2022-08-20 2951 瀏覽
這間餐廳在商場露台那一層,環境很靚很舒服,又寧靜,有室內同室外的位置,我們坐室內。主要食燒烤為主,我們有叫燒烤,另外叫左三文魚沙律。大蝦墨汁意粉,好多隻大蝦,爽口好味,墨汁意粉也好彈牙爽口,不會過淋,車厘茄好甜。這個炸物十分香口,加埋d忌廉醬一齊食好夾好味。特色飲品比較甜,好大杯的,不過就一般般了。這個燒烤拼盤好豐富好吸引,我們另外叫左燒羊扒,拼盤有牛扒,粟米,大啡菇有蒜蓉一齊燒好香,漢堡包有兩個,漢堡扒幾淋好味,香腸好大條好香唔肥,仲有蘋果批好香酥皮,夠鬆化,蘋果蓉好味,羊扒有兩件的,幾好唔係好酥,夠淋身。

這個炸物十分香口,加埋d忌廉醬一齊食好夾好味。

特色飲品比較甜,好大杯的,不過就一般般了。

2022-06-24
2022-08-01 2437 瀏覽
沙田食肆多到一個點,但要搵間有室外同坐得舒舒服服就有啲難度,慶幸比我搵到這餐廳🤣最適合同朋友把酒言歡室外地方好大,又可面對河景,係度嘆噃杯真係可以減減壓9pm 前有HH, 6pm 前仲有$100三款小食揀...抵雖然地點距離火車站一段距離,但估唔到平日晚上都會爆場,無他嘅,食物質素有噃咁上下,但價錢就平過商場1/3, 而且服務又好,所以就算遠少少都值得去光顧餐廳有提供由廚師處理燒烤服務,但今次以輕食為主,希望下次有機會試試今次叫咗個帶子意粉同炸波波,兩樣嘢都比預期好,完全無中伏,個意粉價錢仲係收佰頭,我哋兩個食完第一啖都話好食兼抵經過今次試水溫後,相信我哋會再幫襯
室外地方好大,又可面對河景,係度嘆噃杯真係可以減減壓
經過今次試水溫後,相信我哋會再幫襯
2022-07-20 1862 瀏覽
今日同朋友又來食lunch😋😋😋我叫咗House signature $238 😳個餐好豐富😋😋😋前菜:煙三文魚沙律🥗湯:特濃龍蝦湯🦞🦞🦞主菜:牛小柳(五成熟)🥩🥩🥩保持一貫水準😋✨✨✨好味😋呢個餐份量好多我覺得可以兩個人食🤣🤣我同朋友都係女仔佢另外嗌咗個安格斯牛肉漢堡🤣🍔🍔🍔到最後我哋都食唔晒🤣唯有外賣🥡拎返屋企Highly Recommend this restaurant 🎉
今日同朋友又來食lunch😋😋😋
我同朋友都係女仔
佢另外嗌咗個安格斯牛肉漢堡🤣🍔🍔🍔
到最後我哋都食唔晒🤣唯有外賣🥡拎返屋企
2022-07-17 815 瀏覽
好鍾意呢間餐廳😋一個月至少都會嚟一次✨環境舒服,可以揀坐室內定室外👍🏻我最鍾意食呢度嘅牛扒,特別係以下呢兩款🥰1.澳洲安格斯肉眼扒🥩⭐️⭐️⭐️⭐️2.美國頂級牛小柳🥩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我同朋友偏向鍾意食生少少,所以叫咗五成熟👍🏻肉質鮮嫩,肉味濃😋炭燒特別唔同😛正而且性價比亦都好高👍🏻配菜嘅炸甜番薯條🍠好好味😋必食呀!另外必叫嘅就係香草雞翼!真係超好味😋煎得剛剛好,肉質嫩滑,好香😎飲品方面,我哋叫咗曲奇奶昔😋不過不失👍🏻十分推薦大家去呢間餐廳試吓,食完肯定會再返轉頭成為常客👍🏻影咗餐牌比大家睇下✨
好鍾意呢間餐廳😋一個月至少都會嚟一次✨
環境舒服,可以揀坐室內定室外👍🏻
我最鍾意食呢度嘅牛扒,特別係以下呢兩款🥰

1.澳洲安格斯肉眼扒🥩⭐️⭐️⭐️⭐️
2.美國頂級牛小柳🥩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

而且性價比亦都好高👍🏻配菜嘅炸甜番薯條🍠好好味😋必食呀!

