北角新開 Flash !🥗 健康夏威夷蓋飯大大粒三文魚同海草沙律,配合野味麻醬汁,仲有可以揀壽司飯再加埋沙律菜🥒🥬🥕🥦,健康到一個點👍🏻撈埋一齊食,每啖口感都好豐富清爽溫泉蛋牛肋條丼,牛味濃郁,加埋滑溜嘅蛋漿🥚配合得好好加咁錢要咁個三文魚麵鼓湯同柚子梳打,個湯啲三文魚大大粒😋再加咗個小食拼盤,咩都可以試吓!夠晒香口🔥[POKE GREEN (北角)]📍北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖推薦度(10👍🏻滿):7.8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):7.5⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):7.5⭐️價錢(10⭐️滿):7.5⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):7.5⭐#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #hkiger #hkkol #抵食 #winsomelai
北角新開 Flash !🥗 健康夏威夷蓋飯

溫泉蛋牛肋條丼,牛味濃郁,加埋滑溜嘅蛋漿🥚配合得好好

加咁錢要咁個三文魚麵鼓湯同柚子梳打,個湯啲三文魚大大粒😋

再加咗個小食拼盤,咩都可以試吓!夠晒香口🔥

[POKE GREEN (北角)]

價錢(10⭐️滿):7.5⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):7.5⭐

2024-08-26 192 瀏覽
成日出街食埋啲肥膩熱氣野 見到附近開左間poke 即刻黎試下😍😍✨至尊波奇 $128賣相好靚 有好多唔同顏色 因為佢有吞拿魚 三文魚 牛油果 蛋絲 青瓜 車厘茄 五顏六色好吸引😍😆個芥末蛋黃醬可以分開上好好 我覺得就冇咁醬食都好好食 壽司飯入面撈埋啲沙律菜勁refreshing!✨八爪博士 $88呢個都有好多料 除左有八爪魚 仲有粟米 海帶 木魚絲 蟹肉 呢個醬油汁冇揀到另上就覺得too much 甜左啲🤔 如果揀另上自己落少啲會更好總括黎講都幾好食 啲海鮮都好新鮮👍🏻👍🏻 新裝修幾靚幾乾靜 座位舒服 冇乜人食慢慢食都得自助落單同俾埋錢啱晒I人去食味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️❤️💰晚餐人均~$108(唔使+1)

✨至尊波奇 $128

✨八爪博士 $88

自助落單同俾埋錢啱晒I人去食

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$108(唔使+1)
  • 自選蓋飯
Eattobefit.hk近年都有好多健康Poke Bowl店開張,而且通常位於一啲番工地帶,番工就易啲揀到Gym Friendly餐廳🥹💪🏻 八爪魚博士 Dr. Octopus ($88)呢個八爪魚Poke Bowl係走日式風格🇯🇵,主要有海帶、木魚絲、日式燒汁等配料,令佢充滿日本風😋 Bowl主要有八爪魚同蟹肉等Protein,八爪魚大大粒,都夠新鮮,食落彈牙!另外跟餐可以多一個三文魚豆腐海帶湯同前菜,個湯都幾足料!💪🏻 韓風辣碗 Korean Spice ($108)呢個Bowl就主要走韓風路線🇰🇷,主有泡菜、辣椒碎、辛口蛋黃醬調味。蛋白質主要有辣味三文魚、虎蝦仁等。三文魚都辣味香口。而紫洋蔥都碎得好碎,唔會好重洋蔥味!特別一提,餐廳嘅醬汁都係分開另一隻碟上,所以可以按自己需要去落醬,好貼心☺️💪🏻 吉列炸蠔 ($38)味道都正常,有蠔味。💪🏻 香蕉奶昔 ($40)香蕉奶蕉好creamy,有新鮮香蕉味,而唔係人工假香蕉嘅甜味!味道:8/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5 (Gym Friendly)
Eattobefit.hk

💪🏻 八爪魚博士 Dr. Octopus ($88)

另外跟餐可以多一個三文魚豆腐海帶湯同前菜,個湯都幾足料!

