2020-09-23 6334 瀏覽
限聚令放寬,相隔幾個月,終於可以來一次閨蜜四人飯局,補祝好友8月份的生日,也預祝窩夫10月的生日。被安排坐在一樓其中一間房間內,先確定不設最低消費,滿心歡喜,又沒有限制時間交枱,可以慢慢食,邊食邊傾,結果坐到餐廳打烊才離開呢。坐下來不久便送來車打芝士鬆餅,不知道為什麼會有五個,暖暖的鬆餅外層微脆,窩夫很快便吃掉了一個。夏威夷吞拿魚塔只售38元,初初還以為看錯價錢,吞拿魚配上芒果和豆,紅黃綠三色加上黑白芝麻,賣相吸引,味道也不錯。紅龍蝦招牌沙律($98)是店員推介的,龍蝦肉份量足,生菜新鮮爽脆,千島醬不會太重手,不過如果牛油果、番茄和烚蛋等切得大粒一點,口感和味道會更加豐富。主角美式蒸活龍蝦(兩磅$688)來了,客人拍照後,店員會幫忙拆肉。龍蝦拆肉後上桌,排列得整整齊齊,而且還是熱辣辣冒煙的。簡單蒸製最能帶出活龍蝦的鮮味,啖啖肉又不用自己動手,吃得特別滋味。後加了一客香酥炸魷魚($48),十分香脆。到甜品時間,愛溢布朗尼($78)超大份呢。奶茶意式鮮奶凍($38)也比預期中大,意式奶凍的奶茶味夠香濃,但珍珠偏硬,有很大的進步空間。

