2024-06-07
想食德國炸豬手又唔想去啲酒吧餐廳入面?成日經過佐敦吳松街都會見到呢間西餐廳入面坐咗唔少人,當中不乏唔同年齡嘅外籍人士,想靜靜地感受意式風情可以嚟到呢間Plato cafe and bistro今次我哋一行兩人本來想試吓好吸引嘅二人套餐,但係睇到套餐分量十足怕浪費食物,最後我哋決定叫一個德國脆皮鹹豬手同西班牙海鮮飯就夠喇,雖然得兩個菜式,但係份量一啲都唔輸蝕。德國鹹豬手上菜嘅時候店員已經為我哋切好,等享用嘅時候唔使太論盡,雖然切好咗,擺盤、溫度都依然保持到。通常好脆皮嘅鹹豬手會有一個通病,就係肉質會太乾,但呢度嘅鹹豬手就冇問題喇,咬落去表皮索索聲,配合埋酸菜一齊食中和返油膩感,而且炸到咁脆嘅豬皮下面竟然仲食到煙韌嘅膠質,值得一試。好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑第二個菜式係西班牙海鮮飯,見到顏色方面已經同坊間嘅西班牙海鮮飯有所不同,聞落嘅味道充滿蝦油嘅味道,飯身濃稠得嚟唔會好淋,加入咗蕃茄、青椒同蘑菇亦令到海鮮飯清新不少,海鮮飯上嘅蝦肉無論大小同質地都有返咁上下好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑食完呢兩碟菜式我哋都未夠喉,仲加咗兩杯特色飲品試吓,我哋分別嗌咗一杯芒果沙冰同埋雜莓奶昔,兩杯都充滿果味而甜味唔會好突出
好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
食完呢兩碟菜式我哋都未夠喉,仲加咗兩杯特色飲品試吓,我哋分別嗌咗一杯芒果沙冰同埋雜莓奶昔,兩杯都充滿果味而甜味唔會好突出,酸度嘅平衡都做得好好,配搭上煎炸為主嘅德國鹹豬手以及薯條一起食嚟講就啱啱好啦。