2024-07-16 76 瀏覽
北角新開左間賣健康魚生蓋飯店,見佢7月份成個月都有優惠,星期六做完運動突登過黎食下醫肚。蓋飯有set/自選,除左飯底,仲可以轉椰菜花飯,仲有冷/熱烏冬/蕎麥麵等等。呢點超出色,皆因出面啲魚生飯餐廳都冇咁多選擇!👍我嗌左個八爪博士set (轉冷蕎麥麵),主角八爪魚肉有咬口新鮮,配料仲有蟹肉、中華沙律、海帶、粟米粒、紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻,可見其實真係好豐富足料😍而且賣相又好靚!朋友果碗就自選嘅,啲吞拿魚鮮甜好好食!佢轉左熱烏冬,係幼身滑嫩烏冬黎,好值得試下呀!另外自選嘅山葵蛋黃醬亦超好食,我地仲拎埋黎點個芝麻雞翼黎食😚餐牌其實仲有啲非魚生類嘅蓋飯,豬牛雞鰻魚款款都好吸引到我🥹小食又多達十幾款,真係要再黎encore!!

2024-07-13
北角匯附近新開嘅poke飯店,係旺角poketoke姊妹店除咗poke bowl仲有炸物、特式小食、奶昔等另外有多款日式丼飯,唔食生冷嘢都可以食熱bowl▶️ 自選蓋飯$88起,可以任意加食材,組合成你至愛嘅comboBase已經有冷麵、冷熱烏冬、冷熱蕎麥麵、椰菜花飯揀辛苦晒選擇困難者🙈Base: 壽司飯及沙律菜壽司飯墊滿碗底,比較少沙律菜 (唔係half half haha)壽司飯質感OK🍚醋米味唔重,同一般珍珠米冇咩分別Main: 慢煮嫩雞肉、吞拿魚 (+$30)用上雞髀肉而非雞胸,但肉質依然唔夠滑嫩🐔雪凍之後肉質變硬,味道變得奇怪,仲見到晒啲凝固咗嘅油脂唔單止唔係慢煮,仲唔「嫩」,有啲失望🙁吞拿魚就好食啦🐟紅潤有色澤,感覺新鮮入口軟腍,味道唔腥如果份量多啲就好啦Mix- ins (choose 3): 海帶、雜錦香菇、蟹肉 (+$10)全部用嚟撈飯一流😍蟹肉一定要加!份量多,係真蟹肉🦀帶少少海鮮鹹香雜錦香菇切碎🍄‍🟫本身調咗味,食到少少中藥嘅味道🤣海帶爽口,冇調味,不過落咗鰹魚醬油就好夾Dressing: 鰹魚醬油自動分開上,防止醬油滲晒落底鰹魚醬油同吞拿魚好配搭,比豉油更稀,唔會
北角匯附近新開嘅poke飯店,係旺角poketoke姊妹店
除咗poke bowl仲有炸物、特式小食、奶昔等
另外有多款日式丼飯,唔食生冷嘢都可以食熱bowl

▶️ 自選蓋飯
$88起,可以任意加食材,組合成你至愛嘅combo
Base已經有冷麵、冷熱烏冬、冷熱蕎麥麵、椰菜花飯揀
辛苦晒選擇困難者🙈

Base: 壽司飯及沙律菜
壽司飯質感OK🍚醋米味唔重,同一般珍珠米冇咩分別

Main: 慢煮嫩雞肉、吞拿魚 (+$30)
用上雞髀肉而非雞胸,但肉質依然唔夠滑嫩🐔
雪凍之後肉質變硬,味道變得奇怪,仲見到晒啲凝固咗嘅油脂
唔單止唔係慢煮,仲唔「嫩」,有啲失望🙁
吞拿魚就好食啦🐟紅潤有色澤,感覺新鮮
入口軟腍,味道唔腥
如果份量多啲就好啦