車打芝士鬆餅

香酥炸魷魚

後加了一客香酥炸魷魚($48),十分香脆。
愛溢布朗尼

甜品時間,愛溢布朗尼($78)超大份呢。
奶茶意式鮮奶凍

2020-09-18
慶祝紀念
生日
車打芝士鬆餅
2020-09-19 178 瀏覽
今日銅鑼灣落咗場好大嘅雨,已經午飯時間,揀選咗位於銅鑼灣嘅餐廳 Red Lobster HK,樓下好多人所以上樓上坐,我比較喜歡坐近窗位,光線好啲, 到達時間啱啱好可以坐到角落兩邊大窗位,舒舒服服咁食野望著窗外嘅大雨另有一番滋味。今餐我order咗 紅龍蝦招牌沙律、香酥炸魷魚、大蝦三重滋味拼盤、加咗龍蝦濃湯,side dishes就有烤南瓜片、薯蓉,前菜有車打芝士鬆餅·沙律有好多大大隻龍蝦鉗肉、細細粒牛油果、風乾火腿、烚蛋、生菜,好好味,特別鍾意龍蝦鉗·酥炸魷魚份量好多,炸到金黃色嘅魷魚表面好鬆脆,仲有炸過嘅小辣椒,配上2種醬汁,檸檬蛋黃醬、辣蕃茄醬·拼盤有龍蝦醬意粉、蒜蓉焗大蝦、酥脆炸蝦,所有嘅蝦都大大隻,雖然係炸過,但都好新鮮嘅感覺, 我特別鍾意酥脆炸蝦·龍蝦湯好重龍蝦味,好濃郁, 裏面仲有龍蝦肉,味道好好·薯蓉配上煙肉同芝士,仲有烤南瓜,味道都相當好·車打芝士鬆餅外皮就好似炸過嘅肉丸咁,好鬆脆
龍蝦湯好重龍蝦味,好濃郁, 裏面仲有龍蝦肉,味道好好
薯蓉配上煙肉同芝士,仲有烤南瓜,味道都相當好
車打芝士鬆餅外皮就好似炸過嘅肉丸咁,好鬆脆
2020-09-19
  • 紅龍蝦招牌沙律
2020-09-19 186 瀏覽
蝦蝦蝦🦐🦐🦐全部都係蝦🤤購買前很期待,見到個套餐好多嘢食。之前未試過這間店,見到有外賣優惠,所以想試吓。和朋友訂了75折的外賣自取套餐。芝士鬆餅好香、好鬆脆。有4件,食完都飽飽地。南瓜湯好濃,好似南瓜蓉煲湯嘅狀態。兩款小食都好好味。椰子🥥薑飯好有薑味,有啲似海南雞飯嘅味道。龍蝦醬🦞意粉有好多蝦,啲汁又濃,超好食😋有飯有意粉。全部加埋唔駛$200。堂食不可能的價錢。如果附送飲品就更完美了😋
蝦蝦蝦🦐🦐🦐全部都係蝦🤤
購買前很期待,見到個套餐好多嘢食。
之前未試過這間店,見到有外賣優惠,所以想試吓。
和朋友訂了75折的外賣自取套餐。
芝士鬆餅好香、好鬆脆。有4件,食完都飽飽地。
南瓜湯好濃,好似南瓜蓉煲湯嘅狀態。
兩款小食都好好味。
椰子🥥薑飯好有薑味,有啲似海南雞飯嘅味道。
龍蝦醬🦞意粉有好多蝦,啲汁又濃,超好食😋
有飯有意粉。全部加埋唔駛$200。
堂食不可能的價錢。如果附送飲品就更完美了😋
2020-09-19
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
2020-09-14 1262 瀏覽
Red Lobster最近推出了新的Brunch Menu, 難怪在openrice一直找不到食評!又不知道質素各樣如何, 既然係咁,就試一試去,順便打個食評比大家參考下.*FULL MENU可以係佢地網站見到.當日11點半左右到,唔洗等位,無人排. 一早睇左餐牌,本身想點主餐牌食物,但見到有BRUNCH MENU就試一試$188 龍蝦班尼迪蛋&薯條  套餐包括 檸檬茶 沙律/南瓜湯$98 大蝦意粉配龍蝦醬 套餐包括 檸檬茶 沙律/南瓜湯一坐低無耐. 職員已遞上熱烘烘既車打芝士鬆餅.其實私心係為左個鬆餅而來,因為好多人話好好多,試完味道好好,只係我比較喜歡質感實淨既鬆餅,佢呢隻口感係同KFC個早餐鬆餅好似.但味道就係好香既芝士味. 雖然係咁, 但我都食左三舊之後就好快就有杯凍檸茶 (得一片檸檬,好彩茶底都算幾好) 沙律 有海量芝士係面頭..仲有新鮮青番茄粒. GOOD南瓜湯.好甜....唔好飲...主菜終於到,但我影得好衰, 實埋好大盤! 比我想像中大盤!麵包底係竹炭包,唔係傳統既Muffin,但係口感更好,無咁膩同埋濟.龍蝦肉好大隻,而且好爽口.薯條似係M記個隻. 無特別. 但$18

*FULL MENU可以係佢地網站見到.

但見到有BRUNCH MENU就試一試

$98 大蝦意粉配龍蝦醬 套餐包括 檸檬茶 沙律/南瓜湯

一坐低無耐. 職員已遞上熱烘烘既車打芝士鬆餅.
其實私心係為左個鬆餅而來,因為好多人話好好多,
但味道就係好香既芝士味. 雖然係咁, 但我都食左三舊

之後就好快就有杯凍檸茶 (得一片檸檬,好彩茶底都算幾好)
沙律 有海量芝士係面頭..仲有新鮮青番茄粒. GOOD

南瓜湯.好甜....唔好飲...

主菜終於到,但我影得好衰, 實埋好大盤! 比我想像中大盤!
龍蝦肉好大隻,而且好爽口.
薯條似係M記個隻. 無特別. 但$188來說 有點少貴. 試一次就夠.
另外一提,佢另外仲有兩款三文魚班尼迪&兩款傳統班尼迪. (汁唔同)
可以優惠價$128 MIX&MATCH.
龍蝦班尼迪蛋

第二道主菜
呢個意粉不得了,首先有好多隻大蝦,然後就係好多汁...幾本上食每一淡意粉都唔洗特別撈汁.
因為己經掛晒係意粉上面. 好得! 性價比好高!

