Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²)

4天前 0 瀏覽
餐湯:是日餐湯係南瓜湯。湯底blend 得非常溶及軟滑,無顆粒感,南瓜味十分濃郁,頗有驚喜。煙三文魚沙律:沙律幾新鮮,份量亦頗多,酸味味,配幾片煙三文魚的咸香作點綴,非常開胃的前藥,澳洲肉眼扒:超過八安士,肉質鬆軟,但不缺牛味,厚度適中,五成熟就剛好。賣相及味道唔錯,配埋焗薯,非常飽足。龍蝦意大利飯:半隻開邊龍蝦,擺盤非常吸睛。意大利飯粒分明,硬度少少偏軟,龍蝦汁味道亦香濃,掛汁效果唔錯,唔會太水,睇得又食得。甜品:分別揀左cheese cake 同movenpick 雪糕。cheese cake 芝士味香濃而邪惡,賣相得體。但都比較膩口,細細件就夠了,為呢餐劃上完美句號總結:二人餐黎講份量十足,賣相味道都唔錯,性價比頗高,牛扒及餐湯頗有驚喜。

6天前 0 瀏覽
今日難得同朋友都可以放低個囡囡,所以約埋一齊去睇戲和食lunch , 中間位觀塘都幾就腳, 地鐵站行過去都只係幾分鐘😍上網search 到裕民坊商場係最高咗層有間餐廳, 相對比較靜, 十足秘密花園一樣, 環境舒服恬靜,梳化位,位置寬敞.午餐好抵,價錢合理,約$100 多D,已包餐湯/田圍沙律,主菜和飲品.西班牙黑毛豬安配蘋果蓉: 黑毛豬大大份,咬落去好腍身, 配埋蘋果蓉一齊食,好開胃,仲有意粉或者飯可選.澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁:煎得剛剛好, 唔會overcook, 食落唔鞋口, 就咁食或者沾紅酒燒汁都唔錯.

2025-01-14
午餐
又食咗間好正嘅西餐,外觀裝修得好休閑舒服😍所以同朋友坐低'食咗個lunch。Set lunch 大約有10款左右,跟餐有埋湯或者沙律附送,仲可以加小食同特飲,飲品選擇仲好多好豐富😉吉列蝦All Day Breakfast :好豐富😍呢個全日早餐除左有齊平時見到嘅香腸同薯餅之外,仲有2隻大大隻嘅吉列蝦🤭我好鍾意食炸物,真係岩曬我胃口,旁邊仲有件火龍果👍🏻解膩一流😉澳洲肉眼牛扒🥩(7成熟):冇諗過百零蚊個lunch , 件牛扒都幾大件👍🏻。而且肉汁好多好juicy ! 7成熟岩岩好,容易切開。切開D肉都好鮮嫩👍🏻性價比都算高飲品叫左熱奶茶同焦糖忌廉凍朱古力👍🏻飲品真係值得一讚👍🏻大杯之餘,仲好好飲。熱奶茶香滑焦糖朱古力可唔揀多cream 🤩朱古力味又夠濃郁。呢間cafe 整體質素幾高👍🏻食物味道好,而且坐得好舒服👍🏻值得推介

吉列蝦All Day Breakfast :好豐富😍

澳洲肉眼牛扒

熱奶茶香滑
焦糖朱古力可唔揀多cream 🤩朱古力味又夠濃郁。

澳洲肉眼牛扒
  • 吉列蝦All  Day  Break fast
2025-01-13 359 瀏覽
午餐價錢吾貴 質素都幾好 環境非常chill 坐得好舒服 超岩同朋友聚會吹水😀————————————————————————午餐套餐 包 🍹飲品 、🍵湯 or 🥗田園沙律🥩澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁 飯/意粉/薯條 $148牛扒好大塊 5成熟剛剛好 一啲都吾韌 肉質粉嫩又軟淋 牛味濃厚 好食👍🏻 再同搭配 燒汁 同有口感嘅意粉 🦑墨魚汁魷魚意大利飯 $72意大利飯夠大碟 好有質感 吾會過硬 又吾會軟爛 魷魚幾彈牙 搭配香濃墨汁 🍰 原味麻糬提拉米蘇 $48麻糬提拉米蘇一流 cream好香滑 內藏非常Q彈又軟滑嘅麻糬 口感好豐富 又吾會太甜 甜品控一定會好鐘意