另外必叫嘅就係香草雞翼!真係超好味😋
煎得剛剛好,肉質嫩滑,好香😎

飲品方面,我哋叫咗曲奇奶昔😋不過不失👍🏻

十分推薦大家去呢間餐廳試吓,食完肯定會再返轉頭成為常客👍🏻

影咗餐牌比大家睇下✨
2022-05-14 2691 瀏覽
平日黎到沙田搵野食, 竟然搵到間隱世有河景既高水準西餐轉手後第一次黎, 環境舒服, 唔會好逼可以問隔離攞鹽餐廳有戶外座位,有BBQ(疫情期間限聚暫停), 希望快D開放番, 鍾意同陽光玩遊戲既可以出去LUNCH MENU選擇唔多,都係LUNCH SET, 好似$2xx中一個set,欣賞餐廳既轉數快, 友人可以唔駛叫成個餐食唔晒,再計平番賣相一流,友人已經流口水 beautiful,拍得住我自己下廚你睇下幾過份?! 友人食得好滿意最後食唔晒打包食多餐 (友人:翻熱都好食)蟹肉PASTA D蟹肉好似唔駛錢咁,大大舊又啖啖肉幫老細倒米既大廚,我鐘意好似有個湯係好飲的,但我唔記得左餐飲叫左杯朱古力第一次叫朱古力配埋朱古力豆同水見到 colorful野自然人都開心左(水係比你飲完濃野清下)唯一美中不足就係落奶重手左, 飲唔落,可可味淡,幫老細慳可可粉既我唔鐘意甜品有雪糕我唔岩,最後加錢要左條開心果雪條攞走食雪條: 竟然有淡淡既杏仁味,開心果味唔濃,下次會試其他價錢: SHUT UP AND TAKE MY MONEY!味道: 拍得住星級酒店水準服務: 有人情味環境:闊落,望住大自然食人都放鬆d
平日黎到沙田搵野食, 竟然搵到間隱世有河景既高水準西餐
轉手後第一次黎, 環境舒服, 唔會好逼可以問隔離攞鹽

欣賞餐廳既轉數快, 友人可以唔駛叫成個餐食唔晒,再計平番

賣相一流,友人已經流口水

beautiful,拍得住我自己下廚

你睇下幾過份?! 友人食得好滿意

最後食唔晒打包食多餐 (友人:翻熱都好食)
蟹肉PASTA D蟹肉好似唔駛錢咁,大大舊又啖啖肉

幫老細倒米既大廚,我鐘意

好似有個湯係好飲的,但我唔記得左

餐飲叫左杯朱古力
第一次叫朱古力配埋朱古力豆同水

甜品有雪糕我唔岩,最後加錢要左條開心果雪條攞走食
雪條: 竟然有淡淡既杏仁味,開心果味唔濃,下次會試其他

味道: 拍得住星級酒店水準

服務: 有人情味
環境:闊落,望住大自然食人都放鬆d
題外話/補充資料: 一個簡單既LUNCH已經睇到好用心製作同PLATING 下次要試下happy hour, 見到小食價錢親民 如果想搵個地方relax下,打下卡,係一個唔錯既選擇
2022-04-29
我們仨2022年首度出巡,一心諗住嚟bbq, 可惜又爆第5波無得燒,唯有叫lunch set, 等遲啲有得燒先再嚟試,地點非常易揾,沙田地標沙田大會堂後有條專用樓梯上就到,分indoor少啲位 同outdoor比較多位,仲有兒童遊樂區, 大蛋糕喺度就一定坐outdoor, weekday唔多人,即慶都ok, 坐喺河邊唔會太凍,風景好開揚,空氣清新帶子卡邦尼意粉睇落份量唔多,但食落都好夠飽,唔多覺有芝士,應該係用cream同香草去調味,帶子香煎2邊有焦香咸鮮燒春雞配菜新薯非常出色,選料要新鮮亦要慢火焗,燒春雞零脂肪咁,皮薄脆肉質鮮味,迷你但肉質結實,附香草牛油檸檬更邪惡