💪🏻 韓風辣碗 Korean Spice ($108)

💪🏻 吉列炸蠔 ($38)
味道都正常,有蠔味。

💪🏻 香蕉奶昔 ($40)

味道:8/10
性價比:7/10
  • 自選蓋飯
>>Menu 好多選擇 主食竟然有揀烏冬<<>> 必試吞拿魚蓋飯 |牛油果香蕉奶昔<<🥢🥢好chill +嘢好食 = 回訪率90% 🥢🥢 咁熱梗係要食下魚生飯下下火❤️ 叫咗兩種「蓋飯」我都超鍾意!⭐️Aloha Poke 鰹魚醬油 x 海帶的香氣夾雜著粟米的甜味,仲有紫洋蔥、木魚絲增添咗咯嚓咯嚓嘅口感,蟹籽x芝麻更係點睛之筆~⭐️ Prawn Poke彈牙虎蝦仁x油子沙律醬搭配車厘茄同枝豆,又係另一番滋味~同樣襯咗紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻~⭐️如果要點小食,一定要叫炸蟹鉗,飽滿又鮮味~️⭐️ 飲品嘅話超推介牛油果香蕉奶昔&柚子梳打,用半熟香蕉製唔會太甜,又有牛油果香;柚子梳打飲落超爽PS 唔一定要揀沙律底,可以揀冷麵(令成道菜食落超級爽口)或者半半(壽司飯、沙律菜雙重滋味) ;⭐️⭐️⭐️⭐️無加一⭐️⭐️⭐️⭐️🏷️ Poke bowl $88-$98 各加$20追加三文魚豆腐海帶味噌湯、前菜、飲品(牛油果香蕉奶昔&柚子梳打另加錢)

>>Menu 好多選擇 主食竟然有揀烏冬<<

• 牛油果香蕉奶昔
  • 柚子梳打
  • 炸蟹鉗
2024-08-22 211 瀏覽
周五晚上去了北角嘗試了新開的夏威夷蓋飯Poke Bowl店!小店不算很大,主打清新健康食物🌿,周五晚有幾卓的客人,還看到有很多的外賣單所以要等一陣上菜。菜單選擇多基本poke只是$88,除了有適合在夏天吃的冷蓋飯,更有熱食蓋飯。甚至可以自選主菜,伴菜,飯底,醬汁,一個為自己特製的蓋飯~ 𓍯 壽司飯及沙律菜、三文魚、三文魚籽、牛油果、蟹肉、凱撒沙律醬、紫菜絲、木魚絲、芝麻𓍯沙律菜、虎蝦仁、慢煮嫩雞肉、海帶、蟹籽、玉子絲、車厘茄、牛油果、柚子沙律醬、紫菜絲整體合格可以一去。店員有2位。📍POKE GREEN北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖

整體合格可以一去。店員有2位。

📍POKE GREEN
北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖

2024-08-18 229 瀏覽
出街想食得健康啲可以考慮食poké bowl~ 有預設嘅夏威夷蓋飯, 亦可以自己揀唔同嘅配料, 配搭出自己鍾意嘅組合, 啱晒一班注重健康飲食嘅人士!蓋飯底可以揀壽司飯/沙律菜/飯菜各半/烏冬/蕎麥麵, 配料同醬汁選擇又多, 呢間應該係我食過咁多間提供最多蓋飯base嘅餐廳!🥣自選蓋飯我揀咗冷蕎麥麵, 配搭雜錦香菇、枝豆、豆腐、溫泉玉子、牛油果🥑, 成個組合有營養又好食😋!醬料可以揀另上, 我揀咗我最愛嘅日式胡麻醬, 用嚟撈冷麵同凍豆腐好正!飽肚感💯

🥣自選蓋飯
2024-08-17
1K
2024-08-17 183 瀏覽
成日見大胃飲飲食食,就覺得大胃唔健康,其實都要睇食咩嘅?今餐嚟北角食poke,就算晚餐都可以食得又健康又豐富呢間poke有好多種組合,如果揀唔啱都可以自組poke,但如果咩都要唔想揀,就揀至尊poke,幾乎乜料都有,有三文魚、吞拿魚、車厘茄、青瓜、牛油果、玉子絲、蟹籽、山葵蛋黃醬、紫菜絲、木魚絲同黑白芝麻,班底超無敵,魚生大大嚿好足料,飯底可以揀沙律底+壽司飯,又飽肚又有纖維除咗poke,呢度都有熱丼,其中呢碗牛舌丼賣相好吸引,粒溫泉蛋真係水汪汪咁我見猶憐,狠下心腸咁篤爆佢,流到成碗飯都係金黃的愛。牛脷份量都好多,撥幾下先食到飯,啲牛脷好彈牙,唔會overcooked嗌飯可以廿蚊跟餐,有包三文魚豆腐海帶味噌湯、是日前菜同汽水前菜係洋葱薯仔蓉,非常開胃味噌湯明顯好足料,啖啖料但又唔會好鹹見到稍為邪惡嘅炸蟹鉗,就動咗慾念追加一份小食,果然個蟹鉗炸得幾靚仔,咬落去全都是肉,冇乜蟹骨作為懶係健康嘅大胃,汽水當然滿足唔到大胃,可以補返差價嗌杯牛油果奶昔,唔會好甜,仲好有奶香,勁滿足
成日見大胃飲飲食食,就覺得大胃唔健康,其實都要睇食咩嘅?

