在沙田工作完,就與朋友去食個LUNCH~~其實已經是下午茶時間,工作忙,Lunch 都變下午茶了!我第一次試POKKA Cafe,門面很靚,但食物和價錢都偏貴,所以我進去的機會很少,這次朋友做主動要去,那我會一同品嚐。朋友說選擇這間的原因是因為這間的咖啡多選擇,對於喜歡飲咖啡的我實在一流。打開餐牌,的確很多咖啡選擇,我真的心大心細啊!最後我選了北海道牛奶泡沫咖啡,而我朋友好豪氣地選擇跟餐都要加$64的藍山一號,這個我真的有點期待。說是點餐,我們都叫了一個茶餐,這個小食拼盤外貌是一般,可是我喜歡它的炸洋蔥圏,洋蔥甜甜的,而雞腿味道很好,不會太油,但論價錢就不推介,因為實在沒有太大驚喜。 反之這個烏冬就很不錯。 第一口先試個湯,除了不油膩外,而且味道十足,不會太過火。配合烏冬和牛肉味道一流。我也忍不住口吃多了。這個烏冬有菜跟埋,所以算是健康之選。重點介紹,咖啡登場!~~ 北海道牛奶泡沫咖啡:我加了一包糖,用匙郁動,都沒有破壞咖啡上泡沫的形狀。一口飲下,奶味很重,果然係北海道牛奶~~其實個咖啡很滑,但牛奶味蓋過了咖啡味,這樣有點搶主角角色一樣。整體是好飲的。 藍山一號: 這個初來時是

反之這個烏冬就很不錯。

重點介紹,咖啡登場!~~

藍山一號: 這個初來時是有一個滴漏壹的,再把咖啡倒進這個美麗的杯中。加入了2/3奶再加糖,終於可以一嘗藍山一號的味道。飲下後,WOW!好正!咖啡味很出,很濃。奶味只是令咖啡易入口而不會破壞咖啡真正的味道。而且......飲完這杯,真的會討厭其他咖啡!哈哈!所以我決心與我朋友換咖啡,反正我朋友都是因為知道我想嘗這杯才叫~~呵呵!

說價錢,這個餐廳偏貴啦~但食物不算差,再來?會想一想!HAHA!

2016-06-18
2016-04-05 1324 瀏覽
今日係星期日...其實到到都好多人....好在係到等左10分鐘就入到去JA一坐低就睇MENU嗌左個caesar salad食...好失望,,,佢個caesar salad既汁竟然比左千島汁我...好酸...真係好唔鐘意食...如果我係想食千島汁..我根本唔會嗌caesar salad啦...之後D雞肉係用水整完就算果D~無味...唉再嗌左個一口牛其實佢個醬汁係OK既...但我未試詔食一口牛呢...會食到有根><佢牛係整到好腍身架...但無奈有根...令到成件事都唔完美...再嗌多左個意粉鮮茄芝麻汁迷任帶子意粉嗯,,,,茄汁帶淡...意粉好腍身呀...冇咬口...但值得一讚係帶子好滑..好爽....之後再嗌左個甜品我諗呢個係全部野入面最好味..焦糖芝士蛋糕 Pokka cafe 呢個蛋糕超軟身呀,焦糖味同芝士味都岩岩好見到散嗌係42蚊....但如果跟餐既係..68 有埋野飲..其實佢SIZE都算幾大個架..之後我再嗌左杯LATTE但真係好無奈我食到個蛋糕一半我就嗌....好奶....奶到不得了...我唔相信呢杯係我平時飲開既LATTE一D咖啡味都冇....到食完過左20分
今日係星期日...其實到到都好多人....
好在係到等左10分鐘就入到去JA
一坐低就睇MENU
嗌左個caesar salad食...
好酸...真係好唔鐘意食...
之後D雞肉係用水整完就算果D~無味...唉