帶子卡邦尼意粉

燒春雞
2022-01-13
午餐
2021-12-28 1645 瀏覽
我已經嚟過好多次,介紹過唔同既朋友個個都好鍾意,放假慢慢坐低傾下計,食物味道都唔錯,每次食唔同意粉,佢嘅意粉汁每次都好好,佢個餐牌成日轉,唔怕悶。好過新城市入面D餐廳又迫人,坐得好舒服😊又可以出外面影吓相😊
又可以出外面影吓相😊
2021-11-20 2841 瀏覽
個人比較少食西餐因為我唔食牛肉牛扒😂,今次朋友預先Book位 ,帶我食西餐廳&Bar,戶外戶內環境都好正,人多人少都適合,坐戶外可以自己燒!今次我同朋友都唔太想食肉,無揀到二人BBQ餐,自選咗幾款。燒台灣腸,原味&黑椒味另配蘆筍,會爆肉汁的😋燒原條茄子,值得推介俾大家👍因為平時食燒茄子都會太乾身,多數皮都會乾曬, 只可挑起一絲絲嘅茄子肉食。但今次燒到恰好,蒜蓉香口而肉身有濕度,今次可以切開連皮食,正👍有兩款雞翼,我地揀咗燒香茅雞翼,所有燒物都唔乾身有肉汁燒秋葵&燒菠蘿,美味😋到達餐廳時等朋友,上網睇吓佢嘅食評,大家都讚蘋果批,所以專登留肚試。果然好味,熱辣辣內有蘋果肉粒再配埋個雪糕,正😋因朋友明日仲要返工,所以無飲酒,如果飲埋酒應該勁正! 因為環境,BBQ嘅食物(代燒食物要俾多10%,但燒得好好) 都好啱傾計談心!😂
今次我同朋友都唔太想食肉,無揀到二人BBQ餐,自選咗幾款。
燒台灣腸,原味&黑椒味另配蘆筍,會爆肉汁的😋
燒台灣腸& 蘆筍

燒原條茄子,值得推介俾大家👍
燒茄子

有兩款雞翼,我地揀咗燒香茅雞翼,所有燒物都唔乾身有肉汁
燒香茅雞翼

燒秋葵&燒菠蘿,美味😋
燒秋葵&菠蘿

果然好味,熱辣辣內有蘋果肉粒再配埋個雪糕,正😋

燒台灣腸& 蘆筍
燒茄子
燒香茅雞翼
燒秋葵&菠蘿
2021-11-17 2012 瀏覽
Pop n’ Grill我要稱呢間為沙田隱蔽餐廳🧐😆每次經過沙田大會堂都會聞到陣陣既燒烤味🍗🥓但一直好好奇明明附近都無燒烤場, 點解會有燒烤香味既🤔差啲以為自己有幻覺🤣但原來係沙田婚姻註冊署同美心皇宮既附近,有條小樓梯上去, 係有間餐廳嘅佢有室內同室外位置選擇室外位置好寛敞, D位都好寬闊, 而且仲可以帶🐶寵物上去添, 所以果日我都帶左心愛既蝦餃去chill 下啦 〰️炭燒白酒三文魚燒 〰️ HK$118我一向都好鍾意食三文魚🐠無論係生定係熟🤣 食落去三文魚係燒得都啱啱好,吾會燒到乾曾曾既,肉係嫩滑,再加上寧檬汁同三文魚燒出黎既肉汁係幾夾,但一定要熱食, 凍左之後就食吾出放入口既嫩滑同juicy架啦唯一不足係白酒味吾太有🤫〰️安格斯牛肉煙肉芝士漢堡 〰️ HK$98而安格斯牛肉就有小小遜色😞 食落去牛肉比較乾, 如果多番小小肉汁同Juicy D 就prefer 啦😚佢既薯條🍟係好食既, 外脆內軟而且吾會油淋淋, 感覺食落去都唔會咁邪惡嘛🥰〰️Mojito 〰️HK$68Mojito 飲落去係相對比較甜🍸薄荷同酒味吾重, 感覺似飲甜甜既水果酒咁, 只可以話不過不失啦〰️Orange Wine Cool
Pop n’ Grill

