𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥⁣新酒吧以森林田園為主題⁣環境舒適悠閒 有調酒師駐唱⁣推介的酒類固然不錯 最特別的竟然有中式廚房⁣小菜做下酒菜一流^_^ ⁣⁣—————————————————⁣⁣🍤脆炸蝦多士 $58⁣口感酥脆卻沒有油膩感⁣吃得出鮮蝦味道 很不錯⁣⁣🦑椒鹽鮮魷 $68⁣椒鹽味道很香口 魷魚口感也不會韌⁣火候很足但略嫌重口味⁣⁣🥂White per $98⁣只會分好喝和不好喝🤣 但入口偏酸帶淡淡果香 ⁣酒精味不會太濃烈很順口⁣⁣🍹Lychee Martini $108⁣有淡淡荔枝香氣 女生應該會喜歡!⁣————————————————⁣⁣📍Ravin⁣🔍 #happytreats_cwb⁣ #happytreats_western⁣⭐️食物:7.6/10⁣⁣⭐️CP值:7.5/10⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣#hkig #hkigfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongcafe #hkcafe #hkfood #cafehk #hktravel #hkholiday #香港好去處 #香港餐

𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥⁣

————————————————⁣⁣
📍Ravin⁣
⭐️食物:7.6/10⁣⁣
⭐️CP值:7.5/10⁣

#hkig #hkigfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongcafe #hkcafe #hkfood #cafehk #hktravel #hkholiday #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳推薦 #食評 #黃色經濟圈 #香港加油 #香港人加油 #黃店 #銅鑼灣美食
2021-11-03 283 瀏覽
有鑊氣小菜x森林系酒吧🌳༄ؘ ⁣𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥⁣新酒吧裝修有驚喜 以森林田園為主題⁣環境舒適悠閒 有調酒師駐唱⁣推介的酒類固然不錯 最特別的竟然有中式廚房⁣小菜做下酒菜一流^_^ ⁣⁣—————————————————⁣⁣🍤脆炸蝦多士 $58⁣口感酥脆卻沒有油膩感⁣吃得出鮮蝦味道 很不錯⁣⁣🦑椒鹽鮮魷 $68⁣椒鹽味道很香口 魷魚口感也不會韌⁣火候很足但略嫌重口味⁣⁣🥂White per $98⁣只會分好喝和不好喝🤣 但入口偏酸帶淡淡果香 ⁣酒精味不會太濃烈很順口⁣⁣🍹Lychee Martini $108⁣有淡淡荔枝香氣 女生應該會喜歡!⁣————————————————⁣⁣⭐食物:7.6/10⁣⁣⭐CP值:7.5/10⁣
有鑊氣小菜x森林系酒吧🌳༄ؘ ⁣

————————————————⁣⁣
⭐食物:7.6/10⁣⁣
⭐CP值:7.5/10⁣
2021-10-18 248 瀏覽
🌙 🌘 🌗 🌖 🌕🐰🎑𝙷𝚊𝚙𝚙𝚢 𝙼𝚒𝚍-𝙰𝚞𝚝𝚞𝚖𝚗 𝙵𝚎𝚜𝚝𝚒𝚟𝚊𝚕追完月就緊係要嘆番杯🍹呢間新裝修森林系樓上酒吧🌿真係好值得嚟 #打卡一流超多打卡位📸真係點影都靚靚𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝙲𝚘𝚜𝚖𝚘🍸好重嘅Earl grey味🌸仲用咗一隻「和」嘅日本vodka🇯🇵聽聞香港已經冇得買啦調製出嚟相對濃啲,但都好易入口𝙹𝚞𝚜𝚝 𝙼𝚊𝚛𝚝𝚒𝚗𝚒🥃Cocktails都好特別,飲落好濃荔枝味🍒酸酸甜甜,好開胃 同出面飲開嘅martini都好唔同!𝙾𝚗𝚒𝚘𝚗 𝚁𝚒𝚗𝚐𝚜🧅即叫即炸,炸粉個皮都好簿真係伴酒美食😆鹹鹹地,洋蔥又夠爽口𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝🍤呢個都好出色!真係食到成隻蝦多士厚身又夠脆,炸得啱啱好📍 Ravin (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道485號恆景大廈2樓#chillnight #hkbar #drink #cwb #hkbar #hkbars #hkbartender #happymidautumnfestival #midautumn #moon
🌙 🌘 🌗 🌖 🌕🐰🎑

𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝙲𝚘𝚜𝚖𝚘🍸
好重嘅Earl grey味🌸
仲用咗一隻「和」嘅日本vodka🇯🇵
聽聞香港已經冇得買啦
調製出嚟相對濃啲,但都好易
入口

𝙹𝚞𝚜𝚝 𝙼𝚊𝚛𝚝𝚒𝚗𝚒🥃
Cocktails都好特別,飲落好濃荔枝味🍒
酸酸甜甜,好開胃
同出面飲開嘅martini都好唔同!

𝙾𝚗𝚒𝚘𝚗 𝚁𝚒𝚗𝚐𝚜🧅
即叫即炸,炸粉個皮都好簿
真係伴酒美食😆
鹹鹹地,洋蔥又夠爽口

𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝🍤
呢個都好出色!真係食到成隻蝦
多士厚身又夠脆,炸得啱啱好

📍 Ravin (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道485號恆景大廈2樓

2021-09-18 231 瀏覽
銅鑼灣。酒人生需要一點酒精。customer made cocktails有特色啊。嘗試了鮮搾甘筍汁Cocktail🤣想不到這裏的中式小吃也甚有水準。……. ……… ……. ……. ……… ……. ……. 🔸脆炸蝦多士 $58🔸椒鹽鮮魷 $68🔸黑毛豬叉燒 $128 三款小食也超越超越酒吧的水準👍🏻蝦多士即叫即炸,脆👍🏻鮮魷先炒過再炸,又帶點辣味非常適合送酒。黑毛豬叉燒肥瘦適中👍🏻Gin 的種類很多,加入了Roku 選擇。連白蘭樹下的Cocktail也有提供啊!還嘗試了鮮榨甘筍汁Cocktail🤪!巧遇這裏的客席調酒師,經驗非常豐富,和我們分享調酒,和製作龍蝦Gin 酒🤣的心得。
銅鑼灣。酒人生需要一點酒精。

想不到這裏的中式小吃也甚有水準。
……. ……… ……. ……. ……… ……. …….

🔸脆炸蝦多士 $58
🔸椒鹽鮮魷 $68
🔸黑毛豬叉燒 $128

三款小食也超越超越酒吧的水準👍🏻
蝦多士即叫即炸,脆👍🏻
鮮魷先炒過再炸,又帶點辣味非常適合送酒。
黑毛豬叉燒肥瘦適中👍🏻

Gin 的種類很多,加入了Roku 選擇。
連白蘭樹下的Cocktail也有提供啊!
還嘗試了鮮榨甘筍汁Cocktail🤪!

2021-09-17 141 瀏覽
Ravin在銅鑼灣樓上鋪,做飲野食小小為主,環境舒服有格調,樹林花園為主,鋪頭用綠色為主,非常舒服。開 party包場一流,打卡夠哂靚!Earl grey cosmo,層次有帶 skky vodka, jossie earl grey tea liqueur, earl grey味陣陣滲出,帶點香甜感覺!非常易入口,味道香醇,層次感豐富!脆炸蝦多士真係超脆口,上層既蝦肉帶爽彈多汁,下層多士脆身又唔膩,再配上甜酸汁更加鮮味開胃!1份4件,多哂正!椒鹽鮮魷,香香辣辣夠惹味!鮮魷彈牙,送酒一流呢。

