朋友約吃飯 找了一家在尖沙咀的樓上德國菜餐廳 🧑‍🤝‍🧑👯👫餐廳面積雖然不大 但超有德國家庭小餐館的感覺 推開木門甫進餐廳🚪就是小木屋的設計🏡感覺置身於異國酒館一樣 牆壁上掛滿吉他🎸侍應說星期五六晚會有Live Band 可借當天不是星期五六🥲🥲🥲沒關係 侍應很熱情 介紹了不同的套餐侍應分享餐廳已經開業四十年!歷史感好大! ⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🐽德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 咸豬手🐖 在烤箱中慢慢烤熟外皮金黃酥脆 肉質軟嫩與香脆的外皮形成強烈對比伴碟是酸椰菜 解油膩😍.🐮西冷牛扒五成熟剛剛好 牛味濃濃 肉汁滿滿配上新炸薯條🍟 .🍺 Erdinger Hefe德國啤酒眾所周知這杯Hefe是招牌酒款🌟麥香香濃 配咸豬手一流.🍹Fruit Punch 除酒外 亦有雜果賓治😂酸中帶甜 加入少量水果 又一解膩開胃飲品—————————————————
就是小木屋的設計🏡
感覺置身於異國酒館一樣 牆壁上掛滿吉他🎸
侍應說星期五六晚會有Live Band
可借當天不是星期五六🥲🥲🥲
沒關係 侍應很熱情 介紹了不同的套餐
侍應分享餐廳已經開業四十年!
歷史感好大!

除酒外 亦有雜果賓治😂
酸中帶甜 加入少量水果
又一解膩開胃飲品

—————————————————

[#kwfoodie西餐]🍽Prosit Bar and Restaurant在香港🇭🇰甚少看見的奧地利菜,小編在朋友的介紹下,才發現這間主打懷舊風格的奧地利菜~店舖面積不大,但有種舊式卻又溫馨的感覺,感覺像帶有人情味的歐式酒吧,餐廳主打奧地利和德國菜,店內還有不少低音結他🎸作裝飾~#他他汁炸蘑菇 $135小編第一次見到的炸蘑菇小食😋內裡仍然留有豐富的蘑菇汁🤤外層炸粉薄而脆,配上他他汁中和油膩感,值得一試!味道小評分:😋😋😋😋😋/5#奧地利式釀芝士火腿雞肉 $248有三款肉類🍖可選的菜式,小編點了雞肉,外層是香脆的炸粉,使用了火腿煙脊肉包裹著雞肉🍗,內裡也包含了芝士🧀️一切開便有漂亮的流心效果~一旁附上了薯仔🥔沙律,不是一般的沙律醬,而是使用了酸忌廉,味道更清新味道小評分:😋😋😋😋😋/5#德國式蘋果批配雲呢拿雪糕 $95第一次品嘗到的德國式蘋果批💕肉桂味會更重,外層是多層酥皮,較為乾身,味道不會太甜值得一讚👍🏻配上更甜的雲呢拿雪糕,配合得剛好~味道小評分:😋😋😋😋/5#Nothing $90經典cocktail🍸之一的Nothing~菠蘿🍍味道頗重,果香會蓋過了酒香,易入口之選👍🏻味道小
[#kwfoodie西餐]
🍽Prosit Bar and Restaurant

#他他汁炸蘑菇 $135

#奧地利式釀芝士火腿雞肉 $248

#德國式蘋果批配雲呢拿雪糕 $95
味道小評分:😋😋😋😋/5

#Nothing $90

#PacificSunrise $90
打卡之選的Pacific Sunrise,像一片藍色海洋🌊一樣的雞尾酒🍸,中間更有像陸地的漸層,酒味頗為濃厚~
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2023-11-23 74 瀏覽
一間坐落於亞士厘道酒吧餐廳🍾懷舊古老酒吧的裝飾及設計,充滿歐陸風格,頗有情調😊餐廳提供經典的奧地利和德國美食🇩🇪每逢星期五及星期六晚更有現場Live band🎺由業餘歌手獻唱🎤同時亦熱烈歡迎現場觀眾出來獻唱 CD。先來一杯啤酒及Fruit Punch🍺🍹再來匈牙利牛肉湯味道濃郁🥘味道有點甜,有微微的辛辣,牛肉好軟淋入味😋炸魚薯條好大份,足足有四大片炸魚🐟鬆化脆口,魚肉好嫩滑😙薯條份量也不少,熱辣辣夠香口🔥德國豬手更是這裡的招牌菜🎖️豬手切到細細件,方便進食🍴脆脆的外皮,豬手肉鹹香味美,肉質嫩滑,必點之選🤤
一間坐落於亞士厘道酒吧餐廳🍾
懷舊古老酒吧的裝飾及設計,
充滿歐陸風格,頗有情調😊