全部用嚟撈飯一流😍
蟹肉一定要加!份量多,係真蟹肉🦀帶少少海鮮鹹香
雜錦香菇切碎🍄‍🟫本身調咗味,食到少少中藥嘅味道🤣
海帶爽口,冇調味,不過落咗鰹魚醬油就好夾

Dressing: 鰹魚醬油
自動分開上,防止醬油滲晒落底
鰹魚醬油同吞拿魚好配搭,比豉油更稀,唔會好鹹

Topping (choose 3): 紫菜絲、木魚絲、芝麻
作最後點綴,影相出嚟都豐富啲
木魚絲同紫菜絲好香,帶日式風味
反而唔係太食到芝麻粒味道
自選蓋飯

▶️ 厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼 ($98)
牛舌份量都唔少👅蓋過成個丼飯
炙燒得啱啱好,唔會過熟
仲有粒全流心蛋添🥚
厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼

▶️ Set (+$20)
跟餐有湯、是日前菜、飲品
三文魚豆腐海帶味噌湯有啲似麵豉湯,只係冇咁多粉同冇咁鹹
前菜係螺肉,醬汁夠惹味
飲品揀咗日式綠茶 (+$5),係支裝嘅
轉餐有咁多嘢都幾抵食
Set

▶️ 芝麻雞翼 ($48)
一客三隻,每隻外皮炸至金黃色
雞翼反而肉質幾滑,之間帶適量油脂
外皮香脆可口,令我諗返起日本食嘅手羽先😌
旁邊仲有沙律醬可點
芝麻雞翼

無論係Poke bowl定hot bowl都唔錯
比較推介揀魚生,唔建議揀慢煮嫩雞肉🙅🏻‍♀️
配料推介蟹肉!

環境唔錯,入邊多座位
服務幾好,只係當日星期日晚較多食客同外賣訂單,上菜慢少少同埋會有啲出錯
不過嗰位侍應好勤力又幾好禮貌,體諒吓啦☺️

性價比唔錯,香港poke bowl一向偏貴,我哋今次叫咗咁多嘢食都只係$150/pax
係食過咁多間poke入面較抵食嘅一間
留意到食客有不同年齡層,絕對係老少咸宜
食完健康有營養嘅一餐,個人都有力啲開心啲😙
厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼
芝麻雞翼
2024-07-14 133 瀏覽
{夏威夷健康Poke Bowl + 唔健康炸物拼盤 - $304}作為一個港島主場嘅麻甩,有新餐廳一定要留意下,呢間「POKEGREEN」好似係今個月先新開張,主打健康、低油、低鹽、低熱量嘅夏威夷Poke蓋飯,仲有好多款睇落好正嘅日式蓋飯,全部都即叫即整,而且所有蓋飯都可以加$20就有三文魚豆腐海帶味噌湯、是日前菜同飲品,CP 值相當唔錯!♦️至尊波奇 SUPREME材料真係多到極,有三文魚•吞拿魚•車厘茄•青瓜•牛油果。玉子絲蟹籽•山葵蛋黃醬•紫菜絲•木魚絲及黑白芝麻!真心係Supreme 級嘅享受!全部配搭都好夾,而且用料新鮮,仲可以配壽司飯+沙律菜half half 底,真係又健康又好味!♦️韓風辣碗 KOREAN SPICE呢款用辣味三文魚,虎蝦仁,泡菜,蟹柳,紫洋蔥,辛口蛋黃醬,紫菜絲,黑白芝麻,辣椒碎併埋嘅,虎蝦仁爽口彈牙,生嘅紫洋蔥粒超多,為味蕾帶來刺激,口味比Supreme 重,辛辣得黎滿滿韓國風味,是本麻甩大愛的!♦️炸物併盤食太多健康嘢感覺好似周身唔聚財咁😂所以本麻甩要叫返個炸物併盤平衡一下!薯條、炸雞、炸蟹鉗、炸芝士、炸蝦、炸魷魚圈!全部都係我嘅大愛

♦️至尊波奇 SUPREME

♦️韓風辣碗 KOREAN SPICE

♦️炸物併盤
食太多健康嘢感覺好似周身唔聚財咁😂所以本麻甩要叫返個炸物併盤平衡一下!薯條、炸雞、炸蟹鉗、炸芝士、炸蝦、炸魷魚圈!全部都係我嘅大愛,而且全部都係即叫即炸,脆卜卜又好味!