————————————————————————

午餐套餐 包 🍹飲品 、🍵湯 or 🥗田園沙律

🥩澳洲肉眼牛扒配紅酒燒汁 飯/意粉/薯條 $148

🦑墨魚汁魷魚意大利飯 $72

🍰 原味麻糬提拉米蘇 $48
2025-01-11 411 瀏覽
早了一點到達,其實我知是限時,但係真心食唔切,枱也唔夠位放,想轉枱…服務員說Fully Booking…但係我哋食到餐廳關門….張枱都係冇人坐既😂(應該係個客最後冇來),點了個差唔多$600既高質二人餐,快餐既時間…明知張枱禁細,個碟禁大又點會放得落?先來沙律🥗再來兩個龍蝦🦞湯,再來意粉和牛扒…前後所有嘢都係同時間出….想叫個客極速食曬佢定係點呢?完全唔明白點解可以這麼快把成個二人餐放曬上枱….😂(若果張枱夠大應該冇問題),最後服務員都好無聊錦等我哋飲完湯和沙律先再上牛扒和意粉🍝想打咭都冇位影…最後只能影張送小食既薯條🍟建意餐廳控制上菜速度和因應枱既大小來出菜,會令顧客感到物有所值☺️謝謝最後冇請走我們,因為我哋冇心…建議食得太慢既人唔太適合叫二人餐🤭
薯條(訂座送既小食)
薯條(訂座送既小食)
2025-01-08 172 瀏覽
放假瞓到自然醒再歎個Brunch嘆下世界先~🤎今日去空中花園嘅餐廳, 食飽飽可以散下步🐾食Brunch 當然唔少得全日早餐all day breakfast 辣炸雞扒breakfast好豐富✨辣炸雞扒🍗/炒蛋 / 薯餅 / 德國香腸 / 蕃茄 / 火龍果 / 牛角窩夫🧇餐湯係青豆忌廉湯,咁健康唔啱我梗係揀清爽田園沙律🥗澳洲肉眼扒🥩配紅酒燒汁配意粉🍝一上枱就香噴噴,五成熟牛扒🥩肉質Juice✨開心果麻糬Tiramisu超喜歡開心果既我,估唔到呢度連Tiramisu都有開心果。鍾意面層有咁多開心果碎,咬落好香脆,中間係麻糬,煙煙韌韌,底層仲係提拉米蘇😻
放假瞓到自然醒再歎個Brunch

嘆下世界先~🤎
今日去空中花園嘅餐廳, 食飽飽可以散下步🐾

炸雞扒breakfast好豐富✨

餐湯係青豆忌廉湯,咁健康唔啱我
梗係揀清爽田園沙律🥗

澳洲肉眼扒🥩配紅酒燒汁
配意粉🍝
一上枱就香噴噴,五成熟牛扒🥩肉質Juice

✨開心果麻糬Tiramisu
2025-01-08
2025-01-05 416 瀏覽
裕民坊YM²其實環境好好,周圍仲有好多小鋪,行到上平台見到呢間cafe,餐牌都幾吸引,就決定入去食🤭精選二人餐 $458🍲松露忌廉湯聞到松露香,味道唔錯🦑天婦羅魷魚鬚魷魚彈牙鮮嫩,炸粉仲有紫菜增加風味,配上他他醬更加提鮮👍🏻🦞波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯有半隻龍蝦,蝦膏都多又香,意大利飯又軟又吸汁🥩澳洲肉眼牛扒肉既份量好厚😳啖啖濃郁牛肉味且多肉汁。焗薯再配上蛋黃醬超出色,再配上沙律菜更清新🍵蜂蜜柚子茶甜度適中🍹水果茶茶底清涼,底部有雜果🍰芝士蛋糕口感幼滑,充滿醇厚滋味🍫Movenpick 朱古力雪糕呢個二人餐真係性價比好高,有湯、前菜、主食、飲品同甜品。食完真係好滿足,店內環境適服,望住園庭景觀