餐廳提供經典的奧地利和德國美食🇩🇪
每逢星期五及星期六晚更有現場Live band🎺
由業餘歌手獻唱🎤
同時亦熱烈歡迎現場觀眾出來獻唱 CD。

先來一杯啤酒及Fruit Punch🍺🍹
再來匈牙利牛肉湯味道濃郁🥘
味道有點甜,有微微的辛辣,
牛肉好軟淋入味😋

炸魚薯條好大份,足足有四大片炸魚🐟
鬆化脆口,魚肉好嫩滑😙
薯條份量也不少,熱辣辣夠香口🔥

德國豬手更是這裡的招牌菜🎖️
豬手切到細細件,方便進食🍴
脆脆的外皮,豬手肉鹹香味美,
肉質嫩滑,必點之選🤤

• 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
  • 匈牙利牛肉湯
  • 炸魚薯條
📍Prosit Bar and Restaurant (尖沙咀)🐷德國香脆咸豬手(半份)配烚薯 ($118)個皮整得好脆,肉唔偏太咸,味道適中,而且唔韌,有咬口,食食下覺得滯嘅時候仲可以配埋酸椰菜咁食,味道就會中和開胃,或者可以加埋芥末醬,少少芥未味又可以帶出咸豬手嘅香,另外都欣賞烚薯,真係冇咩調味,因為咸豬手已經係重味,要配返淡淡地嘅烚薯先夾,而份量算多&扺食,我同朋友兩個人都食唔哂😆🍳農夫奄列 ($172)賣相睇落真係好有農村、傳統、田園嘅感覺!呢個奄列岩哂中意食蛋同芝士嘅朋友仔,奄列非常厚實,好似一個pizza咁,入面主要有菇、薯仔、芝士、橄欖、洋蔥、煙肉等材料,一啖咬落就feel到大陣芝士香,加埋唔同材料融合哂一齊,好厚實飽滿,份量又係大大個,都係食唔哂🤣🍹Shirley Temple呢杯飲品係一杯沒有酒精的雞尾酒,石榴糖漿為主,再加埋碳酸水,所以飲落清清地好解膩,有啲似飲soda嘅感覺~🥃Cloud 9呢杯飲品係一杯有酒精的雞尾酒,飲哂都少重酒精嘅味道,然後慢慢就會有薄荷嘅清香味,加埋杯邊嘅糖,成杯感覺唔錯~

🐷德國香脆咸豬手(半份)配烚薯 ($118)

🍳農夫奄列 ($172)

🍹Shirley Temple

🥃Cloud 9

2023-11-21 80 瀏覽
上完樓梯後,右手邊就係餐廳門口,第一印象係有好多結他,連門口嘅門柄都係一支結他,可見音樂氣息濃厚!逢星期五同星期六晚都有live band!熱愛音樂嘅朋友不要錯過!👉🏻什錦腸併盤 $248有各款嘅香腸,例如有小巧幼身嘅紐倫堡腸配酸椰菜、質感香脆嘅慕尼黑肉腸、短小嘅維也納腸等,味道豐富多樣!配有炒薯,細細粒,炒得好入味,唔會太熱氣嘅感覺!👉🏻黑松露蘑菇意粉 $188黑松露好香,蘑菇份量多,意粉掛汁,非常creamy,唔油膩!意粉煙韌度好適中!👉🏻Fruit Punch $72多款果汁融合,甜甜嘅水果風味,好清新!👉🏻Pacific Sunrise $90呢款cocktail顏色勁靚,打卡一流,充滿烈酒嘅醇厚感!

👉🏻什錦腸併盤 $248

👉🏻黑松露蘑菇意粉 $188

👉🏻Fruit Punch $72
多款果汁融合,甜甜嘅水果風味,好清新!