今餐嚟北角食poke,就算晚餐都可以食得又健康又豐富

至尊波奇

厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼

嗌飯可以廿蚊跟餐,有包三文魚豆腐海帶味噌湯、是日前菜同汽水

前菜係洋葱薯仔蓉,非常開胃

升級套餐

味噌湯明顯好足料,啖啖料但又唔會好鹹

黃金炸蟹鉗

升級套餐
黃金炸蟹鉗
牛油果奶昔
2024-08-16 184 瀏覽
好喜歡清新又有營養嘅poke bowl🥑入面仲有好多新鮮嘅材料💯超正呀🤩🥗至尊波奇SUPREME🌈呢個賣相已經好吸引🤩入面仲有好多好面新新鮮切曬粒粒狀嘅材料添✅有三文魚🍣吞拿魚🍣車厘茄🍅青瓜🫒牛油果🥑玉子絲蟹籽🥦山葵蛋黃醬🫙紫菜絲🍙木魚絲同埋黑白芝麻🫘啖啖都食到新鮮又係豐富嘅材料👍正呀喂🥳🍲厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼🌈另一個我哋就叫咗厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼😋上枱嗰陣我哋先用义篤開就溫泉蛋🥚等啲蛋漿流埋落個飯度一齊食🐂厚切嘅話牛舌夠曬爽口👍🥤草莓奶昔🌈呢杯草莓奶昔味道好真實💯入口係一個天然士多啤梨嘅香味、甜味🍓真材實料👍好推介🥳☕️鮮奶咖啡🌈呢度都有好多唔同味道嘅咖啡選擇😋今次我哋就揀咗鮮奶咖啡☕️都唔錯👍

🥗至尊波奇SUPREME

🍲厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼

🥤草莓奶昔

☕️鮮奶咖啡

2024-08-16 138 瀏覽
咁啱去 #北角 又諗住食健康啲 經過見到呢間 #餐廳 有位就入咗嚟🥗落咗單之後發現之前有個 #foodie 出過post話呢間伏 有啲緊張…但好彩食落其實都幾好🫨我哋嗌咗韓風辣碗蓋飯🇰🇵除咗平常會見到嘅壽司飯🍣同沙律菜🥗仲可以揀烏冬 蕎麥麵🍜甚至椰菜花飯(不過嗰日冇🥲)醬另上就可以自己控制份量呢個有辣味三文魚•虎蝦仁(中)•泡菜•蟹柳•紫洋蔥辛口蛋黃醬•紫菜絲•黑白芝寫•辣椒碎🥵整體感覺真係好韓風🇰🇷亦都好香口 唔係好使落醬都夠味🫰🏻我哋加咗$20升級做套餐 有湯🥣嘢飲🥤同前菜🥗湯係三文魚味噌湯 湯真係有三文魚肉 誠意滿滿👍前菜係薯仔沙律🥔但可能每日唔同 再嗌咗一杯鮮奶咖啡☕️再優惠價$12加購兩件咕姑固炸雞🍗味道唔錯另外我哋揀咗個自選蓋飯 啲八爪魚都好好食 好鍾意佢山葵蛋黃醬🏔️我哋再嗌咗個手抓帶骨腸🌭好Juicy