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #POKEGREEN (北角)

2024-07-12 165 瀏覽
炎炎夏日,香港又特別熱,想食下啲涼菜但又唔想食生冷野的話。小編會揀食夏威夷蓋飯(Poke)。一般嘅蓋飯配料都係固定嘅,而夏威夷蓋飯就相當自由,主食,配菜,醬汁,甚至飯都可以自由配搭。最近開張的Pokegreen除左有Poke,重有日式蓋飯,炸物同特色小食。每碗蓋飯都係即叫即製,材料新鮮,變化多端。鄰近北角站,又坐得舒服,整體都幾唔錯㗎。至尊波奇SUPREME $128Pokegreen的招牌菜,配料超豐富,有三文魚,吞拿魚,牛油果,車厘茄,玉子絲,蟹籽,木魚絲 配蛋黃醬。$88 起自選蓋飯Pokegreen預設左8款蓋飯,岩晒有選擇困難嘅小編,如果想自己設計菜單,只要按配料表選擇即可。今次小編朋友就揀左兩款主食(共$128),分別係八爪魚同辣味虎蝦,兩款都鮮味十足。

至尊波奇SUPREME $128

$88 起自選蓋飯
午餐
自選蓋飯
近排減緊肥最啱黎食Poke Bowl🏝️ 健康有營養得來蛋白質又好豐富最啱健身嘅朋友🏋️北角新開嘅呢間Poke店座位好寬闊❤️而且除咗Poke之外有唔少其他蓋飯同小食選擇😚 非常推薦黎試下⭐️ 加州海岸 🇺🇸用上三文魚配上青瓜中華沙律等材料🤪好有美式加州卷既感覺🍣材料新鮮加上營養均衡感覺好Fresh💪🏻 用上日式胡麻醬調味口感好幼滑☺️特別選擇咗配餐有附上味噌湯同前菜CP值好高呢🥗⭐️ 自選蓋飯 🍱另外一碗就選擇咗自己嘅配搭🩷主菜叫咗慢煮完雞肉同埋虎蝦仁🍗特別一讚蝦肉爽口又新鮮🦐 配料揀咗豆腐枝豆同香菇🍄調味揀咗比較清嘅昆布豉油🧂減脂時候嚟食到好適合🤣⭐️ 吉列炸蝦 🍤酥脆得來又唔會太油膩🔥好香口Cheat一下都唔太過分😜⭐️ 香蕉奶昔 🍌入口口感好Creamy🍼保留左香蕉自然嘅甜度💛感覺好健康
加州海岸

加州海岸
吉列炸蝦
香蕉奶昔
2024-07-09 206 瀏覽
夏天最鍾意就係食健康嘅poke bowl,食得飽之餘仲可以低卡路里,係keep fit嘅好選擇至尊波奇$128至尊波奇有齊三文魚、吞拿魚、車厘茄、青瓜、牛油果、玉子,配埋山葵蛋黃醬少少辣辣地又甜甜地,好好食魚生切粒粒,配上大量青菜、水果,好fresh 十勝豬肉蓋飯$78豬肉蓋飯用上十勝豬腩片,少少邪惡但肉質爽脆醬汁用上日式照燒汁,送飯食一流草莓奶昔$40 & 牛油果奶昔$40大食妹覺得牛油果味比較好飲,清甜可口草莓味會有少少酸