我要稱呢間為沙田隱蔽餐廳🧐😆
每次經過沙田大會堂都會聞到陣陣既燒烤味🍗🥓
但原來係沙田婚姻註冊署同美心皇宮既附近,
有條小樓梯上去, 係有間餐廳嘅
佢有室內同室外位置選擇

〰️炭燒白酒三文魚燒 〰️ HK$118
我一向都好鍾意食三文魚🐠
無論係生定係熟🤣
唯一不足係白酒味吾太有🤫

〰️安格斯牛肉煙肉芝士漢堡 〰️ HK$98
而安格斯牛肉就有小小遜色😞
佢既薯條🍟係好食既, 外脆內軟
而且吾會油淋淋, 感覺食落去都唔會咁邪惡嘛🥰

〰️Mojito 〰️HK$68
Mojito 飲落去係相對比較甜🍸

〰️Orange Wine Cooler〰️ HK$68
Orange wine cooler 呢杯飲落去酒未好重🍹
橙味都吾太覺有, 似係罐裝橙汁加好重酒精咁🙃 所以我個人就吾太喜歡啦

燒蘆筍
我最最欣賞係佢地既燒野😝
燒烤應該係佢地最出色
蘆筍燒出黎食落去係仍然係保留住原有既脆同嫩😂 雖然佢無落太多既調味料, 但相反可以食出蘆筍原有既新鮮😍

值得一讚既係餐廳既服務質素👍🏻
當日我係無預約過去🤭
但其實佢地晚上Dinner 位已經Full Booking😯
7點左右就有客人入座, 但我地同餐廳既職員講話只係坐一陣, 食小小同飲杯野就走
佢都好樂意同好好咁帮我安排, 之後仲好好送左碟燒蘆筍俾我地真係非常supeise 💕🥳

如果你地係沙田經過開, 又放狗仔🐶既話, 想搵個地方坐下, 放鬆下, Pop n’ Grill的確係唔錯嘅選擇黎嘅☺️

2021-10-10 3238 瀏覽
不錯的午餐選擇 午餐包餐湯 麵包和飲品 但份量比較適合女生 男生可能會略嫌不夠飽肚餐湯: 忌廉粟米湯 是日式的那種 不是白色忌廉加粟米粒 意料之外的香辣茄醬火腿意大利扁面: 意大利粉不會是軟的那種 個人認為軟硬度合適 火腿沒什麼特別 但配有蘆筍 而且辣度不錯 會越吃越辣 公司三文治配沙律: 法包 裡面有菜 有蛋有番茄和火腿 蛋不錯 裡面的酸瓜也出奇地好吃 帶點甜 因為我平時不喜歡吃酸瓜的 整體不錯 沙律菜配有柚子醋 很開胃咖啡: 略嫌苦 但附有朱古力豆 挺特別的環境不錯 不過室內區不算多檯 但午餐價格不貴 人均$110左右 會再回顧的餐廳

咖啡: 略嫌苦 但附有朱古力豆 挺特別的

2021-10-01 2555 瀏覽
今次是第三次去,第一次我生日朋友選此餐廳,三人消費700+,地方好清靜,決定會再次來。上星期天帶老公兒子來,因現在消費$300可以使用100Coupon,覺得又抵食,食物也不錯。所以今天假期又約妹妹媽媽一起來,因為下午時段只有tea set,已想好會吃什麼,但去到非常失望,餐牌轉了些普通的意粉,三文治。但假日沙田人太多不想轉地方了,就隨便點了幾個意粉。其實沙田市中心每間餐廳都人頭湧湧,但pop n grill , 只得三兩張枱的客人,似乎老板也要想下辦法,而我們應該不會再去了