再嗌左個一口牛
佢牛係整到好腍身架...
但無奈有根...令到成件事都唔完美...
再嗌多左個意粉
鮮茄芝麻汁迷任帶子意粉
鮮茄芝麻汁迷任帶子意粉
嗯,,,,茄汁帶淡...
意粉好腍身呀...冇咬口...
但值得一讚係帶子好滑..好爽....
之後再嗌左個甜品
我諗呢個係全部野入面最好味..
焦糖芝士蛋糕
焦糖芝士蛋糕
Pokka cafe 呢個蛋糕超軟身呀,
焦糖味同芝士味都岩岩好
見到散嗌係42蚊....
但如果跟餐既係..68 有埋野飲..
其實佢SIZE都算幾大個架..
之後我再嗌左杯LATTE
但真係好無奈
我食到個蛋糕一半我就嗌....
好奶....奶到不得了...
我唔相信呢杯係我平時飲開既LATTE
一D咖啡味都冇....
到食完過左20分鐘都未到....
咁好自然就問下店員架啦...
到問佢..佢地先至答我話唔知乜野因為個LATTE係要水滴整出黎...所以要等40分鐘..
我果時心諗...
如果要等咁耐點解你唔一早同個客人講有定心理準備
唔係個個客人坐係到有咁多時間...
之後我話想轉..COT
佢答我都要等20分鐘...
究竟係因為多人問題定係本身佢地整野飲都要咁耐...

題外話/補充資料: 野食唔係話好好味....但連基本交代都唔同客人講... 我覺得呢到要改進下...
2016-04-03
10 分鐘 (堂食)
2016-03-24 821 瀏覽
原本想到Parkview lunch, 但太多人等位,唯有退而求其次,到了鄰家的Pokka Cafe點了番茄肉醬蟹肉意粉,附餐湯和餐包。因趕時間,未有拍照。餐湯是甘筍煙肉忌廉湯,夠香和濃郁,餐包也是暖烘烘的,不會太乾或太硬,以餐廳所走路線計,合格。可惜主菜有點令人失望了,意粉是幼身號,但非Angel Hair, 略嫌偏稔,並非al dente;番茄肉醬太稀,蟹肉亦已成碎絲且分量少之又少,總覺得自己弄的比它還要好餐茶要了熱檸茶,不加糖亦不會苦澀,合格。$108+10%服務費,以主菜的質素而言,實在不值,難怪周邊的餐廳滿座時,這兒仍是空盪盪的

點了番茄肉醬蟹肉意粉,附餐湯和餐包。因趕時間,未有拍照。

餐茶要了熱檸茶,不加糖亦不會苦澀,合格。

2016-03-22
2015-03-15 3353 瀏覽
個日係學校跳完舞,成個人攰到就黎散,好想番屋企食飯,原來爸爸媽媽已經去到學校附近同我一齊食飯。因為我好耐無見到佢地,所以無論食咩我都覺得好開心 一去到POKKA CAFE,見到好多人等緊位,仲以為要等好耐,但等左10分鐘左右就有位!舖頭既環境都幾乾淨同埋舒適,媲美高級西餐廳既氣氛。我地分別叫左兩個SET A(鐵板燒紐西蘭西冷牛扒伴天婦羅蝦)同一個SET B DINNER(燒上級羊架伴肉扒配豬肉腸)!餐湯方面,我地升級左一個什菌忌廉濃湯,一個南瓜湯,一個海鮮湯。如果你唔想升級既,都會送一個麵豉湯。係呢三個湯比較之下,我最鐘意忌廉湯,非常足料,但飲得多都幾滯。我個人認為其餘兩個湯唔太適合香港人既口味,但味道都唔差既!岩岩飲完個湯,香煎牛脷同埋白汁焗西蘭花就送上!香煎牛脷係我極力推薦既一道菜式,非常香口,令人想一食再食!但白汁焗西蘭花就比較遜色,個汁都幾好味,但就唔太入味,味道比較淡。食完d幾道菜式,主菜就登場!先講西冷牛扒同天婦羅蝦先,侍應送黎既時候牛扒仲係鐵板燒緊,幫你想要幾成熟,幫你燒到你想要幾效果,好體貼既服務。但係因為鐵板持續加熱,牛肉好易變老。天婦羅蝦就好好味,無得彈!至於個牛架

食完d幾道菜式,主菜就登場!先講西冷牛扒同天婦羅蝦先,侍應送黎既時候牛扒仲係鐵板燒緊,幫你想要幾成熟,幫你燒到你想要幾效果,好體貼既服務。但係因為鐵板持續加熱,牛肉好易變老。天婦羅蝦就好好味,無得彈!至於個牛架,唔會好重SO味,我本身都好怕羊味,但呢個羊架都好易入口!

至於飲品就係好普通既飲品,咖啡熱檸菜,不過不失!

