2023-03-14
😋一流飯聚地方!尖沙咀高質fusion餐廳¨約左幾個朋友夜晚見面傾計聚下,想搵啲舒服既地方坐下。見Openrice同網頁都無得訂位就打電話試下,最後都訂到位。一行四人就去左食呢間Reaction Coffee Roasters。¨日本南瓜貓耳朵Japanese Pumpkin Orecchiette(Vegetarian)($92)🌟8/10貓耳朵食落幾彈牙,每一粒粉都包住濃郁既南瓜汁,鍾意食南瓜既我簡直係至愛。入面重有栗子同埋南瓜籽。同埋一塊煮到焦糖化既南瓜入口軟腍腍,又有焦糖化既香甜味道,真係好好食。雖然份量唔多,但以呢個味道來說,個價錢我認為絕對可以接受😋。¨雙層芝士美國SRF和牛漢堡Double Cheese American Wagyu Hamburger ($158)🌟7/10由於傾得太高興唔記得影相就切開share左,所以唯有就咁描述比大家聽漢堡用SRF美國和牛,少左啲油脂,比日本和牛無咁膩,另外佢既牛肉味亦相對濃郁一啲。芝麻漢堡包烘過後個包脆脆地。不過如果入面軟翻少少就好喇。然後佢兩面都塗左一層蜜糖芥末,配上幾塊酸瓜同牛肉味道非常夾。入面既羽衣甘藍、蕃茄、紫洋蔥都非常新
日本南瓜貓耳朵
($92)🌟8/10
雙層芝士美國SRF和牛漢堡
($158)🌟7/10
由於傾得太高興唔記得影相就切開share左,所以唯有就咁描述比大家聽漢堡用SRF美國和牛,少左啲油脂,比日本和牛無咁膩,另外佢既牛肉味亦相對濃郁一啲。芝麻漢堡包烘過後個包脆脆地。不過如果入面軟翻少少就好喇。然後佢兩面都塗左一層蜜糖芥末,配上幾塊酸瓜同牛肉味道非常夾。入面既羽衣甘藍、蕃茄、紫洋蔥都非常新鮮,尤其係紫洋蔥,少少辛辣後既洋蔥香味令個漢堡整體味道都有所提升。伴菜有炸蕃薯條,因為叫左個蕃薯條小食,下面再講。
低溫慢煮美國牛小排
12 HOURS Sous Vide U.S. Short Ribs
w/ Balsamic Gravy ($228)🌟7.5/10
"Sous Vide"顧名思義採用低溫真空烹調法,牛小排入口真係非常之腍,而且牛味非常濃郁,配上淡淡地既黑醋燒汁提味已經好好食。可惜佢份量唔多,好想瘋狂咁食😂。伴菜有長柄西蘭花,柄既部分幾幼嫩,食落似芥蘭。另外有一個炸玉米糕,係意大利既菜式。切開入面睇落有啲似薯蓉,其實係粗粒的玉米粉混和水/牛奶/高湯變成稠糊狀,好似粥咁。而佢就將佢裹漿炸左,食落都幾特別,有淡淡地的玉米粉香味。
¨
Sweet Potato Fries with Truffle Mayo
蕃薯條配黑松露蛋黃醬($78)🌟7.5/10
佢既蕃薯條粗幼適中,全部都外脆內軟但係又唔會覺得好似食到一大舊蕃薯好粉咁既感覺。而且炸的火候都唔錯,佢既松露蛋黃醬好香松露味,亦都無加超級多芝士,食左好多都唔覺得好漏好油。個松露蛋黃醬都好好味,我地食點哂個醬餐廳都好好,幫我地refill左個蛋黃醬。
¨
Expresso Tonic Triple shot($50+5)🌟7/10
又係試Expresso Tonic 既時候,今次+$5叫左triple shot,想咖啡味濃啲。聞落唔算超級香咖啡味,不過Tonic 同咖啡既比例都幾好。飲落就飲得出咖啡nutty既味道,整體算係唔錯。
¨
整餐飯都幾滿意,侍應都好Nice. 環境非常舒適,而且燈光好適合輕鬆咁傾計。上菜既速度亦都剛剛好,唔會好似趕你走咁出餐,亦唔會要你等超耐。雖然佢價錢唔係屬於抵食,但係食物既味道同環境令我覺得價錢絕對可以接受,而且佢有素食既菜式可以選擇,啱哂唔同人既飲食集慣。我地由7:30食到佢10:00關門都無趕我地,食哂啲食物重會主動幫我地加水比我地傾計,Service真係唔錯。如果三四個人,絕對係一個飯聚傾計既好地方!!
¨
Reaction Coffee Roasters (尖沙咀)
尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖
٭ ٭ ٭ ٭ ٭