至尊波奇$128
魚生切粒粒,配上大量青菜、水果,好fresh

十勝豬肉蓋飯$78
豬肉蓋飯用上十勝豬腩片,少少邪惡但肉質爽脆
醬汁用上日式照燒汁,送飯食一流

草莓奶昔$40 & 牛油果奶昔$40
大食妹覺得牛油果味比較好飲,清甜可口
草莓味會有少少酸

2024-07-09 131 瀏覽
🍽 A La Carte💰~HK100 (dinner)Trying to stay healthy and do more exercise. We decided to eat poke bowl after workout. We can choose rice, salad, half rice & half salad and cauliflower flower rice or soba noodles. You can order from the menu or you can build your own poke bowl. Adding HKD 20 can get a soup, starter and drink. I chose Supreme Bowl ($128) . It had a lot of toppings inside including salmon, tuna, avocado, cucumber, tomato. It was very refreshing and full even i picked half rice & half
🍽 A La Carte
💰~HK100 (dinner)

Trying to stay healthy and do more exercise. We decided to eat poke bowl after workout. We can choose rice, salad, half rice & half salad and cauliflower flower rice or soba noodles. You can order from the menu or you can build your own poke bowl. Adding HKD 20 can get a soup, starter and drink. I chose Supreme Bowl ($128) . It had a lot of toppings inside including salmon, tuna, avocado, cucumber, tomato. It was very refreshing and full even i picked half rice & half salad. My friend chose Creamy Egg Grilled Eel Bowl ($108). It had 2pcs of eel on the creamy egg, The sauce tasted great and the eel skin was crispy. We also shared a large avocado milkshake. It had a delicious creamy texture. Generally we recommend this place if you are looking for healthy food or green Monday!👍🏻
2024-07-08 119 瀏覽
✲゚*。 🥑北角新開poke bowl店🐟呢間新開嘅餐廳位於北角站附近主打夏威夷蓋飯poke bowl 🥗仲有其他熱食蓋飯 茶漬飯等等選擇🍚自選蓋飯$88起 或者唔想煩可以揀set好左嘅poke bowl💁🏻‍♀️我叫左SUPREME🐟配料有三文魚、吞拿魚、車厘茄、青瓜、牛油果、玉子絲、蟹籽、紫菜絲、木魚絲、芝麻等等 配左山葵蛋黃醬個base可以揀沙律菜底/壽司飯🍙超大碗 男仔都夠飽🤣另一個叫左牛油果醬板燒雞扒丼🥑估唔到牛油果醬份量咁多😮不過我覺得個醬稍為酸左少少牛油果香蕉奶昔好大杯 飲完超飽肚🤣-✨ SUPREME 至尊波奇 ($128)✨ 牛油果醬板燒雞扒丼 ($68)✨ 牛油果香蕉奶昔 ($48)-📍 POKEGREEN @pokegreen_hk北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖
✲゚*。 🥑