整體黎講我覺得價錢都幾貴,有少少唔抵食
下次未必會再食。而且個女侍應黎serve既時候,唔知係咪岩岩食完飯,個口郁黎郁去,有少少核突。

不過可以同爸爸媽媽食餐飯,係開心既!
海鮮湯
羊架伴豬扒配豬肉腸
白汁西蘭花
鐵板燒西冷牛扒伴天婦羅蝦
侍應幫我燒牛扒!
南瓜湯
忌廉湯
好多人呀!
2015-03-14
10 分鐘 (堂食)
  • 香煎牛脷
2015-02-02 2705 瀏覽
有時候午餐時間,總不想吃一個過百個大洋的午餐,但是亦有時候不想排隊和坐得舒適一點,就會選擇了消費較高的午餐,也從來不會刻意去吃過百個大洋的午餐,只是間中去一次,也覺無妨。對於日式西餐廳,不會有特別喜歡的地方,只是覺得提供了多一個選擇,Pokka Cafe 是一個好好例子。Pokka 也有很多分店,是典型的連鎖店,其食物質素猶如其他連鎖店一樣,提供了穩定而有保證的質素,固此在這餐廳吃一個午餐,信心也較大一點。選擇沙田分店,是因為工作後到附近的巴士站準備離開,離開前的一個午餐,加上對周邊的餐廳暫未有任何興趣,固此不如到這分店。偶然吃一個較平常貴的午餐,也許不算得甚麼,但亦有時候會覺得,這樣會感到對自己好一點吧。餐廳雖然是一間以開放式的餐廳,周遭的人們可以隨意地看著餐廳內的顧客吃著甚麼食物,不過有時候總會覺得講起食嘢,就會很開心的。餐牌裡有著不同的食物,有午市套餐,A-LA-CARTE,沙津餐湯,意粉扒類,以至甜品和咖啡等一應俱全,但是今天卻只有一個人,故來一個簡便的午餐便可以了,不用在 A-LA-CARTE 中選擇,亦即是在套餐中選擇會較好。麵豉湯是日式餐廳必備的湯頭,套餐中也有供應。近來

麵豉湯是日式餐廳必備的湯頭,套餐中也有供應。近來麵豉湯的味道也是偏向淡味一點,沒有以往的濃郁,不過這也是好事,至少不會喝到真的很鹹吧,對健康也好的。
鐵板燒上級牛柳朳。上桌的時候,侍應問在下要多少成熟,跟著會用上鐵筷子把牛柳弄到客人的要求,整個過程會在客人面前做好,好讓顧客看在眼裡。鐵板上沒有任何米飯,而是分開而上。牛柳弄至五成熟, 內裡仍有粉紅色的肉,外層已煎得淺啡色,沒有半點濃位。入口時感到肉汁仍在肉裡,也很 JUICY,調味也適中,不會影響了其牛柳的鮮味。而米飯則採用了日本珍珠米,因而吃起來也較煙靭呢。
每一次來到 Pokka,除非時間太晚,否則都會來一杯咖啡,今次也不例外。咖啡的香濃,是在下喜愛的味道,咖啡的香味更是宜人。然而在下也不會把糖漿加得太多,以免影響咖啡的可觀性呢!
雖然時間緊迫,但是總要抽點時間休息一下吃個飯吧。然而在今次的用餐體驗中,服務上大玫不錯吧,至少侍應都會問到牛肉要多熟呢!
2015-01-05
5 分鐘 (堂食)
2014-12-05 2806 瀏覽
饅頭昨天考完了第一門final好開心啊今天就先不趕呸爬啦,和考好試的蘑菇一起去搵食~同行的還有梅蛋蛋和加號此行的目的就是吃肉肉肉!!第一個上來的是梅蛋的拌飯,因為是放在鐵製的碗裏邊飯一直是熱熱辣辣的很好味正當我們仨看著梅蛋吃得津津有味望眼欲穿時我們的食物終於上來啦之前就很喜歡自己煮飯時加上芝士一起攪拌,但饅頭還是第一次吃這麼好吃的芝士飯,有可能是因為它有烤過,所以相當入味。被盛贊的tiramisu吐司,他們說超級好次,饅頭就覺得麻麻地啦牛扒比較normal不過不失還算比較鮮嫩,但是鐵板很快就不熱啦蘑菇不能吃生食就好難把它弄熟...
同行的還有梅蛋蛋和加號
此行的目的就是吃肉肉肉!!
泡菜拌飯
海鮮烤飯
tiramisu吐司
牛扒
2014-12-04
海鮮烤飯
tiramisu吐司
2014-11-26 2239 瀏覽
 星期六和日的沙田總是人頭濟逼的,抖氣也是十分困難,更加上一田百貨大減價,相信十分一的香港人也來了新城市廣場呢.想不訂位而吃好東西的話,,只能早一點出門,早一點吃飯呢跟愛人逛街後,已十分肚餓,缺乏營養傳送的腦部,第一時間想起的便是POKKA CAFE....等了約20分鐘(就是因為早一點出門,早一點吃飯的原則才等那麼短的時間),終於入座了頭盤先來海鮮牛油果沙津,這是我指明一定要叫的沙津.因此在下十分愛牛油果.但驚喜的是牛油果混和黑醋汁的味道,十分清新,腦部立刻收到能量呢主菜是韓式牛肉鍋飯,由於愛人喜歡韓國,每次有機會一定會叫韓國食物呢...廚師會問是否需要幫我們撈飯,懶人如我們當然立刻邀請他幫忙拉^^味道不俗,但稍嫌辣味不足,再來半支辣汁就差不多了V^吃了2款東西後已飽了,始終每款份量真的不小,最後甜品叫了Tiramisu多士,開頭還以為是TIRAMISU加上多士,看到實際樣子時才驚覺我們太單純了.原來是把TRIAMISU弄得溶一點再溝在多士上,第一次吃到這種方式,非常特別!!!推介之選!!!而雪糕味道也十分不錯,不用再特別到樓上的HZ買雪糕叮呢總結:味覺非常滿足的一天

