2021-06-23 72 瀏覽
最近才知尖沙咀的Pizza Maru結業了,唯有約朋友到荃灣食!幸好店舖位置也很方便。朋友點了一杯芒果熱情果冰茶,味道很香甜,充滿果香味,很好飲!而這裏的啤酒款式十分多,每樣也很有特色,所以我點了杯Yuzu Sour Ale,也很特別,柚子香氣和味道也突出,還有酸香味,很清爽!而來Pizza Maru當然必點芝加哥Pizza啦,今次點了薯角炭燒雞肉味, 芝加哥薄餅外層厚實的芝士令人十分滿足!芝士拉絲效果很強,食起來軟滑咸香,啖啖芝士很豐富!而且薄餅又是像麻糬質感,軟糯好食!薄餅皮外層的蜜糖杏仁邊更令味道層次更出更香甜,不會單調!雖然兩人食食飽,但都必定是我每次必點!今次亦點了帶子泡菜卡邦尼意粉,賣相和味道也很好!意粉充滿芝士香,還有煙肉和帶子增加鮮味和咸香,而泡菜味道亦很配合,令意粉更惹味,而且中和芝士的膩感!整餐都很滿足,食著啖啖芝士的芝加哥薄餅很過癮!

芝士拉絲效果很強,食起來軟滑咸香,啖啖芝士很豐富!

今次亦點了帶子泡菜卡邦尼意粉,賣相和味道也很好!

整餐都很滿足,食著啖啖芝士的芝加哥薄餅很過癮!
  • 帶子泡菜卡邦尼
2021-06-22 2761 瀏覽
過江龍韓國人氣韓風Pizza店Pizza Maru於荃灣開新分店,被網友稱為"全港最好食嘅pizza店"真心疑惑其誇張的讚賞,難得疫情控制漸入佳境,零確診令大家堂食都稍為放鬆,新分店座無虛席熱鬧非常! 可見其韓潮fusion菜的吸引魔力。首先! 大排長龍是一定的, 所以提早攞票是基本常識,餐廳本身播住韓式音樂亦有韓星MV,但實在太多人所以專心食野。MENU 主打fusion菜有招牌必食韓式pizza、7款炸雞、小食、意粉飯等,=̶Maru秘製青口鍋=̶$158推介:⭐️⭐️⭐️⭐️份量十足藍青口,上枱時香味撲鼻,忌廉醬汁帶點微辣惹味creamy,以磨菇、車厘茄及洋葱作為配料,白酒玫瑰醬同pamesan cheese混為一體,每粒活上鍋底的醬汁入口會更出色。=̶韓式海陸薄餅=̶$148推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️全手工製作、以健康綠茶麵糰為韓國產品專利,麵團除了加入綠茶和綠藻以外,還添加 12 種穀物如黑麥、亞麻籽、大麥和燕麥,低溫發酵24小時以上而成的獨特招牌餅底,相對有彈性,落單後大約等候10 至 15 分鐘上檯,薄餅面材料有香辣蝦、韓式牛肉、薯角、蘑菇、青椒、洋蔥,牧場醬、酸忌廉醬最重要少不了是mozzare

難得疫情控制漸入佳境,零確診令大家堂食都稍為放鬆,

首先! 大排長龍是一定的, 所以提早攞票是基本常識,

=̶Maru秘製青口鍋=̶$158
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
份量十足藍青口,上枱時香味撲鼻,
忌廉醬汁帶點微辣惹味creamy,
以磨菇、車厘茄及洋葱作為配料,
白酒玫瑰醬同pamesan cheese混為一體,
每粒活上鍋底的醬汁入口會更出色。