我哋嗌咗

呢個有辣味三文魚•虎蝦仁(中)•泡菜•蟹柳•紫洋蔥
辛口蛋黃醬•紫菜絲•黑白芝寫•辣椒碎🥵

整體感覺真係好韓風🇰🇷亦都好香口 唔係好使落醬都夠味🫰🏻

再優惠價$12加購兩件咕姑固炸雞🍗味道唔錯

我哋再嗌咗個手抓帶骨腸🌭好Juicy
2024-08-13 189 瀏覽
北角滙對面的平價健康之選,百零蚊食到飽至尊波奇$128份量勁多料勁滿足,個底簡左半飯半菜都好飽至尊有齊三文魚、吞拿魚、牛油果、玉子絲魚生粒粒厚切彈牙,牛油果新鮮即切俾成半粒好飽肚Wasabi Mayo 調出魚生的鮮味自選poke bowl $98Base 簡左冷烏冬,醬汁要柚子沙律醬,酸酸味味開胃蝦仁、蟹柳、中華沙律的配搭無肥膩感手抓帶骨腸$28腸仔肉質偏淋少少,無帶太多肥肉,味道會清爽點Oreo Cookie Smoothie $40Cookie 味都唔會太甜,同poke bowl 的配搭依然覺得好fresh
北角滙對面的平價健康之選,百零蚊食到飽

至尊波奇$128
份量勁多料勁滿足,個底簡左半飯半菜都好飽
至尊有齊三文魚、吞拿魚、牛油果、玉子絲
魚生粒粒厚切彈牙,牛油果新鮮即切俾成半粒好飽肚
Wasabi Mayo 調出魚生的鮮味

自選poke bowl $98
Base 簡左冷烏冬,醬汁要柚子沙律醬,酸酸味味開胃
蝦仁、蟹柳、中華沙律的配搭無肥膩感

手抓帶骨腸$28
腸仔肉質偏淋少少,無帶太多肥肉,味道會清爽點

Oreo Cookie Smoothie $40

2024-08-12 189 瀏覽
天氣甘熱好容易無胃口所以poke bowl 絕對係好選擇🙌🏻最近試左位於北角呢間店內裝修以木色為主座位寬敞坐得舒服!而餐牌上有八款配搭好既選擇亦可自行選擇搭配自己喜愛既poke bowl 另外仲有蓋飯同特色小食等可以選擇🌟至尊波奇材料非常豐富有三文魚,吞香魚,車厘茄,青瓜,牛油果,玉子絲蟹籽,紫菜絲木魚絲及黑白芝麻再配上惹味既山葵蛋黃醬再攪拌食💯🌟加州海岸呢個poke bowl 有三文魚,青瓜,中華沙律,玉子絲,三文魚籽,紫菜絲,木魚絲同黑白芝麻 配搭日式胡麻醬食落夠哂開胃👍🏻🌟 炸物拼盤即叫即炸 夠哂熱辣辣有薯條,炸雞,炸蟹鉗,炸蝦,炸芝士同炸魷魚圈
天氣甘熱好容易無胃口
所以poke bowl 絕對係好選擇🙌🏻
最近試左位於北角呢間
店內裝修以木色為主
座位寬敞坐得舒服!
而餐牌上有八款配搭好既選擇
亦可自行選擇搭配自己喜愛既poke bowl
另外仲有蓋飯同特色小食等可以選擇

🌟至尊波奇
材料非常豐富
有三文魚,吞香魚,車厘茄,青瓜,牛油果,玉子絲
蟹籽,紫菜絲木魚絲及黑白芝麻
再配上惹味既山葵蛋黃醬再攪拌食💯

🌟加州海岸
,紫菜絲,木魚絲同黑白芝麻 配搭日式胡麻醬
食落夠哂開胃👍🏻

🌟 炸物拼盤
即叫即炸 夠哂熱辣辣
有薯條,炸雞,炸蟹鉗,炸蝦,炸芝士同炸魷魚圈
2024-08-11 243 瀏覽
.耐唔耐都要食下poke bowl! 鍾意佢多選擇,色彩繽紛又好味!呢日同朋友就去左北角新開嘅 @pokegreen_hk ~ 🍭至尊波奇 ($128)🍭滑蛋浦燒鰻魚丼 ($108)🍭炸魷魚圈 ($38)除咗Pokebowl 佢地仲有唔同小食及丼飯選擇~ 而Pokebowl 亦可自選,有選擇困難症嘅我當然揀佢地提供嘅款式😆 Pokebowl 可揀壽司飯、烏冬、椰菜花飯等,我就揀咗壽司飯,味道唔錯,如果佢多少少醬汁會再加分!
耐唔耐都要食下poke bowl!
鍾意佢多選擇,色彩繽紛又好味!
呢日同朋友就去左北角新開嘅 @pokegreen_hk ~