精選二人餐 $458

🍲松露忌廉湯
聞到松露香,味道唔錯

🦑天婦羅魷魚鬚
魷魚彈牙鮮嫩,炸粉仲有紫菜增加風味,配上他他醬更加提鮮👍🏻

🦞波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯
有半隻龍蝦,蝦膏都多又香,意大利飯又軟又吸汁

🥩澳洲肉眼牛扒

🍵蜂蜜柚子茶
甜度適中

🍹水果茶
茶底清涼,底部有雜果

🍰芝士蛋糕
口感幼滑,充滿醇厚滋味

🍫Movenpick 朱古力雪糕

2025-01-02
2025-01-04 347 瀏覽
上次嚟呢間餐廳試咗佢嘅homemade tiramisu,今次專登嚟試下佢嘅午餐️。午餐價錢由74蚊至158蚊,我哋叫咗西班牙黑毛豬鞍、carbonara同埋黑松露意大利飯。 兩個意粉煮得好ok,豬鞍就好一般,食材係優質嘅, 但係有啲過熟。開心果朱古力心太軟,外殼好酥脆,賣相好靚✨。另外,homemade tiramisu加入咗麻薯,食落幾特別。 雖然餐廳唔多大,但環境都幾乾淨同埋舒服。 會再嚟試下其他食物!
2025-01-01
2024-12-26 523 瀏覽
本人多次惠顧這集團的佐敦店舖,午餐和晚上時段的牛扒餐都嘗試過,食物味道和服務都非常好,值得推介。👍👍👍冬至那天和朋友在觀塘逛街,所以推薦朋友一起到“觀塘店“吃午餐,用餐整體感覺有點失望,牛扒太硬多根、出餐男店員收碗碟後沒有戴上手套 直接把弄跌在託盤的食物放回器皿送餐給客人食用🙈,希望貴集團的管理層跟進並改善。

2024-12-21
2024-12-25 722 瀏覽
最近我去咗Plato Cafe & Bistro,真係驚喜連連!呢間位於佐敦的咖啡館提供咗一系列西式美食,環境舒適,非常適合朋友聚會🥳💫All Day Breakfast $108 呢個早餐真係好豐富,包羅萬有!有香煎雞蛋、煙肉、香腸同埋多士,每一口都令人心滿意足😋 食完仲可以開心噴噴地開始新的一天!💫Homemade Tiramisu with Mochi $48 呢個提拉米蘇真係太正!外層軟滑,內裡仲有Q彈嘅麻糬,口感層次豐富,甜而不膩,食完真係令人回味無窮🥰💫Bamboo Charcoal Mochi & Mille Feuille with Ice Cream $48 呢個竹炭麻糬配千層酥同雪糕,視覺同味覺雙重享受!竹炭麻糬香濃又有嚼勁,而千層酥則酥脆可口,搭配雪糕簡直係完美組合🍦🎵🎵🎵Discover a hidden gem in Jordan at Plato Cafe & Bistro, where delightful all-day breakfasts and exquisite desserts await. From their hearty break

💫All Day Breakfast $108

🎵🎵🎵
Discover a hidden gem in Jordan at Plato Cafe & Bistro, where delightful all-day breakfasts and exquisite desserts await. From their hearty breakfast platter to innovative tiramisu, this cafe is a must-visit for food lovers!
2024-12-22 782 瀏覽
✨喺觀塘裕民坊Y M搵食,平台位置Plato Cafe環境幾唔錯,lunch餐牌唔錯,價錢合理,選擇多樣化。***** ***** ***** ***** ***** 🍟🥩BBQ汁烤豬仔骨配炸薯條豬仔骨超正,烤焗香甜甜哋好正,肉質軟腍淡淡肉;炸薯條外脆內軟好食嘅。法式蟹肉龍蝦湯夠濃香多料西西里海鮮意大利飯🦐🦐意大利飯有蕃茄忌廉香,味道非常夾,海鮮夠新鮮唔錯。田園沙律🥗沙律菜夠新鮮。加配BBQ醬雞翼雞翼同豬仔骨嘅醬料差不多,都是甜甜地使食慾大增。這裏的咖啡都唔錯美式咖啡玫瑰鮮奶咖啡享受到有咖啡味嘅咖啡☕️