椒鹽鮮魷,香香辣辣夠惹味!鮮魷彈牙,送酒一流呢。
最近工作忙碌,放工後想同朋友chill 吓,朋友介紹銅鑼灣新開的樓上酒吧,入到去感覺身心自癒,裝修到好似熱帶森林 ,用花花草草來裝飾,感受自由空間與友人談天說地的好地方,加上有專業調洒師為你度身訂造Cocktail,簡直完美Elder Flower 🌼🍸味道甜甜地,有一種回甘味, 用接骨木花洒 (St. Germain ) Gin, 白苦艾酒溝成,飲落有淡淡白花幽香味Fourfose Moment 🥃有威士忌烈酒味道, 用日本威士忌Yamazakura 做Base , 加入玫瑰花,洒有花香,焦糖及新鮮果園水果味,啱女仔飲至於小食方面,值得推介👍🏻🦐蝦多士,炸得香脆,蝦甜爽脆,這種佐酒小食已好少地方做,充滿港式風味🦑椒鹽魷魚好有避風塘風味,十分惹味,魷魚好有彈性

Elder Flower 🌼🍸

Fourfose Moment 🥃

至於小食方面,值得推介👍🏻

🦑椒鹽魷魚
好有避風塘風味,十分惹味,魷魚好有彈性

2021-09-13 51 瀏覽
🍴Perfume Martini HK$118問調酒師有乜介紹,佢無係餐牌篤俾我,而係反問我鍾意咩口味,我鍾意果酸、果香、清新,調酒師就為我調製咗呢杯雞尾酒,聞落好香,選用本地牌子「白蘭樹下」氈酒,酒味複雜豐富但唔會太濃,加上自製熱情果糖漿襯托荔枝酒,再以鮮檸汁點綴,果香突出,清新迷人。🍴Mojito HK$88呢杯較為常見,但都唔會交行貨,沖得幾好,薄菏香氣明顯,帶有檸檬酸香,清爽怡人。🍴琥珀合桃 HK$68合桃炸得剛好,沾滿糖漿,無苦澀味,香甜脆口。🍴脆炸蝦多士 HK$58多士香脆乾身,蝦肉爽口。酒吧以森林為主題,坐得舒適,調酒師亦相當體貼。📍Ravin銅鑼灣駱克道485號恆景大廈2樓

🍴Perfume Martini HK$118

🍴Mojito HK$88

🍴琥珀合桃 HK$68
合桃炸得剛好,沾滿糖漿,無苦澀味,香甜脆口。

🍴脆炸蝦多士 HK$58
多士香脆乾身,蝦肉爽口。

酒吧以森林為主題,坐得舒適,調酒師亦相當體貼。

📍Ravin
銅鑼灣駱克道485號恆景大廈2樓
2021-09-03 44 瀏覽
收工想chill一chill,飲番杯野兼食啲小食~跟住去咗呢間環境綠色裝修為主嘅Bar and Restaurant~~~~~環境裝修俾人嘅感覺好舒服,印象分都唔錯😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎••脆炸蝦多士一口多士,整得幾脆口,好有食慾🤣🤣🤣好快已經比我殲滅左😜😜😜😜😜😜••炸洋蔥圈平時普通嘅洋蔥我就唔係特別好,但係炸洋蔥圈呢我就會幾啱食,一啖嘢飲一口洋蔥圈,唔錯唔錯😛😛😛

脆炸蝦多士

炸洋蔥圈
平時食飯前後如果想搵個地方同朋友飲下野吹水,依間新開嘅樓上酒吧就啱曬啦!一入到去見到個裝修勁似平時個種打卡餐廳,係行森林系主題,周圍都好多花花草草嘅裝飾,而且環境唔會太嘈坐得幾舒服🌴🌺**********<Tangerour Flower> $108<Tangerine Yonic> $88Menu上有好多款cocktail可以揀,如果唔係太認識嘅話可以直接叫bartender推薦🤵🏻 Tangerour Flower係以紅酒為base嘅cocktail,另外加左洛神花調味,酒精濃度唔會好高幾易入口🍷而Tangerine Yonic就以柑橘汁為base,再mix soda water,係好啱女仔飲嘅mocktail 🍊**********<脆炸蝦多士> $58<雞泡魚干> $58食物menu上主要係佐酒小食,叫左蝦多士同雞泡魚干share食,蝦多士釀左原隻蝦係麵包上面,炸得香脆幾好味,沾埋甜酸醬會更加惹味!而雞泡魚干絕對係佐酒嘅最佳小食,雞泡魚干切得好厚身比平時個啲更加有口感,而且唔會好鹹🐡👍🏻