👉🏻Pacific Sunrise $90
呢款cocktail顏色勁靚,打卡一流,充滿烈酒嘅醇厚感!
2023-11-19 70 瀏覽
🔸  TENDER TOUCH  $ 90     Erdinger Beer $68雞尾酒用個高身杯裝住,外型好靚,杯邊係蘸滿咗一圈椰絲,驟眼睇好似圍住一圈冰花。酒杯底有粒好甜嘅車厘子,飲落感覺好似係RUM酒溝埋威士忌,甜甜哋好易入口,飲落齒頰留香。酒精度數應該有三四十度,由於易入口,可能飲醉咗自己都唔覺。德國生啤大大杯用嗰高身杯裝滿500毫升,飲落好順口,這個酒精度低,可以放心大大口豪飲。味道:8/10性價比:7/10🔸 吞拿魚沙律   $168吞拿魚碎撈埋落啲千島醬裏面,放喺一碟野菜上面,有一只蛋同蕃茄仔做伴碟,撒咗啲香草,做得都好精緻,裏面仲有薯仔粒同切半嘅橄欖,生菜用啲橄欖油撈埋,好清爽好食,但份量就唔多。吞拿魚放咗都唔好多,不過都算幾好食🤪味道:7/10性價比:5/10🔸  奧地利夾心雞肉 cordon bleu chicken  $248外型好似一個大大個炸餅,裏面大件雞胸肉,比較淡口而且口感較柴,應該係用咗幾大塊雞胸肉去皮夾埋啲芝士作為饀心,雞肉係一啲都唔肥,應該冇經過醃製,少少鹹味主要都係嚟自啲芝士,煮得比較熟,但啖啖肉,攞啲啤酒配埋一齊就最啱曬。碟邊配咗啲炸薯仔粒同

味道:8/10
性價比:7/10

🔸 吞拿魚沙律   $168

味道:7/10
性價比:5/10

外型好似一個大大個炸餅,裏面大件雞胸肉,比較淡口而且口感較柴,應該係用咗幾大塊雞胸肉去皮夾埋啲芝士作為饀心,雞肉係一啲都唔肥,應該冇經過醃製,少少鹹味主要都係嚟自啲芝士,煮得比較熟,但啖啖肉,攞啲啤酒配埋一齊就最啱曬。碟邊配咗啲炸薯仔粒同埋野菜沙律配蛋黃醬,反而啲炸薯粒就比較油膩,係鹹鹹哋嘅,唔使落鹽就已經好夠味,所以我反而喜歡食炸薯粒😚

味道:5/10
性價比:6/10

▪️

🔹環境: 呢間樓上舖酒吧係食奧地利菜嘅,不過主要喺賣酒。餐廳裏面有好多年輕人坐到爆場,好熱鬧。成間餐廳用咗幾十個結他放喺牆上面做佈置,基本上包含咗各類結他,我仲以為行咗入去通利琴行添。餐廳星期五及星期六晚上有Live Band⭐⭐⭐
  • Erdinger Beer
2023-11-12 88 瀏覽
朋友約我去尖沙咀吹水食飯,朋友帶我去呢間上樓嘅德國餐廳,星期一晚應該比較少人,所以都好舒服同好靜,先點兩杯雞尾酒🍹Sex on the beach夢幻般的色彩,用伏特加、水蜜桃香甜酒、菠蘿汁、蔓越莓汁調製而成,所以這款雞尾酒味道充滿果汁味,味道香甜,雖然伏特加頗烈,但都算好易入口,驚醉就要慢慢飲🍹Mojito清爽薄荷交織著碎冰爽快的Mojito,酸酸甜甜的口感,加上新鮮的薄荷,清新怡人的青檸香,和有氣梳打水的刺激,形成令人難以抗拒的香氣,一杯爽快輕鬆、低酒精度的Mojito,可能可以令大家吹水吹到天昏地暗💞瑞士芝士配烚薯 芝士上枱時是熱溶的,味道相當濃厚,口感比較偏硬一點,配搭烚薯和酸菜,別有一凡風味💞什錦腸併盤什錦腸併盤上有脆皮香腸、豬肉腸和火腿芝士腸等等,炸薯格亦十分香脆,份量非常之多,兩個女仔都食得飽飽