=̶韓式海陸薄餅=̶$148
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
全手工製作、以健康綠茶麵糰為韓國產品專利,
低溫發酵24小時以上而成的獨特招牌餅底,相對有彈性,
落單後大約等候10 至 15 分鐘上檯,
最重要少不了是mozzarella cheese,脆囗煙韌、口感豐富、軟綿細緻。
用$148 呢個價錢同其他連鎖分店比較絕對值回票價。
唯一少少失落感就係實物同MENU的賣相有點差別,
但仍有拉絲的體驗,味道爭回不少分數。

炸雞雙拼 Half & Half $218
=̶蜜糖牛油秘制炸雞6件=̶
=̶蒜香甜辣秘製炸雞 6件=̶
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
炸粉薄脆,酥脆多肉汁
蜜糖粉末灑上牛油炸雞上帶有甜味又滑溜,
另外內子最愛嘅甜辣醬醬汁濃調稠身,
香甜惹味帶點微辣而蒜香較特出,
雞件有雞鎚、雞胸及雞翼三個部位,兩款肉質都比想像中滑溜,
外層脆口、雞肉入味,醬汁亦不會過甜。

=̶蒜蓉番茄蟹肉=̶ $158
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
本身想叫個釜山軟殼蟹,原來呢款都有就岩哂啦!
雖然軟殼蟹內層蟹油不算多但咬落不算乾身,
值得叫的一份開胃扁意粉,
以二人份量是剛剛夠的。

Pineapple Flora Iced Tea & Peach Lime Iced Tea $48 each
兩位賣相睇落唔大分別,食炸雞Pizza 最適合不過的餐飲,
同場有黑啤、啤酒及少量酒精MIX飲品,岩哂食雞飲酒人士。

由於上菜速度算快,晚餐時段限時90分鐘兩人都夠用,
如果朋友聚會的話就預先選好菜款較為班理想,
而午餐相對較經濟,因為有午餐精選套餐,
下次經過其他分店值得午餐嘆個Pizza 時段。

👅美味: 9/10 😮驚喜: 9/10
✨環境: 9/10 💆‍♂️服務: 9/10
💡性價: 9/10 🐽飽肚: 9/10
💫回頭: 9/10 👍推薦: 9/10
2021-06-22 109 瀏覽
自己本身好鍾意韓國食物,知道有間薄餅店叫Pizza Maru係由韓國引入,今次專程去試下。今次order咗秘製青口鍋,pizza揀咗經典五行味道,飲品order咗橙汁及荔枝特飲。青口份量都多而且每一隻都好肥美,配埋特製嘅醬汁食完全吊起海鮮嘅味道。經典五行pizza分別有辣肉腸、粟米、薯角、煙肉、韓式燒牛肉、香辣雞肉、馬蘇里拉芝士、車打芝士、蛋黃醬、牛排醬、香辣醬、番茄醬做材料,醬汁分別咗五行唔同嘅鋪喺上面,所以會食到唔同嘅醬汁味道,有d辣有d唔辣,大人小朋友都食到,最緊要材料又多又新鮮,配埋韓式風味,正!兩杯特飲絕對係打卡之選,而且好冰涼飲落好舒服..

兩杯特飲絕對係打卡之選,而且好冰涼飲落好舒服..
2021-06-18 114 瀏覽
—好彩有提早撳飛 喺商場四圍行咗陣mon住差唔多嗌到就返去 門口好多人等緊韓風蟹肉塔($138)蟹肉同青瓜椰菜絲梅花間竹堆砌而成清新不膩 當係沙律食都得黑米烤薄餅脆身帶點煙韌薯角炭燒雞肉芝加哥(蜜糖杏仁邊) ($189/9”)軟綿澎湃嘅mozzarella 輕易就影到打卡相就連批邊都塞滿芝士 啖啖都食到雞肉 洋蔥 蘑菇韓式辣醬海鮮炒年糕($89)好耐冇食tteokbokki醬汁辣度適中 香口惹味仲有青口 魷魚圈 蝦 粉絲 配料豐富Jeju orange juice($38)————————————————Pizza Maru荃灣楊屋道1號荃新天地1期UG樓28及30號舖