**********
<Tangerour Flower> $108
<Tangerine Yonic> $88

**********
<脆炸蝦多士> $58
<雞泡魚干> $58
行銅鑼灣想飲下酒散心就不經意搵到呢間新開嘅酒吧😚因為佢哋只係開咗兩個月當日僅有一位店員?老闆?接待我哋 😆雖然我對酒冇咩講究💩 但我好欣賞佢調好酒之後 好仔細咁同我哋解釋裏面蘊含嘅材料 睇得出佢對店裏嘅食物好了解 同埋都好用心咁調每一款酒 🥰裝潢以熱帶雨林為主題🌴 氣氛好chill 好正🖤佢地嘅廚師主打港式菜式 酒配搭港式小食幾新穎✨ ______________________________𝙍𝙖𝙫𝙞𝙣 $118 味道極甘 帶有碟花豆香味 最適合鍾意苦酒嘅人不過✨✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 8/10 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 𝙂𝙞𝙣𝙨𝙚𝙣𝙜 $68 呢個比較合我口味 因為甜甜地🤪 裏面有熱情果 仲有啲咖啡添! 味道好特別 細心品嚐三隻味都可以試得出🤩🤍 亦唔會太heavy ~唔想飲到太醉呢個就啱晒你啦❤️ ✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 9/10 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
行銅鑼灣想飲下酒散心就不經意搵到呢間新開嘅酒吧😚

脆炸蝦多士 $58
呢個非常推介 ! !❤️‍🔥
多士香脆 蝦新鮮爽口😍

☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 9/10
✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 10/10

黑松露醬薯條 $58
黑松露同薯條不嬲都係一個好好嘅配搭🥰
冇咩發揮空間 但係好食嘅🥳
☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 7/10
✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 6/10

椒鹽鮮魷 $68
外皮炸得香脆 魷魚新鮮
加埋椒鹽更上一層樓🤍
佢哋有其他特色小食我認為更加值得試🤤
我記得佢哋有叉燒但係當日冇😞
☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 7/10
✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 6.7/10

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 9/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 8/10
2021-08-25 54 瀏覽
呢間新開左冇耐嘅bar環境唔錯佢喺銅鑼灣駱克道嘅樓上鋪雖然位置有啲難搵,不過質素都唔錯座位闊落之餘又有熱帶風情feel除咗飲品之外仲有唔同小食食咗佢嘅炸蝦西多士啲蝦脆得好趣,而且啲粉唔會好厚調味適中,點埋個汁好好食另外去試埋佢嘅椒鹽鮮魷炸到金黃色,有少少辣幾惹味小食用嚟送酒或者嘢飲啱晒兩杯嘢飲各有特色綠色嘅斑蘭特飲相對偏甜不過飲落都幾fresh自己鍾意佢嘅fruit punch多啲上面有少少椰絲,有少少果甜之餘又解渴送小食一流整體唔錯服務態度好好,對客人親切食物、環境都高質有機會會試佢嘅酒
呢間新開左冇耐嘅bar環境唔錯
佢喺銅鑼灣駱克道嘅樓上鋪
雖然位置有啲難搵,不過質素都唔錯
座位闊落之餘又有熱帶風情feel
除咗飲品之外仲有唔同小食
食咗佢嘅炸蝦西多士
啲蝦脆得好趣,而且啲粉唔會好厚
調味適中,點埋個汁好好食
另外去試埋佢嘅椒鹽鮮魷
炸到金黃色,有少少辣幾惹味
小食用嚟送酒或者嘢飲啱晒
兩杯嘢飲各有特色
綠色嘅斑蘭特飲相對偏甜
不過飲落都幾fresh
自己鍾意佢嘅fruit punch多啲
上面有少少椰絲,有少少果甜之餘又解渴
送小食一流
整體唔錯
服務態度好好,對客人親切
食物、環境都高質
有機會會試佢嘅酒