其實佢地餐牌仲有好多想食,下次晚餐一定要再試埋其他野.
$150 (早餐)
龍蝦班尼迪蛋
2020-09-12 419 瀏覽
很久之前已經留意到這間美式龍蝦餐廳,座落於銅鑼灣區,但平民化價錢,本星期放寬晚市四位堂食,唔好等即刻去試。其實清蒸龍蝦加上他們獨有醬汁,已經係最好味,本人覺得不需要其他的煮法,三款醬汁當中的牛油汁配龍蝦肉,應該是最夾,我們不太大食,所以叫 1 LB 龍蝦再加其他食物就已經非夠食。美式餐廳服務細心,專人為你拆龍蝦肉,快靚正,一啲都不會馬虎,也可以當作表演節目,精彩精彩。拆肉後,放回原位,靚靚靚。其實大家都知道龍蝦又大又重但肉少,唔抵食,但......龍蝦就是這樣矜貴。

蒸大龍蝦1LB
Cod Fish
特色餐湯
2020-09-12
蒸大龍蝦1LB
Cod Fish
特色餐湯
2020-09-12 188 瀏覽
工作比較夜,叫司機車我買外賣。咁點左2個龍蝦湯。2個西冷牛扒加龍蝦。翻到屋企打開見到龍蝦肉未熟,要自己翻蒸。牛扒我要7成熟,但完全唔係7成,比得5成(利申:小弟要一定食比較熟,同埋我有寫要7成)。南瓜食落去有D奇怪的味道,可能自己唔係點食。龍蝦湯我覺得還可以的,有龍蝦肉,味道都不過不失。最後小弟覺得外賣自取一定唔建議,可能堂食比較好!夜晚8:15仲有人等位,可能真係食名氣。(我曾經想book位,但full house)
龍蝦湯我覺得還可以的,有龍蝦肉,味道都不過不失。
2020-09-12
外賣自取
2020-09-11 227 瀏覽
We got a lot of dishes and we loved almost every dish! Tuna poke - only $38! They give you so much tuna. If you like tuna you must try this.Berry Mango Daiquiri - looks amazing and really really yummy!Live Maine Lobster Steamed - the main focus of the night. Super fresh and delicious. They give you three sauces to choose from. The one with lobster brain is to die for. Can't believe they are doing a $1 steak promotion if you order the lobster! 🦞 The steak was delicious too! It definitely did not

Can't believe they are doing a $1 steak promotion if you order the lobster! 🦞 The steak was delicious too! It definitely did not taste like a cheap piece of steak.

Shrimp Pasta with lobster cream sauce - it's to die for! I am in love with it. I couldn't stop eating it even when I was full. The shrimps were a bit small though. Could use some bigger prawns instead. But the sauce was magnificent.

Overall, I could not believe how cheap this place is comparing to other similar styles of restaurants like Ruby Tuesday and Outback. This place is reasonable and worth every penny.
  • 大蝦意粉配龍蝦醬
  • 美式蒸活龍蝦
2020-08-24 483 瀏覽
之前在各個社交平台都是Red Lobster的洗版加上裝潢門面都非常有質感 忍不住過來朝聖到底風聲大的餐廳,好吃嗎?這麼昂貴,值得嗎?.Cheese Scone (Free of Charge)一入座店員就會送上車打芝士鬆餅一籃有三個 是免費的 而且是任食~質感鬆軟 濃濃的牛油香味 很開胃!.Lobster Bisque $58超級濃郁 質感稠稠的 感覺很足料但問題是⋯⋯太!鹹!了!小小一碗 一邊喝 一邊想喝水.Ultimate Feast $348這個無敵海鮮大餐超級豐富北美龍蝦尾、蒸煮雪蟹腳、招牌蒜蓉蝦和酥脆炸蝦搭配雞尾酒特製醬汁和熱牛油醬、黑松露薯條這套餐感覺上是吃它的烹調手法和醬汁而不是食物自身的新鮮 因為都沒有很新鮮但特別想說 酥脆炸蝦很好吃~脆粉沒有很厚 吃起來啖啖肉.Lobster Bowl (Lunch Set) $158這個超級大推~口味很適合我淡淡的龍蝦味伴著微微的牛油香龍蝦肉是碎上的 沒有很新鮮 醃過後味道還可以拌著其他蔬菜 整體感覺清新又健康.Boston Tea (Strawberry) $58它有提供不同水果口味 我選的是士多啤梨是外國人特別喜歡吃甜的嗎⋯⋯
之前在各個社交平台都是Red Lobster的洗版
加上裝潢門面都非常有質感 忍不住過來朝聖
到底風聲大的餐廳,好吃嗎?這麼昂貴,值得嗎?