海鮮牛油果沙津
想不訂位而吃好東西的話,,只能早一點出門,早一點吃飯呢

味道不俗,但稍嫌辣味不足,再來半支辣汁就差不多了V^

而雪糕味道也十分不錯,不用再特別到樓上的HZ買雪糕叮呢

總結:味覺非常滿足的一天

2014-11-22
20 分鐘 (堂食)
海鮮牛油果沙津
2014-11-03 2356 瀏覽
自沙田改頭換面後,不少新餐廳進駐、亦有不變的餐廳。於Pokka Cafe 所在位置,旁邊的所有餐廳裝潢都變得開明,每一家餐廳是否滿座、食物都顯然易見,是好是壞,真的不得而知。友人選擇到Pokka Cafe,因為帶小孩的關係,所以餐廳有小孩椅子是很方便的。沙田的Pokka Cafe 以鐵板燒為主打,所以便點選了紐西蘭上級西冷牛扒(200g) $178,等候需時20分鐘。以鐵板的形式上,扒大概已經熟了四成以上,由於我喜歡吃Medium Rare,所以就不需要店員為我烹調,還有味噌湯和白飯一客。旁邊有幾款不同的醬汁,牛扒厚身,調味不錯,肉質滑嫩,不算富有濃郁的牛味,但在咖啡室來說,整體中上。榛子吉士格格多士伴雪糕 $78 (需時20分鐘)友人特地想試這裡的甜品,便點上這個格格多士。雖然我們已吃得很飽,但女生真的有兩個胃!多士被烤熱後變得軟身,滿滿的榛子吉士醬,每一口都非常滿足,以為榛子醬會很飽肚,但原來是頗輕身的,吃多了也不怕。

紐西蘭上級西冷牛扒(200g)
紐西蘭上級西冷牛扒(200g)
榛子吉士格格多士伴雪糕 $78 (需時20分鐘)

榛子吉士格格多士伴雪糕
題外話/補充資料: 價錢方面覺得真的有點太貴,都要大概$200一個人。餐牌上應加上等候的時間,都是點了想吃的食物,店員才告知要等候20分鐘,說完便很快離開,連想改變的時間都沒有。而這頓是吃了三小時的午餐就是因為等候了一小時的食物!
2014-10-04
2014-01-21 5121 瀏覽
約左好耐既飯局, 幾個女仔點了以下菜式~  成餐飯, 最吸引我們目光的, 非它莫屬! - Tiramisu 格格多士伴雪糕餅 $76睇過食評,可算是必點的甜品,份量足夠二至三位正常胃口的女仔作飯後甜品. Tiramisu淋上格格多士上,感覺要流下來啊〜食格格多士時,配上雪糕及tiramisu, 好大滿足~~ 我要用刀叉食, 因太大舊~最憎食野見到d菜黃晒邊,但pokka cafe grill 的料真係新鮮,連appetizer 煙鴨胸野菜春卷 $62 也是用上新鮮蔬菜!用了米紙作春卷皮,不會稔到糊口或涼了變硬,卷入紅、黃椒、煙鴨胸,清新的一道菜鐵板太平洋蜆 $78濃濃的牛油香味、每隻蜆的大小均等,肉質實淨,無沙, 新鮮!點左3個主菜~  最鍾意呢個雞肉意大利煎飯 (Pan-fried risotto) $108雖名為risotto, 但是用上珍珠米的,飯粒沾滿芝士,10個讚!食完一口就立即要食第二口、第三口....平時食雞扒會走皮的,但這個煎得脆脆,很香口,肉質嫩滑,即使放涼了先食,都好味紐西蘭草飼羊扒250g  ($218)食慣7成熟,今次都係!一碟共3件,其中兩件是7成熟,火喉剛好
約左好耐既飯局, 幾個女仔點了以下菜式~