好彩有提早撳飛 喺商場四圍行咗陣
mon住差唔多嗌到就返去 門口好多人等緊
韓風蟹肉塔($138)
蟹肉同青瓜椰菜絲梅花間竹堆砌而成
清新不膩 當係沙律食都得
黑米烤薄餅脆身帶點煙韌
薯角炭燒雞肉芝加哥(蜜糖杏仁邊) ($189/9”)
軟綿澎湃嘅mozzarella 輕易就影到打卡相
就連批邊都塞滿芝士
啖啖都食到雞肉 洋蔥 蘑菇
韓式辣醬海鮮炒年糕($89)
好耐冇食tteokbokki
醬汁辣度適中 香口惹味
仲有青口 魷魚圈 蝦 粉絲 配料豐富
Jeju orange juice($38)
————————————————
Pizza Maru
荃灣楊屋道1號荃新天地1期UG樓28及30號舖
2021-06-16 112 瀏覽
之前已經食過2次跟住早排係openrice見到有個promotion拉芝士超過10 cm會有啤酒送所以就約埋d fd去玩但係好可惜去到嘅時候佢話已經送晒🙄其實都唔知係咪真係有依個promotion..Anyway..D 野食係照舊都好好食咁多芝士嘅Pizza唔使講拉到30 cm少不了但係認真凍咗之後 硬左係真係無咁好食所以係要襯熱~炸雞一樣都係咁出色因為我地人唔多又唔敢叫太多野食今次嗌多咗個意粉 份量味道都好 👍🏻
之前已經食過2次
跟住早排係openrice見到有個promotion
拉芝士超過10 cm會有啤酒送
所以就約埋d fd去玩
但係好可惜去到嘅時候佢話已經送晒🙄
其實都唔知係咪真係有依個promotion..
Anyway..
D 野食係照舊都好好食
咁多芝士嘅Pizza唔使講拉到30 cm少不了
但係認真凍咗之後 硬左係真係無咁好食
所以係要襯熱~

炸雞一樣都係咁出色
因為我地人唔多又唔敢叫太多野食
今次嗌多咗個意粉 份量味道都好 👍🏻
2021-06-15 122 瀏覽
一間想食好耐既餐廳,次次見到門口有一大堆人都被逼放棄🤷🏻‍♀️今日錯有錯著,大頭蝦行錯路,去到已經排到🤣yeah!入面滿滿的都是人呀。仲可以聽住kpop,睇住跳舞mv黎食野,個人好high呀🤩Maru祕製青口鍋有別於平時既白酒忌廉味,但係好惹味,食到停唔到口🤤果然係袐製👍🏻份量亦比出面平時咁上下價錢既多,好抵食👍🏻蜂蜜牛油秘製炸雞一份6件,好香口,但係一啲都唔油膩。最正係咬落去勁juicy,同時雞肉亦保持嫩滑,高水準👍🏻辣雞芝加哥pizza韓式pizza真係第一次試,比想像中厚身。一切開,滿滿既都係芝士,一拎起仲要有拉絲🤩以為9吋細細個?厚厚既芝士,食唔晒留兩塊第二日做lunch整番熱都咁飽咁惹味👍🏻呢餐真係好正,連平時腌尖到爆既大少都讚好食,下次真係要帶屋企人黎試下😊

