2021-08-30 477 瀏覽
一間用心經營既高質咖啡店位於銅鑼灣鬧市不少上班族都黎幫襯小弟已經幫襯過3次呢3次都係cold brew3次都唔同風味店員會解釋今日用咩豆,會有咩風味重會比張卡片你關於今次用既豆感覺比人用心,敬業咖啡豆會不定時轉,值得一讚:依間店舖絕對係我上班日咖啡首選以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
一間用心經營既高質咖啡店
位於銅鑼灣鬧市
不少上班族都黎幫襯
小弟已經幫襯過3次呢

3次都係cold brew
3次都唔同風味
店員會解釋今日用咩豆,會有咩風味
重會比張卡片你關於今次用既豆
感覺比人用心,敬業
咖啡豆會不定時轉,值得一讚:
依間店舖絕對係我上班日咖啡首選

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2021-08-23 451 瀏覽
我來過這間咖啡店已有2次了😚一種就算是「凍啡」也喝出咖啡濃又香的味道可能曾經有喝過真的很差 凍咖啡水加奶的經歷🥲所以真的不太常點冰咖啡☕️不過這間絕對不伏😚✌🏻另外這裏的朱古力🍫也很好喝呢!口感幼滑又有「朱味」😍少甜!像甜品一樣的朱古力❤️最後推界的是Espresso Lemon Squash 🧡🙌🍹喝過這間的Espresso Lemon Squash後 我也有試不少Lemon Coffee, Espresso Lemon Soda之類的!但這一間酸 甜 咖啡苦 也很恰到好處🙊而且最重要是 解渴一流!🌞😚🤤不過這裏沒有地方可以坐下來慢慢享受咖啡☕️只做飲品外賣🙊但依然店舖裝修設計很有個性🥰打卡一流!
我來過這間咖啡店已有2次了😚

一種就算是「凍啡」也喝出咖啡濃又香的味道
可能曾經有喝過真的很差 凍咖啡水加奶的經歷🥲
所以真的不太常點冰咖啡☕️
不過這間絕對不伏😚✌🏻
Iced  Latte

另外這裏的朱古力🍫也很好喝呢!
口感幼滑又有「朱味」😍

Iced  Latte
Iced  Chocolate
Espresso  Lemon  Squash
2021-07-27 337 瀏覽
Coffee shop located near Hysan in CWB ☕️🍵 They have the signature grey interior and window to grab drinks! I love this shop ❤️❤️ Had iced latte & matcha latte. The shop allows to pick your own coffee bean among 9 choices with different flavours. The matcha latte was really really good- rich and milky. It’s my new favourite matcha dessert 😋😋😋😋😋🍵🍵🍵Price:$50

Price:$50
  • Matcha  latte
Project C只做咖啡,定期更換咖啡豆 menu。今日咖啡豆有9款選擇,放咗喺cashier俾客人慢慢聞慢慢揀,有適合espresso,亦有適合手沖,照到唔同preference嘅客人。呢間coffee shop 行型格工業風,裝飾、咖啡用具有種實驗室嘅感覺🧪店鋪面積唔大,只有企位,主要做grab and go,如果想坐低慢慢嘆咖啡,Project C未必適合。呢度有比較少見嘅冰手沖,能夠近距離睇住咖啡師沖咖啡,感受到咖啡師認真對待每杯咖啡。==============================🔸Iced Filter Coffee - Colombia Tarqui $65介紹咖啡豆嘅card寫上豆嘅產地、品種、處理法、tasting note。入口有蘋果tasting note,微微酸。等我再訓練下味蕾,可能試得出更多咖啡豆風味😆==============================Project C📍銅鑼灣希慎道29號地舖