Cheese Scone (Free of Charge)
一入座店員就會送上車打芝士鬆餅
一籃有三個 是免費的 而且是任食~
質感鬆軟 濃濃的牛油香味 很開胃!

Lobster Bisque $58
超級濃郁 質感稠稠的 感覺很足料
但問題是⋯⋯太!鹹!了!
小小一碗 一邊喝 一邊想喝水

Ultimate Feast $348
這個無敵海鮮大餐超級豐富
北美龍蝦尾、蒸煮雪蟹腳、招牌蒜蓉蝦和酥脆炸蝦
搭配雞尾酒特製醬汁和熱牛油醬、黑松露薯條
這套餐感覺上是吃它的烹調手法和醬汁

整體來說 以龍蝦做主題的餐廳很有綽頭
但食物質素沒有很符合它的定位及價錢
如果以最近5pm後半價的優惠來說 我就覺得可以XD
2020-08-19 309 瀏覽
昨晚7:25分用OpenRice 落了外賣自取並跟隨系統指示於30分鐘後到店內拿取食物,一入到去見到有好多份別家外送服務既紙袋放滿食物後我明白佢地應該做唔切,無迫佢快d做好只係詢問進度後到門外等候,但最令人失望既係見到中途有三個walk in 叫外賣既客人,佢地叫完拎埋佢地各自既外賣我果份外賣都未有!我張單好明顯被忽略,而且服務員無主動跟進。等了一個小時後我再上前詢問但得出既結果都係未有,我問點解需要咁耐既時間服務員選擇無視,無回答我既問題,只係不停係服務臺走黎走去。其實漏單我可以理解但點都要交代一下吧?最後有另一名服務員見我還在門外走過來詢問是否要叫外賣,我跟他說了我的情況後他說我的外賣一早預備好了就在服務臺後面。我很好奇為什麼第一名服務員會看不到,我查詢進度又支吾以對,到最後是由另一名服務員發現我果份一早預預好既外賣正正放係服務台後面,而我亦因為咁要係無解釋情況下等左額外既半個多小時。我明白有陣時人手不足可能會製造混亂,但餐廳亦應當好好處理事情,安排充足人手,做好服務,幫忙跟進客人外賣進度,如有漏單情況就應主動跟進,而不是無視客人,要客人一直在外等候不負責任。希望餐廳能好好改善。

外賣自取
2020-08-14 349 瀏覽
It’s funny how I used to live in a city where there’s maybe 5 or 6 red lobsters and for the whole decade I was there, I’ve never been to any of them. Now that Hong Kong got our own red lobster, I’ve been dying to try it out since it’s opening 🤣. I would say it exceeded all my expectations. Given it’s a chain restaurant with rather affordable pricing, I thought the seafood would be quite tasteless and maybe not that fresh. But the lobster, prawns and crab legs here are better than the ones in most 5 star hotel buffets. Lobster tail is juicy and the lobster meat is quite firm. Of course it also helps that there’s a whole lot of butter in most dishes, and everything tastes better with butter 🤣 just like their amazing cheddar biscuits. And of course we have to mention their lobster bisque. I wish the portion is a little bigger, but it tasted great, very creamy and great lobster flavour. Loved it!