入面滿滿的都是人呀。

仲可以聽住kpop,睇住跳舞mv黎食野,個人好high呀🤩

Maru祕製青口鍋

蜂蜜牛油秘製炸雞

辣雞芝加哥pizza

2021-05-25
  • 蜂蜜牛油秘製炸雞
  • Maru秘製青口鍋
如果以芝心加厚批黎講,暫時最中意既 pizza 就係 pizza maru 既sun tomato Chicago, 表面滿滿辣肉腸薄片,蕃茄同芝士,加上薄薄一層紅醬酸酸甜甜中和左流晒出黎既 mozzarella cheese 既咸味,同時芝士比平時奶味重而香濃,食得出食材貨真價實,大推~上次食甜辣蒜泥炸雞好好食,今次試蜂蜜蒜泥炸雞,果然都係外脆肉嫩,雞胸位比起雞脾仲多汁,有6件同12件揀,人少少揀左6件岩岩好,多啲人就可以叫12件兩隻味。另外加多個小食炸軟殼蟹,入面都幾多膏,伴碟既生菜火箭菜加左辣辣地既沙律幾開胃。飲埋杯 Peach tea下一下火,加上呢間韓風pizza 又播bts 又播 blackpink 既 MV ,簡直係 kpop 愛好者完美的一餐。

• sun tomato Chicago
2021-06-14 134 瀏覽
有同朋友去聚會啦今日嚟咗荃灣嘅呢間pizza maru叫咗個半半炸雞 每種味道有六件 我哋揀咗蜂蜜牛油味 同埋蒜蓉甜辣醬風味 兩種都炸得外脆內嫩滑仲勁多肉汁㖭蒜蓉牛油味又香又甜 可以中和返肉類嘅油膩感蒜蓉甜辣醬味 醬汁非常惹味 唔太辣 大人小朋友都啱食肉食主義加金芝批邊餅底好夠煙韌 果然係手工餅底 加咗嘅金芝批 其實入面除咗海量嘅芝士 仲有香甜嘅蕃薯蓉 上面嘅配料超級無敵豐富 每一件都瓜分到配料 每一塊都有啖啖嘅牛小排 真係勁誇張芒果熱情果冰茶 芒果嘅味道好出 而熱情果嘅酸味十分解渴 茶底濃淡適中消滯一流
有同朋友去聚會啦今日嚟咗荃灣嘅呢間pizza maru

蒜蓉牛油味又香又甜 可以中和返肉類嘅油膩感
蒜蓉甜辣醬味 醬汁非常惹味 唔太辣 大人小朋友都啱食

肉食主義加金芝批邊

2021-06-12 118 瀏覽
從來冇諗過韓國嘢可以同Pizza有Crossover😍今次發現度一間可以又食pizza又有炸雞嘅韓國餐廳,入面好多韓國fusion款式🤩當然要試一試個Chicago Pizza同炸雞🥰 蜂蜜蒜泥炸雞 $123(6件)/$223(12件)角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕如果平時食譚仔好鍾意蒜泥白肉啲蒜泥嘅,一定要試呢款👍🏻嚿嚿炸雞都有滿滿嘅蒜泥,而且再加上甜甜地嘅蜂蜜,入口個感覺好豐富😍同埋食完又唔會覺得滿口蒜茸咁,同人食都唔洗咁尷尬😚薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅(蜜糖杏仁邊) $189角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕Chicago Pizza係香港都唔係太普遍,所以就試一試😊呢間嘅Chicago Pizza係鬆軟細緻的薄餅底,再配上芝心批邊,真係好好味👍🏻最正係當你拉塊Pizza出嚟,會見到長長嘅拉絲,然後再配上蜜糖杏仁邊,食落果種滿足感真係好正😍然後啲餡料都好多同埋味道好正,整體配合都係好夾同唔濟,食咗3塊都唔會好飽🥰

蜂蜜蒜泥炸雞 $123(6件)/$223(12件)
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕

薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅(蜜糖杏仁邊) $189
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕
2021-06-11 214 瀏覽
Pizza Maru (荃灣)小編只是試過銅鑼灣店,原來荃灣也開了一間,上瑜珈🧘🏻‍♀️堂前邪惡一下🙊當然不得不點Pizza🍕 泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)$189嘩~ 係拉絲芝士喔🧀 由於選用了Mozzarella Cheese, 加上是即叫即焗,熱度十足,加上連批邊也是芝心😋 芝士控的朋友一定要試下😆餡料加入了蟹肉棒、鮮蝦🦐、燈籠椒🫑等,材料非常豐富👍🏻 而批邊上加配了杏仁片和蜜糖,中和了芝士的鹹味,味道好夾😆蜂蜜牛油秘製炸雞🍗 $118/6件炸粉不厚身,剛好包裹著雞件,部位有雞腿、雞胸、雞翼等,肉質還好,而面層的調味粉是精華所在,令炸雞充滿著清新的蜜糖味😋