鐵板太平洋蜆 $78
濃濃的牛油香味、每隻蜆的大小均等,肉質實淨,無沙, 新鮮!
紐西蘭草飼羊扒250g  ($218)
食慣7成熟,今次都係!一碟共3件,其中兩件是7成熟,火喉剛好,羊不可能全無羶味,呢個聞落的味比吃起來的強,但其實都是很輕而已;而另一件則全熟了,兩者比較下,當然是7成熟的吸引,不過各有捧場客〜
最貼心是有很多新鮮蔬菜,均衡飲食嘛〜
薯角亦係好味到不得了, 外脆內軟, 絕非乾落咬到 ‘硬骨骨’那種
呢餐除左食得多, 都飲得多~
從左起:
- 膠原旦白士多啤梨乳酸
賣相好美, 唔知是甚麼味道啦~
- 新鮮仙人掌汁
上枱時令我有點驚訝, 因實物跟menu的有分別, 杯子不同了~ 仙人掌的味道原來有點似青蘋果, 少許甜味是來自蜜糖的. 仙人掌的營養價值很高, 我需要它幫我調節腸胃~~~
- 熱菊菠蘿香橙茶配檸檬骨膠原
睇個搭配以為會好酸, 非也! 好易入口, 越飲越開胃, 骨膠原用開粉後混入的, 作用大唔大就唔清楚, 但壼內是用了新鮮菠蘿切粒的~~~ 好味!
冰啡, 杯內的6顆冰粒都是咖啡製成的, 不會因冰的溶化而越飲越淡~ 不過呢杯對我這個不太能喝咖啡的來說就太勁了~~~
2014-01-10
20 分鐘 (堂食)
2014-01-18 4008 瀏覽
今晚突然想据扒,選了這間主打鐵板的Pokka Café。6:30還未到經已要輪候數張檯,幸好約15分鐘便可以入座。鐵板紐西蘭西冷牛扒餐(配珍珠飯+麵豉湯+飲品+甜品)牛扒是上了桌後由店員在客人面前於鐵板上即煎的。本人要求了7成熟,但店員煎了約30秒左右已感覺超過8成熟…..牛扒的味道是不錯的,肉味亦很突出,但是真的太韌了…..有點浪費了這塊扒….鐵板的配菜一般,蓮藕和椰菜是又硬又淡的….雞肉煎意大利飯雞肉很嫩滑,黏黏的意大利飯有很濃的牛油香,很好味!香煎牛脷牛脷的煎得剛剛好,不過吃不到甚麼調味,味道略淡…牛奶布甸(跟餐甜品)布甸挺滑溜,作為跟餐甜品,質素也算ok的。整體而言算是不過不失的一餐,用料ok,但食材的處理仍有進步空間。環境方面個人認為這裡比其他的Pokka Café分店差了一點點,因為檯與檯之間有點迫,而本人剛剛被安排坐在近門口的位置,沒有圍欄的設計使得在等位的客人們都在圍著我們的檯,感覺一直被人看著用餐的過程,有點尷尬呢….