Project C
📍銅鑼灣希慎道29號地舖
2021-06-18 288 瀏覽
Project C 銅鑼灣去開銅鑼灣,唸起去試吓Project C,Project C 裝修主打用水泥同銀色,簡單有型,門口右邊大圓圈就係grab & go嘅熱門打卡位📸佢哋冇坐位,可以企係入面飲完先走,去嘅時候啱啱完咗lunch time, 好多OL係買外賣grab & go,今次試佢嘅filter coffee,佢櫃枱上面有一個九格嘅咖啡豆展示盤,take order 嘅小姐好有禮貌咁會介紹今日有嘅豆,亦因為我叫filter coffee, 佢會先比一杯水我清咗口入邊嘅味道先至飲咖啡,非常細心❤️因為得一個咖啡師,所以佢都好忙碌,但仍然係好用心去沖咖啡☕️👍🏻,不過似乎佢係有啲惜字😅,所以如果想喺銅鑼灣好快咁外賣一杯好咖啡,Project C 係一個非常好嘅選擇😍
Project C 銅鑼灣

2021-06-14 200 瀏覽
咖啡店裝修行工業風格 用左水泥牆身 主色係灰黑色 簡單得嚟又好型 (很打卡able) *店內只有企位 估計多數係做附近office嘅take away咖啡方面 總共有9種豆可以揀 (3種義式 6種手沖)店員亦細心介紹唔同豆的風味叫左杯latte 同 mocha 兩杯都要左Latte 要左Brazil豆 比較nuttyMocha 真係有驚喜 好好飲 上面鋪滿左朱古力粉(唔甜的) 同咖啡豆嘅味好夾個人比較鐘意India豆 有啲香辛味 感覺比巴西豆再濃郁啲(店家亦好細心 每杯咖啡都有一張小卡片 介紹你揀左隻豆嘅資料)整體來講 非常值得一試~

叫左杯latte 同 mocha 兩杯都要左
Latte 要左Brazil豆 比較nutty
Latte

Mocha

個人比較鐘意India豆 有啲香辛味 感覺比巴西豆再濃郁啲

整體來講 非常值得一試~
Latte
Mocha
2021-06-01 154 瀏覽
Blue Monday就要一杯好嘅咖啡醒腦提神,帶你由chill爆假日到現實嘅officeHappy Friday就更加要杯咖啡賀一賀佢,夜晚更加可以玩盡佢🥳 呢間係公司附近,所以時常幫襯。我最常叫嘅係nutty嘅Flat White,奶泡細滑,就算攞到上office飲,一樣好飲🤩最近試咗Oat Brew Coffee,係用oat milk浸過夜。一開頭有少少似飲奶茶🤣可能個顏色誤導咗個腦,但再飲多幾啖咖啡味好濃,而且仲開始飽!值得一試!另外仲有叫過佢嘅Dirty,反而冇以上兩杯咁記得,同坊間其他cafe嘅口味都好似,所以如果專程嚟試未必會推介呢個。個人推薦Flat white >Oat brew > dirty

Oat  brew  coffee

Dirty

• Flat  white
  • Oat  brew  coffee
2021-05-17 170 瀏覽
今個weekend黎到最近都好多人推介嘅PROJECT CPROJECT C入面嘅環境以簡潔為主咖啡可以係到飲但係都係用紙杯同埋要企係到飲今日黎到嘅時候8點無咩人入到去店員就問我平時中意飲咩味介紹今日available嘅豆day 1叫嘅係Brazil Carmo De Minas距係非常nutty係dark roast都係一般巴西嘅作風day 1 點嘅係cappuccinofoam打得好滑而豆係非常非常nutty好香但帶少少苦店員話下次可以試下columbia 無甘nutty嘅然後一日後Day 2又再到訪今次距推介我試Ethipio距有果香味 fruity 會帶d甜味今日叫嘅係latte奶依舊打得滑唔錯而味道更中和果然係我比較中意嘅味道e到唯一唔好就係用紙杯變咗咖啡吸左dd紙杯嘅味道
咖啡可以係到飲