講到red lobster,其實我以前住嘅城市有成五六間red lobster,10幾年都未去過。反而前排香港開咗間,竟然令我好想去試吓。其實佢作為一間連鎖餐廳而個價錢都算幾平,本身都冇乜期望。但去完我反而覺得佢超出左我嘅期望,質素唔錯。好似我叫嘅拼盤有蝦,龍蝦同蟹腳。三種海鮮都好新鮮,俾我喺好多五星級酒店自助餐食到嘅海鮮新鮮好多,肉質都係彈牙又多汁。當然佢哋好多菜式都加上大量牛油,咁當然就更加好味啦!就好似免費送上嘅車打芝士鬆餅,牛油同芝士味都好香。最後不得不提嘅就係龍蝦湯,我略嫌個湯太細,但係味道唔錯,好滑同埋真係
好濃龍蝦味。
2020-04-25
2020-08-08 514 瀏覽
疫情下,已少之又少見親友了,會見面聚餐的,必定是很親近關心的人。這天共享午餐的朋友,是我很想,帶給温暖關懷的友人。朋友選了,這間主打龍蝦的餐廳,這裡共有兩層,座位也算舒適,我們坐的位置,面對落地玻璃向街道,很獨立,想暢談的我倆,是非常理想。我們各自叫了一份龍蝦,一份是沙律,一份是有藜麥的飯...set Lunch。南瓜餐湯及餐前的 muffins,很滿意,也熱騰騰的。主菜賣相也不錯,龍蝦份量也很足,只惜略為失望的,是龍蝦味太淡吧!我們也叫了一份甜品,這個很好,可惜太少選擇,不知是否....因為疫情影響生意 ?所以,未能預更多選擇 ? 希望疫情過後,生意回復正常時,可以見到更多選擇。下次再來,會試試其他的菜色。
這天共享午餐的朋友,是我很想,帶給温暖關懷的友人。
2020-08-07 1416 瀏覽
屋企人好鍾意食龍蝦,喺未有限聚令前帶佢地試黎自美國既Red Lobster,當日近乎full house,我地訂左位所以獲安排坐樓上,比較闊落舒適,呢度除左龍蝦外都有其他海鮮、pasta同pizza。 🍽芝士鬆餅入座前店員已將鬆餅已擺喺枱上,雖然佢只係免費嘅前菜,但唔好睇少佢,差不多枱枱都會refill,鬆餅外脆內鬆化,牛油同芝士味平分秋色,我食嗰陣係微暖,如果新鮮出爐應該更好食。🍽夏威夷椰子蝦炸粉加左椰絲,啲蝦炸到酥脆,面頭有菠蘿同紅椒粒,配充滿椰香嘅Piña colada醬,好食不過呢啲熱氣野淺嚐就好。🍽夏威夷吞拿魚塔個塔由蠶豆、醬油醃吞拿魚桶芒果粒砌成,三樣食材嘅味道同口感都好鮮明,賣相唔錯,配幾片無咩味嘅薄脆,我唔鍾意食生野所以唔評論魚生啦。🍽美式蒸活龍蝦(兩磅)龍蝦原隻上,畀客人影完相再由店員拆殼,我地嗰隻僅僅熟所以好黐肉,見店員都拆得好辛苦,淨係呢個服務都值回票價。龍蝦係北美貨,鮮甜多汁,都算彈牙,配熱牛油醬好夾,望返啲相好掛住喺歐洲旅行餐餐食海鮮嘅日子。🍽蟹肉鮮蝦扁意粉意粉好大份,仲配湯或沙律,係飽肚之選。是日例湯係南瓜湯,香料味太勁,我地飲左少少就放棄。個意粉普普通通,

🍽芝士鬆餅
芝士鬆餅

🍽夏威夷椰子蝦
夏威夷椰子蝦

🍽夏威夷吞拿魚塔
夏威夷吞拿魚塔

🍽美式蒸活龍蝦(兩磅)

🍽蟹肉鮮蝦扁意粉
意粉好大份,仲配湯或沙律,係飽肚之選。是日例湯係南瓜湯,香料味太勁,我地飲左少少就放棄。個意粉普普通通,配料有烤南瓜、鼠尾草同果仁,鮮蝦爽口,個汁油左啲。
蟹肉鮮蝦扁意粉