當然不得不點Pizza🍕
泡菜海灣芝加哥(蜜糖杏仁邊)$189

蜂蜜牛油秘製炸雞🍗 $118/6件
2021-06-09
2021-06-10 118 瀏覽
還掂點食都係肥 梗係要食最好食個個唔好嘥Quota嘛!Pizza癮起我一定係食#PizzaMaru每次黎都係#ChicagoPizza 加#炸雞食匀唔同味 最中意都係蜜糖烤雞味!夠Cheesy之餘 蜜糖邊中和膩感另外得兩個人其實一個Pizza已經被KO但貪心的小狗又想食炸雞 仲要想食兩款味所以叫左12件的half&half 叫的時候都知實食唔晒最後打包左8件走🤣蜂蜜同芝士味個人偏好蜂蜜味 甜甜地感覺無咁油膩🍯整體依然係香港心水Pizza第一位🍕

還掂點食都係肥 梗係要食最好食個個
每次黎都係#ChicagoPizza 加#炸雞
食匀唔同味 最中意都係蜜糖烤雞味!

夠Cheesy之餘 蜜糖邊中和膩感

整體依然係香港心水Pizza第一位🍕
2021-06-08
  • 蜂蜜牛油炸雞
2021-06-08 143 瀏覽
Pizza Maru (荃灣).Kimchi Carbonara with Seared Scallop- 幸好有叫到呢個個人覺得好fushion嘅菜式,雖然話呢間係韓國菜但非常西式,泡菜嘅酸辣中和本身Carbonara的濟感Fishman’s Marinara Seafood Stew-糾結左好一陣子吃青口定呢個多樣海鮮,結果都係決定試呢個因為個汁好似幾好味,配埋個脆麵包,果然唔錯,而且除左有青口,仲有魷魚圈,帶子,大蝦,性價比高.Honey Cream Fried-全因女朋友喜歡食薯條叫,本身想試個蟹波但今日無,估唔到薯條配忌廉原來咁好食.Crab Festival Regular size add Gold Edge- 本身佢配薄批,但係因為我想試吓芝士邊,點知無double cheese得翻gold cheese照試下啦,但兩個人食pizza份量真係太多,每人有三件完全食唔曬,四個人就好🤣.飲品分別叫左lychee cooler ade同Joker Beer, Joke Beer入口有少少麥香,然後回嗰下有股dark chocolate味,幾特別; 荔枝嗰杯就係平日荔枝梳打味P

荃灣楊屋道1號荃新天地1期UG樓28及30號舖
2021-06-08 122 瀏覽
餓底👭今晚又去食最近坐落荃新天地這間人氣韓國 pizza 店七點幾差不多已full曬😚次次去都必點芝加哥🍕佢地既炸雞都好好味😋其他多款 🍕 都好吸引仲有三款特色手工批邊揀👍天氣咁熱 食酸酸辣辣最開胃睇倒成枱都係紅色 食慾大增😚#泡菜海灣🍕配料幾多 蝦同魷魚新鮮彈牙餅皮鬆軟有咬口 越越香😋#韓番蟹肉芝士波其實芝士味唔係咁重整個食落也算嘢味👌#辣味海鮮年糕辣味溫和 青口係主打 還有鮮蝦 魷魚 粉絲 加上街頭小食韓國年糕酸酸辣辣 真真滿足呀😋#菠蘿冰茶有埋菠蘿粒會更好👉👈ps. 值得一讚 店員非常自動波不停加水👍
餓底👭今晚又去食