🍹Sex on the beach

🍹Mojito
清爽薄荷交織著碎冰爽快的Mojito,

💞瑞士芝士配烚薯

💞什錦腸併盤
2023-11-05 88 瀏覽
🍭炸魚🐟薯條🍟炸魚薯條係平民🤗美食, 亦係炸物控必選之一, 如果魚炸得金黃👑鬆脆更最完美。 呢度啲炸皮唔厚, 魚肉🐟嫰滑緊緻, 薯條就正常的脆脆卜卜🥳。🍭香蒜🧄🧅菇菌意大利粉🍲因炸魚比較重口味, 所以叫咗個蒜香🧅🧄菇菌意粉。 香蒜🧄跟洋蔥🧅提升咗菇菌嘅味道, 個意粉醬唔會太傑, 醬汁剛好掛住意粉, 唔會令啲粉過淋, 所以Q彈有口感😋其實佢嘅雞尾酒🍸都好出色, 因佢係間餐廳兼酒吧🍷🍲,而且响週五同六仲有live band 🎹🎸🎛️表演,氣氛好好。🧑‍🤝‍🧑👯👫
🍭炸魚🐟薯條🍟

🍭香蒜🧄🧅菇菌意大利粉🍲

2023-11-01
5 分鐘 (堂食)
2023-11-05 74 瀏覽
奧地利式香煎雞肉配薯仔沙律 ($208, 8/10): 有兩大塊雞扒,煎得非常香脆,沙律入面嘅薯仔好稔滑傳統英式早餐 ($168, 7.5/10): 配搭好豐富,有德國香腸,蘑菇,蕃茄,炸薯仔,茄汁豆,雞蛋,多士,沙律菜,材料好新鮮Pina Colada ($90, 7.5/10): 入口幾滑,好有椰奶香,菠蘿味如果再重啲就好啦德國白啤 ($82, 8.5/10): 麥味好香,好易入口呢間德國餐廳以音樂為主題,裝修好似外國嘅小酒吧,感覺好Cosy,仲有好多支靚結他圍住我地。食到一半先知,原來逢星期五同六都有Live Music,駐場音樂人除咗會玩唔同樂器,仲會邀請在場食客一齊Jam 歌,氣氛一流,好適合放工同朋友去Chill 下💰人均: $300

德國白啤 ($82, 8.5/10): 麥味好香,好易入口

💰人均: $300
2023-10-27
Prosit Bar and Restaurant香港有Live Band 的餐廳不算太多,位於尖沙咀亞士厘道的Prosit Bar and Restaurant是其中一間,鄰近尖沙咀地鐵站A2出口,每逢星期五和星期六晚上會有live Band演出,氣氛不錯!🔥吞拿魚沙律 Nicoise Salad $168⭐️8/10⭐️配料有吞拿魚、三色椒、洋蔥、馬鈴薯、蕃茄、青瓜、生菜和黑水欖,份量十足,味道不錯!🔥農夫奄列 Farmer’s Omelette $158⭐️8/10⭐️奄列包括有薯仔、煙肉、蘑菇、洋蔥、黑水欖和芝士,奄列烹調的生熟度剛剛好,用料亦十分充足,每一口奄列也會有不同的餡料,非常滿足!🔥Tender Touch $90⭐️8/10⭐️口感清甜,味道是帶有蜜瓜味的伏特加,大家可以試下。🔥Pussy Foot $90⭐️8/10⭐️一款水果味的無酒精雞尾酒,由橙汁、檸檬汁、石榴汁糖漿和蛋黃製成,小編喜愛的Mocktail之一,口感比較fresh!⭐️總結:餐廳食物份量十足,臨近萬聖節,餐廳的佈置已經好有萬聖節氣氛,牆上掛有不同的結他,一邊聽着Live Band音樂,一邊喝著酒,絕對是一種享受!
Prosit Bar and Restaurant

