一樣keep到水準而係海港城呢間分店,仲可以欣賞埋維港嘅海景👍🏻 最值得推介係Chicago Pizza,超級多芝士🧀🤤面頭嘅Grilled Potato Chicken有好多燒汁,啲雞肉好入味而且個批邊好軟熟,再加埋好香口嘅杏仁😋就算平時唔鍾意食pizza邊,都會覺得呢個Pizza邊好好食👍🏻 印象中佢嘅炸雞都好唔錯,今次叫咗蜜糖蒜泥炸雞,同印象一樣,肉質好Juicy但略嫌因為蜜糖蒜蓉醬搞到個脆皮有少少腍腍地😟 煙鴨胸泡菜卡邦尼意粉絕對係一個fusion菜,本身以為卡邦尼即係落咗好多cream,就唔會好辣,但原來個泡菜真係辣辣地🥵不過酸酸辣辣咁,又好Creamy,其實都幾開胃 青口煲因為個白汁比較稀,所以食開頭嗰幾隻其實完全點唔到汁😣搞到冇乜味,建議大家如果真係點呢個煲,可以先拎晒啲青口出嚟再點個汁 食炸雞點可以唔飲啤酒?佢哋有好多款啤酒揀👍🏻點咗一杯gentlemen lager,一杯 lady raspberry ale估唔到raspberry ale真係幾有r
係Pizza Maru剩係得銅鑼灣一間分店嗰陣,
已經覺得佢啲炸雞同Pizza好好食
依家佢開到成行成市,再返返嚟食,味道都一樣keep到水準
而係海港城呢間分店,仲可以欣賞埋維港嘅海景👍🏻

最值得推介係Chicago Pizza,超級多芝士🧀🤤
而且個批邊好軟熟,再加埋好香口嘅杏仁😋

印象中佢嘅炸雞都好唔錯,
今次叫咗蜜糖蒜泥炸雞,同印象一樣,肉質好Juicy
但略嫌因為蜜糖蒜蓉醬搞到個脆皮有少少腍腍地😟

煙鴨胸泡菜卡邦尼意粉絕對係一個fusion菜,
本身以為卡邦尼即係落咗好多cream,就唔會好辣,
但原來個泡菜真係辣辣地🥵
不過酸酸辣辣咁,又好Creamy,其實都幾開胃

青口煲因為個白汁比較稀,
所以食開頭嗰幾隻其實完全點唔到汁😣
搞到冇乜味,建議大家如果真係點呢個煲,
可以先拎晒啲青口出嚟再點個汁

炸雞點可以唔飲啤酒?
佢哋有好多款啤酒揀👍🏻
估唔到raspberry ale真係幾有raspberry味🤓
酸酸甜甜又有啤酒應有嘅甘甘地,非常解渴,推介👍🏻

Food:
- Grilled Potato Chicken Chicago Pizza: $223
- Honey Garlic Gangjeong Chicken(6pcs): $123
- Smoked duck breast kimchi carbonara: $178
- Maru Blue Mussel Pot: $178

Beverage:
- Chiaro Prosecco: $82
- Madam raspberry ale: $82
- Gentleman lager: $87

味道:🤤🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5
2024-05-25 1026 瀏覽
好耐無同屋企人食Pizza la, 今次同佢地一齊來到Pizza Maru,假期通常都要排隊等位,所以一家大細唔想等太耐,平日來就岩啦。蜜糖柚子八爪魚沙律 - 沙律非常清新,有我至愛的火箭菜,八爪魚一啲都唔靭,蜜糖柚子沙律醬令成個沙律更清新好味。蜂蜜蒜泥炸雞 x 蒜香甜辣秘製炸雞 - 我地每樣都叫六件,咁就可以食兩種口味喇!兩款炸雞的都炸得非常香口,炸粉亦唔會太厚,仲炸得雞肉保持到肉質鮮嫩,非常好吃。蒜香甜辣味味道較經典,而且佢真係唔辣,酸酸甜甜岩哂一家大細!群蟹派對 - 呢款pizza 有兩個size 選擇,我地就叫左個Regular ,pizza 非常足料,蝦幾鮮甜,不過蟹肉份量就無預期的多,但整體不俗。韓國烤肉芝加哥 - 終於來到重點pizza喇🤪,pizza 拉芝十分邪惡好味,而蕃茄非常Juicy鮮甜,所以唔會覺得pizza 好膩,配搭十分岀色,牛小排味道好似叉燒,咁好味的牛小排再多一點就完美😍。