果然係我比較中意嘅味道

e到唯一唔好就係用紙杯
變咗咖啡吸左dd紙杯嘅味道
2021-05-15
$40 (早餐)
2021-04-19 211 瀏覽
已經戒飲咖啡大概兩個月,今朝起身真係好攰好想飲杯咖啡幫自己充下電。每次經過銅鑼灣都會諗起呢一間咖啡室,簡約嘅裝修入到去令人好舒適嘅感覺,特別之處係,佢會話俾我聽啲咖啡豆係由邊度嚟嘅,會問吓要求飲啲咩口感,咩味道嘅咖啡。而且會比張卡片你,我形容嗰張卡片為咖啡出世紙,哈哈😄入口嘅第一啖簡直覺得回魂,感覺nutty,配合oat milk,我覺得響第二度係飲唔到😂推介指數10粒星👍🏻👍🏻👍🏻

推介指數10粒星👍🏻👍🏻👍🏻
外賣自取
今次要介紹嘅餐廳係位於銅鑼灣嘅 Project C,我哋被佢嘅工業風裝潢所吸引,就決定去嘗試一次,而食物質素亦足以令我哋再次光顧。Project C 不設座位,中午時段不乏上班族光顧,可見其口碑不錯。Project C is a cafe located in Causeway Bay, decorated in industrial loft style. Although there are no seats inside Project C, we find quite a lot of office workers purchase a cup of drink from them. This is definitely evident in its reputation.◽Gingerbread Latte $60 / Honey Ginger Latte $50呢個係冬季期間限定,而時至今日我哋仍然超級掛住依兩杯飲品。兩者嘅味道差唔多,但前者香料味比較重而且有較香嘅玉桂味,而後者嘅蜂蜜則感覺更為潤喉。我哋對兩款薑味飲品都好欣賞,值得一提嘅係飲品並唔係用粉去沖,所以味道突出之

呢個係冬季期間限定,而時至今日我哋仍然超級掛住依兩杯飲品。兩者嘅味道差唔多,但前者香料味比較重而且有較香嘅玉桂味,而後者嘅蜂蜜則感覺更為潤喉。我哋對兩款薑味飲品都好欣賞,值得一提嘅係飲品並唔係用粉去沖,所以味道突出之餘仲好自然。好期待之後會再次推出依兩款季節限定飲料。
We highly appreciate these two cups of seasonal drinks. The taste of gingerbread latte and honey ginger latte is quite similar. The former one is more spiced and with more fragrant cinnamon taste, while the latter one has a more outstanding flavour of honey that sweetens the flavour. The taste of ginger is really natural, and we look forward that Project C will bring these two drinks on their list again.

Classic Chocolate $45
朱古力味道濃郁,味道唔會太甜,而且質感幼滑,值得一試。
The Classic chocolate is rich in flavour and smooth in texture. It is worth a try as it will not taste too sweet.

Project C
📍銅鑼灣希慎道29號地舖
📍29 Hysan Ave, Causeway Bay
#fooodninja_hk_causewaybay
#photoninjasis
2021-02-23 1016 瀏覽
📌 Project C ~銅鑼灣經過銅鑼灣就去咗一間coffee shop買咖啡👅面積不大只有企位 專賣咖啡grab and go位置不太起眼 但卻有佢哋signature嘅圓形窗🔘工業水泥風嘅裝修都幾型格 設計簡約➰整間咖啡店都用上左唔同銀色金屬元素就好似一間咖啡實驗室 入邊亦有很多咖啡工具👨🏻‍🔬圓形窗除咗係著名嘅打卡位之外 亦係一個出外賣嘅窗口每日都有唔同咖啡豆可供選擇 都幾特別😗而且仲放咗唔同地方嘅咖啡豆喺funnel到俾你慢慢聞好適合咖啡友 亦可以同咖啡師有近距離嘅交流人流都幾多 預咗要等多一陣😂舖頭都開得幾早 適合上班族買咖啡🤙🏻1️⃣ 𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗦𝗾𝘂𝗮𝘀𝗵 $𝟲𝟬 諗住揀杯特別啲嘅飲品 就冇揀到傳統嘅咖啡😛背身設計簡約 飲品仲呈現漸變色😍買完仲有卡仔介紹返咖啡豆嘅資料💁🏻‍♀️嗰日用嘅咖啡豆係Ethiopia Gedeb嘅水洗豆帶有lime,lemongrass及apricot風味☕️果酸味都比較重 配上檸檬和梳打水味道卻很清新 很易入口👍🏻雖然價格偏貴 但我卻覺得很值得不消十分鐘就喝光光了😽💡整體嚟講 幾滿意今次飲嘅飲品😍感受到咖啡師的認真 而且打卡位都幾
📌 Project C ~銅鑼灣