沙田大會堂樓上,位置有啲隔涉,不過環境係幾chill嘅。有露天座位,如果秋冬天應該幾爽,同埋主打係BBQ 。不過我今次去係平日午餐,所以無BBQ啦!室內感覺都舒服,落地玻璃,如果望向窗外,景觀十分開揚。不過敗筆就係牛扒啦。同行嘅朋友食三文魚或燒春雞都話好食,但我食左果最難食嘅.......炭燒澳洲安格斯肉眼扒配煎雙蛋 :只講賣相,成個 presentation好似食緊茶餐廳咁,朋友都覺得賣相奇怪。我地仲笑佢,如果加埋片厚多士,真係以為去食茶餐廳。係medium,煎得唔夠香,無乜肉汁,啲肉好靭。我諗緊係唔係我嘅問題,但其他有叫肉眼扒嘅朋友,都係話唔好食甜品 :窩夫雪糕,加左幾粒M&M咁嘅朱古力🙄又成個cheap晒,窩夫應該係即整嘅,所以都脆,不過唔係好食果種。雪糕係雲呢拿,普通貨式,又未致於牛奶公司嘅死甜,但唔好諗住係movenpick。其實佢有蘋果批甜品,大大件,朋友話幾好味。唔知係唔係我黑仔,乜叫都唔好食囉

炭燒澳洲安格斯肉眼扒,煎雙蛋

窩夫雪糕
2021-08-09 3676 瀏覽
消費券coupon見到呢間新開嘅Pop n’ Grill,只要食滿$300就可以減$100,比起其他coupon更優惠,所以就去試下。佢喺沙田大會堂嘅天台花園,一上到去個露天位置已經俾人好寛敞嘅感覺,甚少餐廳可以喺鬧市中望到咁廣闊嘅天空,呢點好加分。周圍仲有好多歐陸式嘅白色燈柱做裝飾,如果夜晚黎一定更有情調。侍應哥哥詢問我地係BBQ定係西餐,原來呢度露天位置係做BBQ嘅,有一個專業烤爐俾客人慢慢燒,最特別係有成隻乳豬燒。呢樣玩意已經唔需要山長水遠去郊外嘅BBQ場就玩到,打卡冇難度!加上呢度枱與枱之間都好有空間,餐桌又比較舒適,絕對比一般BBQ場高檔。由於天陰陰,又比較熱,我地選擇左喺室內食西餐。一入到去,裝修同樣以歐陸風格為主。白色天花及樓柱,配上不同層次嘅藍色射燈、窗簾、餐椅等,再加上深木色嘅裝飾同埋餐桌,感覺好有格調,而且空間感十足。周圍嘅落地玻璃俾日光自然咁透入,可以睇到外面嘅綠色植物同埋景色,環境黎講完全係我杯茶,不期然對食物好有期待!我地去嘅時候只係下午五點,佢做緊Happy Hour,$100有三款小食,仲有$30一杯嘅啤酒同埋紅白酒,價錢上睇都幾抵。我地叫左蜜糖牛油雞翼

我地去嘅時候只係下午五點,佢做緊Happy Hour,$100有三款小食,仲有$30一杯嘅啤酒同埋紅白酒,價錢上睇都幾抵。我地叫左蜜糖牛油雞翼 + 燒魷魚 + 芝士薯條,另外叫左一杯紅酒。
呢個價位,都預左杯紅酒唔好飲,的確,口感好薄,味道麻麻。
之後到小食,燒魷魚唔靱,算ok,但只係得寥寥可數嘅幾條,份量好少。
雞翼冇乜蜜糖牛油味,反而幾大浸雪味,唔得。
薯條本身可以,但個芝士好少,又乾爭爭,非常一般。

比著平時,我應該會走人,但今日係星期日,周圍都勁多人,要去搵另一間餐廳食埋下半餐應該都要等位,況且今日個coupon mission 都未達到,所以就決定喺度解決埋個晚餐,睇下主食會唔會攞返啲分數。

我地叫左個帶子卡邦尼意粉($138),同埋炭燒白酒三文魚柳($118)。意粉先到, 口感可以,唔會太腍,味道亦唔差,不過完全食唔到芝士嘅香味,汁亦冇卡邦尼嘅稠度。最敗筆嘅係個帶子,雖然煎得剛好,但卻食到雪味同醃料味!其實一般急凍帶子只要質素唔太差,只要輕輕用鹽調味就已經好食,所以真係好失望。
至於個三文魚柳,正當我猶疑點解可以咁平之際,佢一上枱就解開謎底:因為塊魚柳好薄。生熟度控制得唔錯,醬汁亦幾夾魚柳嘅味道,但就食唔到炭燒嘅香味。