另一個叫左牛油果醬板燒雞扒丼🥑
估唔到牛油果醬份量咁多😮
不過我覺得個醬稍為酸左少少

牛油果香蕉奶昔好大杯 飲完超飽肚🤣
✨ SUPREME 至尊波奇 ($128)
✨ 牛油果醬板燒雞扒丼 ($68)
✨ 牛油果香蕉奶昔 ($48)
📍 POKEGREEN @pokegreen_hk
北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖
Looking to eat healthy in North Point? I got you 😉 .I noticed there was a new restaurant opened up in North Point and I knew I had to go check it out. Especially since it’s Poke, my favourite healthy food 🥰 They offer preselected poke bowls, and also allow you to customise your own! If you’re not feeling a poke bowl, they also offer Japanese style hot bowls like a Tonkatsu Don. Their customisable poke offers a variety of selection like tuna, salmon, wakame salad, tuna salad and many more! Love t
I noticed there was a new restaurant opened up in North Point and I knew I had to go check it out. Especially since it’s Poke, my favourite healthy food 🥰 They offer preselected poke bowls, and also allow you to customise your own! If you’re not feeling a poke bowl, they also offer Japanese style hot bowls like a Tonkatsu Don. Their customisable poke offers a variety of selection like tuna, salmon, wakame salad, tuna salad and many more! Love the variety of different ingredients in every dish 😍. Also they do offer amazing deals, with additional +$20 you get the soup, a drink and the daily side dish (we got the octopus).
Revisit? Yes 🙌🏻
📍 - North Point
🥗 Supreme Poke Bowl ($128)
🐽 Japanese Crumbed Pork and Creamy Egg Rice ($78)
2024-07-06 65 瀏覽
炎炎夏日,實在不想吃熱食,路過北角一家新的餐廳,主打pokebowl,就進去試試它吧。加州海岸 $98這款配料有三文魚、青瓜、中華沙律、玉子絲、三文魚籽、紫菜絲、木魚絲、芝麻,選擇了沙律菜底,並加上日式胡麻醬,配料以蔬菜為主,口感清爽輕盈。韓風辣碗 $108另一個bowl則選擇了辣味三文魚、虎蝦仁、泡菜、蟹柳、洋蔥、紫菜絲、芝麻、辣椒碎的配料,同樣選擇了沙律菜底,醬汁是辛口蛋黃醬,這款辣度明顯,辣得很開胃,很喜歡辛口蛋黃醬,提升整個的味道層次。牛油果奶昔 $44牛油果香蕉奶昔 $48同樣都以牛油果作為基底,牛油果奶昔質地比較水,帶有明顯的牛油果香味;牛油果香蕉奶昔喝起來有濃郁的香蕉味,味道也比較甜,喝了很飽。

加州海岸 $98

韓風辣碗 $108

牛油果奶昔 $44
牛油果香蕉奶昔 $48
估吾到北角都有得食poke,同一位住北角嘅朋友去試試,新開張冇耐已經吸引好多人去幫襯,大家都想健康一下🌱✿ 加州海岸 $98三文魚🍣青瓜🥒中華沙律 玉子絲🍳三文魚籽 車厘茄🍅日式胡麻醬 紫菜絲 木魚絲 黑白芝麻🖤🤍三文魚非常新鮮,青瓜又夠爽口,中華沙律系日本菜架吾中會見到,玉子絲清甜,連同其餘數款配料滋味非常。✿ 至尊波奇 $128三文魚🍣吞拿魚 車厘茄🍅青瓜🥒牛油果🥑玉子絲 蟹籽 山葵蛋黃醬紫菜絲 木魚絲 黑白芝麻🖤🤍同上一款材料大致相似,多咗吞拿魚,同樣十分新鮮,牛油果又夠fresh🌿醬汁山葵蛋黃醬辣辣哋,同各種材料撈勻好match~✿ 牛油果香蕉奶昔 $48牛油果同香蕉兩種食材同樣健康🥑🍌混合一齊加奶昔比例均勻,味道清甜,同poke一齊食好適合。✿ Oreo曲奇奶昔 $40一般Oreo曲奇奶昔俾人感覺好甜,呢度甜度低,咁又可以試到Oreo曲奇飲品🍪邪惡度又唔高👍🏼

✿ 加州海岸 $98
三文魚🍣青瓜🥒中華沙律 玉子絲🍳
三文魚籽 車厘茄🍅日式胡麻醬 紫菜絲
木魚絲 黑白芝麻🖤🤍

✿ 至尊波奇 $128
三文魚🍣吞拿魚 車厘茄🍅青瓜🥒
牛油果🥑玉子絲 蟹籽 山葵蛋黃醬
紫菜絲 木魚絲 黑白芝麻🖤🤍
醬汁山葵蛋黃醬辣辣哋,同各種材料撈勻好match~