鐵板紐西蘭西冷牛扒餐(配珍珠飯+麵豉湯+飲品+甜品
牛扒是上了桌後由店員在客人面前於鐵板上即煎的。

鐵板紐西蘭西冷牛扒餐
雞肉煎意大利飯
雞肉很嫩滑,黏黏的意大利飯有很濃的牛油香,很好味!
香煎牛脷
牛脷的煎得剛剛好,不過吃不到甚麼調味,味道略淡…
牛奶布甸(跟餐甜品
布甸挺滑溜,作為跟餐甜品,質素也算ok的。
牛奶布甸(跟餐甜品)
2014-01-16
15 分鐘 (堂食)
2014-01-16 4101 瀏覽
2014年第一篇食文,選了地點方便的沙田區。大家晚市時有經過新城市廣場一期地下的食肆嗎?有留意那家較多人惠顧嗎?對了,就是由食材到烹調都認真製作的Pokka Café。之前以為價格會好貴,原來附近同類型食肆的價格都差不多,但論到食物質素與質量,我必定選Pokka Café。先來些飲品清一清口腔,選了較為特別的新鮮仙人掌汁、熱菊花菠蘿香橙茶配檸檬骨膠原、膠原蛋白士多啤梨乳略、冰咖啡。新鮮仙人掌汁 – 用有機墨西哥米邦塔食用仙人掌,種植在Pokka Café在港的農場,以高山有機培植方式種植,含豐富的營養素,有助消除體內廢物、抗氧化、改善失眠等。仙人掌汁裡加了少許蜜糖,味道像青蘋果加雪梨汁,非常清甜。熱菊花菠蘿香橙茶配檸檬骨膠原 – 好特別的配搭,骨膠原是粉狀的,整個味道就是水果茶加上菊花的甘甜。膠原蛋白士多啤梨乳略 – 朋友飲用,聽說不錯。冰咖啡 – 原來除了檸檬冰粒,咖啡都會造成冰粒,一杯咖啡有4-5粒冰粒,咖啡較重酸味,配上3.6北海道牛奶,好抵飲。前菜方面,選了鐵板太平洋蜆及煙鴨胸野菜春卷。煙鴨胸野菜春卷 – 野菜很新鮮,春卷皮夠薄,鴨胸夠大件,加上紅椒黃椒的配搭,新鮮清甜,賣相佳
2014年第一篇食文,選了地點方便的沙田區。
膠原蛋白士多啤梨乳略 – 朋友飲用,聽說不錯。

前菜方面,選了鐵板太平洋蜆及煙鴨胸野菜春卷。
煙鴨胸野菜春卷 – 野菜很新鮮,春卷皮夠薄,鴨胸夠大件,加上紅椒黃椒的配搭,新鮮清甜,賣相佳,不錯的前菜。

鐵板太平洋蜆 – 大大粒的蜆肉,充滿著洋蔥黑椒及牛油的味道,正。

主菜有紐西蘭草飼羊扒、香燒雞肉意大利煎飯、美國極上肉眼牛扒及芝士焗西蘭花。
紐西蘭草飼羊扒 – 這樣上菜很有氣勢,肉及菜的份量各佔一半,薯角炸得香脆可口,菜類新鮮,七成熟的羊扒,入口非常嫩滑。
香燒雞肉意大利煎飯 – 珍珠米略煎至金黃,每粒飯被芝士包圍著,還有微微的黑松露味道,雞肉好大件且嫩滑,而且不油膩,食完一口再一口。
美國極上肉眼牛扒 – 跟珍珠飯及湯,配醋汁、醬油及燒汁,朋友試後告知肉質鬆化,非常多肉汁。
甜品有Tiramisu格格多士伴雪糕及自家製絶味咖啡凍餅。
Tiramisu格格多士伴雪糕 – 非常邪惡的甜品,多士外層烘得脆口,淋上自家製雲呢拿雪糕及大量吉士及Tiramisu粉,完全不夠漏,立刻要消滅它。
自家製絶味咖啡凍餅 – 奶味較重,但不失咖啡味,加上了朱古力碎製成的凍餅,是雪糕以外的另一選擇。
餐後飲品有頂級耶加雪菲、宇治綠茶熱奶。