🔥Tender Touch $90⭐️8/10⭐️
口感清甜,味道是帶有蜜瓜味的伏特加,大家可以試下。

🔥Pussy Foot $90⭐️8/10⭐️

朋友介紹說這餐廳禮拜五六會有live music, 所以想說禮拜五收工去體驗一下,沒想到一去就愛上了這裡超熱鬧的氣氛😍!大概8點多live music 就開始了,saxophone、鋼琴、吉他的奏樂都有!還開放食客點歌和唱歌🤩!聽到每個即興唱歌的客人都唱得好好,整個餐廳裡的客人都很沉浸在其中,這種氣氛真的可遇不可求呀🥹,所以我和朋友連續2個禮拜五收工都去了😂太喜歡這餐廳了!🌖 什錦腸併盤超大的一盤香腸!大概有4種不同口味的腸,和朋友吃一吃就飽了一半😂🌖 芝士併盤很適合點來下酒吃,邊吃邊喝邊聽音樂,好棒!🌕 香煎龍脷柳配烚薯這龍脷柳又香又超級嫩,旁邊的烚薯撒上一點胡椒也很好吃👍🏻🌕 特色燒春雞這是我最愛的菜色!皮超級脆但肉好嫩,重點是還有肉汁,一點都不柴不乾😍🌖 西冷牛扒點了五成熟剛剛好,牛味算重,還有鎖住肉汁,不錯!🌖 蘋果批包裹着內餡的酥皮很鬆脆,肉桂蘋果味很重,還配了2球雪糕,吃完滿足了😌我們還點了一些cocktails,吃飽就慢慢喝,和朋友聊天聽歌唱歌到很晚才捨得走😂💕📍 Prosit Bar and Restaurant|尖沙咀尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓🧧人均消費$36

🌖 什錦腸併盤

🌖 芝士併盤
很適合點來下酒吃,邊吃邊喝邊聽音樂,好棒!

🌕 香煎龍脷柳配烚薯
這龍脷柳又香又超級嫩,旁邊的烚薯撒上一點胡椒也很好吃👍🏻

🌕 特色燒春雞

🌖 西冷牛扒
點了五成熟剛剛好,牛味算重,還有鎖住肉汁,不錯!

🌖 蘋果批

🧧人均消費$360

2023-10-24 69 瀏覽
Weekend想問個地方chill吓,見到呢到有live music氣氛唔錯咁book咗試下德國菜🇩🇪餐廳面積唔算好大,但係俾人一種好warm嘅感覺,佈置亦相當有心思,一開門已經覺得呢度好好feel☺️就嚟萬聖節餐廳會上咗萬聖節佈置裝飾,聽講萬聖節仲會有party🎃有興趣可以去睇下🥰✅吞拿魚沙律沙律嘅份量非常多,除咗吞拿魚仲有蛋、青瓜、沙律、橄欖、洋蔥,呢個配搭同平時食開嘅有啲唔同,都幾好食😋唔會話食得多就覺得膩✅奧地利夾心雞肉夾心雞肉中間係芝士🧀仲可以拉絲😍雞肉整得好嫩滑,連埋芝士食口感嘅層次再提升✅蘋果批蘋果批系自家製,外面係一層酥皮夾住餡料,肉桂味都幾濃🍎夾埋雪糕食好正😋✅Margarita、Long Island Tea叫咗兩杯cocktail,好多酒吧都有得飲🍸🐻總結逢星期五、六會有live band ,氣氛不錯🎶🎷💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5📍 Prosit Bar and Restaurant (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓
✅吞拿魚沙律

✅奧地利夾心雞肉

✅蘋果批

✅Margarita、Long Island Tea
叫咗兩杯cocktail,好多酒吧都有得飲🍸

🐻總結
逢星期五、六會有live band ,氣氛不錯🎶🎷
💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5

尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓
𖠿 尖沙咀 —— Prosit Bar and Restaurant 尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓𓏸 雜錦腸拼盤 Large Mixed Sausage Platter 𓏸 奧地利式香煎雞肉 Schnitzel - Chicken Pan Fried Potatoes𓏸 德國式蘋果批 Apple Strudel𓏸 玫瑰露𓏸 甜密密 𖧷 設有加一  ‧˚₊ ៸៸#ewm尖沙咀#ewm多國菜‧˚₊ ៸៸*・゜ 隱世熱鬧德國菜x Live Band゜・*真 · 隱世 —— 我迷失在.* 這棟﹍×° 好利時大廈以為要撘電梯先上到去sls 仲同個Frd 諗住逐層逐層撞點知眼大睇過龍... 原來架Lift隔離就係間餐廳 (/. _.\) 根本唔洗搭Lift 入到去間鋪,鋪頭面積唔算好大,有啲 Sell家庭小餐館嘅Feel ~ 原來星期五晚都幾熱鬧! Full House!!推薦 Happy Hour 或者星期五收入工想係尖沙咀搵個地方同Frd 傾偈但又唔想去酒吧嘅你 っ ̫ ‹ ᐝ而且店主勁熱情& Nice!!! 下文有解釋xddd𖧷 星期五先會有 Live Band! ‧˚₊ ៸៸𓏸 雜錦腸

𓏸 德國式蘋果批 Apple Strudel

#ewm多國菜

*・゜ 隱世熱鬧德國菜x Live Band゜・*
真 · 隱世 —— 我迷失在.* 這棟﹍×° 好利時大廈
以為要撘電梯先上到去sls 仲同個Frd 諗住逐層逐層撞
原來星期五晚都幾熱鬧! Full House!!
而且店主勁熱情& Nice!!! 下文有解釋xddd

𖧷 星期五先會有 Live Band!