🍽松露、芝士、蘑菇手工薄餅
餅底較薄,口感似餅乾,toppings都唔少,食到松露味,但整體比較乾同單調,可skip。

🍽烤焗冰島比目魚
即叫即焗所以都等得比較耐,上枱見到個份量真係嚇親,足足28安士好抵食,四人分享都有啲勉強,比目魚皮脆肉滑唔腥,近尾嘅位置都幾多骨啲要小心啲食。
烤焗冰島比目魚

整體黎講海鮮質素唔錯,夠新鮮仲要無收加一,員工態度都好好,會成日check有咩未上枱,龍蝦迷可以一戰。
芝士鬆餅
夏威夷椰子蝦
烤焗冰島比目魚
2020-08-03 326 瀏覽
無敵海鮮大餐:有幾種不同煮法嘅菜式,俾你可以試到唔同口感,例如有炸蝦,蒜蓉蝦,但龍蝦偏腍大蝦三重滋味拼盤:蝦意粉醬味夠濃,炸蝦脆口,蒜蓉蝦唔太食到蒜蓉味車打芝士鬆餅:免費送嘅前菜 芝士好濃 自帶鹹香而且鬆軟 而且可以無限量添加蘑菇忌廉焗龍蝦:蘑菇忌廉醬鋪滿成隻龍蝦 令到鮮甜嘅龍蝦變得重口味 但同先又唔會好食唔到龍蝦嘅鮮味 環境方面:地方闊落 當時兩個人坐一張四人卡位 服務方面:因為晚市關係 人客比較多 雖然服務員態度有善 但明顯地有人手不足嘅問題

環境方面:地方闊落 當時兩個人坐一張四人卡位
  • 車打芝士鬆餅
  • 大蝦意粉配龍蝦醬
  • 美式蒸活龍蝦
🥢簡介Red Lobster剛進駐香港時曾掀起一陣熱潮,著名的龍蝦牛排餐吸引不少食客特意前往,需提前多個星期預訂,但現時熱潮稍為減退,無需提早預約。🌟特色- 不限量免費芝士鬆餅- 專人為龍蝦去殼- 龍蝦牛排餐價格親民👍🏻必試這次未有嘗試招牌龍蝦牛排餐,只是嘗試了幾款海鮮- 芝士鬆餅:店內一大特色就是提供免費鬆餅,而且可以無限添加,鬆餅微暖,帶芝士咸香,而且口感鬆軟、外脆內軟- 黃金炸大蝦:新鮮大蝦配上香濃咸蛋黃醬,蝦肉彈牙,令人回味🍴其他- 蒸活龍蝦:價錢合理,龍蝦新鮮,而且有專人為龍蝦去殼,但味道未有太大驚喜- 白酒蒜蓉炒青口:青口新鮮,味道亦不錯,但青口比其他餐廳細小頗多💰價錢- 約每人250港幣🎖評分- 3.5/5🏠地址- 銅鑼灣Fashion Walk加寧街8號地舖💫請follow Instagram ar_roan以獲得更多美食資訊
🥢簡介

🌟特色
- 不限量免費芝士鬆餅
- 專人為龍蝦去殼
- 龍蝦牛排餐價格親民

👍🏻必試
這次未有嘗試招牌龍蝦牛排餐,只是嘗試了幾款海鮮

🍴其他

💰價錢
- 約每人250港幣

🎖評分
- 3.5/5

🏠地址
- 銅鑼灣Fashion Walk加寧街8號地舖

其實Red Lobster的食物是沒有太大問題,今我們叫了避風塘龍蝦,香味是不錯的,肉質也是彈牙的,不過炸蒜部份沒有那種鹹辣味,反而有點偏苦不太脆,如果你愛吃特別煮調方式的龍蝦菜式都不妨一試。不過大家去的時候特別要留意部份待應係對菜單不熟悉及會收錯錢,如果你去食的時候為咗保障消費者權益,務必要check單同叫待應覆單;佢哋雖然會聽廣東話但收錢會可能收貴你,叫一磅龍蝦會收你兩磅錢,令我以為自己好像去咗劏遊客嘅店嘅體驗。

避風塘龍蝦