2024-05-20
  • 韓國烤肉芝加哥
Pizza Maru於4月26 日 LINE FRIENDS SALLY 生日前夕推出期間限定「LINE FRIENDS meets Pizza Maru」 YELLOW SALLY 特別餐牌及與可愛又實用的限定版新品。餐廳的佈置也是期間限定的黄色 LINE FRIENDS 朋友仔!每間分店更設有專用打卡位, 讓大家可以與可愛的 LINEFRIENDS SALLY 合照,鍾意美食、鍾意充滿活力嘅黄色又鍾意 LINE FRIENDS 的朋友一定要去朝1.芒果芝士薄餅世界($248)餡料包括馬蘇尼拉芝士、車打芝士、通粉、蕃薯慕絲、酸忌廉、芒果醬等,彈性的餅底與芝士完美融合,酸香鮮甜的芒果醬平衡芝土薄餅的鹹香,食落有多層的層次,口感豐富。2.香芒鮮蝦炸雞派對($158)人氣韓式炸雞加入即炸鮮蝦,伴以芒果醬將美食提升至新層次,一次可以吃到兩種口感。3.鮮蝦忌廉意大利飯小花園($198)飯粒與番紅花忌廉汁熬製成,配料加入入黑橄欖及洋蔥,口感煙韌彈牙,佐以鮮甜十足的鮮蝦,非常清新感。4.蟹肉飛魚子意粉($185)5.Pineapple Ade ($48)6.Peach Lime Iced Tea(
1.芒果芝士薄餅世界($248)
2.香芒鮮蝦炸雞派對($158)
3.鮮蝦忌廉意大利飯小花園($198)
4.蟹肉飛魚子意粉($185)
5.Pineapple Ade ($48)
6.Peach Lime Iced Tea($48)

📢推廣期內,惠顧任何 LINE FRIENDS meets Pizza Maru 特別餐牌內之菜式一客即可享以下禮遇
➰獲贈貼紙(一張)
➰帆布袋(+$20)
➰不鏽鋼水樽(350ml)(+$60)
2024-04-25
🔸️芒果芝士薄餅世界(13吋)- 價格:$248Pizza 由馬蘇尼拉芝士、車打芝士、通粉、蕃薯慕絲、酸忌廉、芒果醬等製成芝士份量多 足以拉絲 味道亦非常濃鬱Pizza內含有通粉 再加上大量芝士普通食量嘅人 最多食兩塊就飽曬想食埋其他菜式嘅記得留肚🔸️香芒鮮蝦炸雞派對(6件)- 價格:$158韓式炸雞加上即炸鮮蝦 再伴以芒果醬營造出酸甜平衡嘅味道芒果醬酸酸甜甜嘅味道配搭上炸雞和炸蝦香脆的口感讓人一試難忘🔸️黃金烤肉芝士意粉樂園 - 價格 :$193超濃稠嘅商瓜忌廉汁遇上煙韌掛汁的意粉再搭配上惹味嘅韓式烤肉 忌廉汁內含濃厚嘅芝士味及粉末狀嘅南瓜意粉煙煙韌韌有咬口得嚟又唔會難咬伴隨住香口嘅忌廉汁 非常滋味而烤肉則係傳統嘅韓式烤肉味道🔸️鮮蝦忌廉意大利飯小花園 - 價格:$198將意大利飲放入番紅花忌廉汁熬煮至濃稠狀態 配以黑橄欖、洋蔥、鮮蝦等配料每粒飯都被香濃嘅忌廉汁包裹為味蕾帶來享受

🔸️芒果芝士薄餅世界(13吋)- 價格:$248

伴隨住香口嘅忌廉汁 非常滋味
而烤肉則係傳統嘅韓式烤肉味道

🔸️鮮蝦忌廉意大利飯小花園 - 價格:$198
將意大利飲放入番紅花忌廉汁熬煮至濃稠狀態
配以黑橄欖、洋蔥、鮮蝦等配料

每粒飯都被香濃嘅忌廉汁包裹
為味蕾帶來享受
身為 LINE FRIEND 忠實粉絲 👧🏽 好開心可以提前參與 PIZZA MARU 聯乘 LINE FRIEND 幫壽星莎莉SALLY舉辦生日派對 🥳 今次推出了一系列以黃色為主題的期間限定餐單,賣相超有心思,而且餐廳佈置了不少打卡位,整個氣氛完全打造成一個黃色世界 💛🔸芒果芝士薄餅世界▫️香芒鮮蝦炸雞派對🔸黃金烤肉芝士意粉樂園▫️鮮蝦忌廉意大利飯小花園除了限定餐牌,仲有多款 YELLOW SALLY 主題限定版新品同埋商品。喜歡 LINE FRIEND 的朋友大朋友絕不能錯過!

🔸芒果芝士薄餅世界

▫️香芒鮮蝦炸雞派對