‧˚₊ ៸៸

主要有幾款唔同嘅腸:卓靈亞腸Thuringer sausage 紐倫堡腸Nuernberger sausage 芝士愛美娜腸Cheese Emmentaler Sausage 煙香草維也納腸Herbs Vienna sausage
送酒食係幾唔錯 ~

將雞肉打成薄片再裹上麵包粉煎炸,份量好大份都幾熱氣xd
幾個朋友 share 會更加好

𓏸 德國式蘋果批 Apple Strudel
勁香肉桂味!! 再配埋勁大球雲呢拿雪糕
超級滿足!! 甜品 >>>> 正餐

𓏸 玫瑰露
𓏸 甜密密
同 Frd今晚都無飲酒嘅打算,就諗住問下老闆
問了店主有否 mocktail! 他便刻意為我們調製飲品~
店主十分熱情友善ꕤ︎︎·͜· ︎︎
Mocktails 都幾打卡 Able (扮飲緊酒xd)
個人更加喜歡有蜜瓜味的甜密密
朋友則覺得玫瑰露夠甜!
想試下 Secret recipe 可以同老闆撘多幾句嗲 ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)♡

‧˚₊ ៸៸
#尖沙咀美食 #香港美食#餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #尖沙咀好去處 #香港美食指南 #手機食先
2023-10-13
2023-10-04 678 瀏覽
有Live Band表演嘅餐廳唔多,這間位於尖沙咀,地理位置極佳,餐廳空間不算大,但燈光與佈置都給人舒服感覺。星期五六日9點後會有Live Band,小編下次一定要邊食邊睇表演。◇ 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨 脆炸雞翼先嚟一碟小食,係脆炸雞翼,單骨雞翼,表面炸皮算厚,但勝在唔油膩,入面雞肉嫩滑,冇特別用醬料醃製過,微辣提升原雞肉味◇ 𝘔𝘶𝘳𝘻𝘻𝘶𝘴𝘤𝘩𝘭𝘢𝘨 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 (𝘏𝘢𝘮 & 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯)奧地利煙肉火腿雞肉什菜沙律Murzzuchlag係奧地利一個城市,用它命名這道沙律,有可能係出處,無論如何,它好獨特,份量特別大,可以作為主菜,另外,有三款肉,煙肉、火腿同雞肉,煙肉尤其好味,最後係醬汁,非一般酸酸甜甜風味但極吸引,必食◇ 𝘗𝘢𝘯 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘏𝘢𝘭𝘪𝘣𝘶𝘵 𝘪𝘯 𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳 & 𝘈𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥 牛油杏汁片煎比目魚由配菜的安排可以睇得出有用心打造,杏片給予嘅味道同口感冇蓋過主角煎比目魚本身,絕佳配搭小編都係第一次遇到,比目魚厚切,肉質鮮嫩,魚皮亦煎焦香,整體味道同擺盤都吸引,出色之作◇ 𝘍𝘶𝘻𝘻𝘺◇ 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩

◇ 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨 脆炸雞

◇ 𝘍𝘶𝘻𝘻𝘺
◇ 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
𝘍𝘶𝘻𝘻𝘺 / 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
𝘍𝘶𝘻𝘻𝘺 / 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘶𝘯𝘤𝘩
2023-09-17 281 瀏覽
上星期跟友人去咗一間樓上德國菜酒吧,有駐場Live Band 氣氛不錯✦ 芝士火鍋配麵包 $320 芝士火鍋奶香濃郁的口感,夾雜香醇的酒香,芝味和濃稠度均恰到好處,配搭香脆可口的麵包,推介必點👍🏻✦ 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 $288咸豬手在烤箱中慢慢烤熟,外皮變得金黃酥脆,內部肉質則保持軟嫩。有酸椰菜做伴碟,清爽的口感與咸豬手的油膩口感形成對比。烚薯口感軟糯,配搭咸豬手一齊食,帶給我們一頓豐富美味的德國傳統餐😍

✦ 芝士火鍋配麵包 $320

✦ 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 $288
有酸椰菜做伴碟,清爽的口感與咸豬手的油膩口感形成對比。
  • 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