✿ 牛油果香蕉奶昔 $48

✿ Oreo曲奇奶昔 $40
2024-07-01
2024-07-05 246 瀏覽
天氣咁熱就想搵啲refreshing嘅輕食食下,咁啱行過見到呢間新開嘅夏威夷魚生飯,唔使諗即刻走入去試下啦😋🐟 🛎 $88 自選蓋飯 我最鍾意食壽司飯🍙,所以揀咗壽司飯底配三文魚、吞拿魚🍣、青瓜🥒、中華沙律、三文魚籽、中型虎蝦仁🍤,仲加埋紫菜絲、木魚絲、芝麻,醬汁就揀咗鰹魚醬油(另上)✨🤩所有魚類刺身粒鮮甜肥美、三文魚籽好飽滿、鹹味好充足,青瓜爽脆清甜,蝦仁好大隻同埋超級彈牙呀,絕對唔係冰鮮蝦仁!最欣賞佢哋啲配料可以揀幾樣,我就揀咗以上三種,滿足晒我又想食紫菜、木魚絲同埋芝麻嘅口癮,從來未試過咁滿足呀🥹🥹🥹而且鰹魚醬油唔會太鹹,夾一嚿魚生蘸嚟食真係啱啱好🤌🏻好perfect池! 我朋友就揀咗凍烏冬做主食🍜,配上三文魚、蟹柳🦀、中華沙律🥗、三文魚籽,醬汁方面就揀咗日式胡麻醬🇯🇵蟹柳唔係普通出面買到嗰隻,味道好天然,有滿滿嘅蟹肉味,中華沙律好清爽💦胡麻醬撈得好均勻,醬汁好充足,做到每一條烏冬都會沾到胡麻醬,烏冬保留到少少煙韌口感,唔會太腍,呢碗凍烏冬朋友話冇得彈呀!🎹🛎 +$20 升級套餐 (三文魚豆腐海帶味噌湯+是日前菜+飲品)一飲落完就係滿滿嘅三文魚味喺口腔溢出,係一碗好香嘅魚湯,

🛎 $88 自選蓋飯

一飲落完就係滿滿嘅三文魚味喺口腔溢出,係一碗好香嘅魚湯,每一碗嘅海帶同豆腐都唔少㗎!😳
當日餐廳提供嘅前菜係蒜味螺肉,雖然只係一個前菜,但食得出餐廳絕不馬虎,真係好好食,絕對係一個開胃嘅前菜嚟!🍲
飲品方面,我同朋友見天口㷫就嗌咗coke zero,其實餐廳有好多唔同味道嘅奶昔同埋其他嘢飲揀,下次一定要試下佢哋啲奶昔啦😏

🌐環境/服務
一上枱就見到好足料好豐富,見到色彩繽紛嘅配料已經覺得好開胃啦!蓋飯即叫即整,不過等待嘅時間都唔算好耐。而且餐廳都算幾闊落、乾淨,整體感覺坐得好舒服,餐廳除咗自選蓋飯之外,仲提供好多唔同款式嘅日式蓋飯,一定會再嚟多幾次試埋其他😍👍🏻👍🏻
今日去咗北角附近,行經渣華道見到一間叫「POKEGREEN」嘅餐廳新開張,入面有主打健康、高纖同高蛋白質嘅夏威夷波奇蓋飯,仲有多款熱門嘅日式蓋飯,例如牛舌丼、照燒雞扒丼、吉列豬扒丼等等。呢間餐廳混合咗日式同夏威夷嘅菜式,全部都即叫即整,而等候嘅時間亦都唔算太耐,另外所有蓋飯都可以加$20就有三文魚豆腐海帶味噌湯、是日前菜同飲品,真係幾抵食!🍊至尊波奇 SUPREME呢款喺餐廳嘅招牌波奇飯,材料主要有三文魚、吞拿魚、車厘茄、青瓜、牛油果、玉子絲、蟹籽;調味用咗山葵蛋黃醬、紫菜絲、木魚絲同黑白芝麻,配咗壽司飯底,材料新鮮,配搭營養均衡,整體成個蓋飯嘅口感豐富,車厘茄同青瓜咬落去爽口,三文魚同吞拿魚粒粒口感肥美🍊韓風辣碗 KOREAN SPICE呢款係帶有少辣口味嘅波奇飯,材料主要有辣味三文魚、虎蝦仁、泡菜、蟹柳同紫洋蔥;調味用咗辛口蛋黄醬、紫菜絲、黑白芝麻同辣椒碎,配咗個熱湯烏冬,烏冬幼身同口感煙靭,木魚湯底清甜,虎蝦仁爽口彈牙,生嘅紫洋蔥辛辣得嚟又帶點甜味,不過呢份配料嘅醬汁比較多,所以配壽司飯會好過湯烏冬📍北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊

🍊至尊波奇 SUPREME

🍊韓風辣碗 KOREAN SPICE

📍北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2024-07-03 73 瀏覽
#20240701 📝📍 POKEGREEN @pokegreen_hk 北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#三文魚蟹肉蟹膏茶漬飯 $88💭 第一次係食poke bowl既地邊有茶漬飯食,的確幾吸引🤩除左呢個佢仲有其他熱既飯食,怕食生冷野都可以有選擇喇😎個飯有好多三文魚粒,又有啲蟹肉同蟹膏,所以充滿左海鮮既味道,最緊要個湯有啲麵豉非常夾🦀.#自選蓋飯 $88 🫧 #沙律菜 #虎蝦仁 #蟹柳 #蟹籽 #山葵蛋黃醬 #紫菜絲 #木魚絲 #芝麻 🫧 #北寄貝 +$8 🫧 #吞拿魚沙律 +$10 +$6💭 平時食呢啲都係魚生做主菜,呢度有啲揀虎蝦,數數埋埋至少都有5-6隻,碗poke裝到盆滿砵滿,而且佢個底又有烏冬或者蕎麥麵揀,配料可以揀3款,但係入面有唔少款都係出面比較少見,咩都想試下,好彩可以額外加錢再要😬佢個醬可以另上,岩晒啲要控制飲食既朋友🥣.#三文魚豆腐海帶味噌湯 $28 💭 個湯有啲住家味道,睇得出有好多三文魚腩骨味噌唔會落得太多蓋過左三文魚既鮮味,淡淡地反而仲易入口,有埋豆腐同海帶就仲豐富🐟.#手抓帶骨腸 $28💭 叫多左個小食尼食,
#20240701 📝

🫧 #北寄貝 +$8
🫧 #吞拿魚沙律 +$10 +$6

#三文魚豆腐海帶味噌湯 $28

#手抓帶骨腸 $28
💭 叫多左個小食尼食,個腸衣帶啲煙韌,唔係平時果啲好脆身一咬就斷既腸,咬開入面好juicy,有肥有瘦所以食落有油香,好好味🦴

#日式烏龍茶 $14
#日式綠茶 $14
💭 新開張做緊推廣優惠,所有蓋飯類加$20就可以升級要餐,有味噌湯、是日前菜同野飲,雖然啲日式茶係枝裝茶,不過唔係常見既牌子,飲唔晒仲可以拎走慢慢飲~

#北角美食 #🐷在北角 #🐷_食
2024-07-02 76 瀏覽
✨ 經過北角巧遇有Poke bowl食店開張,有營又健康嘅夏威夷魚生飯,想試好耐,即刻走入去搵位。***** ***** ***** ***** ***** 餐牌好多選擇,亦有自選配料可以叫,我哋揀選咗兩款Poke,不要白飯改為烏冬底。🥗Aloha Poke 🐟吞拿魚、海帶、紫洋蔥、蟹籽、粟米、鰹魚醬油、紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻配凍烏冬底🍜🥗Prawn Poke🦐虎蝦仁、中華沙律、車厘茄、枝豆、柚子沙律醬、紫菜絲、木魚絲、黑白芝麻配熱烏冬底🍜配料好多堆滿了一個碗,食材新鮮,碗搭豐富,營養成分高,食落好味道最重要。最後飲埋☕️☕️Ice Americano好夠醒神。由於餐廳是新開業,員工招呼周到,環境乾淨好坐,希望一直保持水準,一定支持小店。

***** ***** ***** ***** *****

🥗Aloha Poke
配凍烏冬底🍜

🥗Prawn Poke
配熱烏冬底🍜

最後飲埋☕️☕️Ice Americano好夠醒神。