頂級耶加雪菲 – 屬野生有機阿拉比卡樹種,是非洲總統尊享的咖啡。芳香撲鼻的藍莓酸味、香味濃郁、入口甘香醇厚,像茶的咖啡味道,建議不加糖加奶,以品嚐真正的咖啡味。
宇治綠茶熱奶 – 朋友說略甜。
2014-01-10
30 分鐘 (堂食)
早幾日,呀CA* 同幾位很久不見的朋友去沙田新城市廣場一期食晚飯!大家都約好了去Pokka Cafe =] 平時見那裡多人排隊,都知道好食啦 =p一去到,大家先揀選幾杯飲料解解渴,有:膠原蛋白士多啤梨乳酸、新鮮仙人掌汁、熱菊花菠蘿香橙茶配檸檬骨膠原!呀CA* 選了膠原蛋白士多啤梨乳酸,粉紅色的、美美的;它一點都不甜、不酸,淡淡的士多啤梨奶味,好解渴,聽說它的膠原蛋白不是普通的啫哩,是用粉開的。至於新鮮仙人掌汁及熱菊花菠蘿香橙茶配檸檬骨膠原,呀CA* 都沒有試,不過朋友說熱菊花菠蘿香橙茶配檸檬骨膠原的味道是水果茶加上菊花,所以有甘甜的感覺。而新鮮仙人掌汁,朋友說加了少許蜜糖,味道像青蘋果加雪梨汁,非常清甜。接著,大家點了 2款小食:煙鴨胸野菜春卷 及 鐵板太平洋蜆。煙鴨胸野菜春卷的春卷皮很煙韌、菜亦好爽脆,口感極好,而煙鴨胸帶有少少咸味,加上醬汁配合,味道剛剛好!鐵板太平洋蜆,蜆肉用上牛油、洋蔥去炒,牛油味很香濃,吃上口都覺得風味十足!接住到香燒雞肉意大利煎飯,雞肉爽脆、嫩滑,煎飯用上珍珠米,米飯都充滿芝士的味道,喜歡芝士的我十分喜歡這個飯!接住到主菜了,大家點了紐西蘭草飼羊扒 (250
一去到,大家先揀選幾杯飲料解解渴,有:
接著,大家點了 2款小食:
煙鴨胸野菜春卷 及 鐵板太平洋蜆。
煙鴨胸野菜春卷的春卷皮很煙韌、菜亦好爽脆,口感極好,
而煙鴨胸帶有少少咸味,加上醬汁配合,味道剛剛好!
鐵板太平洋蜆,蜆肉用上牛油、洋蔥去炒,
牛油味很香濃,吃上口都覺得風味十足!
接住到香燒雞肉意大利煎飯,
雞肉爽脆、嫩滑,
接住到主菜了,大家點了紐西蘭草飼羊扒 (250g) 、美國極上肉眼牛扒 (300g)。
紐西蘭草飼羊扒,用一大個盤來上菜,擺放得很美!
羊肉及生菜的份量都各佔一半,很健康呢,做到1:1菜與肉!
七成熟的羊扒,肉質鮮嫩,滑口;薯角亦炸得十分可口!
至於美國極上肉眼牛扒,更是我摰愛!
牛肉肥美、厚身,吃上口很 juicy,
另外有幾款醬汁提供,分別是燒汁、醋汁、醬油等。。。
即使點上不同的汁,都可以吃到牛的鮮嫩!
最後主菜吃完,我們當然也是吃甜品啦=]
有Pokka Cafe 最出名的Tiramisu格格多士伴雪糕及自家製絶味咖啡凍餅。
Tiramisu 格格多士伴雪糕,
當雪糕 + Cream溶到落格格多士時,真的好正,沒有想像中的那麼甜,
每吃一口都覺得好幸福!
自家製絶味咖啡凍餅,餅底夠冰、夠乾、夠實,咖啡味道不算太濃郁,
不過與絲絲的朱古力漿配合起來,就已經夠好味了 =]
最後,呀CA* 與朋友再點多幾杯飲品,一邊繼續傾計!
我點了北海道朱古力熱飲、朋友們點了頂級耶加雪菲、宇治綠茶熱奶。
我的北海道朱古力熱飲好好玩的,可以自己試著沖,
首先倒朱古力奶落中間果杯(有CREAM),最後再加上棉花糖!
朱古力奶不會過份甜,但有很濃的朱古力味呢!
而頂級耶加雪菲,朋友說咖啡味甘香醇厚、香味濃郁。
至於宇治綠茶熱奶,朋友說比起她想像中甜,不過綠茶味都很夠!
題外話/補充資料: n/a
2014-01-10
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2014-01-11 2033 瀏覽
唔高興到相都無影~首先係排左隊成個鐘都未有位, 但係明明就見到鋪入面有位, 又唔安排客人入去坐唔知做緊乜-_-終於入到去啦~講下食左咩先1) Dinner set : 鐵板燒雞 + 珍珠飯 + 麵豉湯 + 甜品 + 餐飲2) 三文魚牛油果焗飯3) 一口牛柳粒4) 鮮果茉莉花茶5) 士多啤梨賓治鐵板燒雞有芽菜有紅蘿蔔有蓮藕同幾條菜 (每樣少少)首先pepper lunch都好食同抵食過佢紅蘿蔔同蓮藕係硬蹦磞的雞就普普通通, 無話特別好食加埋個湯, 甜品同餐飲, 已經接近$150.......仲要佢果個鐵板係超大(但野食又唔係超多) , 加個超阻訂既木板墊底基本上如果2人枱, 兩個人都叫鐵板餐, 張枱已經係無位放飲品或者其他小食見到附近d人甚至係一張枱有5個人坐, 5個都叫鐵板餐, 直頭係要加張枱先放得落......呢方面唔知會唔會改善下呢跟住三文魚牛油果焗飯同一口牛柳粒係相對比較正常但係加埋飲品都已經係$500..........真係覺得好唔抵pokka cafe曾經係我基中一間喜愛既食店但係呢排去過幾次都令人有d失望..
唔高興到相都無影~