諗住揀杯特別啲嘅飲品 就冇揀到傳統嘅咖啡😛
背身設計簡約 飲品仲呈現漸變色😍
買完仲有卡仔介紹返咖啡豆嘅資料💁🏻‍♀️
嗰日用嘅咖啡豆係Ethiopia Gedeb嘅水洗豆
帶有lime,lemongrass及apricot風味☕️
果酸味都比較重 配上檸檬和梳打水
味道卻很清新 很易入口👍🏻
雖然價格偏貴 但我卻覺得很值得
不消十分鐘就喝光光了😽

💡整體嚟講 幾滿意今次飲嘅飲品😍
感受到咖啡師的認真 而且打卡位都幾靚
雖然就只有企位同takeaway 但都幾適合上班族過嚟買杯咖啡飲😚

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 8.5/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 7.5/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
✄---------------------—------✄
🍴: Project C
📍: 銅鑼灣希慎道29號地舖
🔍: 08:00-18:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie銅鑼灣
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2021-01-31 404 瀏覽
呢間走工業水泥風路線既coffee shop(係coffee shop唔係cafe呀,因為係專做咖啡架咋)位置唔係幾起眼,門口同店入面既風格都幾型,呢度咖啡豆有好多款選擇,每日都可能會唔同,有個放咗唔同origin既豆既plate可以比你慢慢聞,聞啱先揀,唔同preferences既coffee lovers都照顧到。Cold Brew今次我就揀咗平時冇乜見過既印尼豆,tasting note係herbs同coconut,好特別。呢度既cold brew唔係入樽既,係放係膠杯再加冰比你即刻飲,入口好明顯既herbs清香,偏酸,有少少飲緊凍檸茶既感覺(笑)吞落去就有返咖啡本身既澀感做餘韻。人均消費:$50推介指數(10分為滿分):8.5分

Cold Brew

人均消費:$50
推介指數(10分為滿分):8.5分

2021-01-30
2020-12-11 760 瀏覽
****super IG able coffee****好美的一間coffee shop!!不好咖啡的我都要來一杯☺️等我有多一點咖啡才來評價咖啡🤣環境格局都好精緻可惜無high table / 地方坐低chill🥲只能grab and go...不過我見有客人在店內品嘗❤️下次一定一定會再去的
****super IG able coffee****
好美的一間coffee shop!!
不好咖啡的我都要來一杯☺️

等我有多一點咖啡才來評價咖啡🤣
環境格局都好精緻
可惜無high table / 地方坐低chill🥲
只能grab and go...

不過我見有客人在店內品嘗❤️
下次一定一定會再去的
Walked past this coffee shop and got attracted to its decors. I decided to give it a try and ordered their cappuccino with a fruity note. As an healthier option, you could change it to oat milk too! Also appreciated their friendly staff for introducing the different coffee blends, Will come back for more coffee!
2020-11-26 404 瀏覽
開業嘅時候見好多人都話要等好耐,終於有機會試到🤤舖面設計以簡約工業風為主,只有外賣供應。位置唔算難搵,認得個圓形窗口就好易搵到🤫1️⃣ Americano $50 (7/10)今次叫咗杯Ethiopia guji 嘅水洗豆,果酸味比較重,會帶少少甜味,後勁會苦,不過冰融左都會淡咗,亦都冇咁酸🤓其實都幾啱夏天飲😗除咗呢隻豆仲有另外八隻豆可以簡,可以預先話俾咖啡師知你嘅口味再簡豆☺️買完仲有張介紹嗰隻豆嘅咭仔卑你,好感受到咖啡師嘅認真👍🏻

1️⃣ Americano $50 (7/10)