***** ***** ***** ***** *****

🍟🥩BBQ汁烤豬仔骨配炸薯條

法式蟹肉龍蝦湯
夠濃香多料

西西里海鮮意大利飯🦐🦐
意大利飯有蕃茄忌廉香,味道非常夾,海鮮夠新鮮唔錯。

田園沙律🥗
沙律菜夠新鮮。

加配BBQ醬雞翼
雞翼同豬仔骨嘅醬料差不多,都是甜甜地使食慾大增。

這裏的咖啡都唔錯
美式咖啡
玫瑰鮮奶咖啡
享受到有咖啡味嘅咖啡☕️
2024-12-19 743 瀏覽
今日放假,約朋友去食late lunch chill吓。朋友介紹嚟到裕民坊Plato cafe,佢話呢度啲set lunch性價比好高,仲有甜品打卡。呢度嘅set lunch包咗沙律或者餐湯,主菜同埋一杯熱飲,仲可以追加小食同埋甜品。我哋兩個人都揀咗田園沙律,有蕃茄仔,青瓜同埋沙律菜,以黑醋汁調味,清新爽口。澳洲肉眼牛扒$148 牛扒有得揀薯菜,意粉或者飯,我哋揀咗薯菜。牛扒揀咗五成熟,火候控制得好好,大大塊,煎得好香,入邊呈現粉嫩粉紅色,肉質唔錯,配紅酒肉汁,呢個價錢冇投訴。薯菜有香脆炸薯條,燒豆角同埋蕃茄仔。西西里海蝦意大利飯$78呢個飯無論賣相同埋味道都有驚喜,蕃茄味香濃加香蒜味,個飯好Creamy,啲海蝦有四隻,每隻都大隻,爽口彈牙。牛角窩夫配雪糕$38我哋追加咗一個甜品share。擺盤靚靚,粉紅色忌廉加上玫瑰花瓣仲有啲朱古力醬。牛角窩夫新鮮熱辣,超級香脆鬆軟,配埋香滑忌廉同埋雲呢拿雪糕一齊食,仲有少少楓糖味的脆米,邪惡又好味。餐飲方面我揀咗熱柚子茶,仲有塊檸檬響入邊。朋友加咗$8要咗expresso Macchiato 。大家嘆住飲品同甜品慢慢坐吓過咗個開心嘅下午。

澳洲肉眼牛扒$148

西西里海蝦意大利飯$78

牛角窩夫配雪糕$38

2024-12-14 723 瀏覽
20241122同識左好耐既朋友食飯,其實食咩都係開心呢間cafe ,我試過佐敦鋪其實係普通朋友話試過佐敦,覺得幾好,就佢啦羅宋湯 正常火龍果沙律 千島醬太多 ok燒春雞 正常好少少麻糬tiramisu 唔好食不過服務好好坐得舒服價錢唔貴
20241122

同識左好耐既朋友食飯,其實食咩都係開心

呢間cafe ,我試過佐敦鋪
其實係普通
朋友話試過佐敦,覺得幾好,就佢啦

羅宋湯 正常

2024-11-22
羅宋湯
火龍果沙律
2024-12-11 801 瀏覽
朋友幫襯了這家餐廳好幾次了, 據說食物出品可以,價錢合理,重點是地方寬敞舒適。知道它下午茶時段比較靜,我們便相約到這裏聚會。因為已經吃過午飯,我們二人就點了兩個下午茶餐,分别是芝士蛋糕和麻薯tiramisu。麻薯tiramisu竟然帶給我意外驚喜, 麻薯做得很柔軟,跟蛋糕很夾, 做到豐富的層次感, 加上不太甜,是現代人想要的甜品口味 ,估不到這家越南小店,竟然有出色的自家製甜品。但是芝士蛋糕就非常一般。特别推介餐飲,加15元轉flat White, 咖啡配甜品, 加上兩口子暢談了一個下午,非常享受。

2024-11-30
下午茶
2024-12-07 881 瀏覽
裕民坊YM²有好多餐廳🍴今次去左食呢間簡約風西餐~佢有個精選2人餐$458都幾抵,就決定食佢啦😆我簡左兩個湯,酸忌廉煙肉薯條,龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯,炭燒澳洲肉眼牛扒,開心果心太軟&紐約芝士蛋糕意大利飯有半隻龍蝦係上面,好打卡able,一上枱就聞到好香,龍蝦肉好大好彈牙,飯粒軟硬適中,粒粒都充滿龍蝦汁肉眼牛扒好大塊,肉質鮮嫩,仲保留到好多汁好juicy芝士蛋糕好香滑,開心果心太軟一切開就流出好香既開心果醬,食落好重開心果味,但又唔會好甜好膩,好讚😍
肉眼牛扒好大塊,肉質鮮嫩,仲保留到好多汁好juicy