🍭至尊波奇 ($128)

🍭滑蛋浦燒鰻魚丼 ($108)

🍭炸魷魚圈 ($38)

2024-08-09 185 瀏覽
有刺身丼或者熟食丼, 適合唔食刺身嘅朋友🫶🏼 亦都有多款炸物同埋奶昔可以選擇,食完能量滿滿🙌🏼八爪博士 $88: 八爪魚、蟹肉、中華沙律、海帶、粟米粒、秘製燒汁紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻八爪魚好爽彈又厚肉🐙 蟹肉幾鮮甜,揀咗半飯半沙律菜,夠健康夠飽肚😇蔥鹽醬温泉蛋牛肋條丼 $88: 牛肋條好嫩😍 肉味香濃 份量幾足☺️ 伴温泉蛋及蔥鹽醬 配飯一流😚 炸物拼盤 $68: 有薯條、炸雞、炸蟹鉗、炸蝦、炸芝士、炸魷魚圈,特別推介炸蝦同魷魚圈😋 牛油果香蕉奶昔(大) $48

八爪博士 $88

蔥鹽醬温泉蛋牛肋條丼 $88

炸物拼盤 $68

牛油果香蕉奶昔(大) $48

2024-08-09 120 瀏覽
平時星期六喺北角上完堂之後,就會喺附近嘅小店覓食。雖然北角美食都算多,但係一直都冇開,我最鍾意嘅夏威夷蓋飯。難得喺學校兩條街外開咗呢間餐廳,迫不及待要試一試!跟餐嘅呢碗三文魚湯,鮮味十足,仲包括了一塊魚脂香十分重既三文魚。而餐前小食方面亦10分出色,係蘿蔔慢煮牛脷。蘿蔔炆得好入味,牛脷質感軟腍,入口即溶。第一碗叫嘅係加州海岸。包括有三文魚,青瓜,中華沙律,玉子,三文魚籽,日式胡麻醬,紫菜絲,木魚絲同黑白芝麻。胡麻醬令成碗飯冇咁單調,營養均衡得來保持到味道嘅水準。另外叫咗至尊奇波。主要包括三文魚,吞拿魚,車厘茄,青瓜,牛油果,玉子絲,蟹籽,山葵蛋黃醬,紫菜絲,木魚絲及黑白芝麻。呢一碗嘅特色係幾乎包含所有我想食嘅食材,一次過滿足晒咁多個願望!山葵蛋黃醬令個蓋飯更加惹味。最後以呢杯Oreo奶昔作為結尾,選用嘅係豆奶,飲完之後罪惡感冇咁重!

2024-08-07 194 瀏覽
Recently, I went to this newly opened poke bowl restaurant in North Point. They serve a nutritious and healthy Hawaiian poke rice bowl, with a rich sauce and a variety of toppings. It has a refreshing feel after eating. 😋🍤 大蝦波奇 PRAWN POKETender prawns, avocado, wakame salad, cherry tomatoes, edamame, yuzu dressing, nori, bonito flakes, and sesame seeds come together in this vibrant and flavorful poke bowl.🍱 自選蓋飯 BUILD YOUR OWN BOWLWe enjoyed this hearty poke bowl brimming with soba noodles, Kore

🍤 大蝦波奇 PRAWN POKE

🍱 自選蓋飯 BUILD YOUR OWN BOWL
We enjoyed this hearty poke bowl brimming with soba noodles, Korean salmon, prawn, kimchi, mushrooms, and Japanese sesame sauce. The array of additional options like extra sauces, bonito, chili, and garlic allowed us to customize the flavors for a truly satisfying and flavorful experience.

🥤 曲奇奶昔 OREO COOKIES MILKSHAKE
A rich, creamy milkshake blended to perfection with Oreo cookies for a classic, delightfully indulgent treat.

🥑 牛油果香蕉奶昔 AVOCADO BANANA SMOOTHIE
A creamy, flavor-packed smoothie made with avocado and banana for a delightful nutritious treat.

🍽️ +$20 Set
Set with appetiser, salmon tofu seaweed miso soup plus a side salad and a drink

💰 Total: $328 for 2 (including 10% service charge).