有埋菠蘿粒會更好👉👈

ps. 值得一讚 店員非常自動波不停加水👍
2021-06-07
2021-06-08 286 瀏覽
Pizza Maru-韓風薄餅店每次經過開哩間餐廳總係大排長龍,細問之下原來係一間韓風薄餅店,係韓國有成六百幾間分店咁多,依家又出唔到國,岩晒我哩個哈韓族可以止下癮。🐻蜜糖柚子花園 $93每次去親食炸雞我都一定會叫沙律食,今次揀咗蜜糖柚子,味道酸酸甜甜,令到我更加開胃,而值得一讚既係沙律菜好新鮮,再加上各類堅果,顯得格外健康。🐻牛骨汁醬油炸雞(6件)$128朋友推介一定要試牛骨汁,所以就點咗6件黎試下,6件大概有半隻雞既分類,有雞胸、雞脾同雞全翼,炸雞新鮮熱辣炸起,再淋上滿滿醬汁,食落脆卜卜,雞肉juicy多汁又夠滑,早知order夠12件。🐻薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅 $189哩個pizza對於芝士控既我,我會俾足10盞燈,首先係我最鍾意既厚邊上加上杏仁片、糖霜同蜜糖,再係餅面放上大量炭燒雞粒同薯仔粒,切開一拉,長長既拉絲芝士,未食見到都已經流口水。食落成個pizza都比較濃味,餅底都夠脆,仲有勁多拉絲芝士,不枉我等足20分鐘。🐻Witch Chocolate Stout $87啤酒永遠都係炸雞pizza既女朋友,Pizza Maru有多款韓國手工啤酒俾食客選擇,今次揀咗麥味超重既黑啤,
Pizza Maru-韓風薄餅店

蜜糖柚子花園

🐻蜜糖柚子花園 $93
牛骨汁醬油炸雞(6件)

🐻牛骨汁醬油炸雞(6件)$128
薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅

🐻薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅 $189

Witch  Chocolate  Stout

🐻Witch Chocolate Stout $87
啤酒永遠都係炸雞pizza既女朋友,Pizza Maru有多款韓國手工啤酒俾食客選擇,今次揀咗麥味超重既黑啤,聞落有少少朱古力味,飲落口感順滑好岩女仔飲。

牛骨汁醬油炸雞(6件)
薯角炭燒雞肉芝加哥薄餅
🍕Pizza Maru呢間新進駐荃新天地嘅餐廳長期無論weekends定weekdays 都好多人,如果想dinner session 第一批入座,建議5點幾黎㩒定飛先♙韓國烤肉芝加哥薄餅 Bulgogi Chicago ✓相信好多人都係為佢嘅芝加哥薄餅而黎,一試果然好好味!除左芝士好香好澎湃之外,美味嘅烤肉同面頭些少糖霜,都將整體味道配合得好好,好滿足!不過一定要襯熱食,始終芝士凍左無咁香,口感又會差啲,會扣少少分。♙蜂蜜牛油秘製炸雞 Honey Butter Fried Chicken✓外皮香甜同脆,雞肉嫩滑♙蒜香甜辣秘製炸雞 Garlic Sweet Chilli Gangjeong Chicken ✓相比之下,個人比較喜歡呢款蒜香甜辣,醬汁更加入味,咸咸甜甜,配啤酒一流!♗整體黎講,食物上絕對值得一試!但由於太多人排隊,所以用餐時間比較趕急
🍕Pizza Maru

韓國烤肉芝加哥薄餅
♙韓國烤肉芝加哥薄餅 Bulgogi Chicago

蜂蜜牛油秘製炸雞
✓外皮香甜同脆,雞肉嫩滑

蒜香甜辣秘製炸雞

韓國烤肉芝加哥薄餅