老實講,食物麻麻,但服務卻真心要讚。侍應們全部都非常親切有禮,呢樣係好多餐廳都未必做到嘅。
其實以佢呢度嘅環境、空間、服務,只要喺食物質素方面落一啲功夫,就算上調價錢,我相信亦有一定嘅客路。尤其沙田商場食肆林立,好多質素都非常一般,如果轉行高檔路線,可能反而更吸客!
2021-08-08
2021-08-08 2019 瀏覽
間鋪都唔難搵, 大大招牌係圖書館或婚姻註冊所附近。當日就係食星期一中午(比較抵食)。佢地晚上比較氣氛同主要係食bbq。 餐包(free)冇咩特別,就係d 牛油比較難推開。 1. 可以選擇湯或沙律Daily soup :  栗米湯Daily salad既擺盤幾靚, 主要係生果、沙律菜配火腿。如果加多少少醋就更好。 2. 主菜有4款! 我地人多全都叫曬。(5⭐⭐係最高,星星分數係比較同一間餐廳的不同食物) 香蒜蘑菇意大利扁麵⭐好普通,可以唔洗叫。 炭燒香草原隻春雞:⭐⭐一人份量,黃色香草牛油配燒雞。燒雞皮唔係唔係脆卜卜,但點左個醬同檸汁就變得好味。要自己切同唔識處理骨旁邊d肉,所以覺得煩🤐。 帶子卡邦尼意粉(⭐⭐⭐⭐)有驚喜!!平時食既卡邦尼意粉都好快乾,但佢就唔會。因為有粒半熟蛋拌混成,就算佢凍左都黏黏地。而且芝士份量落得岩岩,唔會太膩。 安格斯肉眼扮配煎雙蛋(⭐⭐⭐⭐) 5成熟係最好!價錢對得住牛扒既質素。有個好味牛扒係唔需要配醬,但想試下新口味。所以就配左兩個醬。有一個有一粒粒,有兩款胡椒粒咁。我唔知係咩。佢口感幾特別同唔常見。甜品+18蚊蘋果批好食。酥皮好脆,好香! 心太軟都係咁既
間鋪都唔難搵, 大大招牌係圖書館或婚姻註冊所附近。

餐包(free)冇咩特別,就係d 牛油比較難推開。

1. 可以選擇湯或沙律
Daily soup :  栗米湯
如果加多少少醋就更好。

2. 主菜有4款! 我地人多全都叫曬。
(5⭐⭐係最高,星星分數係比較同一間餐廳的不同食物)

香蒜蘑菇意大利扁麵⭐
好普通,可以唔洗叫。

炭燒香草原隻春雞:⭐⭐
一人份量,黃色香草牛油配燒雞。

帶子卡邦尼意粉(⭐⭐⭐⭐)

安格斯肉眼扮配煎雙蛋(⭐⭐⭐⭐)

5成熟係最好!價錢對得住牛扒既質素。

甜品+18蚊
蘋果批好食。酥皮好脆,好香!

心太軟都係咁既味道。冇咩特別

最後就一人一杯餐飲。
蘋果批
心太軟
沙律,栗米湯
燒春雞
安格斯肉眼扮配煎雙蛋
2021-08-02
蘋果批
安格斯肉眼扮配煎雙蛋
聽講沙田大會堂樓上開咗間bbq 餐廳,仲有牛扒燒,同出面啲燒烤場好唔同,趁星期日上黎睇睇,原來別有天地! 環境好鬼chill 天氣熱辣辣,唔自己燒,原來都有餐廳嘅👍,menu 仲幾唔同下,有個叫steak and eggs … 未試過,即管叫黎試,原來係煎牛扒加煎雙蛋,賣相出奇地靚!好陽光😋 牛扒叫左medium , 得喎! 好淋好juicy ,仲有4-5款sauce 比你選仲有跟餐有磨菇湯同溫暖嘅酸種包! 職員好主動介紹餐牌,服務有禮!下次要帶朋友一齊試埋佢個bbq !

仲有跟餐有磨菇湯同溫暖嘅酸種包!

Steak  &  eggs  😋
2021-08-08