唔知做緊乜-_-

終於入到去啦~
講下食左咩先

2) 三文魚牛油果焗飯
3) 一口牛柳粒
4) 鮮果茉莉花茶
5) 士多啤梨賓治

鐵板燒雞
有芽菜有紅蘿蔔有蓮藕同幾條菜 (每樣少少)
首先pepper lunch都好食同抵食過佢
紅蘿蔔同蓮藕係硬蹦磞的
雞就普普通通, 無話特別好食
加埋個湯, 甜品同餐飲, 已經接近$150.......

跟住三文魚牛油果焗飯同一口牛柳粒係相對比較正常

pokka cafe曾經係我基中一間喜愛既食店
但係呢排去過幾次都令人有d失望..
2014-01-10
60 分鐘 (堂食)
  • 三文魚牛油果焗飯
2013-12-07 1672 瀏覽
岩岩上星期六同屋企人一行4人行新城市shopping完去左pokka café grill 食dinner. 平日行過都唔覺眼,原來呢度食鐵板燒。我叫左個鐵板燒牛柳,原來係DIY吃法。個waiter上菜幫我燒左幾下, 介紹左點食,仲跟3個醬汁同蔥花。食落牛柳幾厚身, 都juicy. 我選擇點燒肉汁,幾惹味老豆叫左個’燒雞肉煎意大利飯’… 燒雞肉算滑…煎意大利飯比較特別…熱熱地,幾爽脆…ok la!細路叫左鰻魚元貝炒飯,跟一個鐵鍋上,仲有一個鰻魚汁,自己加汁炒飯,細路話幾好玩。哈哈~~到甜品第二個胃時間 : Tiramisu格格多士必食,好好味~~chocolate凍飲. DIY again.~自己加棉花糖同chocolate, 岩女仔多d我飲熱鮮果茶,吃完鐵板燒同dessert,可消滯(總括來講,呢間都可以,新城市都冇類似呢類食物,下次shopping完都會幫襯)
鐵板燒牛柳+醬
鰻魚炒飯
Tiramisu 格格多士
我飲熱鮮果茶,吃完鐵板燒同dessert,可消滯
2013-11-30
5 分鐘 (堂食)
鐵板燒牛柳+醬
Tiramisu 格格多士
2013-11-11 1340 瀏覽
今日生日,開開心心同另—半去沙田 High Tea, 未夠三点入座,準三点 order 咗 兩 Set 下午茶,主菜分別於15分 至 25 分鈡到了,主菜的味道尚可,咖喱拉面沒有咖喱味,只有甜味,雪糕熱窩夫水準比較好D,只欠兩杯熱咖啡 ,我哋即問 waiter , 佢只答咖啡呀 ,甘走開咗,跟住又無交代咩事,我倆無耐眼望望人哋杯咖啡 ( 遲过我哋落 order ) ,等了35分鈡,我倆為这間 咖啡店拍照,留下这刻難忘的生日 Tea   ,跟住 waiter 哥哥話咖啡機壞咗 ,但我仍見其他 waitress 將幾杯 coffee 送去其他枱上,另—位 waitress 又問欠咩,我唯有答佢等杯咖啡已用去45分鈡,等我45分鈡先答佢條問題 。足足约等了48分鈡先有得飲,埋單時部長話佢食跟午飯,仲問發生咩事,我唯有叫佢問番佢D同事,無下次 ,浪費了我的生曰 Tea,得來—肚氣
,雪糕熱窩夫水準比較好D
,只欠兩杯熱咖啡
,我哋即問 waiter , 佢只答咖啡呀
,跟住 waiter 哥哥話咖啡機壞咗

,浪費了我的生曰 Tea,得來—肚氣
2013-11-06
慶祝紀念